Apropo de săptămâna de lucru de 3 zile

Ideea lui Carlos Slim de a munci doar 3 zile pe săptămână nu e rea. Inovația vine din minți relaxate și din oameni odihniți. Momentan nu suntem acolo, muncim așteptând să vedem dacă vom fi printre cei care vom avea de muncă peste 20 de ani sau nu.

choice

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

55 comentarii

  1. NOU
    #1

    Saptamana de lucru poate avea si 7 zile daca angajatorul reuseste sa ofere confort emotional si material angajatului.

    00
  2. Ți-a luat-o razna blogul: „Pe aceeași temă: Laura Andreșan live”. :D

    00
  3. Mi se pare o prostie saptamana de lucru de 3 zile cu atat mai mult pentru o tara care vrea sa-si creasca PIB-ul ca sa ajunga din urma celelalte state europene.
    O mare prostie.
    China a ajuns unde a ajuns cu o saptamana de lucru de 6 zile si un sistem mai flexibil al fortei de munca.

    00
    • Cosmin, inainte de a-ti exprima opinia (radicala, dar ma rog, e dreptul tau) ai citit in totalitate ideea unuia dintre cei mai bogati oameni din lume?
      Rezumat scurt: 3 zile pe saptamana, 11 ore pe zi, si pana la varsta de 70-75 de ani.

      00
    • NOU
      #7

      Sistem flexibil in China ? Flexibil in sensul iti rupem oasele sa vedem cat sunt de flexibile daca nu muncesti 10 h/zi, 6 zile pe saptamana ?

      00
    • erm, China? pe bune? exemplul pentru cresterea PIB-ului este China? presupun ca iti e dor de metodele lui Ceausescu? … China… exemplu… si sunt curios ce inseamna sistem flexibil al fortei de munca

      00
    • @Cosmin
      China aia mult laudata, dupa decenii de crestere economica, are PIB/locuitor mai mic decat in Romania, nu ofera pensii pentru ca nu au sistem de pensii. Iar comunismul nu este decat un neologism pe care-l folosesc in loc de sclavagism.

      00
    • Adevarul ca China are un sistem flexibil de munca,copii au timp si de gradinita. In pauza de masa

      00
    • StefanV, China din 1990 pana in prezent a ridicat PIBul de 20 de ori
      in timp ce Romania l-a ridicat de 6 ori.
      Una peste alta, in economia reala asta inseamna ca un roman a fost de 3 ori si ceva mai puturos decat un chinez.
      Daca tu consideri ca asta e un motiv de mandrie, fie.

      Apoi legat de munca, multi nu realizeaza cate locuri de munca s-ar scoate din economia gri si cate beneficii ar fi atat pentru muncitori cat si pentru angajatori daca s-ar simplifica procesul de angajare.
      Sistemul actual e un sistem socialist creat in anii ’90 de liderii sindicali din marile combinate. Combinate care oricum acum nu mai exista sau ce mai exista au un impact mic asupra economiei.

      PS. mi se pare amuzant sa fiu considerat „radical” pentru ca sustin munca si dezvoltarea prin munca. insa nu ma mira, mai ales dupa ce am vazut reportajul ala pe digi cu satenii care refuzau munca.

      00
    • bre cosmin da’ pe logica ta poti sa vomiti concluzia ca in raport de 1:1, chinezul e mai tare si ca neamtul, nu doar ca romanul.

      baga tare.

      00
    • @Cosmin
      1.

      In 1926, Henry Ford standardized on a five-day workweek, instead of the prevalent six days, without reducing employees’ pay. Hours worked stabilized at about 49 per week during the 1920s, and during the Great Depression fell below 40. During the Depression, President Herbert Hoover called for a reduction in work hours in lieu of layoffs. Later, President Franklin Roosevelt signed the Fair Labor Standards Act of 1938, which established a five-day, 40-hour workweek for many workers.

      2. Carlos Slim nu-i singurul care mănâncă rahatul ăsta cu o săptămână de muncă mai scurtă. Și băieții de la Gugăl zic la fel.

      3. Dacă muncești mai mult nu înseamnă că muncești mai bine. Idee din spatele rahatului pe care-l mănâncă oamenii ăștia e că un om ce se simt mai relaxat și mai împlimit pe plan personal o să depună mai mult efort pe plan profesional.

      4. Dacă accepți ideea de scopul scuză mijloace, atunci da, e complet valid ce zici tu cu PIB-ul Chinei și cel al României.

      00
    • Bogdan Popa, sunt n’ teorii despre cat si cum sa muncim.

      Matematica e simpla. Daca saptamana de lucru ar fi de 6 zile salariul minim ar creste de la 900 la 1080 lei.
      Daca saptamana de lucru ar fi de 3 zile atunci salariul minim ar scadea de la 900 la 742 lei – desi in realitate ar scadea mai mult in cazul salariilor medii pentru ca intervin costuri suplimentare in dublarea birocratiei cu forta de munca.

      Eu nu cred in teoria ca muncesti 3 zile 11 ore si apoi in 2 zile te ocupi de un business. Ce business crezi ca rezista pe piata operat doar 2 zile pe saptamana?

      Eu consider ca teoria cu cele 3 zile de munca e un preview al viitorului, insa un viitor intunecat. Un viitor in care vor exista prea multi oameni si prea putine joburi. Un viitor in care aceasi paine trebuie impartita la 4 in loc de 2.

      00
    • NOU
      #15

      Cred că n-ai înțeles de fapt despre ce e vorba. La fel ca înainte, micșorarea săptămânii de lucru nu înseamnă și micșorarea salariului.

      Cu alte cuvinte, strict pe România, salariul minim rămâne de 900 de lei, dar muncești 3 zile în loc de 5. Cu alea 2 zile pe care le câștigi ești liber să faci ce vrei. Ăia care vor să facă un ban în plus or să le muncească. Ăia care câștigă suficient se vor distra și, teoretic, se întorc la muncă mai relaxați. Ăia care sunt pleava societății or să fie pleavă indiferent cât de mult muncesc.

      00
    • @Cosmin
      Bre, Cosmine, ce bine mi-ai pus-o pe asta cu aia care nu vor sa munceasca pe 600 lei! Pai, daca muncesc pe banii aia, ei scad PIBul/cap de locuitor. Nici in China nu au curaj managerii lu’ Poola goala sa ofere atat de putin. Si cand iti spun asta stiu ce vorbesc.
      Cine v-a invatat pe voi ca Romania o duce prost pentru ca romanii nu muncesc? In Romania managementul este execrabil. Asta cu „romanii nu muncesc” este scuza tuturor managerilor incapabili. Pentru ca nu gasesc mijloace de ridicare a productivitatii muncii. Sa vezi cum dorm muncitorii in China in timpul programului ascunsi prin nu stiu ce unghere. Si asta la salarii de 300-350 euro/luna. Mergi pe acolo mai intai si dupa aceea sa ne vorbesti noua de chinezi.

      00
    • Bogdan Popa, nu cred ca exista tara in lumea asta care sa creasca salariul peste noapte cu 22% doar din pix.
      Dar daca tot vorbim nerealist de ce sa nu creasca salariul cu 220%?

      StefanV, daca ai vazut stirea, stii ca e minciuna ce spui cu 600 de lei. Era vorba de 700 + bonuri de masa, iar asta inseamna 880 lei, adica 260$ ceea ce e mai mult si decat le dadea ceausescu.
      Pe mine ma depaseste logica asta cum ca scazi PIBul daca un om munceste cu acte in regula in loc sa traiasca din ajutoare sociale si alte pomeni ale statului.
      In China salariul minim pe ora e cam cat la noi si te asigur ca productivitatea e mult mai mare decat ce poti scoate aici plus ca ai costuri mai mici cu celelalte cheltuieli uzuale.. etc.

      Legat de competenta „clasei muncitoare” (managerii sunt tot angajati) pot sa spun doar atat:
      Una e sa produci 100 de produse in valoare de 10 euro si alta e sa produci 100 de produse in valoare de 100.000 euro.
      In Romania, momentan, nu poti produce decat produse de 10-100 euro.
      Motivele sunt multiple, educatie, mentalitate, economia infantila, etc.

      Acum 1-2 saptamani s-a vadut un soft in valoare de cateva sute de milioane de dolari in care erau implicati si romani. Mai stiu inca un caz de acum 10 ani.
      In rest … agricultura si asamblare, adica munca cel mai prost platita in orice loc al lumii.

      00
    • @Cosmin
      eu vorbeam de management prost vs. munca ordinara. Daca managerii sunt tot angajati e partea a doua.. Daca proprietarul afacerii isi angajeaza manageri prosti (pentru ca nu gaseste, pentru ca nu se pricepe etc.) se numeste tot management prost.
      Daca firma nu poate produce decat produse ieftine, nu este de vina angajatul ala decat intr-o masura limitata. Inca o data te intreb: De ce un angajat prost aici care nu merita mai mult de 260 euro / luna devine brusc mai valoros in afara tarii unde poate castiga si 1000 euro/luna?

      Economia nu este doar matematica pura. Este un acord foarte fin intre productivitate, venituri salariale si alte minuni de genul asta.

      Pentru ca daca produci ieftin, vinzi scump si dai salarii mici nu vei avea piata de desfacere pentru produsele tale. Poti vinde in afara tarii, poti da un tun dar nu vei crea dezvoltare. Ii vei tine pe angajatii aia in mizerie, ei vor munci prost si foarte prost sau refuza sa munceasca… asa cum este cazul aici. Banii aceia nu ii motiveaza sa mearga la munca. Simplu. Cu banii aceia abia daca pot sa isi faca rata la un frigider. Nu ii motiveaza sa vina la munca.

      Daca romanii ar fi atat de lenesi, nu ar fi 30% din locuitori plecati pe afara. Ce iti trebuie mai mult de atat? O schema?

      00
    • StefanV, iti dau eu 1000 de euro.
      Crezi ca poti produce marfa/servicii in valoare de 10.000 de euro pe luna?
      Da-mi un exemplu real de produs/serviciu pe care l-ai putea face, din cunostintele tale sau ale amicilor tai.

      00
    • @Cosmin
      Vad ca te pricepi la economie de secol XV. Hai noroc!

      00
    • @Cosmin

      Uite un exemplu real. Pana acum produceam ceva software in Romania si se pare ca nu meritam mai mult 7-800 euro / luna muncind 10 ore/zi si chiar si sambata.
      De doi ani sunt plecat in vest si produc aceleasi produse, muncind maxim 7 ore/zi, doar 5 zile /saptamana si primesc intre aproape 8000 euro/luna.

      Ce crezi? Ce produc eu o valora macar 10000 euro / luna?

      Daca eu muncesc mai putin si primesc mai mult unde crezi tu ca era problema cand lucram in Romania?

      Sa desenez?

      00
    • StefanV, economia e aceasi de mii de ani. Nu s-au schimbat decat produsele.
      Prin intrebarea pusa eu speram sa poti intelege de ce in Romania nu o sa vezi in urmatorii 10-20 de ani un salariu minim de 1000 de euro.

      00
    • @Cosmin

      Inca o data iti zic. Daca eu stiu sa fac scaune si sunt angajat sa fac asta nu e problema mea unde vinde firma scaunele. Daca in Romania pretul e prea mic le poate vinde afara. Ce-l retine pe patron sa le vanda in Germanai? Nu are viza?

      Deci e problema de management.

      Si economia s-a schimbat mult fata de acum 500 ani. Dar pentru a intelege asta iti trebuie si ceva studii. Altfel, nu esti decat un negustor de secol XV.

      00
  4. Eugen,

    1.esti putin dobitoc, pentru ca desi nu cunosti bine sensul cuvintelor, nu te-a oprit nimeni sa-ti dai cu parerea.

    2.uita-te la ce face miliardarul, nu la ce spune.
    crezi ca el munceste 3 zile pe saptamana?

    3. vrei sa fii liber? gandeste-te cum sa-ti obtii libertatea muncind pentru tine. nu la cum e mai bine sa muncesti pentru altii.

    00
    • Bun motiv ai gasit la 1. Zi drept, esti cosmin deghizat sub alta adresa de mail. Relax, prostia nu se schimba odata cu adresa de mail, tot asa ai ramas.

      Iar la 3, tare-mi pari a fi vreun nelepist ceva, sau macar cu amway…

      00
    • PS Vezi, Vali, asta-i problema noastra. Nu ca n-ai sti, doar accentuez. Ajunge sa spuna unul ca e de acord sau ca suna interesant ce zice omul ala si gata, „esti putin dobitoc”. Ce inovatie, ce odihna, la noi ar iesi la suprafata si mai multa rautate. Lasa, ma, voi continuati sa munciti ca robii, altii vor munci destept.

      00
    • ai dreptate, punctu’ 3 e o vrajeala. ce-o fi fost in capu’ meu. :)

      si ca tot vorbim de punctu’ 3, zoso, ia sa lucrezi ba 3 zile pe saptamana. eugen crede ca e radical cum lucrezi acum.

      eventual ii poti ‘confirma’ ca eu sunt cosmin, ca sa-l gadili la glande sa se simta ca nu e degeaba.

      00
    • 3. Tocmai omule, te contrazici sau oricum intelegi gresit ideea cu 3 zile. Avind job de 3 zile pe saptamina o sa ai mai mult timp sa cauti libertatea aia cu munca pentru tine. O sa ai timp pentru un business propriu. Nu intelege ca muncesti doar 3 zile, ca si acum nu te obliga nimeni sa lucrezi doar 5.
      Ideea e buna (cititi si prognoza aia cu jobless de pe washington post) pentru ca pur si simplu creaza joburi, un magazin nu se va descurca doar cu 1 angajat, va trebui sa acopere programul cu 2.
      Problema principala e cum ii facem pe oameni sa foloseasca util timpul liber, si nu sa ingroase rindul la crisma sau audientele la a3 si ghita tv.
      Pe de alta parte… poate e o idee buna: selectia naturala: idiotii sa isi iroseasca timpul, normalii sa investeasca timpul ala in educatia lor, a copiilor lor, poate in afacerile personale.

      00
    • mircea, imi cer scuze in avans si no offence, dar pentru oricine presteaza acum la sefi cate 5-6-7 zile pe saptamana, ORICE schimbare suna bine.

      sa zicem ca pe hartie nu da rau, dar asta din perspectiva angajatorului. insa el e putin batut in cap, ca de-aia e angajat si nu angajator, nu intelege prea bine urmatorul lucru:

      **pentru ORICINE face afaceri, cea mai bun afacere e realizarea unui profit maxim intr-un termen cat mai scurt.**

      si explic,

      tu ca angajat iti atingi potentialul mai greu, pentru ca lucrezi mai putin pe un termen mai lung. ah, si daca mori sau fugi la altu? am pierdut timp si bani investiti in curul tau.

      daca eram nemuritori, nu-mi faceam griji ca o sa mori prea repede. nu-mi faceam griji ca de la o anumita varsta nu mai esti la fel de receptiv la lucruri care faciliteaza cresterea ta profesionala.

      inca ceva.

      lucrand 3 zile pe saptamana, crezi ca vei fi platit ca 5 zile luna de luna? ca uite, iti dau mai multi bani daca lucrezi 5 in loc de 3, iar tu intr-un termen scurt faci mai multi bani. win-win, te bagi? :)

      00
    • iar daca vrei sa lucrezi totusi 3 zile, ca ai altceva mai important de facut, de ce nu o faci acum? PART-TIME ii zice.

      00
    • tu ca angajat iti atingi potentialul mai greu, pentru ca lucrezi mai putin pe un termen mai lung.

      Cea mai mare tâmpenie pe care am putut s-o aud până acum.

      Scrisesem un pocinog de text pe tema asta, dar mi-am dat seama că scriu degeaba.

      00
    • amice accepta ca nu o sa fii platit la fel pentru 3 zile pe saptamana.

      si poti si acum lucra doar 3 zile.

      tu te auzi? cugeti cum sa gasim solutii sa invatam *lumea* sa nu futa de fapt timpul ala, 4 zile, aiurea. ca e mai practic in capatana ta, suntem in mare parte mase de inteligenti cu porniri de antreprenori, doar ca nu prea avem timp.

      00
    • scuze, am crezut ca esti tot mircea. dar ideea ramane.

      00
  5. Ala a ajuns cu o avere de 50-60 mld usd pentru ca angajatii lui au muncit 3 zile pe saptamana. Nu stiu cum poate sa mai tina planeta asta atatia ipocriti…

    00
    • Nu conteaza doar cantitatea. Brad Pitt lucreaza la un film cateva luni si ia 10 milioane de dolari, noi lucram la job tot cateva luni si luam…cateva salarii.

      00
  6. hopa … au aparut neo-liberalii in comentarii. Problema e ca astia par sa uite unde se face productia si cine cumpara acea productie. Hainele, electronicele si mai nou masinile se fac ele in Asia si Africa mai nou, dar de cumparat le cumpara aia cu program de munca 3 zile. Fara primii cei din urma n-ar avea cui sa vanda.

    00
  7. sa se gandeasca fiecare – daca ar taia pauzele lungi si dese din programul de „lucru” sau daca in timp ce ar sta la calculator nu ar arde-o pe tot felul de site-uri in loc de faca ce-i presupune job-ul…nu cumva ar face in 3 zile ce acum se face in 5?

    Eu zic ca la majoritatea covarsitoare asa ar fi. Deci nu e nevoie sa faca ziua de lucru mai lunga pentru a fi doar 3 pe saptamana si nici sa se lucreze mai multi ani pana la pensie. E destul ca cei care se presupune ca ar trebui sa lucreze…chiar sa o faca pe bune nu sa traga matza de coada 40% din timp.

    Problema e la management. Pentru ca s-a dus ideea de „sef de echipa”. Acum managerul e full de sedinte sterile si tot felul de alte probleme conexe, pierzand din vedere exact esentialul – supravegherea echipei pe care o are sa vada aia muncesc sau o ard aiurea. Exceptii or mai fi, dar din pacate cu o exceptie sau 10 nu se face primavara.

    00
  8. Depinde de munca dar in general nu o vad fezabila acum. Eu sunt programator. La mine de exemplu 11 ore nu e chiar ok. Dupa un 6 ore o spun cu pararere de rau dar puterea de concentra a multora scade drastic si mie si la multi in jur. Eu cred ca daca se vrea ceva de redus ar fi de modificat mai degraba la numarul de ore/zi. Dar si aici apar alte pb.
    Nu cred de asemenea intr-un cod al muncii general valabil pt toti si egal ca numar de ore.

    00
  9. @m3 el va avea aceeasi bani si mai multi pentru ca totul se automatizeaza si locurile de munca in viitor vor fi mai putine si cum speranta de viata in multe state e la peste 80 de ani , banuies ca in 20-30 ani un program de 3 zile 10-12 ore pe zi va fi ceva normal. Daca ne uitam la ultimii 100 de ani cum a ajuns saptmana de munca de la 7 zile la 35-40 de ore munca pe saptamana. In ro inainte de ’90 se munceau 6 zile pe saptamana , crezi ca se traia mai bine ?

    00
    • Nu stiu cum muncesc altii, eu muncesc 6 zile pe saptamana, cate 12 ore pe zi. Am propria mea activitate. Daca as munci numai 3 zile pe saptamana, as castiga mult mai putin.
      Ideile astea sunt atractive atunci cand stai in fund la birou in fata PC-ului/tabletei/laptopului intr-o corporatie. Pentru activitatile care cer timp, adica cele adevarate, DE PRODUCTIE, nu de servicii, este o prostie.
      Ia gandeste-te cum ar fi daca scolile ar fi deschise numai 3 zile pe saptamana, spitalele la fel, vulcanizarile, spalatoriile, supermarketurile etc.

      00
  10. apropo in mexic saptamana de munca e de 6 zile ( 48 de ore) si legat de overtime e la fel ca in romania donatia ta in folosul companiei.
    Pana la urma muncim sa traim nu traim sa muncim , cum de altfel se intampla in china.

    00
  11. NOU
    #43

    ma amuza multi prosti din astia pe aici care folosesc erori logige de genul argumentul de autoritate:”daca spune carlos slim inseamna ca e adevarat”. daca maine carlos slim le spune ca pamantul e patrat si soarele se invarte in jurul pamantului ei probabil il vor crede. apropos metodele domnului slim de a face bani sunt uneori in zona gri daca pot spune asa.

    00
  12. Da, iar peste 3 ani va veni unu care se va plange ca si 3 zile e prea mult.

    00
    • Si ce e rau in asta? ia spune, cind te uitai copil mic la star trek oare nu te intrebai: astia cu ce se ocupa? au si ei slujbe, oare sint platiti?
      Omenirea evolueaza, citeste si articolul din washington post si da-ti o parere, nu doar pe ideea principala. Fa un efort si documenteaza parerea. Daca in 50 de ani vom avea roboti care sa inlocuiasca in mare parte nevoia de munca a oamenilor? Ce propuneri vei avea atunci? sa luam ajutor de somaj cu totii? va trebui sa ne adaptam si sa gasim metode de adaptare la noile conditii. Numai bine vom avea mai mult timp sa studiem. Poate inventam mai mult, poate descoperim mai mult, poate nu vom sta inchistati in aceleasi idei cu care au crescut parintii nostri.

      00
    • @mircea: Star Trek este o fictiune.

      Actorii din Star Trek munceau cam 14 ore/zi, iar personalul de pe platou, cam 16. Ziua de lucru pe platou incepea pe la 5 dimineata si se sfarsea pe la 22. Deseori lucrau 6 zile/saptamana. Numai asa puteau pastra cadenta de a produce 1 episod/saptamana.

      Zi-le si lor ca sunt niste prosti ca nu lucrau 3 zile.

      00
    • @Lucil: Are rost sa discutam daca tu simti nevoia sa imi spui ca star trek e fictiune? Si ce relevanta are discutia despre actorii din star trek? Eu incercam sa iti aduc aminte despre vremurile in care visai la viitor, cind totusi acceptai ca lumea evolueaza intr-un ritm greu de conceput, si ca peste 100 de ani de exemplu notiuni gen slujba sau remuneratie s-ar putea sa fie depasite.

      00
  13. As vrea sa vad reactia Fenianului la o asemenea veste

    00
  14. NOU
    #49

    In prezent in Romania oricum saptamana de munca are trei zile.Uitati-va la parlamentari,ca ei ne sunt exemplu.

    00
  15. 3 zile sunt suficent pentru a lucra. Daca monotorizezi un angajat mediu vei observa ca nu lucreaza efectiv decat 4 – 5 ore pe zi .De multe ori termini treaba si esti obligat sa ramai la servici pentru a fi pontat. Daca reusesc sa termin in 3 ore treaba pentru care sunt angajat, sunt obligat sa „tai” frunze la caini inca 5 ore .

    00
  16. @totuldespre ai un manager praf care nu e capabil sa-ti dea mai mult de lucru.

    00
  17. @Cosminos: Brad Pitt ia banii aia nu pentru munca prestata ci pentru utilitatea creata. Cand vei face si tu ceva similar, cand vei crea utilitate pentru restul lumii, vei fi compensat la fel. Nu-mi spune ca utilitatea aia e de fapt apa de ploaie pentru ca nu tu esti in masura sa evaluezi. Milioanele alea de oameni care apreciaza filmele lui dau masura utilitatii muncii lui si in consecinta justificarea pentru banii pe care-i incaseaza.

    @Alexx, Traiesti intr-o lume a fanteziei daca-ti inchipui ca cererea e formata din cei care lucreaza 3 zile pe saptamana.

    @Eugen: Ce merite speciale ai ca sa ceri dreptul de a lucra altfel decat ca un rob? Let me guess, pentru ca esti… om, pentru ca ai drepturi. :) Cand vei fi altceva decat un rob vei fi tratat ca atare, pana atunci revino de pe coclauri si munceste daca vrei sa ai ce manca. Nu ai nici un drept in afara de acela de a oferi ceva in schimbul a ceea ce ceri. Oferi o prestatie de rob, esti platit si tratat ca atare. Totul porneste de la tine, asa ca te rog scoate-ti fumurile din cap si ofera ceva lumii asteia.

    00
  18. Pai , eu as pune problema foarte simplu. Pentru a muncii trei zile pe saptamana , tre sa-ti permiti s-o faci . Nu sa astepti sa vina guvernu’ sau vreun tatuc, care sa-ti spuna ca atat trebuie sa muncesti.
    Faci un job super tare( valoros) care-ti permite sa traiesti suficient de bine muncind doar 3 zile pe saptamana? Pai cine te opreste s-o faci? Sigur poate nu-i posibil chiar asa gen 3 zile pe saptamana in fiecare saptamana, dar lucrezi un proiect 2 saptamani , o luna, pe urma pauza 3 luni , sau plm , part time.
    Aaaaa, muncesti ca un robot pe 1000 de lei pe luna 40 de ore pe saptamana + suplimentare si visezi sa muncesti doar 3 zile , eventual pe bani dubli?
    Pai , plm , ce sa spun , cred ca ceea ce faci e problema, mai inainte de toate .Sau , unde.
    Eu imi permiteam la un momentdat sa muncesc 4 zile pe saptamana ( 40 h) si totusi munceam 7 zile (80 h), pentru ca asa voiam si pentru ca puteam.

    00
  19. Oameni buni, pana sa va certati voi pe orele lucrate pe saptamana, nu a observat nimeni ca tot rationamentul se bazeaza pe faptul ca „we will have almost unlimited energy, food, and clean water”? Nu vi se pare ca e cam mult wishful thinking aici? Energia o obtinem momentan din hidrocraburi, care sunt o resursa finita. Din terenurile agricole se obtine deja cam tot ce se poate obtine, uneori chiar distrugand solul. Apa curata se poate obtine doar consumand energie, ca nu traim toti langa un izvor de munte.

    ” The operating cost of some robots is now less than the salary of an average Chinese worker.” – da, cu conditia ca energia sa fie extrem de ieftina. In plus o lume atat de automatizata creste enorm nevoile de mentenanta, mie mi se pare ca o sa devenim o lume de reparatori de computere asa ca 3 zile pe saptamana o sa mergem la serviciu si 4 zile pe saptamana o sa ne chinuim sa reparam ce s-a stricat in alea 3 zile cat nu am supravegheat toti robotii din casa.
    Oricum, asa cum spuneam, asta se va intampla doar daca gasim cumva o modalitate de a produce energie ieftina din niste surse regenerabile. Pana atunci e discutabil daca ne mentinem macar standardul de viata pe care il avem acum.

    00
  20. @cine nu mai sunt frunze :)

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile