Am văzut poza asta în altă parte și era acolo un cor de boceală pe tema prețurilor. Că sunt mari, că ce mare lucru, că Vama a ajuns foarte scumpă, că bla bla.
Oamenii ignoră complet ideea că pot să nu mănânce acolo. Rușinea aia comunistă de a nu te ridica de la masă, de a cumpăra dacă tot ai deranjat, trebuie să înceteze. Te uiți pe meniu, te uiți că durează 20 minute să vină să ia comanda, te cari. Rămânând susții ceva ce, în accepțiunea ta, trebuie să dispară.
Și mai e ceva. Cred că foarte mulți ani mulți dintre noi au fost convinși că doar noi producem plus valoare și doar noi merităm măriri de salarii. Pe restul dă-i naibii, mie să mi se mărească.
La cota 1.400 sinaia o ciorba e 56 RON…o mizerie
Câââââât?
La toate localurile din vârf de munte e așa, noroc că știu asta de când aveam 10 ani și mergeam cu clasa în excursie și-mi iau masuri de precauție.
10 lei o conservă de ciorbă de 400g, dacă tot mergi pe acolo învață să camping.
Am avut nesansa sa colaborez cu ceva restaurante pe partea de IT si iata de ce nu mai calc pe acolo vreodata din postura de client:
–
1 kg cartofi 0,40 bani
1 portie cartofi prajiti 100g = 10 -> 17 lei
=> 1kg cartofi = 100 -> 170 de lei
–
1 sticla de vin achizitie producator = 9 lei -> 15 lei
1 pahar de vin vandut in unitate = 19->27 lei
*5 pahare = 1 sticla de 750ml => sticla = 95 -> 135 lei
–
1 sticla apa plata 2L = 0,50 -> 1 leu
1 sticla apa plata 2L vanduta in unitate = 9->15 lei
–
1 paine 2 -> 10 lei
4 felii paine/cosulet = 4 ->10 lei
1 paine aprox 650 grame
1 felie aprox 40 de grame => 1 paine = 4->5 cosulete a 4->5 felii => 1 paine = 20 -> 50 lei
–
o ciorba de legume (care este aceiasi cu cea de vacuta sau porc) nu te costa mai mult de 20-30 de lei o oala si o vinzi cu 3-400 de lei
–
etc
– stiu curent, salarii, chirii, spagi autoritati, etc dar cu toate astea, un restaurant bine manageruit poate sa si bage in “buzunar” peste 100% din cheltuieli cu tot cu achitarea tuturor datoriilor
–
Va urez tuturor POFTA BUNA!
@vlad oltean: când o să crești mare, o să vezi ce scumpe sunt femeile… sperăm cu toții din suflet că nu o să rămâi la labă
Nu, n-am cârciumă
@vlad olteanu vezi ca e cineva din India care colaboreaza „pe partea de IT” de 10 ori mai ieftin decat o faci tu.
Chestie pe partea de it (tu) – 100 eur
Chestie pe partea de it (indianu) – 10 eur
Tu = 10 indieni care fac acelasi lucru.
Nu iti este rusine mai it-istule sa jefuiesti asa clientii?
stiu – educatie, ai rate, tb sa platesti asig medicala privata, pensie privata dar cu toate astea..
Si inca ceva amuzant. Vlad nu mai calca pe acolo din POSTURA DE CLIENT ca ii incalca principiile morale. Dar daca e sa faca un ban si sa ajute aceste restaurante sa fac cash ilegitim pe spinarea altor clienti… atunci discutam nene.
Dar Vlad vrea o tara mai buna. Doar pt el adica.
In cazul in care nu este clar, concluzia mea nu este ca Vlad tb sa aiba preturi de it-ist indian.
E normal sa fie mult mai scump Vlad pentru ca: experienta, educatie, locatie(UE), avantajul de proximitate fizica fata de clienti, sunt sigur ca mai poate adauga doar el inca 10 motive solide.
Vlad intelege ca nu e platit pt cate clickuri da fizic pe tastaura. Dar nu intelege ca nici restaurantul din varful muntelui nu tb platit doar pt cate bucati de morcov sunt in ciorba.
Plecati de la ferestre ca au intrat absolventii de FB ☺
Colaborare nu inseamna ca am un baiat care cunoaste un baiat care are o ruda care cunaoste un var care te rezolva si nici ca le am tras coaxialul pe naspa de la vecini ☺
Legat de horeca mai uitati va si in gura alora care se pricep si care spun sus si tare ca in mod normal 75% din horeca ro ar trebui amendata si inchisa pentru totdeuna …
–
BTW 1,5 MILIOANE romani si au anuntat anul acesta sustinerea pentru HORECA RO, alegand GRECIA unde pretul pe kg cartof e mai mare decat ro dar 100g de “frenci fraiz” sunt mai ieftine ca in ro …
@vlad oltean tu ce vrei sa spui, sa nu mai mergem la restaurante, sa umblam doar cu sandvisul dupa noi? Restaurantul e un lux, nu o necesitate. TU alegi sa te duci acolo, nu e dreptul tau sa mergi la mare/munte si sa te simti bine pe bani putini la pret de producator. Ei decid preturile, tu decizi daca le accepti sau nu. E o regula undeva ca lumea nu are voie sa faca profit mai mare de 10%?
Data viitoare cand ies la o aniversare o sa-l iau de gat pe Hadad sa-l intreb „coae, cat te costa pe tine kilu’ de rosii si chiria? ca sa iti ofer pretul *normal*, nu ma furi tu pe mine”
„Plecati de la ferestre ca au intrat absolventii de FB ☺”
– scuza-ma ca imi dau cu parerea pe un domeniu in care nu excelez. De altfel sunt sigur ca tu excelezi si in IT si in HORECA deci e legitim ca tu sa iti dai cu parerea pe ambele.
„Legat de horeca mai uitati va si in gura alora care se pricep si care spun sus si tare ca in mod normal 75% din horeca ro ar trebui amendata si inchisa pentru totdeauna”
– sursa te rog? Link catre gura alora care exprima sus si tare precis cifra de 75%. Aham, asta credeam. Daca nu ai link, numele specialistilor te rog. Aham, asta credeam.
„BTW 1,5 MILIOANE romani si au anuntat anul acesta sustinerea pentru HORECA RO, alegand GRECIA unde pretul pe kg cartof e mai mare decat ro dar 100g de “frenci fraiz” sunt mai ieftine ca in ro …”
– si totusi au clientele pe pretul mare pe kg cartof. Oare nu se rezuma totul la asta? Oare?
Rzv, cum ai devenit „prost fără acte”? Să știu, să mă feresc sau să depun doar cu șină, cum o fi bine.
@ev21:
bre, eu spun sa invatam sa ne respectam munca, banii castigati si in special sa ne respectam noi pe noi insine prin alegerile pe care le facem …
30-40 de lei o ciorba in vama reprezinta o bataie de joc a patronului fata de client si a clientului fata de el inusi …
daca vrei sa mananci la 76 de stele, go for it dar nu ti bate joc de mine
daca vrei sa mananci la impinge tava, go 4 it dar nu iti bate joc de mine
-avem aceiasi boala ca la apartamente si masini
-ULTRA LUX nu inseamna ca ai termopane si cristale in tavan dar casa scarii se prabuseste cu tot cu babele care gatesc cu usile deschise
– ai masina de 100k dar nu ai loc de parcare si stai intr o garsoniera de 28 mp
– hai sa invatam sa ne respectam prin a intelege valoarea banului si implicit a serviciilor care ni se ofera …
-romanii nu se duc in grecia doar pentru ca e mai cald si apa mai turcuaz ci pentru ca s-au saturat de atitudinile de „jmecheri” ale tuturor angajatilor din horeca care ti ofera rahat la pret de lingou de aur
*si chiar daca e asa macar „fa ma frumos” asa cum te fac turcii
Ma bucur Vlad ca ajungem la sursa problemei de fapt. Serviciile oferite. Deci nu e vorba de cat e cartoful in piata vs cat e la restaurant la mare. E vorba de serviciile oferite. In cazul asta tot calcul tau detaliat e.. degeaba.
P.S. Inca astept sursa studiului facuta de specialistii care „spun sus si tare” ca 75% din horeca tb inchisa.
P.S. 2 Si eu am o parere asemanatoare legata de calitatea localurilor horeca. Si ca o parte tb inchise sau ajutate sa se imbunatateasca in mod transparent. Dar e o parere. Nu e rezultatul unui studiu exprimat de specialisti cu cifre precise. Intelegi diferenta?
Mulțumim Vlad că ne-ai zis cât e kilul de cartofi. Ce ne făceam fără tine.
Bai vlad, dar tie iti scapa multe. Ca de exemplu, faptul ca restaurantul nu e 100% din timp plin si nici nu functioneaza tot timpul anului. Poate sa vanda 1000 de portii de mancare si 900 sa il coste salarii + taxe + utilitati + chirie. Apoi, mai are marketing, mobilier, vase, intretinerea locatiei, are si investitia de recuperat etc. Sunt foarte multe costuri de care nici nu ai idee. Daca i-ai instalat Saga pe un PC, asta nu inseamna ca stii cu ce se mananca businessul ala. Apropo, vezi ca in industria asta a ospitalitatii sunt cele mai multe afaceri care merg in pierdere. Cum e posibil asa ceva, daca, dupa mintea ta, toti au profit 100% din cheltuieli?
Cică indianul IT-ist e de 10 ori mai ieftin. Da, dar nu face nimica. Așa poate sa fie și de 100 de ori sau chiar gratis că doar îți consumă timpul degeaba.
Sursă: am lucrat 15 ani cu ei. Nu eu i-am angajat, nu eu i-am plătit. I-au plătit băieți de ăștia care credeau că fac o afacere.
Concluzia e că acum clienții mei lucrează doar cu români.
În weekendul trecut am luat 2 ciorbe, 2 porții sarmale, 2 beri, jumate de vin cu apă, o cafea și 2 plăcinte plătit 100 lei. La Cota 1400.
Vlad… Felicitari!
Sa ne spui si noua, sau cel putin mie, de unde reusesti ti sa iei un kg. de cartofi cu 0,40 de bani?
Sau apa plata cu 0,50-1 leu???
Nu stiu, si as vrea sa aflu, de unde iti faci cumparaturile? Din 1984?
Ca eu, daca ma duc sa cumpar ce ai spus tu acolo, fara 50-60 de lei nu scap….🤔
Vlad, eu nu inteleg de ce noi romanii suntem asi sa comentam doar preturile altora? Nu-ti convine? Nu merge acolo si gata.
Atat timp cat aia vand, inseamna ca societatea asta vrea, iar tu vinzi gargara ieftina la pret de caviar.
Ce nu intelegi tu e ca orice business are inainte de toate scopul de a face profit, e adaptat clientelei si societatii si gata.
Mi-ar placea sa nu te vad ipocrit si sa vii si sa ne spui ca ai taxat mai putin un restaurant care avea preturi ok. Dar evident, ca tie nu are de ce sa ti se aplice propria gandire.
@cristi „Bai vlad, dar tie iti scapa multe. Ca de exemplu, faptul ca restaurantul nu e 100% din timp plin si nici nu functioneaza tot timpul anului.”
vorbeam la un local din oras cu un chelner, plecase un coleg de acolo pe litoral si se intoarce la toamna. am intrebat si eu care e smenul ca stiam ca sunt platiti super prost si surpriza pentru 4 luni (mai-iunie-iulie-august) omul facuse anul trecut 45.000 ron dupa ce si-a platit cazare, masa, etc si a zis ca anul trecut a mers prost. se asteapta ca anul asta sa depaseasca 70 mii ron (14 k euro) in 4 luni cu program 09-03 dimineata pe weekend si un 09-24 in rest. tipul s-a dus ca sef de sala la o locatie pe plaja in mamaia, n-am retinut numele dar era ceva cunoscut. ma gandesc ce profit face patronul daca isi permite sa aiba angajati in zona aia de salariu+tips-uri
@cristi
Dacă era așa nasol cu veniturile nefiscalizate prin Horeca nu vedeai toți proprietarii de cîrciumi cu gipane la poartă…
@Marinel, aici e si vina clientului. Daca iti aduce doar bonul nefiscal si tu il platesti cash, fara sa ceri bonul fiscal, atunci nu te mai plange tata.
600 de metri mai sus ceaiul cu rom e 30 de lei. Așa era anul trecut în vară. Am luat un RedBull era doar 16 lei.
Unii tovarasi ar merge chiar pana acolo incat sa ceara nationalizarea acestor locuri in care este asuprita clasa hipstereasca!
dap. susțin.
Ce să faci dacă sezonul e 2 luni? Cererea e foarte mare, rezultând prețuri foarte mari. Oamenii mereu vor merge pe litoralul românesc. Faci 2 ore cu trenul din București, care are 3.000.000 locuitori. Indiferent câte low costuri și chartere faci către alte zone, oamenii vor fi atrași de litoralul românesc.
Repet, București e la 2 ore de mare și 1h 30 min de munte. E una din puținele capitale europene care îți oferă asta.
”E una din puținele capitale europene care îți oferă asta.”
Alte capitale europene ofera locatii mult mai frumoase si mai ieftine decat ghena aia de litoral romanesc. Afirmatia ta este totusi corecta, pentru ca pe litoralul romanesc se duc multi turistii needucati,taranoii, chiar amatori de jeg tipic litoralului romanesc.
@Tziahs Nu stiu ce matematica ai facut tu, dar din mai pana in septembrie nu sunt chiar doua luni.
Mai e o chestie de care nu eram constient pana nu am citit-o recent (poate chiar aici sau pe la vecini): multi merg la noi la mare pentru ca nu stiu vreo limba straina si le e frica sa nu trebuiasca sa se inteleaga cu mainile si picioarele prin strainatate.
Voi nu intelegeti ca mai exista si alt tip de turist in afara pensionarilor care isi planifica cu un an inainte vacanta la mare alaturi de nevasta, copil, catel si purcel?
Daca am chef poimaine sa ma duc o zi cu prietena la plaja, sau o noapte cu prietenii la club, ce fac, ma duc in Grecia? Sau mai bine stau acasa, ca altfel sunt un taran cocalar?
Din motivul asta apar si aglomeratiile din weekend de care ne minunam cu totii. Nu ca nu stie lumea engleza, in plm de scenaristi!
Exact, e turismul spontan „hai pisi la mare”.
@nm.bradu: e ok, de la o varsta incolo nu o sa ii mai bagi in seama nici tu pe petrecareti :))
@unsirb – Slabe sanse sa ajung vreodata in asemenea hal. Chiar daca voi deveni si eu pensionar la un moment dat, voi intelege ca mai exista si alti oameni pe lumea asta si nu sunt idioti daca nu gandesc ca mine.
Ca idee, am multi prieteni care se mira cat de prost sa fii sa iti pierzi vremea sa-ti planifici concediu in Grecia („unde se duc toti papagalii”) cand ai Mamaia aici si lor le explic acelasi lucru, ca sunt alti oameni cu alte prioritati.
Aia e, ori sunt echilibrat intr-o lume a extremelor, ori sunt un gica-contra
@tziahs – care e absolut normal, sanatos si nu e nimic in neregula cu el
Nu e vorba de a nu fi conștient că există și alt fel de oameni (în cazul ăsta turiști cu nevoi diferite), ci că „petrecăreții” de București – aici sper că e clar pentru toată lumea că cei care dau o fugă peste weekend din Baia Mare până la mamaia sunt o minoritate absolut neglijabilă – nu sunt mai mulți decât familiștii care caută ceva mai de calitate decât poate oferi litoralul nostru.
Ia dă tu o tură o dată când ești prin Mamaia la Neptun sau Saturn, să vezi familiștii de care ziceam eu (ăia fără vreo boabă de engleză în gură…). Îți cam garantez că, dacă prin mamaia nu i-ai observat printre mașinile scumpe, prin Jupiter sau Mangalia o să tragă prietenii tăi de tine să o tăiați repede de acolo, în caz că se ia.
Ma, da o luat putin timp sa se prinda ca daca lumea are bani de crypto, nft, imobiliare dubai pot da lejer 10-15 lei in plus pe o supa. Vad ca treaba asta, criza, devine un leit motiv si totul se ofera picurat ca sa storca cat mai mult cash de la beneficiari.
Supa ca supa, da’ cu parcarea, ce plansete, cat vaiet..
Am fost acum 3 ani pentru prima si ultima data in Vama. Never again.
Am fost acum 3 ani si eu. De atunci ma intorc in fiecare an.
Da, nu mai e ce-a fost.
Nu am fost si o am in plan o asemenea actiune!
Nu fac eu bine? Ca merg doar la 4 restaurante din Brasov.
Sa-mi trag palme, salata greceasca cu morcov si iceberg si dressing.
Salata greceasca adevarata nu are ‘dressing’.
Care-s alea? Ca sunt in pana de idei…
intotdeauna m-a seranjar modul amatoresc in care sunt scrise meniurile in restaurantele din romania.
In poza avem asa:
Salata de muraturi ––-23
castraveti, gogosari. cucumbers, peppers
Cum as fi facut eu
Salata de muraturi din castraveti si gogosari dupa reteta secreta a matusii Maria –24.90
Aunt Mary’s secret pickeled cucumbers and bell peppers recipe. –––24.90
Intre noi fie vorba reteta secreta a matusii Maria poate si borcanul de muraturi din Auchan, dar nu asta conteaza. Ce conteaza e ca nivelul de amatorism a majoritatii crasmarilor este foarte ingrijorator.
O data am vazut intr-un meniu Crap Pajita tradus ca so Fried Crap.:(
Vezi usor la gogosari. Sunt scrisi cu 2 de ii.
uite aici Psionics:
https://www.sergianagrup.ro/resurse/2551/Meniu%20Sergiana.pdf
A scris intentionat gresit gogosari ca sa devina viral meniul pe social media, se cheama guerilla marketing si growth hacking, nu stii tu d’astea.
te plângi de nivelul amatoricesc, dar vrei niște tehnici de marketing considerate la nivelul amator pentru anul 2022.
Pe mine kkt-ul asta de manelism ma deranjeaza mai mult. Mamaliga cu sarmale ca la bunica, ciorba ca la mama, gogosari ca la dracu sa-i ia. Sa puna doar acolo unde reteta aia e recunoscuta oficial nu manele de genul asta. Am mancat de ex prin Radauti o ciorba radauteana facuta de inventatoarea retetei. Da, in cazul asta merita subliniat.
niciunu n-ati observat ca am scumpit salata de la 23 la 24.90? :))
Ba am observat că ți-ai pus și tu marketingul de 2 lei ( mă rog, 1.90, dai 10 bani rest?). Nu mai ai loc de creativii ăștia, băi nene.
vrajeala asta la cine prinde? „ciorbicutza cu carnitzica si morcovei si mazaricutza”, „mamaligutza cu pestisor si smanatanicutza” „gratarel cu mustarel si cartofisori” si alte diminutive din astea de gradinita sunt puerile si usor insultatoare…
@Crator
ce rest? :)))
:)))) si deja devine un ditamai romanul gen
Salata de muraturi din castraveti si gogosari culesi toamna tarziu in roua diminetii de catre nepotii din comuna Varasti judetul Giurgiu dupa reteta secreta a matusii Maria care o stie de la o strabunica cu origini rusesti din Moldova -24.90
In ritmul asta iti trebuie un meniu cat biblia de groasa si o saptamana sa te uiti pe el . :)))
Eu nu inteleg de ce boceste lumea la lista aia – sunt preturi clasice la mancare in 2022. Probabil au un +10% că ești în Vamă.
Sunt preturi clasice, dar nu inseamna ca sunt normale…
Studiaza economistii market theory la greu si tot nu inteleg ce zice romanul prin „preturi normale” 😀 „E scump pentru mine deci nu e normal, sa se faca ceva in legatura cu asta”
Am 40 lei sa dau pe o ciorba, dar mi se pare scump si nu e normal ca pentru o ciorba sa platesti atat.
In schimb nu am 200.000 euro sa imi iau un Lamborghini, dar nu mi se pare scump.
Sunt bogat ca am bani de ciorba sau sarak ca nu am bani de Lambo?
@Vlad: esti consumatorul lui Schroedinger.
#numaifițsaraki
Da, dar si patronii „e” oameni si merita sa isi schimba masina la 6 luni.
Regula de aur a economiei: prost nu e cine cere, prost e cine dă.
I-auzi, tot mortu’ e de vina , nu?
@Daniel rămâne valabil ce a zis Vali, nu îți place sau e prea scump te ridici fain frumos și pleci, așa poate înțeleg și patronii ca poate e o problema, fie la prețuri, fie la chelneri, fir la marfa vândută.
Faptul ca rămâi deși ești nemulțumit și apoi te plângi pe net ca ii scump acolo ce spune despre tine?
Ma refer la salariile, nu la preturile din unele bodegi. Preturile cresc, salariile raman la fel, sefu’ schimba masina la 6 luni.
Păi înseamnă că sunt totuși niște salarii (pensii speciale, parandărături) care țin pasul cu prețurile exagerate de la bodegă. Și patronul știe. Cel mai probabil, noi, cei cu salarii normale nici nu suntem în target. Csf.
Oricum mănânc rar în oraș pentru că nu îmi place mâncarea proastă.
Mie mi se pare că toate creșterile de prețuri din turism sunt foarte strâns legate de evoluția veniturilor bugetarilor. Se anunță că se vor da tichete de vacanță? Cresc prețurile pentru că bugetarul trebuie să meargă undeva prin țară să le cheltuie și el se raportează la tichete ca la niște chestii de care trebuie să se descotorosească, nu ca la niște bani reali. Și nu îl mai deranjează să dea 100 eur/cameră modestă pentru că uite, a dat tichetele și mai trebuie să achite doar câteva sute de lei diferență, a ieșit chiar ieftin. Acum sunt astfel de tichete și la privat, aceeași poveste
Apoi mai sunt cei care câștigă bani din tot felul de combinații și cărora nu le pasă pe ce se duc banii, au mai multă satisfacție din cheltuirea banilor decât din calitatea serviciilor/produselor primite la schimb.
Sunt bugetar. Nu mi-a crescut nici cu 1 leu salariul.
@AB: te asteptam la privat. Doar vezi ca programul nu se termina la 12 vinerea
@Lucifer:
Nu toți bugetarii i duc ușor, nu generaliza.
Cine face treaba la privat o sa facă și la stat și invers.
Nu sunt bugetar dar am tangenta cu unii.
@Lucifer, chiar in cazul in care bugetarul termina la 12 programul vineri (asta se intampla si in anumite firme private), in loc sa il invidiezi pentru acest aspect, nu ar fi mai bine sa vezi tu ce ar trebui facut la privat, ca si angajatii de aici sa munceasca doar pana la ora 12 vineri?
Tu crezi ca vesnica lupta intre bugetar si privat, intre care slugareste mai mult, si care are viata mai lejera, nu serveste , in final, decat angajatorului: cel manipulat politic, la bugetari , si corporatiei private (de multe ori straina ca de aia apara democratia un personaj ca Von Groningen), care nu va avea nici un pic de empatie reala pentru angajat.
Nu ar fi mai bine ca toti angajatii, bugetari sau privat, sa fie uniti, sa poate face presiuni pentru cresteri salariale, drepturi ale angajatului? Crezi ca e o coincidenta faptul ca angajatii din tarile cu sindicate puternice o duc mai bine, si uite minune, nu a dat nimeni faliment, si nu s-a oprit lumea in loc, chiar daca lucreaza mai putin?
cat timp bugetarii siunt platiti din taxele mele si nu primesc nimic de calitate in schimb, pot sa am ce parere vrea muschiul meu despre bugetari. ca nu sunt toti o apa si un pamant, da, e adevarat. Dar majoritatea sunt inapti de a lucra intr-un mediu competitiv.
„Mediu competitiv”, bleah…
In traducere – „sa ne intrecem sa aratam care ii sclavu’ mai bun si mai ieftin”
@Lucifer
Cred ca ai citit ce prostii a debitat ministrul de finante, sunt pe toate stirile, nu are rost sa le mai repet si eu aici.
Lucrez in privat si sunt taxat zdravan de statul roman.Din aceste taxe simt ca nu beneficiez de servicii de calitate sau nu beneficiez deloc , in orice domeniu, nu conteaza de la sanatate pana la invatamant. Bugetarii in schimb au niste salarii foarte mari si nemeritate plus tichete de vacanta , da, sunt acolo 5% care fac treaba dar restul sunt lepre angajate pe pile, relatii, cumetrii si freaca menta la greu. Sant bugetari care rivalizeaza ca salariu cu oameni din conducerea multinationalelor , este ireal pentru o economie normala. Dar hei, poate este cum a zis ministrul de finante, bugetarii nu traiesc din taxele colectate de la economia privata, iti sta mintea in loc.
@Lucifer. Am plecat de la privat. Vinerea plecam fluierând la 17.00 indiferent de situație. Te aștept la bugetari unde am plecat vinerea si la 22.00. O dată chiar și la 00.30, adică sâmbătă.
Nu-s pila nimănui.
@AB: inseamna ca tu tragi pentru aia care sunt pilele cuiva. ce sa zic, ghinion
@roadrider: da, mediu competitiv. Adica firma are competitie si daca nu iti faci treaba, iti ia competitia painea
AB, mai făceam și eu munca suplimentara cu colegele după program dar nu m-am plâns niciodată de oră târzie la care plecam…
@Lucifer: joke’s on you, privat here, vinerea scurta
@AB la totzi ni greu sefule, ai ce face? nu ai ce face…
tichete de vacanta se dau si la privat. SUnt firme ce ofera ca beneficiu access la o platforma, Benefit, de unde poti lua tichete de vacanta si in general vouchere la diverse magazine.
@sfatuitorul: nu e nevoie de platforma. Angajatorul privat poate sa iti dea si sa isi deduca:
– 2 salarii medii pe economie cash ca prima de concediu (vreo 6500+de lei) – parca
– 6 salarii minime brute (vreo 13800 lei pe an / angajat, la care angajatul plateste 105 impozit pe venit, exceptii cei din constructii si IT ca sunt scutiti si de ala)
Limita de 1450 de lei e la bugetari
*aia 13800 sunt in tichete de vacanta
Din ce inteleg, nici Vama nu mai e ce a fost.
Si da, mizeria asta comunista, „tarseala” sa nu se ia de mine ospatarul, ca m-am asezat si n-am comandat, sau alte mizerii trebuie sa dispara. In vest e normal sa dai ciorba la bucatarie ca are o musca in ea, in Romania e considerat „plus de proteina”, si lasi spaga 20%.
Fraților nu mai ziceți șpagă la bacșis ca mor.
Servirea nu ii condiționata de bacșis, deci nu ii șpagă.
Impis de la spate de motivatia de a slabi am inceput sa nu mai comand mancare pentru ca nu pot contoriza caloriile.
Am inceput sa gatesc (va recomand sa incercati si acest lucru), iar pe langa faptul ca mananc totul proaspat, ies si mult mai ieftin decat as comanda.
Comand doar cand e neaparat necesar si atunci doar de 2-3 restaurante in care am oarecare incredere.
Sunt satul de HO RE CA si serviciile lor mizere si scumpe.
Impis de la spate de motivatia de a slabi am inceput să fac mișcare și nu mă interesează ce mănânc, că nu mănânc ca un porc.
Total fals ceea ce spui.
90% din procesul de slabire este reprezentat de aportul caloric, adica de ce mananci.
Poti sa mananci putin ca volum dar bogat caloric, poti sa mananci mult volum dar slab caloric.
Cate ore de miscare intensa faci zilnic ca sa conteze? Aia 10000 de pasi nu inseamna mare lucru in ecuatia asta.
Cam cata lume crezi ca merge in Vama sa gateasca?
@RaduQ nu stiu, nu am mai fost de multi ani pe la noi, pentru ca nu imi permit.
Eu vorbeam de horeca in general ca e jaf la drumul mare, mai ales pe litoral.
Da, Vlad, dacă rabd slăbesc, e clar. Problema e că nu are ce să consume caloriile alea, dacă tu slăbești prin înfometare, că nu ai masă musculară, metabolismul tău e lent.
Și încă un pro tip, creierul consumă 20% din aportul caloric (mai mult decât orice alt organ): https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC124895/
Dacă stați în canapea uitându-vă la seriale și băgând chips-uri, nu are cine să consume caloriile alea. Pe de altă parte, dacă aveți o viață activă și fizic și psihic (în sensul că înveți lucruri noi, rezolvi probleme, joci șah etc.), probabil că poți băga o shaorma zilnic:
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2018.01005/full
Vlad a descoperit că e mai ieftin să mergi tu la magazin, pe motorina ta, pe rca-ul tău, cheltuiala ta, să cumperi ingredientele, le transporți până acasă, le stochezi în frigiderul tău, care merge pe curentul tău, apoi să le prepari tu și să ți le transporți tu singur din bucătărie în sufragerie.
Spre deosebire de a merge altcineva în locul tău la cumpărături, ăia să le stocheze în frigiderele lor, să ți le prepare, să le pregătească de transport, apoi să le transporte sub nas calde.
Fiecare când el cere bani, merită, dar dacă altul cere bani pentru munca lui, e japcă. Da, sunt o grămadă de businessuri care se bazează pe un serviciu care ți-l poți face și tu acasă, dar nu toată lumea iese la pensie de boală la 35 de ani ca românii și apoi au timp să facă de toate acasă.
Experienta de „mers la restaurant” te costa oriunde mult. N-ai bani, stai acasa si mananci un sendvis.
Gen, nu mai fiti saraki?
Boss, pentru o ciorba cu cateva bucatele de carne nu poti plati 30 lei. Vorbim despre apa cu legume si cateva bucatele de carne, nimic fancy.
Si in meniul ala, prezentat de Vali, putem remarca simplu:
Salata de ardei copti si telemea (200 grame) – 23 lei / pai la Lidl e 5.5 lei salata de ardei copt de 250 grame si apoi cateva fasii de temelea cat sa fie? Pe langa aia 23 lei, lasi si tipsul aferent de 10-15%.
Salata de muraturi (castraveti murati si gogosariI (cu 2 de ii, vad in meniu) 200 grame – 18 lei ( e 6 lei un borcan de castraveciori si 6-7 lei de gogosari).
Sa lase vrajeala patronii astia care ne aburesc cu fonfleurile astea.
@Vlad altceva cred ca vrea sa zică:
Nu va mai plângeți după ce acceptați sa fiți trasi in piept, deși aici nu ii vorba de aia, ca prețurile sunt afișate.
@Ioan asa este. Sunt de acord cu ideea articolului, cum ca astia care comanda la preturile astea sa taca din gura, pentru ca sunt partasi la mizeria asta.
Eu doar comentez preturile umflate ale preparatelor basic.
”Experienta de „mers la restaurant” te costa oriunde mult.”
Eu am mai experimentat mersul la restaurant și prin alte locuri și chiar nu costă atât de mult. De exemplu prin Spania e chiar decent să mergi la restaurant. Mai ieftin ca în românia.
Pretul ciorbei contine: munca bucatarului, a ajutorului care curata legumele, a celui care spala vasele; femeia de servici; ospatarul, contabilul, patronul, chiria localului, spalatul fetelor de masa, mancare expirata (da, uneori se cumpara mai mult), pretul figiderului, curentul, gazul, motorina de la dacia logan care aduce marfa …
Ce dracu’ bai, nu e ca si cand vine ma-ta de-acasa cu oala cu ciorba.
Vrei sa fii boier, platesti. Altfel, stai naibii acasa.
Ia puneti voi mana si faceti un excel cu costuri si puneti-l aicea, alfel toate vaietaturile astea sunt degeaba.
Bucatarii in Vama si pe litoral in general au un peste in undita pe care il inmoaie in ciorba ! Asa se face ciorba de peste .
Si la final din undita aia sare si sosul bucatarului™
Aia cu sosul bucatarului era reteta secreta la shaorma de dristor in anii 2000.
30 lei o fucking ciorba. De asta nu mai calc de ani de zile pe litoralul nostru. Cate taxe plateste patronache care cere 30 lei pe un bol de ciorba?
Aia cu roabele de sampanie se aude ca platesc vreo 5000 de lei pe an impozit pe profit
păi vaselina aia pentru roabe știi cât costă?!!??!
Or fi angajatii aia de fapt muncitori in constructii daca tot is asa de priceputi cu roaba si au scutiri, mai fac si ei cate un zid din sampanii pe la mese.
Este bine ca incepe sa constientizeze lumea ca restaurantele din Romania devin scumpe, insa ce e mai flagrant, este ca sunt foarte proaste, in marea majoritate servesc niste laturi, pe principiul mult si prost, ca asa ii place ghiolbanului.
Nu vezi nicaieri retete locale, retete de sezon, mancarea este de multe ori prea grasa, mai nou s-au apucat toti de facut burgeri (lol), meniurile arata ca niste romane (cum sa fii atat de naiv sa iti inchipui ca daca sunt 20 de feluri de mancare, toate sunt proaspete), iar personalul este absolut nepregatit, in multe cazuri (doar niste purtatori de tave, si in cazul in care localul respectiv are ceva vinuri mai digerabile, nu stiu sa le recomande, sau sa le serveasca la temperatura potrivita (cele mai multe blasfemii se produc la roze, care e prea cald, dar nici la vinul rosu nu imi e rusine, e pastrat in general la temperatura ambianta, nu la 16-18 grade).
Pe de alta parte, sa nu uitam cine este clientela, de multe ori niste neciopliti, sau prima generatie ce are bani si de altceva decat mamaliga si tocana de cartofi, asa incat e cumva potrivirea perfecta.
După „Nu mai fiți saraki”, ” Nu va mai nașteți din părinți saraki”😎
@Ouiouifi, uite, daca ai avea timp, sa analizezi cauzele istorice ale decalajului est-vest, vei realiza ca romanii au fost cam dintotdeauna mai saraci si mai slab instruiti, statistic, ca si tarile vestice, de aceea unele cutume, chiar si culinare (sa mananci mult, sa indopi gravida) proveneau din lipsuri alimentare groaznice, si teama ca maine se intampla ceva si nu mai apuci mancare. Priveste cum se cumpara mancare din supermarket, si uita-te cam cat se arunca, genetic romanii inca cumpara azi pentru ca nu sunt siguri ca maine vor mai gasi.
Sa stii ca nu e o rusine sa fin sinceri, sa vedem de unde am plecat,unde suntem, si unde dorim sa ajungem, prin ce mijloace.
Tavi nea gigi nu tave
Pai nu ai fost sincer, nu ai spus: suntem niste neciopliți, din cauze istorice, ai spus că ceilalți sunt neciopliți. Ești vestic naturalizat?
corsaru este printre cele mai scumpe locuri din vama si asa a fost totdeauna. mai sunt o gramada de locuri care nu sunt la botul calului ci la 5-10 min distanta unde mananci mai bine la jumatate de pret. oricum, vama n-a fost niciodata ieftina.
dar Storceagul ala la 40 de lei e(sau era pana anul trecut) mai bun ca in multe locuri cu specific pescaresc de pe litoral, nu doar din vama
daca mergi in concediu si nu mananci la restaurant esti sarantoc. eu stiu asta pentru ca sunt
am stat o saptamana la mamaia cand avea fi-miu 1 an si nu rezista la drum lung. am bagat salata/cartofi prajiti si paste o saptamana, toate facute in 10m in bucataria apartamentului pe care l-am inchiriat. nu tu chelneri gretosi, nu asteptat, nu tu alergat copii printre mese.
mancam, spalam un castron si 2 farfurii si ne bagam la somnul de pranz. si am scapat si de traditionala enterocolita
Ai preferat deci sa mananci cartofii cruzi, ca la restaurant.
Plm, alea-s preturi normale in Cluj la restaurante fara pretentii.
Preturile alea din poza le gasesti la orice restaurant/fast food listat in aplicatiile de livrari. In weekend am fost la Sibiu, lipit de hotel era un restaurant si am zis sa servim acolo (in restaurantul hotelului era nunta), cand am sa deschid usa am vazut pe tabla scris cu creta…..ceva ciorba zilei…64 lei.. Am luat mana de pe clanta, m-am intors si am plecat, nu-i de mine aici.
Pai 64 de lei că să servești o ciorba, plus bacșișul, ieși la 70 de lei per ciorba. Dacă ești harnic, servești mai multe pe oră și te-ai scos mai bine ca un itist.
@Ouiouifi Lasă-l în pace, nu știe difereța dintre a servi și a consuma/mânca.
În altă ordine de idei, după ce am citit toate comentariile până aici, pot să extrag următoarele concluzii:
1. Privații, săracii, își „rupe cămeșa” de pe ei să platească salariile bugetarilor (e unul, Lucifer, care aberează pe tema asta).
2. Ciorba e scumpă pentru săraci, dar ieftină pentru cei care și-ar cumpăra Lamborghini, dar nu au atâția bani.
3. Românul e, fie un mârlan notoriu care câștigă banii ușor (vezi Lucifer versus bugetari) și-i sparge în Vamă pe ciorbe, fie un hipser IT-ist (manu144x) care, după aritmetica lui, crede că ar costa mai mult să te duci la supermarket pe motorina și timpul tău și să-ți gătești singur, decât să faci comandă.
4. Românii preferă litoralul românesc pentru că le este frică să vorbească cu mâinile în orice limbă străină.
5. Voucherele de vacanță cresc prețurile la ciorbă în Vamă, patronii „n-are” nicio vină.
Sunt bugetar (am mai zis asta pe aici), am salariu decent (pentru pretențiile mele) pe care consider că îl merit, profesional sunt cu 10 clase peste poziții similare din privat (am interacționat cu astfel de personaje, știu ce zic) și cred că ura asta, a celor din privat împotriva bugetarilor e o chestie care le folosește foarte mult celor care ne păcălesc să-i votăm la fiecare 4 ani.
P.S. Sunt atât de sărac încăt și mie mi se pare că 30 de lei o ciorbă de 400 de ml (50 g de pește, 50 de legume, restul apă și sare) e bătaie de joc.
„Litoralul romanesc este scump” shocker.
„Litoralul romanesc ofera foarte putin pentru preturile afisate” even bigger shocker.
In alta ordine de idei, de cand cu pandemia, nu am mai vazut ciorbe la sub 20 de lei, cel putin prin Bucuresti, la restaurantele relativ centrale.
Aici chiar se merge pe principiul „nu e musai sa mananci acolo, daca nu iti permiti”.
Fantastic cum au ratat 90% din comentatori ideea articolului si continua in ton cu cei de pe reddit.
Baieti si fete, poate fiecare entitate juridica sa isi impuna preturile pe care le doreste? Poate. Poate fiecare consumator sa decida daca vrea sa manance acolo sau nu? Poate. Atunci ce plm ne tot plangem atata? Dupa logica asta ar trebui sa ma plang si eu ca e scump un Q7. Ca ce, e niste tabla, niste roti si ceva mecanica si electrica. Asta are si o dacie si e 10000 EUR, de ce nu costa atat si un Q7?
Da, evident că fiecare patron face ce vrea și este taxat sau răsplătit de consumator. Eu am o problemă cu măsurile luate de stat pentru a sprijini Hoteca (de exemplu tichetele de vacanță) care au dus la creșterea artificială a prețurilor pentru toată lumea.
Cu asta sunt de acord, desi nu stiu care este impactul tichetelor de vacanta. Nu zic ca nu este, ci nu stiu care este impactul.
Mie preturile de pe litoral mi se par relativ corelate cu cele din Bucuresti. Nu prea mai vezi o supa/ciorba sub 20 de lei in locuri relativ centrale si deloc scumpe. Daca te duci in locuri scumpe de la 40 in sus.
Mi-e teama ca iti iei o ciorba de-asta Q7 de pe litoral si vezi ca de fapt e trabant. Dar e adevarat ca nu te obliga nimeni s-o cumperi.
Cum sa aiba dreptul sa isi stabileasca preturile fiecare, esti nebun? Nu vezi ca le calculeaza toti rata de profit si costurile de productie. Ar trebui sa fie un index dictat de stat cu preturi minime si maxime, nu asa, fiecare cum vrea. Sa fie ceva frumos ca pe vremea lu’ nea nicu, ca in comunism cum ne place noua. Sa infieram comertul, specula si bisnita.
daca are peste 90% ocupat poate creste preturile bine mersi.
toata lumea vrea salarii mari mari si preturi mici mici.
in tarile cilivizate (sic) s-a inventat meniul la usa. vezi ce si cat si te hotarasti daca intri sau nu.
Preturile din zona horeca sunt de foarte multe ori influentate de cateva mici aspecte gen costuri operationale(chirie,utilitati etc.), costuri materii prime si costuri cu personalul. Cum in acest moment inflatia incepe sa-si arate coltii(sper sa nu retraiesc anii 90 din perspectiva asta) preturile alea vor deveni ceva normal, raportat la niste servicii sa le spun mediocre daca nu slabe.
Nu vreau sa vorbesc despre calitatea serviciilor in zona asta deoarece in Romania sunt foarte putine locuri care se respecta si nu-si bat joc de ceea ce fac. Insa ca si in imobiliare preturile celor seriosi vor fi influentate de cele ale jegurilor. Litoralul romanesc este o gluma sinistra comparativ cu ce alternative ai prin jur si nu inteleg de ce trebuie sa ne mai minunam de asta.
How about this hot take? Nu producem cine stie ce plus valoare.
Suntem utili pentru ca suntem ieftini relativ la nivelul de cunostinte si abilitati.
Mare parte din munca pe care o facem pentru companii straine poate fi automatizata.
Doar ca e mai ieftin sa dai 1500 lei + taxe + cateva sute de lei bani la negru unui roman lunar decat sa cumperi roboti de 50,000 € bucata.
Nu as zice neaparat ca alte tari europene produc mai multa plus valoare, doar ca ei au luptat atunci cand era momentul, cu secole in urma si au castigat locul „de drept” la masa de putere a lumii, iar acum pot sa ne ordone ca unor sclaveti.
15 lei o ”salata de varza”???? Si mai stăm la masă??!!
15 lei sunt „doar” 3 euro, la jumatate fata de preturile restaurantelor din Germania.
Ce, esti sarak si nu-ti permiti ? /s
Iti dau si 50 ron pe o ciorba dar ciorba aia sa fie ciorba tata. Nu ultima scursura inghetata si reincalzita toata saptamana.
Cred ca aici o problema…nu-ti bate joc.
Lupte pe șpaga la ANPC?
Interesant este că tocmai în plin Centrul Brașovului, cei mai mulți operatori economici nu mai fuseseră controlați de ani de zile și aici mă refer chiar până la 10 ani, ori este greu de imaginat, într-o zonă cu mare impact turistic, autoritatea noastră să nu fie acolo pentru a-și spune cuvântul”, a precizat șeful ANPC.
https://www.g4media.ro/rafuiala-intre-sefi-la-protectia-consumatorului-prin-controale-si-amenzi-pe-ruta-brasov-constanta.html
Lupte intre clanuri instituționale.
Intre timp, la periferia Bucurestiului se inchid saormeriile (doar cele nou deschise) pe capete. Pe motive de igiena.
Si nu, nu sunt afiliat, nici n-am vreun interes in zona asta.
@dix nu stiu care horeca nu a fost controlata de 10 ani, dar cauta pe fb „Breasla Cârciumarilor Brașoveni” si o sa vezi ce lacrimi de crocodil aveau anul trecut cand spuneau ca in fiecare zi vin 2-3 entitati diferite de control in vizita la fiecare usa
ex de stire, dar aveau la un moment niste fasii albe intinse la intrare cu data si cine a fost in control si tot adaugau
https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/cum-protesteaza-terasele-din-brasov-impotriva-controalelor-intra-7-8-insi-lumea-pleaca.html
Bai frate, atâta boceală pentru un non-subiect.
E prea scump atunci nu intra.
Ai intrat și a fost de kkt, lasă un review dacă poți, nu mai intra a 2-a oară și zi cunoștințelor să nu intre nici ele.
E doar un local în plm, nu-i instituție națională.
Si cum iti mai iei like-uri daca nu te plangi peste tot? Ca pe urma nu mai dormi bine noaptea.
Sa vorbim si de salariile ospatarilor, la asa preturi au minim pe economie si muncesc 16 ore, o hotie cap coada! Va spune asta un ospatar! Totul este cu acordul itm. Opc, primarii, toti au mese gratuite si facilitati in unitati! Sau ei insusi le detin prin familii. 🤫🤫🤫
totul e gresit in poza aia Inclusiv cei care nu s-au ridicat de la masa dupa ce au facut poza, vorba lui Vali.
1 la mana, 28 lei o ciorba de vaca/ pui/ etc inseamna un profit nesimtit, cunoscand costurile reale cu materia prima, angajati si locatie.
2 la mana, 40 de lei un storceag e un pret care nu-ti garanteaza ca mananci de fapt un storceag adevarat. Desi la cum merge contrabanda cu sturioni si cum obtin restaurantele pastruga ieftina pe sub mana, nu m-ar mira sa faca profit frumos si la 40 lei portia.
Mai ales daca ti-au pus somn in farfurie si iti zic ca e sturion
Duminică am avut ultima „întâlnire”cu Horeca locală.
Băiatul meu susținea un examen într-o sală a unui hotel de 4 stele din București. Am vrut să beau și eu o cafea la restaurantul hotelului cât aștept să iasă de la examen copilul.
O greață și un plictis cum am văzut la cei de la hotel mai rar vezi.
vino dracului cu cafeaua de acasă! ce e tupeul ăsta să vrei să dai bani pe cafea?!?!
Oare cat o fi o portie de mici in Cancun??? Ca as vrea sa vad diferenta dintre aia si ai nostri…
tulum, săracul-e!
Peste drum la frații bulgari de la Durankulak pana la Caliacra ca să bați prea mult drum găsești de mâncat și bun și mult mai ieftin.
Si nu e înghesuială, frate, la noi în sezon nu ai loc om cu persoana.
Btw, anul asta în Thassos cred ca o sa ii alungam pe greci undeva pe continent la cati romani și-au planificat sa ajungă acolo. Prosti sa fie grecii sa nu mărească preturile.
De regula ma ridic de la masa si plec, fara regrete. Indiferent de tara, zona etc. Am facut-o Romania, de regula pe litoral, de mult prea multe ori. La fel si in Grecia unde am stat si 20 de minute la masa fara sa primim macar un meniu. Recent in Italia: aveti rezervare? Zic nu, dar vrem sa servim cina. Ok, luati loc acolo in fund desi e ora 19:00 si e gol restaurantul. Poftiti meniul: paste cu sosuri (atat, eco, bio, bla bla) = >15 euro/ portia. Paste cu ceva carne > 20 euro portia, vin doar la pahar sau sticla de 0,75. 7 euro si minim 28 de euro. Am inchis meniul, ne-am ridicat si am plecat. 5 minute mai tarziu savuram cele mai bune paste bolognese cu un pahar de chianti de la Banfi, restaurant plin, dar se facea loc, se aduceau mese, servirea perfecta, mancarea excelenta. Pret 34 de euro, 2 portii de paste + o sticla de 0,375. Totul tine de alegere. Daca alegi sa iei teapa si bataia de joc, well, iti meriti soarta. Daca iei un pic de atitudine, atunci poti sa fi numit hater, dar macar sa te simti bine, ca asta e tot ceea ce conteaza pana la urma.
Salut,
Sunt și la polul opus prețuri în alte locuri.
Eu am luat recent niște ciorbe cu 8 și 12 lei în inima Piteștiului.
Într-adevăr! Fiecare e liber să plece din restaurant fără nici o jenă!
Mărirea de salarii vine abia după vreo 2 ani de scumpiri continue.
Banii tipăriți ajung în buzunarele celor cu salarii minime ultimii, deci ei vor suferi cel mai tare, 2-3 ani vor suporta scumpirile fără măriri salariale.
La pol opus, cei care au puterea să-și tipărească banii, vor beneficia de ei la prețuri mici de dinainte de inflație!
Inflația nu este o taxă! Este un furt legal!
O bere in Vama a ajuns sa fie 12 lei in conditiile in care in Mangalia e 4 lei. Sincer eu nu stiu pe ce ruta transporta astia cel putin berea dar la pretul ala zici ca a fost gen cu ocolire pe langa planeta Marte. Nu am mai fost in Vama de 6 ani si nici nu intentionez sa ma duc in viitorul apropiat. Mai bine mai merg inca 200 de km pana la Nisipurile de Aur.
O bere la market. Precizeaza ca e important aspectul asta
Ciorba de peste cu 60 g de peste…..si noi suntem sarakiile???
Dupa ce am lucrat multi ani in Horeca afara, am invatat cam cum se fac preturile la o carciuma.
Incepi cu cat te costa produsul. Bere, pizza, ciorba, apa minerala. Inmultesti cu 4 ala e pretul de vanzare. Rotunjit ca sa dea numar ok
1 parte e materia prima
1 parte se duce la angajati
1 parte se duce pe cheltuieli anexe (frigider sa tii berea, masina de spalat vase sa speli blidu de ciorba)
1 parte e profitul sefului
Calculul e simplu si usor de respectat
Daca ai o carciuma mai de fitze, inmultesti cu 5 ca sa scoti si pretul fitzelor
Daca esti la nivel lux, inmultesti cu 6
De la ANAF vă deranjăm, nu vedem partea care se duce la taxe & impozite.
e minusculă.
Pai in fiecare parte e inclusa si partea anafului
La mazeria prima platesti tva
La angajati platesti taxele pe salarii
La profit platesti impozitul
Cred că s-a mai spus/scris, se practică astfel de prețuri pentru că trebuie să scoată bani cât mai mulți într-un timp cât mai scurt, este o HORECA de subzistență; în plus, atât timp cât există clientelă dispusă să se deplaseze 250 de km să plătească prețurile respective, pentru că sunt într-un anumit loc, tot atâta timp se va practica asta.
Lucrurile trebuiesc văzute în dinamică. Notorietatea Vămii căpătată cu trudă a dus la apariția prădătorilor HORECA care au îndepărtat tot ce era ieftin. La Pirați, Barbă Neagră, Pura Vida, Roata, Arca și multe altele au dispărut pe rând UCISE de rapacitatea jefuitorilor Horeca. Bibi și Șoni nu mai sunt demult ce au fost (nu știu dacă încă mai sunt, după pandemie și asaltul horeciștilor) Există o inerție a celor care încă se mai duc în Vamă și o tentație din partea celor care nu au fost să ajungă acolo.
Vamaioții vechi au început să plece din cauza infecției cu mamaioți. Mamaioții se vor reorienta către locuri la fel de scumpe dar mai ușor acesibile.
Ceea ce face HORECA în Vamă e sinucidere curată pe termen mediu. Dar vor ucide și Vama.