Dealeri de droguri pentru suburbii

Acum vreo 10 ani era un serial mișto, Weeds, cu o mămică bunoacă, care vindea iarbă în suburbiile americane, pentru că tinerii erau dornici să scape de plictiseala vieții.

Mă gândeam cât de necesară și frecventă e activitatea asta în toate orașele mari din România, pentru toți copiii care stau la porumb. Transport public nu prea e, ca să se poată duce undeva, de dus nu au unde, de făcut nu au ce, aia e.

Sunt curios când o să apară primii care vorbesc despre traumele provocate de viața trăită așa, la Porumb Rezidens, și pe cine vor da vina.

Și niște meme-uri cu muncă.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

82 comentarii

  1. Este loc ferit la Porumb Rezidens . Se pot face culturi de canepa !

    00
  2. Sa se puna pe citit.

    00
  3. Un fost coleg de munca s-a mutat in porumb grav de tot. Si-a mai luat un apartament mic in oras(Timisoara) unde merg cei doi copii cand ies de la scoala. :D El termina la 18 si ii ia atunci din locuinta „intermediara” si ajunge cred pe la 20 acasa daca se mai opreste la vreun magazin sau prinde trafic de cacat la iesire din oras, are si de mers prin tot orasul. Copiii i-a dat la o scoala buna in centru. Pleaca la 7 de acasa cel tarziu cu copii si mers la lucru si asta la limita. Nu are nici gaz la casa e pe curent complet… plateste o carca de bani la incalzire plus fosa plus mizerie si soareci de camp. Nu are nici asfalt, e singur pe o strada in mocirla la capatul unui sat departe. Nici nu ma gandesc cum e cand ploua sau cum o fi cand/daca o sa ninga vreo 40 de cm. Nici in vizita nu-i mai vine nimeni.

    00
    • Eu cunosc doi cu vieţi la fel de tumultoase. Tot în jurul Viitoarei Capitale Europene a Prazului. La început de iarnă sunt abonați la molifte şi rugăciuni să nu-i blagoslovească Tatăl Ceresc cu niscai zăpadă, că atunci e decalotarea belengherului.

      00
    • ”Nici in vizita nu-i mai vine nimeni.”

      Crezi omu s-a mutat în câmp, singur pe stradă, la capătul porumblui, ca să primească musafiri?

      Întrebarea mea, pentru ăștia de se mută în porumb, e de ce nu își dau copiii la școala din sat?

      00
    • și daca vine cineva in vizită, nu are unde parca mașina. că strada e plină. dar tu vino.

    • @ubercool ai fi surprins cum isi imagineaza astia ca va fi viata dupa ce se muta la porumb, gen „veniti la noi la aer curat, facem gratare, ne distram si suntem fericiti fix ca in randarile de pe siteul de prezentare”. Te duci o data si apoi nu-ti mai arde sa-ti rupi masina pana acolo. Dar hai tu in oras la un resaturant, la o terasa etc. Ah stai ca e uberul 100 ron si nici nu prea gasesc… Si asa am ajuns sa ma vad cu un bun prieten de doua ori pe an cand ne intalnim cu totii la munte.

      00
    • @ubercool, cel mai auzit motiv a fost ca isi luau bataie de la ceilalti copii de taraneti, ar mai fi si ca ai lor copii au imunitatea cam scazuta si in noua comunitate igiena e mai asa dupa ureche, iau raceli, gripe la greu din clasa si in unele perioade stau mai mult cu ei bolnavi acasa. Realist, cred ca ar mai fi si chestia de self-esteem, nu pot sa accepte sa se frece pe coate odrasla de medic/ITist etc. cu toti saracii.

      00
    • @ubercool, lasa ca asa se pregateste pentru viata, nu e totul lapte si miere, mai iei si pumni.

      00
    • Nu-i dau la școala din sat că-i verifică țiganii la pizdă
      https://arhiblog.ro/dece/

      00
    • Nu, scolile din centru nu sunt „elitiste”, sunt normale. In scolile de cartier e „fauna”. Stiu pt ca sunt la scoala de cartier si atata prostie pe mp e greu sa treci cu vederea. Si aici e vorba de parinti, nu de copii, copiii sunt la fel peste tot. Am avut discutii filozofice aproape pt stransul de 30 de lei pt hartie de imprimanta, toner, sapun, markere pt tabla, dezinfectant pt banci(sunt si dimineata si dupa masa). La un moment dat am pus de la mine pt ca am obosit sa tot strang . Mamica cu mintea odihnita care s-a dus la directoare sa ceara schimbarea invatatoarei pt ca ea stie ca cel mic e bun cand de fapt copilul este intelect limita. Batai intre copii la 8 ani(bataie in grup, doi pe unul) cu dat cu capul de pereti si spitalizare. Nu a lipsit mult sa-l omoare, doctorii s-au mirat ca nu au vazut asa ceva la 8 ani. Unii foarte obraznici la ore, fut orele … invatatoarea cheama psiholog, suna parintii in disperare. Parintele: nu am ce sa-i fac, asa face si acasa. Ideea e nu ca puti de elitism si vrei olimpiade si cacaturi dar de multe ori e greu cu normalitatea in scolile de cacat din cartier. Sau asta o fi norma ?

      00
    • Problema nu e ca pleaca lumea „la porumb”, problema este ca nu sunt pregatite minime conditii de infrastructura pentru asta, dar se dau la greu avize de construit in pizderia.

      Eu stau in padure, la jumatate de ora de un oras mai ca Timisoara. Am doar curent (de la stat), am fosa septica din aia smechera, GPL pentru aragaz / boiler (unii se si incalzesc, depinde cum alegi), incalzirea iarna pe curent + lemne (insert de semineu chiar exotic).

      Ma costa lemnele cam 40% din cat platesc prietenii din Romania, curentul este ieftin (cam jumate cel putin), am avut iarna grea (deh, munte), si am ars lemne 6 luni. Am avut caldura in casa, ca am stat in tricou.

      Drumurile sunt impecabile, desi avem niste serpentine ca Transalpina, au fost cateva ninsori mari de tot, dar in 2-3 ore erau drumurile la negru. Ne-am pregatit de ce e mai rau (ca nu stii cand stai inzapezit 2 saptamani), dar nu a fost cazul. Am generator, conectat deja la tot ce e important in casa, nu am apucat inca sa-l folosim.

      Scoala copilului este la 10 km de casa, exista 20 de autobuze galbene care deservesc „orasul” de 25 de mii de locuitori.

      Daca ai rezolvat infrastructura cat de cat (macar drumurile, curent si eventual transport decent pentru copii), incepe sa fie mai usoara viata in pizderia.

      Nu ii pot blama pe cei care nu mai doresc sa prinda urmatoarea pandemie in bloc, ca nici noua nu ne-a fost moale.

      Am si prieteni care locuiesc in Manhattan si vin in weekend aici, pentru ca si alea 2 zile de aer curat sunt 2 zile de aer curat.

      Stiu din pacate si cum e in comunele din jurul Timisoarei, am prieteni mutati in Dumbravita acum niste ani buni, care 10 ani si-au futut masinile pe pietris si hartoape si au inghitit la ambrozie cat pentru o viata.

      Nu e vina omului ca incepe sa-si doreasca si altceva decat praf si betoane, este vina alora care nu fac nimic sa transforme „porumbii” in ceva cat de cat decent.

    • dojo – sau cum sa vorbesti fie de barbact-tu, fie despre faptul ca stai in state, fie de amandoua, every fucking time. Nu stiam ca exista si civilizatie in SUA. Tell me more.

      00
    • NOU
      #18

      @ciocanul: si pe langa Bucuresti se poarta: am doua colege, una in Chiajna, cealalta in Tartasesti, ambele cu copii in scoli din Buc, ambele cu apart sau garsoniere inchiriate in Buc, ca in timpul zilei copiii sa stea acolo dupa scoala, sa isi faca temele, sa manance etc.

      Seara isi iau copiii acasa, la 19.00 ajung acasa in cel mai fericit caz. A doua zi la 7.00 sunt pe usa afara.

      Le-am intrebat pe amandoua de ce se chinuie atat si nu vand sau inchiriaza casele si se muta in oras, langa scolile copiiilor. ‘Gradina, aerul, liniste’ a fost raspunsul. Si as adauga si 3 ore in trafic zilnic.

      00
    • @dojo, si i-ai luat lu fii-ta un ar-15 sa se apere in caz de ceva, sau inca nu?

      Inteleg, cum a zi si Andrei, cu orice comentariu incerci sa introduci in discutie cum stai tu in state si ce civilizatie e acolo. Dar chiar sa lauzi SUA pentru sistemul de educatie e…

      Daca mai statea si tu prin Danemarca, Finlanda sau Germania…intelegeam. Dar sa lauzi sistemul educational(general, “community”) din SUA e prea de tot.

      00
    • Andrei & Alex:
      Da și pe mine mă frapează diferențele dintre homo sapiens din diferite regiuni. Ce te oftici că-ți scrie Dojo cum este viața in provincia americană? Te simți prost sau necivilizat? Te-a jignit personal? De ce vă luați de oameni gratuit? Pe mine mă interesează cum este viața pe acolo…

      Btw.: dacă vb de sistemul de învățământ „german” habar nu ai cum stau treburile. Aaaa, vb despre sistemul Bavarez, saxon sau din Hamburg? Atunci bravo, că școala in Germania este treaba Landului, universitățile mai primesc bani de la Bund.
      Eu personal mi-aș trimite copilul la o facultate din State…

      00
    • Cand vezi comentariile lui Dojo, stii ca inevitabil va vorbi despre civilizatia sclipitoare din State si de cat de rahat e Romania :)) Si, bineinteles, eternele fraze care incep cu „eu”. Ce e ironic in toata treaba asta e ca barbata-su e un simplu portar, ea se chinuie cu o firmulita si copilul e dat la o scoala mai mult decat mediocra. Si si-au luat casa in the middle of nowhere, casa din aia ca la tara la mamaia, din scanduri. Dar hei, io-te ce frumos e in State.

      00
    • „Iti spun sincer ca prefer sa nu merg la doctori, ca ma cam ard 😀

      Trebuie sa mai studiez problema, aici in Jersey sunt si asigurarile o idee mai mici si serviciile medicale nu atat de scumpe. Daca ajung anul asta in Ro, ma rezolv acolo de cat mai multe, ca e mai sanatos. ”

      Dojo – 2022. Enough said :))))

      00
    • N-am treabă cu dojo personal, nu o cunosc, nu o apăr și nici nu-mi bat joc de meseria bărbatului ei, a ei sau a copiilor lor.

      Când am ajuns in Germania tatăl meu a muncit întâi ca muncitor într-un depozit până au fost recunoscute diplomele din România, mama mea a făcut curat la o cunoscută până… ști tu diplome, etc. Trebuiau să stea acasă sau să devină programatori in basic?

      Am prieteni care stau in „middle of nowehre” in provincia saxonă. Au case cu nemiluita. Cu case ieftine faci o groază, o groază mare de bani (ca la monopoli cu prima jumătate a câmpului de joc).

      Dacă plătești privat serviciile medicale atunci te uiți la bani. economisirea banilor este o virtute. De ce să-și facă de expl dinții in State dacă tot vine in România? Călătoriile medicale sunt destul de uzuale in State, la spitalul “meu” au fost câțiva americani într-un an să-și facă diverse operații și tratamente. Erau trimiși de asigurările lor de acolo: unii in Germania, in costa Rică, Thailanda, șamd

      Mă bucur ptr voi, Alex, Andrei, Deea , etc pp, că sunteți așa de reușiți unde locuiți. Că sunteți ‘telectuali de mare clasă si prestij’ si nu trebuie să lucrați sub intelectul vostru. Dacă o sa trebuiască sper să nu muriți de foame. Btw. Seama de sine nu se leapădă după meserie – nu numai doctorul are voie să meargă cu capul drept pe stradă.

      Nu are voie sa povestească omu’ nimica că mereu se simte cineva ofensat. Woke!

      00
    • @AlexF, si tu esti fix romanu ala, care vrea sa ii dea altuia peste bot. Mi-ai dat la temelie cand mi-ai spus ca Germania e o federatie si scolile sunt diferite. Raman la idea mea, sistemul scolar in TOATA Germania e ok.

      Si cu facultatea, felicitari, esti foarte destept. Nici nu am mentionat sistemul de educatie general, cum de altfel si Dojo tot de el vorbea. Ca SUA are unele din cele mai bune facultati din lume e alta treaba, dar sistemul educational general (gen clasele alea obligatorii de pe la noi) e praf. Mi-as da copilul in orice alt stat UE la scoala decat in SUA. Singuru avantaj ar fi ca in SUA face in engleza, o limba foarte utila, iar in Bulgaria de ex ar face in bulgara care nu conteaza decat pentru bulgari.

      In SUA ori castigi peste medie incat sa iti permiti sa beneficiezi de toate serviciile “la privat”, ori mai bine in UE.

      00
    • ” Dojo va vorbi inevitabil de cât e de rahat in România”
      Bună dimineața, asta fac practic toți pe aici. Presupun că e enervant când o face careva din altă locație.
      „Frazele încep cu eu”
      Căci e greșit să spui părerea ta bazată pe experiența proprie, arată o imaginație săracă.

      00
    • Alex, oi fi ca ăla tipic însă tu habar nu ai despre ce vorbești:

      “Raman la idea mea, sistemul scolar in TOATA Germania e ok.”

      Unde mai exact? Berlin? NRW? Bremen? Niedersachsen? Ești prost!

      00
    • Departe de mine sa fi luat in deradere meseriile din familia Dojo. Dar e ipocrizie ca in fiecare comentariu sa prezinti rahatul american poleit cu aur. Mai suntem si noi umblati prin lume, unii dintre noi au cam vazut cum sta treaba pe acolo. Ei au facut un downgrade serios al nivelului de trai si inca sunt in denial. Dar, vorba aia, whatever floats your boat :))

      00
    • @AlexF, nu am zis o clipa de meseria mea si ce destept sunt eu. Nici de orasul in care stau nu sunt super mandru.

      Am zis doar ca Dojo la orice subiect zice cum merg cainii cu covrigi in coada prin SUA. De parca incearca sa se convinga singura ca a facut alegerea corecta. Tot ce am zis e ca din punct de vedere al sistemului de educatie, SUA sunt PRAF. Da, au unele din cele mai bune universitati din lume, dar pregatirea scolara de baza e praf in SUA.

      Cand am zis ca in TOATA Germania, ma refeream ca in orice land calitatea invatamantului e super ok. Ce parte din TOATA nu ai inteles?

      Oi fi eu prost, dar tu pari analfabet functional. Citesti ceva si nu prea intelegi ce citesti.

      00
    • Care liniste ? Cand ajungi de la munca la 20:00 esti praf. Pana faci mancare, te invarti e 22-23 si cam trebuie sa te culci daca a doua zi … tada… ai de trezit pe la 6 daca la 7 vrei sa rupi usa. De luni pana vineri esti varza, ajungi in casa, bagi cumparaturile si inchizi usa, nu prea apuci sa vezi nici soarele. Si vine weekendul. Copiii daca sunt mai mari nu vor sa mai stea cu babalacii, faci taximetrie si in weekend sa-i duci la un mall, la prieteni, la etc… deci si in weekend bagi taximetrie. Sambata ar fi ok doar ca s-au acumulat deja multe: trebuie sa faci curat in casa mare cat un hambar, trebuie sa aranjezi minimal prin curte gen sa tai buruiana, sa mai uzi, sa mai etc. S-a dus ziua doar pe aspirat, maturat, taiat iarba, mancare, etc. Iti mai ramane duminica cand deja esti atat de praf ca nu mai ai chef nici de gratar, nici de nimic. Stai cel mult cu o bere pe terasa si te uiti in gol… fericire absoluta. :D

      00
    • @ev21 eu locuiesc în Berceni și am câțiva prieteni în Militari. Îmi e atât de silă să merg până la ei (și viceversa), că ne vedem tot așa, la un local prin centru sau în vacanțe. Mi-ar fi mai ușor să merg în Giurgiu sau în Călărași, decât la Gorjului sau Păcii.

      00
  4. Psihologul lui fi-miu mi-a vorbit acum vreo 3 ani despre „copii de Ilfov” (fenomen care a aparut mai demult, dar acum probabil ca se acutizeaza) – copii de varsta mica ai caror parinti s-au mutat in diverse suburbii, dar care nu au pe acolo alti copii cu care sa se joace. Sunt de obicei singuri la parinti, sau au cel mult un frate / sora, si atunci ei practic cresc intre adulti si nu socializeaza cu alti copii decat daca mama / tata mai are putere sa-i duca in vreun parc in weekend sau pe la vreun loc de joaca.

    00
    • The Mud People.

      00
    • NOU
      #33

      Nu are ceva si despre copii de covid ?

      00
    • Si cu ce sunt diferiti de copiii de bloc din Bucuresti care stau cu ochii in consola si pe canapea pana cans au parintii timp sa vina sa ii duca la socializare?

      00
    • Copiii de la bloc socializeaza tot natural: prin padurea de masini parcate atat pe strazi cat si pe trotuare.

      00
    • Pe vremea mea erau: copii de la tara si copii de la oras, adica taranii care se ocupau cu munca campului si orasenii ce bateau mingea cu cheia de gat.

      Voi nu realizati ca traiti in niste cubicule de beton si va simtiti mandri ca stati in civilizatia musuroiului?

      Am copilarit la bloc, cu cheia de gat, dar nu pot zice ca socializarea mea s-a facut prin parcurile Bucurestiului, dimpotriva.

      Scoala, minge, citit, somn. Parintii venea la 8 seara ca industrializau Romania.

      PS Va scriu aceste randuri stand afara, in suburbie. E placut, sug o bere si ma uit la stele de pe sezlong. Not so bad…

      00
    • @Bogumil sugi acum berea ca e weekend dar in timpul saptamanii suptul se agraveaza 😀

      00
    • Bogumil, daca parintii industrializau romania si tu erai cu cheia de gat (adica inteleg ca prin anii ’80) si tu nu ai socializat in fata blocului, ma gandesc ca problema e la tine.

      00
    • Eu locuiesc într-un cartier comunist din Berceni, aproape de Piața Sudului. Pe scara mea locuiește un singur copil cam de vârsta copilului meu. Sunt multe părculețe în jurul blocului, pe unde mai ieșim. Dacă aș aduna toți copii de vârsta respectivă din toate parcurile astea, aș strânge cam cât eram generația noastră pe o singură scară de bloc.

      Când eram eu copil, la mine în bloc erau la scara 1 vreo 7-8 copii cam seama noastră și la scara 2 eram 10 copii. Toți cam de aceeași seama. Aș tinde să cred că, mai degrabă, vezi așa ceva la porumb azi, la copiii de ilfov, decât prin vechile cartiere.

      00
  5. E interesant si invers, copii care raman singuri in oras. Am un prieten care sta in Floreasca si isi duce copilul la gradinita undeva pe Polona. Am mers intr-o zi cu el sa il ia, pe jos ca sunt 900m in linie dreapta, si copilul il intreba de ce nu stau si ei in Dristor sau Tineretului ca Andrei si Vladut, sa se joace cu ei. Si pe Andrei il aduce mama cu masina, ei de ce nu merg cu masina la gradi? Copilul amicului meu era cam singurul din clasa care chiar locuia in zona unde e gradinita, il duc parintii sa se joace cu cel mai prieten la el acasa in Damaroaia.

    00
    • Pe fi-miu il iau cu schimbul astia de la porumb. Eu ma duc sa-l iau inapoi seara.
      Cateodata mi-e scarba si-i pun pe parintii „porumbeni” sa-l aduca inapoi.

      Cum ar veni, l-am invatat sa isi cunoasca „valoarea prezentei sale” de mic.

      PS: Glumesc, se mai intampla vinerea.

      00
    • Așa cred că e și grădinița de lângă mine, unde nu a primit-o pe fii-mea. Zilnic e plin de mașini, care lasă copii. În cazul meu sunt cam 200-300m distanță. Am fost printre primii 10 care au depus dosarul. Totuși, a fost respins.

      Lângă grădiniță, la câteva sute de metri mai încolo, e o școală. La fel, dimineața e polițist care dirijează mașinile cu copii veniți din alte zone, că altfel se blochează toată strada.

      00
  6. „pe cine vor da vina”. nu e evident ca societatea si capitalismul salbatic sunt de vina?

    00
    • In zonele unde sunt grădinițe suparafața unui apartament cu 2 camere este de max 50m2. La porumb cred ca suprafața unui apartament e ceva mai mare. Sau macar ai o curte care in pandemie a batut tot disconfortul de la bloc

      00
    • @thebblack: inteleg ca-i mai scump in centru, dar e ok sa dai diferenta de bani pe costurile cu masina, bezina si timpul tau? Nu mai bine dai cu 300-400 euro in plus pe luna si stai in centru decat sa-i dai pe masina?

      00
    • Voi realizati ca nu putem sta toti in centru, da? In general, prin Bucuresti „centru” reprezinta o zona unde exista acces la metrou :)

      Eu cred ca romanul are o boala genetica sa stea in centru si am observat-o mai ales la cei care nu s-au nascut in Bucuresti.

      Cu cat esti mai de la „tara”, cu atat e mai arzatoare dorinta de a sta in centru, in buricul targului.

      00
  7. Salutare, fa un articol cu laptopul de vânzare cu procesoare gen 10 și 11, care necesita diverse improvizații prntru instalare os.

    00
  8. Legat de poza cu furnicile, nu stiu daca era o ironie sau un apropo la baietii laudarosi pe care ii gasesti prin majoritatea corporatiilor. Din pmdv e un sfat prost. Eu fiind invatat de acasa sa fiu modest, sa nu te lauzi aiurea, am tendinta sa „dumb-down” ce fac ca managerul care de cele mai multe ori fie nu are si background tehnic solid sau daca are, nu in domeniul meu, sa inteleaga in mare care e treaba, care sunt problemele etc. Si am vazut cum sunt mai apreciati aia care sustin cu orice ocazie ca fac avioane, orice fac chiar si daca au mutat un pahar cu apa 20 de cm mai incolo, fac sa sune mega-complicat. Unde vreau sa ajung e ca din pacate, da, trebuie sa faci si niste self-advertising cel putin ocazional ca sa iti fie bine.

    00
    • Beeei putzangutane, sa muti un pahar de apa 20 cm necesita skill-uri, nu gluma :D

      – Trebuie sa stii unde vrei sa-l muti si sa calculezi impactul miscarii: poate e ceva acolo unde vrei sa-l muti.

      – Trebuie sa stii exact ce vrei sa muti: paharul asta si nu altul, care sa aiba fix atata apa cat trebuie. Apa e plata sau minerala. Daca e minerala e apriga sau domoala.

      – Trebuie sa faci un planning serios cu diagrama gant: cate resurse aloci, de unde iei paharul, dar apa, cat dureaza mutarea propriu-zisa, dar activitatile conexe (umplerea paharului, planningul, etc)

      – Trebuie sa faci o analiza SWOT cu extra analiza de risc: ce faci daca se varsa apa, pe cine chemi, cum mitighezi riscul de a nu-l muta la timp, daca se stinge lumina cat muti paharul.

      – Nu faci nimic fara o analiza de piata: cate pahare sunt? cate sunt pline cu apa? concurenta ce face muta paharul sau mai asteapta. Fereasca sfantul sa fie deja in procesul de a muta paharul ca deja esti in intarziere si trebuie sa te asiguri (in analiza de risc) ca ai un plan sa ajungi inaintea lor.

      – Facem si-un studiu de impact pe mediu: De unde vine apa aia? Nu cumva e apa cu care trebuie udate florile? O sa se usuce florile? Cat costa compania ca tanti sa mearga 2 pasi in plus si sa genereze CO2 pt aia 2 pasi? Dar ca marketing ca trb sa scazi CO2 footprintul?

      – La urma implementarea: resursa care trebuie sa mute paharul cu apa e calificata? Poate trebuie sa ii faci un training? A mai facut asa ceva? Poate a facut cu pahar de plastic, ceea ce e clar ca nu e acelasi lucru.

      – Dupa mutare trebuie sa aloci ceva timp pentru „post-mortem” sau lessons learned. Cum faci ca data viitoare sa fii mai bun in mutarea paharului? Ce-am facut rau si ce-am facut bun?

      Si tu care credeai ca doar muti paharul de colo colo? Vezi cat de aproape ai fost sa faci un dezastru pentru companie? :P

      00
    • teach me master :D

      00
    • Sau varianta europeana: in cazul in care trebuie efectuata cu maxima urgenta o dislocare temporara a pozitiei geospatiale a unui obiect vitrat, fara a afecta capacitatile acestuia de retinere a volumului de lichid aflat in suspensie si de retentie a viitoarelor volume de lichide, aflate in aseptare.

      @N, si eu simt aceeasi greata ca tine, doar ca am invatat ca limbajul de lemn si superman-irea personala sunt lucruri usurele daca ai ceva experienta si intelegi nivelul de pricepere sau inteligenta al interlocutorilor. Ba chiar am trait mult timp din ele.

      00
    • Ce sa te teach ma? Daca vrei sa-nveti te duci la life-coachi, nu pa blog.

      1) Improvise, adapt, overcome

      2) Dupa ce te simti cat de cat sigur pe picioare, il vezi p-ala mai bazat din camera si cand il prinzi cu fofarlica il f-ti pana-i iese pe nas si tipi mai tare ca el sa te-auda toti 5 nivele in sus si jos ca tu ai dreptate si el nu. Si nu-l lasi chiar daca tipa din toate incheieturile. Remember! Totul se-nchide in conditiile tale, nu ale lui.
      Daca iti iese de vreo 2 ori or sa te stie de cal breaz si n-o sa-ti sufle nimeni in ciorba.
      Cine stie, chiar s-ar putea sa-ti faci si ceva prieteni.
      Daca nu, ar fi bine sa ai un job de back-up. :P

      00
  9. Exact la aceeași lucru mă gândeam de când, cu facultatea, m-am mutat într-un cartier rezidențial, în Militari Residence. Resimt plictiseala într-o oarecare măsură, însoțită chiar de un sentiment de deprimare, mai ales din pricina peisajului (infrastructură haotică, lipsa spațiilor verzi, dispunerea blocurilor unul lângă altul). Scria Fluture despre alienarea bucureșteanului. Aș putea spune că în cazul rezidențialelor efectul e potențat de faptul că astea-s o ștruțocămila, adică plictiseala rurală (alcătuită din lipsa activităților culturale, sportive etc.) cu angoasa și deprimarea pe care uneori ți-o insuflă urbanul. Da, climatul ăsta chiar predispune la consum (și am cunoscut câteva cazuri, unele care se putea sfârși prost, deși contribuția exactă a factorului ăstuia amintit e discutabilă, fiind și altele în joc). În cazul meu poate lucrurile sunt ameliorate că am contact frecvent, dat fiind că sunt student, cu Bucureștiul și mediul universitar, precum și câțiva prieteni care locuiesc în proximitate. Până acum, în zilele moarte, singurul remediu pe care l-am găsit a fost lectura (chiar face minuni). Totuși, mă gândesc la adolscenți sau persoanele venit din alte zone ale României în cătuarea unui loc de muncă. Ăștia din urmă sunt poate singuri, împărțindu-și programul între muncă și viețuirea într-un loc dezolant. (opinia mea)

    00
    • ți le*, puteau sfârși*

      00
    • Da, doar cu o singura chestie nu sunt de acord: la sat mai ai niste bancute la poarta unde mai „acostai” vecinii de pe strada si mai stateati la barfa, mai vorbeati, mai glumeati, iar activitate „sportiva” aveai destula la cat trebuie muncit pamantul :)))
      La rezidential e mai greu. In primul rand ca nu ai unde sa stai sa pierzi timpul ca e ciment peste tot, 2 in Bucuresti si in general in orasele mari e chestia asta cand se baga un strain in seama ” sigur vrea ceva de la mine, de obicei bani”, 3. la sat motivele de certuri sunt putine: femei, bautura sau ca ai intrat cu brazda pe pamantul meu . Prin rezidentiale ai tot felul de kknari: ba unu care isi ambaleaza aiurea motorul, ba unu care da muzica tare, ba ala care are catel si nu strange dupa el sau il lasa sa „marcheze” toate rotile de masina, ma rog tot felul de personaje de felul asta.

      00
    • Fix cartier rezidential e chiajna residence…
      In “cartierele” astea nou aparute de pe langa orasele mari au venit fix cei de la tara care vor sa se flexeze ca ei traiesc la oras. E categoria de care zice N la final.

      Solutia cea mai simpla este linie exclusiva de transport in comun. Ori tramvai (cu traverse ca sa nu mearga rezidentialii pe sine) ori banda speciala de autobuz pă mijloc in stil tramvai. Problema e ca nu ai oameni competenti cate sa anticipeze probleme astea si sa execute rapid. Uitati va la prelungirea ghencea ca in proiectul initial era sa duca tramvaiul pana la centura. De ce nu pana in domnesti? Ca de acolo provine traficul si din cacatul ala de cartier latin. Si asa trebuie in fiecare localitate. Transport comun cu benzi exclusive (sau tramvai). Domnesti berceni chitila chiajna tunari popesti, etc…
      Cel mai rapid exemplu este praga. Tramvaie peste tot.
      Stai ca m am trezit si e frumos afara.

      00
    • @Miau, ideile tale sunt de bun-simț, doar că dacă le apreciezi fezabilitatea în raport cu realitatea din teren, devin inaplicabile, cel puțin în Chiajna Residence (scuze pentru terminologia incorectă), fiindcă felul în care a fost gândită (sau, mai bine spus, nu a fost gândită) infrastructura existentă aici nu permite astfel de modificări pentru benzi exclusiv destinate transportului în comun. Cum ai zis, vise.
      Și întrebarea întrebătoare: Câți bombardieri și femei cu ocupații onorabile (predominanți aici) vor fi dispuși să renunțe la merțane/bmw-uri pentru transportul în comun? Iar faptul că văd săptămânal gratare vizavi de blocuri în boscheți, căruțe îmi spune că le e agreabilă situația multora de aici.

      00
    • De ce nu iti iei o chirie in oras cat esti cu facultatea si apoi zbori in vreun loc mai civilizat? Lumea e mare, nu vad de ce ai sta deprimat in ghetouri cand ai atatea optiuni.

      00
    • Exemplu concret: in zona unde locuiesc era mult batranet si magazine de alea”, pentru pet, ochelari de vedere, pentru inramat poze, proteze si incaltaminte ortopedica etc. Nu stiu cine a fost smart in consiliu la primarie dar a aparut timid un Starbucks si dupa el alte shopuri diverse…In 5 ani nu mai recunosc zona.

      00
    • @Marian, cand vad blocurile comuniste din Bucuresti, urbanul acela aproape mort realizez ca in fiecare apartament se intampla una din 3 activitati si atat: mancat, futut, dormit.

      @N, locuiesc la sat si iti spun ca sunt la fel de multe motive sa te certi cu oricine. Faza aia cu bunicutele si bancutele a apus demult, de cand s-a inventat intorsul cu arfe din Italia/Spania. De atunci e aceeasi aroganta ca in Bucuresti.
      Plus ca nu stii cate certuri pot aduce femeile si bautura, iar multe sate mai nou au si drogati.

      00
    • @Miau

      „In “cartierele” astea nou aparute de pe langa orasele mari au venit fix cei de la tara care vor sa se flexeze ca ei traiesc la oras. E categoria de care zice N la final.”

      A 10-a generație în București. De 47 de ani în oraș. Apartament la 20m de metrou, ieșeam din scară și mă băgam în el (Drumul Taberei, stația Brâncuși). Am vândut și am venit în Militari Residence pentru că nu mai suportam cele 15 grade din casă iarna. La ăștia te-ai gândit sau suntem toți niște țărani jegoși? Da, am sacrificat destule, dar pot dormi noaptea fără să tremur și mă pot spăla la pu** când vin acasă. Nimic nu este perfect aici. Dar a trebuit să fug de Nicușor, pare-se că dorea să mă salveze. Și mă felicit că am făcut asta, repet, deși nimic nu este perfect aici. Din nou, când vine iarna și pune lumea poze cu temperaturile alea sinistre din casă, eu… :)

      00
  10. Eu mai citeam pe aici de ororile din jurul şcolilor, dar am zis că na, mai exagerează
    lumea pentru efect artistic.
    Am greşit torenţial.
    În faţa blocului părinților mei este o şcoală. Maximul de valoare a fost acu două zile, cănd a staționat furgoneta de la DD-man să descarc nişte cumpărături. Opt dimineață, furgoneta oprită jumate pe trotuar tocmai pentru că NU AVEA LOC ÎN PLM DE TOȚI BOLIZII DE LUX AI PĂRINȚILOR CARE ÎŞI BASCULEAZĂ ODOARELE DIRECT ÎN POARTA INSTITUȚIEI DE ÎNVĂȚĂMÂNT, fwtu-vă în gât de paraplegici mintali.
    Rezultatul? O simfonie de claxoane, că pwla loc să ieşi de dubă şi RESTUL BOLIZILOR PARCAŢI CUM IA TĂIAT CAPUL. Like a boss, am descărcat ce aveam de descărcat în cel mai relax mod posibil, privind fără atenție şi îngrijorare la ditamai coada de bovine.

    00
    • Eu am scoala in fata blocului, o alta scoala in lateralul blocului si la o strada distanta doua gradinite… baga un Xanax si revino-ti in fire.

      00
    • Pe rețeta mea scrie Wizz Air, dus.#tratamenpesărăkie.

      00
  11. Un update din GF, ca tot isi mai bate jupanul pwla de ei din cand in cand :)
    Complex construit in anii 2000 (2008+), asa ca avem prezente aproape toate categoriile de varsta.

    Exista cateva grupuri de copii (5+ ani) scapati complet de sub supravegherea unui adult, lasati de capul lor 100%, care isi duc veacul prin cartierele Blue sau Salcamilor. Vocabularul pe care il folosesc la varsta aceasta … cu greu il pot egala eu cand sunt la volan in mareata capitala. Distractia lor favorita pare a fi distrusul: mobilierul locurilor de joaca (se aduna cate 5-6 dobitoci intr-o trambulina unde se bat/imping … termina cel putin una pe sezon), garduri, banci, jucarii lasate in parc (de ex. masini din alea de plastic in care se urca copii de 1-3 ani, sunt urcate in varful toboganelor de unde sunt aruncate, sau se coboara direct cu ele), geamuri sparte (auto).

    Trecem la grupa urmatoare de varsta, 12+. Astia is cei mai plictisiti. Nu au nici o problema sa foloseasca leagane, balansoare, trambuline care nu sunt destinate varstei lor. Par a fi mai putin in sevraj ca cei de la grupul descris anterior, care efectiv sunt scapati de sub control. Majoritatea stau cu nasul in telefoane si cand ies pe afara.

    Despre 16+ prefer sa nu comentez :)) … ce ai putea sa zici cand il vezi pe baiatul lui Cartarescu la 17-18 ani si 100+ kg in viu, facand un leagan ptr. copii sa geama sub minunatu-i tonaj (majoritatea mobilierului locurilor de joaca e din lemn). Ce fac cei din gasca lui in padurea din jurul cartierului … ramane in padure.

    00
  12. Copiii astia sunt deja lipiti cu super-glue de ecranele telefoanelor, tabletelor, laptopurilor etc. si oricum nu-i intereseaza sa iasa din casa la un fotbal cu Gigel si Costel. Mai bine se uita ore in sir pe youtube cum joaca minecraft ceva streamer/vlogger (sau cum le mai zice acuma).

    00
  13. Cum o veste proasta nu vine singura, Romania nu este pregatita sa treaca la moneda Euro. Ce credeti trecerea la Kosoni Dacici ar avantaja Romania?

    00
  14. NOU
    #74

    Cât timp Isărescu conduce BNR, România nu trece la Euro. Dup-aia…poate.

    00
    • Isarescu e sefu masoneriei.
      Nu pleaca ala din BNR, poate doar cu picioarele inainte dar nici atunci nu e sigura treaba.

      00
    • Tovarasu, incurci putin informatiile alea, adica il comfunzi pe Isarescu cu Ciolacu.

      Vezi tu, masonii astia sunt pe rituri si grade.
      Nu orice prost poate fi Mason Sef peste Grupul de la Roma si Grupul Bildberg….

      Pur si simplu sunt niste gasti care nu se intersecteaza dpdv al puterii si intereselor.

      Si da, pt noi adoptarea EUR ar fi o catastrofa, pt ca am fi legati de maini si de picioare.

      00
  15. Trebuia sa ne aduci tu aminte…
    Mary-Louise Parker, putea sa vanda orice, as fi cumpart pe loc.

    00
  16. Noi stam la porumb si sincer… nu imi vad capul de treaba.
    Copiii au scoala de la 8 la 15, apoi sport teme si pe acasa.

    Nu prea e timp de altceva.

    Pentru fugitul din porumb exista masina personala (condusa de parinti) sau Uber.

    Not very bad, nu mai suport orasul cu mizeria si aglomeratia sa. Mi se pare extrem de nociv.

    00
  17. Multa frustrare in comentarii, de la unii. #numaifitzsaraki Lucrati cu capul nu cu spatele si veti putea si voi privi cu detasare pe aia frustrati. Sa vina manutele rosii! :D

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.