Uu cititor a găsit doi pui de pisică…

Omul bine intenționat, se dă jos, că erau pe marginea drumului, și credea că sunt dezorientați, s-a apropiat și…surpriză!!!

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

61 comentarii

  1. Aici merge un slogan a la Nuțu, ‘adoptati nu cumpărați!’

    01
  2. adoptati un ras…

    01
  3. dosar penal pentru braconaj si 12 lovituri de bici

    10
    • NOU
      #4

      De ce? Știm ce a făcut cu ei, după ce i-a găsit?

      10
    • pentru ca nu te apuci sa iei tu animale salbatice pentru ca „pareau dezorientati”. suni la autoritati, nu pui mana pe ei. Astepti si urmarest de la distanta ce se intampla.
      Daca aparea mama si il ataca vedeam acum vanatorii cautand „felina ucigasa”.
      Prin prezenta lui e posibil sa fi speriat si indepartat mama, dar na, el a vrut niste poze ca dau bine pe net.

      10
    • Băi nene, a făcut omu poze cu ei, nu cred că i-a luat acasă.

      01
    • Shoric, pe unii pui nu e ok să pui mâna.

      10
    • I-am dat drumul, l-am tinut 2 minute pentru selfie… pareau bine hraniti deci nu cred ca erau abandonati, probabil acolo are teritoriul ca in zona e padurea deasa si sunt multe capre.

      00
    • Ce sa zic. Sper ca data viitoare sa gasesti un pui de urs sa il iei in brate. Su t simpatici foc, dau bine in poze, nu ezita…

      01
    • Claudiu, e o chestie cu mirosul tau ce se imprimă la ei în blană. Îi poate respinge mama sau îi pot găsi mai ușor prădătorii. Cel puțin la căprioare nu e indicat, nu știu la pui de râs. Cel mai bine, dacă nu sunt răniți grav sau în calea unui pericol iminent, îi lași acolo și nu îi atingi.

      00
    • Lucifer, daca donezi 500 de euro Claudiu nu mai pune mana pe animale trei luni de zile.

      01
    • Pe la mine la țară copiii sunt învățați de mici să nu atingă pui de animale sălbatice pentru că mirosul are un rol important atunci când părinții îi recunosc și pot fi abandonați. Ai mei m-au învățat că dacă dai accidental peste pui care stau liniștiți și nu ”plâng” înseamnă că sunt hrăniți bine și stau acolo așteptând părinții. Mai ales puii de căprioară trebuie lăsați în pace pentru că atunci când sunt mici și nu pot alerga repede prin iarba mare ei se ascund cât timp mama lor paște (sau a plecat la distanță mai mare că te vede sau aude pe tine trecând pe acolo). Așa că atunci când găsiți un pui stând singur în iarba mare sau în tufiș să știți că nu e abandonat, va veni cineva după el. Trebuie lăsat acolo unde e pentru a fi găsit.

      00
    • @IC exact!

      usor pe langa subiect, banene, nu v-ati plictisit de atatea poze?! pozati oRRRIce cacat, cand mancati, cand va plimbati, apus, rasarit, drumul, ploaia, frunza, curu’! sunt absolut convinsa ca nu va uitati la ele a doua oara, mai ales pozele cu peisaje!

      00
    • NOU
      #14

      Deci dacă a atins puii ăia se numește braconaj? Tu vorbești serios? :)

      De acord că nu trebuiau atinși, dar asta nu intră la braconaj, că așa zici tu. Braconajul este practicarea ilegală a vânatului sau pescuitului

      00
    • @Cătălin Tănase: in afara de cuvantul lui de pionier, avem dovada ca puii sunt liberi acolo?

      00
    • NOU
      #17

      Corect! Nu avem nicio dovadă. Tocmai de asta mă miră că ești așa sigur că i-a braconat. De asta am întrebat dacă știm ce a făcut cu ei după ce i-a găsit. Eu nu știu, dar pare că tu ai mai multe informații :)

      00
    • Eu vad niste pui de lynx, specie protejata, in mainile unui om. Adica acolo unde n-ar trebui sa fie. Asta e informatia obtinuta de mine pe calee vizuala din fotografii.
      Vanzarea de animale exotice de genul acesta, intra tot la braconaj.
      Am vazut destule stiri cu destepti care 8 tra in vizuina ursului sa ii ia puii sa ii vanda pe piata neagra.
      In cazul de fata, cred ca autoritatile ar trebui sa verifice.

      00
    • @stdanc Din nefericire aia e o dezinformare. O dezinformare facuta in scop nobil: pentru a descuraja turistii sa manipuleze animale salbatice; mama poate fi ascunsa si poate ataca in cazul in care considera ca puii sunt in pericol. Sunt foarte rare speciile de mamifere care isi omoara sau refuza puii doar pentru ca au un miros usor diferit. Si atunci se intampla doar in perioade de seceta sau foamete.

      Cauta „Why Animals Adopt Others, Including Different Species”.

      Genul asta de interactiune e mai des intalnit la pasari dar si acolo depinde foarte mult de specie.

      Din contra, la mamifere, mamele proaspete adopta mai des alti pui daca au capacitate suficienta decat omoara.

      In mod normal ar trebui sa existe un serviciu de ocol silvic pentru asemenea situatii pentru ca exista riscul ca puii sa fie abandonati sau mama sa fi fost vanata, ranita intr-un accident, etc.

      Caz in care, tu ca turist ai suna si astepti acolo pana vin oamenii sa preia puii si sa decida daca e cazul sa fie eliberati pe loc sau relocati.

      Asta intr-o tara civilizata. In Romania iti iei amenda pentru deranj, posibil dosar penal pentru braconaj si puii ajung hrana pentru alte animale. Asa ca mai bine lasi puii in pace si spui o rugaciune. Eventual, daca sunt chiar in mijlocul strazii, ii muti in boscheti, te urci in masina si pleci.

      00
    • @Claudiu „https://www.veed.io/view/db7b5a52-36ef-4c1b-a070-0913aefae5aa?sharingWidget=true”

      Multumesc

      00
  4. Ce frumosi sunt!

    00
    • Sa va trăiască

      00
    • sunt superbi, dar trebuia sa ii lase acolo. nu inteleg de ce noi vrem sa distrugem tot. am avut o discutie cu niste persoane ca doreau sa ia un pui de arici sa se joace cu el, ca il duc dupa aceea inapoi. le-am spus acelasi lucru: daca mama se intoarce intre timp si nu il mai gaseste? plus ca ii speriem sa ii luam de colo colo. trebuie sunata protectia animalelor

      00
    • @Mirela, trebuia să le zici ceva de genul „dacă pe tine te-ar lua în mâini o ființă vie de mărimea unui bloc cu 10 etaje și s-ar apucă să te manevreze, ce-ai zice?”

      Am noroc că pisoiul își manifestă dorința de a fi luat în brațe. :)

      00
  5. Iți trebuie si ție o poza cu unul in brațe :)

    00
  6. Drumul ala era cumva in creierii muntilor ? dupa cum arata masina e destul de probabil .. caz in care nu face o treaba buna punand mana pe ei.

    00
  7. Am ras.

    00
  8. Probabil când au realizat că erau pui de râs, au făcut maro în nădragi. :)

    00
  9. Rasul e specie protejata si prezenta oamenilor il alunga din zona. Puii respectivi e posibil ac sa fie abandonati de mama. Cititorul ar trebui sa anunte autoritatile unde s-a intamplat contactul pentru a se lua masuri.

    http://www.epmc.ro/noutati/Rasul-Lynx-lynx-specie-protejata-care-traieste-si-in-ROSCI0263-Valea-Ierii-judetul-Cluj-66.html

    00
    • ma nebunule… stai cuminte cu actiunile astea…vrei sa dai de lucru la oameni ? la birou e caldurica, te-n spanac

      00
    • Intr-o tara normala, da. La noi daca anunti autoritatile, isi freaca mainile ca au dat de un caz de „braconaj” si te plimba prin presa, ca sa se laude ca fac isi treaba in timp ce baietii destepti ii vaneaza si-i vand pe piata neagra.

      00
  10. Astia ataca in cateva luni. Acum ataca mai rau rugina aia :)

    00
  11. Nasol.
    Pui de râs, singuri în două cazuri: mama moare sau nu există destulă mâncare și mama îi abandonează. Iese din discuție că era la vânătoare și tolomacii au ajuns pe marginea drumului, asta nu se întâmplă dacă mama e vie.

    00
    • sau mama era in zona si cititorul a avut cel mai chior noroc din viata lui

      00
    • M-am uitat la un documentar si specifica ca asa sunt ei neastamparati si intra in probleme, sunt curiosi si pleaca sa exploreze. La 2 km dupa ce am lasat rasul am vazut o femela de cerb, deci nu au probleme cu mancarea, acolo e o zona cu padure mica si deasa, si probabil acolo au cuibul… erau cam mici, nu cred sa fi traversat ei distante lungi.

      00
    • In general ataca ceva care seamana a prada, e drept daca puiul incepea sa tipe urat e posibil ca acum auzeam de ‘claudiu’ (daca el e) la stiri. Din ce stiu o organizatie se ocupa cu repopularea de rasi(lynx) in zona asta de europa, e posibil sa faca parte din asta(rasii), sau nu.

      00
    • Sigur au de mâncare. În zonă sunt stâni pline de femele de berbec sau femele de țap sau vreo gospodărie cu vreo câteva femele de cocoș.

      00
    • Cu siguranta ingrijite de niste femele de oameni.

      00
    • Era unu cu stupi de albine la 100 metrii, statea relaxat pe un scaun langa padure. Deci nu au probleme cu mancarea.

      00
    • Painea cu miere o au asigurata.

      00
  12. N-as sti cum sa procedez in cazul asta. Teoretic ar tb sa avem niste specialisti in viata salbatica care cu asta sa se ocupe.

    00
    • Specialistii din zona acu cativa ani au impuscat o capra neagra de au ajuns in presa internationala, doar ca nu s-a mentionat ca era un politist local cu padurarul…. mai bine sa nu stie specialistii de ei. Era langa asfalt si a ramas jos, l-a luat amicul meu doua minute in brate, i-am facut poze, la dus dupa parapet si fugit in padure. Am filmare cu eliberarea doar ca se vede exact borna de la drum unde i-am dat drumul si poate fi identificat usor locul… probabil au cuib in apropiere.

      00
  13. curios totusi ca au stat sa fie luati in brate, sunt ei asa prietenosi sau i-a impins foamea (de unde griji legate de mama lor).

    In alta ordine de idei, nu-i ca si cum suni la RSPCA si vine un voluntar care sa preia cazul iar tu iti vezi de drum.. imi imaginez cum si cat ar decurge un ping-pong cu autoritatile pe tema asta..

    00
  14. as vrea 3 daca se poate, sa nu se simta singuri :)

    00
  15. Zoso, ai sters doua articole care au starnit interesul cititorilor, dovada stau sutele de comentarii de la amndoua si ai revenit la articole cu „pisici”, care starnesc un deosebit interes, dovada cele 30 de comentarii (de 10x mai putin), so far. Clar, nu e vorba de cenzura sau politically correct fear.
    Stiu ca”snowflake” generation adora pisicile – Facebook, Insta and TikTok dixit
    Mind winter is coming!

    00
  16. Credeam ca a gasit cineva doi pui de papagal ca am fi stiut cine sunt cei doi 😉

    00
  17. Ii adopt eu, vreau sa devin camatar

    00
  18. Omul facea ofrod, ambala motorul prin creierii muntilor si surpriza ce a gasit, animale salbatice speriate

    00
    • Stiu ca ai vazut tu pe facebook sau discovery cum ca ei traiesc doar in paduri din parcuri naturale, doar ca nu.
      Pisicile erau la 2-3km de zona locuita, langa un DN. Pe langa ele treceau masini cu 80 la ora. E prima data cand vad, bunicul a trait 80 ani aici si nu a vazut.

      Nu sunt singurul care a avut intalnire cu rasul, mi-au povestit 3 persoane diferite relativ recent de cum au vazut ras, si cu tot cu a mea toate 4 au cateva chestii in comun. Toti erau aproximativ la aceeasi distanta de case 1-3km, si cam acelasi tip de padure, tanara si deasa de nu poti sa intri in ea.

      In jos de unde au iesit ei langa DN, e un parau, cam singurul pe o suprafata de niste km, cel mai probabil au cuib acolo la maxim cateva sute de metrii de drum, ca pe acolo vaneaza ma-sa capre cand merg sa bea apa, daca as fi ras acolo mi-as petrece timpul.

      Aia mici erau grasuti si pareau sanatosi, nu cred ca de foame au iesit ei in drum, asa sunt pisicile curioase si se plimba.

      00
  19. Te’a deranjat comentariul meu, dar asa deranjezi si tu cand te plimbi cu masina pe hartoape fara scop util. Nu pari a fi vreun ranger sau lucrator forestier. In primul rand inveti la scoala unde traieste rasul, iar daca tu stai pe feisbuc nu inseamna ca toti isi iau informatia de acolo.

    00
    • Am terenuri in munti, masina e o utilitara cu lada si tractez chestii cu ea, nici macar nu e echipata cu anvelope de noroi, doar niste at-uri neagresive asa ca nu prea poti merge pe hartoape cu asa ceva… cel mult pe drumuri forestiere unde deja suna drujbele si tractoarele.

      00
  20. În general, dacă găsiți pui de animale sălbatice, fie că vorbim de urs, râs, căprioară, pârș sau orice altceva, oricât de ”dezorientați” sau ”pierduți” ar părea, e bine să evităm să punem mâna pe ei. Aproape orice atingere a omului va face mama să abandoneze acei pui. Ca să nu mai zic de eventualele boli pe care le-ați putea lua dacă manevrați animalele fără mănuși. Sunați autoritățile, asociațiile de protecție a animalelor, ONG-urile, administrațiile parcurilor naționale sau naturale, care ar trebui să știe ce e de făcut. Dacă animalele sunt în pericol iminent, zac pe mijlocul drumului, faceți cumva să le protejați, puneți avariile etc. și sunați pentru a întreba ce e de făcut, dacă nu vă pricepeți.
    Las aici o listă cu asociații sau entități care vă pot ajuta:
    Milioane de Prieteni (general)
    Visul Luanei (păsări)
    Inițiativa Drepneaua Neagră (Drepnele)
    Milvus (păsări)
    Societatea Ornitologică Română (SOR) (păsări)
    Parcul Național Piatra Craiului (general)
    Parcul Natural Putna-Vrancea (general)
    Conservation Carpathia (zona sudică a munților Făgăraș)

    P.S. Dacă insistați să ajutați, le puteți da apă dar nu cu forța. În niciun caz pâine, mai ales păsărilor!

    00
  21. Esti fraier, domnu’ cu rasu’. Lasam haterii si politia si asa imi trageam un minizoo acasa de mureau de ciuda vecinii. Cum sa lasi asa frumuseti pe marginea drumului, CUM??!!

    00
  22. Groaznic! De multe ori mamele isi lasa puii pentru anumite perioade sa caute mancare. Niciodata nu iei puii, chiar si cei de la protectia animaleleor stau si supravegheaza locul o zi, sa vada daca se intoarce mama.
    Cred ca trebuie mai multa educatie in acest sens, pacat de pui :(

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Alte linkuri (mostly NSFW)