Cum vor arăta oare lecțiile filmate de Ministerul Educației?

Ministerul Educației, Monica Anisie, a cuvântat după două luni de alergat ca găina fără cap:

„În același timp, Ministerul Educației va pregăti și lecții filmate. Cine le-ar putea face? Profesori voluntari avem și acum. Sperăm ca în toamnă să avem puse la punct toate lecțiile. Înregistrăm pentru toate clasele și la acele materii la care putem face lucruri interesante pentru elevi. Foarte greu am putut identifica și spații în care să filmăm. Sperăm ca din momentul în care nu vom mai avea stare de urgență să putem să ne întâlnim și să facem filmările”.

Eu sunt curios cum vor arăta, nu ca părinte, ci ca om.

  1. Vor fi filmate cu telefonul, din mână? Trepied, camere, lumini, astea sunt prostii.
  2. Vor fi filmate într-o clasă dintr-o școală cu buda în curte, ca să păstreze autenticitatea? Cu peretele cojit și tabla spartă într-un colț?
  3. Sonorul va fi praf, se vor auzi muncitori pe fundal, manele și mașini? Și elevii se vor chinui să audă ce se spune, ca să “fie atenți”?
  4. Credeți că vor merge pe doamnele comuniste, cu coc mov și fundul cât un Matiz, care sunt pe post de pe vremea lui Menumorut, sau pe cadre tinerele, cu fustițe strâmte și cămeșuțe transparente, să fie și părinții atenți?
  5. Platforma pe care vor fi puse nu va suporta streamingul HD. Și oricum vor fi filmate VGA. Și nici n-are România internet bun, să suporte așa ceva, cel puțin nu pentru educație.
  6. Browsere suportate: IE6 și Firefox. Dacă dă Microsoft niște bani, o să fie și cu Silverlight, să nu cumva să le fure cineva.
  7. Nu o să poți da link la o lecție anume și nici nu o să ai istoria clipurilor urmărite.
  8. Nu o să poți pune pauză clipului, că la școală nu pui pauză.
  9. La final, profa va face aluzii la caiete suplimentare, cumpărate de la editura ei favorită, sau, la facultate, la cartea scoasă de ea.

teacher-profesor School photo created by freepik – www.freepik.com

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

83 comentarii

  1. 10. Toate derulate printr-un contract cu o firma infiintata in acest scop, fara experienta in domeniu.
    Care va cumpara echipamentele de la punctul 1, chiar daca nu stie sa le foloseasca

    00
    • ce fraier ești. le va inchiria de la o agenție de publicitate, la scoruri fără concurență :D

    • Am ajuns rău tare dacă pentru fiecare chestie pe care aleșii urmează să o facă primele gânduri sunt: furtul, achizițiile la preț dublu-triplu, incompetență.

      00
    • @DAVKO au fost vremuri în care nu aveai gânduri din astea?

      00
  2. Râdem, râdem, dar e trist că la ani buni de când avem cursuri gratuite bune online (mă gândesc la cele de la CrashCourse pe Youtube) ne așteptăm că se va face ceva în clasicul stil al învățământului românesc.

    Ai uitat să menționezi că lecțiile ar trebui să dureze tot pe la o oră, pentru că dacă ar lua 10 minute făcute bine în care elevii ar putea să învețe mai multe, și-ar vedea mulți amenințat stilul de lucru.

    00
    • Nu înveți nimic în 10 minute. Nu poți sintetiza materia în așa fel încât să răspundă unui criteriu de 10 minute. Iar profesorul, teoretic și departe de a preda minute în șir fără oprire, trebuie să aibă grija ca fiecare elev în parte să fi înteles. Aproape toate clipurile de pe youtube sunt foarte informative, însă simpliste și nu se compară cu materia stufoasă și necesară a mediului educațional/academic. Nu neg că pentru început clipurile acelea pot servi ca o extraordinară notă introductivă în studiu, dar se rezumă doar la asta. Da, abordarea profesorilor români e înradăcinată în comunism, e rigidă și neatrăgătoare. Totuși, nu putem sări în extrema cealaltă și să spunem că la școală nu ar trebui să existe exigențe, ci numai lapte și miere. Evident, un echilibru se reclamă între a preda plin de căldură și a ți arăta autoritatea de profesor. Dar știm cum elevul român o ia pe arătură când i se dă un pic de indulgență. Știu mulți elevi care zic că sistemul educațional e prost (și e adevărat), dar nu citesc, nu sunt autodidacți. E lejer să dai vina pe educația publică și să fii o lepră. Și nici dacă s ar schimba ceva, mulți dintre nemulțumiți ar râmâne la fel de „neluminați”.

      00
    • @Marian – ma tem ca gresesti.
      Astea sunt cateva exemple gasite pe ytube si sunt mult peste ce am vazut in invatamantul romanesc:
      1. MIT 6.00SC Introduction to Computer Science and Programming https://www.youtube.com/watch?v=bX3jvD7XFPs&list=PLB2BE3D6CA77BB8F7
      2. Division algebras and physics https://www.youtube.com/watch?v=3BZyds_KFWM&list=PLNxhIPHaOTRZMO1VjJcs7_3dgyJ2qU1yZ

      Cohl Furey (algebra de la 2) m-a ajutat sa inteleg chestii pe care nu le-am inteles in facultate acum niste zeci de ani.

      00
    • Marius, clipurile pe care mi le-ai dat sunt prezentate in stil academic de un profesor bun. Eu mă refeream la CrashCourse. Clipurile au avantajul ca poți da înapoi unde n-ai înțeles, poți sa cauți pe google elemente mai explicite asupra unui concept. Evident, atenția e elementară oriunde ai învața, iar mulți dintre elevi nu o au. Iti spun eu ca putini copii caută pe YouTube ceva educational. E mai ușor sa dea vina pe un profesor amărât. Discuția e amplă. Am încercat să evidențiez că nu e vina in totalitatea a sistemului de învățământ, ci și beneficiarii au vina lor.

      00
    • @Marian – „Aproape toate clipurile de pe youtube sunt foarte informative, însă simpliste și nu se compară cu materia stufoasă și necesară a mediului educațional/academic. ”

      Iar la partea cu beneficiarii – filtrarea informatiei se invata la fel ca orice alt skill. Si in mediul in care traim este un skill critic – altfel ajungi sa crezi explicatii despre 5G si vaccinuri date de tot felul de prosti care au ratat intrarea pe un job la mcdonalds.

      00
    • @Marian depinde de materie, dar 10 minute ar putea fi suficiente pentru descrierea clară asistată de animații explicative. La istorie de exemplu cred că ar fi suficient. La matematică / fizică probabil că ar trebui și verificări între elementele de bază prezentate.

      Dar da: alea 10 minute ar fi doar pentru prezentare. Evident nu include verificare de teme, „ascultarea” unor elevi, verificarea noțiunilor pe care tocmai le-ai enunțat pe câțiva elevi să vezi dacă s-au prins ca să ajustezi ritmul.

      00
  3. pe facturi vor apare probabil steady-uri, travelling-uri, gimbal-uri, greenscreen-uri si restul recuzitei hollywoodiene.

    filmarile vor fi facute cu un allview luat pe abonamentul de 3 euro al secretarei sprijinit simbolic de un cartoi, preferabil o biblie.

    00
    • Nu am să înțeleg niciodată de ce tot timpul trebuie amestecată religia, credința în tot felul de discuții…

      00
    • NOU
      #13

      Nu e amestecata. E langa. Omu azis ca sesprijina pe ea.

      00
    • NOU
      #14

      davko

      no1 nu o amestec eu, se amesteca singura. crezi ca telescoala aia s-ar face doar pentru romana/mate/fizica/chimie? sau pe undeva pe acolo printrun colt, ultracentral, va fi adaugata si obligatoria ora optionala de religie?

      no2 chiar crezi ca administratorii aia ultra competenti, in frunte cu daniel ciubotea, vor trece pe langa o asemenea placinta FARA sa isi traga si ei o felie consistenta?

      no3 de ce zici religie? ce treaba are religia aici? eu am zisi biblie, apanajul bisericii, nu al credintei omului, ca omul credincios crede in dumnezeul lui cu sau fara biserica, cu sau fara popa, cu sau fara biblie.

      00
    • Încă de pe vremea lui Creangă religia a avut un rol crucial în procesul de învățare. Se putea prinde muște cu ceaslovul bisericesc.

      00
    • @DAVKO – nici eu nu inteleg de ce tot timpul e amestecata religia in scola si nu numai. Dar fapt e ca e acolo indiferent de ce credem noi astia mai dracosi.

      00
  4. Sunt cursuri plătite și la liber pe platforme on-line, sunt site-uri deja create, cu conținut pentru toate materiile, in limba română, cu abonament lunar, binișor structurate și explicate. Nu e nevoie să fie duplicate. Există deja programe și soluții de e-learning dezvoltate în România.
    Ar putea fi o oportunitate, atât pentru stat să ardă niște etape ampulea, cât și pentru creatorii de conținut didactic, să colaboreze și să prospere într-un parteneriat public-privat.
    Abonamente gratuite la Zoom, Google Meet, Microsoft Teams, nu ar oferi copiilor. Niște echipamente care să ajute la învățat, niște conexiuni stabile și rapide la internet prin Radiocom, operatorii de telefonie și fibră, STS, nu ar da.
    Soluții deja există. Trebuie voință să se facă bine un lucru. Există în România tot ce e nevoie pentru început, ca să se închege o soluție viabilă, care pe termen lung poate fi dezvoltată.
    De pe o platformă din asta online, cu un abonament de până în 50 de lei, mi-am reamintit analiza matematică și algebra liniară pentru facultate. Trebuie doar să vrem.
    Și ce sunt 50 de lei? Un burger prost și o bere penală în centrul vechi.

    00
    • Da, de exemplu Intuitext de la Softwin. Pot garanta ca materialul de fizica (ma refer la cel creat prin 2002-2003) poate fi folosit cu succes in liceu. Asta daca nu or fi schimbat programa intre timp…

      00
    • Și șpaga mea?! se aude pe fundal din minister…

      00
    • Nu intelegem noi marea problema: banii sa ajunga unde „trebuie”. Normal ca sunt o mie de aplicatii si cursuri, se pot traduce, adapta etc. Normal ca multi profesori lucreaza deja online cu pruncii pe zoom sau hangouts si prezinta materia. La fie-mea nu se fac intalniri decat o data pe saptamana cu invatatoarele, stau vreo juma’ de ora la povesti, le citesc alea ceva, mai discuta etc. Dar e la clasa zero. Oricum primesc teme si chestii de facut pe classroom. Matematica e facuta prin Pearson Realize, e si aplicatie / site care prezinta materia si o carte / caiet pe care au lucrat si la clasa.

      Plus inca vreo 10 situri si aplicatii de unde sunt carti, chestii de stiinta, inceput de programare si ce cacat mai fac.

      Aialalta din casa, in clasa a VIII-a are intalniri pe zoom cu 2-3 profi pe zi. Aia predau, discuta etc.

      NICI DRACU NU SE FILMEAZA< ca nu sunt Esca la stiri. Toate siturile si aplicatiile folosite de copii sunt facute cu vorbit si eventual animatii. Sau filmat materialul didactic.

      Dar, repet, ce nu intelegem noi este ca cineva trebuie sa sparga bani pe cacaturi. Pe aparate video, plimbari, naiba stie ce. Si, normal, totul din toamna, ca nu acum au nevoie copiii de materie, ci la Sfantul Asteapta.

  5. Al meu trebuie sa inceapa in toamna clasa pregatitoare.
    L-am inscris la inceput de martie la o scoala din zona in care locuim, dupa ziua portilor deschise.
    Nu gasesc nicaieri o confirmare ca a fost acceptat la scoala respectiva!
    Scoala are portile incuiate, nu ai cum sa ajungi la avizier. Pe site-ul scolii, din 1900 toamna, bineinteles ca nu s-a anuntat nimic.
    La numarul de la inspectoratul scolar raspunde robotul, dupa care inchide.

    00
    • Dacă este pază, intrarea se face ca pe vremuri, cu plată. Dacă nu, e pe stil vechi, se sare gardul!

      00
    • Nu stiu daca te ajuta, dar si eu sunt in aceeasi siuatie si din cate am inteles eu procesul de inscriere a fost intrerupt odata cu inceperea starii de urgenta si probabil va fi reluat dupa incetarea acesteia pe 15 mai. Desi cererile se puteau completa in continuare in aceasta perioada online, ele trebuie depuse si semnate in exemplar printat la scoala deci dupa 15 mai va mai dura probabil 2 saptamani pana la incheierea procesului de inscriere. Abia apoi vom putea astepta afisarea admis/respins iar in ceea ce priveste repartizarea pe clase acest lucru se va intampla dupa 1 septembrie. Cel putin aceasta este situatia in sector 3. Ca nu sunt in stare sa anunte oficial si sa raspunda la un telefon este cu totul alta discutie cu totul justificata.

      00
    • Vezi ca ISMB raspunde pe FB. Sau răspundea. Cică să așteptăm cuminti, pe subiectul acesta, pâna prin septembrie. Deci mai usor cu gălăgia, ca bugetarii vor să doarmă 6 luni … bine, mai puțin eroii in halate si alte bla bla.

      00
    • Mersi Cristina.
      Nu stiam ca s-a interupt perioada de inscrieri, credeam ca se incheiase. Cu repartizarea pe clase da, stiam ca e in septembrie. S-au cacat in sus pe ei cum ca se face repartizare aleatorie dar la scoala asta stiu de o invatatoare care avea deja lista cu elevii doriti facuta.

      Floorysh, facebook, Instagram sau alte manele nu sunt canale de comunicare serioase. S-au tampit cu totii.

      00
  6. Eu ma mir ca avem o conexiune la Internet foarte buna pe nivel global, iar toate celelalte servicii praf de tot. Teszari Zoltan a facut ceva bun in anii 90.

    00
    • a facut o pl Teszari – a preluat piata gata facuta de retelele de cartier.
      Daca nu erau retelele de cartier plateam acuma abonamente ca in tarile vestice sau aveam viteze 2-10Mbps.

      Normal infrastructura actuala ii facuta sa duca ~ 25% de conexiuni active la maxim.
      Sunt curios cat au gandit faza cu lectiile video.

      O sa le puna pe YT ? Pe trilulilu ?

      Saaaaau o sa foloseasca infrastructura EDU.ro ? Hai, ca s-or bagat MILIARDE in ea de-a lungul timpul, ar fi cazul sa fie folosita la ceva :D

      Problema va fi ca nici o platforma locala nu are capacitatea de streaming necesara si nici un ISP nu cred ca poate duce linistit miile de conexiuni.

      „Un număr de 2.824.594 de elevi şi copii de grădiniţă au început, luni, cursurile anului şcolar 2019 – 2020, a anunţat Ministerul Educaţiei. Este pentru prima dată când cifra de şcolarizare scade sub pragul de 3 milioane.”

      Sa iau Clujul (ca-s clujean): Elevi clasa 0-12 : 37.538 – si acuma sa gandim cu voce tare:

      – sa presupunem ca sunt impartiti in 3 : RDS / UPC / RTL / NEXTGEN / ALTII – deci aprox 12300 browsere per ISP
      – Youtube recomanda 2.5Mbps garantat pentru 720p.

      2.5Mbps * 12300 conexiuni = 30.75Gbps (downlink-ul ISP-ului)

      Asta fara ce consuma parintii in acelasi timp: Zoom, Skype, MsTeams, Netflix, pornhub,e tc.

      Eu solutia o vad fie IPTV, fie unul din canalele TVR convertite in online class (cu toate ca nu toata lumea are televizor)

      Hai cu negative-le :)

      00
    • plm…unul din negative ar putea fi de la mine.
      tu calculezi pe solutia clasica…probabil ca daca se hotarasc incepand cu acum…pana in toamna s-ar putea gasi o solutie pt broadcast…probabil ca nu pentru orice sat…dar macar la nivel de orase mari

      sper doar sa nu implementeze un sistem asemanator licentelor radio si pentru ISPei…cu harti de acoperire si servicii garantate

      00
    • @brosky, legat de Teszari te contrazic.

      1.) – gandeste-te cum ar fi aratat „piata” (d.p.d.v al preturilor) daca acele retele ar fi fost cumparate de Romtelecom… sau Orange. RDS desi e condusa de un ungur, a gandit-o ca pentru romani, adica „ieftin si bun”. Iar pana acum le-a cam iesit. La ce ditamai companie au ajuns sa fie azi, profiturile lor nu sunt mari deloc in comparatie cu alte companii de acelasi calibru…

      2.) – a cumparat retelele de cartier strict doar pentru clienti, deoarece clientii sunt foarte reticenti in a se muta la un alt furnizor, ori nu se muta pur si simplu din comoditate, ori in cazul retelelor rurale exista o anumita „legatura” intre clienti si furnizolrul local, se cunosc intre ei, o parte sunt chiar amici etc. DAR!, nimic din infrastructura si echipamentele vechii retele nu mai exista, toata infrastructura vechii retele a fost refacuta de RDS. Furnizorul local de internet mergea pe coaxial, a venit RDS-ul si-a schimbat totul pe fibra.

      3.) – preturile/tarifele la celelalte retele (Telecom, Orange etc) a scazut acum TOCMAI pentru ca RDS a venit cu preturi bune pe piata. Iar daca nu crezi, uita-te peste gard la vecinii nostri europeni, acolo unde au ramas doar „Romtelecomul” si „Orangeul” fiecarei tari si unde unde nu este RDS si vezi preturile si ce-ti ofera de banii aia.

      00
    • @brosky pana la urma de ce ai nevoie de stream? Poti sa urci lectile in format video pe youtube, fiecare se uita cand vrea. Bonus, nu e nevoie sa faca fiecare profesor treaba asta. Profesorul de la clasa poate sa organizeze grupuri de discutii in care elevii sa puna intrebari.

      00
    • Va dați seama daca fugea Zoltan teszari in Ungaria cu Ardealul in spate nici internet nu aveam ?

      00
    • @brosky stai liniștit ca backbone-ul RDS mai duce mult și bine(din informații sigure). Pe lângă asta RDS are diverse metode de caching mai apropiat de client care îs gândite special pentru scenarii din astea + o grămada de servere din cdn-ul celor de la Google, Facebook, Akamai, mai nou AWS și Cloudfront direct in DC-urile RDS-ului.

