Al patrulea an de criză. V-aţi găsit echilibrul?

tumblr_ljk32oXjza1qhwytno1_500_large

Ştiu că, teoretic, criza din România a început în 2009 şi s-a terminat acum câteva luni, fără ca noi să facem nimic, dar nu sunt atât de bleg să pun botul la ce mint politicienii. Ar trebui să încep să cred că creditul e motorul economiei sau că, fără Prima Casă, sectorul imobiliar dădea faliment. În schimb, pun nişte întrebări de bun simţ.

Aţi făcut economii?

Am mai scris despre importanţa economiilor, atât pe timp de criză, cât şi în general. Ca de obicei, unii au avut urechi, alţii au fost prinşi cu pantalonii în vine, pentru că au spart banii aiurea.

Aud din ce în ce mai des că oamenii încep să îşi tină evidenţa banilor cheltuiţi, pentru a mai echilibra bugetul personal sau familial. Văd oameni mai cumpătaţi la hypermarket, văd mai des liste de cumpărături.

Aţi început să vă gândiţi la pensie?

Nu râdeţi, uitaţi-vă în jur, sistemul ăsta piramidal abia poate plăti acum pensiile, peste 20-30 ani o să fie jale.

E timpul să începem să punem bani deoparte de pe acum, dacă nu vrem să ajungem la mâna copiilor care abia ştiu să scrie şi să citească.

Aţi început să trăiţi mai sănătos?

Ati găsit un job mai bun şi mai puţin stresant, care să vă permită să aveţi mai mult timp liber pentru activităţi care faciliteaza eliminearea stresului şi ajută la relaxarea organismului şi minţii?

Aţi început să faceţi un pic de mişcare, cu bicicleta sau pe jos?

Aţi început să vă uitaţi mai atent la ce alimente consumaţi?

Aţi început să reciclaţi?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

43 comentarii

  1. ei, l-am găsit… in ritmul asta nu mai apuc nici pensia…

    00
  2. Pe la sfarsitul lui 2009, un post TV din Germania prezenta si „beneficiile” crizei financiare, a pierderii locurilor de munca, si anume: ai mai mult timp liber la dispozitie sa iti poti continua hobby-urile si sa practici sportul (sport -> sanatate -> viata mai lunga); inainte de criza se tot invoca lipsa timpului, acum ce scuze se mai gasesc?

    00
  3. Treaba asta cu economisitul n-a fost niciodată punctul meu forte. De fapt, tot ce-am avut am spart. În afară de două depozite, n-am salvat nimic.
    Până la urmă, ştii cum e: acum e momentul, dacă acum, la 30 de ani, nu te distrezi, apoi, mai târziu nici că mai apuci.

    00
  4. Bogdane, intradevar, sa vezi ce relaxat si ce chef de alergat prin parc ai cand esti somer

    00
  5. NOU
    #5

    ce dinti sanatosi are leutul din poza… probabil e tanar. nu i se vede coama bine in poza.

    00
  6. Al 4-lea an de criza? Nu mai degraba a 20-lea?

    00
  7. O corectie: Prima Casa a fost zero (virgula ceva) din sectorul imobiliar si aici ma refer la apartamentele noi. Ghenele comuniste nu reprezinta „sectorul imobiliar”. Prima Casa a ajutat proprietarii de ghene comuniste.

    Complexele de apartamente noi chiar s-au prabusit fabulos cu sau fara Prima Casa. QED pentru un program guvernamental falit, pentru care vom plati toti ca niste fraieri si ca de obicei.

    00
  8. @Bancosul – +1. Nu uita ca, datorita lipsei unui venit sigur, probabil slabesti si scoti timpi mai buni pe tura de parc…

    00
  9. @Bogdan – sunt unii dobitoci care invoca lipsa banilor ca scuza, si sustin ca stresul de a nu stii din ce traiesti a doua zi e mai mare decat stresul de la munca. Dobitoci, dupa cum am zis… dobitoci.

    00
  10. @Bogdan Kein Geld, kein Hobby = Frustration. Asta cu banii nu aduc fericirea o spui la gagiciile de 18 ani. Evident trebuie sa gasesti un echilibru. Iar cand ai un ban pus deoparte, mai adaugi un plus de siguranta vietii tale, mai elimini ganduri stresante.

    Nu cred ca este ok a economisi in moneda, asta din cauza cresterii inflatiei dar aurul poate fi o solutie ok. Daca vrei sa economisesti pe termen lung insa sa ai acces la lichiditati in cel mai scurt timp posibil (cazuri urgente), aurul e o solutie buna zic eu. Sigur, sunt metode mai eficiente pe termen lung insa mai riscante si fara acces instant la cash. Pe mine accesul instant la cash ma face sa dorm si mai linistit.

    00
  11. „Prima Casa” a avut utilitatea ei ca masura macroeconomica in anul de panica 2009 – a impiedicat devalorizarea generalizata a garantiilor bancare imobiliare si a fortat bancile sa scada dobanzile la euro. Variantele 2, 3 si 4 au fost (sunt) frectie la piciorul de lemn, fiind variante de creditare marginal mai bune decat cele oferite in mod standard de catre banci. Bine, in conditiile in care ai avansul pus deoparte – ca daca nu ai…..

    00
  12. E criza orice ar spune politicienii nostri. Suntem naivi si credem tot ce zic ei.

    00
  13. aia cu exercitiile fizice e putin mai grea atunci cand lucrezi ca berila sa faci economii si sa aduni bani de pensie, dar ne ramane totusi aia cu alimentele sanatoase.

    00
  14. lol ala cica a investit in locuinta.

    00
  15. … facut unele … mai putin alea cu traitul sanatos :)

    10
  16. Economii momentan nu am din ce; sport cu nemiluita; alimentatia ocupa un loc foarte important in viata de zi cu zi(ba chiar am inceput sa imi cresc animale in propria curte si sa imi plantez diverse ierburi); nush cat reciclez, dar oricum sunt mult mai cumpatat.

    00
  17. @Bogdan – orice hobby implica BANI.

    00
  18. @Alina Rad sigur, unii si-au luat credit si pentru perdele… vezi https://zoso.ro/cunoastem-bugetar/

    00
  19. in ritmul asta nu apuca nimeni pensia :)

    00
  20. Important e sa gasesti echilibrul in viata, indiferent ca e criza sau nu. Niciodata sa nu fumezi mai mult decat bei sau sa bei mai mult decat fumezi.
    Si sa nu mananci brocoli!

    00
  21. In timpul crizei am investit in refacerea locuintei de la A la Z si mi-am luat o masina in rate, in schimb sunt mai econom si nu mai arunc mancare si m-am lasat de fumat din cauza pretului mare a tigarilor.

    00
  22. NOU
    #22

    Deci, dacă am ieșit din criză, nu mai am grija zilei de mâine, clar?
    Fiindcă am ieșit! L-am auzit eu pe Boc la televizor. Și eu mereu l-am crezut, indiferent ce a zis. :D

    00
  23. @Gog: ti se pare hilar ca a investit in locuinta? Mie mi se pare admirabil ca s-a lasat de tigari, prin urmare, a putut folosi banii pentru altceva. Si daca i-a facut placere sa renoveze, foarte bine. Unii iau credit sa renoveze, altii sunt inteligenti si reduc din cheltuielile inutile.

    00
  24. @gog, am investit in locuita si la propriu si la figurat. Am bagat bani in confortul meu personal si pe langa asta am bagat bani intr-un apartament care in caz de vanzare va costa cu vreo 20.000 de euro mai mult decat fara imbunatatirile respective desi suma bagata nu e atat de mare.Practic mi-am crescut confortul si valoarea locuintei. Tin sa precizez ca banii nu au fost luati pe credite ci din 2 ani de munca in strainatate. Pot spune fara sa gresesc ca pe timp de criza am investit in Romania si in imobiliare.:))

    00
  25. da
    da
    da

    raspuns afirmativ la toate intrebarile ;)

    00
  26. Work in progress… 70%

    00
  27. N-am facut economii, n-am gasit nici job, de pensie nici nu se pune problema, e clar, sunt un dezechilibrat :D

    00
  28. psihic.. a fost de la bun inceput o provocare criza asta pt multi dintre noi cred.. asa ca daca acum ne gasim in al patrulea an si inca mai avem chef de un zambet sau chiar ras in hohote uneori, de aruncat bagajele in masina si dat fuga pe munti intr-un weekend… inseamna ca supravietuim si da, undeva exista un echilibru.

    00
  29. nu
    nu
    nu (aici cu mentiunea ca tot sportu ala il fac )

    00
  30. Pot sa zic ca pentru mine criza a insemnat cresterea pretului la carburant si implicit la tot ce se plateste. Salariul meu este acelasi ca si in 2007, nu s-a schimbat cu nimic, nici mai mic nici mai mare.
    Singurul loc unde am simtit criza, cel putin la Brasov, este piata muncii. Nu mai exista locuri de munca, cele citeva unde se cauta sunt cu o remuneratie egala cu salariul minim pe economic.
    Economii am facut, dupa ce mi-a platit anul trecut masina, 4000 lei. N-am rate, n-am credit, stau intr-un apartament a lui tata socru, la 35 km de Brasov si fac naveta zilnic. Benzina ma costa 700 lei pe luna, dupa ce achit facturile mai ramin cu vreo 3-400 lei in buzunar (asta daca ma abtin sa ies in weeken undeva).
    LA pensie daca m-am gindit? Da, m-am gindit. Oare mai apuc pensia?

    00
  31. Da la toate intrebarile! acum astept sfarsitul crizei:D

    00
  32. Lasa ca daca e sa ne luam dupa Face Boc sau Face Base intram si iesim din criza de 3-4 ori pe ani, asa ca musca-n cur.

    00
  33. @George

    La aur să verifici şi comisioanele la cumpărare sau diferenţa faţă de preţul de vânzare. Mie mi se pare destul de mare. O variantă ar fi să ai plasamente în diferite sectoare ale economiei + obligaţiuni (termen mediu şi lung) + depozite.

    00
  34. Am achitat anticipat un credit de nevoi personale si am pus de-o parte cateva mii de euro. Problema e ca vreau sa-mi iau masina noua si inca mai strang bani pentru ca vreau sa o iau old school, adica fara credit/leasing. Deci nu stiu daca economisirea asta e chiar buna, daca scopul ei e cumpararea de fier :)
    Da, ma gandesc la pensie. Defapt nu la pensie, ci la pus de-o parte bani pentru perioada aia. Sunt convins ca la un salariu de 1000 de euro acum nu o sa primesc nici macar 100 de euro pensie atunci.
    Mi-am luat un cuptor/gratar cu aer cald si mananc carne gatita fara ulei, nu mai mananc doar aperitive toata ziua :)
    Scumpirea benzinei m-a facut mai dinamic. Mersul cu metroul implica si mers pe jos/alergat pe trepte in statie. Si mai dau din craci pe bicicleta din cand in cand. Mai ales acum ca a venit vremea buna.
    De reciclat nu reciclez ca am o singura ghena pe scara, nu 3 :) Si nici prin zona nu sunt d-alea de reciclat. Dar oricum baietii le aduna si le arunca la gramada, nu?
    Eu nu vreau sa se termine criza. Vreau sa continue mai ales la imobiliare/credite ipotecare. Vreau 2 camere in Bucuresti cu 30.000 de euro :D

    00
  35. @Radu: Masina noua este cea mai proasta investitie. Crede-ma, acum un an jumate mi-am luat si eu, nu se merita. Ia-ti masina SH, dar nu de cocalari, ci una fiabila si la pret de nimic. In viata mea nu voi cumpara masina noua. Costurile cu intretinerea, CASCO cit am avut leasing, reviziile la reprezentata m-au costat dublu fata de un Polo adus SH din Germania la care am schimbat doua discuri de frina in 3 ani de exploatare si am mers cu ea 80k km. Iar Polo am vindut cu 1000 euro pierdere dupa trei ani. Fiatul actual cind ca avea trei ani nu va valora nici macar jumatate din pretul initial.

    00
  36. @Spock: lol, fiat cumparat nou? si loganu e mai fiabil SH.. fara suparare

    00
  37. am citit aici tot felul de idei, cu unele sunt de acord, cu altele nu prea…

    1) investitii in casa : da si nu; e bine sa ai casa ta si sa nu dai altuia chirie, bani care zboara pe geam. insa, facad investitii mirobolante in dotarile casei, te poti trezi ca ai nevoie de bani exact intr-o perioada in care s-a prabusit piata de case, sau cumparatorul nu e chiar asa de interesat de imbunatatirile tale, asa ca ia-le cu tine daca mai poti! bani pierduti. (partea asta am patit-o si eu: prin 2000 i-am dat maica-mii $5000 sa refaca incalzirea – centrala, tzevi, calorifere- si sa renoveze baia si bucataria la casa. ulterior a vandut casa la un nene care a cumparat tot coltul, doar fiindca voia sa bage banii in ceva – am aflat ulterior ca sursa de lova era fi-su, ducea fete „la produs” – dar nu-l interesa ceva anume; asa ca a cumparat case la hectar, oferind cash fara multa tocmeala, dar nici pasandu-i de dotari. din cinci mii, mama poate o fi luat doua inapoi…)

    2) investitii in masina,plasma,calculator noi: deloc. valabil numai daca inchizi masina 30 de ani intr-un seif si apoi o vinzi la licitatie ca „vintage”. cea mai proasta idee este sa investesti bani in ceva a carui valoare scade in timp datorita uzurii fizice si morale. (aceeasi idee proasta, nu stiu daca exista si in romania, este sa-ti faci asigurare pe ipoteca: ipoteca restanta e platita in full daca mori, esti schilodit sau daca in anumite conditii nu mai poti plati. tu de fapt platesti rate constante la asigurare, dar cu trecerea timpului ipotecii ii scade valoarea, fiindca si pe aia tot tu o platesti. fa-ti mai bine asigurare de viata.)

    3) viata mai sanatoasa pe timpul recesiunii : da. multi incep sa se chiverniseasca, renunta la fumat, gatesc acasa – de obicei mult mai sanatos decat kkturile mancate pe la fast-food si/sau unele restaurante. apoi, se petrece mai mult timp cu familia, pe care dealtfel au neglijat-o din cauza slujbei. mai usor cu „work hard/play even harder” – ambele te distrug pe termen lung, absenta lor e un relache binevenit. mers in parc/drumetie/pescuit in loc de mers la cinema, etc.

    nu stiu ce sa zic de aia cu economiile si investitiile de termen lung.
    in ce pla mea sa investesti, cand totul se prabuseste? (prin anii 80 mama colectiona statuete chinezesti de ceramica – vestitii „pescari” – care in viziunea ei grandioasa erau nu numai apogeul rafinamentului, dar si niste investitii sigure… azi, nu mai valoreaza nimic; cioburi in urma catorva mutari…)

    pensie privata? poate vrei niste injuraturi de mama de la fostii angajati enron.

    pensie de stat? o gluma buna. cine sa-ti plateasca pensia, copiii astia care azi umbla cu pantaloni de-aia „punga cu cacat la cur”? pai ei n-or sa fie in stare sa-si aiba grija de ei, ce sa mai speram sa ne tina si pe noi in spate… cred ca noi o sa continuam a munci, ca sa le putem asigura lor un mediu social in care sa nu moara ca mustele.

    pe bune, nu ca n-ar fi bine sa economisesti si sa investesti, iar daca o faci, macar fa-o diversificat, desi la o analiza atenta, cel mai avantajos ramane sa mori pe la 60, plin de datorii.

    00
    • @aurache: eu la investiţii am bifat bani intr-o bancă românească, bani într-o bancă străina, bani într-o afacere. mai mult nu mă duce capul.

  38. Investitia in casa, hmm…pai in casa aia stau eu deci am investit in confortul meu. Nu am intentia sa o vand, pt ca daca aveam o astfel de intentie vindeam casa si banii pe care ii aveam economisiti ii investeam in noua casa pe care mi-as fi luat-o. Bani la banca nu pun pt ca daca bagi 1000 de euro si dupa 1 luna am nevoie de ei voi scoate mai putin decat am bagat datorita comisioanelor. In afaceri nu am bani sa investesc pt ca nu sunt genul afacerist.Pensia nu reprezinta pt mine un tel in sine si astfel nu investesc in ea deoarece la pensie voi vinde apartamentul din Bucuresti si imi voi lua casa in provincie iar cu diferenta de bani voi trai niste ani facand si agricultura de subzistenta,adica producandu-mi mancarea singur.Daca o sa mearga totul bine pe termen mediu, peste 5 ani imi voi pune apartamentul gaj la banca pt un imprumut cu care imi voi cumpara un alt apartament pe care il voi achita din chirie si pt ca nu voi avea interesul sa fac profit sigur voi gasi clienti si astfel voi putea vinde 2 apartamente cand ma voi pensiona sau voi avea de unde sa las si copilului o casa.

    00
  39. @zoso: ideal banii din banci ar trebui sa aduca dobanda cat sa treaca dincolo de inflatie. in realitate nu se intampla chiar asa doar simplu depunand banii, dar macar ai ceva pus deoparte. buni si aia.

    unii speculeaza pe burse: de ex acum metalele pretioase, si energia merg foarte bine, dar deja e tarziu de intrat acum fiindca preturile sunt la maxime istorice. (recunosc ca nu sunt nici pe departe expert in trading, zic si eu ce-am citit la news, dar unii oameni sunt si isi dedica zilnic 2-3 ore pt asa ceva. cu un capital de vreo 20K, citind si studiind, plus multa munca si o basculanta de noroc, poti face vreo 100K in 3-4 ani. trebuie insa sa fii pregatit psihic sa pierzi si suta de mii in cateva zile. )

    o varianta mai „lenta” sunt fondurile mutuale, dar si aici trebuie sa fii atent in ce investesti si sa vezi daca ai „exit routes” in caz de ceva.
    nu este full time job, dar trebuie sa stai cu ochii pe stiri si odata la cateva saptamani sa iti bagi ochiul in ele, sa vezi care e evolutia, sa le muti, sa le variezi, etc.

    daca deja ai ceva strans deoparte, merge si ideea cu o a doua casa scoasa la produs, si platit ratele din chirie. e un pic riscanta dar merge. cred ca merge mai bine in romania decat in canada/us, unde orice tzepar te poate „face” la ultima chirie prin faptul ca-ti anuleaza cecul si se cara. pierzi prea mult timp si bani ca sa recuperezi $1000 in small claims court, iar daca ai castig de cauza, te trezesti ca judele il lasa pe ala sa-ti plateasca $1000 in 2 ani, fara dobanda.

    00
  40. dacă zici tu…

  41. Criza a inceput din 2005, dar eu am resimtit-o deabia la sfarsitul lui 2007.

    00
  42. In 2007, firma la care lucram a dat faliment din lipsa de clienti, iar lucrurile incepusera sa scartie inca din 2005. Aveau si contract cu Carrefour dar degeaba. Vanzarile deja scazusera si nu numai la ei.

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)