Am si eu o întrebare, de contribuabil

Începând de astăzi, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală va expedia prin poştă persoanelor fizice formularele necesare pentru declararea veniturilor obţinute anul trecut.

Contribuabilii vor primi şi un ghid de completare a documentelor, o scrisore din partea ANAF, precum şi un plic pentru expedierea declaraţiei de venit către organul fiscal.

Money Channel

Eu de unde ştiu câţi bani am făcut anul trecut? Am pe acasă nişte contracte, dar habar n-am care pe câte luni, cât e brutu, cât e netu…

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

24 comentarii

  1. Zoso

    cred ca o scrie in ghid ce anume trebuie completat si calculat, iar dupa calcul cati bani trebuiesc dati inapoi statului sau cati recuperati.

    De obicei contractele sunt in brut (daca nu cumva scrie altfel), dar apoi sunt diferite tipuri de venituri, care au un tratament fiscal diferit, de ex. drepturile de autor sunt scutite de impozit. De aceea zic ca trebuie vazut ghidul.

    bafta

  2. Poate nu e cazul sa faci alti bani, cu exceptia celor din salariu, daca nu esti capabil sa iti calculezi veniturile.
    E ca si cum ai fi firma si i-ai explica Garzii Financiare ca tu nu stiai ca iti trebuie contabil, contabilitate, ca trebuie sa depui declaratii de TVA, balante, bilant, registru de casa etc etc.
    Banuiesc ca poti sa iti iei un consultant in domeniu (un contabil poate fi suficient).

    Hai sa incercam sa evitam invinovatirea statului pentru ca educatia noastra, ca si interesul pentru extinderea ei, sunt precare.

  3. s-ar putea sa fie asta

    daca tipurile de venit sunt mai multe si este neclar ce anume e de facut, intr-adevar e nevoie de un contabil, cu 200 RON ai rezolvat-o, iar in anii urmatori vei putea sa o completezi si singur.

  4. Crezi ca ei stiu ?

  5. Uite de aia au americanii contabil personal.

  6. marius: corect, greseala mea

  7. Cam au dreptate zoso, aici ai dat-o in bara. „Statul” e plin de idioti, dar aici e clar problema ta. Daca nu esti in stare sa iti faci o evidenta a tuturor banilor obtinuti legal, suporti consecintele :)

  8. n-am dat-o in bara, recunosteam ca sunt incapabil. dar putini s-au prins.

  9. Pai atunci scoate banu’ si-l dai unui contabil sa te rezolve. Sau o studenta la ASE, ea te rezolva, tu o rezolvi…

  10. Zoso, daca ai impresia ca esti un simplu contribuabil, te inseli.
    In momentul cand ai venituri din mai multe surse, deja esti un om de afaceri.(intr-o masura mai mica sau mai mare).
    Si cand te apuci de afaceri, mai mici sau mai mari, te interesezi mai intai si de taxe, impozite, alea, alea.
    E obligatia ta sa te informezi, oricum ai da-o.
    Are si blowfish dreptate: pe mine m-au sunat de la finante sa ma intrebe daca sa ia in considerare de doua ori aceeasi suma trecuta in doua hartii diferite ( fiecare cu rostul ei ).

  11. Maxim, drepturile de autor nu sunt scutite de impozit.
    Cel putin drepturile de autor pentru proprietate intelectuala.
    Ti-o spun din experienta proprie.
    Doar daca nu o fi anul asta altfel.

  12. daca ai doar venituri din salarii nu completezi nimic
    daca ai si contract drepturi autor atunci e nasol
    daca ai contracte de prestari servicii impozitarea e cu retinere la sursa si atunci nu mai declari nimic
    concluzia e … vezi ce fel de contracte ai

  13. hai bre, am sansa sa invat ceva. am aflat ca tre’ sa fiu si contabil sau sa imi angajez unul.

  14. Ideea e alta. In secolul XXI, Finantele ar fi putut sa-si puna la punct un sistem informatizat si sa faca singuri calculele – cine, cat si daca datoreaza – si sa trimita „nota de plata” (decizia de impunere) acasa. Nu sa te puna pe tine, contribuabil, sa scoti bani in plus din buzunar, ca sa mai manance si gura contabililor ceva. Dar asa e in tara asta, cine e fraier si munceste, plateste in plus. Cine sta la Stat degeaba, sta linistit.

  15. recomand sa stergi postul si sa faci pe niznaiul, ca majoritatea oamenilor de afaceri din Ro :)

  16. Daca ai venituri din mai multe locuri, unele fiind si drepturi de autor, de la respectivul loc de munca trebuie sa ti se dea o fisa din care reiese clar cat ti-au dat, cat au platit ei (aia 10%) si cat mai ai de platit tu (restul de 6 %).
    Teoretic e simplu… practic nush cat de complicat este in cazul in care ai un contract (sau mai multe) pe carte de munca si altul pe drepturi…

  17. @dan
    uite ca asa (cu declaratie anuala de taxe) e si in alte tari (ca/us) si stii de ce ? pentru ca fiscul nu are de unde sa stie ca tu ai dreptul la anumite deduceri (si cel putin aici in canada sunt o gramada : daca ai copilul inscris la vreun sport, daca ti-ai izolat termic casa, etc.), iar daca tu esti berbec si nu le ceri ….. ghici cui ii pare rau ca n-a primit banii, tie sau lor ? si apoi, majoritatea oamenilor primesc bani de la fisc dupa ce se calculeaza „nota de plata”, nu dau

  18. Dan – gandeste-te ca la noi in sec XXI inca se mai duce lumea cu discheta la administratia financiara sa depuna declaratii ca pentru ANAF e prea scump un sistem informatizat care sa accepte trimiterea online a declaratiilor tuturor contribuabilor.

    Zoso daca nu ai contracte si acte pe venituri o sa iti dai seama ca nu ai cum sa platesti impozit chiar daca ai vrea. Nu poti sa declari pur si simplu o suma fara acoperire. Plus ca impozitul se plateste doar pe profit – deci aduna toate cele cumparate in anul trecut si poate iesi pe minus:)

  19. daca ai fi platit in cecuri ,si ar trebuii sa faci plati in cecuri sau de pe card,ar stii fiscu’ cati bani are la tine dar asa…. deocamdata zi sarumana si merigi pe burta… lol

  20. @canadianu: De aia ne invidiaza americanii pentru cota unica de impozitare. Nu asa i-a zis Bush lui Tariceanu? Si de aia au bagat cota unica in program, ca sa simplifice treaba. Dar functionarii nostri prefera sa primeasca munti de hartii, copii dupa contracte si jdemii de declaratii si formulare. Se acopera de hartoage ca sa isi justifice leafa. E si normal. Orice birocratie se auto-intretine. Un sistem de gestiune a bazei de date cu contribuabili si cateva calculatoare performante ar trimite la sapa 4 functionari din 5. Si asa s-ar rezolva si problemele de trafic in Bucuresti. Si s-ar face economii cu salariile. Si s-ar gasi bani pentru medici si profesori. Iar restul oamenilor ar munci pur si simplu, dornici sa faca bani si sa-si gaseasca colaborari sau alte surse de venit in afara serviciului, fara sa se recalifice in meseria de expert-contabil. Si ar plati impozite pentru toate acestea.

    Romania e tara unde se sta la coada ca sa-ti platesti impozitul.

    Sigur, o sa-mi spui ca-l pot trimite si prin posta, sau ca-l pot completa online, de anul asta… Dar sa vezi atunci distractie.

  21. Sfaturile unei persoane din domeniul contabil:
    1. Nu ai nevoie de un contabil pentru a completa declaratia de impunere.
    2. Daca pe parcursul anului 2007 ai avut venituri doar de natura salariala, stai relaxat ca nu ai nimic de completat.
    3.Daca ai avut colaborari pe baza de contract trebuie sa iti iei fisa fiscala de la fiecare societate cu care ai colaborat si acolo gasesti venitul realizat si impozitul aferent, retinut la sursa.
    4. In declaratia de impunere, la randul aferent veniturilor din activitati independente treci suma tuturor veniturilor din fisele fiscale, respectiv impozitul.
    5. Trimiti si astepti regularizarea.Poti primi bani inapoi sau este posibil sa ai de dat.

  22. @xenon si apoi @Georgiana bravo ati reusit sa puneti in cateva randuri ceea ce unii doar au speculat sau si-au dat o parere cu adevarat neavizata . . . asa este aveti dreptate amandoi insa nu pot sa nu fiu de acord si cu cine a spus ca ar trebui in sec XXI sa se calculezedirect de catre Ministerul de Finante aceste sume pe care le datoreaza fiecare in baza documentelor pe care ei oricum le au in baza de date. Ceea ce se completeaza nu este decat o hartie suplimentara care nu face decat sa verifice ceea ce ei au deja.

    In concluzie sistemul PROST hartii peste hartii (si unii care preconizau ca, calculatoarele o sa inlocuiasca veche hartie si creion)

  23. @zoso
    dude, daca tu, care (teoretic :P ) esti o persoana educata, nu esti in stare sa-ti tii evidenta veniturilor si eventual a cheltuielilor deductibile (asta daca esti PFA), nu inteleg de ce te „plangeai” cu ceva timp in urma ca romanii nu au cultura economica

  24. @Dan

    Americani,germani,si alte zeci popoare
    Ne bat in poarta tarii,asteapta la hotare !

    eu am justificat de ce exista rectificarea anuala a impozitului si in canada, si in sua, si, big surprise, si in romania
    si sincer, nu vad legatura dintre cota unica si existenta sau inexistenta acestei proceduri. e drept ca o poate simplifica intr-o anumita masura, dar nu o poate elimina.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile