Mi-a rămas în minte ceva la articolul cu Rvlt: cititori care subliniau că avantajul cardului e că nu ți-l poate suspenda ANAF. E un pic stupid, că majoritatea nu țin bani pe cardul ăla, ci își transferă din cont pe el ca să facă cumpărături pe net sau pentru când călătoresc, dar nah…
Bun, întrebarea mea e de fapt două:
- pentru ce mai pune ANAF poprire pe conturi? cum se ajunge în situația asta, ca persoană fizică?
- de obicei, ANAF anunță dinainte că e o situație în care niște bani sunt datorați sau vine direct pe cont?
N-am nici o treabă, sunt doar curios.
1. pentru că sunt cârnați
2. teoretic legal este să anunțe cu câteva zile înainte, practic te anunță după ce au pus poprirea
Exact, am primit „somația” și titlu executoriu la 2 zile DUPĂ ce mi-au pus poprire pe toate conturile, pentru CAS la PFA, .. ATENȚIE, achitat în urmă cu o săptămână.
Practic mi-au luat banii a doua oară și fără să aștepte cele 15 zile legale din somație în care teoretic poți să faci dovada plății sau să plătești.
A doua zi urma să plec cu soția într-un city break, cu toate cardurile nule. Evident am făcut scandal monstru la ANAF, dar nu ai cu cine, am aflat apoi că „muiații” anului, în foamea de bani pentru salariile mărite, dau 15% bonus la angajații ANAF din toate recuperarile executate. Așa că băieții trag tare indiferent de încălcările legii, execută imediat orice leuț restant, nu contează că ești fraier și ai plătit, îți mai iau banii odată.
Pentru asta REVOLUT și MU1EPSD.
Cu skrill nu e mai bine decat cu Revolut ?
Cum pui bani pe skrill ca cica la banca te taxeaza cu x% pentru orice suma trimisa si ma gandeam sa-i scot de la bancomat unde taxa e % si pe urma sa-i bag pe skrill (bine, inca nu am skrill dar pe viitor poate o sa am nevoie, apropo este ceva mai bun decat skrill ?) ?
Nu-i dai in judecata pe cei ce ti-au pus proprirea pe conturi in mod abuziv ?
Iti spun eu: pe data de 24 a lunii îți pune poprire iar pe data de 27 a aceleiași luni îți ajunge plicul care te înștințează că dacă nu îți plătești datoria în termen de 10 zile vei fi executat silit. Datoria fiind o amendă plătită acum 5 ani în altă localitate. FMM ANAF!
Am citit repede FMM MANAFU si m-am ingrozit :))))
Se pare ca degeaba ai citit mult daca ai citit repede
Nu chiar degeaba, dacă până si unul ca tine, încet și puțin la citit si la minte, a sesizat ceva mai mult decat evident. Excellent!
Anunta inainte, cu posta romana, asa ca plicurile pot ajunge sau nu. Mai exista situatia sa platesti dupa ce iti vine plicul dar sa nu fie procesata plata si sa apari in continuare cu datorie fiindca siveco si bugetari.
N-are siveco softuri la anaf, mai terminați-va în plm cu isteria.
io presimt că e Gogu de la Siveco mai degrabă!:))))))))))
scrie pe siveco.ro ca au softuri la anaf:
http://www.siveco.ro/en/about-siveco-romania/major-projects
@kmlx: ești retardat sau doar nu știi sa citești?
În rest, ignorance is bliss pt mulți dintre voi. 🤟🙄
Cazul meu: am avut PFA si la un moment dat (dupa „inchiderea” lui) am primit random un plic cum ca le datorez vreo 300 lei sau ceva de genul. Eu apaream inclusiv in „Spatiul virtual” ca fiind cu -800 si ceva lei (nu mai retin exact, dar parca pe acolo era). Pana sa ajung eu la ei, mi-au blocat conturile.
De la una din banci m-au sunat ca fac ei plata in numele meu si nu blocheaza nimic. De la alta am primit SMS ca au fost blocate. A 3-a nu a dat nimic.
Am stat o saptamana sa „apara banii in sistem” (puteti veni cu orice hartie de la banca, nu o accepta), mi-au dat hartii si am umblat eu pe la banci sa-mi deblochez conturile.
presupun că fiecare bancă ți-a mai șutit și câteva zeci de lei pentru fiecare poprire d-asta, nu? Asta chiar dacă sumele erau deja plătite la ANAF iar poprirea a fost greșeala lor.
De decontat comisioanele la bănci, când greșeala le aparține, presupun că ANAF nici nu a vrut să audă, nu?
e.g. #1 la Transilvania (citat din broșura de comisioane PF BT)
a) comision instituire poprire 15 RON/poprire
b.1) comision plată poprire 31 RON/OPH pentru plăți mai mari de 31 RON
b.2) comision plată poprire 10 RON/OPH pentru plăți mai mici sau egale de 31 RON
c) comision suspendare/sistare poprire 15 RON/ poprire
deci la orice poprire de la ANAF, dacă ai cont la Transilvania ai de plătit suplimentar către bancă (a)+(c)+(b.1 sau b.2) = 41 ron sau 61 ron, deci minim 41 ron pentru fiecare cont și fiecare poprire.
e.g. #2 la ING:
– comision plată poprire: (15 ron + comision Transfond/BNR) pentru fiecare plată.
(ING nu spune în broșura aia dacă are comisioane de instituire sau suspendare poprire ca la Transilvania)
1. Citez, „cititori care subliniau că avantajul cardului e că nu ți-l poate suspenda ANAF”.
De fapt cititorii dau dovadă că nu prea știu despre ce vorbesc, ceea ce nu e de mirare, ținând cont că vreo 80% din cititorii români nu știu nici cine este teorema lui Pitagora.
Cardul nu este o chestie pe care scrie cine și câți bani are, un fel de cont la purtător.
Cardul nu este decât un fel de ID tag magnetic sau mai nou electronic.
În loc de card ar putea fi o parolă, sau un cartonaș pe care este înscris un barcode, sau un cititor de amprente.
Când bagi cardul în bancomat acesta va ști că Valentin Petcu a băgat cardul, nimic mai mult.
Nu știe câți bani are Valentin Petcu, nici care este CNP-ul acestuia, nimic altceva decât ID-ul celui căruia îi aparține cardul.
După care tot bancomatul (care e de fapt un PC obișnuit conectat la rețeaua băncii, la care este atașat un sistem mecanic de numărare al banilor) va interoga o bază de date a băncii, de unde va afla câți bani are Valentin Petcu, iar după o extragere de numerar sau după o plată va înscrie în acea bază de date suma care este suma extrasă sau plătită.
Repetăm să înțeleagă toată lumea, cardul este un ID tag care permite accesul la un cont bancar, nu este un „cont la purtător” care să conțină un fel de bani electronici.
În momentul în care ANAF a blocat contul nu se vor mai putea retrage bani de pe card și nu se vor mai putea face plăți cu acesta, deoarece la interogarea bazei de date a băncii răspunsul va fi că Valentin Petcu nu are bani.
2. Câteva exemple prin care o persoană fizică poate ajunge să-i fie poprit contul.
De exemplu ai un apartament închiriat și nu ai plătit impozitele aferente.
Sau, nu ți-ai plătit impozitul pe mașină, casă etc și primăria ți-a pus poprire pe cont.
Sau ai primit o amendă și nu ai plătit-o.
3. Organul căruia îi datorezi bani, fie că e primărie, ANAF-ul sau altcineva te înștiințează înainte de a-ți bloca contul sau de a reține sumele datorate din acesta.
Mai nou, ca urmare a unei sugestii pe care eu personal am făcut-o în perioada guvernării Cioloș prin intermediul maisimplu.gov.ro, și sunt foarte mândru de asta, s-a renunțat la tăierea copacilor și la cele câteva milioane de înștiințări trimise lunar prin plic iar în prezent informarea în privința datoriilor la stat se face prin intermediul „SPAȚIUL PRIVAT VIRTUAL”.
Îți faci un cont acolo și poți vedea în orice moment ce datorii ai.
Aici era vorba de card revolut. Cont in afara…etc.
recunoaste ca pe tine te-a batut Thales in spatiu. se discuta de alt card, alt cont. deci ai failat la paralele
Ce zice lumea si ce zici tu… stii si tu ceva si vrei sa pari interesant.
Baga toti banii pe cardul de sănătate, si ai sa vezi ca nu ții ia nimeni. Ce naiba e asa greu?
Se vorbeste aici de cardul revolut care este de fapt un card pre-paid. Intrebarea este daca am inteles eu bine, in ce masura are ANAF acces la aceste fonduri. Banuiala mea este ca fiind un cont bazat in UK nu are nici un acces. O intrebare pe care eu as pune-o, este in ce masura fondatorii Revolut (Nikolay Storonsky and Vlad Yatsenko) au vreo legatura cu tarul de la Kremlin…
Am vrut sa mi fac cont pe maisimplu.gov.ro si imi zice ca e Nesecurizat…nici cu Facebook nu merge…nu o mai fi siteul sigur?
1. Amenzi neplătite (plătitite de fapt dar neplătite după mintea lor), taxe neplătite (închiriezi un apartament și nu ai plătit CAS pentru el ca doar o locuință beneficiază și de servicii de sănătate)
2. Pe mine mereu banca m-a anunțat de proprie. Asta după ce era pusă deja
Eu am cont plătit la Revolut și îmi țin toți banii de cheltuială pentru o lună acolo. E drept că next step ar fi sa îmi încasez salariul acolo dar asta presupune taxe de transfer pentru angajator (deci pentru mine) și îmi e mai comod să mi-i transfer eu cu 2 – 3 click-uri gratuit.
Cum faci sa-i transferi gratuit ? Care sunt pasii ? Banca nu te taxeaza la sumele transferate ca eu am intrebat mai demult la BT si mi-a zis ca daca vreau pot sa-si scot eu de la bancomat unde sunt taxe zero ca altfel, chiar si ca sa mi-i dea ei la ghiseu, trebuie taxe de x% (nu mai stiu cat a zis dar multisor) ?
Poti trimite de le revolut pe skrill ? Care e mai sigur: revolut sau skrill ? Care e mai profitabil ?
@crimsonware skrill e transferwise. revolut e monzo/marcus/n26.
te costa sa transferi pt ca contul nu e in ro si inca nu e regulation anti-plati la nivel eu. revolut, si altii, nu cer bani la transfer.
nu beneficiază locuința de servicii de sănătate, ci tu beneficiezi. La fel cum la job ai cas, așa și cu alte venituri ai cas. Ai vrea chiriașul să îți plătească ție cas-ul?
Cazul meu: plătit asigurarea de sănătate pe 6 luni in Olt. După 2 luni am schimbat domiciliul în București. Rezultatul? Poprire pe toate conturile, inclusiv la serviciu pentru că ăia din Olt au trimis să prelucreze Bucureștiul solicitarea asigurării de sănătate dar nu și dovada plății. Noroc că aveam chitanța.. După câteva drumuri la anaf și 2 luni mai încolo mi-au restitut banii. Scârbei de dragnea nu ii mai pune popriri..murdarii..se uită la 500 de lei ai mei. FMM ANAF
Nu anunta. O ruda s-a trezit cu poprire pentru o datorie de 10 ani de care evident nu stia ( erau niste contributii neplatite la o conventie civila ) . Banca a anuntat, noi am mers direct la ANAF pentru plata. Suma platita la ANAF era usor mai mare decat suma poprita la banca. Drept urmare acea diferenta ar fi generat dobranzi si penalizari peste 5 ani + . Singura metoda de prevenire este sa mergi la ANAF si sa ceri fisa fiscala pentru a vedea cum stai . Plicul cu notificarea a venit la vreo saptamana dupa ce am platit
Special le lasă sa acumuleze dobândă, nu știu cât de adevarat e dar am înțeles ca iau prime din sumele astea de „prins rău platnici”.
Patit si eu la fel, anul trecut a apărut o „datorie” de care la fel, habar nu aveam, pfa fusese închisă de câțiva ani, radiata, si avusesem încă si control si nu exista nici o datorie, anul trecut plătit „datoria” iar anul asta a venit sa plătesc dobânda la datoria plătită anul trecut.
E noaptea mintii cum lucrează aia pe acolo, găsisem iar un job pe afara care voia sa facă plăti tot prin pfa dar am refuzat, sa ma ardă cu fierul ca nu ma mai deschid niciodată asa ceva.
Pai nu se prescrie datoria dupa un timp? https://www.avocatnet.ro/articol_25083/In-cat-timp-se-prescriu-datoriile.html
Se prescrie, dar exemplul din articol e incomplet. Mai rău, e dat pe un comercial, nu pe un contravențional sau administrativ. Acuma, să-ți explic:
Umbli cu troleul. Vine controlul. Iei amendă, n-ai bilet. Contravenție.
Peste 2 săptămâni, n-ai plătit jumătate din minimul amenzii (vezi legea nouă) ăștia trimit dosarul la finanțe care așteaptă 1 an (depinde de circumscriptie și tip creanțe). Vine plicul „tre sa dai bani! Te executam!” Tu tre sa dai cu autograf pentru plic. Nu esti acasă, plicul se intoarce la ei. Publică pe net „ăsta tre să ne dea bani in baza 《nr dosar》”. (Asa zice procedura)
Trece anul, nu te execută.
Repetă figura 2 ani, te ard în al 3 lea, cu dobanzi și toate alea, fiindca urmează să se prescrie si pierd banii.
Cum se prescrie și le dai cu flit?
Într-unul din ani, somația sau actul administrativ n-a fost emis din greseala cuiva. Te a sarit. (Se întâmpla in 9 cazuri din 13). De unde știu? Să zicem că am fost subiect in 13 dosare de genul. N-am un nume prea răspândit, sar în ochi pe orice listă. Deci, lene sau greșeala sau morții ma-sii. Fără dume.
Evident, ei încearcă să recupereze și prescrisele (legale sau nu, asta i altă discuție) .
Cu ocazia asta devii destept.
Ăsta e un exemplu. Mai sunt sute de mii. Dar principala cauză de prescriere e la ei. Sistemul e pus la punct an după an, rateurile sunt din ce in ce mai rare…. dar există. N au back-up și dacă i crapa unui inspector baza de date, tre s-o ia la mâna și să actualizeze din dosare. Greșeli … etc.
De ce are ANAFUL nevoie de girofar?
ANAF are voie sa te opreasca daca esti in masina de serviciu si eventual sa te controleze. De asta trebuie le trebuie girofar, sa fie vizibili.
Serios? ANAF? Să te oprească?
Tu n-ai carnet, nu-i așa?
@driver: ANAF e instituție a statului. E poliție, dar fiscală. Se presupune că trebuie să ajungă repede la un flagrant sau în zonă de vamă (mașinile de ANAF, Vamă, ăia au girofar)
Tu nu ai nici o treaba cu legea nu? Poate faci parte din categoria free inhabitant. Ce cacat de urgente are ANAF-ul? Fuge vanzatorul de patrunjel care nu a dat bon. Conform codului rutier reiese ca anaf-ul te poate opri, dar cum sunt majoritatea legilor din tara asta de cacat si asta e intrepretabila.
@gc OUG 54/2010 zice ceva de tâmpeniile tale. Ăla nu e cod rutier, fă pași.
A doa chestie e că nu zice nimic de mașinile particulare. „De serviciu” înseamnă „de serviciu”.
A tria chestie e că în aceeasi OUG zice când/cum/de ce are voie să te oprească. Patrunjelul nu e trecut acolo, au alte motive.
Tu ești ăla care face sau cunoaște legi pe facebook, asa i? Poate ca nu i mare lucru de capul meu da’ te asigur că ăla care poate interpreta legi dintre noi doi, sunt eu.
Primul lucru pe care l-am facut a fost sa mentionez „de serviciu”doar nu il controleaza pe Gigel daca are bonul de la mega sau nu chiar daca ar avea dreptul sa il opreasca. Chiar daca imi iau informatile din sulul de hartie igenica macar sunt capabil sa citesc toate cuvintele.
@Raider si gc: Mai usor mai baieti! Eu am intrebat, fiindca nu prea am vazut masini anaf oprind vehicule (cind am vazut erau imreuna cu militieni), insa de mai multe ori am vazut masini anaf facindu-si loc prin trafic in stil Oprea, cu girofarul pornit.
a) lumina roşie obligă participanţii la trafic să oprească în direcţia de mers cât mai aproape de marginea drumului;
b) lumina albastră obligă participanţii la trafic să acorde prioritate de trecere;
Hai sictir, cum te opreate anaf-ul fara politie? Eu am prins o duduie, duminica dupa amiaza, cand se aglomera in fata, dadea drumul la girofar si depasea. Se caca pe ea si se grabea la wc? Ce e cu atatea girofare?
Poate vine Oprea de sef la ei. Vor sa fie pregatiti.
@Eu: mi-ai stricat poanta, azi urma sa-i zic de lumina roșie.
Tocmai am primit instiintare cum ca angajatorul din 2013 nu ar fi platit ceva CAS si trebuie sa marc 900 si ceva de lei la anaf-ul mortilor mamii lor. Angajatorul a dat faliment, intre timp, asa ca nici nu mai am cui sa fac scandal. Daca as putea sa ma pis pe banii ce ii voi da, cred ca m-as simti mai bine.
Poți să te piși liniștit și să-i dai așa la casierie. Nu poți plăti cu cardul la ANAF decât anumite tipuri de creanță. Restul, doar cash. Am impresia că tipul tău de datorie, se ia direct din cont sau direct cash. Întreabă, nu pierzi nimic, ăia de abia așteaptă să te duci la ei.
Sunt curios dacă i-a dat cineva în judecată pentru așa ceva. E destul de curios cum cineva ajunge să aibă datorii la ANAF pentru că altcineva nu a respectat legi etc, nici n-au putut să îl ardă și se duc la ăla mai fraier din toată schema asta, care cumva nici nu s-a implicat voit.
@Teniescu, îți trimit copie după chitanță? Retras plângere în 2014, luat amendă pe faza asta, 80 de lei cu 40 plus cheltuieli judiciare. Platit săptămâna trecuta 120 lei. Am platit ca tre sa demonstrez dupa aia, ca s de buna credinta.
Vorbesc serios. Acuma discutam cu cineva, sa vad cum îmi iau banii inapoi și dau cu ANAF de planetă.
Pe de altă parte, ANAF nu e constatator în cazuri de astea, ei fac ce le zice judecătoria (cazul meu). La fel si n multe alte cazuri, de aia ajunge lumea cu datorii acolo. Procesul de recuperare e anevoios si tre sa urmezi pași, de aia lumea nu se agită. Da’ uite, eu sunt unul care dă în judecata pentru 120 de lei.
asa cum zic baietii. intai poprire. instiintare nu am primit nici acum si au trecut 6 luni
Vezi ce am zis mai jos de înștiințare. Sigur exiști pe vreun anunț colectiv publicat pe net, cu numărul actului administrativ în baza căruia ești ars. Dacă anunțul nu apare 3 ani consecutiv sau nu intri în posesia înștiințării, actul administrativ se prescrie. SIGUR există undeva la public.
ai trei variante:
1: plătești
2: pleci
3: inchizi tot si 4-5 ani nu iei bani decat la negru. O sa ai surpriza fix ca mine acum 5 zile să se uite la tine si sa ti zica „vai, dar nu existati in sistem! Ce rezidență fiscală ati avut pana acum?” (Mentionez ca e treaba mea și nici ei n au cum sa verifice)
Te kkci pe tine, dacă as lucra la ANAF as scrie chestii gen Godina.
sper cu sinceritate ca, in scurt timp, sa nu ma mai intereseze
@Arhi
procedura standard de lucru ANAF:
https://www.youtube.com/embed/G1WomfhjyVM
=)
@raider:
Eu am primit notificare pe site-ul ANAF pentru ceva de genul.
Știi când a fost publicat? Pe 24 decembrie.
După care au trecut instant la executări. Când le-am cerut socoteală canci, că ei au afișat public pe site și gata.
Prin ianuarie a venit și plicul
Frumos de tot.
Eu îți zic care i flowu’ cf. cărții. Trickul e să demonstrezi că ăia nu-l respectă.
Am mușcat-o acum 6 ani ceva de genul, cum zici tu. Atâta tot că eu nu mai stăteam la adresă, deci din pwlă plic. Atunci am început să fac pe nebunul cu ei. Termene de prescriere, somare, blah blah.
Cred că s cel mai greu de urmărit fiscal ever, dacă mi dai un mail pot să-ți trimit înregistrarea, când ei consideră ca-s dator, ma sună. Vorbesc foarte serios, am ajuns să mă sune ANAF cu „buna ziua, aveți de plată …”.
Încă ceva, ca să ți dai seama de o treabă: mi-e greșită adresa în buletinul nou.
La mine au pus fara somatie. Nu are rost sa mai zic ca sunt niste jeguri, se stie asta. Poprire pentru o amenda neplatita cica. Pastrez chitanta aia de 8 ani. Tot la 2 ani am problema cu amenda aia. La cate drumuri am facut sa le explic la scroafele puturoase de la finante mai bine o plateam inca o data.
Poveste lungă dar să încercăm:
1: ca persoană fizică se popresc sumele pe care le datorezi spre bugetul de stat. Suma poate proveni din amenzi neplătite (sa zicem spre regii autonome de transport sau amenzi contravenționale ori administrative). Aceste sume sunt fixe la un moment dat, nu se mai calculează dobânzi sau alte penalități din momentul popririi. Până atunci, e un 0.* (habar n-am cat e exact) pe zi. Nu se popresc sumele pentru care actele administrative nu au fost eliberate odata la un an de zile si/sau unde actul administrativ nu a ajuns în posesia persoanei vinovate din diverse motive (deces, plecare din țară sau inexistent la adresă) . Mai poți fi inexistent cu rezidență fiscală în Romania (da, poți) deși tu n-ai văzut nici măcar granița.
2: vestitul plic de doliu. Se trimite cu posta română, recomandat. Dacă nu te găsește, nu i bai. Se emite act administrativ colectiv și se publică pe site ul primariei unde tre sa dai bani sau pe site ul administrației financiare locale. Aka ceva de genul:
› static › Cluj › 2018… (cine vrea sa vadă poa sa caute cu google cum arata asa ceva)
Lamuriri finale: nu se popresc pensiile de boală, alocațiile copiiilor, veniturile provenite din pensiile alimentare sau indemnizațiile de erou la revoluție. Maxim de sumă pe care o poate lua ANAF în executare silită, este de 50% din venituri daca sunt mai multe dosare sau 30% lunar daca e un singur dosar, până la concurența sumei.
La sfârșit, când ai dat banii toți, se eliberează niște bucăți de hârtie cu parafa si semnatura inspectorului care a monitorizat dosarul și te duci cu ele la bănci pentru ridicarea popririi.
End of story.
Plicul cu negru vine fix în cutia poștală și atât. Treaba ta dacă ești plecat / mort. Asta dacă nu au cumva mai multe versiuni de plicuri cu negru.
Și astea le trimit cumva cum au ei chef, altfel nu îmi explic cum documente emise la 1-2 luni distanță ajung în aceeași săptămână, fix cu puțin înainte de termen. Când ANAF-ul îl ai la 2-3 KM de tine e cam greu de crezut că a făcut 1 lună de zile pe drum un plic și l-a și ajuns din urmă ăla trimis mai târziu.
Asta este una dintre infinitele posibilități. Toate celelalte 99,99 au fost descrise mai sus
Îți trimit același plic de doliu și ca să te informeze că ți-ai plătit creanțele și că ești plus x lei (daca cazul) Dar asta se întâmplă la firme, (la cerere cumva) aici vorbim de pf. Cam toate comunicările in scris cu ANAF se fac cu plic de doliu.
O mică precizare: nu se popresc sumele reprezentând alocație copii și ce mai zice Raider, dar se popresc conturile în care intră sumele alea.
Cele mai multe bănci nu au conturi speciale, dedicate pt astfel de sume cu procedură și setări pe sistem făcute în așa fel încât în conturile alea să nu poată intra alte sume (teoretic titularul contului poate să-l comunice oricui ca să poată primi și alți bani acolo).
În consecință contul se poprește și titularul trebuie să vină lunar la bancă să-și ridice banii cash după ce se verifică dacă suma aia face parte din cele care nu pot fi poprite.
Una din chestiile care mă calcă pe mine pe nervi, deși nu am copii, este că statul zice că e obligatoriu ca un cont de alocație pt copil să fie deschis pe numele unuia dintre părinți. Astfel contul ăla poate fi poprit, pot exista probleme la eventualul deces al părintelui titular, etc. Contul ăla e tratat ca un cont/bani al/ai părintelui și în caz de ceva omul trebuie să umble de nebun să dovedească că e alocația copilului.
Asta în condițiile în care copilul e titular de drepturi civile încă de la naștere (de fapt de la concepție, cu condiția să se nască viu dacă ne luăm după principiile de drept). Contul poate fi deschis fără grețuri pe numele copilului cu un părinte împuternicit (poate avea chiar card) sau cu amândoi, fie putând opera și separat, fie doar împreună.
Dar de ce să nu ne mai muiască un pic statul?!
Suma respectivă vine însoțită de o explicație. „Salariu”, „pensie”, „avans salariu”, „decont perioada x-y”, „pensie alimentară”, „cadou” etc. Banca știe și te bagă în rutină dacă e cazul. Poți sa-i scoți și cu cardul dacă ești genul care are un singur venit fiindcă rutina e făcută. Orice altceva trebuie lămurit la ghișeu.
normal ca suma vine insotita de o exlplicatie, d-aia o poate ridica omul de la ghiseu. dar daca contul nu e setat incat sa poata intra acolo doar sume cu explicatia aia sau doar sume de la institia x care plateste sume de genul ala, contul va fi blocat.
fa urmatorul exercitiu de imaginatie: ai 5 conturi, unul e pt alocatia copilului (dar n-are setari d-alea smechere de care zic eu),ti se blocheaza 4 conturi, nu si ala de alocatie. n-o sa-i ceri angajatorului tau sau cine mai are sa-ti dea bani sa ti-i trimita in contul de alocatie?!
bancile au mii/sute de mii de clienti, sute de popriri de la anaf zilnic, nimeni n-are cum sa stea sa verifice manual daca intr-un cont in care pana acum intrau doar alocatii au intrat si alte sume. necesita mult prea mult personal, chestie care probabil ar duce la marirea comisioanelor alea enervante pt procesarea/plata popririi, etc.
Deloc nu-i greu Pe lângă înștiințarea de poprire trimisă băncii, primește și angajatorul o copie în care:
1: dacă e creanță comercială (credit bancă neplătit) se primește copie după decizia de executare silită, de la BEJ (birou executor judecătoresc) și te fwte la cap eos ksi (de exemplu)
2: dacă e administrativă, trimite ANAF plic de doliu la angajator. Dacă n-ai angajator, te execută din posesiuni. Dacă n-ai posesiuni, așteaptă să ai de-a face cu bani în bancă. Ești pe o listă și te identifică cu CNP ul. Ei doar trimit hârtia, restul e treaba băncii, care știe de ce are voie să se atingă sau nu. Cert e că angajatorul cf. scenariului tău, dacă ești angajat cu acte, e anunțat.
Hop si eu.
Am avut niste venituri din inchirierea unui imobil. Am platit trimestrial (asa cum fac si ei decizia de impunere, are sumele impartite pe trimestre) pentru primele doua trimestre, apoi, pentru ca mi-am schimbat domiciliul de la un sector la altul, cei de la ANAF sector 6 mi-au zis sa fac eu o cerere sa mi se ‘transfere dosarul’ la sectorul 5 si apoi sa platesc acolo (la ANAF sector 5) platile ulterioare. Zis si facut. Cand sa platesc urmatoarele dari la sectorul 5, nu m-au gasit in ‘sistem’. Dar nu-i nimic, ei imi pot incasa oricum banii!! Asa ca am lasat banii acolo (cu chitanta) si mi-am vazut de viata.
Asta era acum 5 ani. Acum cateva luni mi-a venit instintare de la ANAF sector 6 ca am de plata penalizari de vreo 50 de lei aferente deciziei de impunere din 2013. Nu toate darile aferente ultimelor doua trimestre (pe care le-am platit la sector 5), ci doar penalitatile de intarziere aferente celor doua trimestre. Pentru ca ma asteptam ca imediat dupa decizia de plata a penalitatilor sa mi se impute si platile pentru care mi se cer penalitati am contestat decizia, dar inca nu am primit vreun raspuns.
Morala?
La ANAF lucreaza niste incompetenti care nu stiu stanga ce face dreapta. Sper sa moara de cancer.
Paretea mea e ca e mai mult decat incompetenta. Sunt adrese din astea unde vor sa vada daca pune contribuabilul botul.
Singura modalitate sa nu te popreasca e sa incasezi direct in Revolut. Si nici aia nu e sigura.
Daca realizezi venituri pe teritoriul Romaniei, trebuie sa le declari.
In principiu, sunt de acord ca ANAF trebuie sa existe. Dar nu asa.
Institutia trebuie reformata din temelie, dar nu e interes. Cel mai bun mod de a interactiona cu aceasta institutie e sa pleci din tara si sa inchizi tot.
Poprire pe cont fara sa fiu anuntat de ANAF inainte pentru ca am platit jumatate din amenda de rovinieta dupa termenul de 48 de ore. Jumatate din jumatate de amenda am platit-o la Trezorerie si jumatate din jumatate la BCR (ca asa era…). Dupa un an am avut contul blocat pentru inca 100-200 de lei ca a depasit 48 de ore cica.
Mail usor cu incasatul de salarii pe revolut, eu ma chinui de 3 săptămâni sa aflu ce se întâmplă cu 2000usd trimisi in revolut pe care ei nu i-au primit. Stau de 4 zile sa ajung la suport -cont premium- si mi-a răspuns cineva la 3.30 am după care nu am răspuns si a inchis chatul…to be continued…
Eu primesc înștiințare când am restanțe; dacă nu-ți vine prin poștă se publică pe site-ul ANAF și se consideră comunicată. Conform Codului de procedură civilă, respectiv fiscală, poprirea se face întotdeauna FĂRĂ SOMAȚIE. Logica e simplă: dacă știi că împotriva ta s-a pornit o executare silită și urmează o poprire, evident că îți vei goli conturile. Știu, pare nasol, dar gândiți-vă că sunteți în situația în care trebuie să recuperați voi o datorie de la o persoană fizică și ați fi obligați să-i trimiteți o înștiințare gen: „vezi că în 5 zile îți pun poprire pe conturi”, după care constați că omul, urmare a notificării tale, și-a golit conturile și tu rămâi…nesatisfăcut.
Eu m-am trezit ca am avut proprire pe cont PJ doar studiind extrasul de cont.
Idiotii de la BCR nu m-au auntat. Ei doar transmit spam-uri.
Idiotii de la Posta n-au trimis somatia.
Idiotii de la Anaf iti iau numaul de telefon si email dar nu stiu sa le foloseasca ei cica doar trimit prin posta somatia.
Cei de la Anaf sector 3 zic ca e vina mea ca n-am verificat pe site-ul Anaf. Dar cand i-am intrebat unde pe site n-au stiut sa-mi zica. (Sunt in departamentul propriri dar nu stiu)
Skrill sau Revolut ?
Care e mai bun ?
Exista ceva si mai bun decat Skrill/Revolut ?
cash is king!!!!1111
lăsând la o parte toate chestiile astea cu bănci, conturi și anaf, io zic că e destul de util să ai o parte din economii în cash, tocmai ca să te doară la patină când se întâmplă cele de mai sus.
și îi ții unde, în fundul șifonierului?
Am un prieten roman de natie dar cu cetatenie Austriaca. A primit in Austria ca ii executa casa pentru o amenda de rovinieta neplatita in Romania. Casa noua, vila de 500 mp si 1 milion de euro valoare. :)) Proasta natie putem fi. Cand plm o sa ne civilizam. Uneori ma intreb cum dracu avem si noi tara noastra! Posibil sa se fi inteles marile popoare din istorie ca acest pamant sa fie ringul de box unde sa se bata ei. Au zis hai sa numim cloaca asta Romania.
1. Cam orice datorie care trece de 30 de zile de la scadenta poate duce la poprire. Eg, nu iti platesti impozitele pe teren, pe venit, etc
2. Primesti mereu ceva notificare. O decizie de impunere de ex, o notificare in posta (teoretic vin cu confirmare de primire, dar le mai pierde Posta). Inainte de poprire ei trebuie sa te notifice cu ceva gen o saptamana inainte or something, dar nu stii niciodata cand binevoieste Posta sa livreze, ANAF-ul sa trimita, etc, pentru ca astia nu au auzit de interneturi.
Eu nu inteleg de ce statul de ca….roman,le-a dat girofar albastru si arme astora.De ce,fugareste cumva pe contribuabil in trafic,ii impusca debitele?
Așa, mai vorbiți despre asta public. Să știe jegurile de la ANAF unde să se ducă.
Salut,
Anul trecut ANAF mi-a pus poprire pe 2 conturi la banci diferite pentru neplata unei amenzi de circulatie din 2013. Amenda care fusese platita in 24 de ore de la primirea ei. Pentru ca nici un om nu tine o chitanta 4 ani, nu mai aveam dovada. Aveam de ales sa platesc din nou amenda sau sa dau 100 de telefoane. Am ales varianta 2. Am sunat la anaf sinaia (unde platisem amenda), m-au redirectionat la politia sinaia care dupa doar 2 telefoane mi-au trimis pe mail dovada platii amenzii.
Dupa asta a trebuie sa merg cu un teanc de foi la anaf sa imi ridice popririle.
Yey.
Si mie mi s-a pus poprire pe card pt 500 lei impozit neplatit ANAF, notificat de banca prin mesaj pe telefon si email. Partea frumoasa este ca tot astept de la ANAF de la 1 septembrie sa mi se returneze timbrul auto de mediu in cuantum de vreo 2600lei+. Ar fi fost logic sa se verifice din partea ANAF inainte sa se puna poprire daca nu exista sume de returnat in contul subsemnatului, dar Romania, ANAF, MuiePSD.
Am about poprire de la anaf in iulie 2018. Angajatorul s-a obligat sa plateasca 1/3 din venit. In octombrie am primit de la anaf o a 2-a poprire. Banca ING a considerat ca sunt 2 popriri si a oprit si ea bani. asta insemna ca banca daca ai un credit restant din anumite motive poate sa iti popreasca jumatate de venit pentru can iti Pune 1 poprire pe principal, 1 poprire pe dobanda si o poprire pe penaliTti?
In urma cu 2 saptamani am primit instintare de la ANAF ca am de plata o amenda din 2011 de 200 de lei plus 10 lei taxe judiciare.M am dus am achitat iar doamna care s a ocupat de chitanta in virtutea servitudinii de a si face treaba mi a trecut taxe judiciare 50 de lei si nu 10.Am vazut dupa ce am achitat bineinteles.Ma duc inapoi la biroul doamnei respective care nu mai era acolo de aici si graba acesteia de a taia chitanta ne mai contand ce trece acolo.Alt domn sesiseaza greseala colegei si ma invita cu dansul la un alt birou ptr a rectifica greseala.Nu reseste sa faca acest lucru insa 4 angajati din acel birou imi da garantii ca acest lucru se va clarifica prin mutarea celor 40 de lei diferenta la amenda propriu zisa.O naivitate din partea mea sa cred acest lucru deoarece este a 4 a oara cand trebuie sa merg la ei deoarece banca mi a trimis instintare de proprire ptr.toata suma de 210 lei.Cam in tara asta traim.
Salutare,
Aveti idee daca ANAF poate fi atat de idiot incat sa puna o poprire incompleta pe un cont? Incompleta in sensul ca si-au retras banii de impozit datorati si penalizarile dar m-am trezit ca inca am de plata de acum vreo 7 ani: majorari.
Stiu ca sumele se popresc in ordinea importantei si scandentei dar tinand cont ca aveam suficienti bani in cont… de ce m-au lasat cu rest de plata?
Imi imaginez ca atunci cand popresc o suma, ajungi cu ei pe 0 nu?
Ori sunt incompetenti si vor sa ma puna sa platesc din nou (evident ca nu vor sa-mi dea o situatie detaliata cu plus si minus la plata) ori e un mic detaliu din lege care-mi scapa (sau nu stiu eu sa-l citesc).
Multam fain
Mihai
https://www.zf.ro/banci-si-asigurari/nervii-bancilor-incep-sa-fie-intinsi-la-maximum-startup-ul-britanic-revolut-a-primit-licenta-de-banking-pentru-europa-ce-inseamna-pentru-clienti-17784299
Eu ca si reactie la aceste abuzuri nu imi mai tin banii in banci, am facut cerere la munca si acum primesc banii cash in plic.
Initial nu au vrut sa dea curs solicitarii mele, dar dupa ce m-am dus cu legea la ei si am dat de inteles ca daca nu mi se aproba este foarte posibil sa imi caut alt loc de munca solicitarea mi-a fost aprobata!!!!
Iar celorcare sunt mai sclavi de fel si nu prea au lichid in instalatie pentru a se lua la tranta cu sistemul le recomand ca atunci cand primesc banii in cont, sa foloseasca cardul pentru a retrage tot, luna de luna, sa nu lase nimic in cont!
Platile cash sunt pentru suverani, cele cu cardul sunt pentru sclavii sistemului.
Sa vedem cu se vor descurca cei care isi pun baza in banci in caz de un cataclism, eroare de sistem, poprire abuziva si neintemeiata, hacking, bailout, etc, etc
Nu uitati de ce au patit grecii acum cativa ani cand nu erau lasati sa retraga de la bancomate mai mult de 50 de euro pe zi, sau cipriotii care s-au trezit ca tot ceea ce depasea 100.000 euro in banci au fost confiscati deoarece doar 100.000 sunt garantati in caz de crash economic!
Statul nu este nimic altceva decat un clan legal de interlopi care ia cu forta, eu sunt unul dintre cei ce nu se supune si nici nu o va face vreodata!