Afaceri: a deschide aceeași afacere în același loc

La câteva străzi distanța era un restaurant mișto de tot. Liniștit, mâncare bună, porții mari. A dat faliment. În locul lui s-a deschis alt restaurant, fix la fel, dar cu alt nume. A dat faliment. Acum, ghiciți ce se pregătește să se deschidă în același loc…

În poza de mai jos e o covrigărie. Pe trotuarul unde sunt eu e o gară, o autogară, o parcare, o stație de autobuze, niște magazine și o covrigărie. Covrigăria unde stăteam eu avea ceva acțiune, cea din poză nimic. Poate avea cei mai buni covrigi din lume, dacă nu trece nimeni pe acolo degeaba.

covrigarie

 

Și e uimitor cum se mai deschid astfel de afaceri, deși o întrebare de genul “dar de ce ați dat faliment” poate economisi timp și nervi.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

20 comentarii

  1. Habar nu ai tu la ce folosesc respectivele afaceri. Poate proprietarii spalau bani si cand nu au mai avut nevoie de spalatorie au inchis. Esti prea mic sa poti intelege chestii de genul acesta.

    00
  2. uite asa se face redistribuirea averilor: pe cale naturala, de la cei mai putin dotati, la cei isteti.
    de asta, in cele din urma nu conteaza atat de mult daca esti ion ion tiriac sau un pusti cu adevarat dotat :D :)

    00
  3. NOU
    #4

    Nici prin alte părți nu-i mai frumos. De 4 ani de când lucrez în Pipera, în același loc s-au deschis și închis vreo 4 cantine. Și problema nu e neapărat că foloseau același loc. Problema e că în afară de nume nimic nu era diferit: mâncarea la fel de proastă, prețurile la fel de mari și aceeași organizare de rahat a spațiului. Toate astea în condițiile în care pe lânga respectiva cantină mai sunt altele 3 plus un Mega Image. La ora prânzului e coadă peste tot. La cantina minune nu era niciodată.

    00
  4. Se bazeaza pe faptul ca, aia care o sa stea la cozi interminabile sa-si faca „analizele” pentru contractul de munca, vor fi rapusi de foame si pofta de covrigi, lenensi fiind sa treaca strada.
    Cea de pe sensul tau de mers este vizitata de corporatisti, dimineata in drum spre munca.

    In rest, putini „patroni” ajung la intrebarea logica, ei isi cauta SUV-uri pe mobile deja…

    00
  5. sau Plazza România…

    00
  6. tu ce-ai face cu spatiul ala?

    00
  7. se intampla peste tot astfel de chestii, problema e cu patronii care stiu dc au dat cei inaintea lor faliment si tot deschid o afacere de genul acela, pentru ca ei stiu si ei nu fac greseli… iar la final falimentul e doar o chestie asteptata de mult…

    00
  8. Marea lor majoritate sunt in chirie. E mult mai usor sa deschizi un restaurant intr-un spatiu inchiriat dotat deja de restaurant. Problema nu-i neaparat ca e acelasi profil de afacere in acelasi loc, o problema poate fi si costul ridicat al chiriei raportat la cat poate produce afacerea respectiva in locul ala. Multe restaurante conduse semi-prost ar fi putut supravietui mai mult daca aveau chiria mai mica.

    00
  9. @omucu : pai sa ne cheme pe noi sa-i calculam daca poate plati chiria sau nu … sau vrei sa renunte proprietarul la chirie? ca nu prea inteleg … mai ai si 3 like-uri :)

    00
  10. NOU
    #11

    În parohia noastră, de la nord de Brăila, există starea de fapt a reperului fostul. Adică locația e a fostului magazin sau a fostei cârciumi, dinainte de sau din anii 90. După aia s-au modificat atât de des încât n-au mai apucat să intre în notorietate. De exemplu, cârciuma Dakota e la fosta Zahana.
    Ceea ce demonstrează cât de „mult” ajută notorietatea brandului viabilitatea afacerii.

    @omucu: continuitatea restaurant în locul restaurantului e inclusiv din cauza faptului că ai nevoie de ceva avizări ale locației. Ca să-l faci în altă parte, e mai complicat. Odată ce un spațiu de la parterul blocului n-a fost avizat acum x ani pentru că s-au opus locatarii, e greu s-o mai sucești.

    00
  11. @gurd
    Dap, stiu eu unu care ține un spatiu de un an de zile, cel puțin, cu afisu’ in geam: 1100 euro chirie lunar in zona fara vad comercial.
    Intrebare: ce e mai avantajos 1.100 euro x 0 luni inchiriate = 0 euro sau 500 euro x 12 luni = 6.000 euro!

    00
  12. @bogdand asa-i ca e usor sa faci afaceri cu banii altora? fara sa stii exact despre ce e vorba? eu nu pot sa ma pronunt pentru ca nu cunosc situatia EXACTA, vad ca tu poti … sunt banii lui si face ce vrea cu ei

    00
  13. @gurd, eu stiu caz concret, de local cu aproximativ 10.000 euro/ luna incasari si chirie de 2000 euro. Cheltuielile erau pe la 5000 euro – marfa, 2000 salarii, 1000 diverse, 2000 chiria. Nu merita sa te ocupi de el si era greu sa faci mai mult de 10.000/luna. Cu o chirie de 1000 euro/ luna in loc de 2000 era functional si azi (au trecut vreo 4-5 ani de cand e inchis). Afacerea e inchisa, spatiul zace acolo gol de atunci (deci nu mai incaseaza proprietarul niciun fel de chirie) si fostul chirias se ocupa de cu totul altceva. Cu o chirie mai mica era o afacere mica ok, fara castiguri fantastice, dar constanta

    00
  14. Dacă calitatea și preturile ar fi mai accesibile, ori covrigărie ori restaurant, s-ar face cunoscut.

    00
  15. Chiar azi vorbeam cu cineva de un pub/club din Brasov care de aproximativ 3 weekenduri incoace s-a cam dus pe apa sambetei. Acolo e bine sa lasi spatiul 1 luna gol si sa redeschizi cu un alt nume. Oamenii vor veni curiosi de noul local care se afla unde era „fostu’ club”

    00
  16. @omucu : asa si? fiecare isi stie interesul, poate proprietarului ii este mai bine asa, fara sa inchirieze

    00
  17. @gurd
    Daca asta-i tot ce ai inteles tu din exemplul meu…..asta e, n-am ce sa-ți mai explic!

    00
  18. Salut. Vbesti de Lunga intersectie cu Carierei? Daca da, au fost tot restaurante cu mancare buna, la preturi super ok. Pacat ca nici un locatar nu a auzit de PR, sau nu si-a bugetat asa ceva. Si nu in ultimul rand nu prea aveai unde sa parchezi… Dar, Brasovul e prea „mic” pentru restaurante in astfel de zone..

    00
  19. … se merge pe premisa evreilor … lasa dom`le ca daca e loc de 10 frizerii in sat … mai merge inca una !

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)