Au ieșit două documentare despre țeapa cu festivalul FYRE, “Fyre Fraud” și “Fyre”, merită urmărite nu pentru valoarea lor istorică, ci pentru a vedea foarte bine de ce patronilor nu le pasă de angajați.
Pe scurt, un puști de 26 de ani vrea să facă în 5 luni un festival imens în Bahamas, pe o insulă unde nu exista posibilitatea să facă asta, minte pe toată lumea, plătește niște influenceri mari să promoveze evenimentul, lumea cumpără bilete, vine la festival, care se dovedește o țeapă colosală. Tipul ia 6 ani de bulău.
Eh, în documentarele astea, absolut toți angajații știau că o să fie nasol, dar unul n-a plecat. Unul n-a zis nimic. Unul n-a…nimic. Nimic. Și acum, după ce ăla a luat drumul beciului, toți o ard ca Nostradamus. Știau ei. Simțeau ei. Li se părea ceva nasol când sunau unii că nu au fost plătiți. Citiseră în urină că…chestii. Unul nu simte vreo urmă de regret sau remușcare pentru că au participat la țeapă. Toți sunt niște victime, înșelați de patronul nemilos și fără scrupule. La câștig, toți au contribuit într-un mod crucial, la pierdere, toți sunt niște victime.
Și nu pot înțelege logica asta cu “bănuiam eu ceva, dar am mai continuat să lucrez 2 luni, că nu știam nimic”. Ori bravezi după ce s-a întâmplat, deci ești prost, ori ești prost.
Unul dintre ei, spune ca era dispus sa o suga pentru a ajuta, pentru ca il cunoscuse pe pusti si il aprecia.
Altul spune ca era blocat de faptul ca 70% din banii stabiliti erau blocati la pustiul ala de 26 de ani
App de „taking one for the team” – unde faci trecerea intre bani primiti vs demnitate
Deci la faza aia .. era sa arunc cu telecomanda in tv, privind moaca prostului, cum povestea nonsalant, ca voia sa suga o pula, ca asa i-a zis ala. Ba cat de prost sa fii.. si era om in toata firea.. 50 ani sau cat plm avea..
@gabi mda, omul face pe victima tot documentarul, dar pe real, daca ma intrebi pe mine, a fost mai partas decat multi, la toata combinatia, ori ca avea fantezii cu baiatul ala, ori ca il credea cu adevarat un antreprenor desavarsit, nu stiu. Probabil si Ja a fost foarte implicat in frauda.
Interesant aspectul legat de „influencerii” de pe Twitter si Instagram, care sunt oarecum partasi.
Altu zice ce dupa ce l-a sunat si i-a zis ca nu mai vrea in hora, a primit in 10 min apel sa predea conturile si parolele de social media noului administrator.
Am citit titlul, am crezut că este despre comentatorii de la articolul cu angajările. Țeapă…
@thebblack
Pe vremuri circula o zicala din batrani:
„L’ami de mon ami c’est mon ami”
@fluture: ăștia îți intră în casă, îți mănâncă mâncarea, îți violează pisica… În curând vor vrea și cheile de la blog din același principiu în care poporul vroia să decidă el cum să fie depozitat Sergiu Nicolaescu după moarte.
Nope, doar 5000 iti spun ca esti dus, restul de 5000 tin cu tine si ti-ar cam da dreptate.
Dacă argumentul tău unic este „au spus și alții, deci e adevărat”, fluture are tot dreptul să te ia la denis.
Candidatul perfect pentru PSD
Bănuiam eu că e țeapă și o să rămână toată țara fără bani, dar am acceptat postul de ministru de finanțe că m-a convins Dragnea că o să fie bine… în plus, salariul era mare și eu am datorii – Orlando în viitor
Tu vrei putin cam mult de la angajati. Ei si-au asumat vina in raport cu cat au castigat din teapa. Ala din varf face 6 ani si plateste 26 milioane, 2 directori platesc 35000 si 15000 si nu mai profeseaza niste ani. Iar restul se dau nevinovati ca de atat au fost platiti.
good point!
oamenii nu erau platiti sa judece riscul. si cei care totusi au fost pe faza au plecat linistiti in alta parte.
atunci cand ai un “stake” in companie trebuie sa te asiguri ca e totul ok, ca tu platesti daca lucrurile nu functioneaza.
dar un angajat amarat, fara actiuni in companie, fara vreo functie de responsabilitate? pai aia pot doar sa plece in alta parte, sau, in functie de credite, sa indure si sa spere.
my 2 cents
Sunt si situatii in care lucrurile pareau imposibile si totusi au iesit. Deci ar fi fost frumos dupa in caz de succes.
Probabil omul a stiut sa-i motiveze/pacaleasca si pe cei care lucrau, nu numai pe cei care au cumparat bilete.
In rest treaba cu „stiam eu ca n-o sa fie bine dar nu am facut nimic” ramane valabila.
Din categoria „fa pe prostul ca sa-ti mearga bine”. La Revolutie in afara de Ceasca nu a fost nimeni vinovat de morti si de toata nasolia dinainte. Stai intr-o firma falimentara ? A … tu nu stii nimic, tu nu vezi ca e totul praf de luni de zile… nuuu…. astepti pana vin aia sa puna lacatul pe usa si te vaiti la televiziune ca ai ramas pe drum.
Vezi pe topicul cu angajarile armata de hr-isti care se supara daca intrebi de bani … pai cum mah, sa nu te intereseze pe tine pasiunea pt domeniu si companie?! Pai jet ca avem altii care nu-s motivati de bani.
Noi ăștia care avem firme am văzut în comentarii doar o armată de angajați săraci și proști, cărora le sunt foarte acri strugurii. Și pentru știința ta, de multe ori nu HR-ul decide cât câștigă angajații. Și tot pentru știința ta legea te obligă să îl evaluezi periodic și dacă nu e bun poți să îl trimiți la plimbare.
Recunosc, niciodata nu am reusit sa ajung macar la interviu la voi astia care aveti firme. Pe de alta parte cand vine vorba de companii cu ditamai departamentul de HR sau cu conditii exceptionale de munca (gen ma trezesc si ma duc la munca dupa ce mi se scoala) lucrurile s-au schimbat oleaca … mai mult. Si da, am intrebat si de bani la interviu. Asa ca continua sa manc
@XXX mă doare sa o spun dar ai ratat esența postului meu. Nu era vorba că cineva se supăra dacă întrebi de bani (deși între noi fie vorba e prostesc sa ridici discuția asta când eu am scris clar negru pe alb in fisa postului salariul exact, net). Înseamnă că nu citești dacă întrebi cat e salariul la un job unde salariul apare în titlu și în primul paragraf.
Discuția era legată de faptul că majoritatea candidaților își motivează alegerea ca fiind una EXCLUSIV financiara. Sau tradus îți spun verde în față – am venit aici DOAR pentru bani.
De regulă genul asta de oameni nu sunt angajabili pentru că
– banii sunt intrinsec o sursa proasta de motivare pe termen lung (pentru că niciodată nu sunt suficienti și dacă prin absurd ajung sa fie suficienti se intra rapid in zona de confort unde apare miserupismul). Corect este ca un salariu să fie onest / peste este media pietei, insa indiferent de cat este in termen absolut este important sa NU fie singurul factor motivator.
Boss, te simti cumva?! La articolul tau am comentat ce era de comentat cu privire la ceea ce ai scris. Printre sutele de comentarii de acolo se gasesc unii patroni care zic ca e de porc sa intrebi de bani si sa fii motivat de bani. Nu prea se specifica ceva de EXCLUSIV dar iti spun din experienta ca eu n-am avut probleme cand am intrebat de bani.
@autorul: și încă două motive pentru care să nu angajezi niciodată oameni veniți doar pentru bani:
– sunt risc de securitate, pentru o gumă de mestecat în plus îți vând toată firma la concurență,
– nu vor înțelege niciodată care este circuitul banilor, cum se fac, de ce trebuie să muncească chiar ei și chiar acolo.
Daca compari Fyre cu Electric Castle pare chiar un festival foarte reusit!
Comentariul tău mustește de relevanță!
Comentam cand am citit despre Fyre si avem o parere, nu ne informam din comentarii.
Au aflat si strainii de teapa gen caritas. Las’ca e bine, sa va traiasca pseudo festivalurile cu plata.
mi-a placut o faza: au fost dati in judecata si influencerii care au promovat festivalul. (desi recunosc ca pe de o parte nu e drept, nu aveau aia de unde sti ca va fi mega-teapa)
n-a fost dat în judecată nici un influencer.
https://fortune.com/2017/05/07/fyre-festival-lawsuit/
https://www.salon.com/2017/05/04/fyre-festival-influencers-sued-for-social-media-promotion/
Ar trebui pus un disclaimer la finalul documentarului „Nici un influencer nu a avut de suferit in urma acestei tepe”.
ar fi fost mișto ca plata să fie după festival
De fapt, daca am prins ok faza asta, s-au schimbat macar regulile, in sensul in care, de atunci, toti influencerii, sunt obligati sa mentioneze ca postarea e reclama platita, altfel pot fi considerati partasi. Btw, Jenner, la cat l-a promovat + G.O.O.D. music ( Kanye ) pot fi ceva mai implicati, asta din ce am vazut in documentar
Aceeași condiție o găsești peste tot, că e vorba de bani sau putere. Nu e prima oară când m-am lovit de problema asta.
Am avut eu ce-am avut o perioadă și-mi puneam întrebări din ăstea, existențiale, despre regimul comunist. Îmi puneam întrebări, la prima vedere, naive rău:
”Dar de ce securiștilor le-a plăcut atât de mult să-și bată joc de noi toți?”
”Dar de ce comuniștii nu aveau nicio problemă cu abuzurile, crimele și bătaia de joc?”
”Dar de ce, chiar dacă Ceaușescu era dilimac, nimeni nu i-a sărit la gât să-i spună să înceteze înfometarea oamenilor?”
”Dar de ce nu a existat o echipă din fostul regim să le bage tuturor oportuniștilor și nomenclaturii moștenitoare cuțitul în gât și să bage lustrația?”
Întrebări naive.
Singurul lucru care mă consolează (inutil într-un fel) e că scuza ”Ordinele se execută” nu mai e legitimă. Dar la noi, cu toți și toate ăstea, nimic.
Partial, ai raspunsul in “Stanford exepriment” si in “Milgram experiment”.
Pentru că jumătate de Românie o ura cu patimă pe cealaltă jumătate și o turna la Securitate.