Ce mai aud angajatorii la interviuri de job

  1. mai greu sa ajung la interviu, știți cum e, toată lumea are treabă
  2. cu ce era jobul? spune-mi sincer cum e la voi acolo, se muncește sau e mai așa?
  3. da, nu contează, eu pot doar la 10 joi.
  4. mi-am găsit intre timp (aplicase acum 10 minute)
  5. puteți să îmi trimiteți un uber să mă aducă? mi-ar fi mai ușor.
  6. ziua e trafic, aș putea seara după 7?
  7. joi nu pot eu, că trece mama din Sibiu, vineri e mai pe final de săptămână, luni e rău că e la început, marți ar fi bine?
  8. cu ce era jobul, că eu aplic la tot ce prind…
  9. văd că biroul e pe lângă aeroport, nu se aud avioanele? caut să fie mai liniște…
  10. sunteți cu garsoniera? (îi explic că nu, că sunt cu jobul). continuă. și o garsonieră totuși nu găsim acolo la firmă? îi zic că nu. mă întreabă dacă sunt născut în București. îi zic că nu. mă întreabă eu de unde am închiriat când m-am mutat, că el caută o garsonieră.
  11. îmi garantați că rămân angajat după perioada de probă?
  12. scuze că nu am răspuns direct, nu știam cine sună și mă disperă băieții…
  13. da, nu am văzut că e la București, eu caut ceva pe plan local (comuna Glina).
  14. trebuie să vă gândiți că am și eu o facultate (Artifex) și nu mai pot trece prin interviuri…
  15. tu ești bossul cel mare?
  16. pot să vin și cu prietenul meu la interviu, că nu mă crede că am găsit așa repede, el își caută job de un an și nu l-a sunat nimeni
  17. puteți vorbi cu mine, că prietenul e mai mototol și nu vorbește așa bine…

 

fun-life-40-ani

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

170 comentarii

  1. Nu pot să cred așa ceva. E pe bune?

    00
    • Din păcate…

      00
    • Foarte pe bune. Unele faze le pot confirma si eu. Sursa diferita de cea a autorului.

      00
    • 1,2,3 atata durere in pl..
      4 vezima? angajati omu instant si dati si bonus ca in 5 minute il fura headhunterii
      5 e bine ca nu a cerut sa fie si dus inapoi gratis
      6 are dreptate, nojoke uneori e criminal, dar de aia exista taxi
      la 7 nu i-a raspuns ca martea sunt 3 ceasuri rele?
      9 e decent, sunt si oameni cu ocd care nu pot lucra in galagie
      11 e amuzant rau, el cu ce garanteaza inapoi? =))
      12 I see opportunity here lol
      13. glina e langa catzelu, lol
      14, asta e misto, poate te angajezi direct, nice move :))
      15. DA BOSS
      16. oke, totusi nu cred ca ala isi cauta job =)) sau isi cauta dar nu dorea sa fie angajat decat in conditiile date de el
      17. So, we hire you boss?

      01
    • Sincer, nici cu cealaltă tabără nu mi-e rușine. Vrei inginer (level 2) cu experiență corporate, disponibil pentru ore suplimentare, inclusiv noaptea, weekend și on-call („încă nu avem buget pentru asta dar se rezolvă. Când? Se rezolvă…”), să știe și câta Ruby, am avea nevoie și de niște Android că vrem să dezvoltăm aplicații in-house, da, parțial să fie și programator, dar să facă și suport, salariul? 3500. Brut…

      Fast forward: „…iar nesimțitul s-a ridicat de pe scaun, ne-a salutat și a plecat. Așa ceva n-am mai văzut, mai și zâmbea! Pur și simplu NU VOR SĂ MUNCEASCĂ! „

      10
    • eu de obicei angajez soferi si muncitori, dar nu am dat inca peste specimene din astea…de capitala.

      00
  2. De ce canta păsărele asa frumos de dimineata?
    Pentru ca nu trebuie sa se duca la munca!

    00
    • „Canta cucu, canta cucu
      Fraierii se duc la lucru!”

      10
    • Cine-i harnic si munceste are tot ce vrea
      Cine sta si leneveste are tot asa.

      Lasa ca si labele astea de angajatori care viseaza absolvent de Harvard cu stagiul facut la ESA (European Space Agency) pe 2000 de lei merita numai iepurasi din astia. E win-win. Ei platesc prost, aia care vin sunt niste luzari. Mie imi plac labele care cauta un DeLonghi vorbitor (adica o secretara care sa faca si cafea) si se tot codesc dupa denumiri si figuri si basini (unde te vezi in 5 ani/de ce ne-ai ales pe noi/ cum ai aflat de noi si alte manele)

      00
    • Eu stiam cu „Cine fura si nu-l prinde, are mai ceva”.

      00
    • DeLonghi vorbitor =))) that made my day

      10
  3. Mai completez:
    „- puteți sa îmi dați banii pe concediu la angajare? Am niște rate restante..”

    „-cât e salariul brut?… Ok, eu vreau sa îmi dați brutul, nu netul..”

    „-da, ne deplasam și în tara, (construcții), dar seara venim acasă..”

    „-suntem o echipa de meseriași din tata-n fiu…
    – Câți sunteți?
    – Doi… Tata și fiu”

    00
    • “- puteți sa îmi dați banii pe concediu la angajare? Am niște rate restante..”
      asta a furat-o de la spaniolu ala fara dinti, ba ce-i drept se poate in cazuri limitate sa primesti dar doar daca esti vreun mare boss si lumea te vrea la ei in firma

      00
  4. Depinde si ce job postezi, si unde il postezi, de asemenea depinde si ce fel de oameni suna recrutorii. O fi vreun job entry level cu salariu minim, iar recrutorul, platit tot cu salariul minim, suna toate putorile care aplica, sa para ca isi face treaba.
    Joburile bune se gasesc pe Linkedin. Adica te gasesc recrutorii, nu tu pe ei ;)

    00
    • Deci am un job de căcat dacă n-am fost pescuit din acvariul de lux al linkedinului? Doh, știam eu că nu fac ceva bine.

      10
    • Pe linkedin , 6 din 10 joburi fac redirect la site-uri care nu merg. Iar daca aplici vine un hr destept cu mesajul „aveti si un cv?”. Pai cum pula calului daca aceleasi informatii ca in cv sunt si la profilul de linkedin? Ce vrei? Sa jur pe biblie sau ce?

      10
    • „io de ce am mai completat ca vitya profilul de linkedin?”

    • @Andrei, eu sunt recrutorul si e compania mea, despre ce vorbim? Am tot interesul sa avem oameni de calitate si platiti corect.

      00
    • pe linkedin am văzut mulți care își pun un level de engleză proficienct sau avansat chit că ei știu engleză cam de lvl A, oare așa fac și când depun cv-urile? Și angajatorii nu îi testează? Gramatică, limbi străine, IQ, ceva scurt acolo dar care să reflecte studiile alea.

      00
    • Angajatorii se uita la experienta, la certificari si la reviews, mai ales de cine sunt scrise. Din ce am scris eu mai sus, Andrei a inteles ca EL trebuie sa caute joburi pe linkedin. Iar recrutorul daca are tot interestul sa gaseasca oameni de calitate si sa-i plateasca corect, sa spuna si de la ce anunt a primit asemenea raspunsuri.

      00
  5. Lasa ca pun bancile saua pe ei si pe urma nu mai misca in front. Cand stii ca ai 4 rate si 2 copii acasa nu iti mai insisti atat de mult pe liniste la birou.

    01
  6. Și mă amuza mai recent un comentariu, cred că tot pe aici, că dacă vine criza în 2020, o să se regleze piața și o să fie în favoarea angajatorilor, că o să găsească forță de muncă calificată.
    Serios? Care? Ăia 5 milioane de români plecați și care pleacă?
    Ăia care nu au trecut prin școli profesionale? Ăia care preferă 1800 de lire la Jaguar, în loc de 1800 de lei la un angajator local?
    Ăia care-s buni de cârcă și cam atât?
    O să vină vietnamezii? Îi aștept.
    Cu genul de oameni de mai sus, care nu-s capabili să vină la un interviu, să susțină un dialog cu un om?
    Eu cred că România nu duce lipsă de forță de muncă.
    Joburile sunt tot mai inalt calificate, vin din spate tehnologii și meserii pe care acum 10 ani nici nu ni le imaginam, în schimb oamenii cu creier- care să fie capabili să lucreze cu astfel de tehnologii, procese, proceduri, sunt puțini. Sunt aceeași oameni ca acum 10 ani și o parte mică din cei de +20 de ani.
    Nu forța de muncă e problema, ci faptul că joburile inalt calificate sunt tot mai multe, oamenii deștepți tot mai puțini, iar gloata de proști e tot mai multă.
    Spinarea de urs și munca de bandă( indiferent că-i fabrică, birou, introducerea de date) sunt înlocuite cu roboți fizici, cu utilaje automate, cu software, cu AI, cu RPA și ce dracu o mai veni din urmă.
    Să ne uităm cum băncile au introdus roboțeii ăia, care fac tot ce făceau 10 casiere.
    Nu de viitor mi-e frică, ci de faptul că unii cu 2 degete de frunte o să ne aștepte la colț cu bâta în mână, pentru că nu au ce mânca.

    00
    • La ultimul paragraf ai dreptate, dar nu poti judeca un om dupa fizionomie. Oricat ti-ar confirma tie experiențele proprii această teorie, studii de lunga durata au aratat ca nu exista vreo conexiune intre fizionomie si caracterul si capacitatea omului.

      00
    • Zic si eu ca acolo stiu sigur, daca esti specialist cum trebuie, nu doar din gura, vezi ca sotului i se ofereau din start 2400 de lire la un service de masini rulate…cu cazare asigurata. Da, net, nu brut. Le-a spus frumos a doua zi ca a ales sa mearga la altii, ca a fost pe la vreo 4 interviuri in decurs de cateva zile, oamenii au sarit de la 2000 la suma respectiva. La nea tiri lua 2400 de lei plus bonuri, din care 950 se duceau pe chirie si cu fterea la cap de rigoare, cu sefuti peste sefi, reguli cretine, haituiala cat cuprinde ca na, de ce sa angajezi cand ai cativa boi pe care sa ii incarci. Sa mai zic ca initial l-au luat pe 2800, pentru ca dupa trei luni sa zica aaa vai nu prea sunt bani, bam 2400…?

      00
    • Razvan, da, asa e, uita-te la Gadea, are fruntea lata cit palma de miner, dar nu pare ca ar fi vreo desteptaciune.

      00
    • Nu era aici, era la Cetin. Și dacă tot citești, era bine să fi și înțeles ce scria acolo. Ca și autorul postului de mai sus, și eu vorbeam de entry level și de oameni cu pretenții exagerate. Și nu vreau eu să vină criza, ea vine oricum.
      Și nu-ți fă iluzii că „joburile înalt calificate sunt tot mai multe, oameni deștepți tot mai puțini”, ci, din contră, pe joburile din ce în ce mai puține se vor bate din ce în ce în ce mai mulți. Pentru prima dată în istoria omenirii numărul de joburi nou create este MULT mai mic decât cel al joburilor eliminate. În plus, AI nu elimină munca fizică, aia e apanajul roboților. AI elimină munca inteligenților ca tine ;)

      00
    • Nu stiu ce astepti tu, dar deja sunt aici in constructii. Echipa care imi amenajeaza spatiul e formata din 2 romani si 10 cubanezi…

      00
    • Iar a venit prostul asta cu „Daca era Barna presedinte…”?
      „AI nu elimină munca fizică, aia e apanajul roboților. AI elimină munca inteligenților ca tine”
      Poate AI elimina munca inteligentilor CA TINE, bă prostălăule. De fapt, nu stiu daca ai avea sufienta inteligenta incat sa inlcouiesti tu un robot industrial…

      00
    • @Cristian Banu @Cristi
      Asta în cazul în care nu ne elimină pe toţi. Îmi place disputa asta în care primatele îşi dau cu parerea la ceea ce şi-ar putea dori un A.I.
      https://www.youtube.com/watch?v=wOZ9Q99Nfv8

      00
    • Vorbesti frumos, dar vorbesti din bula ta de IT. La firul ierbii e jale mare. Dap, vorbesc de soferi, baieti care sa lucreze la spalatorie auto, baieti care sa lucreze la vulcanizare, oameni in constructii, meseriasi in instalati si asa mai departe. E jale. Deja vulcanizarea si spalatoria din Baicului-Bucuresti (e una maricica) e operata in intregime de nepalezi sau ce mama lor sunt. Doar la casa a ramas o romanca.

      Stiu afaceri care s-au inchis pentru ca au ramas fara oameni cu care sa poata sa faca treaba. Si va rog, nu imi spuneti ca „nu plateau destul”, ca stiu cat plateau raportat la ce puteau ei si ce marja de profit aveau. Afacerile mici sunt prinse ca intr-un cleste intre pretul de vanzare pe care il suporta piata (mic, ca suntem totusi o tara cu 10.000 de euro PIB/capita, nu poti sa ceri pe o spalare de masina sau un tuns cat poti cere in Paris) si asteptarile angajatilor, impinse in sus dramatic de posibilitatea de a lucra rapid in vestul Europei sau la stat. Da, la stat, statul face deja o concurenta neloiala pe piata muncii, oferind salarii cu 70% mai mult decat media pe economie. Si vorbim de un angajator cu 1.2 milioane de angajati.

      00
    • pai si cei de care spui tu, ‘cei inteligenti’ trebuie ineaparat sa aiba specializari adica sa se complaca si sa invete pe de rost un comentariu gen Ion ca sa poata sa-l reproduca pe o foaie de hartie la BAC dupa care sa poata sa faca ce facultate vor… nu-mi mai vorbi te rog de tipul asta de ‘inteligenti cu acte’; nimeni nu ar angaja pe cineva capabil intr-o functie ‘sus’ fara diplome.

      00
  7. Dezinhibati rau. Eram in birou vreo 5 persoane si incercam sa buchisim fisele tehnice ale unor utilaje pe care doream sa le achizitionam. Un tanar inginer angajat de o saptamana ii zice sefului, un om de 60 de ani.
    – Ba eu m-am cam plictisit. Ma duc in oras. Iti iau ceva dulce?
    Si dus a fost. :)

    00
  8. Lasa, ca si descrierile joburilor parca cer raspunsuri din astea.

    00
  9. Cam ca perlele la bac.

    00
  10. Da e si un pic rea voință la HR. Deschide nene o filiala la Glina ce mare chestie acum!

    00
  11. Pentru ce post era anunțul?

    00
  12. io cred ca astea sunt raspunsurile la intrebarea aia „unde va vedeti peste 5 ani?”

    00
    • Ha! M-a zgariat pe creier intrebarea asta, ce ii spui unui director de vanzari? „In locul tau!”?
      Sau „de ce vreti sa lucrati in firma noastra?”. Puii mei, vrei labareli cu „ce firma minunata aveti si ce onoare ar fi” sau vrei adevarul, „pentru bani”?

      10
    • Bai nu justific ce fac unele firme, dar daca stai sa te gandesti intrebarile alea ale lor standard prin multinationale nu sunt chiar retarde. De regula la aia cu banii, contreaza cu „doar pentru bani?”. Si multi enorm de multi, spun da.

      00
    • Întrebarile alea sunt standard la chioscul din colt nu la multinationale.

      00
    • Te inseli @XXX. Am avut tampenia aia cu 5 ani la job de multinationala in Franta pe pozitie de management. Usor modificata. Unde te vezi pe tine si departamentul in…dar nevertheless tot stupida.

      00
  13. Te înșeli. Iti arăt daca vrei și răspunsuri la aia și rămâi interzis. Scopul întrebării aia de regulă e sa elimine psihopații.

    Gen: pe o insulă pustie fără șefi, acasă la mine, cu o firma concurenta cu a voastră, etc.

    00
    • Boss, ai ramas în urma cu tehnicile de recrutare, juma’ din raspunsuri nu sunt perle ci fac aia misto de tine

      00
    • Bai crede-ma ca se rateaza atatia angajati extrem de buni din cauza acestor cacaturi de intrebari… Nu stiu daca aia creativi si inteligenti au gustat vreodata genul asta de interogatoriu si de multe ori trantesti niste raspunsuri de rahat.

      00
    • un hr-ist adevarat il vede pe psihopatul care ar pica la intrebarea asta inainte sa ajunga la a doua intrebare din interviu. dupa haine, dupa tunsura, dupa vorba, dupa comportament.

      problema adevarata e ca pe hr-isti insa ii deranjeaza mai putin psihopatii, ba chiar ii prefera timizilor, si mai mult tricourile, tatuajele si ca n-ai venit si tu cu copia cv-ului pe care o are el in fata si pe ecran. cum fi lipsa dosarului cu sina.

      iar un raspuns de genul „la interviuri, ca inca nu m-am angajat pentru ca nu stiu sa raspund la intrebarea cu 5 ani” ma face psihopat? sau faptul ca vin cu un topor dupa mine sii ii zic ca e in caz ca aud acea intrebare?

      00
    • @thebblack aici atingi un nerv sensibil legat de tatuajele la vedere. Daca iti arat cate plangeri are un angajat super ok (chiar un baiat de nota 10) in formularele de feedback de la clienti pe tema asta iti vei schimba parerea. Am clienti care refuza plata cu cardul daca operatorul are tatuaje la vedere. Si da, stiu ca suna ireal.

      00
    • Cunosc şi eu o tipă care lucra la bancă, cu tatuaj la vedere. I-aş fi plătit cu cardu. Oho.

      00
  14. Aleia*

    00
  15. Merge un post si pt angajatori, ca am dat de niate specimene pe la hr…

    00
  16. @guest-autorul
    Un răspuns sincer: cum vezi calitatea forței de muncă, față de acum 10 ani? Plusuri, minusuri? De unde atâta superficialitate, detașare și aroganță, plus cereri absurde?
    Eu am venit acum 7luni pe banii și motorina mea la București pentru un interviu și m-au trimis acasă după 1 ora. Mi-au spus-o clar, că am cerut un feedback informal, mai ales că știam că jobul nu e al meu: boss, o părere sinceră despre ce fac bine și ce fac prost.
    Răspunsul sincer: nu ai ce căuta în vânzări și traininguri. Ramai pe inginerie, mentenanță, integrare, fire/sârme/automatizări.
    Aș fi cel mai prost vânzător de soluții.
    Mi-a folosit feedbackul, că voiam să fac o schimbare de domeniu.
    De ce dracu nu există modul de dialog deschis, unde se ajunge la o soluție convenabilă pentru ambele părți?

    00
    • Uite iti zic sincer-sincer. Dezastru. Nu se compara – e la pamant sistemul educational. Daca iti pun un om de 30 ani + (nivel 0 de calificare sa zicem ala cu 5 din clasa), cu un absolvent de doctorat recent de la orice universitate vrei, cel de 30 ani face show cu primul.

      00
    • @guest-autor
      Cu al doilea… primul e el in pula mea!!

      00
    • @Junker sorry, da.

      00
    • Eu am fost pe banii si motorina mea, la Bucuresti pentru un interviu programat cu o saptamana inainte.Trebuia sa se tina dupa o sedinta iar eu si ” Patronu’ ” sa discutam pe wapp sa imi zica, cand e oportun doar sa urc in birou. Am lasat mesaj, a dat seen, dupa care nimic…..m-am intors acasa, i-am lasat un mesaj super decent in care i-am batut obrazul si a zis ca a uitat ca era in ziua aia si ca sa prelungit intalnirea.

      00
  17. „îmi garantați că rămân angajat după perioada de probă?”
    Asta a cui e problema? A celui care vrea sa se angajeze, sau a slehtei de angajatori de cacat?
    Am lucrat intr-o firma mare din Bucuresti. In fiecare luna plecau minimum doi.
    Radeam cu colegul meu, ca avem amandoi mai putin de un an, si e posibil sa ajungem cei mai batrani din firma. Luna asta si-au depus patru oameni demisiile.
    Revin: la cine e problema cand potentialul angajat intreaba „îmi garantați că rămân angajat după perioada de probă?”?

    00
    • Pai daca ii garanteaza care mai e rostul perioadei de proba in plm? Voi va auziti?

      00
    • Totusi nu e ok sa iei angajati la „ghici”, adica angajezi toti candidatii si vezi apoi care iti convine. Ii poti testa cum vrei inainte, nu ii angajezi si vorba lui Cristi, pleaca 2 pe luna…
      Perioada de proba ar tebui sa fie ceva de „forta majora”, nu sa il dai afara pentru orice…

      00
  18. Pe mine nu ma mira prea mult. Asta e generatia hahaitilor, a alora care au fost tinuti cu grija de parinti, nu care cumva sa se sparga. Aia care au inteles ca totul e distractie din aia proasta, care n-au pus mana pe o carte si care au trecut clasa cu ajutorul cadourilor. Aia carora daca le spui ceva ar fi in stare sa te injure juma de ora, ca ei nu si-au luat bataie de la aia mai mari de la bloc, cum era pe vremuri, ca sa stie cum sta treaba…de aia imi place atat de mult melodia cu „Lumea s-a schimbat”… Ilustreaza absolut perfect generatia asta de 19-23 de ani. Asa ca spor la treaba. Apropo, pe la noi cand or sa dispara din anunturile de angajare discriminarea pe baza de varsta ??

    00
    • Da, chiar asa. Stiu pe cineva care a lucrat pe vanzari in Bucuresti de la 22 pana la 40 ani. A ramas fara job pentru ca s-a desfiintat firma. Si-a cautat 2 ani de munca. Nu a chemat-o nimeni. Si-a scos din CV la inceput data nasterii, apoi si-a scos anul in care a terminat facultatea si primii 9 – 10 ani de experienta. Abia atunci au inceput sa o sune. Si atunci pana ajungea sa fie fata in fata, cand isi dadeau aia seama ca nu are 30 ani. Si nu o mai sunau.
      Acum lucreaza altceva, la firma unor prieteni.
      Toti angajatorii plang ca nu au pe cine angaja dar nici unul nu ar angaja unul care se apropie de 45 ani. De parca suntem toti la Olimpiada si nu mai poti concura cand ai depasit varsta.

      00
    • Nu te mai cheama la interviu pentru ca la varsta aia isi dau seama ca nu mai lucrezi cu salariul minim pe care sunt ei dispusi sa-l ofere.

      00
  19. Ultimul tip care a venit la interviu voia să știe dacă-l putem plăti cash deoarece avea poprire pe conturi.

    00
    • Unul a trimis întâmpinare scrisă de un avocat ca proprirea e pe salariu si ca ma da in judecata daca ii plătesc orele suplimentare in contul de salarii sa ii ia 30% si din aia. Cică aia suplimentari erau „banii lui” si nu trebuiau propriti.

      00
    • Asa si ? Nu ai de unde sa stii ce probleme a avut persoana respectiva. Daca merita ca angajat, se poate rezolva cumva si nu mi se pare ceva de mentionat drept „a venit si fraierul ala”…

      00
    • @Ioana
      Nu se poate rezolva atat de usor, aia e problema. La fosta firma unde a lucrat al meu, majoritatea care veneau sa se angajeze, aveau poprire pe cont din cauza ratelor, asa ca solutia era, ca firma sa ii angajeze ca zilieri, ca sa le dea banii cash in mod legal. Dar nu ai voie sa tii un zilier mai mult de 6 luni, pe o firma. Asadar, trebuie sa ai 2 firme si sa le faci rocada, la fiecare 6 luni. Si nici asta nu o poti face asa simplu, ca asa si-ar deschide toti cate 2 firme si ar angaja doar zilieri si i-ar muta de pe o firma pe alta.
      Era complicat, oricum. Nu se ocupa el de asta, asa ca nu stia exact procedurile.

      Cu zilieri angajati, platesti mult mai putine taxe, decat daca ii pui ca angajati full time, dar asta vine cu extrem de multe dezavantaje si cu multe gauri in legi, cat sa te trezesti cu pravalia inchisa la cea mai mica chichita, daca se apuca cineva sa iti caute nod in papura.
      Asa ca nu e chiar simplu. Sa zicem ca il rezolvi pe omul ala care merita, cumva, dar daca te ia cineva la puricat, ti-o iei de nu te vezi, daca esti o firma cinstita si nu te stii cu unii si cu altii.

      00
    • @jupneasa
      foarte offtopic, dar nu pot sa nu remarc faptul ca majoritatea comentariilor tale sunt despre ce face, ce mananca, ce gandeste sotul tau. Tu nu ai pareri proprii? Poate scrii un guest post despre viata in familie.

      Nu e un atac la persoana, doar o observatie.

      00
    • Eu nu inteleg cum de luati in calcul „aranjamentele” pentru faza cu apropierea. Aia de le au, la un moment dat nu au mai plătit datorie pe care o avesu. Legea e clara si din venitul salarial se oprește. Avocatul te poate ajuta sa nu ti se oprească mai mult de 30%. Bine ca vreti o tara normala dar mai pe furtisaguri. Tot timpul altii sunt de vina.

      00
    • Haha, nu mi-am dat seama, dar acum ca o spui, probabil ca asa e. Pai, noi avem gusturi comune si gandim cam la fel, evident ca am si eu pareri proprii, doar ca majoritatea postarilor nu prea se pupa cu experientele mele. Discutam mult despre ce face fiecare la lucru si de regula, el are mai multe chestii interesante de povestit, iar atunci cand apare cate o situatie in comentarii (gen asta de acum), imi aduc aminte ca mi-a povestit de asta, haha :))).
      Si sunt multe postari scrise din experientele unui barbat, pentru ceilalti barbati si atunci imi dau seama ca „si al meu face asa, sau a trecut prin asta”. De exemplu, daca zoso se plange de chiloti barbatesti naspa, sau cineva cere o parere despre nu stiu ce masina de barbierit, daca tot cunosc situatia, de ce sa nu ajut? Adica, contextul o cere :)).

      Avem o relatie destul de stransa, tocmai pentru ca suntem si cei mai buni prieteni si atunci majoritatea experientelor le traim impreuna. Nu, nu ne sufocam, nu suntem aia, doar ca atunci cand avem hobby-uri comune, placeri culinare comune si asa mai departe, nu avem cum sa nu le facem, evident, impreuna. La fel si la probleme personale, de cate ori avem o problema sau ne macina ceva, o discutam deschis si incercam sa ne ajutam unul pe celalalt.
      Si atunci, relatia se mentine destul de apropiata si asa apar experientele astea comune, pentru ca la noi nu exista sa se incheie ziua, fara sa discutam chestii de genul „ce ai facut azi? cum a fost?”. Si asa ajungem sa povestim si asa ajung si eu, sa povestesc mai departe.

      Si mai exista si respectul asta reciproc pentru parerea celuilalt. De exemplu, cand am cumparat apartamentul si l-am renovat, l-am lasat sa aleaga ce ii place. Chiar si baietii care au montat mobila au ramas usor uluiti, ca de regula „ea” e cea care decide tot. La noi nu e asa, mi se pare normal si aiba si el pareri, ca si el traieste in casa si majoritatea lucrurilor le-am ales impreuna, de comun acord. Chit ca uneori nu se pupa (sufrageria ar fi putut sa arate mai bine), daca si el e multumit, e foarte bine. Iar el respecta asta si poate de-aia nu simt eu nevoia sa fac pe desteapta sau sa imi dau cu parerea prea tare, din propria mea initiativa, ca o fac destul acasa. Cum s-ar zice, nu sufar de feminism sau simt nevoia sa ma bat in piept cu cat de mare si tare sunt eu :))).

      Cam asa e viata noastra pe scurt. Doi oameni cu respect reciproc, care nu se ascund unul de celalalt. Si cu mult simt al umorului. Foarte mult. Si cu foarte multa durere in fund fata de sfaturile din jur.

      00
    • ma bucur pentru voi, mai rar asa multa fericire si intelegere in ziua de azi

      00
    • Multumesc. Doresc asta la toata lumea.
      Nu stiu daca, faptul ca nu avem cont pe retelele de socializare, faptul ca nu am dat voie parintilor sa isi bage nasul, sau faptul ca am muncit mereu sa ne fie bine noua impreuna (nu doar mie sau lui, sau doar ca ne afisam, sa moara „dujmanii” de invidie) a ajutat, dar consider ca joaca un rol foarte mare.
      Trebuie sa constientizezi mereu ca dupa ce se inchide usa, sunteti doar voi doi impreuna, nu vecinii, nu parintii, nu prietenii, nu cei care isi dau cu parerea despre voi si va judeca prin prisma a ce masina aveti, daca aveti casa, daca ati facut nunta, etc. La greu, la boala, la faliment, la orice nasoale, va aveti doar voi doi, unul pe altul.

      Acum, nu te gandi ca nu ne certam si nu avem defecte si ca e totul roz mereu. Are si el bubele lui, cum le am si eu pe ale mele, avem zile cand ne uitam unul la altul si ne vine sa ne dam cu ceva in cap, dar na… inveti sa lasi de la tine, in loc sa te tii in clanta si isi revin lucrurile, se aseaza totul frumos… si tot asa. Nu poti sa schimbi omul in totalitate. Cateodata e mai bine sa il lasi pe celalalt sa faca cum il duce capul, ca vede ca greseste si dupa aia tot ca tine iese. Decat sa te certi. Si au fost destule cand am facut pe desteapta si am gresit. La fel si el.

      Si mai conteaza si factorul uman. Degeaba esti tu cel mai bun om de pe pamant si faci si tragi sa fie bine, daca celuilalt ii pasa doar de el. Sau nu aveti aceleasi teluri in viata.
      La un moment dat unul va trage stanga, unul dreapta si se duce tot.

      Consider ca am avut noroc, dar nu stii ce aduce viitorul si cum se schimba omul. Nicio relatie nu e sigura 100% oricat de lunga ar fi si oricat de bine ar merge pana atunci. Aia e, facem si noi sa fie bine azi si maine om mai vedea :)).

      00
  20. „ziua e trafic, aș putea seara după 7?”
    „cu ce era jobul, că eu aplic la tot ce prind…”

    Care e problema la intrebarile astea?
    Ai jobul deschis in China, omul ar veni la un interviu, dar daca se poate sa nu fie CAND EL DEJA LUCREAZA, ca e trafic si nu se poate invoi de la serviciu x ore… Unde e problema la prima intrebare?
    ––
    A doua intrebare…. Am citit mai sus ca jobul deschis e „entry level”. Adica, poate aplica aproape oricine. Ei, ala de a intrebat cu ce e jobul, a aplicat la 1000 de locuri de munca potrivite pentru „entry level”: de la vanzator de pizza la „assistent manager”.
    Care e problema la intrebarea lui? Zi mersi ca aplica ca dementul si ar vrea sa munceasca orice. ;)

    00
    • Le luam la rand.

      “ziua e trafic, aș putea seara după 7?”

      1. Daca tu nu iti poti face timp sa ajungi la interviu (in 5 zile consecutive), ce om sanatos la cap te va angaja in speranta ca „poate” vei ajunge la orele de program?

      “cu ce era jobul, că eu aplic la tot ce prind…”
      2. Daca nu iti aduci aminte dupa ce ti-am spus care era jobul, cand ai aplicat si la ce firma, esti inutil pentru orice job. Gen fara misto, chiar nu esti angajabil.

      00
    • Totusi, prima intrebare poate fi din cauza ca omul are un sef dobitoc de tot, care nu il invoieste si care se mai si supara ca vrea sa plece, iar bietul angajat nu vrea sa riste.

      00
    • @guest autorul. Ție ți-ar conveni ca omul sa lucreze la tine și să se învoiască ca să se ducă la interviuri?

      Eu tocmai pe ăsta l-aș chema la interviu. Care știe să respecte locul unde lucrează acum și nu sa se duca la alții în timpul programului.

      00
    • @alex nu era vorba de lucrat aici. Nu lucreaza :)))) Deloc gen.

      00
    • Un angajator care are sa aibă pe mana parte din destinul meu, sa se arunce asa pe internet pe cel mai mare blog din România cu replici uneori pertinente ale intervievatilor dar el sa fie atât de defectuos în comunicare. Gen. (sic!)

      00
    • Daca nu lucreaza deloc da, e aiurea sa nu isi faca timp.
      Daca lucreaza, poate are program incarcat, poate e in cealalta parte de oras, si nu isi poate rezolva sa iasa in pauza sa vina pana acolo si sa stea la interviu. Omul incearca sa isi respecte programul actual, e de admirat asta.

      Si la aplicari, cat timp nu sunt filtre la aplicare si poti aplica oriunde vrei, daca e o pozitie care nu necesita mare specializare, omul aplica la 100 de joburi pe zi. Din moment ce face asta, nu il duce capul sa le tina minte pe toate, mai ales daca la telefon i se zice – „buna ziua, ati aplicat la jobul de la noi”, de parca ei sunt singura firma in oras, nu „buna ziua, suntem de la firma X, ati aplicat la pozitia Y”.
      Si nu e bai mare, ca nici firma nu isi aminteste sa dea feedback tuturor care vin la interviu si nu sunt selectati.

      00
    • Hai sa nu exageram. Daca chiar vrei sa iti schimbi jobul si te intereseaza acel post, te duci la interviu in orele de program ale potentialului angajator care, de cele mai multe ori, vor coincide cu ale tale. Nu va face nimeni overtime pentru tine si nici n-ar fi normal. Iti poti lua frumos o zi de concediu si ai rezolvat. Sa nu mai fim asa mimoze, vrem bani, vrem de toate, respect, dar sa nu fie trafic…

      00
    • Iti iei o zi de concediu daca aplici la o singura firma sau iti poti programa interviurile in aceeasi zi. Daca nu reusesti asa, poate nu e asa usor sa iti iei 3 zile de concediu intr-o saptamana, in zile diferite.

      00
  21. totuși ce e rău în ”cu ce era postul, că aplic la tot ce prind”?!
    că și eu caut de mai multe luni și am ajuns să aplic la tot ce prind (dacă cerințele, sau studiile sau experiența sau ceva cerut de post se potrivește cât de cât cu CV-ul meu) și uneori am fost sunată pt interviu și după o lună după ce-am pus CV-ul.

    încă se mai practică ”da, sigur vă sunam/trimitem mail oricare ar fi situația” și dacă v-au contactat pe voi m-au contactat și pe mine.

    00
    • Nu ti se pare ca arata disperare/miserupism sa nu stii unde aplici si mai ales sa o si spui unui potential angajator?? Ce crezi tu ca o sa ii induci aluia cand te aude asa? Profesionalism, interes, bun simt ? Sau faptul ca te doare in cur de unde, da bani sa vina, da totusi nu te vrea nimeni, ca atare ai dat-o pe disperare, da de ce nu te vrea nimeni de ai ajuns asa, lipsa diplomatie, lipsa abilitate de a iti misca rotile sa dai un raspuns care sa te scoata din rahat… Samd…

      00
    • Ideea era ca oi fi tu disperata, da asta nu trebuie sa stie si ei…

      00
    • Eu mă refeream la discuția telefonică pt chemare la interviu.
      Am depus x cv-uri pe zi într-o lună, după 2-3-4 săptămâni mă sună pt interviu la firma Z. Dacă tu mai știi pe loc, fără să verifici, fără nimic, ce presupunea postul ăla, bravo ție. Memoria mea e mai ciuruită.
      Asta ca să nu discutăm despre aspectul gardului și leopardului și cum sunt formulate descrierile posturilor.

      00
    • @Ioana: ar fi foarte politicos si civilizat din partea HR sa inceapa cu „buna ziua, suntem de la firma X, va sunam pentru ca ati aplicat pentru postul Y”. Pentru ca da, te pot suna si peste o luna, timp in care ai mai aplicat la 10 firme. Daca nu esti Amazon ci Sulfina Impex SRL din Lehliu te superi ca nu ai brandul recognoscibil instant?

      00
  22. Cu tot respectul, nici de partea cealalta a gardului nu e lapte si miere. 90% din hr este tută cu 0 interes si competente.

    Cat de des vi s-a promis „vă sunam noi oricum ar fi si va dam si feedback”, si apoi nimic? Adica, e bine sa dam vina pe ei mai intai inainte sa fie bine la noi in curte, gen?

    00
  23. @ Cristian Banu.
    Mulțumesc pentru mențiunea că am citit la Cetin.
    Sunt de acord parțial cu tine în privința AI, dar oamenii inteligenți mereu se vor adapta și învăța prin natura lor, nu vor fi eliminați.

    00
  24. „văd că biroul e pe lângă aeroport, nu se aud avioanele? caut să fie mai liniște…” comentariul asta chiar mi se pare de bun simt, doar angajatorii s-au obisnuit sa-i trateze ca pe animale.

    00
    • Tu glumesti :))) Sper pe bune ca glumesti.

      00
    • Pentru cei 19 care mi-au dat negativ. Voi realizati ca din Baneasa nu se aud avioanele in cladirile de clasa A da? :))))

      Nu se aud nici din KPMG daramite din SPark sau Hive. Sunt doar zboruri charter si daca cladirea e OK chiar nu se aud.

      00
    • Birourile construite in Romania pot fi și de clasă A, și tot pot avea buda in curte (la un moment dat am lucrat într-un birou care în care mirosea a berbec împuțit, din cauza infiltrațiilor pe sub rigips). Multinațională. Că de, România.

      Sau poate a vrut să te testeze și el, să vadă cum reacționezi la situații inedite.

      00
    • Poate omul n-a mai lucrat in cladire de clasa A, sau nu stie ce inseamna aia, sau a lucrat undeva unde se auzea trenul/traficul si vrea sa fie sigur. Poate nu a fost specificat destul de clar in anunt, si nu vrea sa vina degeaba pana acolo.

      La cum se poarta mai nou birouri open space, mereu auzi ciripituri de la colege/colegi, ar mai lipsi sa auzi si avioane.

      00
  25. Ce mai aud potentiali angajatii la interviu. (chemat la interviuri, nu am aplicat eu, in ultimele 2 luni)

    1. Unde te vezi peste 5 ani.
    2. Cum e viata ? Ai sotie, copil, va intelegeti bine ?
    3. Te servesc cu o bere ? (Chiar am acceptat, ce naiba, ask stupid questions, win stupid prizes)
    4. Ai vreun motiv anume pentru care ai venit la interviu in blugi si tricou ? E cumva o declaratie ?
    5. Ce crezi ca e mai important, viata personala sau cariera ? Tot dobitoaca de la punctul 2.
    6. Zi-mi un numar de telefon din agenda ta si cui ii apartine (i l-am zis pe cel personal care era in agenda, dar am refuzat sa ii arat telefonul)

    Well, mai am programate inca vreo 3 si poate imi schimb si eu locul de munca.

    00
    • WOW.

      00
    • @Zerus … ai fi uimit de cat kurvet lucreaza în firmele de IT din RO, si prin kurvet ma refer nu ti-o sug ca n-ai bmw.

      00
    • … wow indeed, si sunt pe profil tehnic (programator centrale telefonice in principal), nu vanzari sau management.

      Cel mai ok interviu a fost cu un … nici nu stiu ce sa zic ca e, proprietar (?) de ONG destul de maricel, ne-am intalnit la un han ca acolo ma duceam la pauza de masa si el trebuia sa plece din oras dar a tinut neaparat sa ne intalnim.

      Mi-a prezentat ONG-ul, mi-a zis din start salariul de incadrare + % minim cu care se mareste la x luni, cu ce ar vrea sa ma ocup, mi-a raspuns la nelamuriri, mi-a lasat numarul de telefon al actualului angajat care pleaca altundeva la sfarsit de an, am stabilit o data finala la care sa ii dau un raspuns si la sfarsit am platit nemteste, nici macar nu a insistat sa imi plateasca consumatia (ceea ce e un + din partea mea, ne-a scutit pe amandoi de o discutie penibila).

      Chiar consider ONG-ul ca potential loc de munca, doar datorita lui, nu a salariului. Am taiat de pe lista oferte cu salarii mai bune.

      00
    • @Zerus te admir dar esti exceptia … in zona aia de raritate +/- 5%.

      00
    • Asta cu numarul e tare, eu stiu pe de rost doar numarul sotiei, si cred ca pe al lui taica-mio, ca el a avut prima data mobil in casa cand eram prin scoala, si il sunam sa il intreb pe unde e. In rest, daca raman undeva fara telefon, am belit-o, ca nu stiu niciun numar din cap.
      Bine ca stiu inca numere de fix de cand eram copil.

      Pentru blugi si tricou, cat timp nu e o pozitie de unde interactionezi zilnic cu clientii si trebuie sa arati bine sa vinzi ceva, nu vad de ce nu ar fi ok costumatia. Un tricou polo si niste blugi faini imi inspira mai multa incredere decat un costum.

      00
    • Sunt curios ce a gandit acel om care a dat dislike… e unul singur
      Dupa care vine o avalansa de 141 de LIKE… 142 na si de la mine

      00
  26. Guest_author, câteva nelămuriri…

    ”(1) mai greu sa ajung la interviu, știți cum e, toată lumea are treabă”

    Se referă că angajatul potențial nu poate să ajungă fiindcă încă lucrează la jobul vechi, de unde vrea să plece, sau că are treabă să spele mașina?

    Dacă e prima explicație, eu aș fi mai domol dacă lumea încearcă, se chinuie.

    ”(11) îmi garantați că rămân angajat după perioada de probă?”

    Și asta? Omul nu vrea să fie luat peste picior, din moment ce își cunoaște încrederea în sine din a face treabă.

    ”(16) pot să vin și cu prietenul meu la interviu, că nu mă crede că am găsit așa repede, el își caută job de un an și nu l-a sunat nimeni

    (17) puteți vorbi cu mine, că prietenul e mai mototol și nu vorbește așa bine…”

    Bun, că poate nu poți să-l angajezi și pe prietenu-so, se poate explica, dar nu reteza oamenii disperați. Spune-i ”doar pe dumneavoastră”.

    Ține minte: ai oameni, nu iobagi, nici sclavi. Tratează-i ca pe niște oameni, unii sunt speriați fiindcă toți știm că nu e ca în Vest unde ești tratat omenește.

    00
    • Si daca angajatorul ti-ar spune pe acelasi stil „mai greu sa dam azi banii, stiti cum e, toti avem cheltuieli importante…” Frateeeee bunul simt undeee eeee?? Diplomatia, smechereala aia buna… Ca asta e din aia proasta. De cate ori n-a trebuit sa mint si sa fac slalom ca sa ies bine… Ca s-a nimerit de multe ori sa intarzii, sau sa sune de la mai multe firme in aceeasi zi si trebuia sa ii fac sa accepte sa merg la interviu cand puteam eu, nu cand ziceau ei. Si reuseam, da in nici un caz cu limbaj din asta de scoala facuta pe trotuaru din spatele clubului din centru vechi.

      00
    • Ah, a doua. Doamne fereste daca iti da omul un motiv nu esti nebun, il ajuti. Daca nu e in localitate, daca lucreaza, daca sta foarte departe, daca are examene. El se referea in general, interviul e in 5 zile consecutive – gen poate alege orice slot in cele 5 zile.

      00
  27. hr-ul stie nepaleza?

    00
  28. Asa, ca fapt divers, cati directori de vanzari cunoasteti care sa fi fost intai angajati de la nivelul 0? sa fi facut ei vanzari si sa fi ajuns directori ca au impresionat cu calitatile lor de vanzatori destepti si geniali. Sunt rari si au propriile lor afaceri pentru ca in vanzari lucreaza doar pleava, cei mai tampiti indivizi pe care i-am cunoscut erau din vz si marketing, niste maimutici care repetau un discurs invatat pe de rost si-atat

    00
    • Sweet summer child… tu chiar credeai că mediul privat nu are nepotismele și favoritismele sale? :-)

      00
    • Mama ce ciudat sunt :)))
      Cam toti pe care ii stiu pica in situatia nivel 0. E drept nu de multinationale. Culmea cunosc si care au devenit actionari de la nivelul 0.

      00
    • Guest, n-am zis ca esti ciudat, am zis ca ai asteptari prea mari daca nu vinzi chestii la care sa se priceapa oameni cu un rest de minte si din care sa iasa banu gros la finalul lunii – gros insemnand minim 2000 de euro cu posibilitati de avansare (1000 de euro ia si un casier de la lidl, crezi ca aia tre sa stie anova ca sa puna marfa in raft?)

      00
    • @Vrr acum aprox 20 de ani la interviu ne-a cerut marea cu sarea, dupa ce am ajuns la locul faptei au adus 3 angajati prosti buba ( habar n-aveau sa opereze un rahat de calculator, noua in schimb ni se cerusera baze de date si icsel), ghici cine a ajuns primul in posturi de conducere? Bubele, pe motiv ca sunt mai de incredere decat noi, mercenarii, deci da, am fost naiva – satisfactia mea maxima a fost cand le-am demonstrat pe camera cine fura de rupea, erau fix aia de incredere :D

      00
    • @pizzi unde pisici castiga un casier de la Lidl 1000 euro net adica 5000 lei :)))?

      00
  29. Ciudat, la interviurile mele s-au prezentat niste oameni excelenți, chiar îmi pare rău că puteam angaja doar in singur om.

    Desigur, și salariul de început era 6000 de lei. Programare.

    00
    • Comparam mere cu pere :)))
      PS. Salariu entry de 6000 net pe programare chiar sunt curios sa imi arati. Nu neg -uneori am momente de prostie, dar as prefera sa nu mor prost.

      00
    • Eu lucrez direct cu firma care are nevoie de software. Acel 6000 de inceput nu inseamna ca era vorba de oameni care abia au inceput sa programeze, ci de cei care au deja ceva experienta si care au un cuvant de spus.

      Dar apoi nu cautam genii. Ca si termen de comparatie avem oameni care sunt platiti cu 4000 de dolari pe luna si fac aproape nimic. Salariul mediu e undeva pe la 14 000 – 15 000, in lei.

      Desigur, avem multi indieni platiti cu 10 dolari pe ora (dar apoi asta inseamna 1600 de dolari pe luna, 7000 lei brut) care chiar nu fac nimic. De aceea am si luptat sa angajez oameni din Romania.

      00
    • @Red asa are sens. Ma panicasem ca mai zicea cineva prin comentarii ca un casier la lidl primeste 5000 lei net.

      00
    • poti da citat din comentariul cu 5000 lei net la lidl?!

      00
    • @daddy caută după 1000 euro e mai sus

      00
  30. să discutăm un pic și despre cerințele HR-ului cu privire la ținută?!
    vin după mai mult de 10 de ani bancă și dress-code d-ăla drastic, am mai zis p-aici, aproape că nu mai am altfel de haine, deci nu mă duc la interviuri în jeans, sau bluze roșii decoltate până la buric sau mai știu eu ce.
    dar…. folosesc un ruj mai roșu decât nuanța naturală a buzelor ca să pară și fața mea vie, nu folosesc alte produse de machiaj și nici ojă (pt că nu folosesc pur și simplu), am purtat pantofi colorați cu talpa dreaptă, că nu mai suport negru nici în copârșeu, iar coloana mea nu mai suportă tocuri mai mari decât alea de pantofi bărbătești, geantă roșie, că alta n-am. la un moment dat, la un interviu am purtat un dress (ciorap/ștramp :) ) roșu la o ținută alb-negru (preponderent negru) extrem de sobră (ca material, croială, imprimeu, orice) că efectiv nu mă suportam eu pe mine fără vreun semn care s-arate că-s vie.
    acu’ vreo 2 săptămâni o prietenă mi-a făcut ditai morala: n-ai voie ruj roșu, doar nuanța buzelor (ale mele sunt super palide), musai ojă, musai roz extrem de pal, ușor sidefat, n-ai voie fără pudră, trebuie să astupi porii, pantofi cu toc, negri sau o nunță neutră, ținute alb, negru, bleu, bleumarin. m-a cadorisit cu câteva haine, ruj, ojă și mi-a împrumutat o geantă. mi-am cumpărat pudră, pensule și bureței pt pus pudra pe față. am scos din dulap pantofii cu toc, nuanță neutră, care-mi fut coloana.
    la ultimul interviu la care am fost, împachetată după toate indicațiile, când m-am uitat în oglindă, îmi venea să bag un cuțit în ceva să văd un strop de culoare. la interviu, tipa de la HR era în jeans, iar aia de la departamentul unde era postul în sacou portocaliu cu tricou portocaliu.
    sigur porii, tocurile, culorile hainelor mele sau ale rujului și ojei o să muncească, nu creierii mei.
    absolut niciunul dintre posturi nu preupunea relații/munca cu publicul.

    00
  31. Nevasta a avut o data soarta de a trebui sa fie primul contact cu potentialii noi angajati (nu e jobul ei standard, doar cam o luna a trebuit sa se ocupe si de asta)
    • in anunt scrie sa suni intre 7 si 12. Ghiciti cati sunau dupa masa.
    • suna telefonul, ea raspunde, la capatul celalalt: “vreau sa ma angajez. De cand pot incepe?” Nu tu interviu sau alte detalii. Direct inceput! O gramada au sunat si nu stiau sa vorbeasca la telefon. Ei doreau sa se angajeze, dar nu erau in stare sa poarte o conversatie de baza.
    • suna la telefon, ii explica ce e cu jobul, si ii cere un CV pe e-mail. Raspunsuri: eu n-am e-mail, nu am CV, sau trimite un e-mail in care era scris numele, data nasterii si adresa. Si atat, nimic altceva!
    • cerintele jobului erau clare, unele puncte obligatorii, altele reprezentau avantaj. Bineinteles ca o gramada sunau fara sa se incadreze.

    00
  32. Intrebarea „unde va vedeti peste 5 ani” e depasita demult. La fel si aia ” Vinde-mi acest pix!”
    Acum intreaba „cum vinzi nisip in Sahara si geata in Antarctica”.

    Cand va pun intrebari iritante de tip „unde va vedeti peste 5 ani”, „vinde-mi acest pix”, „de ce ati plecat de la locul de munca anterior”, „care va sunt asteptarile salariale”, ” de ce doriti sa munciti la noi”, „insirati-va 3 calitati si 3 defecte”…..e clar ca ati fost respins din start si ar fi cazul sa va ridicati de pe scaun. Ca apoi sa-ti prezinte detalii despre companie ca un elev eminent ce si-a tocit lectia si o reproduce papagaliceste la scoala cand e ascultat.

    Mai ales daca ati aplicat pentru un post in vanzari de pe EJOBS….Pentru ca site-ul ala e un mega-SCAM care colecteaza si vinde datele la terti, interviurile sunt desfasurate in asa fel incat ca HR-istele sa se faca ca muncesc si sa primeasca sporuri, chit ca posturile respective sunt ocupate demult sau fictive. Intr-un cuvant e publicitate la greu.

    Eu nu m-am angajat niciodata aplicand pe ejobs (si am aplicat la sute de posturi in ultimii 3 ani si am fost chemat la multe interviuri). Bineinteles ca n-au nici salariile afisate, detaliile parca sunt scrise la misto. Pe Hipo nici atat, si ala e un scam cu anunturi invechite sau fictive. Iar daca incerci sa reclami ceva privind formatul invechit al site-urilor sau faptul ca anunturile sunt false pe pagina de FB, nu doar ca-ti sterg comentariile, dar risti sa-ti fie suspendat si contul de FB. Sau eventual iti rasunde ca angajatorii respectivi platesc taxe pentru anunt. Intr-un cuvant, tepari! Ca taxa aia e minuscula in comparatie cu profitul pe care il obtin din vanzarea de date catre terti, spamul de mail-uri, publicitate, numarul mare de candidati absolventi care ajung la interviu pentru un singur post, chit ca sunt respinsi, conteaza si ala ca pot obtine reducere sau scutire de impozit de la stat….ca vezi domne, patronii chiar incearca sa angajeze tineri absolventi!
    Manarii si atat!

    Eu nu m-am angajat niciodata prin ejobs sau hipo. Ci prin depus cv-uri direct la paznic, sunat la agentii intermediare.
    S-a intamplat sa fiu respins de nemumarate ori cand am venit imbracat la costum cu cravata pentru firme call-center, dar sa fiu angajat in companii IT cand am venit imbracat la tricou cu pantaloni scurti sau in hanorac.

    Iar la interviuri nu mi s-au pus intrebari din astea tampite, ba chiar recrutorii au fost destul de degajati si relaxati, am discutat despre fotbal si masini si mai putin despre partea cu munca, si ghici ce, in dupa-amiaza zilei primeam telefon ca am fost angajat si programat sa semnez contractul.
    Fara probe tampite, fara „vinde-mi acest pix”, fara „unde te vezi peste 5 ani”, „fara de ce ati plecat de la firma anterioara”, iar salariul mi l-a comunicat inca de la telefon cand m-a invitat la interviu.
    La o alta companie de vanzari am venit cu CV-ul , seful s-a uitat prin el si mi-a pus o singura intrebare „vrei sa muncesti la noi?”.
    „Da”, i-am spus. Si mi-a dat imediat fisa cu adresa la medicina muncii, lista cu actele necesare, dupa 2-3 zile deja semnasem contractul si ma apucasem de lucru.

    Numai in aceste conditii imi dau seama ca sunt angajat din start.
    Fara formalitati!
    Cand interviul capata un caracter prea formal e clar ca sunteti respinsi din start si trebuie sa va ridicati de pe scaun.

    10
    • Mama trevor nici nu stiu de unde sa incep, ma omori :))

      „am discutat despre fotbal si masini si mai putin despre partea cu munca”
      – bineinteles, munca e irelevanta. Important e sa faci schimbare la pauza si sa dai pase in adancime.

      „Cand interviul capata un caracter prea formal ….. trebuie sa va ridicati de pe scaun”
      – bai cand am avut interviu la WTO, p-asta n-am aplicat-o dar e bine de stiut. Am notat. Te ridici ca inspira seriozitate si buna crestere. Ii dai si 2 palme eventual.

      „EJOBS….Pentru ca site-ul ala e un mega-SCAM”
      – d-aia un anunt e +100 euro de mega spam ce e. Ca spamerii iau sute de anunturi platite sa sune fara nici un scop candidatii. Are sens.

      „ejobs colecteaza si vinde datele la terti”
      – aaaaa …..da? evident. Vinde profile de candidati, si anunturi. E logic nu? Cum altfel sa recruteze. Dorel posteaza un anunt. Ejobs ii vinde datele candidatului care a aplicat. Impropriu spus dar ala e modelul de business.

      „S-a intamplat sa fiu respins de nemumarate ori cand am venit imbracat la costum cu cravata pentru firme call-center, dar sa fiu angajat in companii IT ”
      – cate joburi schimbi pe luna 3-4, de sunt nenumarate astea care te-au angajat?

      „Fara probe tampite”
      – care probe tampite?

      „Fara formalitati!”
      – notat de maine toti suntem in slapi. Vrea sa vin la 9? Vin la 12. E mai batran? Ii vorbesc cu „bro”.

      00
    • Cel mai bun comentariu!

      00
    • Sper ca ai dat nenumarate beri la paznicii aia.

      00
  33. 1, 2, 3, 4 – patit. Exact asa, cum scrie acolo

    00
  34. Am primit si eu una acum doua zile.
    „eu ma angajez la voi, dar doar pana pe 15 noiembrie ca atunci plec in anglia sa-l ajut pe fraitmiu sa aducem masini la dezmembrat” (postul era auto related)
    Macar a fost sincer :-D

    00
  35. Oricum raspunsuri tampite putem sa dam toti mi-ar fi placut sa vad niste raspunsuri inteligente si originale. Altgel intrebare standard? Ia si un raspuns la fel, ura si la gara, laba in cerc!

    00
  36. Sincer, intreb si eu ca sa nu mor prost, ne-am cacat pe noi cu intrebari si interviuri de genul? Suntem Google, Oracle, Etc?

    Bai nene esti la interviu de Electrician sau Gunoier chiar si IT sau mecanic auto.
    Ce diplome ai? Unde ai lucrat inainte? Ce proiecte mari ai facut? Ai ceva poze/dovezi/contracte?Recomandari?
    Ai da, bun, asta e compania, asta e salariu de inceput, 2 saptamani de proba si hai in pla mea la treaba sa facem bani. Asa ar fi ok!

    M-am lovit si eu de kkt-uri dastea gen stai ca asta e primul pas sa vedem ce iti place sa mananci, unde locuiesti, ce hobbyuri ai….dupa care te sunam noi, sau facem un call pe skype….Dupa care cand vine vb de bani, pai sti avem team building-uri, sala de forta, portocale,mere si banane si 1 ora liber la masa, 8 ore pe zi pe cartea de munca si salariu de cacat….wtf ba voi sunteti nebuni? I-am trimis la gara instant.
    Dupa ce te angajezi trag pe tine ca pe calul de curse…ca deh ai banane si portocale si cand pleci altul la rand….

    00
    • Revin, si nu cred ca e mai enervat pentru cineva care se duce la un interviu la o firma medie/mare sa dea de o HR-ista dasta care se da asa de sus…..si ea nu stie ce fac echipamentele din firma…. Lasa bai nene una competenta, nu luate dupa forme….dar deh…

      00
  37. HR, muie USR si masini: succes garantat! Jde mii de comentarii si trafic!
    Nu mai intereseaza pe nimeni topoare si feșãn:)

    00
  38. Dupa ora 13 se poate? Dorm pana la 12 :))

    00
  39. Asta o sa fie comentariu cu zeci de minusuri.
    Din ce-am citit mai sus, majoritatea vreti numai drepturi. Inclusiv de-a se garanta angajarea, indiferent de cum decurge perioada de proba 😂 . Sa isi faca intervievatorul program dupa voi, sa-l angajeze pe prieten, sa….
    Serios, la capitolul “experiment social, comentariile sunt nepretuite. Cat mai multe drepturi si garantii (din nou, aia cu perioada de proba wins the Internet), cand e vorba de reciprocitate, dati si voi….. minusuri.
    Hai, spor la munca, desi cumva cred ca pentru cei mai multi nu e cazul :)

    00
  40. Precizare: am idee destul de clara despre abuzurile unor angajatori din Ro. Dar sincer, sa ceri interviu dupa ora 19 ca ziua e trafic 😂 si sa tivse garanteze ca te iau dupa proba ca ai tu incredere in tine…. Daca voua astea vi se par cerinte rezonabile, stati acasa mai bine.

    00
  41. nr. 7 promite, are profil de bugetar, sunt mandru de el!

    00
  42. Generatie de snow flakes sensibili. Cine e de vina pentru lipsa de dorinta a acestei generatii? Nici nu e relevant, ca or fi parintii, ca o fi scoala de cacat, conteaza ca materia prima, oamenii, sunt nefolositori. In loc sa fie mai isteti, mai educati, cu dorinta si angajament mai mari decat parintii, generatia de snow flakes doarme pana la 10-11 si ar vrea un bonus la angajare, ca telefonul ala nou aparut ar fi singurul motiv sa ridice capul de pe perna, iar pornachele se vede misto pe OLED.

    Fast forward. In weekend am terminat de instalat automatizarea portii, kit-ul ales de mine, cu conectare la internet, tensionare reglabila a portii la capat de cursa, etc. Prima data cand fac asta, am studiat problema doua saptamani, am comandat ce-mi trebuie. M-a ajutat la hei-rup un vecin amabil, si eu il ajut cand are nevoie. Vecinul ma intrebase cu cateva zile inainte despre sistem, ca are si el instalat de o firma. Vroia si el sa-l comande prin internet, ca mai pierde telecomenzile si costa ale dreacu. M-am uitat in centrala lui, am citit manualul, am vazut ca se poate in mod rudimentar, deschis-inchis si atat, i-am zis ce sa cumpere de pe net (un dispozitiv IoT de 38 lei, alimentat la 230V si comandat prin WIFI cu aplicatie, ce actioneaza un releu de putere si poate alimenta din retea un consumator). Dupa ce am terminat treaba la mine am mers la vecin, am desfacut dispozitivul, am izolat contactele releului de la retea, nitica lipitronica, am instalat chestia in cutia centralei si voila, ON-OFF prin internet al centralei NICE pe portul de actionare din exterior. IoT sa traiasca. Fiu-sau, un coinac de 16 ani lenes si jucator de jocuri pe pc, ma intreaba a doua zi cum am facut de se deschide poarta prin internet? Ce magie am facut? Cum am legat-o la internet? I-am zis ca are tema, sa caute pe internet informatii si sa-mi spuna cum e posibil asa ceva teoretic in 2019, ca sa fie in tema. Apoi o sa-i spun si eu pe larg ce si cum am facut. Respectiv cum se acumuleaza 25 de ani experienta in domeniul tehnic sa poti face chestii, de la programat pana la sudat cu electrozi rutilici, plecand de la revista Tehnium, Start Spre Viitor si Modelism de la varsta de 11 ani.

    Bai, mor si eu si tac-su ca nu e interesat catusi de putin sa afle chestii nici macar atunci cand are cine sa-i spuna. Are determinarea sa afle care e ultimul joc FPS, ce add-on pack sa mai descarce, ce placa video ar necesita jocul ala, dar sa stie chestii utile, care sa-i permita o meserie in viata, nu. Munca e ceva inexistent pentru el si generatia lui, nu e in orizontul lui de vedere si asa limitat la jocuri, nici macar la fete. Ii tot explic ca doar niste cunostinte generale despre PC si jocuri nu inseamna meserie, e nevoie de studii tehnice, matematica si fizica, chestii aplicate in tehnica, munca si iar munca. Problema lui acum e ca nu poate recupera un cont de tweeter, ca ii cere poza buletinului si n-ar vrea s-o dea, ca si-a facut contul cand nu avea 13 ani si … are 850 de urmaritori. Astea sunt problemele snow-flakes-ilor, recuperarea unor conturi de Tweeter sau Facebook.

    00
    • Si?
      Bravo lor.
      Inseamna ca stiu ce vor de la viata. Munca e pentru roboti, tractoare si imigranti.
      Plus ca acum tot ce tine de partea tehnica, matematica, fizica se va automatiza. Stiu ca o sa radeti, dar programatorii si tehnicienii au mai multe sanse sa ramana someri in 20 ani decat artistii, istoricii,profesorii, muzicienii, scriitorii si tot ce tine de partea de creativitate. Inclusiv in vanzari se va automatiza tot-vor disparea casierii inlocuiti de scannere de tip Amazon Go, vor disparea paznicii inlocuiti de camere video, sisteme alarma si turete cu electrosocuri si ultrasunete sacaitoare pentru hoti, vor disparea curierii care vor fi inlocuiti de drone , vor disparea fermierii , ospatarii, lucratorii comerciali, constructorii, soldatii si politistii ce vor fi inlocuiti de robotii model ATLAS si spotmini de la Boston Dynamics vor disparea functionarii care vor fi inlocuiti de aplicatii pe smartphone prin care sa faci plati online, vor disparea programatorii inlocuiti de boti cu inteligenta artificiala, iar in monentul cand se va dezvolta inteligenta artificiala, si programele si robotii se vor putea repara singure, deci nu va grabiti sa va inscrieti la MIT sa invatati mecanica cibernetica. Vor disparea chiar si prostituatele care vor fi inlocuite de sexbotii Harmony! Stiu, o sa mai treaca 20-40 ani (o viata de om, suficient timp in care mai poti sa faci bani ca tehnician ) pana se vor implementa la scara larga in occident, dar se va intampla.

      Cum nici familia si biserica nu mai au nicio semnificatie. La ce rost sa-ti mai faci familie , sa-ti mai cauti iubita, sa faci copii cand poti sa te bucuri de viata si fara sex? Copii se vor putea naste prin vitro sau chiar utere artificiale si vor fi crescuti de mame special angajate pentru asta.
      Biserica e deja o relicva a trecutului, foarte putini o mai baga in seama.
      Inclusiv politica si democratia vor disparea, inlocuite de corporatismul cibernetic. ….sa speram ca vom scapa cat mai repede de ele cand vad roboti ca Sofia care pot fi mai inteligenti ca Merkel, Trump si Putin.

      00
    • @Trevor
      Bravo lor? Comentariu cretin, cel putin. Cum poti spune „bravo” unei persoane care nu face nimic in afara de a sta pe cur toata ziua? Nu ai nevoie de educatie? Nu ai nevoie sa stii chestii, gen primavara este anotimpul cand urca temperatura si infrunzesc copacii, iar iarna se raceste si cade zapada? Statisticile arata ca individul statistic al anului 2019 are in general de cateva ori mai multa cultura generala decat individul statistic de la inceputul secolului 20, care statistic era cam analfabet. Ba chiar un absolvent de nota 10 poate bate la cur un savant din 1919 la cultura generala si intelegerea mediului inconjurator, pentru ca are la dispozitie 100 de ani de cunostinte suplimentare. Individul anului 2040 are nevoie de o cultura generala peste cea din 2019 pentru a fi util si functional in 2040, pentru ca nivelul tehnologic avansat necesita mai multe cunostinte pentru a fi la acelasi nivel RELATIV cu cel din 2019.

      Iti dau un exemplu: in anul 1919 pentru te deplasa cu caruta era nevoie sa stii intuitiv ca tragi la stanga de haturi ca sa vireze calul la stanga. In 2019 trebuie sa stii de motor, cutie de viteza, directie.

      Crezi ca masinile vor face chiar tot? Ai vazut multe filme baiatule. Pana la viitorul Star Trek explicat de Jean Luc Picard in First Contact (ca omenirea a depasit epoca acumularii de avere, acuma scopul in viata al individului este sa-si depaseasca conditia de animal) mai e mult. Dar si in viitorul ala, cand masinile faceau chestiile esentiale, cand mancarea era asigurata de replicatoare, tot existau fucking ingineri si tehnicieni care faceau chestii si fara de care nimic nu prea mergea. Si medici, ca oamenii se tot imbolnaveau si raneau. Si profesori de orice, ca oamenii tot aveau nevoie de educatie si instructie. Viitorul nu inseamna ca devenim niste amibe bipede care stau pe cur si nu fac nimic, pentru ca niste masini fac chestii in locul nostru.

      00
  43. Cateva de la unele interviuri la care am participat in ultimii ani:

    1. Dupa 4 interviuri (telefonic, skype, live si final cu sefa din alta tara telefonic) in care de fiecare data am specificat ca suma minima pentru care as pleca este X, oferta este X minus cateva sute de lei. Stupoare, nu am acceptat. Dar ce, te deranjeaza? E mica diferenta si in timp va creste. WTF? Post de middle management, am peste 10 ani experienta, salariul solicitat era fix in media industriei.

    2. Alta firma: dupa toate etapele trecute (telefonic, HR, sef direct, sef dept) oferta: stii, nu vei mai avea in subordine 15 oameni ci 21. Ok, in principiu accept pt diferenta de Y la oferta facuta de voi. Vai..esti prima ever care a facut o contra oferta concreta…cum sa faci asa ceva…Ar fi trebuit dupa mintea lor sa tac si sa inghit.

    3. Alta firma: dupa discutie finala inclusiv cu CEO-ul firmei (cifra de afaceri de zeci de milioane de euro pe an, peste 100 probabil in 2019) in care agreasem tot cap – coada: te deranjeaza daca mai stai peste program din cand in cand? Explicasem anterior de la Ana la Caiafa: sunt mama, sunt foarte eficienta, dupa ora terminarii programului pe telefon mai pot ajuta, dar atat. Vai…la noi la sediul central echipa de conducere sta pana dupa 20:00. Ok, salariu urias, oferta excelenta, oameni care pareau minunati. Doar ca…ineficienti? Macar mi-a zis inainte sa semnez cu ei, am apreciat treaba asta mult.

    00
  44. In cazul acela cu „as putea dupa ora 7” sigur nu se poate. Isi gaseste omul o fereastra, vine la interviu si, pe langa altele, primeste si intrebarea daca mai poate sa ramana peste program din cand in cand. Adica eu te-am intrebat daca se poate sa vin la interviu dupa 7 si nu a fost posibil, dar tu ma intrebi daca pot sta peste program? :)))

    00
  45. sunt curios, si daca vine cineva la tine dornic sa munceasca si sa invete dar nu are experienta ce faci?

    00
  46. Bai colegi, daca eu vreau sa ma reinvetez voi contacta angajatorul de pe o pozitie de partener de afaceri. Nu voi veni ca milogul sa ma bag la tine ca salahor. Abordarea va fi de genul urmator. Pe banii mei iti gasesc clienti iar tu in schimb te angajezi sa lucrezi cu mine si sa ma inveti ceea ce stii. Eu iti aduc clienti, contracte si o gramada de bani iar tu , imi livrezi ” knou hau hau-l”.

    00
  47. Incerc sa recrutez un sef de punct de lucru in Bucuresti. Firma la care lucram atunci fiind din provincie. Am 50 de CV-uri.
    – 20 nu raspund la telefon deloc, la nici o ora ( mi s-a recomandat sa nu sun inainte de 11, oamenii care nu lucreaza nu se trezesc asa devreme);
    – din cei 30 ramasi 15 nu sunt interesati, au aplicat asa, la tot ce au gasit;
    – 10 nu vin asa departe la interviu (era in Bucuresti interviul, evident);
    – din cei 5 ramasi ajunge 1 desi au confirmat si ceilalti 4;
    – l-am angajat de nevoie si dat afara in 2 luni, fura.
    Fun times…

    10
  48. Telefon primit la secretariat după publicare anunț în gazetă locală:

    Aaa sunteți în afara orașului ?
    Da. I se dă locația.
    – Și eu cum ajung ?

    00
  49. Și lasă că tot pe aia ii angajați și după va plângeți că nu fac treabă.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile