Mărirea și decăderea imperiilor, de Ray Dalio

Ray Dalio a făcut o explicație video despre ciclicitatea imperiilor, pentru a-și promova noua carte. Nu e un video rău.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

36 comentarii

  1. Vremurile grele nasc oameni puternici.
    Oamenii puternici creaza vremuri bune.
    Vremurile bune nasc oameni slabi.
    Oamenii slabi creaza vremuri grele.

    00
    • Noi avem psd de 30 de ani. Și înainte a fost pcr 45 de ani.

      00
    • @cz: noi avem PCR de 75 de ani, de fapt :))

      00
    • Si inainte de PCR au fost 2 razboaie mondiale, cu o perioada tot nasoala intre ele (40% analfabeti, cam jumatate din copii mureau inainte sa ajunga adulti, coruptie pana la cer si inapoi, etc). Si inainte de astea au fost tot nasoale.

      Deci cand o sa apara oamenii aia puternici – in cazul Romaniei – o sa fie pe sistem turbo mega hit, ca dupa atatea vremuri grele ar trebui sa se nasca niste oameni macar la fel de puternici ca si X-Men.

      00
    • In termenii actuali PCR dinainte de 89 s-a rebrand-uit in FSN in anii 90; Acest rebranding ulterior a facut spinoff in PSDR, PDSR, PD si altii apoi dizolvandu-se automat; Uite asa am ajuns in zilele noastre la PSD, PSDgalben=PNL

      Documentarul pare promitator din primele 60 sec. Mersi.

      00
    • Uneori nu ajunge o viata de om ca sa prinzi o schimbare, alteori nu observam schimbarea.
      In exemplul de mai jos se poate observa ca o schimbare s-a produs in romania.

      PIB Romania 1988 40 miliarde usd populatie 23 milioane -destul de precis
      2021 287 miliarde usd populatie 19 milioane sau mai putin

      00
    • @Psionics Adevărat, doar că 40 miliarde USD din 1989 sunt vreo 87 miliarde USD ajustate pentru inflantie in 2021.

      Din nou, nu neg argumentul tău, dar aduc clarificări.

      00
    • @razvan
      corect, acum cele 40 miliarde ar fi vreo 97 .
      Sunt nostalgici care plang dupa marile combinate care uite cat de neperformante erau.
      Apoi sa mai luam un exemplu
      salariul minim romania in anul 2020
      2000 – 25 euro – –2010 – 140 euro –-2020-460euro
      ajsutat la rata inflatiei
      2000- 35 euro – –-2010 -168 euro –- 460 euro

      …cifre

      00
    • Djuvara zicea ca de fapt am fost in conflict intern de pe la primul razboi mondial, razboiul pana prin 89… razboiul de 70 ani. Iar daca luam in considerare ce zice Hodor, ca revolutia nu s-a sfarsit, depasim 100…

      00
    • da ba Psionics. Dar. Inafara de Pib mai mare, salariu mediu mai mare, libertati mai multe, turism unde vrea pula ta, magazine de mancare si haine pline, lipsa cozi pentru telefoane (important ca iti permite comunicatia), vreo 800 km de autostrada in plus si masini pentru autostrada, sanatate mai buna, CE A FACUT UE PENTRU NOI?

      00
    • @animaloo de unde ai scos cei 800 de km de autostradă? Numeri ca FSN-ul?

      00
    • @Cristian
      Km de autostrada in 2006 – 210
      Km de autostrada in 2022 – 941

      Bun, nu-s 800 in cap, dar p-acolo.

      00
    • Un sambure de adevar umflat de milioane de postaci care cred ca daca statul i-ar omori pe saraci si pe asistatii social le-ar fi lor mai bine.
      Vremurile grele nu nasc neaparat oameni puternici. Oamenii aia puternici nu sunt neaparat si intelepti si nu creeaza neaparat vremuri bune.

      Dincolo de notiunile de proprietate si avere mostenita, conditia naturala a omului e ca se naste la curu gol, cu singura sursa de hrana, o tzatza. Copilul nou nascut al celui mai inalt, sanatos si puternic individ, facut cu cea mai inalta puternica si sanatoasa individa, dar complet lipsit de hrana si adapost, s-ar stinge in cel mult o saptamana.

      00
  2. Nici cartea nu e rea.

    00
  3. Cicluri Kondratieff sau istoricismul lui Hegel: abilitatea de oamenilor de a vedea pattern-uri in retrospectiva si cam atat (hindsight bias). Nu se va schimba niciun world order, tarile bogate vor deveni si mai bogate iar cele sarace vor deveni si mai sarace.

    Altfel strict ca video de promovare pentru o carte e bine facut.

    00
    • Ar trebui prezentata ca (doar) una din (alea 20+) cartile necesare pentru intelegerea evolutiei imperiilor/civilizatiilor. Dar are pacatul ca e simplista (partea aia cu decuplatul de aur de exemplu), fast food book. Mai sunt cateva carti care ar trebui citite in acelasi frame ca sa ai o imagine mai aproape de realitate. Vezi si asta prin lista. Aici zice ca daca e destul de mare are sanse sa reziste mai mult. https://www.amazon.com/Scale-Universal-Growth-Organisms-Companies/dp/014311090X

      00
    • Teorii… ca sa vezi care e evolutia unui imperiu si cum se sfarseste el trebuie sa citesti istoria lui…
      Nici macar nu avem tradus Gibbon in romana, doar o antologie de 500 pagini la cele 6 volume (4000 pagini).

      00
  4. Nu sunt idei rele.
    – o elita care sa gandeasca un plan de dezvoltare care sa aduca prosperitate pentru toti
    – ne educam pentru a putea gandi produse si servicii cu grad ridicat de inovatie, nu pentru a deveni recipiente mobile de informatie
    – un sistem de justitie care sa impuna legile create, rapid si eficient
    – un sistem armat care sa ne apere de forte ostile interne si externe

    Din pacate noi avem ceva de genul:
    – o elita interesata de propriile interese
    – un sistem de educatie gandit pentru a crea purtatori de informatie
    – un sistem de justitie creat pentru a proteja interesele elitelor, care ruleaza incet si ineficient pentru mase
    – un sistem armat care nu mai protejeaza cetatenii de diversi „bombardieri”, iar pe plan extern nu stiu daca ar face fata unui asalt al Rusiei

    Din pacate in Romania puterea e detinuta de aparatchik, oamenii care formeaza aparatul central si local al Statului, care exercita puterea in nume propriu.
    Democratia si sistemul parlamentar sunt doar o poveste frumoasa pentru mase.

    00
    • „un sistem de justitie care sa impuna legile create, rapid si eficient” – păi asta se întâmplă în orice dictatură. Eu credeam că în democrație e altfel (dezbatere publică, negociere cu părțile interesate, vot în legislativ etc.). Cât despre aplicarea a lor, știi ce rapidă și eficientă era dacă ziceai de rău despre partid?

      00
    • @Sorin, si da și nu. Singapore si Coreea de Sud, plecate de la mlaștină si sărăcie crunta si ajunse modele de dezvoltare economica, educație,etc. Si democratia nu a fost punctul lor forte niciodată. Nici macar azi

      00
    • @Sorin, daca se întamplă in democratie e rau, ca asa se întampla in dictatura?
      Daca era rau in comunism ca te judecau rapid pentru ca erai impotriva sistemului, e rau ca in democratie sa iti fie judecata cauza rapid?
      Asta e argumentul tau?

      Cand vei avea afacerea ta si un client nu iti va plati 100.000 euro, cat te repede ai vrea sa iti fie judecata cauza? De azi pe azi? Sau peste 5 ani e ok daca se da o solutie? Si poate incasezi in 10 ani.
      Sau poate ai cumparat o masina cu sute de mii de kilometri dati inapoi. Cand vrei sa primesti sentinta si banii inapoi? In timpul vietii tale e ok?

      Mai ai si alte argumente?

      00
    • Poate sunt eu cinic, dar „o elita care sa gandeasca un plan de dezvoltare care sa aduca prosperitate pentru toti” e posibil asa ceva ? e realista aceasta asteptare?
      Pentru ca din ce am vazut pana acum, tot capitalismul asta se bazeaza pe o masa mare de oameni pe care ii exploatezi, fie ca vorbim de livratori, fie ca vorbim de copiii pusi la munca prin diferite tari gen pakistan, bangladesh si altele, fie ca vorbim de oamenii care culeg boabele de cafea sau lucreaza in mineritul diferitelor metale pretioase fara nicio protectie a sanatatii, vedeti cazurile din Africa mai exact.
      Apoi vine intrebarea la ce preturi vor ajunge casele/apartamentele (ma refer aici nu doar la cumparare cat si la inchiriere) daca tu inginer IT sa zicem, concurezi cu Gigel de la Mc pentru un apartament ca acum sunteti amandoi prosperi nu ?

      00
    • @N doar daca inventam un AI extraordinar care totusi nu decide, avand o asemenea putere, sa scape direct de umanitate cu totul. Cam aia ar fi singura „elita” si nobila si dezinteresata si care nu iroseste resurse aiurea dupa sentiment. Si tot ar mai da gres si AI-ul ocazional.

      00
  5. Cel putin comparabila e si lucrarea de mai jos:

    Neagu Djuvara – Civilizatii si tipare istorice

    00
  6. Sunt excelente cartile lui si principiile. Singura chestie care ma roade e apropierea fata de China, dar hei nimeni nu e perfect :))

    00
    • Dap, este unul dintre arhitecții sistemului financiar chinezesc, dar tot el este si unul dintre cei care au ajutat la scoaterea Europei din rahat in 2011-2012.

      00
    • Social credit in RO: vorbesti rau de ciuca, nu mai primesti asistenta sociala.

      00
  7. Nu prea stiu ce sa zic de Ray Dalio. Aveam o parere buna despre el dupa ce am citit cartea Principiile , apoi a dat o duma in februarie 2020, pana in crash, cand spunea ca pietele exagereaza impactul pandemiei si ca nu va fi asa rau. Si nu asta m-a frapat, cat faptul ca in saptamna aceea cand a dat replica asta in fiecare zi S&P inchisese pe plus si era la all time high…

    00
    • Doar n-o sa asculte lumea doar de Elon Musk, mai asculta si de altii :)

      00
    • Pai o parte din criza era evitabila, dar s-a condus mult dupa sentiment si populisme.
      Cu politicieni care erau interesati mai mult de a nu parea neputiciosi in fata virusului decat de a micsora impactul problemei.
      N-a ajutat nici analfabetismul stiintific al unei pluralitati a politicienilor, aflati practic sub nivelul unui elev de clasa a VII-a.

      00
  8. Ca investitor la bursa, Ray Dalio e unul din cei pe care ii urmaresc cu mare atentie, foarte smart gagiul, dar trebuie citit printr-o anumita cheie: e filo-chinez convins. Cred ca minimizeaza prea mult importanta democratiei, a responsabilitatii, meritocratia, schimbarea puterii si alte asemenea caracteristici ale democratiei… case and point: statele vestice (generic denumite vestice, ca includ si tari precum Japonia sau Australia) au avut un mod de lucru destul de dinamic in abordarea COVID-19, s-au adaptat din mers, au produs niste vaccinuri (care raman cele mai eficiente si acum) si si-au putut deschide gradual economiile fara a-si bloca spitalele. China, e acum in continuare cu lockdown-uri la fel de dure ca in 2020…

    China este precum Rusia: o galusca umflata care se infoiaza, dar pe interior e mult mai varza (bine, blufeaza mult mai putin decat rusii, dar tot blufeaza). Va invit sa urmariti urmatorul clip sa vedeti cam cat de varza este situatia lor interna… inca un lucru de care sa tineti cont: gradul total de indatorare al Chinei (datorie interna, externa, privata, publica… totul) este similar cu cel al SUA. Asadar, de vazut si clipul de mai jos:

    https://www.youtube.com/watch?v=lbH_8Nj51HU

    PS: De acord ca SUA este in scadere ca putere „imperiala”, dar totusi, China este departe-departe… doar ca sa contextualizam lucrurile cu un simplu exemplu: Alibaba are -16% pe actiuni in ultimii 5 ani, Amazon are +240%…

    Inca un lucru, pe indicii de incredere, economia Chinei este in semi-galeata acum in contextul in care societatile occidentale fac fata chiar bine (si sunt pe crestere) povestii cu preturile ridicate la energie. Sanse mari sa intre in recesiune China anul asta, cu toate datele lor manipulate…

    00
  9. Si mai interesant, tot de Ray Dalio: How The Economic Machine Works

    https://www.youtube.com/watch?v=PHe0bXAIuk0&list=PLykIL_1_MFWmS82OuK8CBCow_QHUJuBes

    Ce nu se invata in scoala, vorba sotiei care a facut ASE: „Am invatat mai multa economie in 30 minute decat in toata facultatea”.

    01
  10. A 20-a teorie care explica cum China autoritarista / comunista este viitorul,

    00
    • Zice că e viitorul, dar nu zice că se vrea a fi viitorul sau că o să fie bine sau fain viitorul ăsta. E mai degrabă un avertisment, o informare.

      Ceva de genul, dacă nu ne punem pe treabă, ne taie ăștia creanga, chiar dacă sunt țară dictatorială. Sau uite ce fac chinezii și ce facem noi, unde sunt ei, unde suntem noi, ce influență au ei, ce influență avem noi, ce pot produce ei și ce putem produce noi. Cât depindem noi de ei și cât depind ei de noi.

      Viitorul e China, dar asta nu-nseamnă că e bine, din contră, și după WW2 toți știau pe aici că viitorul pentru europa de est va fi comunismul și frăția popoarelor sub oblăduirea URSS.

      Asta nu înseamnă că a fost bine, dar totuși s-a întâmplat, cei buni nu câștigă totdeauna.

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile