Afacerişti de carton

Recentele arestări din zona de afaceri ne confirmă un fapt cunoscut şi paracunoscut. Afaceriştii români sunt tributari politicului, fie că i-au ajutat să îşi pună pe picioare firmele, fie să primească contracte de la stat, aceştia există doar pentru că eşalonul superior al politicienilor români vor să trăiască mult mai bine decât le-ar permite salariile.

E un mod ciudat de viaţă. Să depinzi total de nişte oameni foarte schimbători. Să trăieşti cu frica în sân că într-o zi ăla care îţi aranjează contractele se va supăra şi vei rămâne sărac. E oare mai uşor decât să construieşti un business solid şi competitiv?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

26 comentarii

  1. E mult mai usor, mai ales ca dupa ce sunt tarati un pic prin tarana se scutura si iau treburile de unde le-au lasat.

    Nu-l vad pe Costelus vanzand Lamborghini-ul ca sa cumpere clatite si pizza sa i le vare pe sub usa lu tati :)

    00
  2. Esti cu capul? Ce afaceristi? Sunt cei care au furat copios banii statului cu larga bunavointa a celor care ii f.t acum. Cand km de autostrada costa 2mil si statul roman iti da 10mil nu se numeste afacere.

    Probabil ca nu mai vor sa dea cat au dat, sau au dat si unde nu trebuie.

    Afaceristi sunt cei pe care nici nu ii cunosti si in general nu prea ii mai gasesti in Romania.

    00
  3. Nu e mai usor, dar se castiga mai bine si mai rapid, fara obligatii si prea multa minte

    00
  4. Nu vei ramane sarac. O sa ai banii pe care i-ai strans deja daca ii gestionezi cu realism si luciditate. In alta ordine de idei: tu ai sta cateva luni in arest pentru cateva sute de mii de euro sau poate milioane? Dupa care sa iesi si sa duci un trai linistit? Think about it. Sunt destui care isi asuma riscul. Chestia cu business solid si competitiv nu tine nici in Romania si de multe ori nici in strainatate. Crezi ca acolo sunt toti onesti si dezvolta afaceri de la zero? Te inseli amarnic. In strainatate doar ca fiecare e ocupat si multumit cu propria existenta si de multe ori nu se uita peste gard. Inca astept proba contrarie care sa imi demonstreze ca ma insel.

    00
    • @jimache: esti dus. daca se dovedeste ceva, banii vor ramane ai tai? ia intreaba-i pe miliardarii rusi, neprieteni regimului.

  5. pe termen scurt e mult mai usor ! pe termen lung nu stiu de ce ar ramane cineva in zona aia. Cum au inceput n – primeau credit fara garantii de la Bancorex- cu banii aia cumparau la pret redus firme, activele le vindeau la alta firma controlata, nu plateau nici creditul nici datoriile de la prima firma. Practic primesti pe de-a moaca nspee mil Eur, dolari. Normal ca dai jumate inapoi la unu altu- nu iti trebe nici cunostiinte, nici produs, nici marketing, nici nimic sa faci primele milioane. Dupa aia e greu sa te distantezi-pt ca tre sa stii ceva.Daca cumperi in 2008 zeci de hectare si te bagi in imobiliare, sau in alte alea pe care nu le intelegi pierzi repede banii. Si atunci pastrezi reteta simpla. Afaceri cu statul, spaga, dependenta de unu -altul.Mai e o chestie-intodeauna si opozitia primeste un 15-35%, cat sa supravietuiasca statusul de mediu de afaceri aservit politicului. Pentru ca nu se stie niciodata..

    00
  6. Siguranta in afaceri nu poti sa ai atunci cand depinde asa zisa ta afacere de politic.Doamne ferete daca cade elicopeterul celor cu care esti in legatura ce faci?

    00
  7. Daca se dovedeste ceva banii probabil ca nu mai sunt demult la tine si probabil nici in tara. Legat de Rusia nu comentez pentru ca nu cred ca, ce stim noi si ce ni s-a dat la tv reprezinta purul adevar etc etc teoria conspiratiei etc.

    00
  8. @ Cristian nu toti afaceristii cu relatii in politic fura de la stat. Foarte multi afaceristi mici si de nivel mediu se folosesc de pile doar pentru a evita birocratia si pentru a incepe treaba fara sa astepte luni de zile stampila pe o hartiuta.

    Consider ca e mult mai usor sa construiesti o afacere daca ai relatii in politicul romanesc, dar pe termen lung respectivele practici nu vor ajuta tara asta sa iasa din rahat. Plus ca se numeste trafic de influenta daca ajutorul respectiv vine din partea unui demnitar si e o practica cat se poate de ilegala ;)

    00
  9. Politicienii sunt schimbători, dar nu prea-şi dau la gioale când vine vorba de ridicarea imunităţii. Lu’ Năstase nici până acum nu i-au ridicat-o. Iar la Voicu, mafiot cu acte în regulă, votul a fost la limită. Dacă faci parte din gaşca politică românească (nu contează că eşti în ramura PSD, PDL sau alta) eşti protejat.

    00
  10. foarte slab postul asta. un truism de la un capat la celalalt. un post de lemn.

    00
  11. e mai usor. se cheama „networking”. unii ii spun „socializing”, chiar daca asta duce gandul la socialism / comunism in esenta e acelasi lucru dar intr-un cerc mai restrans. da, e aceeasi gasca din 90 incoace cu shimbarile de nume, personaje, partide etc. ps: pariu ca in scurta vreme se va renunta la portalul eRomania, dar, de fapt, o sa fie spart in mai multe poiecte cu alte nume dar cu (relativ) aceleasi costuri? nu e nici o conspiratie…

    00
  12. In romania dintr-o afacere „curata”, 100% privata, nu poti sa ajungi prea curand la stadiul in care sa iti cumperi Bentley ca pe adidasi. Ma refer la firmele mici si medii, nu la cele facute de multinationale (nici alea nu sunt usa de biserica). Stiu cel putin o firma a pierdut toate contractele cu statul iar singurul lucru care a tinut-o in viata a fost ca jumatate din business e „curat”, facut cu alte firme private. Din pacate, din asa ceva supravietuiesti in tara asta, in nici un caz nu prosperi. De ce se intampla asta? Eu cred ca din cauza ca suntem corupti, de la opinca la vladica.

    00
  13. si eu pe tine.

  14. Eu as pune problema altfel – e usor (sau posibil) sa iti construiesti un business solid si competitiv FARA sa ai legaturi in lumea politica?
    Contractele cu statul sunt doar forma cea mai vizibila. Dar politicul mai are multe alte arme: controale la firmele „neprietene”, schimbari subtile de legislatie, intarzieri la returnarea TVA etc etc etc.

    Chiar sunt curios daca stie cineva vreun om de afaceri (real, nu posesorul de butic de la colt) care a pornit (aproximativ) de la zero si a reusit sa dezvolte o firma de importanta (macar) regionala fara legaturi cu politicienii?

    00
  15. @adi: eu am pornit de la zero. de fapt de la minus pentru ca am luat credit din banca.
    @zoso: eu sunt afacerist de carton. cu asta ma ocup. astept sa ajung milionar de carton :)

    00
  16. @adi Dragos Popescu, RHS COMPANY SA (distributie IT)

    00
  17. RCS-RDS?

    00
  18. Deci gasiram trei la prima strigare (patru daca-l numaram si pe enzo, in perspectiva zilei cand o sa ajunga milionar), raportati la cel putin 300 (aia din Top Capital), adica 1%.

    00
  19. i will die … and never stop trying :)

    00
  20. mai degraba faci o afacere pe cont propriu fara obligatii,dar mai greu decat usor si cu obligatii!

    00
  21. Din pacate sa iti ridici un business corect si fara sa te murdaresti cu toti smenarii din politic este destul de greu. Mai usor sa risti niste luni de detentie, dupa care te-ai facut pe toata viata. Sunt unii care au stomac pentru asta, mai ales ca, la cat de corupta este justitia la noi, sansele de a face bulau scad semnificativ.

    Acum depinde si ce doresti de la viata. Daca iti este OK sa ai un trai decent, sa iti permiti un concediu de bun simt (nu neaparat la enspe mii de stele), o masina de calitate (nu Bentley, bineinteles) si eventual o casa in care sa nu te pierzi, dar nici sa nu crapi de claustrofobie, se poate si asa. Ai linistea ca nu depinzi de niciun „conducator” iubit, si stii pentru ce muncesti. Situatia decenta nu o faci in 2 luni, asa cum ai face avere daca ai da tunuri, dar dormi linistit si savurezi chiar si „urcusul”. Fiecare cu reteta lui.

  22. afaceristii de carton sunt cei care au mai ramas. este un fel de concurenta neloiala: cind vecinul care vinde covrigi obtine contracte si plati din 2 telefoane si o spaga, ce sansa are altcineva care vinde covrigi doar in statii de metrou?

    00
  23. @ zoso Altfel nu pot oamenii astia sa faca afaceri. 80 din patronii de firme din Romania sunt incapabili sa faca un business ca la carte

    00
  24. @Claudia: doar aia cretini nu o fac. Problemele cu „stampilele” se rezolva pe baza de comision atasat, nu e nevoie de interventii.

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)