      00
  7. NOU
    #33

    Doamnele vor avea eșarfă la gât , mărțișor pe piept , linie groasă pentru lovitul elevilor peste unghii .
    Accesul pe site-ul școlii o să fie permis doar celor care dovedesc cu chitanță că au plătit fondul școlii . Părinții meseriași se vor prezenta semestrial la școală pentru ” mici reparații ” , montat de prize /chiuvete .

    00
  8. Datorita acestei situatii, de acum in colo copiii vor putea lua ore particulare la distanta. De ex. daca esti din Breaza copilul tau se va pregati pentru BAC la romana cu un profesor din Brasov, si la mate cu unu din Cluj. Profesorii vor incepe sa se promoveze pe mica publicitate si in timp vor aparea si primele firme de meditatii online.
    Va dati seama ca un profesor de la un liceu de fitze gen Janmone va cere pt o ora sume astronomice deoarece bogatanii din toata tara vor vrea ce e mai bun si scump pt odrasla lor.

    00
  9. Nu jigni Matizul.

    00
  10. Cursurile vor fi filmate într-un bar din Giurgiu, au ei niște prieteni care se pot ocupa de contract

    00
  11. NOU
    #40

    Ar putea mai usor sa vizioneze Zaiafet.

    00
  12. Este foarte interesant ca revine in actualitate conceptul de Telescoala. Personal am vazut acest concept promovat in emisiunile Stiinta si imaginatie de la TVR din anii ’90. Alexandru Mironov era cel care promova conceptul de Telescoala.
    Poate si revistele de tipul Stiinta si Tehnica pot fi implicate in educatia „la distanta” activa. In plus aceste reviste pot completa programa scolara obligatorie cu activitati extra-scolare interesante in care se pot aplica conceptele din programa scolara (ex.: modelism, electronica, teatru etc.)
    Sa fie aceasta criza o oportunitate de a regandi sistemul si de mari performanta?
    Da, poate sa fie… asta daca nu facem lucrurile doar de forma.

    00
  13. Stiinta si Imaginatie era o emisiune realizata la TVR cu prezentatori: Alexandru Mironov si Mihai Badescu.

    00
  14. NOU
    #46

    10 tâmpiți beau spirt și mor.
    Statul român îl găsește vinovat pe producătorul spirtului.
    Ai de pula mea ce stat…Viorica-i de Premiul Nobel.

    00
    • NOU
      #47

      cum pana mea nu e de vina producatorul?

      da, tampitii au partea lor de vina, ca in loc de o cinzeaca cinstita la birt au zis ca nu ii face pe niste genii ca ei carciumarul ala hot, dar in primul rand vinovat este producatorul. el a pus otrava (ca daca folosea alcoolul care trebuie aia n-aveau nici pe dracu, ca aia beau ei de o viata) in sticla si a vandut-o drept sirop. ca tampitii aia poate nu stiau diferenta intre etilic si metilic ca nu trebuie sa fim toti doctori in chimie (desi exact detaliul asta face parte din cultura aia generala pe care nu o apreciaza lumea ca sunt detalii nesemnificative). sau poate nici macar nu erau asa tampiti si STIAU diferenta dar pe eticheta scria mincinos. si oricum, ca producator trebuie sa indeplinesti niste conditii si sa respecti niste legi si regulamente si standarde. pe care nu le-a respectat si niste oameni, indiferent cat de tampiti erau, au murit. si mai gandeste-te ca oamenii aia puteau sa moara sau macar sa ajunga in stare grava la spital FARA sa bea spirtul ala. pur si simplu se spalau pe maini cu el si dupa aia isi bagau degetul in nas, ca au omorat tot coronavirusu’…

      00
    • @thebblack, pe toate produsele care contin alcool etilic scrie clar „Exclusiv pentru uz extern!”. Mai ramane ca utilizatorul sa si stie sa citeasca, ori daca stie sa citeasca atunci sa si inteleaga ce-a citit.

      00
    • NOU
      #49

      florin, sa inteleg cu tu cu berea te dai la subrat…

      00
    • NOU
      #50

      Ce zic niste oameni despre alcoolul metilic:
      Methanol must never be used as sanitizer a product because oral, pulmonary and/or skin exposures can result in severe systemic toxicity and even deaths.

      00
    • NOU
      #51

      Vezi ca cica era alcool metilic vandut ca etilic cica diferenta.gen otrava-alcool tare
      Ca aia trebuiau sa stie sa nu bea asta e alta discutie inceputa de decebal si inca nefinalizata in 20-20

      00
    • NOU
      #52

      @Octtavyan: te-nșeli. Alcoolul metilic era vândut drept spirt.
      @thebblack: nu a vândut alcoolul metilic drept sirop, ci drept spirt. Din punctul meu de vedere, orice tâmpit trebuie să moară. Ăștia erau și tâmpiți și analfabeți. Nu pot lua apărarea acestor specimene.
      Pe sticlă scrie clar: NUMAI PENTRU UZ EXTERN!
      După logica ta, e de vină producătorul mașinii de spălat dacă tu-ți speli copilul înăuntru????
      Mi-aduc aminte de procesul din „măreața” USA unde o babă de 86 ani și-a uscat de tot pisica-n cuptorul cu microunde și a câștigat 10 milioane $.

      P.S: Păcat de Covid-19 ăsta că ucide fără discriminare. Mi-ar fi plăcut să facă o selecție…rămâneam puțini, dar buni.

      00
    • NOU
      #53

      florin, mi-au stricat colegii gluma. daca un baiat destept, educat, citit, ca tine, face confuzie intre cele doua, ce pretentii sa ai de tampitii aia?

      john, ratezi fix esentialul. ca aia, chiar daca nu erau tampiti puteau sa crape din cauza ca producatorul a mintit.

      „aaah, (nu e nici o microunda) se aprinde un bec si sufla un aer caldut”.

      pentru ca e posibil sa existe oameni in lumea asta, foarte destepti si educati, dar cu pregatire in alt domeniu si care folosesc acel produs in baza unor conventii sociale, de genul „exista niste legi”. stiu, in romania trebuie sa iti pazesti singur pielea, dar NIMENI nu este expert in toate. probabil ca nu e zi in care chiar tu sa nu folosesti niste produse in baza faptului altcineva s-a asigurat intai ca nu o sa te omoare. si intr-o zi, un producator minte pe o eticheta si iti iei muia finala. „tampitule!”.

      PS presupun ca realizezi ca ultimul cuvant e doar o figura de stil, un presupus apelativ cu care ai fi caracterizat de niste necunoscuti citind o stire de ziar.

      00
    • NOU
      #54

      @thebblack: tu ori nu înțelegi ori faci pe prostu’: producătorul nu a mințit. E ca și cum ai spune că dacă tu cumperi de la farmacie sirop de tuse și scrie pe el sirop de tuse pentru uz intern, dar tu îl folosești pentru uz extern, atunci producătorul a mințit?
      Din punctul meu de vedere, un individ ce cumpără spirt cu intenția de a-l bea este un tâmpit, indiferent de zonă sau epocă.
      Scuza cu „nimeni nu e expert în toate” în epoca informației pe toate gardurile se aplică doar, ai ghicit, tâmpiților.

      00
    • NOU
      #55

      john, ce nu intelegi TU este ca spirtul medicinal, ala cu care oamenii ar trebui doar sa dezinfecteze suprafete si sa il foloseasca „extern” se fabrica exclusiv cu alcool etilic, putand astfel fi folosit in siguranta (evident, „siguranta” in contextul asta este un termen relativ, ca poti muri in coma alcoolica band bere slab alcoolizata, daca bei destula) ca bautura in urma unor operatiuni simple, de genul „tras prin paine”. trasul prin paine nu face decat sa filtreze alcoolul propriuzis de colorantul toxic (parca nu mai sunt chiar asa de tampiti tampitii aia, nu?).

      in momentul in care producatorul a folosit alte ingrediente devine responsabil pentru consecinte.

      00
    • JT, iti garantez ca oricare dintre noi suntem in anumite circumstante tampiti.
      Asta nu inseamna ca trebuie sa murim.

      Pe mine m-a socat cum a tratat mass media cazul. Daca nu erau ticalosi si prosti si bagau in plm un breaking news poate salvau unu sau doi dintre prostii aia.

      00
  15. NOU
    #57

    Daca Romania n-are internet bun, atunci ma apuc de popit. Pana si Bernie ne-a bagat in seama cu Internetul.

    00
  16. Zoso, ești cârcotaș. 😀

    00
  17. Semi-off-topic (e legat de invatamant si carantina totusi).
    Livrez de cateva saptamani medicamente, alimente si alte lucruri esentiale pentru batrani printr-o fundatie. Eh, acum cateva zile am livrat niste tablete (Huawei T3) luate de o primarie (oras top 3 din Romania) pentru cei care au depus cerere si au facut o declaratie prin care spun ca au venituri sub 250 lei pe membru de familie. Tabletele sunt ca sa aiba acces copiii la ore online.
    Ei bine, TOTI la care am fost sa le duc tabletele aveau masini mai scumpa decat a mea si lucuiau la casa. O familie era de suedeji, BMW seria 3 dupa 2010, casa cu etaj, mobila sculptata, laptop, TV-uri. Alta familie cu casa aranjata intr-o zona semi-centrala din oras, aveau un A4 frumos in curte si faceau un ditamai gratarul in curte (le-am livrat pe 1 mai). La o familie tot asa, cu casa si masina am lasat 2 tablete ca aveau 2 copii. Si tot asa.
    Nici un stiu cate probleme sunt aici. Nici nu stiu daca mai are viitor tara asta. Si in momentul asta de criza majora oamenii profita de tot ce pot. Era clar ca nu aveau nevoie de tabletele astea copii aia. E clar ca multe o sa ajunga la amanet. E la fel de clar ca langa oras, in satele mici, copii nu au un amarat de telefon sau ciocolata si la oras primarul da tablete de 1000 de lei oricui depune o declaratie. In timpul ala nu avem bani de afsalt, sanatate sau altele. Foaaarte dezamagit.

    00
    • NOU
      #61

      esti doar sofer? sau ai si o minima putere de decizie?

      in cazul 2, si chiar si in 1, nu poti sa faci o poza si te intorci cu tableta acasa? ca nu e ca si cum ar fi dreptul lor constitutional ci doar donatia unei entitati particulare.

      00
    • @Mofo – eu te inteleg insa trebuie sa ii intelegi si pe ei, de unde vin acele apucaturi sau obiceiuri. Pentru mine e o chestie oarecum logica si este legata de stat, actiunile puterii si notiunea de grup, de comunitate. Lipsa lor duce la legea junglei unde fiecare incearca sa ia bucata cea mai mare si sa fuga cu ea in cuibul lui.
      In tarile mai civilizate exista conceptul de „noi suntem x si stam impreuna, noi suntem o comunitate”. De aia vezi peste tot simbolurile nationale afisate si mentionate, in special steagul national.
      Statul are rolul lui, cand puterea centrala e puternica si isi face treaba omul e relaxat, nu mai simte nevoia sa aiba el grija de orice pentru ca stie ca lucrurile sunt firesti. Cand vezi ca exista niste planuri si se pun in aplicare legat de orice, infrastructura, joburi, panselute, dezvoltare economica, scoala etc devii putin mai relaxat si te bazezi pe cei de la putere, nu mai esti singur in cautare de solutii.
      Trecand peste morala si idealuri, ii inteleg pe cei care incearca sa fructifice orice sansa si sa ia cat mai mult posibil, in special din partea statului. Tableta aia de care nu am nevoie ca am destui bani ca sa imi cumpar 5? Nu este ca si cum daca nu o iau eu o sa ajunga la un copil amarat din Vaslui cu inca 5 frati si poate macar unul din ei are o sansa in plus in viata.
      Nu, eu stiu ca banii aia daca nu se cheltuie pe tableta o sa fie cheltuiti pe repararea anuala a scolii care costa de 10 ori cat trebuie si se face cu firma nepotului primarului si ca daca au decis sa dea tablete e pentru ca doar asa puteau misca niste bani si daca verifici o sa vezi ca sunt cumparate fara licitatie de la firma lui Ghita la pret triplu.
      Si chiar daca eu nu iau o vad la toti bugetarii sau baietii despreti care s-au „descurcat” cumva si o fac cadou amantelor, baieti care conduc masini de 50 de mii de euro.
      Cand vad ca toti isi bat joc de banul public si profita, eu de ce nu as lua o tableta gratis?
      *Nu sustin ceea ce se intampla, spun doar ca pot intelege cum s-a ajuns aici, dincolo de morala, cum ar trebui sa fie, nu e corect si alte idei frumoase insa departe de adevar.

      00
    • Doar livrez si atat. Am facut poze ca sa avem pentru „marketing”. Inclusiv poze in care fata suedejilor ia tableta avand la mana cateva sute de grame de aur.

      Am transmis pozele si feedback-ul mai departe. Cand or avea timp cei de la primarie care pot sa verifice acele declaratii pe propria raspundere o sa se ia si masuri. Adica niciodata. Deja mi-e ciuda ca fac voluntariat si dau mii de lei unor oameni care au tot ce le trebuie.

      00
    • Ce bine ar prinde o pauză de la „democraţie” şi să fie băgată o lege a ilicitului cum au făcut comuniştii vreo 2-3 ani până se scot toate averile negre la lumină.

      00
    • @bigbear Statul e format din oameni. Oameni exact ca aia care sifoneaza o tableta, doar ca la alt nivel.

      00
  18. NOU
    #66

    Lectiile dintr-o zi for fi comasate intr-un fisier 4K de 6 ore. Nu poti pune pauza, nu poti da skip pentru a pastra autenticitatea procesului educational.

    00
    • Face fratele tău cu camtasia studio captură de ecran și sunet, beobeoc. Îi pun pauză și lu Johnny Sins

      00
  19. … nu stiu daca va mai amintiti lectiile interactive de acum 10 ani, exact ca alea o sa fie si filmarile, la pret x10 si la calitate de nota 1, fara fel si pic de logica si bun simt, fara sa poata fi utilizate la ceva.

    00
  20. Stati calmi si fara tulburare! Suntem in Romania si asta garanteaza ca nu se va face nimic.

    00
  21. Nu contează cine o să fie în filme. Ca să capteze atenția și să nu plictisească trebuie musai să fie „titrate” de Irina Nistor.

    00
  22. Offtopic:

    Zoso, cum ai rezistat nene 12 minute!? Clipul ala e o bataie de joc…

    00
  23. Scoala va incepe din timp luni 31 august desi probabil vor urla ca din gura de sarpe patronatele din turism (Valea prahovei Bran si hotelierii sezlongari din Mamaia). Timp de filmat si turnat lectii o sa fie pana prin decembrie de ziua Romaniei cand vine valu de COVdoi si facem craciunul Home Alone.

    00
  24. ce naiba, voi ascultati ce spune Anisie. „Vom face, daca putem, daca nu, nu!”

    Eu sper, totusi, ca la Romana sa se inregistreze ea si sa citeasca la fel ca la conferinta de presa. O lectie de 50 min o sa dureze toata ziua.

    00
  25. Eu as profita de pauza pt a regandi sistemul de invatamant din Romania care e un gunoi colosal. Metodologie perimata, materie improspatata in anii 80 toamna. Mi se pare un mare avantaj pt micuti ca nu sunt asaltati cu porcariile care se predau. Parinti, incercati un homeschooling, deschideti ochii copiilor catre educatie financiara, sociala, emotionala, asta au nevoie sa stie, nu sistem solar sau trigonometrie

    00
  26. Vor fi filmate profesionist, ca pt. Oscar. Profa va manca supa timp de 50 de minute.

    00
  27. Am 152 de elevi pe server, clase, camere audio, camere de teme… Merge fain. Evident, pe Discord, nu pe aiurelile ministerului.

    00
    • au toți dosar cu șină?

    • Cand ieseam din clasa, nu imi multumea nimeni. Acum s-a intamplat de cateva ori.

      00
    • Dosarele se fac pe google docs, iți cer sa scrii datele copilului într-un fișier Excel read only.
      Când încep sa-si dea cu pumnii în cap că oare ce o fi având, te gândești, să le spui, să nu le spui.. mare dilema :)

      00
  28. Toti ne uitam la ministru, indiferent din ce partid este, care debiteza lucruri mai bune sau mai rele. Dar el are o intreaga structura in minister care sta degeaba, mai ales acum. Sunt oameni in minister care sunt ” profesionisti” si au vechime in functiile respective, si nu fac absolut nimic. Ce vreau sa scot in evidenta este faptul ca, indiferent de ministru, acele personaje trebuie sa lucreze pentru a functiona optim sistemul de invatamant. O schimbare majora se face cu Legea Invatamantului trecuta prin parlament. Acele personaje trebuie sa puna in practica sarcinile date conform legii. In cazul de acum, nu s-a schimbat sistemul de invatamant printr-o lege, a intervenit o situatie de forta majora, pentru care nu au fost pregatiti. Ei bine, acum, se vede ca nu exista scenarii in caz de forta majora, si nici nu exista oameni cu viziune in minister. Nu exista oameni capabili, in minister, care sa alcatuiasca o celula de criza si sa ofere date, scenarii, solutii. Asta este valabil la toate ministerele, mai putin Ministerul Apararii, datorita NATO. Totul este infectat de incompetenta, slugarnicie, fuga de raspundere. Ministrii vin si pleaca, dar exista o ”elita” de inalti functionari publici care sunt acolo indiferent cine vine. Problemele din articol trebuiau prevazute din primele doua saptamani, si lucrat la rezolvarea lor. Trebuie sa vina un bloger sa spuna aceste lucruri, si intreaga satra de experti din minister sa incasaze salarii mari si sa nu faca nimic.

    00
  29. Ziceam de zoom si oferta pentru MEdu. E pe teava o oferta Cisco Webex, forta telekom.

    00
  30. te grabesti, prima data trebuie facute studiile de fezabilitate

    00
  31. 11. Ultimul slide din fiecare video va fi cu numărul de mobil Revolut unde părinții vor putea dona să se cumpere cărțile profilor.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Alte linkuri (mostly NSFW)