Pe lângă pandemia de Coronavirus mai e una mai nasoală ce distruge viețile oamenilor, dar toți în afară de cei afectați o tratează ca pe o non-problemă. Subiectul acesteia e tratat în seria Squid Game, dar, iarăși, lumea se uită la el mai ales ca la un film artistic(pentru că se exagerează enorm și e greu de luat în serios).
De dependența de jocuri de noroc vorbesc și unde poate să ne ducă.
Majoritatea oamenilor iau în serios dependența de alcool, dependența de țigări, dependența de cafea, de droguri, dar foarte puțini iau în serios dependența de jocuri de noroc*. Și știți unde se vede asta cel mai bine? În reclamele de pe youtube și facebook. De 2 ani cel puțin le tot zic să nu îmi mai afișeze reclame la case de pariuri sau crypto sau platforme de trading pentru că este un ”subiect sensibil”, dar tot îmi arată. La alcool nu o să vedeți reclame dacă nu vreți. Știți unde se mai vede bine? În pauzele meciurilor de fotbal de tenis sau orice sport. Nu există absolut nici o jenă să afișeze reclame ziua în amiaza mare la casinouri și pariuri sportive chiar dacă ele sunt interzise copiilor sub 18 ani și chiar dacă și aceia se pot uita la sport. Nu cred că are rost să mai zic că mie personal, ca dependent de jocuri de noroc, nu îmi fac bine.
*Majoritatea oamenilor consideră dependenții de pariuri ca fiind niște oameni proști și atât, dar dependența de jocuri de noroc e reală și documentată.
Cu toate că eu nu m-am împrumutat niciodată de bani pentru a încerca să recuperez ce am pierdut, am reușit cu brio să pierd toate economiile ce le aveam.
Chestia este că într-un anumit punct intri într-o buclă ce pare că nu se mai termină. Acel punct este momentul în care ai pierdut îndeajuns de mulți bani încât să îți fie rușine să vorbești cu cineva despre asta.
Odată ajuns acolo o să vrei să recuperezi ce ai pierdut în speranța că se va șterge totul cu buretele și o să fi din nou vechiul tu. Eu ajunsesem să fiu deprimat și cel mai puternic gând pe care îl aveam era că ”Îmi era dor de mine”. Voiam să fiu iar eu și majoritatea timpului îl petreceam gândindu-mă la ce aș putea face ca să recuperez banii pe care i-am pierdut sau chiar dacă nu ar fi mai bine pentru cei din jur ca eu să dispar.
Șansele să continui să pariezi, indiferent dacă recuperezi sau nu, sunt foarte mari. Dacă ai recuperat s-ar putea să crezi că ai descoperit o formulă secretă (pariorilor le place să caute un tipar, un pattern, și adoră creadă că ei știu ceva ce cosinourile nu știu) și o să te gândești la timpul pierdut și la nervii tocați și o să vrei să fi răsplătit și pentru acelea …. dacă tot știi acum ce trebuia să faci ca să câștigi. Dar cu cât joci mai mult cu atât șansele să pierzi sunt mai mari.
Am fost la terapie și m-a ajutat, pentru că era un om cu care puteam să vorbesc deschis de cât de mult am pierdut și cât de greu îmi este și ce gânduri îmi trec prin cap, fără să îl afecteze.
Se zice că cel mai important lucru e să admiți că ai o problemă. Eu am admis că am o problemă cu mult înainte să pierd toți banii. Cheia ar fi, după mine, să și vorbești total deschis despre acea problemă cu cei dragi, iar cu cât se întâmplă asta mai devreme cu atât e mai ușor. Dacă nu poți cu cei dragi, atunci cu un terapeut sau măcar cu o persoană anonimă de pe internet care a trecut prin ce ai trecut și tu. Există grupuri de suport ce țin meetinguri online (eu am găsit pe https://www.reddit.com/r/problemgambling și am avut o tentativă să particip, dar deja mergeam și la terapeut)
Cei care ați avut răbdarea să citiți până aici și vă regăsiți în ce am descris vă rog să urmăriți clipul de mai jos:
și dacă aveți timp poate vedeți tot interviul de unde este extras acest fragment
La mine a început cu pariuri sportive, a continuat cu pokerul, apoi acțiuni la bursă și s-a terminat (sper) cu încercarea mea de a citii grafice de prețuri și a tranzacționa cryptomonede folosind leverage și de 125x. Unii o să spună: ”A da, prost, cum să folosești 125x, vrei să pierzi banii în 2 secunde? Un stop loss nu ți-ai pus? Nu e de mirare că ai pierdut. Te pomeni că nici nu știi ce e aia bearish divergence”. E tot una dacă folosești 125x sau dacă folosești 2x și pui la bătaie tot (mă rog, nu chiar tot una, dar pricepeți ideea).
Cheia la orice ține de pariuri / poker / trading este un bankroll management bun. Ar trebui să aveți un buget (bankroll) pentru gambling și de acolo fiecare pariu să reprezinte un procent foarte mic( gen 2%), astfel, dacă chiar sunteți buni, dacă chiar aveți experiență și ”știți voi ceva” per total ar trebui să ieșiți pe plus.
Sunt foarte puțini oameni care au controlul necesar să poată folosi un bankroll management bun. Sunt foarte multe sisteme automate care folosesc. Pentru oamenii de rând devine plictisitor și poate ajungeți să câștigați de multe ori la rând și credeți că aveți cheia la ceva ce v-ar putea schimba viața și neglijați o singură dată regula ce v-ați pus-o și o dați în bară … și vreți să recuperați … pentru că vă pare rău de timpul în care ați avut răbdare…
Lucrul care m-a ajutat cel mai mult a fost să mă autoexclud de pe toate platformele de poker și pariuri. Le-am dat un email, le-am zis că ”I have a gambling problem” și mi-au închis contul pentru totdeauna fără să pot să îl redeschid.
Așa am reușit să fac o pauză destul de mare între poker și tranzacționatul de acțiuni sau cryptomonede. Problema la ultimele este că încă nu te poți autoexclude și nici nu îți e așa ușor să o faci pentru că aceleași platforme le poți folosi și pentru investiții normale. La acelea am renunțat realizând că sunt lucruri mult mai importante în viață și că niciodată nu e prea târziu să ți-o refaci.
Cam atât am avut eu de spus. Sper că pe gamblerii ce au citit i-am putut ajuta, iar pe cei care cunosc un gambler sper că i-am făcut mai înțelegători față de situația lor. Dacă cunoașteți pe cineva, încercați să îl ascultați și nu îi arătați cât de tare că afectează pe voi.
Toate părerile de mai sus sunt unele de nespecialist. Poate mai multe lucruri din punctul de vedere al unui terapeut ne poate spune Răzvan T. Coloja.
Am scris cel putin trei texte despre asta pe blog.
Loteria Romana are sali cu pacanele. Societate de Stat!!!
Zilele astea am vorbit mai mult cu aceasta cunostinta care lucreaza la Loterie. Aproape se ia la bataie cu lumea, cu oamenii care vor sa intre sa joace, ei nefiind vaccinati, iar loteria nu e „esentiala”, deci trebuie dovezi ca esti vaccinat.
A lasat o data telefonul deschis, sa aud cum se cearta, sa nu cred eu ca glumeste.
– Cu ce drept nu ma lasati sa intru!?
– Domnule, eu aplic legea, nu eu va zic ce sa faceti si ce nu, eu sunt un angajat si aplic legea! Ma dau astia afara daca va las sa intrati!
A chemat de doua ori mascatii, la nivelul asta s-a ajuns. DIS-PE-RATI! sa joace, sa bage la pacanele.
(salile de pacanele, de pariuri… in general unde se lucreaza cu mult numerat, au pedala la picior pentru chemat mascatii. Tu te certi acolo, o arzi jmeker, in 3 minute de cand a apasat pedala operatorul, nici nu-l vezi cand o face, vin dubele cu mascati. Atentie, da? Nu fiti cocosi in sali de pacanele, mai ales cu operatorii)
În Canada statul are tot ce ține de jocuri de noroc și păcănele. Adică nimeni nu-i poate face concurență, sunt peste tot și lumea încurajează pentru că e considerat bani la buget.
Un fel de socialism pe dependențele altora.
@manu144x – hai sa nu dezinformam musai, exista cazinouri care nu sunt de stat si nu exista sali de pacanele sau pariuri sportive pe nicaieri.
Da, statul are monopol pe loterie si pe casele fizice de pariuri (nu stiu exact unde poti paria) insa online sunt destule site-uri legale unde poti paria, daca asta vrei.
M-am impresionat povestea ta, mi-a plăcut clipul. Ok, pe undeva văd ce probleme am, mi se pare că știu cauzele însă partea cu reconectarea și regăsirea mi se pare al naibii de greu de îndeplinit prin forțe proprii. Dacă nu-ți faci curaj să ceri ajutor te târăști cu anii până când e prea târziu.
Cred ca „pariul” e pentru bursa/crypto ce e „boala vitezei” pentru sofat. Toate au scopul si utilitatea lor, dar daca le folosesti gresit, dai de belele.
Da, e misto sa ai masina care poate, e mai placut de condus, te ajuta in depasiri, etc. Dar e nevoie de auto control sa nu-i dai talpa pe fiecare bucata libera de drum pe care o prinzi, pana ajungi inevitabil sa o „comiti”.
Asa e si cu bursa/crypto. La inceput o iei usor, cu buget clar stabilit, calculat documentat. Asa incepi sa ai rezultate. Mai incolo tentatia e mare sa arunci toti banii disponibili in chestii din ce in ce mai riscante, unde evident incepi sa pierzi bani.
Ca o completare, jocurile de noroc in comparatie cu bursa / crypto sunt pur si simplu cocaina :))
Greșeala pe care ai făcut-o e că ai privit pariurile/păcănelele ca o metodă de făcut bani.
Nu, ele trebuie să rămână la stadiul de distracție, așa cum unii dau 200 lei pe lună pe alcool, alții pe țigări, alții pe curve sau droguri, poți și tu să arunci banii ăia (atenție, dacă îi ai de aruncat !!!) pentru un ”thrill”. Îți vorbesc ca unul care a intrat în lumea asta dintr-o joacă amestecată cu un stimul profesional, un pariu (pun intended) cu Jerome de pe defunctul arhibet că un progrămel mic o să scoată pronosticuri decente. Dar, mereu, prietenul meu a fost pariul de 10 lei sau slotul la 0.5 – 1 leu. De fun. Atât.
Încă o chestie apropo de ”făcut bani”. Pe termen lung cazinourile nu pierd. La pariuri mai pot lua găuri, dar la cazino/sloturi e matematică. Asta mai degrabă trebuie explicat mereu, între două reclame TV.
Am un var, a terminat Automatica, si inca sparge bani la pacanele… Mi-a dat blue screen.
Poate vărul tău a auzit de Martingale de la vreun profesor de matematică (ca mine)
ca mine = cum am auzit eu
Poate profesorul a zis că ne face curioși de felul în care putem aplica matematica, dar se aplică vorba aia cu ”ții minte toate prostiile”. Eu unul nu mai știu despre ce era lecția dar de Martingale nu am uitat.
Sper că nu dau idei nimănui.
@done8989, sigur, Martingale e formula magică ce te ajută să câștigi mereu. Pe hârtie. În realitate, e probabil responsabilă de enșpe mii de drame și vieți distruse.
@Zarax, nu e problema cate scoli ai facut si cat de destept esti cand ajungi la jocurile de noroc, e cu totul altceva.
@keepcalm ideea e ca daca ai terminat automatica tu ar trebui sa stii efectiv sa construiesti o pacanea. Stii cum functioneaza la nivelul cel mai de jos. Sa cazi in capcana lor mi se pare un paradox.
@Martingale – habar nu aveam ca se numeste asa, la un joc super vechi, text based prin 2001 exista pe langa jocul clasic si un element de gambling unde se castigau sau pierdeau banii, am folosit metoda asta si recordul a fost de 15 pierderi la rand, probabilistic e realist, statistic e al naibii de greu. in teoria jocurilor (probabilitati anul 3) se spune ca in momentul in care arunci zarurile (sau orice alt joc vreti) sansele ca 1 din fetze sa pice este egala, in cazul zarurilor 16.6% dar statistica in acelasi timp spune ca sa iasa doar 1 de 10 ori la rand este o sansa mica si e si o formula de calcul (asta nu o mai tin minte) . revenind la runda de 15 negative cu o miza de 50 pornit pe la mana 16 trebuie sa ai ~1.64 milioane ca sa castigi 50-ul initial, moment in care te gandesti daca merita sa castigi 50 riscand 1.64 milioane
ca mine = cum am auzit eu
Poate profesorul a zis că ne face curioși de felul în care putem aplica matematica, dar se aplică vorba aia cu ”ții minte toate prostiile”. Eu unul nu mai știu despre ce era lecția dar de Martingale nu am uitat.
Sper că nu dau idei nimănui.
Martingale nu functioneaza pentru ca casele de pariuri pot refuza oricand un pariu / parior. La fel pot limita valoare beturilor, unitar / pe zi, etc. Casa mereu castiga.
Vorba multa saracia omului, du-te la londra sa vezi ca aia au de 60 de ani agentii de pariuri la fiecare colt de strada si nu cad „dependentii de pariuri” pe tine pe strada. Self-exclusion ala in online il ai pentru ca exista sisteme de licentiere care fix asta impun (pe langa faptul ca strang taxa de prostie de la cartofori).
Macar tu iti dai seama ca ai o problema, lasa ca sunt altii care binguiesc seriale pe netflix la greu, sau altii care pierd sute de ore jucandu-se tampenii pe calculator, asta in timp ce li se pare un obicei f. normal, ca doar nu chelutie multi bani, doar timp din viata lor.
Vorba aia, ca strangi timbre sau ca tragi pe nas, ca nu poti fara femei sau ca pui ierburi in atlas, poti sa-i spui oricum… Fara vicii am fi doar niste roboti.
nu am vrut sa dau reply pe threadul asta, ci comment general.
Pentru jocuri de cărți. La mine, într-o viață anterioară, cheia era să ai semnal bun pe dreapta, să știi cum să aduni cărțile de pe masă, să te uiți la trei dintr-un ochi și, mai ales, să-i lași pe alții să bea și pentru tine. Așa am curățat o grămadă de țărănuși prin cămine.
Adaug la articolul deja foarte bun un sfat. Un joc cu limită se transformă des într-o fermă de cocoși gata să dea ultimul leu ca să mai joace o mână. Bei, te distrezi, vezi că-ți iese, te-am ars de jos.
A recunoaste ca ai o problema nu este acelasi lucru cu a constientiza cu adevarat ca ai o problema. Simti pierderile financiare, simti timpul pierdut, dar pana nu simti scarba + inutilitatea acelei adictii tot iti va creste dopamina la acesti stimuli nocivi. Pe langa terapie va trebui sa eviti orice stimul extern care se aseamana cu jocurile de noroc. Investitiile de orice natura cam asta inseamna. Jocuri de noroc. Trebuie sa iti antrenezi mintea sa dea comanda corpului sa produca dopamina si la alti stimuli care nu sunt nocivi, ca sa nu mai simti tot timpul ca iti lipseste ceva important din viata si ca nimic nu te mai face fericit. De aceea iti recomand cu tarie sa te apuci de cocaina!
”Investitiile de orice natura cam asta inseamna. Jocuri de noroc.”
Ah, deci depozitele bancare sunt un fel de alba-neagra cu inflația?
O faci pentru dopamină când nu ai pierdut mult. Apoi o faci încercând să recuperezi, crezând că experiența te va ajuta, chiar dacă îi vine să vomiți când te gândești cât ai pierdut.
@done8989 speranta ca iti vei recupera pierderile este declansata tot de dopamina, daca ne rezumam doar la chimicalele din corp. Intervin si alti factori precum: experientele anterioare, publicul prezent langa tine cand joci, daca ti-a iesit o combinatie recent si te simti norocos etc. Sa renunti la adictii care nu provoaca dependenta fizica (ex. consumul de heroina), este usor. Trebuie doar sa vrei cu adevarat. Daca rezumi la o ecuatie simpla toti anii de terapie afli ca de fapt terapia te-a ajutat doar sa iti doresti cu adevarat sa renunti la jocurile de noroc.
@adyzah. când deschizi un depozit bancar, tehnic vorbind, tu împrumuți banca; dar este un tip de contract foarte particular fiindcă sunt multe autorități care te asigură că împrumutatul tău nu va face poc decât în cazuri extreme, deci riscurile asociate investiției sunt minime; la fel și câștigurile.
Cum de eu nu știu niciun joc să mă joc: cărți, PlayStation, Xbox, Tetris, nimic, nimic, nimic.
Pe la 10-12 așa, eram mai fazan și m-am dus și eu la jocuri din alea mecanice: Conan, țestoasele ninja, mașinuțe, etc, etc.
Țin minte că am cumpărat un jeton, să încerc să mă joc și pe planșa ai/jeton erau 6 vieți.
Neștiind să mă joc, am pierdut o viață, aia cu care eram acolo, mi-au zis că am pierdut și să mă dau deoparte. Eu fraierică geamantan m-am conformat și aia făcut. Restul de 5 vieți le-au jucat aia de la bloc și au început să râdă de mii, că nu știu. Boon, când am ieșit afară am sărit la bătaie, nu pentru că am pierdut alea 5 vieți să mă joc, ci pentru că au râs de mine.
Ehhh, de atunci nimic nu s-a lipit de mine în materie de jocuri.
Prin liceu am mai jucat de distracție barbut. In rest nimic, niciun fel de joc pe telefon, PC, consolă. Nici măcar șah, tabinet sau macao. Niciun fel de joc. La pariuri nici in ziua de azi nu știu ce reprezintă 1x,ox, sau ce păsărească folosesc ei. Nu înțeleg nimic din ce e acolo. Am mai fost prin săli de păcănele cu alți băieți cu studii în domeniu, unde rar am băgat la mișto 20 de lei, ca să primesc un suc și o cafea, mai mult din curiozitate arheologică. Nu m-au prins.
Am la bătrânu consolă PS4, cu 2 rafturi de jocuri și un televizor imens. Nici nu știu de unde să îi dau drumul.
Am avut eu alte vicii, gen băutura ca sport. Băbăeatule, bă tată bă, acolo eram campion cu pedigree. La proba de 100 ml garduri aveam un sorb și niște capacități de rafinare de speriam sticlele, la ce trăgaci la măsea eram. M-am lăsat și de aia și mai am 2 boli noi: sculele și cuțitele. O să le înlocuiesc cu altceva pe viitor, dar nu știu cu ce.
regula numarul 1 ramane: „Nu juca mai mult decat iti poti permite sa pierzi”. Regula asta trebuie respectata chiar daca sunt luni in care nu poti juca nimic … pentru ca stii bine ca apoi nu-ti vei putea privi copiii in ochi atunci cand vor cere adidasi din Decathlon.
punct
Regula nr 1 e sa ignori jocurile de noroc si tot ce tine de asta, doar cei care le detin se imbogatesc din ele, ca jucator ai zero sanse sa faci asta.
Sansa sa te imbogatesti din jocuri de noroc nu e zero. E doar ceva mai mica (de obice ceva mult mai mica) decat cota oferita.
Ce nu stiu sa calculez si nici nu cred ca poate fi in final calculat este ca acel castigator sa fie suficient de inteligent si matur incat sa isi pastreze castigul o perioada indelungata, nu zic sa il si sporeasca prin ALTE metode.
3 vicii pot spune ca am avut, la doua am reusit sa zic stop, tigari si jocurile de noroc, la cel de al 3-lea mai greu, ala sunt femeile, nu dati cu pietre, doar cine se crede nevinovat si sfant in privinta asta :))
Jocurile cred ca am reusit sa le opresc in urma cu 20 de ani cred, poate a fost mai usor, nu erau atat de mult promovate, si calea pe care am aleso a fost simpla pentru mine, nu mai intru in sali de jocuri si localuri cu jocuri de noroc, pot spune ca a functionat pentru mine, au trecut 20 de ani cred de atunci.
Tigarile la fel le-am oprit fara programare si calcule si alte prostii, am zis gata, de azi nu mai fumez, sa intamplat in 2005 in primavara, o raceala urata si fumatul la dureri de gat e naspa, plus ca eu si jumatatea(sa lasat inaintea mea de tigari) aveam o regula amandoi fumatori fiind, nu fumam in casa, am stat 4 zile acasa bolnav si nu am fumat, am zis sa incerc si la lucru, te mananca al naibi de tare buzunarele, mai ales cand vezi ca si ala si ala aprinde tigara, in companie sa intamplat ceva in acea perioada ce a venit in ajutorul meu, sa interzis fumatul in birouri si in sectii, se putea fuma doar afara sau in locurile special amenajate, au trecut de atunci 16 ani, inca mie frica sa pun o tigara in gura pentru ca am mai avut tentative, ultima a fost de genul, nu am fumat 1 an si apoi am fumat o tigara intr-o noapte la nunta, a fost dezastru, am mai fumat peste 10 ani dupa acea tigara. In ce il priveste pe cel de al 3-lea viciu pe ala cred ca doar varsta il va putea rezolva
Cine nu a avut vicii de acest gen nu cred ca e in masura sa judece ce si cum, problemele incep de la mansarda la fiecare din ele, asta indiferent de cate studii si cat de multa materie cenusie ai, viciile nu prea tin cont de asta.
Mie cu pariurile mi s-a intamplat ce mi s-a intamplat mai demult cu viteza…Am calcat-o prea tare, era s-o gafez si sa crap, am lasat-o moale. Mijloace de deplasare foarte rapide am, bani am, dar cu viteza mare nu mai merg si nici pariuri nu mai pun, decat extrem de rar, si atunci de 5-10 lei. E urit, e foarte grav si se poate termina cu tragedii.
din ce spui tu aici, “diagnosticul” meu ar fi că nu este nicio problemă, nici cu tine, nici cu gambling.ul (afară poate de faptul că ultima nu este o pasiune tocmai uzuală într.o comunitate relativ conservatoare). de fapt, tu spui că sunt ceva probleme în a.ți finanța pasiunea. ok, dacă ăsta e subiectul, dă.mi voie să.ți sugerez ceva la care poate merită să te gândești: lucrează la partea cu banii, nu la pasiuni; despre ultimele poți fi sigur că sunt aproape imposibil de modificat – după7000 de terapii/terapeuți succesul lor ar însemna să te resemnezi cu ideea că te.a păcălit viața.
Geeeeez, să muncești (inclusiv documentatul și gătitul unor investiții bune) în disperare ca să alimentezi o dependență?! Pe bune?!
O dependență nu e un hobby.
Sunt convinsă (ca nespecialist) că creierul secretă chestii diferit (sau cel puțin în cantități diferite) la practicarea unui hobby versus a unei adicții. Oamenii se pot opri din practicarea unui hobby atunci când le pune viața în pericol, dar cu o adicție o cam țin langa.
Cum pzm să zici „tu nu ai o problemă, ai doar prea puțini bani”?!
@AB. adicțiile au în spate mecanisme iraționale așa că nu vor fi modificate de nicio cantitate de discuții, online sau offline-formulările verbale, oricât de istețe ar fi, nu merg până acolo (din păcate sau din fericire; greu de zis). oamenii nu sunt cutii de coca.cola – toți suntem înzestrați cu o minte pe care o putem folosi la absolut orice ne trece prin cap, cel puțin până când întindem coarda prea mult și viața spune stop joc. blogul lui Zoso nu este cabinet de terapie – eu pur și simplu am atras atenția autorului că este o diferență enormă între a admite că ai o problemă și a fi exasperat de toți ceilalți care îți spun că ar trebui să fii altfel decât de fapt ești.
O chestie care functioneaza la mine cu reclamele pe retele: motivul de ce nu mai vreau sa vad reclama e intotdeauna “irrelevant”. Nu cred ca este ceva sa deranjeze algoritmii mai mult.
Autorului ii doresc succes in a se tine departe de dependenta de gambling.
E paradoxal ce usor ai acces la un ‘pariu’ si ce greu mai poti sa opresti urmatorul ‘pariu’
Pe mine m-a lovit un gand la un moment dat, m-am pus sa numar casele de pariuri si salile de pacanele din oras si am comparat acel numar cu ce a fost un an inainte. Au crescut exponential …. Acelasi lucru se intampla cu cazinouri/case de pariuri online…
Mi-am dat seama ca erau facute din banii pierduti de fraieri ca mine … Eram, cum se zicea in cartier, o gâscă…
Daca si asta e pandemie ? Cred ca jocurile de noroc sunt din comuna primitiva, nu cred ca exagerez. Ca voi acum descoperiti fenta cu „da-mi 100 de lei sa-ti arat cat esti de prost” … chiar nu e vina societatii, c’mon. Nu mai fugiti de responsabilitate, aici e marea pb a societatii: plm, am gresit, recunosc, ma indrept. Nu e de vina nimeni doar ala din oglina. Nu e vina societatii ca x sau y o dau in bara grav cand au toata informatia la 2 pasi, cand stii clar cum functioneaza un joc de noroc si ce sanse ai. Si in toate reclamele ti se spune: joaca responsabil ca si la bautura, tigari, cocaina, femei, zahar, adrenalina, crypto, bursa. Toate astea te pot baga in pamant daca esti prost. Daca „joci” putin din fiecare nu e grav. Am prieten care joaca 100-200 de lei pe luna la pariuri de ani de zile. Omul castiga rar(de obicei atunci e mega fericit, tot vrea sa dea la toti de baut…cumpara cacaturi ). Mi-a si spus clar razand ca e pe minus dar ii intretine pofta de uitat la meciuri. Are un salar de 10000 de lei deci … nu il omoara.
@Ciocan: de unde nu-i, nici Dumnezeu nu cere.
La fel ai zice și de alcool și tutun
Nu cred că am fost vreodată dependentă (dacă nu punem la socoteala zahar
…. zahărul), așa că nu cred că voi putea vreodată să înțeleg așa ceva, dar mi se pare fabulos faptul că ai reușit să realizezi că ai o problemă și că încerci să faci ceva pt asta. Mult succes!
Acum e mai dificil (desi cu siguranta nu imposibil) dar acum 10-15 ani chiar se puteau face bani decenti din pariuri online.
Acum ce pot sa-ti spun eu este ca cel putin la Poker… in ultimii 10 ani e tot mai greu sa bati jocul. Oricat de bun te-ai considera, daca e sa calculezi timpul investit, resursele, noptile nedormite… cam da cu minus si la cei care spun ca bat jocul. Joc poker pe 2-3 platforme de cel putin 10 ani, la modul serios n-am mai jucat de cand s-a pus impozit pe jocurile de noroc si au plecat Coral-ul din Romania… pot sa sustin cu mana pe inima ca acum 10 ani chiar puteai sa faci bani la greu din Poker, ceea ce acum e tot mai greu si ai spune ca e mai greu pentru ca sunt mult mai multi jucatori, mai multe softuri care te ajuta… doar ca tiind sa cred ca nu e chiar asa, iar metoda pe care o vinde Pokerstars cu „extragem cartile cu x-y tehnologie, pe baza de raze de lumina” … si alte kkt-uri, atat timp cat mana nu e stabilita cap coada inainte sa inceapa, totul e o vrajeala ieftina, in care o sa fie manipulate statisticile in ultimul hal… nu e vorba ca se tine cu x sau y, e vorba ca o sa primesti firmituri sa ramai in joc… generand un rake/ spin n go de 7% la o runda… asa ceva e greru de batut ca afacere.
Orice joc de noroc ai juca, parerea mea este ca a nevoie de niste reguli pe care sa ti le impui… adica sa fi consecvent, ceea ce cred ca nici 1% din jucatori nu sunt. De ex:
Am facut un test acum 3 ani, am jucat zilnic 5×40 de lei pe 5 platforme de pacanele online si aveam regula… de fiecare data cand trec de 75-80 de lei cu balanta trebuie sa ma opresc, mi-am impus regula asta. La final de an am avut ~4500 de lei castig si statul roman a castigat undeva aproape de 1200 de lei pe langa ce am castigat eu. (Cel mai mult am castigat 2500 de lei o singura data si de 2 ori 1150 si 1280, in rest niciun castig peste 1000)
Se plateste impozit 1% pe cat retragi mereu, acum parca si la depozit ai 2% din cat depui impozit…
Sincer nici cu consecventa mea, care a fost la sange, cu limite impuse si multe alte chestii daca am castigat intr-un an 5000 de lei dupa ce am investit aproape 100.000 … atunci chiar nu merita efortul pentru nimeni sa o faca… la modul sa castig si eu un ban.
Spre deosebire la poker rar aveam an cu sub 10000 de lei pe plus, asta jucand la modul amator… inainte sa se puna impozit, dupa am jucat mult mai rar si numai cate un turneu pe sapt maxim.
PS: Nu se poate incadra nici macar la distractie ca le porneam si aia eram, nici macar nu ma uitam la ele… initial am zis sa verific 2 luni, dupa am vazut ca era destul de okish… adica rar ieseam o sapt pe minus… si atunci am zis sa ii dau mai departe cu experimentul.
Avea „Barry Greenstein” o explicatie frumoasa cu gambling-ul… un experiment care era destul de concludent:
Inchizi un soarece si ii pui o clapeta pe care daca apasa ii cade mancare sau se curenteaza…
Daca prima data cand apasa ii cade mancare… o sa tot apese pe viitor char daca se curenteaza intre timp… daca se curenteaza din prima nici macar nu mai incearca.
Exact asa e si cu gambling-ul, cam toti incearca sa te atraga sa nu te curentezi din prima, cu bonusuri si tot ce e nevoie.
La un joc online, sa stabilesti ordinea cartilor dinainte sa fie data prima carte ar fi o mare vulnerabilitate de securitate. Toti ar incerca sa „citeasca” pachetul deja stabilit.
mituri ale loserilor, la cele mai mari case de poker online reglementate cărțile sunt generate random, fiindcă ei nu au ce pierde dacă tu gigel câștigi sau dacă câștigă costel, ei iau rake oricum de la amândoi. Acum toată lumea are hud și fiecare poate să colecteze date ca să-i dea în judecată dacă i-ar trișa sistemul, doar că nu.
Eu joc loto cam de 2x pe săptămână. Trebuie să scap de mizeria asta. Trebuie să-mi fac griji?
… du-te pune la ruleta pe rosu banii pe un an de jucat la loto si daca castigi te joci tot anul gratis, daca pierzi tot aia e.
Glumesc, nu dati cu pietre…
You degenerate fuckin’ gambler.
Pune banii deoparte timp de un an. Apoi joaca-i pe toti, daca iti da mana. Probabil nu o sa joci, fiindca sansele sa pierzi toti banii sunt 99.99999999 %
La loteria din Ro ai 1 din 14.000.000+ sanse sa castigi premiul cel mare… in conditiile in care sansa sa fii fulgerat cand e senin afara e 1 la 7.000.000 … practic ai de 2 ori mai multe sanse sa fi curentat cand e senin afara decat sa castigi la loto… asta daca nu-i masluit la Loto… ceea ce este iarasi o incertitudine.
„in conditiile in care sansa sa fii fulgerat cand e senin afara e 1 la 7.000.000”
De unde ai scos prostia asta? Eu nu am auzit ca in fiecare saptamana intre 2 si 3 romani sa fie fulgerati pe cer senin!
Cum ne dam seama cand se trece de la pasiune la dependenta?
Zicese că ar trebui să ai 4 din următoarele simptome:
– Simți că trebuie să pariezi cu sume tot mai mari de bani pentru a obține entuziasmul dorit
– Ești neliniștit sau iritabil când încearci să reduci sau să te opreaști din a juca jocuri de noroc
– Ai făcut eforturi repetate, dar fără succes pentru a controla, de a reduce sau opri jocurile de noroc
– Ești adesea preocupat de jocurile de noroc
– De multe ori jociatunci când ești stresat (sau te simți anxios, deprimat)
– După ce ai pierdut bani la jocurile de noroc, de multe ori încerci imediat ziua următoare să recuperezi
– Minți pentru a ascunde amploarea implicării tale în jocurile de noroc [nota mea: Asta cred că e cea mai importantă. Odată ce ai ajuns aici înseamnă că ai pariat prea mult]
– Ai pus în pericol sau ai pierdut o relație, un loc de muncă sau o oportunitate de carieră din cauza jocurilor de noroc
– Te bazeazi pe ceilalți pentru a te ajuta cu bani ca să compensezi pierderile financiare cauzate de jocurile de noroc
Am jucat o singura data la pariuri, la ultimele alegeri din SUA, dupa ce s-au incheiat alegerile. Matematic era cat se poate de clar rezultatul, insa piata era debalansata de suporteri Trump rupti de realitate, incalziti bine de Trump insusi. La o cota de 3.5 pentru Biden, a fost a no brainer. Chiar si asa, nu m-am intins mai mult de 1000 EUR investiti, pentru ca pastrez intotdeauna rezerva ca poate I’m bad at math, poate e ceva ce nu vad si eu sunt ala care traieste intr-o realitate paralela.
Altfel, mai joc din cand in cand la loto, just for fun, stiind ca sansele sa castig mai mult de 50 de lei sunt mai mici decat orice accident dubios cu probabilitate extrem de redusa.
pariez de pe la 14 ani (pe vremea aia era pronosportul). drogul e mixt: mirajul castigului si satisfactia alegerilor unui rezultat corect.
din fericire, cat eram tanar nu aveam bani de spart pe cat de naiv eram in ale pariurilor si a celor ce se intamplau in lumea sportului. chit ca stiam din 90 tot felul de tampenii despre echipe de fotbal de aiurea, transpunerea informatiilor in pariuri era o chestie simplista, de fler sau feeling (dupa cum grosul pariorilor actioneaza si azi).
din fericire, adictia mea (pentru ca indiferent cati bani bagi in asta, daca o faci macar saptamanal e adictie) s-a mutat in analiza sportiva. adicatelea ma atrage mai mult munca de pregatire a unei decizii de pariere (nu o fac decat pe sporturi de echipa – tenisul de exemplu are o doza de risc complementara din simplul fapt ca daca iti calca stramb Djokovic nu are cine sa il inlocuiasca si iti poate pierde un pariu, indiferent de analiza).
De multi ani imi place mai mult sa stau 4-5 ore sa strang info si sa vad statistici pentru diverse meciuri, ca sa pun online un bilet cu miza minima de 2 lei. satisfactia rezultatelor anticipate corect e aceeasi, indiferent ca am castigat 40 de lei sau 4.000 de lei. recunosc, mirajul banilor exista doar in forma biletelor „cearceaf” sau „fulare” cum aud ca li se spune, pentru ca acolo predictiile de cota 1.30 pe un meci conteaza cand ai 30 reusite :)) cu alte cuvinte nu caut castigul ca sa trec luna si sa platesc intretinerea, dar arunc cate 2 lei pe saptamana si pe sansa de a incasa 500.000 de lei.
sfaturi nu am pentru nimeni despre cum sa isi managerieze banii sau dependenta. cat despre pariuri, doar recomandarea de a nu paria pe sporturi single/dublu si aceea de a face CASH OUT cand esti cu 10 din 12 rezultate deja incheiate pe verde (un simplu exemplu)
Cu toate că din ”fulare” fac agențiile cei mai mulți bani, 2 lei pe săptămână pe fulare cu meciuri unde ai făcut o analiză, e mult mai ok decât să joci la lotto. Cheia e să reușești să te controlezi și să nu lași lucrurile să degenereze.
Nu joc si nu am jucat niciodata pe bani reali, nici pariuri, nici pacanele, nici poker, nimic.
Pur si simplu nu imi permit sa pierd bani.
Cunosc cateva persoane dependente de jocuri de noroc, oameni ok profesional, cu studii si joburi decente, dar care din motive neintelese mie prefera sa joace ultimul ban de pe card, apoi sa se imprumute de oriunde pot (familie, prieteni, colegi, provident) ca sa piada iar si iar si iar.
N-am o concluzie. Sincer, ca Gigel isi joaca ultimii bani si apoi chitaie de foame pana la salariu este doar problema lui.
Pandemia asta e bătrână, de la nihilismul doctrinelor socialiste și capitaliste care au acaparat golul lăsat de declinul religiei ni se trage. Când „D-zeu e mort”, fiecare e liber să-și facă religia lui. La unii e cu moaște, la alții cu făcut bani, la alții cu curve și black jack ș.a.m.d.
O lume plină de mici dumnezei, fiecare cu varianta lui despre lume. Toți au dreptate și niciunul.
Daca munca nu prea e platita bine si nu ai stabilitate la locul de munca oameni sunt rai omul se refugiaza in loto sau pariuri,eu nu joc sume mari dar se strange la sfarsit de luna vreo 35 de ron care daca iasi pune deoparte asi avea ceva bani.