Acesta este un profesor român

Ca tanti asta sunt mii cărora nu le mai pasă. Nu le pasă pentru că au salarii mici, știau asta când s-au apucat de meseria asta (aici discuția e mai largă, un salariu poate ajunge pe la 2-3000 lei cu sporuri de vechime și cu grade), nu le pasă pentru că s-au săturat. Pasiunea le-a dispărut, dacă ea a existat vreodată. Nu mai vor să învețe ei ceva și nici pe alții. Nu iau examenele de titularizare, dar continuă să predea, pentru că nu pot fi dați afară pentru a face loc unora noi.

[fbvideo link=”https://www.facebook.com/StirileProTV/videos/10153783037797266/” width=”600″ height=”400″ onlyvideo=”1″]

 

Funfact: directorii și inspectorii nu dau nici un examen. ei sunt numiți. unii dintre ei sunt pe listele de consilieri la alegerile de sâmbătă.

 

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

73 comentarii

  1. Prietene,
    Maica-mea are 42 de ani vechime in invatamant si un salariu de 1980 de lei net, cu toate gradele posibile (invatatoare). Si acum spera la o pensie de 1400-1500 de lei. Despre ce vorbim aici? Normal ca nu le mai pasa, si e vina lor oare?

    00
    • genial filmul…

      vorbim despre pretentii fara acoperire, indolenti, prost pregatiti, spagari care nu cer altceva decat bani. invariabil, cand s-a pus problema unei reforme, unei schimbari de conceptie a ceea ce inseamna sistemul de invatamant au sarit de cur in sus. ia spune tare in cancelarii „criterii de performanta”, greva instant scrie pe ei.

      00
    • @Rumbu, e liceu pedagogic. Se fac 5 ani, in loc de 4 si in principiu se haleste carte pe paine. Cand era cu examen, era al draculului de greu de intrat. Si ca idee, profesorii fac o facultate.
      In alta dezordine de idei, maica-mea a facut un colegiu pedagogic. Inca 2 sau 3 ani dupa liceu.

      00
    • @ Rumbu, si tot de dragul argumentatiei, incearca tu sa faci 4 ore pe zi ce face o educatoare sau invatoare, vreme de vreo luna, eventual cu grupa mica sau cls I, si apoi discutam argumentat cum e cu alea 4 ore. Va provoc sa faceti asta si sa discutam dupa aia cum e cu alea 4 ore.

      00
    • Plus concediu 3 luni pe an.
      Am si eu cunostinte care recunosc ca salariul e relativ mic, ca stiau asta inainte de a se baga, dar nu se plang tocmai din motivele astea: munca 5-6 ore pe zi, plus 3 luni de concediu pe an (pe langa vacanta de craciun)

      00
    • Ma, voi de unde o ardeti cu „4 ore pe zi”? Ce program are un liceu, in 2016. Eu am prins 6-7 ore pe zi, cand eram elev. Iar profii importanți pentru profilul liceului aveau cabinete.
      Ma, cat are chef sa stea un elev la scoala NU e același lucru cu programul profesorilor. :)

      00
    • C: Daca e vacanta nu inseamna ca sta proful degeaba. Au de facut planificari, de pregatit lectii etc.

      Liviu: Maica-mea are salariu 3500 dupa tot ~40 de ani de munca plus toate gradele si e multumita, mai ales ca in anii astia o sa primeasca inapoi ce le-a luat Boc.

      00
    • @Rumbu. Instalator, de exemplu. Electrician ar fi alt exemplu. Ia vezi cat te costa sa schimbi o chiuveta , sa pui o priza , sa …
      Stiu, ei muncesc 8 ore pe zi. Daca vor. Dar si cu 4 ore castiga mai bine.

      Diferenta e ca ei nu lucreaza la stat si chiar daca meseriasul roman e renumit ca nu face treaba bine , sau nu pana la capat , nu vezi instalatori care sa nu stie sa iti schimbe chiuveta dupa 16 ani de experienta , ca ar fi facut foamea demult.

      Problema e ca si aia care isi dau silinta ( in invatamant) sunt in fix aceeasi oala cu astia de tipul femeii din interviu, ca asa merge treaba la noi , la gramada.

      Si nu , nu poti sa ii dai afara si sa aduci pe altii , ca nu ai pe cine. Vezi ce note se iau la examenele de titularizare.

      Si ar mai fi , ca e greu sa gasesti un om capabil si dedicat sa vrea sa munceasca pe salariul de inceput ca profesor. Daca e atat de capabil cat ar fi nevoie , poate face lejer altceva pe dublul sumei.

      00
    • De dragul argumentatiei, cam ce meserii la care este necesar doar liceul si in care muncesti 4 ore pe zi efectiv crezi ca sunt mai bine platite?

      00
    • Imi place cum se comenteaza la genul ce plm …4 ore , vacanta 3 luni, da-i draq cu 10 mil pe luna…asa ca doar romanul e specialist in orice inclusiv masini, fotbal si invatamant(oricum el o arde pe FB 6 ore la corporatie si 2 ore la tigare-ce usor e sa generalizezi nu?).
      Sunt multe uscaciuni si in invatamant… asta e clar si trebe sa vina o curatenie generala sa se mai trieze „neghina”…Dar pot sa bag mana in foc ca mai mult de 50% isi vad de treaba si incearca sa ne invete plozii ceva, (da, da acei plozi razgaiati cu smartphone-uri de 30 de mil care cu orice ocazie incearca sa le dea peste nas profilor cu termeni de genu „saracule”, „amaratule” etc…).
      Oare sunt singurul care crede ca domenii gen invatamant, medicina, armata, politie, pompieri trebuiesc renumerati mai bine – cel putin peste salariul mediu din RO…?

      00
    • Vorbim de invatatori. Ala micu’ al meu are trei ore pe zi cu „tovarasa” + una cu diverse persoane (engleza, sport, etc…).

      00
    • La liceu orele „mai importante” nu se pun niciodata ultimele, cu exceptia laboratoarelor de informatica pentru specializarea informatica intensiv.
      In plus, gandeste-te la invatatori si profesori de gimnaziu, ca si aia sunt la fel de multi

      00
    • @rumbu – stiu eu o mesrie mai bine platita, care nu necesita studii, iar programul e flexibil – parlamentar (invatatoarea Cristina Anghel o stie si ea).

      00
    • @Ionut Staicu:
      Nu raman sigilate, se mai duc unii profesori cam o saptamana in total (cand pot ei). Vorbesc despre cei cu cel putin 2-3 ani vechime. Cei mai noi au mai mult de munca pana se „rodeaza”: mers la scoala in vacanta, pregatit lectiile dinainte etc.
      Deja cei cu >5 ani experienta au o singura grija: sa nu uite cand le vine randul sa aduca cafea in cancelarie

      00
    • Trei luni de vacanță. Hahahaha.

      Voi chiar credeți că școlile și grădinițele se închid pe 15 iunie și gata, rămân sigilate până pe 15 septembrie? Ha. Ha. Ha.

      00
    • @C: Poate că totuși nu ai dreptate. Cred că ți-ar putea confirma asta cam oricine lucrează în sistemul de învățământ.

      00
    • Nu se poate depasi 2000 lei salar ca profesor sau invatator.

      Inspectorii, directorii sunt alta mancare de peste… si da, nimeni nu-i da jos.
      Gradatiile de merit se pot sau nu lua – adca predai la o scoala de cartier amarat cu copii care abia citesc nu poti spera la olimpiada.
      Fact…

      00
    • @Rumbu – salarul de baza brut reprezinta salarul de incadrare, care nu include niciun spor. Veniturile totale lunare, sunt cele care ne intereseaza, si pe alea nu am vazut sa le faca publice niciun angajat la stat.
      @Romeo – salarul mediu brut in 2016 este undeva in jur de 2600 lei. Vrei sa-mi spui ca politia si armata are venituri mai mici? Invatatorii si profesorii cu vechime si grade luate castiga mai putin de atat? Da-mi voie sa te contrazic.

      De ex, invatatoarea pustiului meu castiga aprox 3000-3500lei/luna – peste 15 ani vechime, toate gradele luate. Suplimentar, dupa ore, are clasa de „afterschool” cu aprox 20 copii – fiecare copil contribuie cu aprox 600lei/luna, cost care include si masa de pranz – aprox 200 lei (10 lei/zi). Si da, in cazul asta sta 8 ore la scoala – vine la 7.50 si pleaca la ora 16.
      Fa tu calculele.

      00
  2. doamna asta nu e profesoară – cine știe câți din cei de la miting or fi cu adevărat profesori

    00
  3. In anul scolar 1996-1997 am fost profesor suplinitor. Fara facultate terminata, doar cu atestat de profil.
    Am plecat in privat, pe un salariu dublu sau triplu, nu mai stiu exact.
    Am scris asta pentru a arata putin nivelul la care eram.
    –-
    Mi-a placut meseria de profesor, eram catalogat „de gasca”, am mulți fosti elevi in lista de facebook. Am rămas cu o nostalgie, desi am lucrat numai un an: ma bag in orice proiect despre/pentru elevi.

    My point: trebuie sa fii relativ bogat pentru a putea avea un job de profesor in România. Sau sa traiesti cum ar trebui sa trăiască preotii: in saracie, „doar cu multumire spirituala”.
    Asta spre deosebire de Vest, unde a fi profesor e o meserie bine si foarte bine platita.
    Acum sunt in Italia, imi „completez” studiile. M-as intoarce ca profesor, chiar și la Vaslui, de unde sunt eu, dar mi-e frica sa nu mor de foame (nu as mai putea locui la mama acasa, cum faceam in 96).
    Daca ar crește vizibil salariile, si ar fi mai putina mafie in sistem, cred ca interesul si pasiunea de a preda ar reveni la niveluri mai bune printre profesori.

    00
  4. Cunosc pe cineva proaspăt ieșit de pe băncile facultății care vrea să se facă profesor. Sunt doar 2 motive, lucrează până la 14:00, și are 3 luni concediu pe an. Salariu e acceptabil pentru munca depusă.

    00
    • Numai cine nu a lucrat în învățământ crede ca un profesor concediu 3 luni pe an.
      Iar lucratul până la 14 il faci doar daca nu te interesează meseria. Unchiul meu a fost profesor universitar: IN FIECARE SEARA isi pregatea lecția pentru a doua zi, desi preda de zeci de ani…

      00
    • Spune-i sa mai intrebe cum e cu alea 3 luni, s-ar putea sa-si ia teapa. Vacanta copiilor nu inseamna automat concediu pt profesor. Si in rest cum zice Cristi.

      00
    • Profesorii universitari sunt alta mancare de peste. Ca profesor universitar ai un salariu decent, mai scrii o carte dupa care trebuie sa invete studentii, mai participi la un program de cercetare. Nu astia au iesit in strada.

      Salarii de baza brute (minim, maxim):
      – invatator = 1520 – 2995 lei
      – profesor = 1920 – 4563 lei
      – profesor universitar = 3409 – 7868 lei.

      00
    • @Cristi Nu confunda profesorul universitar cu profesorul preuniversitar.

      00
    • @Cristi, un salar de prof univ(grad de prof) e obscen fata de cel al unui invatator/profesor de boraci.

      00
    • Am lucrat cinci ani ca profesor. Acolo nu este vorba doar de orele de predat. Trebuie sa te pregatesti pentru orele alea. Mai ai sedinte de consiliu profesoral, mai ai lucrari de pregatit si corectat.
      Iti mai pregatesti un material didacic. Mai citesti ca sa nu fii in urma cu toate alea. Iar vacanta de trei luni o ai cam o data la 5 ani. In rest, toata vara pregatesti examene, clasa etc.
      Cat despre cei noi care vin…. ehhheeeeei… e cale lunga. Sunt foarte slabi. De exemplu, eu am colegi de liceu care au niste meserii anoste acum si stiau mult mai multa matematica decat un proaspat profesor de matematica, din asta nou.

      Cat despre examenele de titularizare, eu imi amintesc ca erau subiectele astfel concepute incat sa ia nota 7 doar cine trebuia. Si nu trebuia sa fie cei mai buni. Dovada este si faptul ca dintre colegii mei de facultate, s-au titularizat la matematica doar aia care au ramas repetenti ani la rand in facultate. Dupa cativa ani de repetat ii treceau profesorii de mila. Acum doar astia au ramas in invatamant. Cei buni au plecat demult din tara sau din sistem.

      00
    • Baieti, ce treaba are diferenta intre „profesor” si „profesor universitar”?
      Crede cineva ca aia universitari muncesc mai mult?, ca eu de asta dadeam exemplul.
      Unul universitar nu are plozi tampiti pe cap :) , chiar e mai relaxat, as putea spune. Vorbeste cu oameni care au venit cumva de bunavoie la scoala, nu e ca, de exemplu un prof. de geografie la un liceu de info (doamna profesoara de geografie de la Info Iasi – era doar una pe tot liceul, am fost un magar, imi cer scuze).
      ––––
      DUPA ce termini scoala, si daca mai ai o ocazie mica sa vezi/activezi in invatamant dupa, abia atunci poti intelege nivelul de stres al profilor.
      Voi ce faceti acum, stati pe zoso? Profii NU pot face asta, sunt la ore.
      Iar daca stau mai prost la capitolul „factor psihologic”, drumul spre dementa e clar. Mai ales in 2016.

      00
    • Asta cu 3 luni de vacanta e deja de toata jena. Sunt diriginta la o clasa de profesionala de-a zecea iar prima zi de vacanta la acesti elevi va fi 30 iulie, inca mai au 8 saptamani de scoala. Voi incheia mediile la purtare pe 27 iulie si voi preda catalogul in ziua urmatoare.
      De pe 10 august sunt in comisia de examene de corigenta pentru cei de clasa a XII-a, apoi la supraveghere la Bac sesiunea de toamna iar din 25 august incep examenele cu amantii si corigentii de la clasele IX-XI.
      Din 1 septembrie e obligatoriu sa incepem activitatea…
      Sa-mi spuna si mie cineva unde e vacanta de 3 luni, ca asa de vorbit prostii pe bloguri sunt satula!

      00
  5. „Yes” e vina lor „Yes” e si vina noastra.

    Sitemul se schimba mai usor din interior pentru ca stii ce si cum anume trebuie schimbat.

    Vina noastra colectiva este ca inca nu exista un spirit de coeziune si solidaritate la romani. Exista unul sau doi nebuni care spun lucrurilor pe nume si fac scandal insa cand e vorba sa aiba si sustinerea celorlalti,restul se uita pierdut pe pereti sau cu ochii-n pamant. Insa afara la tigara toti vin si zic …bravo gogule ce le-ai zis-o alora

    Plus ca de organizat miinguri sau proteste , se organizeaza doar cand li se lipeste burta de spate sau au primit altii , noi nu primim nimic? Nu pentru o reforma a sistemului sau a curiculei.

    Un popor prost (educat) e mai usor de manipulat si nu face surprize neplacute la alegeri …vedem acum pe 5 Iunie

    00
    • Din contra, sistemul se schimba greu din interior pentru ca oamenilor nu le place schimbarea. Dupa ce s-au obisnuit cu un anumit ritm al meseriei devin sceptici la orice noutate. Si meseria de cadru didactic e, din pacate, una foarte monotona.
      Mai mult, cei care realizeaza ca sunt necesare schimbari, de cele mai multe ori subestimeaza grav profunzimea schimbarilor si isi imagtineaza ca o corectie mica pe ici pe colo rezolva totul (vezi cazul Funeriu).

      00
  6. Mama s-a pensionat anul trecut in septembrie, educatoare, 36 de ani vechime, toate gradele didactice luate si salariu de merit, n-avea nici macar suma mentionata de Liviu mai sus. Are 1250 pensie. Si a continuat da-i pese pana-n ultima zi.
    Tata are cei 3000 mentionati de tine, dar e prof de generala, 37 ani vechime, toate gradele didactice luate, spor de dirigentie, ore peste norma si salariu de merit. (Ultimele trei sunt sporuri care se acorda anual, pot sa fie sau sa nu fie, nu intra in salariu de baza). Inca ii pasa. Acum e agitat rau ca are o programare medicala (pe care o amana de luni de zile din motive ce tin tot de job), care presupune sa lipseasca o zi si se apropie examenele.
    Vi se pare mult 2000-3000 lei dupa o viata de lucrat cu copii? Cand ati avut voi salariul asta si dupa cati ani de munca?
    Cand a fost articolul ala cu economisitul sumei de 10.000 euro (parca), toti va laudati cu cateva luni, maxim un an. Ia faceti un calcul daca voi in momentul asta traiti sau puteti trai cu 2000-3000 lei si in cat timp ati putea economisi suma aia cu venitul asta.
    Vali, fii corect, 3000 reprezinta salariul maxim posibil, practic la sfarsitul carierei, si in suma aia intra 1-2 sporuri care pot sau nu sa existe..

    00
  7. „unii dintre ei sunt pe listele de consilieri la alegerile de sâmbătă.”
    Ceilalti la alegerile de duminica. :P

    00
  8. Parintii mei au fost profesori multi ani dar erau diferiti fata de cei care sunt descrisi in articol.
    Legat de mitingul de ieri, acei oameni au fost dusi acolo ca si cei care au mers la National Arena la Ponta. Le-au fost platit drumul, un sandvis si o apa + zi platita de lucru. Fiecare sef mai mic de sindicat a primit sarcina sa umple un autocar. Autocarele au fost platite de sindicat catre firme ‘partenere’ ale unor politicieni. In invatamant e obligatoriu sa faci parte dintr-un sindicat si sa cotizezi. Nu, tu nu alegi sindicatul din care sa faci parte, el te alege pe tine.
    PS: cred ca doar Tolo poate sa ne arate adevarata mizerie din invatamant.

    00
  9. Ma bucur ca n-ai generalizat si ai scris in titlul articolului „un profesor”. Dar te rog, totusi, for good measure, sa cauti sa scrii si despre un profesor merituos. Eu, una, sincer, m-am saturat sa vad meseria asta denigrata pe internet si la TV. Daca ati sti cate lucruri frumoase se fac in invatamant, chiar si in scolile de la tara, asa, cu bani putini si fara sprijinul nimanui, doar prin implicarea profesorilor care isi iubesc meseria si copiii. Din pacate, insa, acestea sunt prea putin mediatizate. Stiati ca o profesoara de mate din Romania a fost intre primii 10 nominalizati la The Global Teacher Prize?

    00
    • păi aveţi rezultatele care să vorbească.

      00
    • Am citit azi un editorial. Cand au iesit profesorii in strada pentru calitate? Pentru calitatea manualelor, pentru calitatea programei, pentru legi care sa nu permita sa apara plagiatori jegosi ca Ponta si Oprea….etc…etc…daca vrei mai am! Dar mai bine cauta editorialul pe ziare.com (sorry Zoso daca fac reclama ascunsa!!!).
      Am un copil la scoala (una buna din orasul in care locuiesc) si mai am unul care mai are putin si ajunge acolo.
      Si m-am saturat sa vad cum sistemul asta cretin, bun de produs banii pentru unii si altii, isi bate joc de ei. Cum au 4 ore de teme in fiecare zi (ca na, programa incarcata ca sa fie cati mai multi profesori pe stat, sa nu facem somaj si sa aiba cine sa iasa in strada). M-am saturat sa vad ca ii invata mai intai sa conjuge verbul „to be” si in semestrul urmator invata sa conjuge „a fi”.
      Da, a avut dreptate ala cand a spus ca scoala noastra scoate tampiti. Pentru ca asa e sistemul. Sa vad profesorii ca ies in strada impotriva sistemului si dupa aia o sa ii sustin si eu.

      00
    • Dascalii au iesit in strada ptr calitate si pentru tot ce tine de actul educational tot atunci cand ati iesit si voi, dascalii au iesit impotriva plagiatelor tot atunci cand ati iesit si voi in calitate de parinti.

      Alte intrebari?

      00
  10. aaaaaaa…. daca aia e profesoara atunci nu mai stiu eu cum arata o membra de partid pesedista.

    Is curios cati din marele miting de 10.000 de profesori erau membri psd adusi sa aiba si ei activitate de „huo Johannis” inainte de alegeri.

    10.000 profesori. 50% au fost de fapt membri psd care se dadeau profesori? 75%?

    oi fi io paranoia, dar as vrea sa apara cine e tanti asta si unde preda, ca sa ma conving.

    00
  11. Senzatia mea e ca mitingul e de fapt orchestrat de politicieni.
    Politicieni care se tem ca reformele propuse de guvern le diminueaza influenta de tip mafiot si atunci incearca sa destabilizeze. Nu putem lasa tara sa afle ca niste oameni care au ajuns in guvern mai ales pentru CV sunt mai eficienti decat fratii politicieni care merg acolo doar din altruism.
    Doar prin stranii coincidente, politicienilor li se imbogatesc si rubedeniile, cat sunt ei conectati la puterea executiva.

    00
  12. păreristul român își amintește de problema educației de două-trei ori pe an: când apare vreun filmuleț în care se râde de un elev sau, viceversa, de un profesor, și dacă profesorii cer niște bani în plus la salariile alea jenant de mici. dacă poți cumula ambele evenimente într-unul singur, ne-am scos, nu mai trebuie să ne amintim de educație de mai multe ori.

    00
    • câte articole sunt pe tagul învățământ pe blogul ăsta? de ce ești cu muia?

    • dar de ce te-ai înscris singur și benevol în categoria „păreristul român”?

      00
    • berenger, fix un părerist din ăla ești tu.

      00
    • Berenger, esti profesor si tu?

      00
    • Fostii idioti ai claselor striga „prost esti tu!”. Aveti copii? Daca aveti e pacat de ei sa fie educati de niste adulti cu mintea de copil de 10 ani.

      Hai pa!

      00
    • @emi, am fost profesor doi ani, între 1998 și 2000. chiar mi-am luat și definitivatul. să-ți povestesc cum decurgea o zi de-a mea de muncă. mă sculam la 5, ca la 6 să fiu în capătul celălalt al unui oraș mare din românia, să prind o mașină de ocazie care să mă ducă, 50 de km, la liceul unde predam, pe un post pe care-l câștigasem, ieșind al doilea la un concurs cu 73 de contracandidați. autobuz era, dar abonamentul reprezenta trei sferturi din salariu, așa că era inaccesibil, iar la vremea aia mașini erau mult mai puține decât acum. dacă aveam noroc, stăteam 5 minute așteptând ocazia, dar media așteptării era între 45 de minute și o oră. am stat și trei ore, pe ploaie, lapoviță sau ger crâncen. de câteva ori m-am întors în camera de cămin în care stăteam, deși eram perfect conștient că îmi va fi tăiată ziua de muncă. stăteam până la 13-14 la școală, predând de la clasa a 5-a până la a 12-a, nevoit să-mi modific nivelul de aprofundare a disciplinei pe care o predam de 3-4 ori pe zi. la întoarcere, aceeași poveste. cumulat, nu era zi în care să nu pierd pe drum mai puțin de 5 ore, dar au fost zile și cu 8-9 ore. odată ajuns acasă, aveam de pregătit lecțiile pentru a doua zi, de făcut planurile de lecție și toate celelalte hârtii, cele mai multe inutile, pe care le are de făcut un cadru didactic. în total, strict legat de activitatea de profesor, pierdeam în jur de 14 ore pe zi, în medie. salariul, la acea vreme, era echivalentul a 50 de dolari. jumătate îi dădeam pe drum (primarul îmi râdea în nas de fiecare dată când pomeneam de eventuale deconturi pentru eventualul drum cu autobuzul). de restul banilor, muream de foame. aș putea scrie o carte…

      00
  13. Ce simpatici sunteti voi cu un profesor lucrează „4 ore/zi di are vacanta 3 luni pe an”. Sunteţi aceeasi care cred ca un om care lucrează la stat nu plateste impozite pe salariu?

    Vai de capul vostru dc credeti asta.

    Bafta!

    00
    • NOU
      #53

      Tu vorbesti din experienta sau din poeziile comuniste scrise de Emilia Plugaru?

      Un profesor e un zidar
      Mereu alăturea de noi,
      Mereu pe şantierul vieţii
      Ca să înalţe vremuri noi.

      00
    • NOU
      #54

      Cu faza cu impozitele ai trantit cu mucii-n fasole!!!Da, e perfect adevarat faptul ,ca voi bugetarii nu platiti taxe si impozite.Cat de greu de cap sa fii ca sa nu pricepi faptul ca acest impozit platit de voi ,e doar scriptic si nu si faptic.Si ca e o manevra a statului mafiot ca sa creada fraierii ca trebuie sa plateasca impozite intrucat toti fac acest lucru.Tot asa statul mafiot a impartit in doua si impozitele unei firme care teoretic plateste 16 % dar practic plateste 16 % impozit pe profit si apoi iarasi cu 16% impozit pe dividende.Adica in realitate aproape 30%………

      00
    • „Se plateste scriptic nu faptic” Asta inseamna ca banii se iau dar raman in ministere, anaf, agentii guvernamentale etc? Ce se intampla cu banii luati scriptic dar nu faptic? Ii raman omului care ia net si nu brut? Dezvolta ideea te rog. Sunt foarte curios.

      00
  14. 2 cuvinte despre salarii: nu cred ca vreun om intreg la cap vrea sa dea salarii mai mari profesorilor pentru a imbunatati performanta profesorilor care deja exista in sistem (probabil ca nu vor reusi). Ideea e sa se mareasca salariile pentru a atrage alti oameni mai motivati si mai competenti.
    Din cauza salariilor mici nu exista candidati competenti pentru meseria de profesor. Marirea salariilor inseamna ca ai de unde sa alegi dintre candidati.

    00
  15. Ca fapt divers,in Japonia salariile din invatamant sunt atat de mari incat companiile cer mereu (fara succes)sa fie inghetate sau chiar micsorate, deoarece toti oamenii valorosi cauta sa devina cadre didactice.

    00
  16. NOU
    #59

    In calitate de om care a trait 18 ani in casa cu un profesor, pot sa confirm ca au program de maxim 4-5 ore pe zi si ca au vacanta 3 luni pe an (cu pauze de socializare, ca la o cafea cu fetele in cancelarie nu se poate numi munca). Vreau sa subliniez ca nu e vorba de profesor universitar (aia sunt alta specie) ci de profesor de generala, si nu e vorba de un profesor prost ci de unul considerat printre cei mai buni din orasul lui.

    Haide bre despre ce discutam aici, printre noi mai sunt si oameni maturi care au mai pus in viata lor mana pe o sapa sau pe un calculator. Stim si noi ce e aia munca si e e statul degeaba. Fiecare munca poate fi facuta in sila sau cu dedicatie si adevarul dur e ca eu nu pot numi nici macar un singur profesor care a avut o influenta in viata mea. Nici macar unul singur, nici macar 10%. Ca m-au invatat sa scriu? Fleoșc cu pere, ma lasa rece, asta ma putea invata si mamaia acasa.

    Singura parte mai dificila in meseria asta e ca trebuie sa tratezi cu oamenii (si asta nu e niciodata usor, cu atat mai mult cand e vorba de copii). Iar partea asta e dificila atunci cand n-ai cu ce (talent, chemare, placere etc). In rest pe bune, materia o papagalicesti pentru ca e exact aceeasi in fiecare an (repet, vorbesc de prof de generala nu de facultate), concentrare 100% nu se cere – adica daca intr-o zi n-ai chef de munca impusti o lucrare pe care dupa aia uiti sa o corectezi si aia e. Hai sa vedem care dintre noi poate spune ca daca intr-o zi n-are chef de munca e ok, nu e tras de urechi?

    00
  17. O zi din viata unui cadru didactic (eu acum 30 de ani).
    Te scoli la 5 dimineata ca sa prinzi autobuzul-care are statia de plecare in cealalta parte a orasului-si pe la 6.30-7 esti la scoala.
    Evident fiind tanar primul tau loc de munca este undeva la tara. Ai avut noroc si/sau medii bune esti la tine acasa si faci doar o ora pana la serviciu-nu punem si deplasarea pana la masina cu care faci naveta.
    De la 7 pana la 16 esti blocat in scoala,ai ferestre,dar si daca n-ai avea tot n-ai putea pleca,singura masina pentru intors in oras este la ora 16.
    Ai ajuns acasa (ora 18),faci un dus,manaci ceva si te apuci sa faci planuri de lectii pentru a doua zi,treaba asta poate sa-ti ia pana la 4 ore. Ai cumva niste teze/extemporale de corectat ? In week-end tata,in week-end ca mai trebuie sa si dormi.

    00
  18. 1. Daca se lucreaza 4 ore pe zi, salariul este de 2-3000 lei si vacanta de 3 luni (ati uitat de vacanta de iarna, ca nu lucreaza de sarbatori ca voi/noi), ca nu sunt evaluari si criterii de performanta, de ce nu v-ati facut profesori, invatatori, educatori?
    2. Nu le dispare pasiunea si dorinta de a-i invata pe altii din cauza salariilor mici. Ci din cauza voastra, a celor care le denigrati munca, celor care prindeti un exemplu negativ (care in acest caz poate fi real sau nu) si-l extrapolati la intreaga tagma profesionala, care nu-i observati niciodata pe ce-i care-si fac treaba cu pasiune, din cauza celor care denigreaza invatatura si materiile scolare (ce-ti trebuie tie, mama, ecuatii de gradul 2, integrale, sa citesti romane, ce-ti trebuie muzica, latina, fizica si biologie?! Eu ma descurc si fara ele), din cauza celor care ii judeca prin prisma realizarii financiare (ma pis cu jet pe proful ala, are haine de la second hand, eu am numai haine noi in fiecare zi, de firma, telefonul/tableta mea fac cat salariul unui prof pe 6 luni). Sau n-au avut niciodata pasiunea asta, sunt prietenii lui Paul care afla ce si cat inseamna alea 4 ore pe zi si 3 luni vacanta, ce inseamna 2-3000 lei salariu in primii 5-10 ani sau chiar primii 20.
    3. Cate comentarii si cate reactii au fost la articolul de acum cateva saptamani cand Vali povestea ca pt anul scolar care se termina in mai putin de o luna inca nu sunt manuale la clasele mici. Cati s-au agitat atunci?! Cati dintre voi isi amintesc ca in articolul ala se mentiona ca profesorii nu si-au primit marirea promisa de 25℅ acum muuulte luni? Cati stiu ca, spre deosebire de alti bugetari, unii profesori nu au primit inapoi tot ce le-a taiat guvernul Boc, iar cei care au primit, au primit pentru ca s-au judecat in instanta pt asta (bani, avocati, timp si nervi)?

    00
  19. Bai asta cu sa respectam profesorii e destul de trista. Da, trebuie sa respecti o persoana ca asa e normal nu il respecti pe X sau Y pentru ca are mai multi bani in portofel sau ca e profesor, gunoier etc.

    Legat fix de video sunt de acord ca multi profesori NU AU CE CAUTA in invatamant. Ori se trezesc pe la orele de informatica in 2016 sa predea FoxPro si alte cacaturi in loc sa puna mana sa invete si sa predea Android, Java sau C#, ori cum am avut o profesoara de romana in liceu (Bucuresti, clasa de info intensiv) facea mai multe greseli gramaticale decat toata clasa la un loc…

    Nu ii mai intereseaza, nu poti sa vii sa predai acelasi lucru pe care il predai in anii 70 la anumite materii, mai puna mana si mai inveti unde se descopera sau se dezvolta chestii noi. Da, au un salariu de cacat dar nici nu pun mana sa se perfectioneze unii dintre ei, raman in aceeasi galeata de cunostinte… si atunci de ce sa primesti un salariu dublu sau cu 50% mai mare ?

    00
  20. Mulți vă dați cu așa-zisa părere fără a cunoaște exact situația.
    Nevastă-mea are 12 ani de lucru la liceu, salar actual cu ore suplimentare, sporuri, maxim 1.700.
    Vacanța de vară înseamnă o lună de zile liber+o lună de zile cu 2-3-4 ore de văzut ursul din liceu și semnat condica.
    Întrebări?

    00
    • da.
      1. ce performante au elevii ei pe la concursuri/examene.
      2. De ce cacat toata lumea baga argumentul: „Dupa x ani de munca am atat salariul”. Ma doare undeva de cati ani e un om profesor. Vreau sa vad rezultatele (si da alea pot fi influentate de experienta, printre multi alti factori).
      3. Care e rolul celor cateva ore de prezenta vara cand nu e nici dracu pe la scoala? are vreun rol practic sau e pentru ca „asa se cere?”. Si daca nu are nici un rost de ce inghit profesorii (vorba aia, intelectuali tata) toate cacaturile.
      4. Sa te intreb ce parere are sotia ta de programa la materia pe care o preda? E multumita de ce-i invata pe copii? Sau ar trebui sa fie altceva, mai practic. Si daca nu i se pare ok, ce a facut pentru a schimba sistemul din interior?

      00
    • Da, ce materie preda?

      00
    • @D4n
      Si cum masori perfrmanta ? Poti compara performanta unui profesor de la un liceu de elita care 8-10 olimpici cu performnta unui profesor de la Cuca Macaii sat locuit numai de suedeji ? Pai acolo e o mare performanta daca-ti vin la ore !

      00
  21. Nu spun ca nu exista profesori incapabili, dar v-ati gandit ca cei 10.000 de oameni adunati la miting ar putea fi toti profesori asa cum erau mineri toti aia adusi de Iliescu??

    00
  22. Discuția asta cu 4 ore pe zi e total falsa. Pe acelasi principiu, un pilot de linie are o cursa pe zi Bucuresti-Roma si retur. Inseamna ca munceste 4 ore pe zi? Medicul chirurg poate are o zi usoara si operează o apendicită. inseamna ca munceste 30 de minute.
    Ca sa revin, în spatele celor 4 ore la catedra (si nu sunt numai 4) stau încă pe atât, invizibile de cei din afara sistemului. Gradele didactice se dau vara, în cele 3 luni de concediu invidiat de mulți. Adică toceală toata ziua.

    00
  23. Bună.
    Să știi că articolul tău mi se pare puțin răutăcios iar afirmațiile tale sunt nefondate. Doamna din video face de rușine învățământul dar mă întreb de unde ai dedus că asta ar fi regula și nu excepția? De unde ai ajuns la concluzia cum că ar exista mii de profesori ca aceasta doamnă?
    Nu pot să cred că în întregul tău parcurs academic ai avut la ordinea zilei astfel de profesori și mă gândesc cum se simt aceștia când îți citesc rândurile scrise.
    Și la știri și în presă/bloguri vedem numai oameni care greșesc, care se fac de râs, oameni incapabili. De ce nu arătați și oamenii capabili? Era o întrebare retorică. Știu de ce…pentru că scandalul vinde.
    De asta pleacă lumea din sistem nu numai din cauza salariilor mici care adevărat pot ajunge la 2-3000 de lei după 20 de ani de muncă pentru că acele grade de care pomenești tu se iau în ani de zile, inspecții, examene…pleacă pentru că în loc să li se aprecieze munca tot se găsesc în situația în care nu îşi mai pot desfășura munca din cauza noilor restricții sau actelor ce trebuiesc completate pentru fiecare pas făcut, introduse abuziv din cauza unor oameni incapabili.
    O seară frumoasă

    00
  24. Ai mei au fost profesori zeci de ani, sunt pensionari, se apropie de 80 de ani. Daca vrei sa faci treaba si-ti pasa, muncesti mult pe bani destul de putini.
    Dupa zeci de ani de experienta, inca isi pregateau lectiile, corectau lucrari, faceau gratuit consultatii cu elevii.
    Eu cred ca lucrurile sunt impartite: in invatamant gasesti si oameni cu drag de munca si de copii, dar si javre (ca peste tot).
    Am vorbit cu invatatoarea lui Andrei, fiul meu (clasa I, 33 de copii in clasa, unul mai „cuminte decat altul”).
    Am intrebat-o in gluma cum rezista cu 33 de copii, ca eu nu rezist cu unul. Mi-a spus ca familia ei stie regula: o ora sau o jumatate de ora nu vorbeste nimeni cu ea acasa atunci cand ajunge, o lasa linistita. :)

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube