Deputatul cuvântează:
Cloudul a fost amplasat pe teritoriul național? Repetați după mine: cloudul a fost amplasat…băi, ți se resetează sistemul de operare dacă spui fraza asta a doua oară.
Ce vor să zică băieții ăștia, dar nu au coaie să o spună direct, e că pierd bani în favoarea mafiei din IT. Și vor ca eu și cu tine să ne oripilăm și să facem ceva ca să facă ei bani, dar ei nu au curaj să spună exact cine și cu cine fac mizerii și dau cui șpăgi să câștige contractele astea, că nu vor să se strice cu nimeni. Dar vor să facă bani. Și să schimbe România. Asta în timp ce plătesc protecție media, ca să fie bine.
Asa că, haideți, băieți, ieșiți și spuneți că X, Y și Z fac muncă substandard și dau șpăgi ca să ia contracte. Spuneți care secretari de stat sunt plimbați de companii. Spuneți tot ce știți. Nu o mai dați pe ocolite. Asumați-vă schimbarea României, cu nume și prenume. Și nu mai plătiți protecție media, dar arătați-i cu degetul pe ăia care o fac.
Altfel, am mai zis asta, siguranța energetică ar trebui să fie deasupra protejării ursulețului sau a ciocănitoarei cu ciuf roz. Toți europenii care latră acum că mediul trebuie protejat au ucis și pârjolit tot ce le-a stat în cale ca să obțină asta, de aia noi încă avem urși, lupi și păduri virgine.
Anyway, bine naibii că cloudul nu e făcut de Teniță, că știm cu toții cât de bine ar funcționa. Am i right, guys?
Ai vrea și tu să plătească Asus, Microsoft și Dacia protecție media la tine, ca pe alte bloguri, nu?
nu nu, eu o să țin steagul sus, nu m-aș mânji cu un GH6 gratis.
@vali:
GH6? Asta nu e Panasonic din ala cu autofocus naspa?
Poate se referă la asta: https://aws.amazon.com/outposts/
Dar n-are toate cuvintele la el.
Exact , AWS Outpost e una din variante, si toata schema se cheama hybrid cloud. Functioneaza ca un cloud normal, doar ca infrastructura care tine acel cloud in „aer” e tinuta la tine in curte si nu intr-un data center in US.
Daca luai pachet complet, plateai pentru el as a Service, asa romanasii isi rezerva dreptul de a face ei mentenanta cu firma lui Ghita de exemplu pentru ca Pitong.
Pai asa a zis si el, ca infrastructura e „amplasata pe teritoriul national” nu cloudul
a simtit nevoia sa arate cat e de destept adaugand „algoritm” in text..”algoritm politic” :))))
@Silvanus
Mi-era dor de Pitong, Vali nu-l mai foloseste ca inainte
Vali, nu am inteles niciodata de ce spanac insisti sa pui printscreen-ul sau articolul la care faci referire la final. Adica eu prima oara iti citesc parere ta dar habar nu am la ce te referi pana aproape de final.
ai și tu dreptatea ta.
Apreciez ca tii cont si ca nu ai luat-o ca pe un afront. Mersi!
Simplu, articolul din link poate suferi modificari dupa ce a fost facut screenshotul.
@7even
xtz nu intreba de ce pune Vali printscreen, ci de ce il punea la sfarsitul atricolului – se pare ce Vali a fost de acord cu xtz si a mutat print-screen-ul la inceput.
Proiectul asta de digitalizare este visul umed al oricarui functionar harsit si care primeste spaga. Practic poti sa umfli costurile cum vrei deoarece ai acoperire, iar daca in schema intra si o firma care face revanzare de servicii de cloud posibilitatile sunt nelimitate.
Schema nu este noua, insa este perfectionata pentru zilele noastre. Presupunem ca tu esti un om cu relatii si ai usi deschise, iti faci un amarat de SRL si apoi angajezi diversi oameni cu diverse certificari. Dupa ce atingi un anumit numar te duci la o companie ce vinde servicii de cloud si faci un parteneriat ca uite ai angajati certificati pe tehnologia ei. Compania iti face niste discounturi pe partea de servicii de cloud si tot ce vine conex. Acum te duci la statul roman si le spui eu va pot oferi servicii de cloud contra sumei X le si faci caietul de sarcini ca sa fie treaba sigura. Castigi licitatia ca tu esti om valabil si dai drumul la treaba. Intr-o prima faza mergi pe o facturare apropiata de ce e in piata, respectiv un pic sub ca sa para ca esti om valabil. Odata ce se finalizeaza proiectul, din divers motiv(poti sa bagi ca e razboi) se maresc serviciile de cloud ca intretinere si altele. Faci frumos un aditional ca asa e viata si iti pui tot acolo pierderile,spagile etc. Tii firma deschisa cat e nevoie si angajatii de care ai nevoie pentru preturi preferentiale de la cine cumperi servicii de cloud si aia este.
Este schema care s-a facut prin 2010, doar ca producatorii de hardware vor fi scosi din ecuatie deoarece mai pot da din casa si nu e frumos asta.
Lăpușan e mai direct: https://www.facebook.com/alexandru.lapusan/posts/10160012711348537
sunt amic cu Lăpușan din 2001, ne-am cunoscut pe net, pe un forum. știe foarte bine cine ce scheme face, dar vrea să fie prieten cu toată lumea.
Chiar dacă nu a scris numele lor, sau a SRL-urilor/SA-urilor, a folosit cuvântul cu „e” la plural.
Mai clar de atât, bănuiesc, cu nume & prenume, se consideră breach la securitate… națională. Gen, cazul turcescu.
–
Offtopic
E un aspect pe care aș vrea să-l cugeți și să îmi/ne spui dacă vei ajunge la aceeași concluzie, în legătură cu Băsescu (și, mai detașat, la băeții cu umerii împletiți la care face referire Lăpușan).
Mai mult de 20 de ani, se știa de Petrov, dar, în șantajocrația noastră specifică, e filtrat și permis să candideze la președinție – bineînțeles, cu ajutoare suplimentare, de la aceiași băeți, aceleași instituții.
Trece primul mandat, trece al doilea, iar între timp, se vehiculează/stropește în public despre el că e securist. La fel ca Felix, la fel ca… și așa mai departe.
Mai trec încă vreo 7 ani și, gata, astăzi, e declarat definitiv & irevocabil ca fiind un securist.
Apectul pe care-l vreau să-l cugeți: acele milioane care l-au votat, indiferent că regretă sau nu, cum ar trebui să privească pe instituțiile din care fac parte ‘băeții’, și a celorlalte instituții de forță (inclusiv internele, judecătoriile ș.a.)?
Nu numai că nu l-au oprit din a candida și nu l-au scos din sistem, dar, s-au pișat pe voturi ostentiv și tachinator, ca în bancul acela cu ursul, iepurașul & pălăria. Totodată, se reconfirmă că nimeni, indiferent de culoare politică, nu este independent, pentru că e controlat de Sistem, iar schimbarea pe care o sperăm toți-toți, nu se va adeveri niciodată… fiindcă și băeții, cu instituțiile lor, au guri de hrănit și morala/etica nu le ține de foame.
Dacă îl lăsau pe Petrov să moară sau îi provocau moartea prematură, pe urmă ziceau că e securist, era altceva.
Declarația de forță e acum mai evidentă ca niciodată.
Boss… Măcăne!!
Ala spune clar că infrastructura cloud va fi amplasată pe teritoriu național! Nu cloudul… Probabil se referă la infrastructura fizică…
Dacă ai polite de plătit, fă-o mai cu cap! Altfel, efectul este cel contrariu…
Asta vroiam sa zis si eu, se refera strict la infrastructura.
Ca o paranteza in alte tari din Europa sunt domenii mai delicate, gen medical etc in care datele nu pot fi stocate in alta tara (!), daca serverele de cloud nu sunt fizic in tara respectiva nu poti folosi cloud. Initial nu aveai garantia asta dar apoi furnizorii de cloud s-au adaptat.
De Suedia știu că au acolo serverele Google & Facebook.
Confirm ce zice Radu, așa cum poți avea specificații precum „datele nu trebuie să părăsească spațiul UE (sau RO/EN/Whatever, după caz)”, poți cere ca infrastructura să fie pe teritoriul unei țări și nu e nimic aberant în asta.
Vali, o să fiu rău, dar dacă la tine cloud-ul înseamnă acea interfață de unde intri să-ți activezi servicii, să știi că pentru IT-iști sunt niște datacentere cu servere în ele, au locație fizică.
There is no cloud. It’s just someone else’s computer.
Ăla zice clar că România vrea să îi facă UTI sau o altă firmă abonată la contracte cu statul propriile datacentere în loc să se facaă un contract cu Amazon/Microsoft care să construiască un cloud (Hybrid) pt guvern.
Da, se poate asa ceva. Cloud providerii ofera astfel de servicii.
In primul rand, pentru public cloud poti alege regiunea unde sa fie plasat hardware-ul. Poti sa te uiti la AWS si Azure Cloud.
Exista si optiunea de private cloud – hardware-ul este „on-premise”, serviciile vin de la cloud provider.
Nu stiu exact ce are Grecia, dar idea ar fi ca institutiile guvernamentale, financiare utilizeaza private cloud (eventual hibrid) in care datele esentiale sunt sub controlul lor inclusiv prin locatia unde se afla.
Ca idee, AWS are un serviciu care se numeste „snow family”. Asta te ajuta sa migrezi date din centrul tau privat de date in cloud.
In familie este „aws snowmobile family”, practic iti trimit un camion care are in interior hardware cu capacitate de stocare de pana la 100 PB. Camionul vine si cu paza.
Exact, e vb de infrastructura si cum e configurata. In functie de legislatia locala se poate asta, Germania are lege care prevede ca datele guvernamentale sa nu paraseasca teritoriul landului respectiv. Nu stiu de Amazon, dar stiu sigur ca Microsoft are datacentere in acolo in anumite orase fix din cauza asta, ar fi pierdut contracte grase daca nu. Deci nu abereaza chiar asa de mult, e vb de GDPR/confidentialitate aici si de unde se „plimba” sau nu datele respective.
Cat despre hidrocentrale sunt multe 95% terminate doar ca nu primesc aviz de functionare de la mediu. Pe criza asta energetica ar fi o prostie sa nu le terminam din motive puerile. Polonia si Germania redeschid minele de carbune si noi nu le terminam pe astea hidro? Plus, aia construiesc pe plaja Corbu/Vadu iar o hidrocentrala aproape terminata nu se poate da in folosinta, serios?!?
mi se pare de noaptea mintii ca un deputat (ITist de felul lui) sugereaza ca o companie privata din alta tara sa ne faca un cloud national care ar trebui sa fie super restrictiv. sunt curios daca in loc de AWS propunem Alibaba. Ar mai fi la fel de vehement cu ideea asta creata?
ideea unui cloud national facut in-house e foarte buna. da, statul roman va fura din treaba asta, asa cum fura din fiecare bordora montata. dar asta nu inseamna ca trebuie sa nu mai facem lucrurile asa. ar trebui sa ne sesizam impotriva furtului, nu a proiectului.
Nu prea este clar ce vrea deputatul dar mie mi se pare ok, ca centru de date sa fie pe teritorul national cu servicii de la un mare provider de cloud.
Providerii de cloud au investit miliarde in dezvoltare de servicii. Sa dezvolti ceva similar inseamna ca reinventezi roata.
Prin contracte, cloud providerul se angajeaza la totul felul de conditii legate de securitate, daca asta te ingrijoreaza.
„Specialiștii susțin că ajungem la singura soluție: că ADR va construi de la zero toate soluțiile de care are nevoie statul român. „Ceea ce nu s-a văzut, nu există un exemplu de succes, este evident bezna minții. E o meteahnă, vine din apucătura de a centraliza, de economie centralizată. Nimeni nu are capacitatea. Firmele din IT din România dacă s-ar aduna nu ar avea capacitatea să facă așa ceva”, spun ei.
„ADR ar trebui să fie cea mai bună firmă de software din lume ca să aibă capacitatea”
Specialiștii susțin că ADR are în prezent circa 100 de angajați, nu toți programatori, la care probabil se vor mai adăuga 50, pentru cloud. Sursele avertizează că o astfel de instituție nu are capacitatea de a face software pentru a digitaliza întreg sistemul public din România.
„O companie de IT cu 100 de oameni care sunt în principal dezvoltatori poate face maxim 2 sau 3 aplicații într-un an pentru sectorul public. Vrei să zici că cu 100 de oameni digitalizezi tot statul? ADR vrea cu 50 de oameni, prevăzuți pentru asta, să facă managementul a patru data centere”, spun specialiștii.”
„mi se pare de noaptea mintii ca un deputat (ITist de felul lui) sugereaza ca o companie privata din alta tara sa ne faca un cloud national care ar trebui sa fie super restrictiv.”
Salut!
Eu cred că SUA nu ne este țară inamică.
Bună ziua!
@Boros
clar, USA nu ne este tara inamica, ba dimpotriva. teoretic nici china nu e inamica, d-asta am sugerat un exercitiu de gandire cu Alibaba in loc de AWS. in momentul de fata doar rusia e o tara inamica. dar geopolitica e schimbatoare. acum putin peste 30 de ani USA ne era o tara inamica. d-asta cred ca e mai bine sa nu depindem de nimeni.
Dacă pui datele criptate cum trebuie (nu cu amatori) pot sta pe cloud extern mult și bine. Cheile de criptare / decriptare trebuie păstrate local astfel încât să nu scape în afară și schimbate periordic. Eventual dacă ai un volum mare poți face un contract să ai un centru de stocare în țară ca să fie mai aproape și mai rapid accesul. Ăia deja au sistemele testate nu mai trebuie să reinventezi tu aceleași lucruri.
Pe termen lung e mai ieftin să ai o firmă specializată să se ocupe de păstrat datele și să fie treaba loc când trebuie înlocuite serverele și discurile. Treaba ta e doar să te gândești cum să le criptezi astfel încât cineva care încearcă decriptare să consume atât de multe resurse și timp încât să nu obțină nici un beneficiu de pe urma lor.
Eu auzisem un zvon că au deja un server, mai trebuie altul?( romaniacurata punct ro / cum-arata-un-server-de-un-miliard-de-euro )
Tenita are dreptate. Cei care au impresia ca putem contrui in Romania ceva comparabil cu 10% din ce ofera AWS, Azure sau GCP sunt cel putin naivi. Cacatul ala de oug e o dedicatie pentru firmele de casa + control al datelor de catre servicii, fara mandat.
care firme? zi tati cu nume și prenume cine frânează dezvoltarea României. fii curajos. ah, vrei să faci și bani și să te ai și bine cu lumea din piață.
Vali, c’mon, este irelevant numele pentru ca se schimba foarte usor. Sistemul este problema: se fac legi si caiete de sarcini pe genunchi, cu dedicatie si fara utilitate publica. Mai tii minte portalul e-romania care a avut buget de 500 mil Euro? Au fost siveco, ghita, oracle, hp, samd in trecut si habar nu am care sunt cele curente.
înainte de eromania ce a fost? știi? că eu știu.
Mai rău: invită firmele care să scrie caietele de sarcini, iar tot firmele care le scriu (care specifică vechimea, experiența, alte bullshituri specifice…) câștigă.
Ce mi-a sarit mie in ochi din discutia despre subiect este faptul ca acest cloud „va presupune dezvoltarea și operaționalizarea a 4 centre de date Tier IV by design pana la finalul anului 2024.” Am ras, STS-ul care n-a fost in stare sa faca platforma aia de vaccinare sa functioneze o sa contruiasca frumos, rack cu rack, 4 datacentere tier IV, ahahahaaa :))
Btw, in Romania avem un singur datacenter certificat ca fiind tier IV. Unul singur.
Poti fi linistita in privinta asta, o sa il angajeze imediat pe Petrica specialistul in ddos de pe Tier 1 si se rezolva.
Pe cat punem pariu ca proiectul ala de cloud national
va fi realizat sub supravegherea SRI-ului ?
Pam-pam
Pe cat punem pariu ca proiectul ala de cloud national
va fi realizat sub supravegherea SRI-ului ?
Pam-pam
plm, am schimbat titlul, poate așa se înțelege mai bine ce vreau.
Nu o sa-ti spuna nimeni firmele alea deoarece situatia este asemanatoare cu cea de aici: https://zoso.ro/plecarea-fortata-a-lui-tatomir-de-la-microsoft/
Stiu cu totii ne dorim o tara mai buna, dar multi din industria asta sunt bagati in rahaturi mai mari decat le pot ei duce. La asta adauga ca nu avem ceva care sa te protejeze daca dai chestii din casa. Practic cine da aceste informatii isi va pune o tinta mare in spate si nu vrea asta.
atunci să tacă in pula mea din gură.
pt toti cei cu aws snow si outpost. ganditi la un nivel f mic. ideal ar fi sa avem datacentere locale pe teritoriu national care sa acopere acel cloud guvernamental. Daca ar fi cerere mai mare poate ar duce si la o zona locala AWS (vise).
Nu o sa se intample asta insa, posibilitatile de a fura sunt nelimitate si asa cum zice zoso ai parte si de „no press” asa ca poti face ce vrei.
Aia mai batrani isi aduc aminte ce bine a mers treaba tura trecuta, de am ajuns sa avem inclusiv un dosar de mare coruptie numit „Microsoft”.
Scuzati-ma eu nu sunt din localitate si am venit si mai tarziu… deci acum o sa ne fure la greu romanasii nostri si cu un ‘cloud’ ?
Unde e pusca aia sa impusc niste rusi….mama lor, ce ura am pe ei….
@vali „Cloudul a fost amplasat pe teritoriul național? Repetați după mine: cloudul a fost amplasat…băi” – este vorba de doua aspecte aici:
– locatia fizica a serverelor, retelisticii etc. ce formeaza infrastructura fizica a unei solutii de cloud
– suveranitatea datelor
Prima e relativ simplu: vrei sa „ne vinzi servicii de cloud? super, da fa niste datacentere la noi in tara in care sa punem ce avem de pus”.
Al doilea e mai mult o chestie de legalitate, in sensul ca providerul de servicii cloud trebuie sa se jure pe ma-sa ca datele alea nu parasesc in nici un fel teritoriul national al tarii respective si nici o alta tara nu are acces prin intermediul providerului de cloud la datele alea (gen americanii nu pot forta amazon sa ii dea o copia a datelor grecilor). Grecia nu e singura tara care a facut asta, prima pe lista e Germania, la fel se intampla si prin Irlanda.
Si daca vrei ca tara sa cumperi servicii de cloud de la un provider comercial, cam asa rezolvi problema.
Nu cumva providerul de servicii cloud trebuie sa se jure pe ma-sa ca datele alea nu ajung Iilegal si pe la Servicii?
Dar cand providerul de servicii cloud este STS si SRI? Pardon ADR
Eu m-am referit strict la contractele cu companii de ofera servicii cloud (AWS, Azure, GCP) in contextul relatiei lor cu un stat.
Ce face sau vrea sa faca ADR e alta mancare de peste.
Pai daca folosesti AWS e mai greu sa isi bage SRI nasu, ca nah, firma internationala, etc (e mai greu, nu imposibil, vezi Microsoft)
La un cloud local, ne-auditat, faci ce vrei tu. Nu cred ca banii sunt motivul pentru care vor sa il tina local cat controlul asupra datelor. Cel mai probabil s-au intalnit cele doua gasti si s-au inteles sa il faca local, sa suga niste bani si sa fie si datele publice, pentru cine trebuie.
In cloud-ul ala vor sa puna aplicatii de interes public, sa zicem de tipul ANAF, cadastru, state civila etc. La care si acum pot avea acces unii si altii.
Nu stiu daca voi stiti, dar din cand in cand SRI detaseaza oameni la ANAF pentru diverse analize, legal si ce mai vreti voi Asa ca nu are nevoie sa stea cu microfonu pe fibra sa afle date despre unul sau altul in mod clandestin.
pentru toti cei care viseaza aws snow si alte solutii de-a gata de la aws. uitati ce faci nemtii. un parteneriat intre o companie privata locala (telekom) si un gigant cloud (care are know-how):
https://www.telekom.com/en/media/media-information/archive/sovereign-cloud-from-t-systems-and-google-cloud-635314
In this new joint offering, that will be available as of mid 2022 and then upgraded over the following months, T-Systems will manage a set of sovereignty controls and measures, including encryption and identity management.
Initially, T-Systems will roll out the sovereign cloud offering to German organizations in several industries, including healthcare, automotive, public transport, and the public sector.
Ar trebui sa citesti titlul articolului dat de tine: „T-Systems and Google Cloud Partner to Deliver Sovereign Cloud for Germany”
Deci si Germania foloseste un cloud provider „Google Cloud” care face parteneriat cu o firma locala.
Google Cloud face parte din topul mondial al providerilor de cloud: AWS, Azure Cloud, Google Cloud.
Deci si Germania va folosi niste solutii „de-a gata”
Senzatia care se desprinde din comentariile tale, este ca nu stii despre ce este vorba, dar vrei sa ai si tu o parere.
@TicTac
Ar trebui sa citesti tot articolul, nu doar titlul. Una este un parteneriat, alta e sa folosesti direct serviciile unui vendor.
Si dupa aia mai incearca vreun „consilier personal” sa se logheze din VPN din Elvetia de tzashpe ori, sa acceseze date private?
„Uploadul dosarului in cloud se face la etajul 2!”
Vali, numele firmelor care sunt partase la astfel de smenuri se schimba periodic, functie de cine-cum se ridica sau cade. RedPoint, Ness, TeamNet, Asesoft, Siveco, Siemens, UTI – uite cateva nume din decursul anilor. Evident, cu implicarea managerilor de top pe Romania de la Microsoft, IBM sau Oracle.
Probabil aici e o firma noua, curata si uscata ca un pampers nefolosit, pregatita sa ia lozul si sa imparta felii consistente la diversi epoleti si politicieni. Nu stiu nume, ca am evitat tot timpul firmele care lucreaza cu bani publici.
referitor la cloud: reglementarile din Olanda spun ca toate aplicatiile publice stau fie in datacenter-uri proprii ale institutiei, fie in datacenter-uri ale furnizorilor de cloud, dar localizate pe teritoriul Olandei. Si tu ca furnizor dai scris ca garantezi asta, mai dai scris si cine (cu nume si prenume + cazier – vorbesc serios, am adus cazier) are acces la date.
Concluzia mea: o sa iasa o carpeala, probabil mai rau decat a iesit SIUI. Fara expertiza si experienta pe zonele necesare (infrastructura, cloud, comunicatii, securitate, sisteme de operare, baze de date, managementul proiectelor, etc) nu ai cum sa scoti un proiect bun.
florin , eu nu vreau să ies eu sau tu să spunem chestii. că suntem nimeni, amândoi. eu vreau să lasă deputatul Teniță sau antreprenorul din domeniu Lăpușan să spună cine ce face. și să continuăm de acolo.
Din cate stiu, firmele de genul asta (adica abonate la bani publici) platesc cu un 40% peste piata. Si oamenii stiu ca ala e bonus ca sa isi tina gura si sa inghita diverse.
Putem banui ca si la nivelurile de sus e la fel, nu? Mai marai, mai faci pe disidentul, dar atata cat iti permite lantul, in rest sezi cuminte si astepti cascavalul.
De fapt nu e nimic fundamental greșit la fraza cu “amplasarea pe teritoriu național”. Da, dacă ai ceva cunoștințe in domeniu, dar nu aprofundate pare aberant. Gen: “Cloud e ceva virtual, cu date răspândite in mai multe locații, chestie pe care tu nu o controlezi.”
Nu e greșit, dar nici nu e 100% corect. Da, in anumite situații (ex: AWS S3) e posibil ca datele tale sa ajungă pe tot globul. Dar toți furnizorii mari oferă și servicii “speciale” pentru guverne, in care garantează ca datele tale nu părăsesc locația geografică aleasa. In US exista chiar regiune AWS dedicată pentru guvern, ca sa fie siguri ca nu se “amesteca” datele cu ale altora. In China ai niște restricții foarte dure in privința transferurilor de date, sunt aproape imposibile. Si in Europa sunt sigur ca oferă garanții de genul asta.
In plus de multă vreme AWS (și restul, presupun) operează și in diverse moduri mixte, nu doar cu propriile datacentere. Sunt regiuni întregi in AWS care mu sunt fizic proprietatea Amazon, ci sunt niște servere, echipamente și locații închiriate de la alții, care fac și operarea fizica. Probabil sunt niște procese de certificare serioase, și niște cerințe foarte stricte și bine definite, dar tot vorbim de o subcontractare. Așa ca nu e nimic aberant sa ceri sa facă și la tine in țara lucrul asta.
Nu e o problema ca nu toată lumea știe lucrurile astea, sunt chestii de care știi dacă ai nevoie. Problema e când îți exprimi convingeri fără sa cunosti suficient de bine domeniul.
Chiar și fără corupție e aberant sa facem noi de la 0 așa ceva, când exista practic soluții la cheie performante.
Soluții la cheie foarte scumpe.
@Cristiat Mai ieftine decat sa iti faci de la zero ceva functional.
Si nici nu cred ca sunt atat de scumpe, AWS/Azure/GCP au deja totul facut, au doar de amplasat echipamentele intr-un datacenter. Iar asta e un cost pe care il va trebui sa suporte orice solutie. Sau crezi ca statul roman sau Siveco cumpara echipamente mai ieftin decat oricare din astia 3?
In plus exista si competitie, costurile de cloud computing sunt in scadere continua.
E așa de ieftin cloudul că de aia apare din când în când cineva surprins de cât i-a venit factura.
Nu e vorba doar de faptul că toate facilitățile oferite de AWS, Azure, GCP și alții nu te-ar costa și pe tine ca să le implementezi, ci de faptul că au și ditamai adaosul și poate că nici n-ai nevoie de tot ce-ți oferă.
Ce mi-e că mă fură Siveco, ce mi-e că mă fură Microsoft sau Amazon.
De ce trebuie să rulăm toate aplicațiile pe cloud și mai ales pe unul cu atâtea particularități precum cel de la Amazon? Ca odată ce am pornit cu el să ne fie greu să migrăm în altă parte?
Crezi ca lumea care se muta in cloud o face doar pentru ca suna bine?
Totul se reduce la costuri. E mai ieftin sa muti ce poti muta in cloud, decat sa te ocupi de achizitia de echipamente, recrutarea de tot felul de sysadmini, scalari.
Un exemplu foarte bun e ANAF. Trebuie sa aiba infrastructura care sa faca fata la nivelul de utilizare din datele limita (de exemplu, 25 mai, parca aia e data limita a declaratiilor privind impozitul pe venit). In restul anului serverele alea sunt probabil utilizate undeva la 10% din capacitate. De asta e mai ieftin in cloud. Evident exista niste potentiale riscuri de securitate, dar se pot rezolva.
Exista deja de ani buni diverse solutii de abstractizare care permit sa eviti blocarea intr-un anumit tip de cloud. Dar asta e oricum valabil si fara cloud, si pe infrastructura clasica risti sa ramai blocat pe ce un furnizor de hardware, unul de OS, si tot asa.
Evident că totul se reduce la costuri, parcă la mai toate licitațiile criteriul de departajare e prețul.
Abstractizările de care spui, merg și nu prea. Și oricum ai da-o, nu faci decât să crești riscul de a fi blocat pe o anumită soluție, nu de a-l diminua, cum insinuezi. Că și în cloud tot pe un sistem de operare și un hardware rulează aplicațiile.
Bun, deci pe 25 mai ANAF să cumpere mai mult cloud care se află unde? În mâinile străinilor? Că doar ne dorim ca datele să fie mereu sub controlul exclusiv al statului român.
Adica baiatul ala vede situatia cam asa: statul roman se baga intr-o chestie unde are sanse minime sa o duca rezonabil pana la capat (cloud guvernamental creat practic de la zero), chestie care va insemna probabil iarasi niste vagoane de bani varsate de statul roman in anumite firme „abonate”.
Iar Vali zice „daca nu ne spune exact numele firmelor abonate, mai bine sa taca in pula mea din gura”.
Cred ca deviza lui Vali in viata este: „decat deloc, mai bine nimic”.