Bună seara.
Doresc să va aduc la cunoştinţă un fapt extrem de grav ce se petrece in mediul universitar romanesc. Noul decan al Facultăţii de Automatică şi Calculatoare din UPB, o profesoară cu un aşa-zis prestigiu ce ar trebui să fie un exemplu pentru miile de studenţi ce trec pragul acestei facultăţi, are probleme extraordinar de grave cu utilizarea limbii române.
Am ataşat la acest mesaj un document pdf, preluat de pe site-ul universităţii UPB, care reprezintă programul managerial al acestei doamne decan. Mi-am luat libertatea de a însemna câteva din greşelile pe care le-am întâlnit în acest plan pentru a vă arăta gradul de degradare pe care îl cunoaşte şcoala românească. În afară de aceste însemnări nu am modificat în nici un fel documentul respectiv. Documentul original se găseşte aici.
Doresc să îmi arăt profunda indignare faţă de aceste tendinţe şi să vă rog, în măsura în care aveţi posibilitatea, să trimiteţi aceasta informaţie către toate persoanele care ar putea fi interesate.
un cititor
bogdane, tizule, eu si cand dau un mail il recitesc de vreo 2-3 ori inainte sa-l trimit, e chestie de respect de sine dar si fata de cel cu care discut. asta e ditamai programul managerial, nu crezi ca trebuia verificat si para-verificat?
probabil se trage de la revolutia bunului simt, socialistii revolutionari nu se impiedica in chestii minore precum ortografie sau gramatica. nu-i clinteste pe ei plagiatul dovedit, darmite aburelile astea.
Semnat: un studetn care e ofuscat petnru o restanţă.
Alea-s greşeli de tastare (ca ale mele din rândul de mai sus), dar nu reprezintă „gradul de degradare pe care îl cunoaşte şcoala românească”. Gizăs craist, n-are i-uri în plus şi nici cratime, ci doar o secretară grăbită (doar nu credeţi că a scris ea toată înşiruirea aia de cuvinte?).
De când cu Mang, toată lumea se crede justiţiar, vânând profesori universitari. Căutaţi si pe la Transilvania, pentru că erau anunţuri cu cratime în plus, lipite pe geamul Facultăţii de Litere (clar decanul le-a printat şi lipit).
@Victor B: greşeli de tastare la …facultatea de automatică?
Din păcate, gramatica e necesară doar să treci de gimnaziu. Începând cu liceul nimeni nu te mai pică pentru că nu ști scrie.
D-na Florea este mai mult neatenta. Distractiv e cand ti se recomanda sa citesti tratate „de prestigiu” in care autorii folosesc, ca regula, virgula intre subiect si predicat.
Majoritatea sunt erori de scriere avand drept cauza faptul ca a tastat repede. Si eu mai scriu „maisna” in loc de „masina”.
Faza cu „consistent”: este un false friend din engleza. In engleza, „consistent” inseamna „constant”, „consecvent”.
Totusi, ea nu are nicio scuza. Exista spell-checkers si dictionare.
Dar de aici pana la „probleme extraordinar de grave” mi se pare o cale lunga.
Mizerabil! Regula nr 1 in redactarea oricarui tip de text e ca la sfarsit se reciteste si se corecteaza, tocmai pentru a evita asemenea aparitii. Ma intreb, referatele si lucrarile studentilor care arata in halul ala oare cum sunt apreciate?
Secretara n-are facultate. Sau are vreun Spiru la activ şi vreo două Bariţiu.
Este grav… lucrurile care acum 10 ani le consideram nefiresti le consideram firesti acum.
Acum 10 ani tehno-redactam lucrari de licenta: medicina, biologie, fizica, mate de toate. Imi aduc aminte ca studentii respectivi le citeau de 20 de ori inainte de printare.
Stau si ma intreb acum unde dracu sunt acei studenti? sau am dat eu doar peste fixisti?
@Bogdan: Problemele nu sunt extraordinar de grave dar grave sunt sigur.
Doamna Magda este decanul unei facultăți. Este conducatorul unor profesori care predau unor studenți. Nu discutăm de învățătoare care preda caligrafie la clasa I. Doamna Magda conduce o facultate dintr-o instituție de învățământ superior.
Este genul de persoană care corectează lucrări de licență sau de dizertație.
Dacă nici la aceste persoane nu avem exigențe ce putem cere unui elev care dă exemenul de bacalaureat?
Normal ca greseli de tastare la facultatea de automatica. Doar cei care au un anumit „debit” la tastare pot face inversari de litere. Tzatza Floarea care tasteaza cu 2 degetele si viteza de 0.5 litere pe secunda n-are viteza necesara pt a inversa literele. Tipa nu poate primi titulatura de agramata din atata. Fiind la facultatea de automatica ai avea pretentia sa cunoasca utilitatea unui spell-checker care i-ar fi subliniat 90% din greselile „comise”. E eventual o lipsa de respect fata de cititori…
Daca ea a castigat cu programul asta, va dati seama cum erau celelalte? Oricum, mai tragic mi se pare sa ai un decan la cea mai prestigioasa facultate a celei mai mari universitati tehnice din tara care sa aiba o lista de publicatii cu care nu ar prinde nici macar un post de associate professor la o institutie decenta de invatamant din restul lumii.
am trecut și eu pe aici doar să’mi arăt profunda indignare!
Nu stiu ce aveti voi cu gramatica, dar mie sincer mi se pare un detaliu neimportant. Conteaza doar sa transmiti mesajul fluent, intr-un timp cat mai scurt (cu consum mic de resurse de ambele parti). Atata timp cat se intelege ce vrei sa exprimi, e ok; mult mai importante sunt efectele sau beneficiile aduse celor ce-ti receptioneaza mesajul.
Deci sa ne axam pe continut, si nu pe formele fara fond
Majoritatea sunt typos, restul le vad acceptabile, tinand seama ca-i inginerita. Daca era la un profil uman, mai ziceam, nu mi se pare corect s-o jigniti doar pentru atat.
Pe de alta parte, un grammar spelling dictionary ceva rezolva multe probleme, aici sa-i fie rusine leprei.
Ca absolvent al facultatii sus-amintite, a trebuit sa dau o cautare pe google sa-mi amintesc de dna prof. Preda un curs de Inteligenta Artificiala care nu mi-a ramas prea bine intiparit in memorie. Poate de aceea si scrie „artificial”. Pot doar sa laud initiativa de a pune in sfarsit pe cineva din domeniu in fruntea facultatii, dupa cei 25 – 30 ani de dominatie a decanilor „electronisti”. DCE Sucks! (dispozitive si circuite electronice pt. necunoscatori).
Cu toate astea word are un spell-checker destul de decent si pentru limba romana. Oare nu il stie?
Pt. ca nu ma pot abtine: @George: tu „sti” scrie?
Ce-are, tu nu faci? Cate articole cu greseli de tastare nu ai publicat? Teoretic si tu trebuie sa le verifici. Se intampla. Nu zic ca nu ar fi cazul sa verifice de doua ori inainte sa publice, dar…
Jenant! Intr-o instituție de învățământ superior de așa calibru, nu sunt permise nici măcar greselile gen „typos”. Tovarasa profesoara aka doamna decan are nevoie de niște ore suplimentare de gramatica. De preferinta cele din clasa a 6-a.
Nu are nici un fel de importanta ca nu e profil uman. Dar cum România este tara lu’ „lasa ca e bine si așa” comentariile voastre pica la fix.
P.S. Mie îmi place aia cu „didacice” lol
@zoso: tu o cunosti, ai vazut-o vreodata?
Pai tu pe blog ai greseli de 50 de ori mai grave decat ale ei.
Sa-ti aduc aminte de minunatele articole in care militai pentru „23 oameni” sau „dezapezire”?
@all: voi aveti impresia ca la facultatea de A&C se studiaza ordinea literelor in cuvinte si deci d-na Florea e un model negativ?
Un post de o penibilitate rara.
@Vlad: tizule, tu in 5 randuri ai facut o greseala grava, PE care ea n-a facut-o in 30 de pagini. Nu crezi ca ar trebui sa te uiti in propria curte mai intai?
Nu contează cine şi câte greşeli are. Problema este că aici vorbim de un decan al unei facultăţi care este considerată a fi în top.
Vă rog să mă iertaţi, dar eu de la top cer TOP. Nu mă interesează că există spell check în word. Nu mă interesează câte cuvinte pe minut tastează secretara sau Dna Decan, mă interesează ca un program managerial al unui decan al unei facultăţi de top să fie impecabil.
Ce ne frecăm atâta în scăfârlie? Nu e ok aşa ceva. Vreţi să fie bine, vreţi să meargă totul strună, dar când o călcăm pe bec imediat sunt găsite scuze. Că secretara, că soarele a bătut pe partea stângă în loc de dreapta, că luna a fost aproape de pământ şi că în Spania plouă la câmpie.
Copii, ne trezim la realitate?
voi acceptati greselile lor pentru ca sunteti la fel ca ei: agramati, grabiti, superficiali, lenesi. le acceptati pentru ca, daca ar fi sa se tina cont de ele, multi dintre voi, ca si ei, n-ati reusi nimic in viata. romanii au astfel de oameni la conducere, de la presedinte pana la sefi de bloc, trecand prin rectori si decani, pentru ca ii reprezinta si ii merita. d-aia vorbiti de „gramatica – detaliu neimportant” sau de „inginerite”.
typo-uri, greseli aparute in urma unei schimbari de formulare.
freaking grammar nazis, turn your head for one freaking second and they’re there.
luati-va de faptul ca sunt profesori la care daca nu prezinti plicul la primele 4 examene, le treci materia din a 8a incercare. ca se plictisesc de voi, nu de alta. luati-va de procesul de alegere din toate universitatile, proces care se face exclusiv pe sub masa.
@bogdan, n-ai invatat ca atunci cand incepi o propozitie noua trebuie sa folosesti majuscule?? uof!
Idaho, probabil tu ai impresia că un manager stă şi corectează absolut fiecare act/lucrare care-i trece prin mână.
Şefii, managerii, directorii, decanii prin definiţie au nişte subalterni. Dacă ar verifica la sânge ce face fiecare, n-ar avea timp pentru ceea ce sunt ei plătiți. FFS, până și ziarele (când aveau CORECTORI plătiţi special pentru asta) mai scăpau câte o literă în plus.
Bogdan vorbeşte pe nas, ca să se afle în treabă. Tu de ce nu pui majuscule la începutul propoziţiei? Nu-i aşa că din lene? (Te salvez de răspuns, o să zici doar că tu nu eşti decan şi-ţi permiţi). Nu-i poţi cere unei secretare să scrie şi rapid şi corect, cum nici ţie nu-ţi cere şeful să fii perfect.
Ipocriţi mai suntem.
ce va mira???
sunt directori care abia lega 2 cuvinte. stiu, comparatie mere cu pere, dar asa ca idee.
Îmi place de „un cititor” – a dat-o anonimă
Cine naiba ar pierde atata timp ca sa citeasca un astfel de document ?
@un cititor- invata si pleca din tara nu te mai scarbi atat la niste chestii irelevante
@victor – esti exemplul perfect de om care nu ar trebui in viata lui sa compare lucruri si sa faca analogii. corectorii de care vorbesti aveau zilnic de verificat editii noi si lucrau contratimp. nu poti sa ai aceleasi pretentii ca de la un decan si secratara lui. sefii si managerii nu stiu cum pla mea i-ai bagat in aceeasi oala cu decanul unei facultati de stat.daca tie ti s-a parut justa inseamna ca nu iti functioneaza logica asa de bine pe cat iti place tie sa crezi. imi pare rau ca sunt ipocrit si ca in timp ce eu nu stau asa de bine cu gramatica si punctuatia, am pretentia de la cineva care a facut mai multa scoala ca mine si si-a facut din asta o meserie sa fie mai bine pregatit.
VictorB noi aici vorbim de principii. Ce fel de manager este doamna decan, dacă nu are oameni suficient de pregătiţi pentru job? Şi până la urmă, o asemenea eroare nu cade pe capul secretarei, ci este afectată direct imaginea doamnei decan. Îmi pare rău că nu înţelegi despre ce e vorba, dar trăiesc cu speranţa că mai încolo vei înţelege că performanţa se hrăneşte cu performanţă şi standarde şi dacă lăsăm jos ştacheta nu putem cere rezultate.
@idaho: Deci ca decan al unei facultati de top, in momentul in care ai facut un typo trebuie sa fii cel putin ostracizat. De preferat expus gol in mijlocul facultatii, legat de maini si cu o invitatie de a fi scuipat si batjocorit. Si niciodata sa nu mai iesi din casa, sa ti se taie mainile, picioarele si limba ca nu cumva sa mai scrii/spui vreodata ceva gresit si sa pangaresti astfel asteptarile „de top” ale comentatorilor lui zoso.
@all: cel mai probabil ea a scris respectivul text, nu o secretara. Are obiceiul de a face typo-uri cand se grabeste. Sa fim seriosi, tuturor ne mai scapa cate-un „zi perede ca snut la servici”.
inteleg ca e normal sa faci typo-uri, dar sa pui un document de acest fel plin de typo-uri arata cat de mult iti pasa si cat de mult te implici.
Multi nu au inteles ideea. Nu a facut typo-uri intr-un document oarecare, ci intr-un document din dosarul cu care doamna Florea s-a prezentat la concursul de decan. Acest document se presupune ca a fost parcurs cu mare atentie de membrii unui comitet de selectie si a avut un rol important in alegerea acestei doamne in functia respectiva. Greseli din astea face oricine intr-un raport de activitate pe care il scrii in scarba si il dai mai departe unora care nu il citesc. Dar intr-un dosar de candidatura mi se pare de nepermis.
Probabil normal ar fi un decan absolvent de filologie.
Ma gadila totusi la privire ca nime’ nu-si pune problema daca doamna in cauza are pedigree-ul necesar pt aceasta functie. Nu ne intere cate publicatii are, la ce fel de conferinte, care era acceptance rate-ul acestora (vad ca multe au avut loc la Bucuresti…)… care erau contra-CATINDATII si ce pedigree aveau ei… Amu’ daca am lamurit treaba cu typos si am dedus ca e o agramata… putem trece si la evaluarea ei stiintifica? Sau nu mai conteaza, si-a dat foc la valiza… aduceti decanul ala de la filologie.
@George
Banuiesc ca vrei sa-ti exprimi multumirea ca ai reusit sa termini liceul desi esti agramat.
@Zoso (#6)
La Automatica sunt programatori, nu dactilografi. Ca idee, adminii si programatorii tasteaza repede, adevarat, insa de multe ori (mai ales programatorii) se bazeaza pe shortcuts. Aia care stiu sa foloseasca un IDE tasteaza sub 50% din codul pe care il produc. Ctrl+Spatiu e baza.
N-o cunosc pe tipa, dar alea nu sunt greseli grave. In primul rand e inginer, o doare la basca de limba romana. Etichetati-o dupa cat de buna e ca inginer, nu ca filolog.
Aratati-mi o carte despre inginerie fara greseli gramaticale sau de scriere. Nu poti avea asemenea pretentii de la oamenii astia, asa cum nu poti avea pretentia de la un profesor de romana sa iti optimizeze site-ul sau sa iti repare masina.
@eu: Din cate stiu eu, n-a prea avut contracandidati. Nu ca nu ar exista profesori capabili acolo, dar lor le e bine acolo unde sunt, nu au nevoie de miliardele de probleme in plus pe care le are un decan.
Valoric e foarte buna, are niste cursuri misto, conduce niste doctorate foarte misto. Pe partea de conferinte stim cu totii ca majoritatea cercetarilor sunt facute de doctoranzi/asistenti/lectori si profesorul isi pune doar numele pe lucrare. Asa e peste tot in europa. Nu e lipsa de valoare, e lipsa de timp fizic – ziua are doar 24 de ore.
Intamplator ori mai degraba obligatoriu, am cunoscut-o pe Dna Adina Magda Florea cu ceva ani in urma, pe cand nu era Decan, ci era Profesor Dr. si preda -printre altele- cursul de Algoritmi Software la Facultatea de Automatica.
Nu mi-a facut deloc impresia unei persoane cu probleme grave de nici un fel, cu atat mai putin micile mizerii subliniate aici, probabil opera vreunui studentas repetent.
Cred ca singurul incident din experienta mea a fost ca la examen s-a manifestat un pic surprinsa de nota mea, care nu se potrivea cu faptul ca nu m-a remarcat deloc, nici la curs si nici la seminarii. (Culmea e ca frecventasem cu placere si cursul si seminariile, gest neobisnuit din partea mea dealtfel, dar ce era sa fac?… Am bagat si eu un spirit de gluma si am zis ca asa sunt eu, o persoana mai discreta.)
Da, este poate regretabil ca din pozitia Decanului, n-a delegat pe cineva sa faca un proofreading la document, ori ca a ales o formula nefericita de a traduce o fraza sau alta, dar hai sa fim seriosi:
Doamna Decan face parte din acea categorie rara de dascali ce au pus o paine alba in mainile multor studenti, cu sau fara abuzuri ale limbii romane…
PS-1:
Evident ca o apar, fiindca ulterior mi-a dat si o recomandare scrisa, deci am interese. (Recomandarea n-a ajutat la nimic, dar gestul?)
PS-2:
Hai, inca putin se gaseste vreun retard s-o injure si pe Dna Irina Athanasiu, Dumnezeu s-o odihneasca…
Planul managerial al doamnei Florea arata ca dansa are, pentru facultate, acelasi tip de respect pe care il are si pentru studenti. Intrebati-i pe cei din organizatiile studentesti si o sa vedeti ca, pentru doamna Florea, opiniile studentilor nu conteaza deloc. E evident ca ne desconsidera.
Va dau un exemplu: doamna Florea crede ca se pot pune 2, 3 sau 4 examene in aceeasi zi doar pentru ca „se poate” si pentru ca „asa se face in Franta”. Iar studentii nu ar trebui sa aiba nici un drept de a comenta la asa ceva.
Vai de generatiile viitoare care vor trece prin facultate.
Ma scuzati ca ma bag in vorba, discutati cumva de fata lu’ nea Florica, decan la Automatica pe vremea lui Rapo’ si a Floretei, decanita la Energetica in aceeasi perioada? Amandoi, fosti studenti muncitori (ai mai batrani stiu ce-nseamna asta) ??? Intreb si eu, asa …
Tocmai am citit si eu chestia … Vad ca n-a protestat nimeni ca Mme Decan nu s-a ostenit cu diacriticele, adica a scris asa cum scriu eu acum, fara î,â,ă,ş,ţ. Sa inteleg ca e acceptabil?
Planul managerial al doamnei Florea arata ca dansa are, pentru facultate, acelasi tip de respect pe care il are si pentru studenti. Intrebati-i pe cei din organizatiile studentesti si o sa vedeti ca, pentru doamna Florea, opiniile studentilor nu conteaza deloc. E evident ca ne desconsidera.
Va dau un exemplu: doamna Florea crede ca se pot pune 2, 3 sau 4 examene in aceeasi zi doar pentru ca „se poate” si pentru ca „asa se face in Franta”. Iar studentii nu ar trebui sa aiba nici un drept de a comenta la asa ceva. Vai de generatiile viitoare care vor trece prin facultate.
@Dan: pai tu cand ai vreo 13 boabe din anii trecuti si mai ai si vreo 4-5 de anu’ asta si vrei sa le dai pe toate in cele 2 saptamani de restante din septembrie o sa dai si cate 2-3-4 intr-o zi. Daca-ti iei toate examenele la timp, eventual lasi 1-2 pe toamna (cand le si iei), n-o sa ai vreo problema.
Si ca o impresie generala: studentii sunt tratati de profesori cu acelasi interes cu care primii trateaza facultatea. Adica daca un student in anu’ 3 inca nu stie unde-s EC-urile e clar ca ala nu va fi tratat cu prea mare respect.
@vlad cand o sa ai un job si o sa te duci la seful tau cu erori de gramatica si lipsa diacritice la un business plan sa vedem atunci daca o sa intelegi.
the big picture, the awful truth: nimanui nu-i pasa de vreun program managerial la o universitate din ro. si asta pt ca universitatile din ro nu conteaza. studentii pe de alta parte, 90% sunt bata, 5% ok, 5% angajabili pro. ca proportiile se mai transforma dupa facultate, cand „se intampla slujba”, asta e alta discutie.
Neplacut e un cuvant bun pentru a defini situatia de fata.
Totusi, cine a facut comparatia de mai devreme intre Irina Atanasiu si Adina Magda Florea… cel putin pe una dintre ele nu a cunoscut-o prea bine. Irina Atanasiu a fost o un „monstru sacru” pentru facultatea asta.
Tinerii trebuie sfatuiti sa incerce alternativa unor burse in afara in ceea ce priveste Computer Science. An dupa an situatia devine din ce in ce mai albastra.
„tinand seama ca-i inginerita. Daca era la un profil uman, mai ziceam”
Mereu ma amuza argumentul asta.
E un argument de seama! unul din latrina ratiunii umane.
@Vlad: gresesti. Daca ai 13 boabe nu poti ajunge in anul 3. Lucrurile nu sunt legate de cei care ajung cu mai multe examene pe zi pentru ca au restante (au ajuns acolo din vina lor). Aici sunt doua probleme:
a) Modul in care actualul si proaspatul decan doreste sa schimbe sistemul de evaluare fara sa schimbe modul in care se tin cursurile
b) Atitudinea doamnei Florea fata de studenti: parerea studentilor nu conteaza, ei nu au dreptul sa spuna nimic. Asta imi suna a dictatura/totalitarism/comunism/cum vreti sa ii spuneti. Dar numai normal nu e. Spune-mi ca se numeste respect.
De aici aflu că Adina Florea a devenit decan la FAC. E un mare pas înainte faţă de anteriorul decan.
Către cititorul care a generat această postare: vă sfătuiesc să mergeţi să urmaţi cursurile dânsei la una din materiile pe care le predă (Inteligenţă Artificială sau Învăţare Automată; spre deosebire de alţii, doamna Florea chiar îşi ţine cursurile). Vă veţi face mai uşor o idee despre calităţile dânsei. Erorile de redactare pe care le-aţi găsit sunt mici şi nesemnificative.
@Albert, dar examenele de ce nu le supravegheaza/corecteaza tot dansa?
Si cursurile pe care le face chiar sunt un somnifer foarte bun.