Când credeți că va ajunge cuțitul la os?

Un comentator subliniază foarte bine situația în care ne aflăm: țările din jur au ales alți politicieni (sau au încercat să aleagă) când oamenilor le-a ajuns cuțitul la os. Când pur și simplu nu se mai putea trăi. Când nu te mai puteai descurca cu ce mai furi de la muncă, cu ce mai trimit neamurile din străinătate, când tupeul celor care au prin metode necinstite a devenit insuportabil.

Noi nu suntem încă acolo. Ne deranjează tupeul, ne deranjează când vedem că unii au prin metode necinstite, dar asta e faza, că ne deranjează doar pe unii. Nu pe toți. Alții speră să aibă și ei. Ei sunt parte din corupția statului, ei iau și dau ca să aibă și ei. Corupția nu e doar 10.000 politicieni și neamurile lor, sunt și sutele de mii de oameni care îi ajută și susțin.

Când credeți că vom vedea mișcări de stradă, geamuri sparte, polițiști scuipați, politicieni tremurând? Când va veni iar frigul? Când va fi benzina 10 lei?

 

cutitul-la-os Pet accessories photo created by freepik – www.freepik.com

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

88 comentarii

  1. Din păcate, niciodată Vali… Neamul ăsta e neam de slugă. Îi dai pâine și circ (+semințe și bere) și poate trăi cu asta mult și bine.

    00
    • Statele din Vest au avut fie colonii prin Africa fie au fost imperii… asta le-a dat sansa sa aiba o masa sociala care sa prospere, sa se cultive si cel mai important sa nu se sfasie intre ei.

      Noi dupa WW2 am ramas fara “coloana vertebrala” pentru ca “Ana, Luca si cu Dej baga spaima in burghezi”.

      Un taran era vazut cu “origini sanatoase” si avea prioritate… acum copiii / nepotii lor au bani si putere politica / decizionala, dar nu sunt deranjati ca nu avem autostrada pana la Brasov sau ca la mare la noi e mai rau ca la bulgari…

      Locomotiva face diferenta, poporul asta nu e deloc neam de slugi ci inca nu are o Locomotiva!

      00
    • NOU
      #3

      a doua saptamana dupa cutremurul ala greu greu de to, de care se sperie tot centrul vechi…

      00
    • @Gabriel Ceva de genul asta se spunea si in ’88-’89: „mamaliga nu explodeaza”. Si a explodat de nu s-au vazut. Chit ca dupa a venit Iliescu&comp, tot a fost ras primul esalon al puterii, si au avut niste saptamani de groaza de-alde Paunescu.

      @AlinP Nope. Germania, tarile scandinave, Belgia, Austria, Italia nu au avut imperii semnificative, sau erau deja bine dezvoltate cand au inceput sa aiba colonii.

      00
    • Oameni buni, lumea a ieșit în stradă în 87 și 89 pentru frig și mâncare, nu pentru ideologie sau interese naționale sau mândrii naționale. Nici măcar pentru exprimare liberă. Au ieșit în stradă pentru că nu aveau nimic de pierdut efectiv. Mâncare mai puțină? Tăiat căldura? Tăiat curent? se întâmplau zilnic deja.

      Azi nu mai este sărăcia de atunci, ăsta e adevărul. Naivii care au ieșit în stradă pentru justiție și din astea (tot respectul și eu am mai ieșit de câteva ori) vor pleca spre alte zone, și ori de câte ori ar ieși, tot nu sunt o masă critică. Sunt o mică minoritate. Dacă vor române aici va crește ca masă critică, dacă nu…vor dispărea.

      Politicienii își construiesc azi propria sinucidere, pentru că fix masa aia critică produc grosul PIB-ului, nu muncitorii ăia pe care-i manipulează ei cu o găleată de ulei și mici la zilele comunei.

      Am văzut zilele astea, o investiție în Oradea, ceva brutărie, 7.5 milioane de euro. Dar ce m-a frapat au fost angajații: 20 de angajați. La 7.5 milioane investiție…20 de locuri de muncă. 90% automatizat și probabil vor fi mai mulți ‘aitiști’ și semi-aitișit să monitorizeze decât brutari angajați, pentru utilaje. Și femeia de servici probabil va fi ceva Xiaomi industrial. Viitorul nu sună bine pentru votantul PSD.

      00
    • @AlinP

      Caragiale disagree… Mentalitatea cu furatul de la conationali cum ajungi la putere a inceput mai serios in perioada fanariota.
      Orce articol de investigatie din interbelic seamana 98% cu orce investigatie Recorder&Romania te iubesc de azi.
      Asa ca las-o pe asta cu „coloana vertebrala”…dar au venit comunistii.
      Asa am fost, suntem si vom fi (majoritatea).

      00
    • @Serban, Belgia nu a avut imperiu?! Să nu te audă congolezii, că te linșează.
      Nu mai știu care rege belgian, pe la începutul secolului 20 a făcut genocid în Congo în timp ce a secătuit zona de orice.
      Austria a avut și ea un imperiuț, dar a pierdut tot în primul război mondial, mult mai devreme decât alte țări. Am cautat informații vară trecută din alte motive.
      Sunt aproape sigură că Italia a avut și ea, Olanda cu siguranță.

      Despre țările din peninsula scandinavă nu știu nimic la capitolul ăsta (deși Groenlanda aparține și azi Danemarcei), dar nu m-ar mira, vikingii erau navigatori, nu ciobani, dar ăia au fost destul de diferiți de restul Europei încă din evul mediu timpuriu.

      00
    • Austria nu a avut imperiu?
      … tovarase, mai pune mina pe ceva jocuri pe calculator, pe main kampf, pe orice.

      00
  2. NOU
    #9

    Nu vom avea mișcări de stradă. Putregaiul e prea adânc înrădăcinat în fibra românului. Totul e pe șmechereală, pe ciupit de ici de colo să fie binișor, nu bine, doar binișor, cât să se bucure ciupitorul că a păcălit pe cineva. Bunul simț nu se mai învață la vârste înaintate, decât dacă i se pune omului pistolul la tâmplă și i se spune clar: „dacă de azi nu ești civilizat, primești un glonț în cap. Dacă nu știi ce trebuie să faci, vii și întrebi, apoi le zici și altora.”

    00
  3. Niciodata. Mai schimbam o suta de coco, Doamne’ajuta!

    00
  4. Oare cam cati bani trebuie sa ai in cont sa stai linistit in urmatoarea perioada?

    00
  5. eu m-am născut cu el la os

    si presează in continuare

    00
  6. Ai uitat sa mentionezi si despre faptul ca, atunci cand se ia spaga, calitatea lucrarilor este jalnica. Cand se ia spaga se inchid ochii la orice abatere. Totul are trecere. Uneori se achizitioneaza lucruri, de care nu e nevoie, alteori lucruri care nu se pupa in peisaj absolut deloc.

    00
    • Asta refuza sa priceapa romanul de rand: „ce daca se fura, domnule?” In mintea lor nu poate sa intre ideea ca o spaga luata in cursul unui proces de achizitie inseamna automat un minus in produsul final

      00
    • Romanul de rand nu e cel mai mintos…. nici cu ala mediu nu-mi e rusine uneori…

      00
  7. NOU
    #22

    am incins gratarul…carnitz mititei….mergem inainte…

    00
  8. in romania niciodata. gasim noi o combinatie.

    00
  9. Momentul zero a fost în decembrie 1989. A fost ratat pentru că primul pas pe ceea ce trebuia să fie un drum nou a fost o minciună, care a atras după ea o altă minciună și tot așa până azi. Următorul moment zero nu cred că va mai fi prea curând.

    00
  10. Eu sper sa fie cat mai curand, poate asa unele din reptilele corupte de la varf vor fi calcate pe cap asa cum merita

    00
  11. „„Resetarea“ societăţii în care trăim nu este posibilă pentru că pur şi simplu nu există resursele umane pentru a o realiza. Marea problemă a României contemporane este golirea demografică. Catastrofa noastră este una biologică, ceea ce produce cumplite efecte politice. Aşteptând această resetare, demonstrăm că suntem o comunitate care aşteaptă minuni din nimic.

    România nu are oameni, nu are fondul genetic pentru a fi altceva decât ceea ce este acum.

    Ghiolbanii şi primitivii i-au înlocuit pe oamenii inteligenţi şi serioşi, urmând vechea filosofie mioritică: nimeni nu este de neînlocuit. Nu e de mirare că am ajuns o societate întoarsă cu fundul în sus.”

    Articol de acum 6 ani, mai relevant ca oricand.

    https://adevarul.ro/news/societate/romania-ne-resetabila-mostenirea-neamului-prost-1_56c6cc885ab6550cb8f86c35/index.html

    00
  12. Slabe sanse sa se produca o masa critica si numeroasa.

    Cu 10 lei iei 500g de parizer si o paine.
    E plin de SH-uri cu incaltari / haine ieftine. Cizmarii au disparut, croitorii mai mult adjusteaza, nu se mai petecesc hainele.

    Sansele ca cineva sa “turbeze de foame” sau sa mearga “descult” sunt foarte mici, practic problema se va rezuma la nivel de “preferinte”.

    500g de parizer sau 200g de salam de sibiu. Un tricou de la Tommy H sau 5 tricouri, 5 blugi si o pereche de incaltari de la SH!?

    Cine a mai fost pe la proteste stie ca mereu erau “dirijori”… fie plimbau oamenii aiurea prin oras, fie ii puneau sa topaie “cine nu sare, nu vrea schimbare”…

    00
  13. La ce trafic a fost in Bucuresti saptamana asta, cutitul e departe de os in ce priveste litrul de carburant. Foarte departe. Poate la 15 lei pe litru sa vezi ceva timid.

    Si nu, nu-s eu traficul, am iesit si eu intr-o zi la pranz sa-mi schimb cauciucurile vietii ca e iunie indata, plm.

    00
  14. Dar de ce sa fim naivi si sa credem ca majoritatea vrea schimbare? Exista destule situatii unde politicienii si bugetarii corupti nu sunt deloc implicati si acolo tot noi ne furam intre noi. Exemple: coruptia si smenurile din mediul privat (care fac concurenta celui public), bataia pe locurile la gradinitele si scolile bune din oras, trecea masinilor pe numele parintiilor, bunicilor sau pe Bulgaria etc…

    O sansa ar fi cand nu ar mai ramane nimic de furat.

    00
    • ^^ this, nu vrea nimeni schimbare atunci cand stie ca ajunge si el la un moment dat sa se foloseasca de hibele din sistem

      00
  15. am vrea noi sa se inceapa revoltele cand ajunge benzina la 10 lei.

    00
    • Sper sa nu am dreptate, dar eu vad in max 6 luni motorina pe la 12-13 lei. Si nu o sa tipe nimeni, stau foarte linistit. De unde de neunde, bani sunt in piata.

      Pare ca ezita putin imobiliarele (ca nr de tranzactii), dar preturile (cel putin alea pentru cine intreaba) cresc in continuare.

      00
  16. Ajutorul social merge bine, deci cutitul nici macar nu inteapa.

    00
  17. Treaba e ca daca vedem ce spui spre sfarsit, avem aur la guvernare. Azi nu exista nici un partid nou care sa adune toate nemultumirile. Doar aur e pe faza, merge pe antisitem si haos. Din pacate usr e prea moale, nu cred ca mai depaseste 15 procente

    00
  18. „Corupția nu e doar 10.000 politicieni și neamurile lor, sunt și sutele de mii de oameni care îi ajută și susțin.”

    Idolarizarea coruptiei si smenurilor e ceva fantastic in tara asta. Cand un cutitar poate sa scrie o carte care e sold out in cateva ore, spune ceva despre mentalitatea tarii.

    „Când credeți că vom vedea mișcări de stradă, geamuri sparte, polițiști scuipați, politicieni tremurând? Când va veni iar frigul? Când va fi benzina 10 lei?”

    Nu cred ca vom avea asa ceva, pentru ca nu avem clasa de mijloc care sa revolta, avem oameni traind la limita subzistentei, tipul ala de „ne fura dar macar da si noua ceva” sau „mai greu sa nu fie”, si aveam oameni cu 100k – 200k – 300k euro de spart la fitze, tipul de „lasa-ma sa descurc si eu baiete”.

    Nu e nimic intre.

    00
  19. Sustin parerile celorlalti cum ca la noi e pe combinatii, ciupeala. Eu personal abia in 2020 am „scapat de cutitul de la os” si anu asta e si mai bine, si nu e pe combinatii.

    00
  20. O sansa ipotetica si masonica pentru Romania ar fi o mutare gen Cuza v 2.0. Maia Sandu, are si cetatenie romana, sa candideze la prezidentiale in Romania. In acest fel ea ajunge Presedinte in Moldova si Romania. Asta nu e tot! Zelensky divorteaza si se recasatoreste cu Maia Sandu. Nu imi pot imagina ce va iesi de aici…dar ceva un pic mai bine pentru dumneavoastra :)))

    00
  21. Nu va ajunge cutitul la os – romanu e supravietuitor, se descurca cu putin si isi vede de traiul lui simplu si modest. Plus ca acu umbla liber, mai nou, nicio masca pe mufa, nicio scanare la Dedeman, deci e o oarecare liberate pe stomacul gol..

    00
  22. Singurul protest valabil e sa cheltui mai putin mai cumpatat.
    Acolo doare.Da cand benzica e aproape 9 lei si e plin de masini la semafor vrei schimbare?
    Nush plm oi fi eu nasol da de cand sa scumpit zici ca se circula in draci mai tare.
    de zici ca romanul vrea sa le faca ciuda.

    00
  23. NOU
    #45

    Sunt doua chestii aici. Prima majoritatea nu vrea schimbare si 2 chiar daca ar vrea nu ar avea pe cine. Nu sunt oameni de calitate in politica, numai secaturi.

    00
  24. Iexista o iexplicatie..
    Doar una..
    Pe asta mizeaza nea Putin.
    FRIGUL..
    Asta a scos romanii in strada in ’89. Nu neaparat lipsa libertatilor.
    Stomacul si foamea se pot amagi, Cioantele de frig, din pacate NU.
    Daca am vazut eu bine EoN furnizeaza gazul la 9 lei mc (imi pag sula in ala care imi explica kw, ca costa 8 lei). Este o crestere de 7 ori (700 la suta).
    De la 200 lei pt 2 camere se ajunge la 1400 lei.
    Eu magarul, de la 1200 lei, traiesc si beau pe credit.. 7000 de lei lunar, din octombrie, nu imi permit.

    00
  25. Motorina si benzina premium sunt aproape de 10lei…in unele stati Rompetrol(nu MOL) chiar sunt 10lei in acest moment…asadar foarte curand va ajunge si cea standard 10lei…

    00
  26. Cui sa ajunga cutitul la os? Ca aia activi, 8 milioane sunt plecati.
    Ce?! Nu stiati ca sunt 8, nu 5 milioane de expati?
    https://www.capital.ro/peste-8-milioane-de-romani-in-afara-granitelor-tarii-secretar-de-stat-cautam-solutii-pentru-a-aduce-o-parte-dintre-ei-acasa.html

    00
  27. Noi românii suntem învățați de mici să fim individualiști și să reușim de unii singuri. De asta cred că proverbialul cuțit ajunge la os nu colectiv, ci individual. Iar măsura luată individual nu este schimbarea sistemului, pentru că singur nu schimbi nimic. Așa că rămâne ca soluție schimbarea sistemului cu unul „mai bun” din altă țară, dupa preferințele fiecăruia. Adică emigrarea. Aici vorbesc in cunoștință de cauză:

    Mie personal mi-a ajuns „cuțitul la os” de două ori: 1) când eu și soția era să murim in Colectiv, dar mai ales văzand de-a lungul anilor ce au urmat desfășurarea absolut penibilă a procesului și faptul că la nivel național nu s-au luat niciun fel de măsuri pentru a preveni astfel de situații pe viitor. Și 2) tot ce a insemnat pandemia de Covid la nivel local in România, care a arătat fața urâtă a societații in care trăiam. Aceste 2 situații nefericite (care repet, nu au fost „momente” ci s-au desfășurat de-a lungul unor ani buni de zile) ne-au făcut să realizăm ce spune și majoritatea colegilor comentatori de aici: că societatea românească este incorigibilă și așa va rămâne probabil cat om mai avea noi de trait. Așadar:

    Între momentul Colectiv din noiembrie 2015 și desfășurarea pandemiei in 2020-2021 nu am stat degeaba, eu am schimbat meseria in ceva ce e de actualitate in vest cu ani grei de muncă si stat acasă pentru a învăța fără un venit, din economii, iar soția a învățat germana de la zero de-a lungul a un an si jumatate, si in toata această perioadă am acumulat bani pentru a ne facilita un start bun oriunde. De-a lungul anilor s-a cristalizat si o destinație sau alta, am analizat, am discutat pana cand spre finele lui 2020 ne-am hotărât asupra unei „destinații” finale pe care urma sa ma axez pentru a gasi un job.

    Privind in urmă, cunoscând în amănunt toate detaliile personale, realizez că numai niște oameni cărora chiar le-a ajuns cuțitul la os fac toate aceste nebunii cu sânge rece, cu premeditare, timp de mai bine de 5 ani. Să pleci la impuls e ușor. Noi am facut toate astea pentru a rămâne unde am plecat și pentru a nu mai călca prea curând, if ever, prin românia.

    Exemplu de „disperare” la nivel individual, ca milioane de alte soluții individuale luate. Nu există un moment, asa cum nici ’89 nu a fost un moment. Oamenii nu funcționează așa, ci prin acumulare. Acumulare pana cand fie explodezi, fie decizi sa te salvezi.

    00
    • Ca sa nu se inteleaga gresit, va respect decizia ( si eu sunt plecat de 15 ani, dar nu din disperare) dar:
      Care e motivul pentru care inca citesti un forum care discuta zilnic „probleme arzatoare” din Romania?
      Pentru ca in comentariul tau ai zis ceva de rupere definitiva de Romania.

      Si in periplul meu prin lume vad zeci/sute de familii care practic sunt plecate definitiv (stabilite afara de zeci de ani) dar care in continuare au cablu romanesc si la TV sunt acelasi talk-show-uri obosite pe care le gasesc cand ma duc in vizita la socri.

      Nu imi explic, de ce atata masochism, cand ai ocazia sa te integrezi cu adevarat in tara aia – ai invatat limba, ti-ai dat copiii la scoala din cartier, ai vecini localnici si iti faci prieteni/colegi de acolo, inveti un pic alte obiceiuri „mai civilizate”, dar esti cu Antena 3 sau alte tinichele din Roamania dupa tine? Cum numesti asta ruptura?

      00
    • nu e o ruptură completă, nu pentru că nu s-au integrat acolo, ci pentru că au plecat forțați din țara lor.

    • @sebybv citesc acest blog de 15 ani si imi face placere sa o fac in continuare, nu l-as compara cu Antena 3. La TV nu ma uit oricum, ocazional la cele din tara in care locuiesc. Limba de aici o vorbesc de 20+ de ani si avusesem ocazia sa vizitez tara de zeci de ori inainte sa plec, cat si sa lucrez zilnic cu localnici de aici timp de 10 ani, cat inca eram in Romania. As spune ca din punct de vedere al limbii cat si cultural sunt deja integrat, daca nu ar trebui sa astept inca niste ani as putea da si lua testul de cetatenie chiar si maine.

      Eu cred ca oamenii care traiesc 24/7 in continuare chiar si virtual in „Romania” dintr-o tara civilizata in mare parte nu cunosc limba bine si isi petrec timpul in continuare in cercuri exclusiv de romani. Este valabil si pentru alte nationalitati de imigranti. Ca idee noi ne-am stabilit de la inceput sa nu interactionam prea mult cu romani stabiliti aici, avem deja un cerc de prieteni / colegi localnici dar este cam imposibil sa traiesti 100% cu localnici intr-un oras international cum este Berlinul. In cercul de prieteni / vecini / colegi sunt de exemplu: nemti (din Berlin sau din alte orase veniti aici), libanezi, tunisieni, un cuplu din Rep Moldova / Ucraina, polonezi, rusi, francez, indian.

      Eu nu vad ca masochism sa vad ce a mai ramas in urma in tara in care am locuit timp de 35 de ani, cat mai mult un mod de a nu uita de unde am plecat si sa apreciez unde locuiesc acum. De la distanta nu ma afecteaza, ma afecta cand locuiam acolo.

      00
    • Uitasem sa adaug ca „rupturile” astea complete mi se par copilarii, un fel de s-a suparat vacarul pe sat. Sunt sigur ca pot aduce o contributie sau o plus valoare si cu cei 35 de ani petrecuti in Romania oriunde as fi in lume. Prefer sa nu mai vizitez tara mai ales ca nu mai am de ce (si tocmai pentru ca nu sunt masochist, vizite fizice m-ar afecta negativ, cu siguranta). Dar nu mi-e rusine ca sunt roman cand ma prezint cuiva si nici nu insist sa vorbesc doar germana cu sotia care este tot din Romania. Este si asta o extrema pe care am intalnit-o la romani plecati in alte tari, la fel de ciudata ca si de cei mentionati de @sebybv.

      00
    • @Levorius, comentariul meu avea doua parti separate, una era intrebarea catre tine (mersi pt raspuns) si alta era legata de observatiile mele asupra romanilor plecati in lume. Si eu zic la fel, ca o multime de romani au plecat, dar nu sunt integrati.

      00
  28. ROBOR la 15%

    00
  29. Care cutit? Care os?

    00
    • Pai… era un cutit pe-aici, dar… s-a furat. Si osul? Osul l-am primit stricat. Asa era, pe cuvant!

      00
  30. Nu vad cum. PSD raspunde la Washington in momentul de fata, corporatistii si aia cu bani din combinatii sunt pusi pe un consumerism salbatic, le e foarte departe cutitul de os.
    Covid a dezamagit, asteptam variola maimutei cu interes.

    00
  31. Poporul ăsta a îndurat suferințe de 10x mai nasoale ca astăzi iar de descurcat, s-a descurcat fiecare cum a putut. Foarte greu am reușit să formăm comunități în adevăratul sens al cuvântului, și prea puține.

    Degeaba ar ajunge cuțitul la os, Vali. Vom protesta, probabil vom sparge 2 geamuri, însă după, tot la scuipatul reciproc ne vom întoarce. Fără comunitate nu faci nimic, oricâte legi deștepte și dure ai da.

    Ca să stârpim mentalitatea de meltean avem nevoie de alternative sănătoase la ce înseamnă să fii șmecher, bogat, împlinit etc. Avem nevoie ca alternativele să fie frumoase, sexy și să le înțeleagă până și Dani Mocanu.

    Eu nu înțeleg o chestie la tine. Aproape mereu scrii despre cât de căcat e societatea românească & stuff. Sunt și chestii pe care le iubești la țara asta, așa cum e ea? Tare mi-ar plăcea să citesc și despre ce ți se pare frumos, și bun, și mișto la România. Avem așa ceva?

    00
    • Subscriu la partea cu comunitatile.

      Comunismul a fost foarte productiv intr-n singur sens: in a destrama incrderea oamenilor unii in altii.
      Intr-o tara in care 1 din 3 oameni era turnator, nu mai puteai avea incredere in nimeni.

      Eu cred ca va mai dura macar o generatie/doua pana ne vom vindeca de neincredere. Si atunci vom descoperi, poate, puterea comunitatii unite.

      00
  32. Nu e nevoie de nicio revolutie.

    E nevoie de un partid de opozitie in parlament care sa muste si sa se tavalesca cu toti tractoristii si consultantii de fonduri europene care mimeaza ca tasteaza.
    (Care ai zis ca avem deja AUR, stai jos, nota 2)

    Vrea Ciolacu impozit progresiv? Il ingropi in argumente contra pe toate canalele posibile. Nu mai iese din casa de rusine.
    Propui, te zbati, iti promovezi agenda, castigi capital politic. Nu esti acolo pentru salariu si pensie, nu te „lasi la mana ta” ca astia de la USR.

    Asta in prima legislatura, cand partidul e acolo pe pariul increderii unei „maini” de oameni. Treaba buna facuta ar trebui sa il propulseze la guvernare, de unde poti sa schimbi cu adevarat tara.

    00
  33. Era aseara un domn la radio care avea niste cifre legate de noul recensamant. Cam cati romani au avut cutitul la os si ce au facut ei. 8 milioane au plecat. 8 milioane. Cati ucrainieni au fugit de razboi?

    00
    • Cati din aia 8 milioane au fost numarati de cel putin 3 ori? Stii ca romanii nu migreaza doar din Romania ci si din Italia, Spania, UK?

      00
  34. marea problemă cu inițiativele de genul ăsta este că se auto-sabotează: se mizează pe dorința majorității de a trăi mai bine, însă se ignoră că acea majoritate este grozav de sceptică și neîncrezătoare: și la noi, ca peste tot în lume, este foarte greu (it’s a next-to-impossible destination) să convingi o majoritate dintr-un grup să dea vrabia din mână pe polițist de pe gard.

    oricine, oricât de ne-sofisticat ar fi intelectual, a învățat deja sau doar intuiește, că orice schimbare profundă produce o mare masă de perdanți și doar câțiva câștigători. de-aia revoluțiile se organizează de sus în jos, nu invers.

    „corupția” este o non-problemă la noi (și cam peste tot în partea asta de lume). noi „credem” în oameni și în relații – nu în reguli și proceduri. suntem mai umani decât saxonii sau teutonii – și mai ineficienți. asta este.

    00
  35. Probabil popii vor sprijini romanii sa înfăptuiască schimbarea atat de necesara :

    https://www.libertatea.ro/stiri/fata-noastra-a-murit-de-inviere-cand-preotul-care-a-facut-accidentul-dadea-lumina-tanara-accidentata-in-parcarea-afi-s-a-stins-nimeni-nu-e-urmarit-penal-4134700

    ….
    Nu ai ras degeaba de astia de la Libertatea, i-ai făcut sa menționeze „sursa”…

    00
  36. NOU
    #68

    A ajuns, dar degeaba daca nu-i ascutit

    00
  37. Cutitul nu va ajunge la os prea curand. Initial vroiam sa scriu ca nu va ajunge niciodata.
    Supermarketurile si mall-urile sunt la fel de pline, traficul e mai salbatic decat oricand, risipa e in floare.
    Cum spunea cineva mai sus, sunt optiuni – nu-mi mai cumpar haine de calitate, trec la h&m, sinsay si alte alea; cumpar mancare mai proasta (exemplul cu „mai putina” nu o sa se intample niciodata la romani) etc.

    00
  38. Un comentator{


    @Asdad2005
    Soluțiile simple, pe care le propui, au niște efecte colaterale nasoale.
    Pe de-o parte, toată lumea își dorește o țară mai bună și orice om, care gândește, vede cum România ratează oportunitățile pe bandă rulantă. Pe cealaltă parte, fiecare om are în familie/anturaj (cercul de cunoscuți sau apropiați) un caz pe care tu îl descrii și s-ar putea să-l afecteze.
    Și să fim sinceri chestia îi sperie pe mulți.

    A doua problemă este faptul că toate legile acelea, pe care le propui, vor trebui să fie trecute prin Parlament și dezbătute. Parlament – care va avea o grijă absolută ca legile să fie proaste și, dacă e nevoie, să pice la noul CCR.

    Societatea românească iubește acest tip de politicieni și pune foarte mult preț pe șmecherie & descurcăreală.
    Încă nu ne-a ajuns cuțitul la os cum le-au ajuns celor de prin împrejurimi, de au ales altă garnitură politică. Și cum salvarea individuală este soluția nici nu ne va ajunge.

    Cam atât putem face și ne îndreptăm spre o restaurație a anilor ’90: cu mai mult Netflix și Cola.

    }subliniază foarte bine situația în care ne aflăm: țările din jur au ales alți politicieni (sau au încercat să aleagă) când oamenilor le-a ajuns cuțitul la os. Când pur și simplu nu se mai putea trăi. Când nu te mai puteai descurca cu ce mai furi de la muncă, cu ce mai trimit neamurile din străinătate, când tupeul celor care au prin metode necinstite a devenit insuportabil.

    Noi nu suntem încă acolo. Ne deranjează tupeul, ne deranjează când vedem că unii au prin metode necinstite, dar asta e faza, că ne deranjează doar pe unii. Nu pe toți.
    Alții speră să aibă și ei.
    Ei sunt parte din corupția statului, ei iau și dau ca să aibă și ei. Corupția nu e doar 10.000 politicieni și neamurile lor, sunt și sutele de mii de oameni care îi ajută și susțin.

    Când credeți că vom vedea mișcări de stradă, geamuri sparte, polițiști scuipați, politicieni tremurând? Când va veni iar frigul? Când va fi benzina 10 lei?

    Sper că nu te superi dacă am făcut copy-paste direct la comentariul lui @Asdad2005 (și nici el, sper) deoarece nu vreau să rămână un hyperlink. Din moment ce nu există buton de editare/modificare, nu știu dacă o să pară formatarea comentariului plăcut sau neplăcut la ochi.
    Așa…

    1) Românii au dezvoltat total nesănătos conceptul de „nu te văita, că i-auite ce greu le e altora” sau „nu te văita, că și mie mi-a fost rău ca tine/mi-a fost mult mai rău decât tine” sau „bă taci, dacă nu vrei să-ți fie bine/să rămâi calm”. Există apucătura asta de a impune, la orice critică, la orice zbucium, imediat-imediat, thought-terminating cliché-ul al autocenzurii cu amenințările subliminale aferente de „stai dracului în banca ta, că de nu ți-o iei grav”.
    Îl vedem și la nivel de instituții – recent, Isărescu cu ceaiul de tei, de exemplu. Eventual, în articolul anterior ( https://zoso.ro/sete/ ).

    2) Asdad2005 a subliniat ceva esențial, ca poliță și strategie de stat, dar vor elabora eu mai mult: am intrat în UE ca să nu mai existe tensiuni în interior pentru schimbare. Rețineți remarca lui Băsescu, cu „țara asta e o țară de mămicuțe”, amestecată cu îndemnul la medici să plece.
    Mesajul era specificat dar putea fi aplicat tuturor: „Nu vă mai văitați că vă e rău (poftim, exact ce am inițial) și plecați dracu’ să nu mai comentați”. Din asta, a tresărit o altă vorbă, a victimizării impuse: „e vina ta dacă nu pleci”, „e vina ta că ai rămas prost și sărac”, „e vina ta că nu…”
    Am auzit asta și la unii businessmeni, cu ideea că, dacă ai pățit ceva dinafara controlului tău (instituții ale statului, parteneri/furnizări/clineți de căcat), e tot vina ta automat (încă o dată, o altă apucătură românească raționalizată & făcută normă banală – total contraproductivă).

    Ăia 5-7 milioane care au plecat, care îi vedeam la reportajele de știri din 2007, în stațiile de autocare sau la vamă, ăia trebuiau să fie primii să răstoarne totul în comune, orașe și în capitală, să facă ca toate visele ilegale împotriva secțiilor de poliție, servicii, primării, tribunale, prefectură șamd.
    N-au făcut-o, le-a fost mai ușor/lejer/convenient să plece, fiindcă „e liber, puteți pleca, dacă vă văitați e vina voastră că rămâneți”.

    3) @Vali eu o să mă folosesc de tine (sper că nu te superi) să-ți dovedesc un argument: tu întrebi până când va intra cuțitul în os în alții. Ai dreptate, întrebarea e legitimă.
    Eu te întreb altceva: Tu de ce nu faci ca toată visele să intri cu mașina în clădiri? Tu de ce nu te imolezi în public să transmiți un mesaj? Tu de ce nu iei un topor să te apuci „going postal” în public? Că sigur ți-a ajuns și ție la os să te trezești cu câte un Duster alb la spate, în trafic, sau să-l vezi cum face cercuri pe străzile adiacente vis-a-vis de locuința ta.
    Răspuns: fiindcă o ai pe soție și pe copil. They got you by the balls with that.
    Orice mizerie, orice abuz, orice corupție, orice favoritism/nepotism/trunchiere/mârșăvie, prima ta frică și grijă e stabilitatea alor tăi.
    Așa și restul, completat cu remarca lui Asdad2005 că „au pe cine în familie sau anturaje, care îi poate afecta”.
    Poate să fie și frică, nu uita de datoriile la bănci, după caz, completat cu ce ai scris și tu și Asdad2005.

    Totul are o noimă – diabolică, desigur – de temperare a ăstora mici.

    4) Care sunt cele mai vizate locuri de muncă, în România? Cele trei: dreptul (avocat/procuror/judecător), forțe de ordine (poliție/jandarmerie/pompieri/armată) și forțe oculte (servicii secrete de informații, de armată, serviciul secret al poliției, de frontieră).
    Păi, când te uiți câtă bătaie sunt pe asemenea locuri, câți se duc la facultățile sau academiile aferente, nu poți să nu remarci că vor fi mai mulți care vor scanda în favoarea jandarmului să-i spargă craniul protestatarului.
    Așa poți să spui și despre bugetărimea administrativă (pe concursuri și/sau pe numiri politice, pile).

    5) De proteste, toată lumea e capabilă (mai puțin când trebuie să umbli cu legitimizarea protestului – asta mi se pare aiuritor și până acum, ca protestele să fie organizate, să nu cumva să fie spontane) de proteste… dar nimeni, toți, nu vor să-și asume linia roșie.
    Vorba aia, trebuie să mă întorc la job, am datorii la bancă pe următorul sfert de veac din viață, copilu’ e la grădiniță/școală/liceu, nevasta le are pe-ale ei, vine vara, vine iarna, vine paștele, vine crăciunul… și tragi și tragi, că nu ai cu cine.

    Când credeți că vom vedea mișcări de stradă, geamuri sparte, polițiști scuipați, politicieni tremurând? Când va veni iar frigul? Când va fi benzina 10 lei?

    La noi ar fi fost ceva dacă se topea războiul și la noi SAU o eroare în contabilitate și, peste noapte, toți românii trebuie să achite niște costuri care pur și simplu nu și-l permite SAU stai și te rogi ca amărâtul să le mai moară șmecherilor cineva apropiat să se mai schimbe ceva.
    Singura teamă supremă a oricui e că e înjurat, urlat să-l doară urechile sau e acostat cu legitimația de către ăia cu gegile negre din piele.
    Mai suprem de atât (ex. „ăsta poate află unde stau, unde se duce nevasta la coafor, copilu’ la școală” etc) nu există, nu e teamă de moarte pe nicăieri în afară în trafic, unde mulți sunt sinucigași.

    Sau business, sunt ocupați cu business-ul, cu ordinul de zi pe unitatea militară ș.a.m.d.

    00
  39. Sunt 3 optiuni, te bati cu systemu, fugi, sau te integrezi in el aka adaptezi. Cum noi suntem (cum s a zis mai sus) individualisti, sa te bati nu prea merge, asa ca alegem celelate 2 optiuni. Cutitu la os e destul de departe, satu romanesc e mort, generatiile tinere urbane o duc binisor, in sensu ca au tik tok si stimacu plin, sunt liberi sa faca orice. Alte nevoi superioare nu cunosc deci nici nunle pot lipsi.

    00
  40. Brașov, trafic infernal. Magazinele de bricolaj și construcții, și sunt destule: Hornbach, 2 Leroy Merlin, Dedeman, Brico depot, au parcările pline de la prima oră. Se cumpără în draci orice. Hypermarketurile la fel cu parcările pline zi de zi. Se consumă mult mai mult decât înainte de pandemie. Cuțitul e departe de os.

    00
  41. NOU
    #78

    Pai cum sa nu se faca schimbarea si la noi? L-am avut pe Piedone, se pare ca o sa il avem pe fi-su acum, ii avem pe Negoita, Baluta, Boc, Chirica, in leaganul civilizatie Craiova s-a intors doamna Olguta, se pare ca o sa revina doamna Firea ca domnul Oprescu e putin ocupat. Printre colegi mei aitisti sunt multi care au impresia ca Negoita sau Baluta sunt buni. Atat s-a putut.

    00
    • Inclusiv pe aici prin comentarii sunt fani Negoiță și Băluță. Și au argumentul ăla de rahat cu „au și făcut”.

      În S4 au ajuns toți „sportivii” dezvoltatori imobiliari protejați de Băluță&Co, Goleac ăla e om de bază în primărie și fiisu bugetar umblă cu AMG GT de 150k.

      La mine în Mazăreland nu vreți să știți câți sunt nostalgici după măscărici, și nu mă refer la pensionari, ci la ăștia 25-35 care mărșăluiau acum câțiva ani când era cu ordonanța 13.

      00
    • Cloti, Nicusor &Fritz fiind niste genii ale administratiei……

      00
    • NOU
      #81

      @bugsy
      Sugi pwla fraiere, Firea a bagat Bucurestiul in faliment, oricine e un geniu pe langa aia. Si Nicusor si Fritz platesc ca fraierii datoriile facute de tampitii anteriori. Nu sunt genii, sunt fraierii de serviciu care lipesc ce au stricat desteptii pe care ii pupi tu in cur. Spanzura-te ca irosesti oxigenul.

      00
    • Siktir!

      00
    • mi-ar fi plăcut ca bugsy să vină cu un sfert de argument, dar nu l-a avut nici pe ălă.
      Caracterele jegoase visează că se vor întoarce firea, tudorache și va veni popescu junior.
      Îmi pare rău să vă anunț dar nici o șansă să se întâmple asta.

      00
  42. Care țări din jur? În Sri Lanka e jale mare.

    00
  43. NOU
    #85

    Cutitul a fost la os de prea multe ori ca sa ne mai impresioneze, in plus schimbarea unei garnituri de ratati cu alta garnitura de ratati nu rezolva nimic. Inflatia si recesiunea sint chestii globale, alimentate de chetuirea/ tiparirea de bani cu nemiluita de catre SUA si indirect UE , plus de catre ecologistii la putere in multe tari care sint de parere ca acum e momentul sa ne despartim de industria bazata pe combustibili fosili. A, ca noi ne insurubam mai adinc in criza marind iar numarul bugetarilor, ca probabil se coc solutii cretine de redresare, asta e un bonus pe care il meritam.

    00
  44. Niciodată.

    00
  45. ”țările din jur (…) când oamenilor le-a ajuns cuțitul la os”.
    Filme de hipsteri. Care țări din jur coa? Ia-o așa la concret, cu nume țară și situație.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Alte linkuri (mostly NSFW)