Cam așa arată gospodăriile atacate de urs

Pavel Rădulescu, primarul unui sat atacat de urs, pune pe net niște imagini cu pagubele făcute de urși, care vin să mănânce oi și porci.

Prima imagine: gard putrezit. A doua: cocină de porci ceva mai trainică. A treia: ușă de grajd din scânduri subțiri. A patra: gard din plasă de Buzău susținut de niște pari de lemn.

Toate făcute ca să îngrădească animalele, nu să le apere. Un copil ar fi trecut prin gardul ăla fără mari eforturi. Un adult n-ar fi avut probleme să treacă de restul obstacolelor. Acum închipuiți-vă un urs înfometat, care e mai mare și mai puternic.

Altfel, rămâne cum am mai scris: materialele de construcții sunt grele și nu toți oamenii au mașină să le aducă acasă, câinii sunt greu de crescut. Dar ce vor face oamenii care nu își pot apăra hrana?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

58 comentarii

  1. Sa isi cumpere cate un taximetrist.

    00
  2. NOU
    #5

    Inb4 “se vad urme de laba de urs”.

    00
  3. Ca si buzoian, ma simt lezat de supozitia cum ca acea plasa ar fi „gard din plasă de Buzău”. Este doar o speculatie. Nu stricati bunul nume a unui produs de renume judetean.
    Va multumesc anticipat.

    00
  4. Chiar sunt in stadiul in care imi fac gardul la casă. (In oras, ce-i drept) Costa o căruță de bani sa faci unul bun si trainic. La bun ma refer:
    – fundație (20cm are al meu)
    – inca 20-30cm centura
    – stâlpi din bolțari de gard sau beton
    – bare orizontale pe care pui ori lemn ori fier
    Costa o groaza de bani toate astea. Pe cand, cei de la sate de unde sa isi permită asa ceva?
    Normal ca ursul trece prin ce au ei ca prin unt. :(

    00
    • zi-ne cost pe metru liniar.

    • Cu fundatie de 20 cm se rastoarna la primii 2 betivi!

      00
    • Da, cum zice Vali, zi-ne prețul.
      Eu am de îngrădit 4000mp, mă gândesc să iau ceva de tensiune înainte să revin aici să citesc prețul.

      00
    • Cumparat un fel de sfredel care arata ca un mixer din ala manual de amestecat beton, dar e mai mare si gaureste. Ceva rusesc. A fost vreo 200 de lei. Cu ala se fac gauri in pamant in care sa pui beton si parii care vor tine gardul.

      Betoniera a fost o idee mai scumpa, cam 1200 de lei. Cu ea am facut cam tot ce ne-a trebuit la mosie, de la betonul de pe jos la sapa, mortar etc.

      Luat niste pari de lemn de la Dedeman, Hornbach etc.

      Luat plasa de gard zincata sudata din aia patratoasa. Cred ca asta https://www.hornbach.ro/shop/Plasa-gard-sudata-zincata-1750-mm-x-20-ml/8377092/produs.html).

      Parii de lemn i-am dat cu ulei de motor folosit (se gaseste gratis, daca ai prieteni in zona auto. Daca nu, lazura de diverse culori / feluri).

      Facut gauri cu sfredelul in pamant (e mai rapid decat cu lopata si ies mai frumoase). In cateva secunde ai deja groapa.

      Pus beton si parul in mijloc. Dupa ce se intareste, nici dracu’ nu-l mai scoate de acolo.

      Dupa ce te duci cu cativa pari, tragi gardul, capsezi cu scula de capsat (am gasit la Lidl cu vreo o suta si ceva). In cateva ore ai deja o latura de gard facuta.

      Nu este super-tare, dar cuget ca e mai puternic decat o bucata de lemn putrezit. Nu a reusit ciobanescul sa-l indoaie, cand sarea pe gard sa latre la diverse. Nici vaca vecinei, cand gresea drumul spre casa.

    • 73 euro metrul liniar. Doar manopera, fara materiale. Eu am in jur de 55 de metri in total.
      Iar pe partea de materiale costa in funcție de ce vrei sa pui. Lemn, fier, inox, panouri PVC..
      @Cristi: Are si armătură/fier beton. Poti construi pe fundatia ce am făcut-o si pe centură.

      00
    • NOU
      #16

      Un gard din sârmă cu gard viu care crește 2 metri în cel mult 3 ani și nici nu-i pretențios e ce trebuie. Avantaje:
      -arată mai bine
      -nu mai trebuie spălat ci doar udat și tuns
      – filtrează aerul și nu se mai depune praful
      – e mult mai ieftin

      00
    • Later edit: 55 de metri a trebuit sa ii fac eu. (Doua laturi) Celelalte doua au fost făcute de fostul proprietar de la care am luat terenul.

      00
    • Vali, tu probabil ai vazut pe la teve cum se catara ursii in copac, si pui oamenii sa-si faca gard, ca sa ce? Sa nu mai intre ursul? :))))

      00
    • Gard din stakpi de otel, fundatie -20 cm si -70 cm la stalpi, inca 10-30 cm inaltime (teren inegal) suprateran, stalpi din otel 40×40, plasa sudata 1700×2000, prinsi cu 4 coliere inox, inaltime totala gard 1.8-2m. Manopera – eu + tata. Cost materiale 4000-4300 lei la aprox 55 ml. Deci brut materialele la 75-80 lei/ml.

      00
    • @Comisaru’ Moldovan, mă scuzi, dar aveam senzația că se discuta despre garduri/cotețe/cuști/grajduri care să împiedice urșii să pătrundă.
      poate sufăr eu de o lipsă crasă de imaginație și/sau informații, dar îmi poți explica și mie cum niște sârmă și niște tufe (cam asta înseamnă un gard viu) pot împiedica un urs să pătrundă în curte/grădină?!

      00
    • Exeo, intreb si eu ca prostu’:
      Daca ai gard pe traverse orizontale montate pe stalpi izolati, fundatia aia continua de 20 cm e doar ca sa te lauzi?
      Decat zic…

      00
    • NOU
      #22

      acolo sunt – casa in constructie, teren 1000 mp – gard „semi-provizoriu” (imprejmuirea va ramane, fata gardului se va schimba cand voi avea banii). din 2 in 2 m stalpi de beton subtiri, special pt. gard (210 cm, 40 cm in pamant in beton) – 60 buc x 20 lei – 1200 lei + 300 lei betonul si 100 lei inchiriat foreza pentru a sapa in pamant. gardul (de-asta mai tare, un pic mai „modern” si la infatisarea fata de cel a lui bunicu’) costa 800 lei.
      stalpi beton: https://www.olx.ro/oferta/stalpi-de-beton-de-vanzare-si-plasa-de-gard-ID7PInh.html#eac0e1fd0f cost la 1000 mp: 1200 lei

      plasa zincata sudata – https://www.dedeman.ro/ro/plasa-gard-sudata-zincata-1-7-x-25-m/p/6016483 cost la 1000 mp: 800 lei (6 role de 1,7 x 25 m)

      pe langa acestea mai vine niste sarma de intarire si alte fieraraie mici – 100 lei.

      pt. o poarta + o usa de intrare (care sunt provizorii 1-2-3 ani) mai trebuie niste tevi de metal + balamale de vreo 250 lei, in rest sunt acoperite tot cu sarma de gard achizitionata. Manopera o fac in regie proprie la sudura.

      Pret- pana in 3000 lei.

      Planul e sa pun sa creasca gard viu de-a lungul acestui gard (lateral si spate).

      00
  5. „Nu mai fitzi saraci!!!”

    00
  6. Băiat deștept ursu’. Dacă pe români nu-i durea-n pulă că pădurile din România-s rase din 1990 încoace, nici pe urs să nu-l doară.
    Aștept cu nerăbdare ziua în care Năstase e consumat pe post de aperitiv de-un urs, lup sau mistreț.
    Ah, am uitat: muiștii din SRI i-au suflat în pulă lui Năstase și lui Vereștoi Attila când ăștia dădeau pădurile gratis oricui cerea.
    P.S. Muistu’ udemerist a murit de cancer la plămâni. Păcat că a făcut-o la 60 ani. Trebuia mai repede. Împreună cu toate curvele politice.

    00
    • Dacă pe români nu-i durea-n pulă că pădurile din România-s rase din 1990 încoace, nici pe urs să nu-l doară.

      Sau austrieci.

      Aștept cu nerăbdare ziua în care Năstase e consumat pe post de aperitiv de-un urs, lup sau mistreț.

      Va muri liniștit, alături de familie și cei doi băieți ai lui, zâmbind în ultimele clipe ale vieții, știind că neamul lui nu va mai trebui să muncească pentru miliardul de dolari din conturile offshore, cu binecuvântările & aprobarea licuriciului.

      P.S. Muistu’ udemerist a murit de cancer la plămâni. Păcat că a făcut-o la 60 ani. Trebuia mai repede. Împreună cu toate curvele politice.

      Stai liniștit, că rudele sale au moștenit averea tătuțului/bunicuțului.

      00
    • @Eddi: măcar nu semnaliza.

      00
  7. Sa-i spuna cineva primarului ca gospodarie vine de la gospodar

    00
  8. hmmm, alea sunt gospodarii?

    00
  9. Genul ăla de oameni nu au resurse să-și protejeze acareturile. Supraviețuiesc de azi până mâine. Nu au educația necesară să facă suficienți bani să trăiască ok și să-și protejeze ce au de valoare și nu au suficienți bani, să se educe pentru a înțelege dincolo de nivelul burții pline.
    Putem face apologia prostiei și a informației libere și de calitate, că tot la aceeași concluzie ajungem: oamenii ascultă manele pe iutube, că atât pot din prisma educației.
    Ca să ajungi, să consumi ceva educațional și util, trebuie să ai o educație anterior formată pentru a știi ce direcții sunt de urmat.

    Nu-l mai educ eu pe Nea Gogu, care are 50 de ani, middle alcoolic, toată viața lui pălmaș la fabrică, pândar, muncitor cu ziua și fără apetit pentru risc și educație.
    Un coteț zdravăn, făcut cu răspundere și trainic costă cât porcii pe 10 ani, fără porci incluși în bani. Un gard, 3 pari și o cocioabă de otrețe e suficientă, pentru că nu trece iarna cu porc in coteț.
    Ăla e pentru primăvară, vară, toamna târzie și 2 furci de paie până la Ignat.
    Lucrul bun este că ăștia se răresc singuri și dispar ușor-ușor. Nu dintr-o dată, dar din lipsă de resurse, se sting și odată cu ei sate întregi de bătuți de soartă.

    S-o spun iar, că iubesc citatul ăsta clasic?

    SATUL ROMÂNESC TREBUIE SĂ MOARĂ. În forma lui actuală, cu cutumele lui, trebuie să devină o amintire ca dinozaurii. Veșnicia s-a născut la sat, iar asta-l ține departe de evoluție.

    00
    • foarte frumos citatul ăla, l-am mai citit undeva.

      da, un sac de ciment e 28 de lei. 2 pachete de țigări. 4 beri. da, ai nevoie de vreo 4 saci. da, ai nevoie de niște șuruburi și niște drugi de metal măcar pentru structură. da, dar nu ai nevoie în fiecare an.
      da, dacă ți-ar da fi-tu de la oraș bani pentru asta, tu ai vota în continuare cu psd, și el nu-ți dă, că e mai sărac ca tine.

    • Ionute, procentual cam cati purcei sunt omorati de urs pe an raportat la numarul total de purcei din gospodariile taranesti?
      0,00?% ?
      Ce tu numesti prostie eu numesc model de eficienta, resurse minime la castig maxim, un fel de economie vernaculara.
      Daca investesti pretul porcilor pe 10 ani (100%X10) pentru o cotineata inlaturand riscul de a pierde 0,01% din ei, pot sa-ti spun ca prostul nu e Nea Gogu in afacerea asta.
      Asa-i ca donezi pentru copii din Congo si ai Iphone?

      PS(L):
      Pe fraze de genul „satul romanesc trebuie sa moara” se naste polemica „avortul obligatoriu pentru 92% dintre romani”. Lupta de clasa n-a murit cu comunismul, bossulanilor, doar s-a transformat. la faza asta sunteti mai prosti decat PSD-ul.

      00
    • @ Habarnam
      Procentual e irelevant cam câți porci sunt omorâți de un urs. Porcii ăia pot fi omorâți de orice altceva, care atacă, de exemplu câini sau alte vietăți cu foametea pe ele.
      Eu subliniam faptul că oamenii ăia nu au bani să facă ceva trainic și care să nu cadă la prima bășină mai puternică.

      Nu au, nu le pasă, nu sunt educați. E nevoie de educație pentru bani și de bani pentru educație.
      Nu am aifon- am huawei, deci chinezărie, conduc Logan, nu donez pentru Congo, că nu-mi place idealismul idiot, când sunt probleme mai grave aproape de casă.
      Ce spui tu acolo nu e nici măcar economie de subzistență, ci o formă păguboasă de a administra resurse. Sunt lucruri care se fac pentru N ani, a căror destinație se poate schimba din coteț in magazie de lemne sau ce vrei tu.

      E mai păgubos să construiești din 2 in 2 ani ceva, decât odată pentru 15.
      Și cotineața aia oricum nu e intreținută, pentru că nu-l duce capul pe proprietar.
      Și da, ăia săraci oricum la final de lună plătesc mai mult pentru orice, pentru că nu-și permit să imobilizeze niște bani in lucruri durabile sau în cantități mari, care pe termen lung sunt mai ieftine.

      Vezi tu, sărăcia merge mână-n mână cu viciile: alcoolismul, tutunul, boli de sănătate pe care nu-și permit să le trateze. Discuția e amplă.

      Legat de satul românesc, da sunt de părere că trebuie să moară în forma lui actuală: retrograd, înapoiat, cu căcăstoarea in grădină, în paragină, cu primari corupți, șpăgari, cu o rezistență culturală la evoluție, cu mentalitatea înțepenită în tim și care nu vrea schimbare.
      Cele mai bune exemple le văd în plimbările mele prin județele din sud: Olt, Teleorman, Vâlcea, Dolj. Genul ăsta de formațiuni de organizare teritorială trebuie nivelate cu buldozeru și resetate, pentru că sunt niște găuri de cur, în care se investesc bani, fără un beneficiu economic. Satele care nu se pot susține, trebuie să lăsate să moară.

      Sunt destule comune cu exemple de bune practici, înfloritoare, cu economie, infrastructură, utilități, curate, spălate, aranjate. Ăla e modelul de sat care trebuie să devină standard.

      Dacă încă mai romantizați satul românesc din Moara cu noroc, Ion, Moromeții și alte mizerii de opere, păi băbăeț avem o problemă.
      Dacă Dan Puric, Grigore Leșe și alți cârnați care promovează românismul, ca formă iluminată de evoluție, păi ce să zic: SATUL ROMÂNESC TREBUIE DINAMITAT cultural și lăsat banul să circule în natură, pentru a grăbi dispariția lor.

      Vrem civilizație, vrem cultură, vrem occident, dar nu vrem să se impună cu amenda, buldozeru, bâta și forța.
      De aia avem poli de dezvoltare economică, zone prospere urbani și pe lângă, pentru că există bani și oamenii pricep că nu mai e la modă să te caci în șură, să ții porc la bloc, să ții găini la oraș și să mergi cu căruța. Astea se fac cu forța.

      AMIN

      00
  10. De ce nu pui niste poze din Baile Tusnad si satele din jur? Acolo am vazut grajd din grinzi de 20, grajd in care era inchis si cainele pt binele lui.

    00
  11. In rarele ocazii in care am vizitat Europa am fost uimit de un singur lucru. In majoritatea tarilor nu există garduri intre vecini. Nu exista garduri deloc. Cam ca in SUA.
    Noi avem garduri ca sa ne protejam de vecini. Niciodata cand m-am apucat de un gard nu m-am gandit sa-l fac blindat sa nu intre ursii si mexicanii.

    00
    • daca ai vizitat Europa in rare ocazii de unde stii ca in majoritatea tarilor nu exista garduri intre vecini? mexicanii din orasul mexican unde sunt acum sunt oameni de treaba, sper ca nu ai folosit cuvantul drept peiorativ pentru suedeji.

      00
    • cezar, ăia nu stau lângă pădure și nu au probleme cu animalele sălbatice. uită-te de pildă în australia la gardurile de canguri și dingo.

    • Compari satul cu animale cu casele din oraș

      00
  12. NOU
    #40

    Eu am cam inceput sa fiu de acord cu afirmatia aia conform careia unii cred ca Romania e gradina zoologica a europei.
    Hai sa ne uitam pe cifre, in Romania sunt +6000 ursi, adica undeva la ~40-50% din totalul populatiei de ursi din intreaga Europa. In Germania, Austria, Cehia nu exsita niciun urs in libertate. De ce?

