Bricolaj: standardizare #95851

Mi se strică o clanță de la un termopan.  O dau jos, desfac șuruburile alea două și descopăr limba asta ruptă. Mă duc la 2 depozite de chestii de bricolaj. Normal că marca asta nu mai există. Normal că ăia care sunt azi pe piață au făcut cu 5% și 10% mai mică clanța, cât să nu îmi acopere ambele găuri de la clanța asta. Normal.

Știți cum e să stai cu 3 clanțe în mână și să nu știi dacă să le dai foc sau să vinzi tot? Unii știți, că mai aveți soacre…

La final, am cumpărat-o pe cea mai apropiată. Desigur, zimții ăia nu se potrivesc (la nici una din ele) și toate au acum în loc de bucata aia de tablă unde e sigla plastic. Dar măcar pot închide fereastra. 200 lei.

clanta-termopan-aluminiu-lavaal

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

47 comentarii

  1. fiercare producator isi face tamplaria/feroneria lui.

    Nu poti sa ceri standardizare … ii ca si cum ai zice sa faca toti acelasi motor, sau consumabilele sa fie universale.

    00
    • Ba da. Pentru ca ne place mini-usb, micro-usb si, dupa 10 ani, usb-c la telefoane.

      00
    • Fiecare își face standardul doar pînă la un punct.De exemplu, mînerul de la o fereastră din PVC cu feronerie marca A va putea fi folosit la marca B, C, etc.În schimb, feroneria A nu este compatibilă cu feronerie B.
      Pentru ușile din PVC este același lucru dacă vorbim de standardul DIN/EN.
      În cazul de față discutăm de aluminiu și teoretic ar trebui să fie la fel.Practic este posibil se se potrivească de la o marcă la alta.

      00
    • @ttavi – telefoanele le schimbi odata la 3-4 ani (daca nu se strica mai repede)
      Tamplaria unui geam teoretic ar trebui sa tina toata viata produsului, zeci de ani.

      Aici avem de aface cu economia de piata care permite producatorului sa faca produse de slaba calitate si nu prea ai cum sa-l penalizezi pentru ca pana cand ti s-a stricat, producatorul nu mai exista sau nu mai opereaza sub acelasi nume.

      00
    • Stii cum e cu „nu poti sa” … dai o lege ca nu mai au voie sa vanda in UE, sa vezi tu cum se construieste produsul pe langa clanta si nu clanta pe langa produs…

      00
    • standardizare #95851 vs consumerism #95851

      00
    • Chief, uita-te la calculatoare: de 20 de ani, poate si mai bine, toate placile de baza (ma rog, acelasi format) se potrivesc in toate carcasele, mufele alea din spate intra perfect peste tot, toate unitatile de CD/DVD/BD au aceleasi dimensiuni si suruburile in acelasi loc, toate hardisk-urile la fel, etc etc etc. Si toate astea indiferent de marca. Intelegi acum de ce e misto standardizarea?

      00
  2. Piciorusele de cauciuc de pe gratarul de fonta de pe aragaz, sa nu zgarie emailul: „nu avem asa ceva de schimb, nu au nici la service la noi, daca vreti un aragaz nou…”
    Astept cu nerabdare momentul in care pot sa ma duc la macazinul de printare 3d de la colt (cum te duceai pe vremuri la tamplarie) si sa printez clanta de termopan in plastic&metal si sa o iau la pila acasa pana la cota.

    00
    • Cumperi nişte forme de silicon, decupezi cât îţi trebuie şi le pi sub grătar. Soluţie românească, ar zice unii, dar perfect funcţională şi mult mai ieftină decât grătarul. E vreo 20 de lei una şi te ţine pentru următoarele 3 vieţi.

      00
    • Vezi ca exista din ala, nu stiu cum naiba ii mai zice… Dar in principiu e un tub de cauciuc sau plastic sau ce o fi, il bagi pe capete si cand se incalzeste se strange. Poate merge asa.

      00
    • Zarax, ăla e tub termocontractil. N-ai cum să-l bagi pe grătar, nici nu prea e fan temperatură.

      00
    • te duci in showroom si vezi ce se potriveste! ;)

      00
    • NOU
      #13

      Stai linistit, am imprimanta 3d de 2 ani. Intreaba-ma cate obiecte desenate/proiectate de mine am facut! Si stiu sa lucrez in autocad si etc.

      00
    • @Gigi: Ai un link sau poza? Ma intereseaza si pe mine, mi se distrug rapid piciorusele alea.

      00
  3. „Stii cum e sa stai cu 3 clante in mana”….sunt destule influenzerizde si hasherizde care stiu cum sa manipuleze 3 deodata.

    00
  4. Paranteza pt brasoveni.Ciliban la Europa fm 30km/h,groapa de gunoi lipita de brasov ..de astea

    00
  5. un articol de bricolaj despre Home Automation nu face nimeni? Nu ma refer la a roti casa dupa soare, chestii simplute gen access/monitorizare garaj ..etc.

    00
    • ce vrei sa stii ?

      00
    • Am un coleg care si-a automatizat o groza de chestii prin casa. I-am spus sa faca un PDF cu tot ce stie, dar nu a vrut.

      00
    • Eu as vrea sa monitorizez un garaj, de la super simplu – notificare deschis inchis usa la mai complex – setare alarma la deschis usa neautorizat, armare/dezarmare de la distanta (sau tag NFC). Si in principiu ce Hub-uri/protocoale.

      Alte considerente:
      – cat mai simplu de implemnetat (nu e garajul meu desi nu vreau sa deschid santier pt montare)
      – cat mai simplu de folosit de mine si de dat la altii (nu vreau sa trebuiasca sa instalezi 10 aplic. ca fiecare face cate cava..)
      – preferabil widget-uri pt usurinta in utilizare

      Nivel: noob
      Background: IT

      00
    • Poți începe cu diferite chestii simple, de tipul relee sonof, becuri inteligente Xiaomi, diferite jucării care merg pe protocoale simple.

      00
  6. Așișderea, am căutat o clanța de termopan vechi de 10 ani la un magazin care avea zeci de modele in vitrina. Vinzatorul a văzut că mă uit atent, m-a lăsat să baleiez vitrinele, apoi m-a abordat: căutați o clanța de la firma cutare A sau cutare B? Era una din ele. Da, se pare că acu 10-12 ani au montat la greu, că mulți vin după o clanță, aceeași problemă, se rupe un bolt de acționare și nu prea ai cum să-l repari. M-a direcționat către un depozit de feronerie termopan unde știa că ar mai putea avea ceva pe stoc, dar nu le mai distribuie nicăieri, că nu mai exista firma/modelul ăla in uz. Și am găsit. Apoi s-au rupt a doua clanță și fraier că nu luasem două, nu mai aveau aia la depozit. Am mesterit-o, dar mi-a luat câteva ore, am pus un șurub in locul bolțului, cu găurire, filetare, șanfrenat gaura, pilit capul șurubului sa fie perfect fest. Muncă aiurea, dar altceva nu aveam ce face. Peste un an a schimbat socrul toată timplaria.

    00
  7. Poate ca este off topic, dar cosmarul pieselor nestandardizate sau care, oricum, nu se gasesc, este reprezentat de canile de la filtrele de cafea, ti s-a spart, gata, alt aparat

    00
    • Ia-ți expressor. Așa, bei și o cafea mai bună. Și „cana” expressorului (portafiltru) este metalica, nu ai cum să o spargi. Neapărat expressor manual.

      00
    • @c.daniel
      Următoarea achiziție pentru corason, in calitate de consumator de cafea este un aparat de la Delonghi. Ce-mi face cu ochiul, unu care și rânjneste cafeaua, e 1500-2000 de lei. Merită toți banii. Am văzut la cineva o jucărie din asta și e foarte mișto. Lucrul bun este că la tipul ăsta de utilaje se găsesc piese de schimb și se pot repara.

      00
    • Am patit cu aparatul de tuns, Remington, parca. S-a rupt pieptenul, a trebuit sa cumpar alt aparat. Partea buna ca al nou e mai bun, acumulatorul chiar tine. Oricum, dupa zece luni se amortizeaza, din cat ar costa vizitele la frizer :-)

      00
    • @Ionut M. Cele mai bune sunt espressoarele FĂRĂ rasnita incorporata. Cele mai bune rasnite sunt cele cu melc și viteza mica. Pt a nu arde cafeaua și a prezerva uleiurile aromatice din cafea. Dar pt noi e super simplu, ieși mult mai bine cu cafea de la Silviu/Cafegiu.
      Altfel, pt info grămadă, cauta pe google ‘espresso forum’ și primul link e ce trebuie dacă vrei cu adevărat un espresso bun.

      00
    • >>Cele mai bune sunt espressoarele FĂRĂ rasnita incorporata
      Probabil tu te referi la bean-to-cup automate dar la banii aia nu e, e pur si simplu rasnita cu melc (burr grinder) si espressor manual, doua aparate in unul singur, genul asta https://www.youtube.com/watch?v=oxcuOa5QAv0

      00
    • @Ionut M
      Incearca Melita, cică sînt mult mai bune.

      00
    • @Ionut M, avem la muncă DeLonghi Magnifica S, de vreo 4 ani, face cam 20 cafele pe zi, calculează tu cate a făcut. Am pus și eu unul la favorite, vine Black Friday acuș.

      00
  8. Dap, solutia ca sa nu trebuiasca sa-ti iei un alt filtru ieftin e sa-ti iei un espressor mai scump.

    00
    • se sparge o țiglă sau o țeavă la casă? demolezi imobilul!

    • Adevarul e ca daca se sparge o teava mai bine emigrezi, e mai simplu decat sa te enervezi cu instalatorii

      00
    • Casa e casa, costa mulți ani din viața. Un Espressor nu e o avere, primele care merita sunt pe la 1.500 lei. Fata de filtru e diferența de la cer la pământ în produsul final. Dar, nu e pt oricine, trebuie nițică munca, na, e greu cu ele.

      00
  9. Mă amuză termenii utilizați de noi pentru a desemna diferite obiecte.
    Clanță=mîner de fereastră, mîner de ușă, broască de ușă, cilindru de ușă.

    00
  10. NOU
    #38

    cu ditamai blogu’ plin de bricolari si nu intrebi inainte? Ala e cremon de tamplarie din aluminiu facut de greci (balkan). Cred ca mai aveam pe la boxa 2-3 dar albe… oricum, aveam limba aia rupta. Daca nu intrebi …

    00
  11. „Astept cu nerabdare momentul in care pot sa ma duc la macazinul de printare 3d de la colt (cum te duceai pe vremuri la tamplarie) si sa printez clanta de termopan in plastic&metal si sa o iau la pila acasa pana la cota”

    Posibil sa nu fim chiar atat de departe de momentul cand vom comanda ceva si vom primi pe mail doar un fisier cu piesele componente pe care sa le „tiparim” in imprimanta 3D pe care o avem fiecare in casa, apoi sa le ansamblam.
    Cred ca IKEA ar sari imediat la un asemenea model de bussiness.

    00
  12. Dar…de ce n-ar face si oamenii la fel? S-a stricat unul, iti iei altul identic, fara plansete, fara batai de cap.

    00
  13. mda, e de cacat, intr-adevar: iti cumperi geamul (bine, rama, manere, etc). Alea pica in general dupa 10 ani (nu deschizi un geam in fiecare zi). Dar, evident, dupa 10 ani – nici macar producatorul nu mai face piese la acelasi standard. :)

    Asa ca singura solutie e sa schimbi casa.

    00
  14. Magazinul unde am lucrat a vândut şi vinde uşi de apartamente. Veneau oameni care au cumpărat acum 15 ani şi căutau clanţe şi butuci care s-au stricat pentru modelul ăla şi erau nervoşi că ce ofeream era total diferit de ce aveau şi trebuiau să facă nişte improvizaţii ca să se potrivească.
    Nu ştiu, poate că ar trebui impuse nişte stasuri şi standarde UE pentru firmele care sunt prin jungla capitalismului feroce.

    00
  15. Deci facem ca la gresie si faianta unde pe vremuri mai cumparai 1-2 cutii sa fie de rezerva. Pui termopane iei 2-3 clante in plus ca nu se stie. Si toate sa se potriveasca la toate ferestrele. Paza buna…

    00
  16. Stai să vezi ce ne distrăm cu industria de biciclete!

    Mx

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.