O poveste cu HR și management

Companie de producție, departament cu muncă intensă. Se anunță niște măriri de salarii, nu pentru că inflație, ci pentru că șefii sunt mărinimoși. Și rămăseseră cam ultimii din zonă care nu mișcaseră nimic la salarii.

Media în domeniu era 5%. I know. Ce se gândesc românașii noștri isteți? Hai să dăm la unii 7% și la unii 3%. Știu la ce vă gândiți, competențe, implicare, faze din astea, dar nu. Managerii au zis că fiecare șef de echipă să dea cum crede el mai bine. Și au dat, unii pe merite, alții pe prietenii. Cum se face.

Vreo 3 echipe au plecat cu totul, la altă companie, pe salarii asemănătoare sau mai mari. Șefii de echipă au rămas cu buza umflată și acum află că vor fi și ei puși pe liber, că echipele lor nu mai există. Asta dacă nu cumva vor să se întoarcă la munca de jos, în alte echipe.

carne-criza

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

47 comentarii

  1. “Am luat dar am și dat”

    00
    • Mai nou e „Am luat dar am si luat….”

      00
    • tu-mi dai muie, io-ti dau limbi :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

      00
    • decat sa-ti dau mai bine sa n-am

      00
    • Cum sa maresti salariul cuiva cu 3%?
      La 3000 lei net, mai primesti 99 lei.

      Stiu ca orice este in plus este binevenit, dar mi se pare jenant procentul.

      00
    • @Vlad: asa e in privat, mai ales la multinationale. Exista un procent de marire anual care se invarte pe la procentul respectiv si e global. In rest, se mai dau bonusuri si alte beneficii.

      00
    • Cum sa maresti salariul cuiva cu 3%?

      Stiu ca orice este in plus este binevenit, dar mi se pare jenant procentul.

      Și pe mine mă enervează mizeria asta cu 3%, m-am tot lovit de ea. Mi-a explicat un patron că e aproximativ venitul unei zile de muncă. E minimul pe care-l simte omul ca fiind mărire.

      00
    • Daca nu esti in China, o zi de munca e 5% din luna.

      00
  2. Am luat, am dat dar am si plecat!
    Veni vidi arivederci

    00
  3. Dacă povestea asta e adevărată, mă unge pe suflet că și-au luat șefii muie. Pe de altă parte, experiența îmi spune că e ficțiune.

    00
    • Sefutii vor pleca in secunda 2 la alte companii, ca au multa experienta in spate. Asta daca nu cumva vor avansa in cariera.

      00
  4. Si care ar fi firma asta mirobolanta ? Nici un indiciu?

    00
    • Ceva imi spune ca e in faimosul top 100 companii cautate de angajati. Acelasi top pe care nu stie nimeni cine l-a facut, cum a aparut, doar ca e acolo. Mai mult, cred ca minim 25% din acele companii din topul mirobolant procedeaza la fel.

      00
  5. Tendinta la noi, din pacate, e sa ti mareasca salariul considerabil daca vii cu alta oferta pe masa, altfel esti bun de sclav. Toti is for the people pana cand tre sa marca banu

    00
    • Nu e doar in Ro. Peste tot e fix la fel. HR e o gluma proasta in general.

      00
    • La firma unde lucrez dacă vii si-mi spui ca altii îți dau cu x% in plus le urez succes. Dacă e foarte bun ii spun ca dacă nu ii place acolo se poate intoarce la noi. Am avut 2-3 plecari in care am spus varianta 2. Oamenii s-au intors după 3 luni. Firma a castigat oameni buni care 1-2 ani nu vor mai pleca si nici nu vor mai cere măriri, iar alții buni dar nu excepționali nu mai pleacă când vad ca pana și ai mai buni tot aici se întorc. Eu consider șantaj cererea prin comparație. În exterior sau în interior. Sunt mult mai deschis la solicitări de genul: am fost angajat pentru treaba asta în plus am început sa fac asta și asta, spune-mi ce trebuie sa fac pentru a fi luat în considerare pentru o mărire.

      00
    • @Septimiu
      Ce spui tu functioneaza doar daca raportul cerinte/salariu este OK. Adica daca cei care pleaca de la voi la bani mai multi descopera ca dincolo este (mult) mai mult de munca.

      De multe ori insa cei care pleaca la alta companie descopera ca primesc mai multi bani pe aceeasi munca sau aceeasi bani pe munca mai putina (gen nu mai fac overtime).

      10
    • “ La firma unde lucrez dacă vii si-mi spui ca altii îți dau cu x% in plus le urez succes. ”

      Am facut cancer de la gramatica lui Septimiu dar mai ales de la filozofia lui de viata.

      Septimiu, o sa imi irosesc 2 minute din viata mea ca sa iti explic de ce esti prost. Daca iti pleaca un om din echipa e nasol pt ca trebuie sa cheltuiesti bani cu recrutarea unuia nou si cateva luni de zile pt trainingul lui in functie de complexitatea jobului. Si cel nou care va veni, va primi oricum un salariu mai mare decat restul echipei.

      Asa ca un angajat care nu vrea sa plece ci doar vrea o actualizare de salariu e o binecuvantare.

      10
  6. Eu am avut parte de cele mai consistente mariri de salariu plecand din companie.

    10
  7. Daca esti „manajer” si n-ai auzit in viata de experimentula sta: https://www.bbc.com/future/article/20150419-are-you-honest-without-realising probabil iti meriti soarta.

    00
  8. Asta e varianta moderna pentru copii de corporatisti a povestii Lupul pacalit de vulpe.

    00
  9. fara nume? ok

    00
  10. NOU
    #23

    Nu pare poveste veridică. În marea majoritate a companiilor salariile sunt la secret, iar șefii de echipă la află (dacă le află) la o bere. Majorările nu le stabilesc șefii de echipă, ci managerii de dept pe baza evaluărilor anuale, în funcție de bugetul pe care îl primesc. Dacă e firma de afară venită în Ro, salariile trebuie aprobate și de acolo.

    00
  11. Back in time: un departament dintr-o mare multinationala primeste o anumita suma pentru mariri de salarii. Suma mica, cat sa se mareasca cateva salarii pe criterii de competenta, insa directorul de atunci decide sa mareasca salariile tuturor din departament, cateva sute de oameni. Toti au avut + 5 lei pe fluturas.

    00
    • Practic, i s-a oferit un instrument din mediul privat si el l-a aplicat dupa conceptia bugetara

      00
    • Punkreas, bugetara sau nu, faza e ca daca ai 100 de oameni si maresti salariile la 2 cu 10 lei si la 98 cu 5 lei, o sa ai 98 de salariati nemultumiti. Exista o gramada de studii in directia asta.

      Daca vrei sa premiezi „performanta” in nici un caz nu faci toate evaluarile in aceeasi perioada pe toti membrii echipei, ci le faci la intervale fixe fata de cand se angajeaza omul, astfel decuplezi memebrii echipei salarial.
      Si in plus, nici nu o sa mai ai in an perioade in care sa iti plece multi deodata (ca au stat toti sa isi ia marirea/bonusul de pe 1 ianuarie – sau whatever).

      Si evaluarile astea le faci dupa un calendar de care te tii ca de dumnezeu, ca sa nu para ca sunt doar la latitudinea managerului. Sigur e mai greu din punct de vedere bugetare (ca bugetele se fac pe perioade determinatye), dar asta e, tre’ sa munceasca si manajerii nitel sa faca niste calcule in excel.

      00
    • @Boris
      Sau, idee revolutionara… sa-ti platesti angajatii relativ corect.
      Standardul pe vremea „hotilor baroni” era ca salariul unui angajat sa fie aprox 1/7 (adica vreo 14%-15%) din valoarea pe care o aduce.

      Dar aici intram in alte probleme, decuplarea profitabilitatii de capital, decuplarea productivitatii de venit, banii moca de la bancile centrale & investitori, reorientarea economiei spre specula.

      00
    • Vosidit, nu exista plata „corecta” pentru situatia descrisa in articol. Am dat si mai sus un link, s-au facut numeroase studii in care s-a aratat ca inclusiv maimutele daca se considera „discriminate” fata de alti membrii ai grupului devin nemultumite, indiferent cat de „satule” sunt.
      Daca tu maine te duci la o firma si te angajezi pe salariul dublu decat ai azi si poimaine afli ca impreuna cu tine a inceput si alt tip care face acelasi lucru si castiga dublu decat noul tau salariu o sa devii rapid nemultumit. It’s human nature.

      00
    • @Boris
      Normal ca este nemultumit daca descoperi ca inainte erai platit nu pe jumatate ci pe sfert…

      00
  12. Morala: nu mai dati mariri de salarii, ca va pleaca oamenii care simt ca n-au primit destul.

    00
  13. eram la frizerie si langa mine era un tip ce se cunostea cu frizerul…il intreaba frizerul daca se mai duce la ceva-munca…si zice ca nu, ca a cerut sa ii mai dea ceva pentru transport…acolo un 40 lei pt motorina…si nu au vrut si nu se mai duce.

    Cam astia sunt oamenii, cei de prin fabrici se bat, vin beti, angajezi pe unu nou vineri, zice ca vine luni…si nu mai vine. Sau daca vine si nu-i convine ceva, luni la 12 pleaca fara sa anunte. E un haos cu categoriile astea profesionale mai putin calificate.

    00
    • Nu înțeleg ce ai vrut să zici cu povestea asta, dar e foarte bine, dacă ăștia sunt oamenii și își bagă pl, dacă nu le plătești transportul.

      Acum mai mult de 10 ani am lucrat la Cinema City ca vânzător de popcorn. Am stat o săpt. Aveam program până la 22, dar managerii voiau să stau și după, ca să fac curățenie. Le-am explicat că vin cu transportul în comun, după ora 22:30 nu mai circulă nici un tramvai și nu am cum să ajung acasă. Am cerut să mi se deconteze taxiul când lucram în schimbul 2 și au refuzat. Mi-au zis că nu e treaba lor, să mă descurc, să fac chetă cu alți colegi. Le-am zis că nu am alți colegi în zonă și atunci mi-au zis să merg pe jos.

      Atunci le-am zis că e ultima oară când mă văd, mă schimb și plec acasă. Pentru mâine să își găsească om. Mă luase cu din alea, că îmi încheie contractul cu litera ”I” și alte vrăjeli din astea. Le-am zis să o sugă și asta au făcut. A doua zi probabil au chemat vreun fraier care era bucuros să meargă pe jos.

      00
  14. Poza din articol am vazut-o in contextul in care un tip care lucra la un magazin se plangea ca sefii au refuzat sa dea angajatilor sunca care urma sa expire si i-au pus sa o arunce.

    00
    • Treaba e asa: la magazine care fac asta angajatii ascund marfa care e aproape sa expire ca sa nu se vanda si sa o ia ei gratis sau la supra reducere. Asa ca nu sunt mereu doar sefii de vina.

      00
  15. Lucram la o firmă și era vorba că după 6 luni mi se mărește salariul. Mi s-a mărit. Cu 200 de lei. A doua zi mi-am dat demisia. Dacă atât valorez ca om pentru tine, ca angajator, atunci îl poți lua pe altul în locul meu. Long story short au găsit om după cam un an, și după încă unul s-a închis tot.
    Poveștile cu ”n-are firma bani” sau ”vezi că și ceilalți au același salariu” sunt acolo să te facă să taci din gură. Nu e vina ta ca angajat că firma n-are bani sau că ceilalți colegi acceptă situația așa cum e. Spui un politicos ”îmi pare rău de cât de greu vă merge; sper într-o zi să vă redresați”, îți iei catrafusele și mergi în altă parte. De ce ar trebui să accepți acel ”așa e la noi – se mănâncă doar zacuscă”?

    00
    • E irelevant 200 de lei. 200 de lei poate însemna 50 la sută sau ..1 la sută…

      00
    • Asta ma gandeam si eu. Acum 4 ani, cand lucram la Renault, 200 de lei mi se parea foarte mult. Apoi am schimbat compania, a venit pandemia in martie si in aprilie trebuia sa primesc eu marire. Mi-au dat 500 lei si s-au scuzat ca atat se poate in contextul asta, ca e incertitudine, ca facem sa fie bine dupa ce bedem cum stau lucrurile. Am fost un pic dezamagit atunci, ca as fi vrut mai mult, dar am inteles situatia, ca nici ei nu aveau de unde sa stie cum vor evolua lucrurile. M-am gandit si la asta, ca 500 lei nu as fi vazut niciodata la Renault. In fine, intre timp ne-am reglat si sunt multumit.

      00
  16. IRCC se modifică în două săptămâni. Media e de 4.5%.

    00
  17. Manager in corporatie IT aici (nu dati cu pietre)

    In mod normal, si anul asta nu a fost exceptie in ciuda inflatiei, am un buget de 5% pentru mariri de salarii + posibilitatea sa cerem buget extra pentru ajustari (cineva care dintr-un motiv sau altul nu e incadrat cum trebuie in „range” – dar cu un maxim de 20% din bugetul de mariri).

    Cum decid cine si cat primeste? Impact + cat de rau sta lumea fata de oamnii angajati in ultimul an. Uneori luam niste oameni noi mult mai bine platiti decat cei vechi (ca asa e piata si bugetul permite) si pentru ca ne permite la evaluare „sa luam” din bugetul lor pentru a mari salariile celor mai vechi. (2% pt cei noi si 10% pt cei mai vechi)

    In rest bonus in actiuni (intre 30-70K E) daca simtim ca sunt descriminati angajatii mai vechi (cei noi oricum primesc stock intre 100-200K E la angajare).

    00
  18. La fel se aude dinspre un benzinar cu sediul principal mai la vest.

    00
    • Adica, de la 1 sept o sa-si impinga masina pana la benzinarie astia care protesteaza alimentand minimul? :))

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile