Angajații la stat nu vor deloc să lucreze la privat

E o mică busculadă prin Brașov în legătură cu niște concedieri la RIAL, compania primăriei, care deține niște case pe care le închiriază cu sume infime.

Când am citit titlul că sunt oameni dați afară de RIAL, eu mă gândeam că sunt oameni cărora le-a fost mărită chiria măcar la un 50% față de prețurile pieței, nu 180 lei pe lună pentru 3 camere.

Dar nu, au fost dați afară angajații RIAL. Și nu ăia care calculează de mână chiriile. Că așa se procedează, sunt niște angajați care au niște tabele și în fiecare lună calculează chiria, de mâna, ajustată la naiba știe ce.

Ce angajați au fost dați afară? Niște muncitori în construcții.

Pe noi ne-au disponibilizat pe motiv că nu suntem rentabili, dar oamenii aceştia au terminat Liceul Unirea, au terminat Liceul de Informatică, au terminat o grămadă de blocuri de reabilitat termic. Cu aceşti oameni a făcut fostul director treabă, iar acum au fost daţi afară oamenii cei mai buni”, a explicat Petre Dragomir, reprezentantul angajaţilor de la RIAL. (sursa)

 

Care își vor locurile de muncă înapoi, dar și niște prime. Da? Muncitori în construcții, sector care duduie, vor să se întoarcă la munca la stat, că probabil le e greu să se ducă la privat. Oriunde ar scuipa, e un dezvoltator care construiește un bloc și are nevoie de oameni. Mai ales oameni care se pricep. Dar nu, ei vor înapoi la stat.

 

brasov-anaf

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

48 comentarii

  1. Sunt de acord cu tine, mai putin cu afirmatia: „oriunde ar scuipa, e un dezvoltator care construieste un bloc”. Afirmatia e gresita; pentru ca defapt in locul unui scuipat incap 3 blocuri! Eventual cu 11 etaje.

    00
  2. Poate muncitorii aia au 50 de ani și nu ii mai angajează nimeni la privat, nici cu salariu mai mic, nici cu salariu mai mare, pur și simplu nu ii angajează.

    Știu că este ușor de zis că asta este treabă, dacă vor bani să muncească, probabil uneori așa este, însă în alte cazuri lucrurile sunt mai nuantate

    00
    • În construcții un meseriaș de 50 de ani e chiar căutat că are experiență. Pfu, și dacă se apucă să ia lucrări privat, tot s-ar descurca.

      Probabil e altă combinația acolo, lucrau ore puține și pe lângă salariu puteau face ciubuc grosolan, mai dispăreau niște materiale, cine știe, orice e posibil.

      00
    • Sunt orase unde efectiv nu gasesti un om sa-ti zugraveasca 2 camere. In astea mari mai gasesti, dar a doua zi nu iti mai raspund la telefon.
      Daca au 2 maini, 2 picioare si macar o urma de chef de munca tu crezi ca se mai uita cineva la varsta?
      Cel mai misto meserias pe care l-am acum cativa ani intalnit vreodata lucrase ca electrician la constructia Casei Poporului. Deci avea 50+. L-am recomandat cuiva dupa cateva luni, mi-a zis ca l-a sunat si plecase din tara.

      00
    • electricianul pe care îl aveam serios aici a muncit până la pensie, normă întreagă la blocuri și după aia făcea ciubucuri câteva ore pe zi. a ieșit la pensie și acum muncește tot câteva ore pe zi, că se apropie de 70. știe să facă utp, știe să conecteze camere video, dacă îl pui un letcon și un AMD K6-2 nu se face de rușine :)

      da, meseriașii de 50+ sunt inutili, nu îi vrea nimeni…

    • Probabil că @Mirel se referă la salahori în construcții care trebuie să care cu cârca sacu de 40 de kile de ciment 8 etaje și cam are dreptate pentru că pe la 50 de ani nu prea te mai țin balamalele și nu se mai încurcă nimeni cu tine.

      00
    • Din câte am văzut ati dat exemple de electricieni – dar poate oamenii ăia lucrează în domeniul construcțiilor.

      Sincer nu stiu în ce domeniu lucrează acei oameni, poate sunt cele mai mari lepre sau poate că pur si simplu au 50 de ani și nu mai pot căra saci de ciment, nu mai pot sta în genunchi o zi să pună gresie și așa mai departe.

      Asa de curiozitate câți dintre cei care citiți pe aici ați cărat recent măcar o cutie de gresie – o cutie de gresie de aia putin mai mare are vreo 30 de kg – ca să nu mai spun de faptul că într-un simplu apartament de 2 camere ai sute de kg, poate spre 1000 de kg de gresie, faianță, glet, nisip, sapă, parchet, var etc.

      Eu am renovat recent o baie unde au trebui îndreptat putin pereții și în total au intrat circa 250 de kg de adeziv (care se foloseste și pentru îndreptat peretii) + gresie + faiantă – cred că am depășit 400 de kg de materiale.

      00
    • @Mirel
      10 saci de adeziv pentru indreptat peretii la o baie doar daca ai decopertat cu dinamita.
      Sau e o baie cat o sufragerie.
      Sau merseriasii au mai facut doua bai cu materialele tale.

      00
    • Cari saci în spate dacă ești prost și nu gândești mai departe de ziua de azi. Munca trebuie făcută cât mai automatizat : scripete cu motor, pompă pentru tencuit, compresor de aer și scule pneumatice, șamd. Organizarea și sculele bune te scutesc de multă muncă și bătaie de cap

      00
    • 1. Eu lucrez în construcții. Da, angajam constant oameni de 50+. Dacă e meseriaș salariu pleacă de la 3300 +Bonuri de masa vreo 400 lei. Asiguram cazare. Bonificatia de performanta e de circa 10%, lunar. Cu toate astea nu găsim suficienta forta de munca asa ca iau periodic drumul Asiei și angajam de acolo oameni, platindu-le cam același salariu. 2. E stupid sa dai argumentul greutății. Dacă urci de 2-3 ori 2 etaje pe jos nu te poți lauda ca ai carat 500 kg, dacă tu cântărești 90kg. Dacă au face în fiecare zi munca aua în 2 luni și fi mai fit și chiar și la 50 de ani nu ai avea probleme. Te obișnuiești. Sacii au 20-35kg. Doar cei de ciment au rămas la 40kg. Dar sunt folosiți mult mai rar. O găleată de 10 l are tot vreo 20kg cu adeziv, sapa, mortar etc. Nu e croitorie dar nici nu ologesti oe un șantier.

      00
  3. Auzi cica au terminat liceul de informatica…sa se angajeze in IT atunci.

    00
  4. Recent, am avut nevoie să am repetate call-uri cu supportul Booking şi LOT Polish Airlines. După care, am sunat şi la call center-ul ANAF, ca să întreb când pot să-mi plătesc nişte impozite, că de peste un an lucrează la nişte normative nenorocite…

    Răspunsul scurt este că nu se poate şi că ”urmăriţi Dvs. site-ul ANAF”. Clasic, nu?

    Dar nu asta este ceea ce doare mai tare. Ştiu cum e în support, aşa că nu fac pula mare gratuit cu cei care răspund, pentru că nu ei sunt de vină pentru un bug care-ţi tot ia banii de pe card la intervale regulate, mai multe zile la rând. Dar pentru că sistemul s-a mişcat încet, mi-am exprimat, totuşi, frustrarea într-un monolog mai lung şi iritat pe el, sistemul, nicidecum pe el/ea interlocutorul (dar fără urlat, invective, miştouri, etc.).

    De fiecare dată, oamenii ăia au tăcut din gură cât am vorbit. Ceea ce e normal, din mai multe puncte de vedere, dintre care unul ar fi să ”deescalezi”, dacă e nevoie.

    Ei bine, la ANAF, vita aia nu numai că n-a tăcut din gură, ci începuse să tot ridice şi tonul vocii şi a vorbit constant peste mine!

    Iar, cireaşa de pe mort, mi-a şi zis verde-n faţă că ”dacă Dvs. vreţi să faceţi evaziune fiscală…”, când colo EU sunasem că vreau să plătesc impozitul şi încercam să-i explic că un formular descărcat de la ei, care trebuie completat, nu este adecvat pentru mai multe informaţii, n-are câmp de dată şi, la o adică, dacă vine un control, mă poate lua la pulă că l-am completat atunci, cât au intrat de la poartă şi până-n birou, nu acum un an, la începerea activităţii…

    Cam de asta vor să stea la stat, pentru că munca lor nu respectă nici un standard, îi doare-n pula de bunul simţ şi sunt nişte lepre de doi bani.

    Nu ar fi bine pentru nimeni, dar şi Statul Român merită să moară aka să dea un faliment total, ca să vadă lichelele astea cum e să munceşti pe criterii adevărate de performanţă şi să moară şi ele de foame, în pula mia.

    00
  5. Pe Twitter ai scris că companiile românești se pregătesc pentru săptămână de lucru de 4 zile. Respectivii munceau în a 5 ( vineri ) așa că normal au rămas pe dinafară.

    00
  6. Patronul romanesc e cea Mai scirboasa titiroare de pe fata pamintului. Poate ala indian sa-l intreaca. SI din cauza lor s-a golit tara. E mai bine sa lucreze la stat, la Italian, la jidan sau la chinez.

    00
    • Dacă ai 2 clase ca trenu și nici-o calificare cam ce fel de ”angajator” o să fie interesat de tine?

      00
    • Decat angajati români fara scoala, fara chef de munca dar cu gura mare mai bine indieni, pakistanezi, chinezi.

      00
    • Tru that. Între o firmă românească și una americană o aleg p-aia americană. Cu inimai ndoita, da noh. Decat un gherțoi de-asta kkcios rumân mai bine mă exploateaza capitalistu’ veros

      00
    • Arata-ne ca se poate si altfel. Da-ne un exemplu luminos. Fa-te patron roman!

      Sau ti-e frica ca in maxim 6 luni te transformi in celebrul patron cu burta, ceafa, BMW si amanta? Cum ziceai „cea Mai scirboasa titiroare de pe fata pamintului.”

      Curaj, ca te vad capabil.

      00
    • Eu nu educ, eu pedepsesc. Astept momentul.

      00
  7. ei vor la stat pentru 8-16 si ca salariul e dupa grila + sporuri, nu dupa productie. la nici un privat in constructii nu o sa vezi vreodata 8-16 in santiere. poate doar in decembrie si ianuarie sau mai stiu eu ce conditii speciale. iar banii trebuie sa ii produci, firma trebuie sa iasa pe plus la sfarsitul lunii, nu ca la stat unde nu conteaza. si unde mai pui ca la privat iti numara ala salopetele, lopetile si ce scule iti mai da, nu merge sa „rupi” o lopata pe zi sa le vinzi prin sat.

    ma refer aici evident la firme mai rasarite, nu maricica srl cu 3 muste angajate dar patron cu gip.

    iar acum cam toate firmele de constructii cauta in disperare orice de la salahori la calificati la ingineri. nu se uita la tine ca ai 55 de ani. si nu se prea gasesc.

    00
    • @thebblack, stau într-o zonă în care se construiește cu avânt și șantierele se golesc la 16-17, pleacă în grupuri mari, luați de multe ori de microbuze. Singurul moment în care se lucrează mai târziu mi se pare că e la partea de turnat betonul, că probabil acolo e complicat să programezi treaba pe o zi și puțin, dar astea sunt efectiv excepții, peste tot văd că se lucrează la program standard.

      00
    • Am ajuns să considerăm normalul anormal. Și să îi urăm pe cei care beneficiază de normalitate, să ne umple de nervi că au rămas niste vestigii de normalitate. Pai așa și trebuie, să plece la 16 daca au început la 8. Dacă patronul vrea să profite de lumină și să țină șantierul mai mult trebuie să angajeze unii să preia treabă de la 16 sau să plătească ore suplimentare la cei care incep la 8, nu să forjeze ilegal niste oameni ca pe sclavi 12 sau 14 ore in construcții. Normal că ăia ori fac treabă proastă că nu mai pot sau că numai niște guțani accepta asta când au opțiuni să aleagă, ori își scot pârleala furând materiale de construcții ca să acopere orele care le-au fost lor furate.
      Bref: ce e anormal să vrei program de la 8 la 16?

      00
    • Și de ce e așa de rau că oamenii se uită la program și la beneficii?
      Munca multa ii pentru prostovani. Omu’ destept își maximizează efortul.
      Programul trebuie sa fie 8-16 – ce e peste platit dublu. Care e problema? Numa jegoși stahanovisti p-aci

      00
    • johnny, nu se poate si repede si bine si ieftin. trebuie sa renunti la una dintre ele pentru a le avea pe celelalte doua.

      programul ala normal de 8 la 16 inseamna ca ori termina lucrarea in 150% din termen ori are nevoie de 2x angajati. ambele variante se termina cu cheltuieli suplimentare care se regasesc apoi in pretul final.

      apoi ne vaitam cu totii ca bula imobiliara si inflatie. pe bune?

      sunt domenii unde merge perfect cu 8-16. cum e functionar la stat. doar ca la noi de obicei nu stau nici atat. sau programator. sau call center.

      sunt alte domenii unde chiar nu merge. cum ar fi in agricultura. gogule, cand e recoltatul, sta tractoristul ala de 5 la 22. si pleaca cu 6 7 mii de lei minim in alea 2 luni. in rest e mai lejereanu asa, pe doar 3. in constructii e cam all-season.programul variaza intre 7:30, 8:00 si 17, 18, 18:30, vara mai mult. mai tine si de termen si de remuneratie. ami tine si de alte beneficii conexe mai mult sau mai putin legale sau fiscalizate. si de pierderile provocate, ca totpe aici se vaita toti ca ce proaste sunt constructiile, ca in romania inca nu s-a inventat caminul la nivel cu asfaltul si altele. toate astea rezulta in pierderi, uneori directe, amenzi, penalizari, alteori indirecte, garantii petse x ani, materiale pierdute…

      si nu, nu sunt patron de firma de constructii, doar angajat la una. dar in 17 ani petrecuti in domeniu vezi multe. cum ar fi ca daca le zici ca programul e pana la 16 ei se invart in jurul masinii la 15:30… programul incepand la 8, iar la ora aia ei mai aveau 2 kilometri pana in santier. parca incepi sa intelegi programul de la 7:30 la 17…

      vezi tu, normalitatea nu e musai aia pe care o vezi tu. ca in bancul ala, de aici asa se vede.

      00
    • La programul 8-16, oamenii nu au pauza?

      00
    • La stat sunt zilele de concediu garantate, zile libere legale, sporuri legate de vechime, bonuri de masa, bonuri de vacanta, si multe altele. La privat, te cheama patronul cand vrea el la munca. Daca nu are de munca iti da zile din concediu sau CFS.
      Uneori te poti trezi ca iti verifici contributiile la stat si constati ca patronul te-a trecut cu 4 ore zi.
      Si multe altele.

      00
  8. Titlul se aplica la orice domeniu cu bugetari…

    00
  9. Dar nu e doar despre angajati in constructii, voi nu stiti ce lejer este in rest. Cunosc de la directia de sport: merge luni la birou 2 ore, marti o ora si gata, s-a terminat saptamana de lucru. Bate vantul printr-o gramada de directii si institutii de stat. Media este undeva la 2-3 ore de lucru, eu asa estimez din burta. Cum sa pleci de la asa ceva cand poti in timpul de lucru sa ai grija de copii, sa freci duda, sa dormi sa etc. Sunt si exceptii dar sunt rare, ai intrat intr-o institutie mai obscura, esti rege, nu vrei sa mai pleci de acolo cand poti sa fii lepra si sa fii platit pt asta.

    00
  10. Destul de mult hate și lipsă crasă de solidaritate cu niște oameni concediați:

    – a măsurat cineva aici pe site productivitatea respectivilor muncitori și a decis că nu erau performanți?
    -daca nu erau performanți muncitorii, atunci managementul era performant, sau era cumva și treaba lor să devina performantă organizația?
    -e ceva rău să muncești ușor/puțîn, și să fii plătit bine? parca mulți criticau multinaționalele că slugăresc lumea, acum schimbăm discursul?
    – din câte se pare, respectivilor concediați nu li s-au plătit niște prime promise, văd că e o acțiune în instanță, haideți să vedem ce zice și instanța legat de legalitatea concedierii și neplata drepturilor bănești
    -dacă peste 12 luni Rial o să înceapă să încheie diverse contracte cu diverși privați pentru reparațîi la fondul locativ ce îl deține o să fie de bine oare?

    Din cauza acestei lipse de solidaritate, acest război inițiat de băsescu intre bugetari și privați, românii sunt fragmentați, nu au organizațîi sindicale să îi protejeze, și vor fi lipsiți și pe viitor de drepturi, că și salariați, atât în fața unui director bugetar, cât și în fața patronului cu ghiul sau multinaționalei hrăparețe.

    00
    • Asa aveti toti niste explicatii savante pt tragere pe cur de te doare mintea. Hai toti sa o sugem aiurea sa vedem unde ajungem.

      00
    • @Ciocanul: nu stiu unde ajungem noi, dar angajatii la stat sigur ajung la 14 acasa vineri, si asta e cam ce conteaza.

      00
    • „-e ceva rău să muncești ușor/puțîn, și să fii plătit bine?” – apai, nush. Cand o faci din banii mei DA!


      – a măsurat cineva aici pe site productivitatea respectivilor muncitori și a decis că nu erau performanți?
      -daca nu erau performanți muncitorii, atunci managementul era performant, sau era cumva și treaba lor să devina performantă organizația?

      AHHAHAHAHAHAHAHA

      00
  11. La orice institutie din tara asta dupa ora 12 vineri nu mai e nimeni. Dar pustiu bai tată. Nimeni

    00
  12. A venit miticu’ ala de la Bukale sa faca ordine la Rial. Cat tupeu!? 🤣

    00
  13. Dar de ce să accepte mioritic concedierea?
    Să lupte pentru drepturile lor!
    Când i-o incolti foamea, crezi ca nu se vor angaja pe șantier?

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)