    00
  13. In Germania/Austria/Elvetia/etc au cate o gardurica de 50cm sau un gard viu, langa litiera padurii. De ce ? Pt ca plm, nu sunt ursi si alte lighioane, au avut grija sa nu mai fie ursi langa zone rurale sau urbane. Nu are ce sa caute un urs langa un sat sau langa un oras, chit ca au bani sa-si faca zid de 2m de beton sau sa aiba caini de 200 kg in curte. Ce naiba, suntem in preistorie sa pazim pestera de jivine cu schimbul ? Ai sta linisitit sa-ti stii copiii ca se joaca langa casa si pe acolo umbla ursul ? Nu exista decat o solutie simpla, similara cu cea a cainilor vagabonzi: trebuie impuscati ursii din zonele adiacente satelor si oraselor sau mutati daca e posibil. Alte idei crete sunt inutile…

    00
    • Da, mă. Hai să omorâm toţi porumbeii pentru că se cacă pe maşinile noastre scumpe, să eliminăm albinele pentru că au venin şi mor oameni din cauza lor, rechinii ? dă-i în plm, surfu’ e mai importatnt pentru că gacici şi adrenalină.
      Hei, ce idee strălucită am să-mi fac casă la poalele unui munte unde pot creşte fără riscuri oi, vaci sau capre. Hei, dar ce frumos cresc legumele în grădina mea de pe malul râului …

      00
    • Si porumbeii sunt tinuti sub control in majoritatea oraselor cu apa calda, albine nu ai voie sa cresti oriunde. Da, nu ai ce cauta cu constructii in zone inundabile, e clar. E usor sa duci tot in absolut. Eu inteleg ca e gadila flower power, salvati copacii, ursii si natura de la etajul 7 din ap de 2 camera din Bucuresti. Pe altii nu ii gadila faptul ca ursii s-au inmultit necontrolat si ca reprezinta o adevarata pb. O sa inceapa sa-i toace, peste 2000 de premise de impuscare a ursilor se vor da pe urmatorii 3-4 ani.

      00
    • Nimeni? Ok…intreb eu
      Litiera padurii e aia unde face padurea pisu la nisip?

      00
    • Peste 20-30 de ani o sa avem si crocodili in delta daca nu o lasam mai moale cu incalzirea globala.

      O sa ai o gradina plina de legume mari si frumoase pe malul raului, dar nici un pic de coaie ca sa le culegi.

      00
    • @ciocanul vorbesti prostii.

      albine se cresc si in mijlocul londrei.

      vestul nu mai are lupi si ursi ca i-au omorat pe toti acum sute si sute de ani. la fel pt paduri, rase pt construitul de nave.

      ca idee toate astea se reintroduc in ecosisteme azi. pt ca stiinta ne-a zis ca murim dracului cu totii fara natura.

      00
  14. E o mica problema si cu structuri bine facute din beton si otel. Ursul nu stie ca sunt facute bine si le strica. Filmuletul urmator e facut de un nene apicultor din Turcia care chiar si-a construit structuri solide din metal cu fundatie de beton pentru protectia stupilor. Si totusi ursul cand simte mancarea nu se opreste usor. Uitati-va cu atentie mai ales la ultimele 15-20 secunde sa vedeti cum a sapat sub adapost si a rupt bucati de beton. Un grajd/adapost care sa reziste atacului unui urs ar trebui facut din beton armat de minim 20cm grosime dupa cate vad eu in filmulet. Se pot folosi garduri electrice dar iarna ce faci?

    https://www.facebook.com/ibrahim.sedef.1/videos/vb.1338683342/10209566289417605/?type=3

    00
  15. NOU
    #52

    Nu e de ras, oameni amarati de prin zone greu accesibile…probabil si batrani peste 75 de ani..

    00
    • zonele greu accesibile, aceste biotopuri in care ursul este la varful piramidei trofice!

      00
    • Și București este tot o zonă greu accesibilă., un biotop în care moldovenii sunt în vârful piramidei trofice. În București este o pătură de populație îmbătrânită, care-n următorii 10 ani o să se ridice la cer, ca Loredana Groza. Foarte mulți vârstnici de 70+.

      00
  16. Dupa cum vad eu ca a rup scandurile alea cred ca suntem toti de acord ca a fost kung fu panda!

    00
  17. Ursul, pagubele, si restul sunt doar o dramoleta politica pentru cei slabi de vot. Care sunt sensibili la grija partidului pentru proasta gospodarire si voteaza la alegerile astea din 26 mai 2019.

    00
  18. aia nu e plasa de buzau, noob. e panou bordurat :lol:

    00
  19. iti iei plasa de buzau pentru a cara covrigii de buzau?

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile