Activismul e adorabil uneori…

Cea mai mișto chestie pe care o să o citiți zilele astea pe net e asta:

SAN JOSE — A local school district’s unique idea to turn schools into teacher housing — an attempt to tackle the region’s dire housing shortage and retain fleeing instructors — is colliding with a massive backlash from neighborhood residents.

A Wednesday meeting to discuss the plan, which drew hundreds of residents, devolved into angry shouting, with supporters arguing that the schools are vital to the neighborhood, and that building low-cost housing in their place would depress home values, negatively impact the aesthetics of the area and worsen traffic. (sursa)

Contextul e ăsta: giganții tech din zonă plătesc salarii foarte mari, oamenii din zonă care nu sunt proprietari au trebuit să se mute, pentru că proprietarii au mărit constant chiriile, așa că zona a ajuns foarte scumpă pentru cine n-are 5 sau 10.000 dolari pe lună salariu. Și toți care lucrează în servicii în zona aia, nu doar profesorii, trebuie să facă naveta, uneori și două ore dus, două întors.

De asta e mișto. Vrem cadre didactice în școli, vrem să-i plătim prost, dar să nu se mute lângă noi, că nu vrem să stăm lângă toți săracii. Și să nu se construiască case pentru ei în zonă, că scade valoarea caselor noastre.

Cred că orice om normal la cap, când vede atâta prostie, își caută de muncă în altă parte, să nu mai aibă deștepții ăștia cadre didactice în școli, să simtă pe propria piele prostia de care dau dovadă. Activismul ăsta e mișto uneori.

Asta îmi aduce aminte un pic de plânsetul lui Vasile din Prelungire.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

35 comentarii

  1. Pai poti extrapola si la orasele noastre mari. Ca invatator daca stai langa o scoala mai spalata centrala, ap in care stai costa cat 2 rinichi de copii crescuti bio. Cat ai chenzina ca invatator ? 3000 de lei ? :D

    00
  2. Mda, din pacate nu oricine isi permite luxul sa isi ia catrafusele si sa isi gaseasca un job in alta parte.
    Dar da, probabil ca profesorii cei mai buni or sa isi gaseasca joburi in alta parte, calitatea scolilor din zona va scadea, dupa care figurantii care nu vor saraci in cartierul lor vor pierde la randul lor 2 ore pe drum ca sa isi duca plozii la scoala. Life’s a bitch :).

    00
  3. iar știrea asta mi-a adus aminte de privirile confuze pe care le aruncă părinții profesorilor de limbi străine când sunt informați că există google translate și dicționare online dacă plozii nu cunosc sensul vreunui cuvânt – motiv să renunțe la temă, evident https://www.zf.ro/romania100/manuela-prajea-profesoara-matematica-inclusa-lista-celor-buni-50-profesori-lume-2016-adus-notiuni-business-industrie-medicina-stiinta-cursurile-mele-matematica-urma-doua-luni-plecat-insa-tara-17553642 – cum doamnă, să caute pe net? noi nu îl lăsăm pe net

    00
    • Dacă nu îi lasă pe net atunci să le cumpere dicționare, să-i trimită la bibliotecă să studieze/împrumute dicționare, să ceva cu dicționare.
      Adică vrei să zici că există părinți care scuză nefacerea temei cu „n-a știut copilul cuvântul x” și au pretenții să învețe limbi străine fără un dicționar, într-o formă oarecare?!

      00
    • dap, exact asta vreau să zic, mai mult, există părinți de copii de clasa a-VIII-a care se deranjează dacă profesorul integrează referințe despre diferite subiecte ce țin de biologie, geografie, istorie blabla în temele de la clasă; exemplu: au avut de răspuns la niște întrebări, la engleză, despre o piesuliță de teatru pentru copii la care avea ca suport o povestioară scurtă de genul bandă desenată, din 37 de copii nici unul n-a „înțeles” povestea și nici n-a avut curiozitatea să caute titlul pe youtube unde ar fi găsit videoclipul cu subtitrare în engleză și orice altă limbă ar fi setat, deși în subsolul paginii exista indicația „căutați pe net”, apoi părinții le-au găsit scuze că nu se descurcă cu netul, deși prietena fie-mii găsea desene porno „pe net” încă de la 5 ani și le urmărea cu interes

      00
    • Văleu, maică, văleu!

      00
    • @pizzi: Nu cred că g translate ar fi o referință. Tot astfel cum nu cred că dacă nu știu ceva te repezi să cauți o rezolvare „pe net”. Din păcate acolo informația este amestecata, cu lucruri bune și rele la un loc (un exemplu care îmi vine in minte este tpu). Este rolul pedagogului și al părintelui să îndrume copilul atunci când caută ajutor „pe net”. Un copil când intră pe net nu se va apuca sa caute dicționare ci jocuri, muzica etc.
      Exista unii profesori care fac ore foarte atractive fara niciun fel de material „auxiliar”, ba chiar scriind pe tabla veche, cu creta cum există profesori care vin cu tot felul de inovații in materie de echipament dar ale căror ore sunt plictisitoare.
      @zoso: legat de subiectul articolului peste tot in lume profesorii și învățătorii sunt plătiți destul de prost (inclusiv în țările nordice). Investiția în educație este ceva pe termen lung și foarte lung, uneori rezultatele de vad peste zeci de ani. Nu e că la corporație sau imobiliare.

      00
    • gtranslate nu e referință? am învățat singură germană și chineză cu ajutorul gtranslate, ai uitat să precizezi că pentru putori nimic nu e referință

      00
    • Ok, nu gtranslate, dar vorbim de dicționare.
      Indicația pt net venea dintr-un manual/de la un profesor și menționa numele piesei de teatru. La ce informații amestecate te referi.
      În plus, Pizzi vorbește de elevi de gimnaziu. Cei mai mulți elevi de gimnaziu care au în casă un computer conectat la net au canale de Youtube propii, știu să-și caute muzica și porn-ul preferat și zici că nu-s capabili să caute un cuvânt într-un dicționar sau să caute o piesă de teatru sau un film indicat de profesor?!

      00
    • Mă bucur că ai învățat limbile germană și chineză cu Google translate. O sa te rog sa rescrii primul tau comentariu de aici în germană sau in chineza și după aia sa vedem ce înțelege google translate. In plus Google translate este util doar in ceea ce privește studiul limbilor străine. Ce faci insa cu celelalte materii? Pui la matematica o ecuație in Google și aștepți răspunsul? Sau la filosofie scrii in google o afirmație și aștepți să vezi dacă ți-o comentează?
      Daca ai toate răspunsurile de-a gata pe internet ce rost mai are să îți antrenezi neuronii? Eu cred că prea mulți ajung să creadă că internetul te face mai deștept ceea ce nu e adevărat.

      00
    • m-am abținut cu greu să-ți spun că ești prost și încheiam orice discuție, dar hai să fac un ultim efort
      – care e antrenamentul neuronal la căutat cuvinte cu dicționar sau gt, că nu înțeleg ce mare efort mental au ratat putorile alea
      – limba vorbită e la nivel B1-B2 în funcție de idioame și expresii (adică dacă vreau să te înjur în chineză pe versuri de eminescu cu rimă împerecheată, gt n-o să reușească să traducă) – nu mai știu care a fost primul meu comentariu aici, dar acum gt sigur îl traduce perfect în limbile alea, mai ales că n-am folosit înjurături și invective vreodată, cu excepția comentariului de azi, adresat ție
      – nivelul unei limbi străine la clasa a 8 a e B1, unde plm e problema cu căutatul unor cuvinte de nivelul lor în dicționar sau pe net? atenție, cuvinte nu tradus de texte din literatura universală
      – am folosit gt (care mai nou are AI și poate traduce și chestii complexe, adică idioame și expresii uzuale din lb vorbită) fără probleme până la inclusiv nivelul B2 de manual, fără probleme, îmi iau textele din cărți și le traduc cu ocr în gt, care mi le și vorbește, da? deci pot auzi simultan ceea ce citesc, mai mult, la chineză am și pin yin adică pronunție pentru caracterele-alea – apoi fac exercițiile din manual + caiet, acum vb relativ fluent germană și chineză (engl și fr știam din școală unde n-am avut grețuri cu dicționarele sau cărțile de literatură, într-a opta vorbeam fluent franceză după 4 ani de gimnaziu, într-a doișpea (18 ani) am obț primul job la o ambasadă, fără pile, datorită niv meu de engl)
      – iphone are o funcție pe care androidul n-o are, aceea de a citi texte în lb străine cu o intonație și-un pitch perfecte, pe care le invidiez, o folosesc și pe-aia
      – sunt aplicații care îmi scanează imaginile live și-mi scriu și pronunță cuvintele pe ecran, ce e rău în a le folosi ca să înveți limbi străine?
      – pentru matematică sunt aplicații care citesc ecuații, integrale și alte hoange și-ți oferă rezolvările pas cu pas, dacă nu ai profesor sau bani de meditații le folosești ca să înveți cum se rezolvă exercițiile și nu pici bacul ca ultimul prost, apropo, tu l-ai luat cu mai mult de 7? că nu pari să
      ești un exemplu perfect pentru dăncilii româniei, continuați bă, să vă țineți copiii în imbecilitatea cu care v-ați hrănit voi toată viața, și stai liniștit, nimeni n-o să-ți bage niciodată nimic în traistă degeaba, deci stați în continuare și așteptați profesorii ăia care să facă din căcat bici și să pleznească, eventual cu tăbliță și cridă, că hârtia e de la satana, invenția secolului 20 (să mai spun că am învățat și back-end și front cu tutoriale și cursuri de pe net? :D evident, și cu soluții, că nah, nu e cazul să inventezi roata doar ca să te caci pe tine, vezi cum se face, imiți și abia mai încolo-așa creezi tu chestii, că alea n-au cum să fie create din nimic)
      ah, iar cu filozofia, ce e atât de rău să citești diferite variante la o problemă pe net și apoi să vii cu părerea ta? cu ce te oprește netul să gândești? poate că îți deschide perspectivele și ți-e ție frică să nu afli cât de redus ești

      00
    • pizzi, permite-mi sa nu te cred ca ai invatat germana doar cu google translate. Germana daca nu o vorbesti cu cineva (nativ de preferinta), nu ai cum sa o inveti doar traducand texte. La chineza nu ma bag in cele peste 5000 de semne ale ei. Probabil esti supradotat(a) pe partea de limbi straine. Locuiesti in RO?

      00
    • @alex_b: de ce îți mai bati capul cu pizzi, numai înțeles că e un bot dotat cu AI care posteaza aici?

      00
    • Alt destept: am invatat germana cu manualele pe care le recomanda la cursurile de integrare si orientare, asta dupa ce am trecut primtr-un curs de germana intensiva deutsch fur auslander si nici nu mi-am propus sa ajung doctor docent in germana, daca sunt in stare sa imi comand mancare, sa inchiriez o casa si sa nu iau trenul gresit ptr mine e mai mult decat suficiet – si da, cred ca mai am nevoie de 7 vieti ca sa invat nenorocitele de prepozitii in dativ si genitiv, dar inca o data, n-am inv germana ca s-o predau sau sa fac traduceri, asa ca se poate – chineza are o topica si-o gramatica f simple, mi-a fost mai usor s-o-nvat decat germana – acum imi pun toate filmele in germana cu subtitrare engleza, cu exceptia catorva cuvinte inteleg tot si din revistele lor inteleg 90%, cum am zis, sunt la nivel B1-B2 si nici nu cred ca tre sa fii vreun geniu sa inveti limbi staine, e suficient sa fii perseverent, sa lucrezi constant si sa iti exersezi memoria

      00
    • OK, deci ai facut un curs, stai in Germania si vezi / auzi limba in fiecare zi, te uiti la filme in germana. Asta nu inseamna ca ai invatat cu gtranslate. Iar fluent nu inseamna ce zici tu, fluent inseamna sa poti o conversatie cu un prieten si sa poti sa lucrezi intr-o firma in care limba oficiala este Deutsch. Poti asta?
      Asa, de comandat mancare pot si eu: „mit allem, bitte”, „keine Zwiebel” daca mai trebuie sa vorbesc in ziua aia. Sa ma descurc in situatii uzuale, de zi cu zi, pot de asemenea. Sunt la nivel B2 dar nu ma consider fluent.

      00
    • Daca nu ar fi fost gt nu reuseam sa invat rapid, m-as fi chinuit tot cu dictionarele alea groase de hartie, stii ca gt acum poate auzi ce spun si imi traduce in timp real, in caz ca nu stiu vreun cuvant sau vreo expresie? Marea prostie a celor care se apuca de inv lb straine e sa incerce sa fie perfecti, fluent nu inseamna sa vb perfect corect gramatical, inseamna sa intelegi si sa reproduci la viteza normala mesaje simple din viata de zi cu zi – eu fac asta, ma doare-n cur cat de gresit folosesc G sau D, daca ma intelege neamtu’ e suficient. In domeniul meu de munca nu prea conteaza daca stii germana sau nu, am vrut doar sa invat ptr a-mi usura proc de obtinere a cetateniei, in 4-5 ani daca plec de aici cu B1-B2 sigur ajung si la proficiency, apropo, la engl am C2 de mai bine de 10 ani si tot nu pot sa spun ca sunt fluenta dupa exigentele tale, chiar daca fol engl zi de zi :D Fie-mea face germana de la gradinita, acum e studenta si conversam in germana prin casa – deci da, pot spune ca fara gt treceam foarte greu prin manualele de germ intensiva si probabil ca in loc de 3 ani mi-ar fi luat 10 sa-nvat pana la niv asta fara prof, iar la chineza o viata.

      00
    • sper sa nu aud ca „esti fan pizzi” dar acum are dreptate.
      google translate nu e foarte util cand traduci in romana propozitii intregi. Dar, sa cauti cateva cuvinte este chiar util. Exista jde dictionare pe net. Sa zici „nu a inteles cuvantu” e chiar penibil.
      Daca stii engleza, deja se schimba discutia. Traducerile din germana spre engleza sunt destul de inteligibile. Chiar la propozitii mai lungi. Avand in vedere ca germana mea era spre 0 m-am descurcat decent cu taskurile cat am lucrat la ei. Copypaste in gt…citit ce tre :)

      Acum cu muedeza la fel. Cand vreau sa citesc o stire traduc cu gt care devine din ce in ce mai bun.
      Doamna foloseste la invatat pe langa carti si alte informatii de la profi si gtul. in fond e doar o alta resursa.

      00
    • Si eventual pretentii sa invete matematica fara sa rezolve exercitii.

      00
  4. „In silicon valley, with 100k/ year you live like a bum” – un om care a locuit 15 ani in Cali

    00
  5. Ăștia nu știu să strângă fondul clasei? La ce venituri sunt acolo, scuturau de pe părinți banii de chirie.
    Aia-s multi libertarieni de stânga, care o dau cu egalitatea sociala și cu pc , dar când e vorba de plătit impozite mai mari se cam fac că plouă.

    00
    • E fix ca la noi, toţi au hipsterisme de genul în cap:

      Să se facă, dar nu cu noi.
      Să se dea, dar nu de la noi.

      De asta PSD câştigă alegerile şi tinerii deştepţi şi frumoşi se pişă pe el de vot.

      00
  6. Mi se pare oarecum ironic, faptul ca desi se invart bani exagerat de multi in acea zona(teoretic cea mai mare invazie de dejtepti), dar exista ura asta asa mare fata de profesori. Dar stai marii oameni din vale, au reusit fara scoala, deci la ce avem nevoie de profesori?

    00
  7. Problemele complexe necesita solutii complexe. Sa strici cartierul cu locuinte temporare si sa reduci calitatea spatiului nu e o solutie. Sa ii pui pe profesori sa faca ei naveta 2 ore nu e o solutie. Ma gandesc ca scoala respectiva e de stat, daca respectiva scoala devine privata, isi ajusteaza costurile dupa nevoile zonei: parintii platesc mai mult pe scolarizare (dar mai putini decat daca li s-ar devaloriza proprietatile) si profesorii vor fi mai bine platiti ca sa isi permita si ei sa locuiasca acolo.
    mersi,

    00
  8. Am citit de 2 ori… Aia se opun dărâmării școlilor pentru a face blocuri in schimb… Faza cu cheap homes care strica zona e hilară, sa fim serioși, o sa fie la fel de scumpe ca si celelalte, nici gând să își permită plebea sa stea acolo… Profesorii stau doar daca le subînchiriază școlile pentru ei…

    00
  9. Cu cât școala e mai bună, cu atât casele din acel school district sunt mai scumpe. Dacă dispare școala, ce se va întâmpla cu valoarea lor?

    San Jose e cel mai scump oraș din SUA și jumătate din adulți au cel puțin Bachelor’s Degree. Bine, Silicon Valley e plin de PhD-iști. Oricum, deștepți oameni.
    https://eu.usatoday.com/story/money/economy/2018/09/12/cost-live-america-most-expensive-cities/37748097/

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Alte linkuri (mostly NSFW)