Suntem chemați să strângem gunoaiele…

…pentru că de ce nu.

„La acțiunea de ecologizare așteptăm să vină alături de noi orice organizație sau chiar și voluntari individuali miercuri, 22 iunie 2022, în parcarea din zona Cabanei Cerbu. DRDPBrasov are un program foarte strict în ceea ce privește curățenia din zona drumurilor naționale. În fiecare luni și vineri angajații noștri se ocupă exclusiv de această activitate și chiar mai des în perioada de vară, când traficul turistic este mai intens. Cu toate acestea, din păcate, cantitatea de deșeuri aruncată în zona drumurilor este foarte mare și astfel munca noastră este aproape insesizabilă. Colegii noștri din cadrul SDN Brașov adună în fiecare lună aproximativ 7 basculante de deșeuri de pe drumuri naționale din județul Brașov, din care de la Districtul Predeal (care se ocupă și de curățarea DN73A) provine aproape o treime din acestă cantitate. Din păcate, deșeurile de pe marginea drumului provin adesea chiar din gospodăriile din apropierea drumului. Astfel, suntem nevoiți să strângem și gunoaie care nu ar avea ce să caute la marginea drumurilor cum ar fi: electrocasnice vechi, mobilier sau deșeuri de materiale de construcții”, au declarat reprezentanții Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Brașov.

 

Așadar există o direcție care se ocupă cu asta și, în loc să se uite la problemă și să încerce să o stârpească de la rădăcină, ei cheamă oamenii cu inima mare, care de obicei nu aruncă gunoiul, să strângă.

Nu, nene. NU! Puneți mâna și faceți centrul ala de colectare electrocasnice undeva cu parcare, să poată omul să vină să aducă mașina de spălat sau aragazul sau cuptorul cu microunde cu mașina lui. Puneți mâna și faceți un centrul de concasat moloz pe fonduri europene și spuneți-le oamenilor unde să sune să vină cineva să îl ia gratis, și finanțați serviciul vânzând ce rezultă. Puneți camere video pe drumurile unde se aruncă gunoaie să vedeți cine le aruncă.


Nu mă chemați pe mine să strâng. Eu am ale mele, sunt ocupat să fiu cârnat și să îmi bat joc de vecini. În weekend am așteptat ora de vârf și m-am dus să tai iarba în parcul unde se joacă copilul cu câinele. Și m-am uitat în ochii vecinilor care se plângeau că nu taie nimeni iarba. Ostentativ. Cam toți m-am mai văzut pe acolo, știau că nu sunt de la Primărie.

40 minute bine consumate.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

52 comentarii

  1. Partea cu tăiat iarba in parc public nu e „uzurpare de calități oficiale”? Aveai instructajul de protecția muncii făcut? cărticele albastre și roșii semnate? Periculos lucru, eu as ascunde lucrul acesta…

    00
  2. Directorul DRDP Brașov încasează lunar 17.000 lei salariu.
    Ca și ceilalți directori similari din țară.

    Vă doresc spor la treabă!

    00
    • E parțial adevărat. Ii întra în cont, posibil acea suma, dar la final rămâne cu maxim 7000. Scriu sigur asta pentru ca mi s-a oferit un post public, pe o suma din 5 cifre, dar trebuia sa cotizez la partid, donație către un ONG lunar, zeciuiala la cei care m-au angajat, etc..undeva rămânea 60%

      00
    • O, sancta simplicitas. Director huh? Semneaza contracte? Vrei sa zici, probabil, ca la final ramane cu 70.000 din 17.000.

      00
    • @Gustav
      DRDP nu înseamnă instituții publice ci companii ale statului român. Adică nu funcționari publici cu grile de salarizare după lege ci angajați cu contract de muncă pe durată nedeterminată cu grile aprobate de consiliul de administrație.
      Sau în cuvinte mai puține: 7.000 lei net are un simplu inginer acolo.

      00
  3. Soluția nu ar fi amendarea la sânge și, eventual, arătați și „promovați” la gazetă, gherțoii care lasă mizerie și au impresia că strada și spațiul verde este cocina lor? Hai să tratăm problema, zic, că degeaba curățăm, dacă în scurt timp se adună din nou gunoaie… Din alea normale și bipede.

    00
    • Solutia ar fi:
      – containere mari acolo unde sunt cele mai mari gramezi de gunoaie
      – cosuri de gunoi la fiecare suta de metri
      – toate astea golite regulat

      Apoi camere si politia locala care sa recupereze investitia prin amendarea celor care trec pe langa cosul de gunoi si arunca pe jos. Daca un cos e plin si lumea arunca langa el, poate ca ar fi trebuit sa il golesti.

      00
    • De acord, însă sunt unii care mereu caută pretexte, precum că nu sunt condiții, adică destule coșuri sau tomberoane. Alea pot fi ușor puse și într-o sacoșă, sac gunoi ceva și duse în altă parte, dacă acolo chiar sunt pline toate.

      00
    • Eu nu vad nicio scuza pentru autoritati sa nu fie cate un cos de gunoi incapator la fiecare 150-200m in oras si containere mai mari la marginea lui sau in locurile unde vine lumea la verde sau la gratare.

      Pune nene gramezi de containere sa nu mai aiba oamenii scuza ca n-au unde sa arunce sau e cosul plin.

      00
  4. Cei 220,000 asistati social din Romania ne ureaza success!

    00
    • nenorocitule! aia sunt saraci. saracia este o boala. tu vrei sa pui niste oameni bolnavi sa stranga dupa tine? nazistule!

      00
  5. Inteleg ca ai taiat iarba la caini?

    00
  6. Asta e un fel de amenda pentru societatea civila, ca nu-si face politia locala treaba.

    As propune o lege in felul asta: tot ce aruncat aiurea pe domeniul public sa fie strans de politistii locali. Asa ca ori ii prind p-aia care arunca ilegal, ori strang dupa ei. Mai scad si burtile, mai creste si motivatia.

    00
  7. Uite-l, ba, pe ala, are masina de tuns pe baterii, are pe cineva de i-a dat-o, e clar.

    00
  8. Referitor la Buhnici files – Ia uite ce au publicat baietii de prin agentii si cum se lauda cu banii facuti , bine ca nu au bani pentru publicatii – https://www.facebook.com/ConfidentPR/posts/pfbid0RSBjxqYAFiaqvN8YojJ5YuQaYHmHhNJU2kZPAnxZXHZUmMzfRQ7868HcKGyRD7dgl

    00
    • Se lauda cu o medie de 200k euro profit la top 10 agentii? La 20 milioane locitori e cam trist, in orice alta tara civilizata din EU primii zece sunt milionari in euro si e normal sa fie asa.

      00
  9. Daca te-ai apucat de tuns iarba poate pui pana si pe niste vopsea alba si mai refaci si din marcajele rutiere.

    00
  10. 1) Sunt de acord ca gunoiul trebuie sa fie platit. Mai ales moloz sau voluminoase. INSA, intr-o tara precum Romania, cred ca educatia ar fi trebuit sa inceapa putin invers: haideti pe gratis sa lasati molozul in cutare loc, iar dupa X ani, dupa ce anumite generatii se duc prin locuri cu verdeata si pe norisori, sa se introduca taxa de colectare. Dar asa se face educatie
    2) Asistatii sociali ar cam trebui pusi la treaba. Ca poate asa, isi vor da si interesul putin mai mult in a schimba ceva la statusul lor. Asistatii sociali sunt intretinuti din banii celorlalti din comunitate, prin urmare, haideti sa oferiti ceva in schimb… comunitatii

    00
    • La ultima verificare au fost numărați 247,000 de asistați social beneficiari de venit minim garantat. Restul până la vehiculatul număr de *7 milioane* sunt in mare parte alocații pentru copii, apoi ajutoare pentru copii si persoane adulte care beneficiază de diverse grade de ajutor de handicap si ajutoare pentru familiile monoparentale.

      Venituri care sunt mai toate sub salariul minim pe economie. Dar noi am vrea sa scoatem mamele copiilor cu handicap la munca suplimentara pentru câteva sute de lei pe lună.

      Tu crezi că asistații social sunt buni de muncă de birou (și au calificare) dar nu vor ei să muncească ? Sau crezi că sunt apți pentru munci fizice grele ?

      00
    • Io credeam că se referă la pensionarii speciali. Greșeala mea.

      00
    • @vosidit98: exact la acei asistați sociali ma refeream! Bravo! Perspicac mic ce ești!

      00
    • @CP – Păi atunci la care asistați sociali te referi? Sau am pierdut eu sensul termenilor folosiți de tine?

      00
    • @BogDan stai linistit, @CP crede ca aia 247,000 sunt toti oameni sanatosi tun, numai buni de pusi la munca. Sunt oameni rai, nu vor sa munceasca si prefera sa huzureasca pe 142 Lei pe luna de la stat.
      Asta lasand la o parte ca de 142 de lei n-ai putea sa le ceri sa munceasca mai mult de 4 ore pe luna. Ca atat primesc oamenii aia de la stat, 1/10 din salariul minim.

      00
  11. te dai mare ca ai masina de tuns iarba – atat au gandit, nu iti fa iluzii.
    si ai grija sa nu uiti masina prin curte vara asta, bag-o sub cheie in garaj

    00
  12. Gunoi la gunoi trage.

    00
  13. Profund de acord. Trebuie rezolvată problema, nu activat voluntariatul. Aș putea da exemple pe campanii vizibile în spațiul public. Mă opresc la cea mai mare gogomănie pe această temă. Ați auzit/citit despre „Programul privind ecologizarea zonelor afectate de deșeuri – Curățăm România”? Ministerul Mediului, a alocat din bugetul AFM, sume colectate ca să ne mai depoluăm gen ce ne intră pe nas, pe gură, etc., pentru proiecte depuse de autorități locale de colectare a gunoiului.

    Adică acele UAT nu au făcut mai nimic tzshpe ani, pentru gropile conforme, nu stau de vorbă cu localnicii – educație, etc., folosesc banii pentru paranghelii festiviste și proiecte de sifonat bani. Și hop, vine ministerul, din banii noștri și practic le suplimentează bugetul, vrei nu vrei, te-ai gospodărit, nu te-ai gospodărit, ia niște bani să te ocupi de gunoaiele de pe teritoriul comunei că sunte și darnici. Dar nu harnic. Populism marca UDMR (plus PSD).

    Sumele nu sunt foarte mari, dar principiul pus în operă afectează atitudini: poate o să mai dea guvernul și data viitoare, nu? Să ni se dea….

    00
  14. Și încă una, cam din aceeași clasă repetentă. Ministerul Mediului (UDMR), un minister campion al populismului de rit nou, declară că există UAT-uri care compensează tariful de colectare al deșeurilor, cu banii ce ar trebuie folosiți pentru crearea infrastructurii de colectare selectivă, gropi conforme, etc. În această situație fiind UAT-uri cu bani mulți. Păi ce nu a spus dl. Tanczos Barna sau ce nu a adăugat ca să completeze contextul, este că există UAT în România care chipurile oferă servicii de colectare gratis. Păi da, acum se înțelege, nu puneau bani la infrastructură, ci la potențialul de vot, nu-i așa.

    Dar să le nominalizeze dacă are cu ce. Adică curaj politic, în lipsă de altceva. Nu doar
    declarații la modul general.

    Și bizonii? Păi se bucură că groapa de gunoi care se va închide nu este la ei în curte, iar când se vor plăti amenzi, dacă nu cumva se plătesc deja, ele probabil se decontează din bugetul național, că de! azi în România este mai bine ca în comunismul neîmplinit.
    Un UAT care la alegeri avea campanie taxă 0 era Sectorul 3 al municipiului București.

    Pentru referință și verificarea aberațiilor mele citiți aici „Barna Tanczos: Cele mai bogate administrații publice locale se confruntă cu lipsa infrastructurii de colectare selectivă a deșeurilor” link https://www.ceccarbusinessmagazine.ro/barna-tanczos-cele-mai-bogate-administratii-publice-locale-se-confrunta-cu-lipsa-infrastructurii-de-colectare-selectiva-a-deseurilor-s15022/

    00
  15. N-am timp de strâns gunoaie, trebuie sa muncesc și sa completez declarații pentru a vira cașcaval la ANAF pe bandă rulantă.

    00
  16. D112 4 LYF3

    00
  17. NOU
    #42

    Să-nțeleg că toți colorații care iau ajutor social degeaba sunt ocupați maxim și nu pot fi puși la strâns gunoaiele? 🤔

    00
    • Sunt 247,000 de toti care iau 142 Lei pe luna de la stat. Cauta „dgaspc venit minim garantat” pe net.

      142 de lei inseamna aprox 1/10 din salariul minim pe economie. Deci ai putea sa le ceri sa munceasca **cel mult 4 ore pe luna**.

      Dar nu toti sunt apti de munca. Si dintre cei care sunt, nu toti sunt apti de munca fizica. Sincer, cred ca am pierde mai multi bani inventariind asistatii social dupa aptitudine de munca. Plus ca mai trebuiesc si echipati corespunzator.

      Deci nu ai vreo garantie ca poti extrage 247.000 * 4 = 988.000 ore de munca pe luna de la oamenii aia. Par multe ore de munca, dar si calitatea muncii va fi la nivelul la care ar trebui sa te astepti (muncitor necalificat scos cu sila la munca).

      Daca ti se pare ca 247.000 * 142 = 35.074.000 lei pe luna sunt bani multi pentru statul roman, ia o aspirina si un plic de supliment de mahmureala. Da, ar fi bani multi daca i-ar incasa o singura persoana sau o organizatie.

      Stai linistit ca daca s-ar opri de maine ajutoarele sociale, banii aia nu s-ar duce in autostrazi, ci tot in buzunarele baietilor destepti. Iar noi ar trebui sa fim si mai atenti la criminalitate decat suntem deja.

      00
    • https://zoso.ro/comentarii-razlete-10/

      Nu e ca si cum nu am explicat de mai multe ori cat de aberanti sunteti astia care vorbiti de ajutoarele sociale din Romania’

  18. Sa vedeti hipstereala CSR cu gunoaiele. Fabrica si curte aferenta mare, maine e un audit important. Primim mail toti de la tesa sa mergem sa scanam curtea si sa adunam peturi chestii. Pentru ca plm, pentru chestii aruncate tot de angajati tre sa-mi misc eu curu o ora jumate sa adun gunoaiele lor.

    00
  19. de mentionat ca orasele in suedia au un centru unde poti sa te duci sa arunci ce vrea pula ta?
    Lavabila: ok
    plumb: ok
    mobila: ok
    moloz, electrocasnice mari, mici, plastic, cacat: ok

    Singura problema e daca arunci azbest. Trebuie sa ii anunti ca vii si am impresia ca pot sa te si taxeze. Nu tragic.

    Eu in Romania. Aveam vreo 3 saci de moloz. Ma uitam la ei si „unde pula mea il duc?”. Asta e o problema si nu toata lumea are rabdare sa caute solutii. Iti bagi pula si ii duci la padure.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile