Agricultorii au aceeași retorică cu studenții

Producătorii de pepeni din Dăbuleni se plâng că ei vând cu 15 sau 50 bani kilogramul și oamenii cumpără de pe raft cu 2 lei. Dacă îi asculți, retorica lor seamănă izbitor cu cea a studenților:

Noi am cultivat, mai departe nu știm, nouă să ni se dea banii!
Noi am dat la facultate, mai departe nu știm, să ne dea cineva locuri de muncă!

Păi, dacă nu știi încotro să o apuci când ai terminat, de ce mai faci facultatea aia, nene? Dacă nu îți scoți banii din pepeni, de la nu cultivi altceva? De ce nu încerci să găsești o soluție ca să nu mai ieși pe pierdere și anul următor? De câte ori să dai cu capul de pragul de sus? Sau deja îți place…

Iar guvernul, oare nu știu de problema asta de 20 de ani, de când au apărut supermarketurile și hypermarketurile? Nu e clar că nu vor să facă nimic, chiar dacă ar avea ce?

Deci? Păi, noi o să cultivăm în continuare pepeni…

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

49 comentarii

  1. 0,69 lei in Lidl de cel putin o luna. Daca producatorii vad 30 bani pe kil sa spuna saru’mana.

    00
  2. Ai mai mari sanse sa convertesti un catar decat un om de la tara care toata viata asta a facut. Cred ca toti avem cateva exemple de-astea in familie.

    00
    • „Ba coinace eu asta am facut toata viata. Nu vii tu de 20 ani si-o flegma sa ma-nveti tu pe mine.”

      00
    • @D4n: tu le stii mai bine….
      N-ai inteles nimic din ce postase vali in articol, deci keep up the good work(faith)!…

      00
  3. Damblaua mea sunt pepenii! Deci ii cultiv, ii vanez, ii ciufulesc, ii arunc la gunoi! Asta inseamna sa fii mafiot!

    00
  4. Poate (și) pentru că în clima și solul în care cresc pepenii nu prea ai ce altceva să crești?

    –-

    Acum o lună și jumătate, când au apărut, erau doi lei. Acum o lună erau 0.80 lei în supermarket-uri. Azi am văzut în piață, la „tanti Florica de la Dăbuleni”, la doar 1.5 lei.

    00
    • din cunoștințele mele, pepenii cer sol fertil și umed. deci poți crește orice acolo, nu e ca in bărăgan.

    • Recitind, îmi dau seama că sună foarte arogant, dar chiar era o întrebare, nu o afirmație.

      00
    • păi, hai să o luăm logic. pepenii, dacă nu îi vinzi, se strică, așa că trebuie să îi vinzi, ești presat de timp. ce nu se strică? grâul? porumbul? care dintre ele e mai valoros? care rezistă mai mult? care are valoare nutrițională mai mare? ce mănâncă orașeanul mai des, pâine sau mămăligă? cresc porumb pentru animale? îl cresc românește, rând cu rând, pentru coceni mari, sau ca în ungaria, industrial, cu coceni mici, pentru animale?

    • @zoso – nu gresesti, insa una e sa pui pepeni si alta porumb sau grau, logistic vorbind. 1-3 hectare e mai mult decat suficient pentru pepeni sau legume, insa e zero pentru cultura mare. Unii dintre ei sunt prinsi pur si simplu de saracie, nu isi permit sa faca altceva.

      00
    • Pa’ vremea cand eram copil si faceam agricultura am invatat ceva: pe aceeasi bucata de pamant trebuie sa rotesti plantele cultivate de la an la an. Dar mnah, eu sunt IT-ist acum. Nu pot sa-i spun unuia care face de 20 de ani acelasi lucru cum sa-si faca treaba. Sau pot?

      00
    • păi, hai să o luăm logic.

      Nu e bună logica aia. Din grâu și porumb câștigi mai puțin decât din pepeni. Cu tot cu subvenție. Presupunând că ai avea și siloz suficient de mare să stochezi producția până la momentul potrivit vânzării. Dacă vinzi toamna ești mâncat.
      Tata pune grâu și porumb. Nu că îi pasă, el creste animale, e un lanț mai lung, dar dacă vrei profit din cultura, pe suprafete mici și fără utilajele tale agricole pepenele tot mai bun e, chit că se vaită agricultorii.

      00
    • @mofo în Lungulețu se pune de peste 20 de ani numai cartofi pe același petec de pământ. Ideea e că diferite plante au nevoie de diferiți nutrienți, dar, dacă pui îngrășământ, pământul e fertil an de an, pentru aceeași plantă.

      00
    • Nu numai că e un câștig mai mic la porumb sau la grâu, dar cred că e și mai mult de muncă.

      00
  5. Lavanda. Bulgaria e plina. Destepti bulgarii. Si cumpara pepeni de la noi si de la greci.

    00
  6. Mai avem si oamenii de afaceri care se plang ca nu gasesc mana de lucru la un anumit salariu, dar nu se gandesc defel sa creasca salariul, sa faca altceva, etc. Problema o fi ca sunt si putori, dar in loc sa astepti sa se rezolve problema de la sine cauti solutii sau faci altceva.

    00
  7. Nu stiu cum se face dar ultimii 6 pepeni cumparati au fost naspa(buc)… ba fara urma de gust, ba trecuti, ba mozoliti de parca au fost inghetati si dezghetati de vreo 3-4 ori. Si am.cumparat din toate partile: mega image, hypermarket, corturi din piata, magazinul de la colt. Mult si prost!

    00
    • Poate esti tu mai ghinionist… sau poate doar te alinti… sau poate esti masochist: cum naiba sa cumperi ceva naspa de 6 ori la rand!?! Incearca mere, prune, caise altceva

      00
    • Nu sînt acri din hypermarchè dar cu siguranță sînt mediu copți.
      Aşa bani, aşa calitate/gust.
      Lîngă Profi un nene îi vinde cu 1,5 lei.Nu a plecat din poziție şi asta înseamnă că are profit.

      00
    • Faza e ca eu as fi renuntat la al 3lea.. doar ca prietena e mare fana de pepeni. Si insista pe logica pariorilor la ruleta… pt ca nu mi-a dat in ultimele dati sigur ma loveste la urmatoarea. De cand au scazut preturile sub 1 leu / kg de atunci s-a dus draq si calitatea..

      00
    • Am cumparat multi vara asta de la Lidl, cand vedeam ca scrie tara de provenienta Grecia. Din 10 pepeni, daca unul a fost mai fara gust.
      Dupa un timp au disparut aia, au ramas doar din Romania. De atunci am luat 5 bucati, mari, toti naspa. Nu stiu unde vin astia buni din RO, dar eu nu i-am gasit.
      Am luat si din piata de la una care se lauda ca o sa mai vin la ea dupa ce il gust acasa (ca nu l-am gustat acolo). Am venit, ce-i drept, sa ii spun ca era prea copt si nu l-am mancat.
      Mai bine aia galbeni, daca se poate nu din RO, la aia mereu ai acelasi gust. Asta vreau, sa stiu ce cumpar, nu alba-neagra.
      La fel si cu Auchan/Selgros, ca in Kaufland nu am avut noroc vara asta nici la cei verzi nici la cei galbeni.

      00
    • se termina sezonul, boss.

      Astia ultimii nu mai sunt la fel.

      00
    • eu toata vara am mancat pepene aproape zilnic, cumpar la 3 zile un pepene. unul singur a fost naspa dar mi-am dat seama din piata ca e posibil sa fie naspa, dar era singurul pe dimensiunea frigiderului meu si m-am riscat.
      ma uit la vanzator: nu suedej, nu smecher, nu supermarket, numai din piata.
      nu fac dop ca stric pepenele, il parai la ureche sa-l aud. parai si 4-5 daca nu-l aud.
      daca cineva imi zice ca isi allege pepene din supermarket consider ca nu stie ce e ala pepene si ca nici n-a mancat vreodata pepene bun pt ca altfel si-ar fi dat seama de diferenta.

      00
  8. Nu-i chiar asa grav. Orice absolvent de facultate de la noi se poate prezenta la Targul de joburi din Dabuleni. Nu mai stiu care era cea mai mare oferta de locuri de munca. Parca ceva cu pepeni

    00
  9. La mine, în Moldova, nu am auzit să se plângă oamenii ca sunt ieftini pepenii..

    00
  10. Dacă un supermarket își permite un preț mic – ei avand angajați, incinte cu aer condiționat, plătesc TVA… eu de ce p. mea sa-ti dau mai mult pentru marfa pe care o vinzi pe marginea drumului? Mori!

    00
    • Fiindcă nu este aceeaşi marfa Gheo.
      Sau poate să susții fermierul.
      Sau ca banii tăi/profitul să rămînă în țară.

      00
    • Pentru ca lant de productie, suprafata mare, utilaje, agricultura la scare mare. Si poate pentru ca supermarketul poate sa aiba profit 1 ban la pepene si sa castige mai mult din alta parte.
      Agricultorul daca are doar 1 ban profit moare de foame. La propriu.

      00
  11. Poate gresesc, dar in titlu nu trebuie sa fie ” … ca studentii”?

    00
  12. Hai sa luam un exemplu mai de actualitate, toate bancile se plang ca le e greu , dar nici una nu se inchide.
    Lucrez in domeniul agricol si nu am vazut agricultori saraci(aici ma refer la cei care chiar fac agricultura), culmea e ca sunt si din zona dabuleni,si nu se vinde si nu s-a vandut niciodata la strada cu 0.15 bani,pretul real in sezon a fost de 0,5 bani, si socotiti la o productie minima de 30-35 to/ha calculati venitul/ha iar cheltuielile sunt undeva la 30% din venit

    00
  13. Unii de pe aici comentează dar nici banii nu știu care sunt. Auzi la ei 0.15 bani kilu’. Dupa ei o cafea la pahar de plastic este egal cu o remorca de pepeni.

    00
  14. un gradinar suparat ca-i tot dispareau pepenii a pus o pancarta pe care a scris :
    – Atentie, am injectat cu cianura un pepene !!!.
    a doua zi a aparut o completare pe pancarta:
    – si eu

    00
  15. Nu stiu cum s-au descurcat aia din Dabuleni, dar in zona mea sunt 2-3 familii care au scos pepeni teribili de buni. Au vandut tot, in medie pretul la ei fiind cam 1-1.5 lei/kg, dar intotdeauna mai ieftin cu 50 bani ca in piata. Fac bani destul de multi ca sa isi permita solarii in camp pt flori (dupa ce termina cu pepenii), panouri solare pt curent, masina pt carat marfa si in general sa isi intretina familia. Functineaza business-ul cand fiecare face altceva. Daca toate cele 1000 de familii din comuna ar cultiva pepeni, s-ar numi prosti. Si sa imi fie iertat tupeul, dar cel mai usor e sa cultivi orice. Cel mai greu e sa vinzi la pretul corect! Cine nu gandeste lucrurile pana la capat isi cam merita soarta.

    00
    • Stai liniștit, că și în Dăbuleni, dacă mergi tu la poartă la Gigi agricultorul, nu îți dă cu 20 de bani/kg, îți dă tot la 2 lei, că e românesc. Cu 20 de bani îi dă la intermediari, ca să scape repede de ei. Sunt o grămadă care vând în fața porții la prețuri de piață sau mai mare, cu argumentul că e bio/natural/românesc etc. Singurul lucru pe care ei nu îl iau în considerare este că, spre deosebire de unul care vinde în piață, ei nu au cheltuieli de transport, salariu, taxe de tarabă, eventual impozit. Dar ce să faci, prost nu e cine cere.

      00
    • Ia intreaba-l pe ala din zona ta cum ii merge: o sa se plinga ca preturile sunt mici si cheltuielile mari, si merge prost etc. Nu am vazut roman sa nu se plinga atunci cind il intrebi cum ii merge. Apoi ii vezi smartphonul ultima generatie, isi aduce aminte ca numai ce a luat apartament pentru al mic si masina pentru al mare, si tot asa. Toti se pling (mai ales la televizor) ca poate da statul niste bani, ceva.

      00
  16. problema cu supermarketurile. cred ca am vazut un interviu la tv cu primaru din Dabuleni care zicea ca incearca sa faca ceva, o asociatie, doar ca supermarketu cere contract ferm, o garantie ferma ca se fac pepenii si pe timp de seceta, nu cu incantatii la al barbos si asigura asociatia cantitate si calitate la pepeni.

    00
  17. Aceeasi retorica ca studentii
    Sau aceeasi retorica pe care o au studentii
    Eu din titlu, la prima vedere, am inteles ca agricultorii vorbesc acelasi lucru ca intr-un moment anterior, cu studentii

    00
  18. daca-i intrebi pe aia de la dabuleni daca au asociatie si vand in hypermarketu-uri o sa-ti spuna ca ei nu fac asa ceva si ei vand la maginea drumului fiecare cum se intelege…. lasa-i sa moara de foame. ca asa se trezesc

    00
  19. Investiţía într-un hectar cu pepeni este de aproximativ 20.000 de lei, iar producția se ridică undeva la 50 de tone. Dacă fermierul va vinde producția cu un preț de 50 de bani pe kilogram va încasa undeva la 25.000 de lei. Sincer daca e asa calculul mi se pare decent. La un 10ha cat ar fi normal sa aiba o familie serioasa de tarani, 500000 de lei ar trebui sa traiasca tot clanul decent. Peste tot in lume este aceeasi discutie intre producator si lantul trofic pana la beneficiar.

    00
  20. Eu nu știu de unde mitul cu Dăbulenii, eu știu că Teleormanu e celebru pt pepeni dintotdeauna.
    Anu ăsta pepeni slăbuți, la Buzău, Dăbuleni etc. Au semințe mici și albe, și arată de parcă sunt trecuți, sau degerati.

    00
  21. Eu pe aia imi place cand un restaurant la un loc prost, unde nu umbla nimeni, se da faliment, cumpara altul si zice ca „Ah, a fost un restaurant aici si s-a dat faliment, hai ca fac si eu un restaurant, ca eu sigur stiu mai bine.”

    00
  22. În toată discuția asta se uită de un lucru:dacă nu ar fi avut profit atunci nu ar mai fi cultivat după fiecare an de pierdere.
    Sau ăștia or fi ca și băncile alea 18 care nu au profit în România??

    00
  23. e perfect adevarat ca e in neregula sa te plangi si sa nu te apuci de altceva. doar ca in agricultura, asa cum au zis cativa mai sus, culturile pe suprafete mici nu sunt asa usor de schimbat cu altceva. pentru ca e vorba de know-how la greu, e vorba de utilaje specializate care sunt foarte scumpe, e vorba de materiale (seminte, ingrasaminte, insecticide, fungicide, erbicide) specializate pe fiecare cultura in parte, e vorba de desfacere (in multe cazuri la culturi specializate singura sansa sa vinzi e sa ai un precontract cu un procesator. daca nu ai atunci te-ai supt pt ca te costa de te sparge sa asiguri si o linie minima de procesare) etc etc etc.
    asa ca e usor sa tragi concluzii daca nu ai habar despre subiect.
    grau si porumb e chiar amuzant

    00
  24. Cum mai zicea careva, lasa ca si la ei la poarta cand mergi, sau in piata lor, tot cu pret de oras il vand. Duminica am fost pana la branesti in piata. Preturi de oras, ba chiar mai mari decat in oras. Avea una pere la 7 lei kilu. Nici 10 bani nu a negociat la pret, desi fata de ceilalti care vindeau si care mai lasau din bani, asta nu arata a om muncit. La altii am cumparat tot ce mai aveau, ca se vedea ca munceau la camp. La asta, am luat fix 4 vinete cat mai trebuiau si atat, iar sor-mea 2 kile de mere pe care a dat 9 lei si 3 pepeni galbeni si patrunjel 1 leu legatura cu 3 fire, hai poate 5. Si ne-am mai dus intr-un loc unde vorbeam ca erau perele la pret de hipermarket si chiar mai scumpe. Si zice vanzatoarea, eee da da astea sunt de la noi, alea de hipermaket sunt cah ca sunt de afara. ca si la pere se stropeste, asa si? Pentru 3 stropeli si 2 copaci culesi, fiindca perele alea sunt de tara si lumea nu are livezi de asa ceva, ci doar cativa pomi in curte, tu ceri un pret de aproape 2 ori mai mare ca ala al bananelor de ex? De altfel nu luase nimeni cat ne-am invartit noi de cinspe ori pe acolo. Si probabil ca tanti dupa o sa se planga ca vaaai i se strica perele romanesti pe taraba. Astia cu pepenii sigur au profit altfel de multi ani se lasau de cultivat. Mai era unu pe fb ca ce domle el vinde ouale cu 1.2 bani si ca nu ia lumea si ca el le fierbe si le da la caini, ca prefer asa decat sa scada pretul…si ai naibii jeguri de oraseni prefera sa ia oua pline de chimicale la carton de 30de buc si ca dau 15 lei pe ele…

    00
  25. Dabuleni, pepeni? Asta e o gluma!

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile