Asta e adevărata evoluție electrică!

Tesla a anunțat azi două chestii foarte tari: un panou solar care seamănă cu un acoperiș și un powerwall mai ieftin. Powerwall-ul ăla de 5.500$, pus două în pod sau în beci, pus și un panou solar pe 1/3 de casă și ai curent „gratis” ani de zile. Mă gândeam că ironia e că invențiile astea vin din America, țara unde curentul e relativ ieftin, în loc să vină din Europa.

tesla-acoperis tesla-powerwall

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

89 comentarii

  1. Daca stai in Miami, California sau in general pe la tropice, este o solutie, altfel e mare dezamagire, cel putin pentru Romania nu e nici o sfaraiala.
    Ideea este ca mergi „gratis”, adica ce stochezi in baterie ziua, bagi in „rezervor” noaptea.

    Totul e sa fie soare. La noi jumatate de an e umbra.

  2. Doar ca ce inseamna cativa ani??? 5 ani? 10? Calculat la 10 ani inseamna lejer peste 1000 dolari pe an doar powerbankurile. La asta se adauga panourile solare,care sincer chiar nu am idee cat ar fi acum, dar hai sa zicem ca mai costa inca vreo 2000$, adica in total cate 1200$ pe an, adica 100$ pe luna. Eu acum sunt un utilizator relativ mare de curent si platesc aprox 100$ la 2 luni, adica jumatate din investitia aia… mie mi-ar trebui 20 ani doar ca sa amortizez investitia… nu vad de ce as face acum trecerea. Va rog sa ma.scutiti aia cu green energy si alte gargare, ca habar nu aveti ce.implica constructia panourilor si a acumulatorilor, iar apoi dupa ciclul lor normal de utilizare ce inseamna reciclarea lor…

    • eu consum 300€ curent pe an.

    • Felicitari, tu ti-ai amortiza investitia in putin peste 40 ani!

    • @Arthur: sper ca nu ai copii ca altfel o sa le lași cadou doar investitii amortizare. Ți as recomanda sa te muți lângă Turceni Rovinari sa te bucuri de unele din aceste investiții amortizate.
      Sunt satul de oameni care calculează doar în bani. Ca orice tehnologie la început de drum nu este viabila economic fără suport și fără oameni de viziune.

    • @Vali am putea sa imi spui si consumul in KWH pe an ? sau pretul unui kwh ?

    • Panourile solare nu merita nici in america la un consum de 50$/luna ajung sa merite financiar doar la un consum de la 100$ in sus.
      In Romania am citit ca pretul unui kwh ar fi de 0.56 lei cu toate taxele incluse adica 0.14$/kwh.
      Ce nu striga Musk in gura mare ca powerwall e doar back-up nu ofera energy management, incarcat ziua de la panouri solare, folosit energia din baterii seara in casa, incarcat bateriile noapte de la retea cand e ieftin si folosit dimineata cand consumul creste.
      Panourile solare functioneaza ca ROI( Return on Inverment) in cazul tau e foarte mic si amortizarea investiei ar dura foarte multe e o alta poveste.

    • Nimeni nu garanteaza ca vor functiona fara probleme 20 de ani.

    • 150.85 lei / 251 kwh = 0.60 lei /kwh
      Ai zis ca consumi de 300 euro/an, euro e la 4.49 lei offical azi deci 1347 lei/an.
      Avem atunci 2225 kwh/an . In functie de orientarea acoperisului ai avea nevoie de un sistem de 2 KW sa iti acopere consumul pe un an.
      Daca cei de unde cumperi curentul electric te-ar lasa sa trimiti inapoi in retea cand produci prea mult si nu folosesti, un astfel de sistem s-ar plati singur in vreo 8 ani.
      Sistemul solar incepe sa produca energie mai serios de la ora 10 ajunge la un maxim la ora 12-1 si apoi scade pana la ora 3, dupa ora trei inca mai produce pana la inserat dar mult mai putin. Banuiesc ca tu folosesti mai mult dimineata apoi peste zi scade si iar creste spre seara dupa 5-6 cand e un televizor, playstation, computer, lumini …..
      In Romania nu e rentabil un sistem solar doar daca esti departe de retea si te costa prea mult sa te conectezi la retea in acel caz ai nevoie si de baterii dar cele cu „flooded lead acid” nu poti sa le descarci mai mult de 50%, cele cu gel la fel, cele cu litiu poti sa le descarci pana la 0% dar de obicei e un 10% dar sunt inca foarte scumpe.
      Pentru lumini cu LED si panouri solare sunt o gramada de solutii deja, problema e cand vrei sa folosesti electronice ai nevoie de un invertor care sa produca o undă sinusoidală perfecta nu doar modificata cum sunt multe invertoare ieftine.

    • pe mine m-ar tenta un sistem în care 3 anotimpuri înmagazinez energie și iarna mă încălzesc cu ea https://imgur.com/H5K3wEW.png

      computerul e mereu pornit, televizorul e folosit puțin (copilul se uită la desene 2-3 ore pe zi, noi la știrile de seară destul de rar), frigiderul și mașina de spălat consumă cel mai mult (copil, spălat des).

    • @Vali din pacate nu exista un sistem fiabil cu care sa inmagazinezi energia vara si sa o folosesti iarna.
      Televizorul daca e plasma veche consuma peste 150 W pe cand unul nou pe LED de 100 cm diagonala consuma sub 50W.
      Frigiderele mai noi de 10 ani sunt ok la consum, masina de spalat nu ai ce sa ii faci.
      Ce poti face sa reduci consumul de energie iarna sa ai casa foarte bine izolata din beci pana in pod, doar ca vezi ca ai nevoie de aerisire ca apoi dai in alte probleme. Poti cumpara o camera cu infrared sa vezi pe unde se pierde calcura din casa in timpul iernii, flir one care merge cu iphone e super buna.

    • da, izolația podului e următorul pas. dar nu imi ies numerele la loto.
      televizorul e relativ nou, 2015, non-smart.

    • Eu vad ca toti se lauda cat de mari consumatori sunt ei, desi cred ca se c*ca Enel-ul pe ei de ras daca unul care plateste $50/luna se considera „consumator mare”…

      Dar hai sa luam situatia mea: teren intr-un sat, vreau sa-mi fac o casa la ~ 75 m de intrarea pe proprietate. CAT imi ia EON-ul pentru a „trage” curent pana la mine? Nu devine cumva interesanta tigla asta solara a lui Musk, in combinatie cu powerbankurile? Hai si o eoliana de aia misto:

    • „sa ma scutiti aia cu green energy si alte gargare, ca habar nu aveti ce implica constructia panourilor si a acumulatorilor, iar apoi dupa ciclul lor normal de utilizare ce inseamna reciclarea lor”

      poluarea panourilor si acumulatorilor este in general poluare lichida si solida. la poluare gravitatea e ceva de genul: radioactiv > gaz > lichid > solid. bineinteles conteaza si cantitatea nu doar tipul (asa ca momentan cea radioactiva nu are o contributie majora la cat de grava este poluarea globala).

      gunoaie, peturi si alte cele solide sunt cele mai putin nocive si cel mai usor de rezolvat ulterior. substantele dizolvate in ape sunt mai periculoase decat solidele, dar pana la urma daca versi un petrolier in mare il poti cat de cat curata, sau sunt substante care pot neutraliza aciditatea lichidelor poluante. dar in atmosfera odata introdus CO2 sau alte gaze poluante este foarte greu sa il mai scoti de acolo. deocamdata stim doar solutia padurilor, celalalte solutii create de om sunt in stadiu de prototip si nu cred ca vor fi fezabile vreodata pt ca ar trebui construite megastructuri.

      la producerea de energie si in transport in mare parte poluarea este gazoasa. cam asa sta treaba cu „gargara”.

    • Se poate da energia produsa in retea si pe care o consumi cand ai nevoie. Pentru echipamente critice UPS-ul e de baza. Stocarea in baterii a energiei momentan e prea scumpa ca sa renteze vreo solutie (doar daca nu exista posibilitati de conectare la retea).

  3. In prima poza pare o imagine de la o biserica de prin tara. Ma gandeam ca poate vrei sa arati diferentele „culturale”. Cu banii de pe o casa de la tara vrem sa facem una langa Bucuresti pentru parinti(sa-i aducem aproape) si ma gandeam la niste solutii de genul asta. Deocamdata mi se pare putin scump dar cred ca in cativa ani pana finalizam noi sa se mai ieftineasca. Acoperisul arata conventional fata de cum stiam ca sunt panourile solare.
    Este de apreciat Elon Musk pentru ceea ce incearca sa realizeze si sper sa si reuseasca.

  4. Oare la noi ar merge încărcat noaptea când e curentul ieftin și descărcat ziua?
    Trebuie făcut un calcul.

    • Merge. Se poate chiar sa oferi servicii de sistem pentru Transelectrica dacă automatizări sunt puse la punct. Au început deja proiecte pilot pe aceasta temă (folosind fie baterii mari -în Romania- sau mai multe baterii ale automobilelor electrice -anglia dacă nu mă insel).

    • @Costi Powerwall nu are functia de management al energiei, sunt cateva solutii pe piata cum e cea de la Sonnen. Ei folosesc baterii de la Sony cu 10 ani garantie dar ca sa merite trebuie pretul unui kwh sa fie dublu si consumul lunar destul de mare .
      O casa foloseste cel mai mult curentul electric in sistemele de racire/incalzire in cazul in care sunt pe curent. Apoi luminile care se pot schimba cu LED , stiu ca sunt scumpe dar de cele mai multe ori se platesc singure in 2 ani . Un bec normal are 60-75W pe cand un LED are un consum de 11-13 W.
      Apoi frigiderele/congelatoarele vechi de peste 10-15 ani vechime au un consum de cateva ori mai mare decat cele noi. La fel si la televizoare.

    • @dw:
      Citat:
      „…se pot schimba cu LED , stiu ca sunt scumpe dar de cele mai multe ori se platesc singure in 2 ani…”
      Chestia e… că ce să vezi… se cam ard în 3 luni.
      Ce faci?
      Ții bonul de cumpărat, cu garanția, cu toate alea… la loc ferit?
      Faci gălăgie?
      Îți dă un bec LED nou, care nu mai funcționează după alte 3 luni.
      Între timp, ei ți-au luat banii, la început.

    • @Blegoo nu stiu ce LED sunt in Romania, dar pe aici un CREE costa 7$ si merg bine mersi de vreo 3 ani , atunci erau pe la 30$. Philips costa 5$ pentru 2 LED echivalent de 60W( acum am vazut pe emag ceva asemantor la 20 de lei). Aici nu trebuie sa tii nici o chitanta sau garantie, mergi cu el la magazin si iti dau altul nou la schimb.
      Sunt ceva no name chinezesti dar am invatat lectia sa stau departe de produsele respective.

    • @dw: nici eu n-am idee ce becuri led sunt în Romînia – dar știu cum e în America. Nu poți să te duci cu un bec ars la magazin – fiindcă, vezi tu… n-are bar code pe el. Și nu știu cu ce se înlocuiește, cît a costat, nu mai au același model, etc.
      Sigur, scrie pe el Phillips – dar cu litere mici scrie „made in China”.
      Pe pariu.

  5. America are economie de piata veritabila de cateva sute de ani. In EU inca avem socialism la greu. Nu au cum sa vina marile inventii si inovatii din EU.

    • Sigur ca da, tot de la ei vin si bombele aducatoare de pace si libertate. Ne stergem putin la gura de…. ? Ai fi uimit cata inovatie are loc zilnic in lume inclusiv in China, tara declarata clar comunista.

    • In ce privește bombele alea eu credeam ca ideea e din Europa doar ca au dat-o in gard cu apa grea in loc de grafit. Plus ca avem un stoc frumușel la niște vecini destul de agresivi. Dar nah, trebuie sa câștigi si tu o pâine.

    • @Arthur

      Ai vizitat vreodată SUA? Sau vorbeşti aşa din auzite şi de la televizor?

      Şi dacă nu erau bombele lor aducătoare de pace, azi învăţam rusă, şi te asigur că nu e totuna.

      Şi da, americanii sunt aroganţi, şi sunt gata să facă orice să menţină petrodolarul. Ai încercat să vinzi în altă monedă şi pac ţi-au adus pace şi democraţie.

      Dar dacă SUA nu ar exista…lumea ar fi de 100 de ori mai nasoală, vrem nu vrem, e un element stabilizator.

      Fără Nato (şi sua e 90% din Nato) Putin ar trece prin europa cum a trecut prin estul ukrainei. Coreea de nord în secunda 2 ar lansa tot ce-ar avea către Seul, China ar face la fel cu Taiwan, şi multe alte conflicte care stau suspendate doar pentru simplul fapt că nimeni nu vrea să implice SUA într-o confruntare directă.

      Da, li s-a urcat la cap, da, sunt aroganţi, şi 90% dintre ei sunt proşti de nu ştiu unde le e propria ţară pe hartă, dar fără ei noi europenii suntem în curu gol dpdv militar.

    • Arthur, da un exemplu de inovatie chinezeasca.

    • @arthur: ia arată’mi, te rog, unde e china în topul ăsta!
      asta pentru că văd că îți place să dai sfaturi altora despre cum să se șteargă la gură după ce mănâncă căcat.
      cât despre argumentul cu bombele aveam impresia că retardații ultra-comuniști au dispărut de mult, dar se pare că ori au căpătat acces la net ori s’au împerecheat între ei.

    • @TGC: despre America, ala e mitul. Nici pe departe realitatea. Despre EU insa ai dreptate, socialism din ce in ce mai mult

    • În domeniul regenerabilelor statele unite încă oferă subvenții. De asemenea și pentru unități de stocare. În principiu la ei este problema și de întinderea suprafetelor de distributie. Cum e cazul și la noi pentru zonele izolate, când investiția merita (dacă o privești strict ca investiție financiara).
      Deci, nu, nu este economie de piață veritabila – cel puțin nu în acest domeniu (regenerabile).

    • America are inovatii in energie, sa ne uitam la pretrol/gaze la exploatarile de sist, nu vreau sa comentez sa sunt bune-rele, dar exista. Apoi inovatiile din Solicon Valley chiar daca incep in alta parte ca sa cresca la nivel mondial tot acolo ajung.
      Europa are inovatii in domeniul medical pe cand in america pana convingi FDA trece multa vreme.
      America nu e asa avansata cum am crede noi ca ar fi, multe orase inca opereaza pe Windows XP sau mai rau pe sistem invechite cu ecran negru si litere verzi. Pnetru cei care nu stiu internetul era in mod text initial si apoi s-a raspandit rapid cand au trecut pe modul grafic.
      Romania se lauda cu multi oameni care muncesc in IT dar nu vad nimic pus in practica, pe cand ne uitam la alte state ca au sisteme gps pe mijloacele de trasport in comun, trenuri, senzori pe drumuri, apoi in domeniul medical, plata taxelor si impozitelor cu doar un click.

    • Pentru linistea voastra a tuturor, da am vizitat SUA si am.avut ocazia cu ochii mei sa vad mai multe decat acceptati voi sa vedeti. Doar pentru ca am o anumita parere, nu sunt de acord sa fiu acuzat ca am fost platit. Per general sunt anti-Rusia, dar spre deosebire de multi de p-aci vad si nuantele de gri, nu doar pe cele de alb si.negru. SUA e o tara la nivelul caruia nu vom ajunge niciodata din aproape nici un pct de vedere, dar stai, ca asa e cam 80% din glob. Da, China are.inovatie pe zi cat nu are Romania in total din ’89 incoace. Doar ca acolo inovatia e la nivel scazut, ca nu toti au cate un Gates, Musk, etc sa arunce cu miliardele in ei si sa impacheteze frumos niste circuite electrice.

    • Arthur, fara discutie China are cele mai multe inovatii xeroxate.

    • Inainte sa acuzati China doar de copiere, ia uitati-va la documentarul asta, va provoc sa il vedeti pana la capat:
      https://www.youtube.com/watch?v=SGJ5cZnoodY

      Da, China e experta in copiat, dar incet incep sa realizeze si inovatii.

    • Pentru Sitting Duck:

      Exemplu de inovatie chinezeasca: Tigara electronica.

  6. „Mă gândeam că ironia e că invențiile astea vin din America, țara unde curentul e relativ ieftin, în loc să vină din Europa.”
    Pai cine a zis ca astfel de inventii apar pentru a plati mai putin? Poate doar cladiri industriale. La o casa in care traiesc 1-2-3-4 familii,nu pentru asta se opteaza la panouri solare. Ci pentru individualitate. Nu mai mergi la un furnizor sa-i platesti treaba. Ti-o faci singur. E ca laba.

  7. „Mă gândeam că ironia e că invențiile astea vin din America, țara unde curentul e relativ ieftin, în loc să vină din Europa.”

    Nu marketingul vine din USA. Europa este fruntasa la folosirea energiei regenerabile, la retele energetice inteligente ( smart grids ), si la tot ce tine de generarea ecologica a energiei.

  8. Man, verifică nişte grafice cu preţul de producţie a energiei electrice. Culmea, energia solară şi eoliană sunt cele mai scumpe. Pentru că dispozitivele sunt scumpe şi nu sunt veşnice. Panourile îşi pierd din proprietăţi, cutiile de viteze din eoliene sunt cam nefiabile, acumulatorii se duc. Toate sunt scumpe. Nu ajungi să îţi scoţi investiţia, că bagi bani iar. Am studiat problema, energia ‘gratis’ e de fapt cea mai scumpă.

    • @Irositu’ acele grafice despre care vorbesti se refera la parcurile mari eoliene, solare. Cea mai ieftina energie e produsa de centralele eoliene, apoi de hidrocentrale, apoi gas si apoi carbuni.
      Problema e ca trebuie transportata energia de la producator la consumator, intervin pierderi, apoi trebuie vanduta la consumator, factura, incasat bani …… asa de la centrala nucleara pana la tine la calculator ajunge de 4-5 ori mai scumpa.
      Pe cand daca acoerisul tau produce curent electric, elimini transport, pierderile sunt mici, emimini faza de retail cu facturi, incasari si …… restul.
      Majoritatea producatorilor de panouri solare au garantie 25-30 de ani, tot ei zic ca un panou solar ar trebui dupa 25-30 de ani sa produca minim 80 % din capacitatea initiala.
      Nici un producator nu a fost pe piata de atatia ani sa vedem ca asa o fi sau e doar marketing.
      Un sistem de 2 KW in Romnia ar produce in urmatorii 30 de ani 63000kwh la un pret initial de 16000lei ar insemna 0.25 lei/kwh, tarifele acum sunt 0.5-0.6 lei/kwh cu toate taxele incluse.

  9. Cand va costa sistemul atat cat trebuie sa coste (~1000 Ron) si Elon Musk nu va mai baga in buzunar miliarde, va fi o „stire”.

    • Comunist? Zi repede.

    • Ai dracu miliardari care sug sangele popoarelor…

    • Warning, Apple fan boys above! Platiti voi fratilor mai mult pt „inovatie” care de fapt e acelasi lucru cu ceva ce exista deja, dar facut sa arate bine.

    • De fapt pe ei i-a deranjat ce-am zis de Musk, nu esenta, faptul ca e prea scump. Explicatia: cand arati cuiva ca a gresit(sau a fost fraierit), se va enerva dar deoarece nu va vrea sa recunoasca c-a gresit, isi va canaliza ura inspre cel care i-a deconspirat (psihologia apple fan).
      Si sa raspund baietilor la intrebare: un vecin de-al meu si-a construit ceva asemanator, el singur. Stiti cand? In 1985, atunci cand se lua curentul jumate de zi. Si nu, nu era nici bogat, nici comunist.

    • careva-să-zică, în 1985 vecinul lui gollum își face un sistem cu panouri fotovoltaice pe care le cumpărase de la magazinul Dioda și energia o stoca în baterii de dacia 1300. la bătut la scor pe musk care, 31 de ani mai târziu, e departe de a obține aceeași eficiență economică.

      la dracu, citind asta, ajung să cred că tunelele alea dacice ar putea fi adevărate!

    • careva-să-zică da, asa ceva.

  10. Curentul nu este ieftin peste tot in America, sunt cateva state unde au centrala nucleara in spatele curtii e la 9-10 centi/kwh.
    Apoi sunt zone unde ajunge la peste 30-40 de centi.
    O casa medie in SUA are 250 de mp. In California o casa de asemenea dimenisuni ajunge sa consume 15.000 kwh/an adica vreo 4.000$/an sau aproape 350$/luna mediu.
    Pompa de la piscina sa circule apa in piscina consuma doar 2000W si merge in medie pe zi 5 ore in functie de anotimp adica vreo 3.650 kwh/an sau aproape 100$/luna.
    In America sistemul solar este conectat la reteaua electrica si ziua cand esti la munca si produce ceasul se invarte invers adica primesti credit.
    De ce ofer tesla o baterie pentru casa ? pentru ca astfel pretul bateriilor si pentru masini vor scadea foarte mult si vor fi mai accesibile tuturor.
    Poza cu „biserica” e de la studiorile Universal si casele sunt” mock-up” asa ca panourile solare nu erau functionale cum la fel nici bateria nu era.
    In California un system mediu are 6kw produce 10.000 kwh/an si costa vreo 14.000$ dupa rebate si federal tax credit. Se plateste singur in 5 ani si apoi 25 -30 de ani produce gratuit, sistemele vin cu 25 de ani garantie de la producator pe panouri si invertor. Energi produsa timp de 30 de ani e echivalentul a 5 centi/kwh.
    In Romania nu te lasa sa iti conectezi sistemul la retea si ai nevoie de baterii care tripleaza costurile, Germania, Australia si america au programe de la stat prin care incurajeaza instalarea de panouri solare. In Romania in loc sa se bage banii in sistem mici la case si apartamente s-a preferat investitia in ferme imense de panouri photovoltaice.
    Un sistem de 1 KW consista in 4 panouri de 250W fiecare si daca sunt instalate la Brasov produc intr-un an 1200kwh/an , daca ar fi instalate in Las Vegas in mijlocul desertului ar produce 2000kwh/an. Asa ca faza cu Romania nu e destul soare e o aberatie.

    • Un singur comentariu: si in Romania poti sa ai sisteme on-grid, legislatia e pusa la punct de cativa ani deja si exista destule persoane fizice care au asa ceva. Ca orice lucru romanesc, implica multa birocratie. 25 de ani mi se pare cam mult ca si garantie de la Tesla, de obicei panourile se uzeaza peste limita rentabilitatii in 15-20, poate ale lor sunt de eficienta foarte scazuta.

    • Ba tocmai că legislația nu e deloc pusă la punct. La ora actuală, se cer aceleași teancuri de documentație pentru o centrală solară de 1-10KW (care să injecteze înapoi în rețea – tot sau surplusul, cum ai sistemul construit) ca la un parc fotovoltaic întins pe zeci de hectare (zeci sau sute de MW) sau ca la o centrală nucleară. Nu există diferențiere. Durează cu anii, costă enorm. Și ca să nu săriți cu argumente de genul „știu e sigur că i-a zis la tata un om”, dețin o centrală de 10KW care e pusă în funcțiune din iunie dar nu injectez surplusul (care e ~75%, casa mea consumă doar ~380KW/lună) înapoi în rețea. Încă. Poate niciodată.

      Despre ce cred că se vorbea mai sus, și ceea ce există în țările civilizate, este o lege care să îți permită simplu* să injectezi înapoi în rețea. Așa o lege a fost anunțată printr-un OUG pe vremea lui Boc, doar că exact așa cum se face cu orice la noi, OUG ăla nu prevedea nici termene nici sancțiuni dacă nu se face. Și de atunci așteptăm.

      Nu în ultimul rînd, pentru a putea oferi așa ceva popendulației, proprietarul rețelei (adică statul) ar trebui să facă modernizări masive, ceea ce costă bani dar mai ales trebuie coaie ca cineva să își asume asta și să riște să se pună contra la niște băieți deștepți cărora le convine status quoul de acum. E la fel cum e cu educația. Statul și biserica ne vor analfabeți și săraci, că așa putem fi manipulați și exploatați mai ușor. Fix ca în evul mediu.

      * Simplu nu înseamnă că vei fi scutit de a avea sistemele de protecție/siguranță necesare pe instalația ta, gen antiinsularizare etc., ci că statul va încuraja să faci asta. Acum statul te descurajează să faci asta.

    • Și am mai uitat ceva. Legislația de acum, dacă chiar ai nervii și banii să parcurgi toate etapele, va rezulta într-o schemă în care ești recompensat pentru energia pe care o injectezi în SEN cu certificate verzi. 2 sau 3 pentru fiecare MW, nu mai știu. Cu certificatele astea, poți să te ștergi la cur. Ele se tranzacționează doar la bursă, unde nu o să te bage pe tine nimeni în seamă cu ale tale cîteva certificate pe an, cînd ele nu se vînd nici la prețul minim „garantat” de stat de la care se mai fac reducere cîteva procente bune. Deci te alegi doar cu o mare bătaie de cap. Așteptăm legea simplificată cu feed-in tariff, unde să fie clar stabilit: ce injectezi, costă x ziua, y noaptea, tragem linie, atît îti datorează statul. Not in our lifetime.

    • @Razvan si @L mulumesc pentru raspunsuri, nu stiam ca se poate pentru persoanele fizice, dar cum a-ti spus si voi nu e rentabil. In america exista in multe locuri NEM( Net energu metering), sistemul solar foloseste reteaua ca o baterie imensa, iti iei credit 1 la 1, daca produci ziua 10 kwh si noaptea folosesti 10 KWH nu mai platesti nimic, daca produci 15 kwh si folosesti noaptea 10 kwh ai credit pentru 5 kwh. FIT ( Feed in Tarrif) e folosit in Europa, Australia si incepe sa fie folosit in america. E foarte bun ca e reglementat exact cat te costa si cat primesti dar ca gandesc ca va fi folosit in stilul romanesc si nu il vor face favorabil persoanelor fizice.

    • @dw Comentariul meu inițial la acest mesaj s-a pierdut sau e încă în moderare.

      Depinde ce înțelegi prin nu e rentabil. De ex. investiția mea e imensă, statul nu m-a sprijinit cu nici un cent, dar tot mi se pare „rentabil”. Pot să detaliez, dacă e cineva interesat.

    • @dw:
      Citez:
      „…sistemele vin cu 25 de ani garantie de la producator pe panouri si invertor…”
      Chestia e… că nimeni nu garantează că firma nu dă faliment, iese din bișniț, ori dispare pur și simplu.
      25 de ani sunt un interval mare de timp.
      Și mai e chestiile tipărite cu litere mici – la garanție.
      Acolo e miezu’.

    • @Blegoo ai dreptate in legatura cu garantie e buna doar daca vor mai fi pe atunci, dar sunt si producatori care au asigurare de la o companie de asigurari.
      In general panourile solare vor functiona pentru 30-40 de ani fara mari probleme, problema e la invertoare care nu au o viata asa de lunga ca si panourile solare.
      @L poti sa ne dai niste date despre sistemul tau:
      -cat a fost investitia
      -ce echipamente ai
      -cat produce intr-un an
      -in cat te astepti sa recuperezi investitia.
      Pentru mine „rentabil” e orice investitie care aduce la returnarea investiției un 10 %/an minim. Daca mai calculam inflatia la un 3% avem un 7% real, ideal ar fi peste 20%.

    • @dw Am 36 panouri solare de 290W de la Idella care încarcă un banc de 24 de baterii cu gel Victron (70KWh total), prin două controlere BlueSolar 150/85 de la Victron Energy. Iar din bancul de baterii, trei invertoare Quattro 10kVA tot de la Victron Energy, fac curent alternativ la cerere. La astea se mai adaugă un panou de automatizare care gestionează trecerea consumatorilor de pe baterii pe rețea în funcție de niște criterii (ex. dacă bateriile scad sub 75%, trecem mașina pe rețea, dacă nu este rețea o oprim, etc.). Din iunie și pînă acum, casa mea nu a reușit să descarce bateriile sub 95% (de la o zi la alta), contorul către Electrica este fix pe 0.. Casa are banșament trifazat de 30KW. Încălzirea e deocamdată în continuare pe gaz.

      Ca și costuri ar fi așa: panourile stau pe o structură metalică pentru că nu am avut loc de ele pe acoperiș (hai să zicem că la asta costurile nu contează, alții poate nu vor opta pentru o așa soluție, dar nu-s deloc neglijabile). Proiectarea 3K euro, panourile au fost 20K euro, invertoarele, chargerele și bateriile încă 20K euro, dulapul ce gestionează rețeaua 15K lei, manoperă 10K lei, branșamentul nou la Electrica Nord 15K lei. La asta mai trebuie adăugată trecerea încălzirii pe electric, sper că la anul, cu o pompă de căldură Viessman, alți 15K euro.

      De ce zic că e rentabil. Conduc o mașină luată de nouă, din țară, în 2008. A costat cît un Tesla model S de 70KWh chel. Am făcut pînă acum 340K km. La km ăștia, doar motorina a costat ~45K euro. Dacă adăugăm și schimburile de ulei și frîne (de ce probleme am avut cu motorul ăla, defect de fabricație după ce a ieșit din garanție de a trebuit să schimb blocul motor și evident, reprezentanța mi-a rîs în nas nu punem la socoteală, poate se putea și fără neplăcerea asta), ceea ce la o mașină electrică vor fi inexistente (uleiul, curele) sau vor tinde către zero (frîne), o să fim pe la 60K euro costuri de exploatare în 7 ani și ceva.

      Calculul grosier zice că dacă reușesc la anul să trec încălzirea pe electric și să fac rost de mașină, atunci amortizez investiția în 5 ani. Asta fără a calcula deloc ce bani aș putea face facă injectez surplusul de energie pe care o să o am înapoi în rețea, pentru că asta nu știu cînd va fi posibil. După care energia pentru locuință și pentru transport va fi practic gratis (minus cheltuielile de mentenanță la centrala solară, evident). În plus, am o frică nebună, cum zicea cineva mai sus/jos, că energia (de orice fel) se va scumpi în viitor.

      Cam asta e, comentariile constructive sunt binevenite.

    • @L cu siguranta energia se va scumpi in viitor pentru ca va fi cerere mai mare, dar daca ajustam preturile la inflatie care e in medie 3%/an tot pe creste va fi.
      340K km si 45K euro in motorina pentru o tesla care merge in medie 5km cu 1 kwh ar fi insemnat 68000 kwh x 0.13 (euro/kwh) = 8840 euro, asa ca in 8 ani ai fi economisit 36k euro doar din combustibil.
      Este pe techcruch o tesla care a ajuns la 320K km si au avut doar 6% degradare la baterii, dar tesla le-a schimbat bateriile. Dar e plin de Prius-uri cu 400k km fara nici o problema majora si sunt cateva aproape de 1 milion de km cu motorul din fabrica.
      Conduc un prius de nou din 2012, are acum 125k km dupa exact 4 ani, am schimbat doar caucicurile o singura data( locuiesc in zona ferita de zapada), uleiul si mentenanta specificata de producator, filtre si altele care nu sunt scumpe. Am eliminat aproape 70% din costurile legate de combustibil fata de masina precedenta. As prefera suspensii mai bune, izolare mai buna pentru ca e cam zgomotoasa cateodata.
      Am cochetat cu ideia de masina electrica, dar in cazul meu momentan nu e o solutie buna.

    • @dw O observație. Odată ce am făcut investiția descrisă mai sus, nu voi fi economisit din combustibil doar 36K euro, ci toți cei 45K. Calculul tău era valabil dacă aș cumpăra toată energia din rețea, ceea ce nu mai e cazul (acum poate e evident de ce, aparent, soluția mea e supradimensionată, cel puțin pentru consumul meu actual). În plus, dacă ași fi cheltuit doar cei 45K euro pe motorină, nu aveam cum face km ăia, pentru că fără a turna toți cei 60K euro nu puteam face cei peste 300K km. Deci, de fapt, în următorii 8 ani voi economisi toți cei 60K euro. Mașina oricum trebuie să o schimb, o Tesla de care vreau eu costă* cam cît ar costa să o înlocuiesc pe cea actuală. Deci…

      *Tare mă mănîncă palma să fac să fie un Tesla model S cu de toate, inclusiv cu o baterie de 100+ KWh :)

  11. Diferenta dintre SUA si Romania pleaca de la diferentele de mentalitate ale popendulatiei. La ce se gandeste romanul cand aude ca unu propune variante de a fi autonom in ceea ce priveste energia electrica? Cat costa. Ala e singurul gand al lui. Cat costa. Mult dom’le, imi amortizez investitia in 20 de ani, ca eu consum acum curent de 100 de lei pe luna. Nu merita…e o prostie. Ar putea fi o coincidenta ca cu mentalitati d’astea suntem unde suntem…ar putea fi. Dar cine mai crede in coincidente?

    Pai ganditi-va numai la cata energie electrica se va consuma in 5 ani, cand masinile electrice vor deveni mainstream. Numai luand in considerare ca de acum intr-un an, doar tesla va scoate pe piata 500.000 de masini pe an. In timp ce sursele poluatoare de productie a energiei o sa fie tot mai putine. Oare cat o sa coste atunci energia electrica? Tot 100 de lei pe luna? Lasand, evident, la o parte aspecte de infrastructura sau chiar ecologice.

    Deci da, nu are rost sa ne gandim acum la d’astea. Ca asa suntem noi. Nu ne gandim nici la inundatii cand ne facem case in mlastina, nu ne gandim nici ca poate maine creste rata cand ne indatoram 80% din venituri. Romanu are alte preocupari: unde face revu, concediu de la vara, sa mai beleasca fasolea in niste poze ca sa aiba material pt facebook. Romanu are nunti…aia e investitia lui anuala cea mai consistenta. In daruri la nunti. Ce va fi peste 5-10 ani…nu ne priveste pe noi. Vedem atunci. Ne descurcam.

    • Daca te referi la comentariul meu, te provoc din toata inima sa faci tu investitia si apoi sa.imi spui ca peste 10 POSIBIL sa se scumpeasca energia. Eu lucrez in vanzari si stii care e primul lucru pe.care.il intreaba clientii??? Cat mai costa pe mine, cu ce ma ajuta produsul tau si in cat timp imi scot investitia. Restul e gargara. Valabil si.in Romania, si in SUA, si in Germania si in general peste tot.in lume. Diferenta in Romania e.insa la.salarizare, ca aceeasi investitie pe mine ma costa la.fel ca pe.american, dar salariul meu e de 5 – 10 ori mai mic.

    • Cel mai relevant comentariu. O investiție pe 5+ ani se face gândindu-te la viitor, nu la situația de astăzi. Chiar dacă nu sunt de acord cu absolut tot ce zice „antevorbitorul”, e o descriere corectă a modului ˚în care se fac investițiile pe termen lung. Dacă nu gândești așa e gargară, peticeală, „merge și-așa”.

      S-a interesat cineva cum a variat prețul energiei în România în ultimii 10 ani? Cât/dacă se mai subvenționează? Taxe, accize, impactul „certificatelor verzi”? Ultimatumurile anunțate de țări occidentale pentru comercializarea mașinilor cu combustibili fosili?

    • „Diferenta dintre SUA si Romania pleaca de la diferentele de mentalitate ale popendulatiei. La ce se gandeste romanul cand aude ca unu propune variante de a fi autonom in ceea ce priveste energia electrica? Cat costa. Ala e singurul gand al lui.”
      Aici te inseli. Oameni mai pragmantici ca americanii mai rar.
      Cit ma costa sa schimb toate geamurile la casa? 20000$. Planuiesc sa stau in casa asta 10 ani si cind o vind nu voi putea cere un ban in plus pentru ca am pus geamuri noi. Asta inseamna ca ma costa 2000$ pe an. Cit ma costa incalzirea (pe curent) pe an? 1500$. Deci e mai ieftin sa platesc incalzirea decit sa pun geamuri noi. Uite asa gindesc americanii.

      Desigur ca exista visatori care cred ca in 5 ani masiniile electrica vor deveni mainstream. Dar realitatea este ca pina nu poti face un drum de 500 km fara sa trebuieasca sa faci o pauza de citeva ore bune pentru reincarcarea bateriei, masinile electrice vor ramine doar un vis frumos.

  12. Europa nu a mai inventat nimic notabil de vreo cateva zeci de ani. Europa nu exista, practic, in tehnologiile astea noi. Nu conteaza in batalia asta. Ei sunt ocupati cu admiratia masinilor nemtesti, iar nemtii nu mai inventeaza nimic notabil pentru ca ei sunt ocupati cu surubaraia, iar pe partea de software sunt ocupati cu producerea de soft pentru masluirea rezultatelor de pe VW si Audi.

    Europa nu a mai inventat nimic de cand nu e in stare sa bage bani in ceva pe termen lung. In afara de ajutoare sociale si construirea socialismului.

  13. Pentru ca Europa oricum isi permite :)

  14. Ideea nu e noua: https://www.thegreenage.co.uk/solar-pv-tiles/ si ROI nu este favorabil la noi deocamdată dar Musk e vizionar si mult marketing. Bravo lui!

  15. ţigle cu panou solar incorporat

  16. energia este ieftină și în europa. taxarea este scumpă. direct și indirect, taxele dublează prețul.
    în ceea ce privește panourile și „țiglele”, sînt curios cum s-ar putea ele răspîndi într-un cartier înțesat de blocuri, cu mașini parcate pe carosabil și spațiile verzi. ele sînt o soluție pentru case, pentru mașini cu un loc de parcare al lor. în românia, mai greu.

    de fapt, cea mai grea poblemă cu energia verde nu este producția, ci stocarea. există cîmpuri fotovoltaice imense în california, în maroc, etc., dar ce facem noaptea, cînd se presupune că se încarcă cele mai multe mașini electrice?

    nu în ultimul rînd, cine crede că mașinile electrice vor deveni mainstream prea curînd, să mai facă niște calcule. să zicem că mașinile electrice vor avea în următorii ani o autonomie rezonabilă de 4-500 de km și un timp de încărcare de 20-30 de minute, adică vor deveni o alternativă la cele pe combustibil fosil. 80-100 de kw pe noapte înmulțit cu 2-3 milioane de mașini ar distruge orice rețea de distribuție, oricît de solidă ar fi. se topesc transformatoarele și sîrmele ca înghețata. exagerez. astea moderne apucă să se decupleze singure. sare siguranța.

  17. Se poate calcula un cost al Kw extras din baterii. De ex pentru Powerwall avem 14 kwh x 3600 cicli x 0.7 ( 70% descarcare sa nu crape acumulatorii prea devreme ) = 35280 kwh ce pot fi extrasi pe durata de viata a bateriilor. $5500 / 35280 = ~$0.15 / kwh.

    Iese putin peste pretul curentului din retea ( ~$0.12 dupa taxe ). Pentru ca un sistem offgrid sa fie profitabil ar trebui sa se consume direct din ce produc panourile si mai putin din baterii. De ex bagat masina de spalat pe la 12-13 cand este soare si panourile produc maxim, calcat rufe cam pe la aceleasi ore, etc.

    • 70% e power wall-ul? Păi bateriile deep cycle dedicate sistemelor off-grid merg până la 25% descărcare cu 5400 de ciclii. Ciudat! Și sunt mult mai ieftine, dar na, nu poți să le agăți pe perete!

    • @qoogle Tesla power wall vine cu garantie de 10 ani si nelimitate cicluri de incarcare/descarcare, asta in materialele de marketing.
      Banuiesc ca datele despre 70% si 3600 cicluri le-ai luat de la power wall 10KW la care au renuntat inainte sa il produca.
      $5500 costa bateria plus taxele sub 10% prin america si 20% TVA in Romania, apoi trebuie instalata de un personal calificat, apoi depinde unde este instalata trebuie modificat sistemul electric si creat un panou electric nou cu „critical loads” circuite care sa functioneze pe baterie.
      Apoi bateria nu e eficienta 100% la 100% , invertorul are eficienta de 97%, apoi cand e incarcata de la retea are eficienta de 87%.
      La bateriile cu litiu si un 2% si un 90% e considerat un ciclu .
      La sistemele off-grid se instaleaza panourile apoi bateriile apoi invertorul , asa ca daca ai un nor care trece prin zona sa nu ai fluctuatii.

    • @haivas pentru sistemele off-grid in general se calculeaza pentru 50% DOD (depth of discharge) .
      De la producator de pe site: HUP solar batteries last 2100 cycles of up to 80% discharge, 10 years warranty.
      Trojan la 1000 de cicli, dar de deep charge cu 5400 cicli nu am auzit.

      Uite aici durata de viata a bateriilor in functie de technologie.
      Starting: 3-12 months
      Marine: 1-6 years
      Golf cart: 2-7 years
      AGM deep cycle: 4-8 years
      Gelled deep cycle: 2-5 years
      Deep cycle (L-16 type etc): 4-8 years
      Rolls-Surrette premium deep cycle: 7-15 years
      Industrial deep cycle (Crown and Rolls 4KS series): 10-20+ years.
      Telephone (float): 2-20 years. These are usually special purpose „float service”, but often appear on the surplus market as „deep cycle”. They can vary considerably, depending on age, usage, care, and type.
      NiFe (alkaline): 5-35 years
      NiCad: 1-20 years

    • Ideea era sa facem un calcul al unui kw extras dintr-o baterie sa vedem in mare cam pe unde se afla in comparatie cu pretul unui kw din retea.
      Am dat exemplu de un calcul grosier fara a mentiona pierderile din transformari, de temperatura, din cabluri, cum bine s-a punctat. Unde mai pui ca incarcarea bateriilor de la 80 la 100% dureaza foarte mult si este posibil sa nu fie niciodata incarcate la 100%.

      Defapt asta as vrea sa faca producatorii de baterii, sa spuna, uite aici bateria asta, costa $x si poti sa extragi din ea y kw, deci un cost de $z / kw.

  18. Dar… daca muti aragazul sa fie pe curent, caldura in casa sa fie produsa tot prin curent. Iti iei si o masina uscator haine si masina spalat vase. Atunci calculele sunt in favoarea powerwall-ului si solarului tesla.

  19. In Europa s-au instalat masiv panouri solare pentru ca:
    1. pe undeva sunt finantate de Stat, uneori si electricitatea produsa e finantata (vezi taxelea alea de pe factura..)

    2. majoritatea celor care au subscris nu cunosc costurile reale vs. return vs. durata de viata a sistemului (cam slabut, deocamdata, nu prea se amortizeaza daca nu e subventionat sistemul)

    3. Sistemul nu functioneaza cu acumulatori (ar fi mult mai scump) ci la modul: panourile tale livreaza electricitatea in reatea printr-un contor special care numara si cat ai produs, nu doar cat ai consumat, primesti pentru asta un soi de credit, pe care il poti pe urma consuma cand vrei tu (si panourile tale nu produc: noaptea, iarna, etc.

    Da, daca vrei 100% „offgrid” trebuie sa adaugi acumulatori dar costurile sunt substantial mai mari ( durata de viata la acumualtori este de 2-3 ani max).

    Nu mai zic ce capacitati ai nevoie daca vrei sa mai dai drumul la ceva mai serios, gen o masina de spalat, aspirator, blender mai mistoc, cuptor/aragaz electric nu mai zic.

    Iarna tot n-ai sa ai curent suficient, decat daca supradimensionezi masiv sistemul (cam 2x cel putin), astfel incat vara practic o sa ai exces – costurile vor creste si ele.

    Rezumat: fara subventii e mai scump.
    Merita doar daca vrei musai sa fii „offgrid” sau n-ai access la retea. Sau banii nu sunt o problema :)

  20. as vrea sa explic putin cum functioneaza panourile solare cand produc energie si cand consuma o casa energie.
    http://imgur.com/a/HEdAP
    Majoritatea au sonsum mai mare de energie dimineata de la 5-8 doar ca in unele cazuri e inca intuneric si panourile solare inca nu produc destula energie.
    In functie de anotimp panourile incep sa produca energie de la 6:30 cu un maxim la 12-1 si apoi descreste. Apoi tot in functie de anotimp creste consumul spre seara de la 4:30 cu un maxim pe la ora 8 si apoi scade pana la 10 :30 seara.
    In industrie sau zona comerciala consumul cel mai ridicat e de la 1-4 dupa masa.
    In mute tari poti sa injectezi surplusul produs de panourile solare in retea si esti platit.

  21. Cata energie produce un sistem solar in Romania ?
    http://imgur.com/a/qMRh3
    Daca vrei sa simulati diferite marimi puteti sa o faceti aici pvwatts.nrel.gov, informatiile sunt detailiate pana la ora, zi, luna, an.

  22. Păi crezi că nemții nu produc deja curent cu panouri? Până și în geamurile unor cladiri au pus ăia firișioare care strâng laolaltă toți electronii puși în mișcare de soare. Îs tehnologii și tehnologii, mai bune sau mai rele. Tesla e un exemplu din America … fii sigur că și Europa are exemplele ei … ești surpins pentru că nu ești informat și pentru că pur și simplu te-au făcut americanii să crezi că tot ce anunță ei în mod pompos e cel mai cool și cel mai bun și nimeni nu s-a mai gândit la asta.

  23. Tabelu’ ala cu romania e foarte grosso-modo.
    Sunt diferente substantiale la cat produc in baragan vs cat produc in botosani
    Sunt calculatoare pe Internet, dai coordonatele gps (le iei de pe google maps), perioada anului, tipuri de panouri (fixe sau cu orientare dupa soare) si vezi cat iese.
    Oricu, nu prea iese.

    In Franta s-au instalat masiv la omul de rand, acoperisul de la casa, garaj, etc. de multe ori fara sa renteze, chiar si cu o orientare orientare proasta.
    Omul de rand nu stie asta, dar agentul comercial da. insa nu e atat de prost sa spuna si sa piarda comisionul.
    Smenu care este? Creditele – toate miscarile astea se fac pe credit si bancile castiga masiv.

    Prostul de rand mai plateste inca o taxa, si doar unii, care chiar stiu ce fac (de unde le cumpara si unde le instaleaza, pe hecatare) castiga substantial.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.