Ador părinții școlarilor

Examen cu înscriere. La înscriere, ți se spunea, sau cel puțin mie și celor din fața mea, că examenul începe la 9 și copiii să fie la 8.30 în curtea liceului.  Veneau părinții voinici la 9 fără 5 fără vreo jenă, ca apoi tot ei să facă scandal că ce e asta, ei au venit la timp, de ce nu e totul pregătit pentru copilul lor.

La terminarea examenului, am avut parte de cele două categorii de părinți pe care le ador.
Cat1. Părinții care stau în poartă. Nu mai la stânga, nuy mai la dreapta, fix în poartă. Toți copiii care ieșeau se loveau de ei. Nici un fior să se dea la o parte.
Cat2. Părinții care stăteau în mijlocul străzii. Noi restul de fraieri stăteam pe marginile străzii, că mai erau oameni care circulau pe acolo, 3 părinții s-au pus în mijloc și aia a fost. Nici o străfulgerare să nimic.

Vrem un viitor mai bun pentru copiii noștri, dar mai încolo.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

63 comentarii

  1. Oriunde ii vezi pe astia: se suie peste tine in autobuz desi vad ca vrei sa cobori, se imping la coada in tine de parca asa merge mai repede coada la supermarket, stau 10 minute pana sunt in stare sa aleaga ce suc vor la restaurant si lista poate fi foarte lunga! Romania educata…

    Comentariu apreciat.2014
    • La metrou am vazut foarte multi care stau pe mijlocul usilor, asteptand sa urce. Dar nu isi dau seama ca oricum pana nu coboara lumea, ei nu au cum sa urce.

      Comentariu apreciat.1330
    • Nu are legatura neaparat cu subiectul de mai sus, dar mi-ai adus aminte de o faza recenta cu „se suie peste tine in autobuz”. :))
      Eram la mega, la self-pay, am platit si incepusem sa-mi culeg bucata cu bucata prostiile intr-o punga. In dreapta mea se afla o domnisoara complet absenta fata de actiunea mea in desfasurare… Ba, se tot baga sa-si puna prostiile in cosul ala nenorocit. Puneam un produs, vedeam o umbra care se apropie, ma intorceam, ma uitam la ea usor urat, nimic, nicio reactie, se uita ca vaca la mine. M-am enervat la un moment dat, am zis ca-i trantesc un kil de rosii peste fata, am luat alea in brate si am plecat sa mi le asez mai incolo.
      Atat, off-topic, amuzant si enervant.

      159
    • Eu imi infig coatele in ei cand ies, ca doar asa se dau bovinele la o parte. Si am coate ascutite.

      Comentariu apreciat.11614
    • Ce interesant este când vrei să cobori la metrou pe scări când urcă turma.

      Comentariu apreciat.525
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 956
    • @Andrei G Alex cred ca se refera la prostii aia care nu suporta sa fie in spatele cuiva cand urca si se dau mai in lateral dupa care nu se mai grabesc si asa cei care urca ajung sa ocupe 90% din scara.
      Ma gandesc ca ar fi cazul ca la bune maniere in primul rand sa intre si „gandeste-te ca traiesti intr-o societate, incearca sa nu fii cacanar pe timpul altora” nu doar sa mananci cu gura inchisa, cu ce furculita se mananca pestele etc.

      241
    • Peste tot unde e o multime care se deplaseaza, vor merge cu aceeasi viteza, in paralel.
      Niciunul nu se gandeste ca daca oricum merge cu aceasi viteza ca cel din fata, ar putea sa mearga in spatele lui ca sa lase un culoar liber celor ce se grabesc.

      123
    • NOU
      #9

      Dar ce frumos, dupa ce ocupa culoarul pe toata latimea, folosesc respectuosi pe scara rulanta numai pe dreapta.

      34
    • Legat de situatia cu scara ocupata:
      1. Poate ca este si vina Metrorex ca nu traseaza sageti cu directia de deplasare;
      2. Ideea din comentariul meu initial era ca lumea sa inghesuie sa intre undeva inainte sa ii lase pe cei care sunt deja acolo sa iasa.
      Poate ca si aici este aceeasi problema, ne grabim sa coboram pe scara de la metrou ca sa ajungem pe peronul care este aglomerat, in loc sa lasam lumea sa iasa.

      Si pentru ce? Pentru a putea ajunge mai repede pe peron, unde oricum asteptam metroul sa vina.

      711
    • @Andrei G, nu neapărat. A venit un metrou arhi plin au coborât toți, pe afișajul digital la intrarea în stație vezi că urmează să vina al tau la linia cealaltă, într-un minut, doar că tu nu poți ajunge pe peron sa iei metroul pentru că se urcă în turmă, pe toată lățimea scărilor. Eventual mai ești și înjurat daca vrei sa îți faci loc, sa te strecori.

      122
    • Andrei, romanii au mari dificultati din a urmari cu masina sensurile trasate pe carosabil.

      ce tecface sa crezi ca din postura de pieton le-ar pasa fie si un planck de cele vopsite pe scarile de la metrou?

      163
    • @thebblack, nu stiu daca ar putea sa urmareasca sau nu marcajele de jos, dar:
      1. Nu stim pana nu incercam;
      2. In pasajul din statia de metrou Unirii sunt marcaje pentru cele doua directii de deplasare si in proportie de 90% se respecta, ceea ce ma face sa cred ca lucrurile nu sunt atat de rele precum le prezentati voi.

      11
    • Andrei, treaba de care zici e valabila in anumite tari. De exemplu in Spania si in Franta cand fusesem eu regula era urmatoarea (nu stiu daca mai este valabila sau ba): prima usa se deschidea de la sofer –> scanat cartela –> mers mai departe prin mijloc, de preferat spate –> usile din mijloc si spate nu se deschid decat la cerere (apasat pe buton) in statie, pentru ca alea se folosesc strict pt coborare. Deja erau invatati, adica n-am vazut unul sa intre prin spate sau pe la usa din mijloc.

      10
  2. NOU
    #15

    le-ai spus sa se traga pe un ton politicos ca poate sa te bage in seama? Le-ai spus ca sunt prosti si ca blocheaza drumul? Daca nu, e degeaba, doar tie iti faci rau ca te stresezi si-ti faci nervi.

    La fel imi spune si sotia in trafic, degeaba ne spui noua ca ala e prost, ca el nu te aude. Incerci sa-i eviti, le mai spui ceva daca ai sansa si asta e.

    Comentariu apreciat.9615
    • La ce pana mea sa le spui frumos evidența? Io să mă rog de ei sa fie civilizați?! Alde mă-sa nu le-a zis la 5 ani sa nu încurce locul?

      Io urlu cate un „pardon” după ce-i împing un pic.

      241
  3. Gi-zăz.
    Mai am umpic, o luna, şi termin cu tot ce înseamna şcoală – liceu – grupuri de părinţi – interacţiune cu oricine din sistemul de învăţământ. Unul intră la facultate anul acesta, unul termină la anul, dar asta e altă ciorba.

    Comentariu apreciat.614
    • i feel you, brother.

    • Cel mai cu ștaif liceu din oraș are atâtea aere că mă mir că nu s-au ridicat clădirea pe Tâmpa. Iar ore mai răruț. Io in comunism am avut laboratoare de fizică, chimie, biologie in care mai și vedeam și faceam chestii. Elevii de aici nu vad, nu pun mâna. Bașca bisericuțele copiilor de bani gata.

      Bine că avem popă să dea cu busuioc.

      212
  4. nu numai in Romania se intampla asta, eram in Elveția la aeroport si mergeam spre verificarea pașapoartelor pe un culoar. În fața mea o doamnă cu copil in carucior și partenerul in spatele ei mergeau si ei spre verificarea pașapoartelor avand o discuție destul de aprinsă. La un moment dat se opresc in mijlocul culoarului. Ma opresc si eu si astept, si mai astept, peste vreo 3 minite observa si doamna ca a oprit pr toata lumea si se da putin intr-o parte cu căruciorul. O fi fost greu sa meargă sa verifice pașapoartele si apoi să se oprească? Fireste ca nu, doar ca nu le pasa ca mai sunt si altii care trebuie sa ajunga undeva.

    Comentariu apreciat.424
    • Aici au o bila neagra si aia care au stat ca mutalaii 3 minute in spatele ei pana s-a prins cucoana ca incurca. Daca nu se prindea, poate mai stateau si astazi.

      Indecis. Tu ce zici?3517
  5. Trebuie să le spună cineva că sunt proști, altfel nu știu…. Când lasă căruciorul în mijlocul drumului la supermarket , chiar și cel de copil. Le mut. Când vin cu o falcă în cer le spun cu un zâmbet că nu sunt singuri în magazin.
    La fel când se opresc în ușă. Oamenii chiar nu știu că nu se face așa ceva, sau sunt prea ocupați cu telefonul și nu au minima idee pe unde se află….

    Comentariu apreciat.526
    • Chiar ai patit situatii de genul acesta, cand ai mutat cuiva caruciorul de cumparaturi si s-a intors catre tine rezoltat/scandalizat ca ai indraznit sa faci asta?
      Ca si eu mai dau cate un carucior la o parte, dar in majoritatea cazurile oamenii isi cer scuze ca au incurcat. Mai sunt si unii care pur si simplu ignora totul, dar niciodata nu am intalnit pe cineva care sa se enerveze.

      Comentariu apreciat.621
    • Depinde unde îl duci… 😁

      Comentariu apreciat.701
    • dacă mai vin cu falca în cer pt mutat cărucior cu copil, zi-le să zică ”mulțumesc” că n-ai reclamat la poliție un abandon de minor. :)

      93
    • Mai ales daca e caruciorul cu copilul si nu cel de cumparaturi.

      Comentariu apreciat.300
    • Stii ce este aiurea in tot comportamentul acesta? Nu ca nesimititii nu ar merita sa le duci caruciorul doua culoare mai departe. Dar de obicei lumea are curaj sa faca asta cand este vorba de cineva cat de cat civilizat, dar care a blocat putin trecerea.
      Daca este o gasca de suedeji care blocheaza tot culoarul, nu prea se mai incumeta nimeni sa le ia caruciorul si sa-l plimbe prin magazin.

      Comentariu apreciat.411
    • La suedeji se cheamă paza. De regulă operează la intrarea în magazin, îți bagă sub nas icoane sau diverse înscrisuri. Atenție la buzunare/rucsac, operează în grup.

      132
  6. Statul buluc în ușă cred că este o cutumă la nivel mondial… pățit în tren în Germania și nu numai… pur și simplu stăteau buluc în ușă și pe la mijlocul vagonului erau locuri libere să stai pe scaun. Nu știu cum s-ar putea elimina obiceiul ăsta prost – dacă le spui se uită urât la tine și nu învață, dacă nu le spui, suferi.

    262
    • Cand au venit trenurile Bombardier in Bucuresti si mergeam cu ele ma gandeam ca de ce naiba nu aveau si niste bare verticale in mijlocul vagonului in zona usilor. Dupa aia au venit cele spaniole cu bara si instant spatiul ala care ramanea gol si te puteai misca in Bombardier s-a umplut de oameni asa ca trebuie sa te freci de ei ca sa intri pe culoar.

      143
    • Mergi prin Japonia si o sa vezi ca lumea nu inseamna doar Germania.
      Au linii colorate pe peron de 50cm si in spatele ei se formeaza sirul indian. Culorile bineinteles sunt pe culoarea liniei de tren/metro. Iar trenul opreste fiecare unde trebuie si ramane loc pentru cei care coboara.
      Dar ei au statii prin care trec intr-o singura zi un numar de calatori aprope dublu fata de populatia capitalei noastre: https://www.jrpass.com/blog/the-biggest-and-busiest-train-stations-in-japan

      123
    • Pe mine aglomerația de dragul aglomerației mă deranjează la stomac

      81
    • @cineva’, mulțumesc cred că am să merg.

      33
    • Cineva, au dat aia cu nuclearele atunci de i-au aruncat pe japonezi in animeuri si hentaiuri; nu m-as lua neaparat dupa o natie in care simpingul e sport national, ce sa zic.

      57
  7. Lipsa de punctualitate a devenit ceva incredibil. Peste tot văd părinți care își fac copiii să întârzie. Și nu îmi explic fiindcă ăștia, părinții, ar trebui să fie din generația mea, a celor care, dacă întârziau la oră, le spunea profesorul să îl caute pe afară, le punea absență și așteptau la ușă până se termina ora, sau erau ținta mișto-urilor făcute de colegi și profesori din această cauză, sau erau scoși instant la tablă, sau rămâneau afară până la pauză că închidea portarul ușa de la intrare. Nu mai vorbesc de teze sau examene unde întârziatul însemna să-ți dai foc la valiză, nu mai vorbesc de antrenamente sau repetiții sau meciuri diverse, unde, pentru întârziere, pierdeai echipa sau erai scos afară din spectacol etc. Oare s-a uitat tot sau nu le pasă fiindcă nu se mai iau asemenea măsuri și astfel copiii nu pățesc (dar nici nu învață) nimic din treaba asta cu punctualitatea și întârziatul?

    Comentariu apreciat.613
    • De fiecare data cand aud discutiile astea legate de educatia copiilor imi amintesc de un comentariu nu mai stiu daca aici sau pe blogul lui Arhi, unde cineva ca sa nu se simta batran, tot ii dadea inainte si inapoi ca ce destepti sunt astia mici, ca or sa faca si or sa dreaga :))) Intr-adevar avea dreptate ca sunt mai deghetati decat noi, dar acum au dat-o in extrema cealalta tupeu/nesimtire bazata doar pe „asa mi-au zis ai mei acasa ca merit diverse doar pentru ca exist”. O sa fie amuzant cand o sa ajunga la maturitate.
      @Vali mi se pare ca sectiunea „alte linkuri” iar s-a busit, cel mai recent link e de pe 18 mai

      196
    • Cel mai jegos comportament al profesorului era sa te scoată la tablă și să îți dea să faci chestii din lecțiile viitoare sub pretextul că ăla era singurul motiv pentru care aveai voie să întârzii. Eu am pățit, dar când profesorul intarzia era culmea să îi faci tu observație că a întârziat, pentru că vezi tu, timpul tău, elev fiind nu valorează nimic.

      Indecis. Tu ce zici?1325
    • @Caranthir, puteai sa eviti foarte usor comportamentul „jegos” al profesorului. Din cate inteleg de la tine era suficient sa ajungi la timp la ora.

      Si da, peste tot cel care este in pozitie de putere isi permite sa intarzie. Presupun ca ai vazut asta si la locul de munca, unde nimeni nu o sa-i atraga atentia sefului ca a ajuns la birou cu 15-20 de minute mai tarziu.

      Comentariu apreciat.443
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 333
    • Sau doar esti tu ghiorlanut needucat Laure; ce zici, care e?

      172
    • @Blob sunt.

      26
    • @ Andrei, după logica ta, atâta vreme cât ești într-o poziție de putere trebuie să profiți pentru că nu o să te tragă nimeni la răspundere, să ghicesc că și tu vrei o țară în care regulile ar trebui să fie respectate de toată lumea?

      67
    • @Caranthir, nu, nu trebuie sa profiti de faptul ca esti intr-o pozitie de putere. Spun doar ca asta este realitatea.

      In plus, principala problema prezentata de tine era ca ai fost „sanctionat” pentru faptul ca nu ai fost capabil sa respecti orarul si ai intarziat la scoala.

      Mai departe, ca si profesorul mai intarzia cateodata, este alta discutie separata. Si aici era sarcina directorului sa-l sanctioneze.
      Tu ce ai facut in privinta asta? Te-ai dus vreodata la director sa-i spui ca profesorul intarzie si asta iti afecteaza nivelul de pregatire scolara?

      60
    • Eu doresc sa fac o specificare: urasc sa intarziu. Oriunde, incerc pe cat posibil cat timp tine de mine sa fiu punctuala sau chiar mai devreme decat la ora stabilita. Dar cu sotul meu si cu fiul meu cel mare nu se poate, sunt mai inceti decat melcii. Daca trebuie sa merg la o nunta sau un eveniment, sa iesim in oras ori whatever, eu ca si femeie astept dupa barbatul meu sa fie gata. Culmea, cand e vorba de intalnit cu clientii lui, nu are treaba, e on time.

      Dimineata eu il trezesc pe cel mare, mai nou intarzie primele 5 minute din ora. Urasc urasc asta. I-am zis ca din toamna va merge cu autobuzul, eu sau taica-sau nu-l mai ducem. Daca pierde autobuzul sa mearga pe jos, nu mai vreau sa-mi pese ca numai eu ma stresez sa ajunga la timp.

      On the other hand e fiul meu mai mic care are 6 ani si ceva si intotdeauna a fost matinal, on point si rapid. E intotdeauna pregatit. Deci ca si concluzie, eu i-am crescut pe amandoi la fel si am unul adormit si unul matinal. Unul e mai responsabil si mai harnic, altul nu. I res my case

      00
  8. Lol, ieri cu condusul azi cu punctualitatea.
    In Italia 8:30 inseamna 9 si 5.
    Are italians late?
    As being late for social occasions is a defining feature of Italian culture, and is seen as the norm rather than as an anomaly, many people in the country won’t even think it necessary to apologise – and won’t appreciate any negative observations about their timekeeping.

    146
  9. Eh, asa imbatranim toti, ajungem pe garduri la un moment dat.

    La ultimul copil nici nu am mai stat pe niciun gard, am mers la o cafea cu parintii mai relaxati. Ce rost mai avea sa stau acolo? Oricum ii spusesem ca ii rup picioarele daca iese mai devreme de o ora si jumatate.

    Comentariu apreciat.452
  10. Vrem un viitor mai bun pentru copiii noştri. Doar pentru ai noştri. Ceilalți poa’ să crape, cam asta e atitudinea.

    Comentariu apreciat.413
  11. Nu cred ca foarte multi dintre cei care asteaptă (oi sau berbeci) citesc pe aici … sau să aibe vreo trasărire ca încurcă cumva.
    Cred ca dacă „cineva” ar apărea cu o portavoce să le spune odata la 5 minute sau cand se aglomerează turma că tre sa păstreze distanța să nu fie nesi și să îi blocheze pe aliți ar fi muuult mai educati la sfarșitul zilei.
    Ca să nu zic ca un asemenea eveniment ar putea sa apara la un stirile tv …

    221
  12. NOU
    #53

    Las si eu una aici: NU mai suport idiotii care stau cu rucsacul in spate in mijloacele de transport in comun (STB + Metrou). Vor sa aiba o mana libera sa scroleze pe tiktok si facebook.
    Am incetat sa le mai fac observatie, sunt prea multi, am obosit. Am inceput sa ma imping in rucsacul lor pana se rotesc cu totul, nu mai incerc sa-i evit.

    Comentariu apreciat.453
    • Plus și în scris. Și nu sunt copii de generală, sunt corporatiști d-aia mândri care poartă rucsacul cu logo-ul companiei.

      Comentariu apreciat.282
    • NOU
      #55

      Ah, asta zici ca e scris de mine! I-am spus unuia in aeroport cand s-a invartit o data „esti croitorasul cel viteaz, ai doborat 7 dintr-o lovitura, bravo”, nu a prins-o, s-a uitat stramb la mine. Avea si un ditai rucsacul de 30 cm latime. Boala mare am pe astia.
      Ce sa le explici ca rucsacul e pt mers pe munte punct?

      253
    • @The Cristina, normal că n-a prins-o. Cititul e grele :) , chiar și pt mami/tati

      20
    • Si eu imi dau rucsacul jos cand e aglomerat. Dar daca aveti o problema chiar asa mare cu oamenii care poarta rucsac in mijloacele de transport fara nici un pic de nuanta situationala va zic ca nu e normal si va recomand sa mergeti la un psiholog.

      20
  13. Ii învață de mici sa fie îndrăzneți, sa se descurce. Asta înseamnă pentru unii sa fie dezghețați – tupeu și nesimțire. Măgăria, ocolitul regulilor și lipsa bunului simț trec drept „calități”.

    Cum zicea un domn în gondolă anul trecut, „așa stau eu pe două locuri pentru că am mănușa mai mare”. Sunt o categorie de oameni pentru care nu funcționează decât dreptul celui mai puternic.

    Comentariu apreciat.300
    • Exact. La ăștia nu merge decât cu spart dinții. Primitivismul se educă cu parul

      200
    • Ii învață de mici sa fie îndrăzneți, sa se descurce. Asta înseamnă pentru unii sa fie dezghețați – tupeu și nesimțire. Măgăria, ocolitul regulilor și lipsa bunului simț trec drept „calități”.

      Si pe urma ajung sa emigreze pe dincolo si se vor mira ca nu se integreaza, ca vesticii sunt ”reci” si ii evita

      100
  14. Nu stiu de ce am impresia ca parintii care se comporta precum celor mentionate in articol, sunt si cei care isi lasa copii prin restaurante si terase sa faca ce vor, urland, plangand si incurcand personalul.

    60
  15. Prostia pare să devină încetișor o regulă.

    50
  16. Am lăsat copilul în fața liceului la 08:20 și am plecat acasă.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile