Una cu Cîțu, una cu prețurile la electricitate și gaze

Nu îl judec, doar mai spun o dată că oamenii care se bagă în politică sunt de obicei naivi, incompetenți, faliți sau toate la un loc. Oamenii care au afaceri de succes sau care au joburi bune nu se bagă în cloaca asta. Serios, ce om care face 3-5-10.000€ pe lună abia așteaptă să fie judecat de toți nespălații știrbi?

Deci da, Cîțu și restul sunt exact genul pentru care politica e o trambulină.

A doua e asta cu prețurile liberalizate, care a fost o țeapă masivă, toți furnizorii au oferte cu preturi mai mici pe 6 luni, după care le cresc progresiv. Ceea ce trebuia să fie o piață concurențială s-a dovedit a fi o schemă românească.

Așadar, logic ar fi pentru fiecare om să se gândească să consume mai puțin. Mai stins din becuri și televizoare prin casa, izolat tavanul/acoperișul, izolat pereții măcar cu tencuială termoizolantă și alte asemenea.

Ăsta ar trebui să fie un program național. Faceți ceva să nu mai plătiți 1.000 lei pe lună iarna.

 

iarna-zapada-09

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

89 comentarii

  1. NOU
    #1

    Ca la nea nicu “sa mai pună o haina in plus pe ei”…😳

    00
    • Hai să nu punem egal între plapuma răposatului și eficiența termică și energetică.

      00
    • Dacă tot este acest blog un blog de feșăn și topoare – propun să introduci o rubrică numită Produsul zilei. Eu am văzut azi două scule care s-au lipit de sufletul meu:
      1.Fiskars® Pro IsoCore™ Wrecking Bar (18″) – nu ar trebui să lipsească din portbagajul oricărui om care se respectă (adăugată la trusa aia specială pentru cutremur).
      2.Fiskars® Pro PowerGear® Aviation Snips – așa ceva căutam de ceva vreme.

      00
    • @nimeni De alte scule ai tu nevoie… Believe me!

      00
  2. ”Mai stins din becuri și televizoare prin casa, izolat tavanul/acoperișul, izolat pereții măcar cu tencuială termoizolantă și alte asemenea.”
    Nu merge. Se vor plati taxe, abonamente, comisioane chiar si la consum zero.
    Factura octzidentala contine curent efectiv consumat de 30 euro si fum in ochi pina la 90. Cam asa va fi si la noi.

    00
    • Ultima factura, platita azi: Energie electrica 228 de lei (din care vreo 7 lei abonament) certificate verzi 33 de lei, cogenerare 9 lei.
      Deci deja 20% din valoarea energiei se duce la baietii destepti care distrug albii de râuri sa faca microhidrocentrale in parcuri nationale. Si la Elcenul falimentar si subventionat deja 70% din impozitele mele, desi am centrala de apartament.
      Nici nu mai deschid discutia despre cum alti 50% sunt tarifele de transport stabilite arbitrar de monopolul Enel Distributie (sanchi, aprobate de ANRE)

      00
    • Eu din comentariul tau inteleg ca tu nu te-ai uitat in viata ta pe o factura electrica sa vezi ce plateai pana acum.

      E grav…

      00
    • factura curent BXL: putin sub 40 de euro. ap doua camere (sau 1 dorm.)

      00
  3. Plv, v-a zis Fluture că e o mare țeapă piața concurențială.

    00
  4. Usor, usor, o sa facem economie si la apa.

    Ne pisam toata ziua in aceiasi apa si tragem apa seara.

    00
    • Deci buda in fundul curtii nu mai pare asa de rea…..

      00
    • cand mergeam in ungaria acum multi si ani vedeam ca totul e pe senzor, boilere prin bai, gazul era lux nu stiam care e faza.

      pana mi-a explicat o gazda: ne rup la utilitati, mai ales la gaz.

      00
    • Luăm exemplu de la sud-africani după ce au avut o perioadă groasă cu așa ceva.

      00
    • Buda in curte lux pentru cine are curte, iar pentru ceilalti…transformam ghena de pe palier in buda si cine nu are ghena pe palier, o buda in spatele blocului.

      00
    • NOU
      #15

      Englezii au o vorba: if it’s brown, flush it down; if it’s yellow, let it mellow. Oare de ce?

      Si cum am putea blama si la faza asta pe Ceausescu / Dracnia / chinezii?

      Si mai vreti o tara ca afara?

      00
  5. As dori sa vad o schema a pruductiei kilowatului, cat ne costa (hidro, Cernavoda, carbune, gaz etc). Care sunt apoi taxele si profiturile? Cat merge la baieti si cat intra la stat?
    Eu zic ca guvernatii se bucura de liberalizare si scumpiri ca intra bani mai multi la buget. Intotdeauna cand au fost varfuri de plati ale statului s-au scumpit utilitatile.

    00
    • Nu o sa vezi o detaliere a facturilor de utilități (gaz și energie electrică, in mod special). Ai înțeles vreodată toate defalcările din ele? Niciun furnizor nu vrea că tu, consumator, să știi de ce plătești x lei.

      00
    • Energia hidro o cumpără ”băieții deștepți” iar pe aia scumpă o dau la populație.
      ”Certificatele verzi” pentru ajutarea montării eolienelor, prin care practic devii acționar, dar ca apoi jmekerii de la CEZ să le vîndă la preț intreg și să se care cu banii în buzunar.

      00
    • Dar hei, ai oricand optiunea sa iti iei abonament de energie verde de la acelasi CEZ, sa mai dai inca 10-20% in plus pe kwh

      00
    • Cel mai ieftin KW e hidro si nuclear. Termocentrale pe pe carbune nu stiu daca mai avem in functiune. Ai nostrii le-au inchis. Nemtii le inchid in 2038. Polonezii prin 2035.

      00
    • Noi le-am inchis pentru ca nu le puteam intretine (din lipsa de investitii din ultimii 30 de ani) si pentru ca mai faceai rost de un fier vechi. Partea ca nu mai ardem carbune sa facem curent si deci suntem eco-friendly e doar o chiestie colaterala.

      00
    • Vezi pe site-ul transelectrica. Din 2014 70% din energia generata in Romania este verde.

      00
  6. s au facut contracte pe 2 ani cu pret fix, deci e bs ce zici.
    partial

    00
  7. Pai este ceva : programul afm “casa eficienta energetic”.
    E ok daca daca aveai oricum in plan sa faci ceva sau ai bani de toate alea din program. Altfel, iesi cu aprox 20% mai ieftin la materiale. Daca poti sa le cumperi fara acte, nici nu are rost sa iti bati capul.

    00
    • De ce sa nu faci si tu putina evaziune sa cumperi fara acte? Eventual de la cei de buna credinta care cumpara pt renovare si de la care fura „mesterii” care iti vand tie? Sa vrei si tu sa renovezi sau sa construiesti ceva si sa ramai fara materiale!

      00
    • @chris06 Nu ai inteles nimic din ce am spus.
      Daca faci proiectul ca la carte (cu auditor energetic, faci lucrarile cu firme, nu cu nea Mesteru’ etc.), cand tragi linie nu iesi cu mult pe plus.
      Daca ai fi facut oricum lucrarea „profi” ca sa te incadrezi la 70k si daca ai bani pt asta, atunci e foarte bun programul.
      Nu sustin evaziunea fiscala. Dar daca (de ex) ai un var cu firma de constructii care iti poate aduce materiale la un pret mai mic (chiar si cu acte) si nu trebuie sa mai iei tu de la dedeman toate alea, atunci nu stiu cat sens are sa iti bati capul.
      Ca tot zici de renovare: Gletul si faianta nu e cheltuiala eligibila daca nu demonstrezi ca a trebuit sa strici peretele ca sa faci o izolatie sau sa schimbi centrala.

      00
    • „Altfel, iesi cu aprox 20% mai ieftin la materiale. Daca poti sa le cumperi fara acte, nici nu are rost sa iti bati capul.”
      Strict acest pasaj. Te rog sa imi explici cum nu cumperi materiale care de cele mai multe ori sunt de furat.
      Orice se cumpara legal are acte, bon, factura, ceva.
      Varul care are discount la Dedemen e altceva, initial nu ai zis asta.

      00
    • @Oana ia explica-ne noua cat de functional e programul vietii.
      Ca eu, unul, tot astept sa mearga.

      00
    • @chris: e simpla treaba…si se poarta

      „fara acte” nu e musai de la „baieti”…plm…cat sa cumperi si de la baieti? cat sa te nimeresti sa pui faianta fix ca vecinul? nu e ca si cum ai face casa cu un sac de ciment pe care il fura unii de pe un santier…si ca sa iei totul de furat, cand ii dispar unuia cate 30 saci de ciment pe zi si 20 de cutii de faianta….nu isi pune nici o ibtrebare?!?!…plm…nu conteaza..

      „fara acte” inseamna ca actele nu raman la tine: iei mobila de Ikeia, faianta din Dedeman, cuie din Hornbach….dara nu le iei pe numele tau…le iei prin firma unui amic/ruda/cunoscut….ala scoatebdin TVA…iti da si tie o atentie => iei materiale mai ieftine, fara acte…

      00
    • Catalin, te lamuresti singur dupa ce analizezi info de pe site-ul lor, te uiti in portofel si la timpul si nervii pe care ii ai.

      00
    • Chris06 Gandeste-te ca aproape toti astia care au f multi bani au fentat taxele mai mult sau mai putin legal. Nu te mai aprinde asa de tare cand auzi ca vecinul si-a vopsit bara de la masina si nu a cerut factura. Nu e ok, dar nu merita sa ii dam foc pentru asta. Poate i-a zis din start la service ca e 500 lei cu factura si 400 fara.

      00
    • @oana
      Nu ma aprind. Sunt perfect de acord cu exemplul dat cu bara masinii. Dar vad multi, multi prea multi „mesteri” care cica au ei materiale…furate de la altii, sau mai des de la blocuri noi sau in reabilitare/renovare(ca sa fie la fel). Am vazut prea multe materiale deteriorate intentionat ca sa ceara altele. Am vazut prea multi care efectiv iti fura sculele din casa/curte daca nu esti atent.
      Cu asta nu pot fi de acord. Sunt perfect de acord cu fentatul manoperei, oricum este un chin sa vrei sa platesti zugravul legal. Attilla a explicat ff bine, am inteles acum substratul sintagmei”fara acte”, si este in regula asa.
      Oricum statul nu stie decat sa puna taxe pe absolut orice, oricand. In acesta ordine de idei, cati stiu ca noi platim daca ploua afara sau nu? Ne apare pe factura de apa

      00
    • @Oana
      https://afm.ro/main/media/comunicate_presa/2021/comunicat_presa_casa_eficienta_energetic_2021_08_19.pdf
      Ia socoteste cam cate dosare (cu sina, evident) au aprobat?
      Cate acte au ‘expirat’ intre timp? (de parca n-ar fi tot aceeasi cosmelie).
      Unde n am dreptate?

      00
    • Azi fentăm statul de 2 lei, mâine ne plângem de clasa politica ca fura, poimâine intrebam ca de ce nu ii România ca Germania ( sau o alta țara dezvoltată), ca de ce nu avem spitale & stuff.
      30 de ani de democrație si încă nu am înțeles nimic.
      Ne furam singuri căciula pentru mărunțiș, pentru firimituri.

      00
  8. „Oamenii cu afaceri de succes nu se bagă în cloaca asta.” Nu, nu. Doar o întrețin financiar pe ici pe colo. Sau sunt obligați să o întrețină. Vorba reclamei: ca să fie bine!

    00
  9. urmeaza si taxa pe centrala, sa fie bine. As vrea sa explice primarii din orasele cu sistem centralizat falimentar taxa asta electoratului lor (ex. Galati).

    juniorii astia de securisti cu maneverele ar trebui sa se gandeasca de doua ori inainte sa ii dea inainte ca ne indreptam spre o a doua nationalizare si taxe tarife din pix pentru popor. Ei cred ca o sa pice tot in picioare, ori s-a vazut la fiecare puseu bolsevic ca actualii conducatori pica de dusman de neam si sunt primii la streang.

    O sa ne trezim cu un aurist dintr-un oras ca scornicesti la butoane si baietii astia sapand al canalul dunare bucuresti.

    00
    • N-ai invatat nimic la revolutie? Daca vine un bolsevic la putere sau un aurist, tot astia de acum o sa te conduca… O sa cada cate-un Dragnea mai mare de fraier.

      Tot tu ajungi la sapat, ca prea te-ai plans in sistemul trecut.. si cand o sa-ti dai seama ca asta nou n-o sa fie chiar foarte diferit tot tu o sa te plangi si de ala. Proactiv, noua trebuie sa ne fie frica de-o nationalizare, nu lor.. Ca noi mergem impreuna, toti, mana de mana la Canal..

      00
  10. Noroc cu incalzirea globala ca altfel se belea pulul la greu mai ales in Bucurestistan. Noroc ca nu au fost geruri din alea cum erau prin anii 80, sa vedeti caldura niet pe teava si cum ar fi puscat mai apoi instalatiile electrice.

    00
    • da ma, apare o chestie care ne va fute pe toti…da „bine ca-l fute pe Mitic mai rau”…o sa stai aplecat peste masa, cracanat, cu o pula de negru infipta-n cur, fara vaselina si o sa te bucuri ca ala de la „Bucuresti” are si bile de rulment…

      00
  11. Eventual să ținem apa în cadă și luăm cu ligheanul de acolo, bașca ne spălăm mai mulți în ea, ce are…

    00
    • Economiile se pot face și fără a afecta confortul personal, prea mult, adică prin eficientizare, tehnologii/soluții mai eco-friendly etc. A face economie, nu ar trebui să-ți afecteze confortul, cum spun/vor unii.

      00
    • Chiar aș fi curios să văd și părerea altora, în legătură cu ce înseamnă a „economisi”. Cam multe mânuțe roșii, nu de alta…

      00
  12. Cu politici de-astea strâmbe vine iar PSD la furat.

    Ăștia au liberalizat piața anul ăsta – ceea ce era necesar – dar vor vota legea Consumatorului Vulnerabil doar la anu’ sau la sfântu’ așteaptă…

    Idioți, să mor io, în condițiile în care 30% dintre consumatori sunt vulnerabili.

    00
    • Toti sunt vulnerabili. Si toti platesc taxe. Practic se platesc taxe mai mari pentru a se subventiona vulnerabilii, dar toti suntem vulnerabili, tuturor ne scade nivelul de trai daca platim facturi mai mari.
      Sa taie din functiile administrative inutile, de oriunde se sifoneaza bani inutil, dar sa stabilizeze pretul energiei, nu era cazul sa faca asta in an de pandemie.

      00
  13. Ceea ce trebuia să fie o piață concurențială s-a dovedit a fi o schemă românească.

    Deja nen-tu Criţu a cam realizat ce istetime a facut, drept pentru care au cam inceput la guvern cu sedintele pe tema „liberalizarii” energiei electrice si a gazelor. Undeva i-a cuplat un neuron si incepe sa inteleaga ca treaba asta cu fuckturile umflate la greu o sa le fie fatala la alegerile viitoare, asta daca nu dispare partiduleţul pana atunci. Hai sa vedem pe unde scot camasa, daca o scot. Scandalul va fi oricum maxim, stai sa se raceasca bine vremea. Dar maxim, nu asa.

    00
    • sunt doua tipuri de oameni:
      aia care gasesc porecle la premierii psd
      aia care gasesc porecle la premierii pnl

      00
    • @Etravel fii serios. Asta a fost planul de la inceput. Luam bani sa inchidem ochii la lipsa de concurenta reala ce va fi dupa ce se da drumul la liberalizare. Facturile cresc, o parte din populatie se va orienta catre partidul advers (atentie oricare ar fi acela, acum s-a nimerit sa fie PNL, dar si PSD ar fi facut fix la fel). La iarna facturile celor ce nu isi mai permit vor fi platite partial de la buget si picam din nou de baieti buni. Saracii in cauza nu vor intelege decat ca statul e bun, privatul e rau, nu ca si unii, si altii sunt mana in mana.

      00
    • Saracii sunt oricum nemultumiti, chit ca li se vor plati facturile. Si ceilalti o sa fie nemultumiti ca platesc mai mult, le scade nivelul de trai si IN PLUS platesc si subventionarea pentru altii. In loc sa se gaseasca modalitati sa nu creasca deloc pretul pentru nimeni
      Nu au facut deloc bine ce au facut, pe fondul in care stim cum functioneaza companiile cu afaceri cu statul, cei cu functii onorifice peste tot si castiguri degeaba, pe stat la stat si tot asa.
      Nu este deloc normal

      00
  14. Postul de prim ministru e trambulina pentru postul de guvernator al Bancii Nationale.

    Altfel Catu nu are nici un viitor.

    00
  15. Coc astia o lege care sa-i ajute pe sarmanii care sunt afectati de factura de curent numita Legea Consumatorului Vulnerabil.
    Au impachetat-o in asa fel incat sa para ca ajuta omu simplu si sarac ce a fost afectat de scumpirea curentului dar in realitate e dedicatie pentru marii consumatori industriali.
    Aplauda toata lumea si saracii raman saraci, bogatii devin si mai bogati iar cei medii platesc pentru tot.

    00
    • Exact, clasa de mijloc este saracita voit si cea mai lovita. Sa ajunga si clasa de mijloc in saracie, sa fie numai bogati si foarte saraci

      00
  16. Toate interesele sunt în direcția și favoarea celor cu bani, gen companiile energetice. Prostimea trebuie sa cotizeze, altfel se taie lumina și accesul la feisbuk.

    00
  17. …oamenii care se bagă în politică sunt de obicei naivi, incompetenți, faliți sau toate la un loc
    Despre canalii, combinatori și alte lichele, numai de bine!

    00
  18. Marea problema pentru gaze este ca existazeci de mii de blocuri fara contoare iar faimosul plan de redresare nu a inclus bani si pentru asa ceva. Cei din guvern nu cunosc realitatea. Nu stiu nici cat costa un mic ori o paine.

    00
  19. „Serios, ce om care face 3-5-10.000€ pe lună abia așteaptă să fie judecat de toți nespălații știrbi?”

    Pai conform spuselor lui Câțu, 1% dintre Români câștiga peste 3,000 de euro net. Deci… restul de 99% dintre Români ?

    00
  20. Un prieten nu a crezut ca se poate plati mai putin de 1000 de lei consum la casa daca investesti in izolatie ca lumea si nu „Dorel” iti construiste casa; si ca o casa se poate construi si din altceva decat blocuri ceramice 25cm cu 10cm polistiren.

    00
  21. In urmatoarele luni imi voi lua un sistem hibrid solar-eolian de 10.000kwh, cu tot cu baterii, nu vrajeala aia de la AFM care te tine sclavul Enel si voi deveni complet independent fata de orice companie de utilitati locala/nationala – apa curenta, canalizare, curent, gaz.

    Cu netul mai astept sa ma clarific cum e cu Starlink.

    Parca a locui la porumb nu mai suna atat de mult a fail.

    Cat despre Citu, nu e o dezamagire, e dreptac, ii e in sangre sa fie un tradator imputit, la fel ca restul alora din coalitie.

    Dezamagirea reala sunt votantii lor, desi era cumva previzibil ca doar niste cretini pot vota niste partide din care fac parte fucking Bulai, Nasui, Citu sau Busoi (si mai sunt si cu functii inalte pe deasupra).

    00
    • cât te costă sistemul ăla?

    • 7.611,96 euro

      00
    • Hmm, panourile solare prin programul acela sposorizat de guvern costa vreo 5500 eur/3kw. Si mai platesti si tu ceva, minim 3000 lei. Asa ca 7600 pe 10kw nu pare asa mult

      00
    • Cred ca e mai ieftin de 5300 euro ala de 3Kw, e vreo 20.000 lei parca, din care partea ta e 2300 lei.

      Are multiple probleme, dpmdv:

      a) te tine legat de enel, esti prosumer dar ei cumpara de la tine curentul fara suprataxe si ti-l vand cu suprataxe care tripleaza tariful – e drept ca tu consumi doar noaptea din retea, dar nu injectezi mult pentru ca

      b) are doar 3Kw, insuficienti pentru o gospodarie medie, mai ales cand e iarna sau innorat pentru mai multe zile, iar rezolvarea normala pentru problema asta este

      c) bateriile, care nu vin incluse in pachet, ca sa nu ai posibilitatea sa nu ramai legat de ei

      plus

      d) futerea de luni de zile cu aprobarile, formularele, schimbatul contoarelor, legislatie, etc.

      So fuck them. 8-10.000kw, trifazic, pe barba mea.

      Nu stiu in cat timp (sau daca) imi recuperez investitia, si nu imi pasa.

      Ideea de a fi independent de Enel si de caderile lor constante, de mizeriile de tarife si de contactul cu ei e priceless.

      00
    • ai un link la treaba asta? sau ti-ai facut singur necesarul de apararura si ti le iei pe fiecare separat?

      00
    • Va povestesc eu daca vreti cum a fost cu fotovoltaicele ‘de la stat’.
      Dupa 1.09, august e prima luna in care am si contract semnat cu furnizorul de energie electrica pentru furnizare.
      Da’ e mult de scris …
      @Dragos 10kw, nu 10.000, ca nu mi-e clar

      00
    • Nu le iau din Romania, sunt kituri complete cumparate din Spania, aia au traditie indelungata in sisteme solare. Ai nostri sunt jepcari.

      Mi le aduce cumnatu-miu, care le si instaleaza, fiind in domeniu.

      Am mai adus anul trecut un kit mai mic, pentru o prietena de familie, de la aceeasi firma, aceeasi combinatie – a costat-o vreo 2800 euro cu tot cu baterii, invertor, suporti si cabluri, de 3kw.

      Are o casuta de 42 mp, din lemn, si e foarte multumita – frigider, masina de spalat, prize, becuri, hidroforul, TV – toate merg perfect.

      00
    • Catalin – 10kw, scuze, nu imi pun centrala atomica :D

      00
    • @dragos, sunt in curs de construcție casa la porumb, poți da mai multe detalii, un guest post aici? Mulțumesc!

      00
    • @Add Ești în eroare, am cerut eu ofertă de la ei (EON), costă în jur de 23.000 de lei (în rate lunare pe 7 ani ajunge la 40 și ceva de mii). Programul ăla de care zici, a fost, nu mai e, era o subvenție de 20.000 de lei și te mai costa undeva între 2.000-2.500 la firma care aplica pentru subvenție și îți făcea lucrarea. Numai că acolo era pe principiul primul venit, primul servit și era aproape ca la loto să te califici.
      La un calcul sumar, în condițiile în care eu plătesc, în medie, 90 de lei factura la energie electrică, investiția s-ar amortiza în 21 de ani (asta în cazul în care factura ar fi 0 lei, ceea ce nu-ți garantează nimeni). Așa că trage singur concluziile.
      Pe Dragoș îl admir, este un dac liber care nu recunoaște statul și nu vrea să depindă de el, bravo lui că are bani să-și permită, presupun că a rezolvat problema cu virajul la stânga ca să ajungă acasă fără să fie lovit din spate de vreun giurgiuvean/călărășean.
      P.S. O fază super mișto în lista ălora care s-au calificat pentru ultimul apel de proiecte pe subvenția de 20.000 de lei. Unui cetățean i-a fost aprobat dosarul cu o subvenție de 20 de lei pentru că ăla de la firma care i-a depus dosarul a tastat 20 în loc de 20.000.

      00
    • Niște comentarii, în condițiile în care eu am așa un sistem din 2016 (aproape 11 kW solar, 70 kWh baterii cu gel, totul Victron).

      1. Zici solar-eolian de 11 kWh, cu tot cu baterii. Păi tre să te hotărăști ce vrei să ne spui: cît produce sistemul (în kW) șau ce capacitate de înmagazinare (baterii) ai prevăzut (în kWh).

      2. Costurile alea-s de adormit copii mici. Doar panourile pentru 10.6 kW au costat 20K euro în 2016. S-or mai fi ieftinit, dar nu în halul ăla. Ce-i drept, eu nu am cumpărat cele mai pușc… ăsta, ieftine panori chinezești (adică fără garanție). Hai să zicem 10 mii euroi panourile.

      Nu intru în discuția despre unde pui panourile alea, că-s o suprafață considerabilă și trebuie orientate spre sud, înclinate la 40 și un pic de grade. Dacă nu ai casă mare, cu acoperiș în 2 ape, orientată corect, o să îți bagi degetul în fund cu ele. Sau decartezi către 20K euroi pe o structură metalică cum am făcut eu.

      3. Curentul îl ții în baterii sub formă de curent continuu. Asta înseamnă că sau îți tocmai faci casă și pui totul pe curent continuu, sau o să ai nevoie de un (sau 3, dacă vrei trifazat) invertor care să îți facă curent alternativ. Tu zici 8-10 kW trifazic. Din unitatea de măsură deduc că nu te referi la capacitatea bateriei din care să „faci” curent alternativ, ci la ce putere vrei să poți consuma. Asta înseamnă aproximativ 3 invertoare de 3 KVA, iar dacă mă uit cît ar costa unul din ăsta, către mia de euroi (de ex. de aici, Austria, să-l poți lua fără TVA https://www.polz.shop/product/phoenix-inverter-48-3000-230v-ve-bus).

      3 bis. Și asta mai înseamnă și că toată casa, care va fi probabil un consumator monofazic pe una dintre faze, va fi limitat la 3 kW. Cam subțire, în condițiile în care cuptorul meu electric „suge” către 5kW.

      4. Apoi, invertoarele alea știu să și tragă din rețea, cînd bateriile scad sub un anumit procent de încărcare (SoC). Dar pentru asta, dacă ai vrut trifazat spre înăuntru, o să vrei trifazat și branșamentul. Aia costă iar o grămadă de bani, eu am scăpat cu aprox. 10 mii lei, că aveam postul de transformare relativ aproape.

      Sîntem deja pe la 15 mii euroi și încă nu am vorbit de baterii (sau de încărcătoarele solare, sau de instalarea la tot, sau de… un milion de alte lucruri).

      5. Apropos baterii. Vei vedea că bateriile cu gel (în mai mică măsură cele cu Li-orice dar și la alea se aplică, plus că alea-s mult mai scumpe) au un număr de cicluri de descărcare în fișa tehnică. De ex. se pot descărca de 15 mii de ori de la 100% la 80%, dar doar de 4500 de ori de la 100% la 30%. Deci capacitatea pe care ai prevăzut-o pentru stocare, să zicem 70 kWh cît am eu, nu înseamnă că pot bine mersi să am la dispoziție toți cei 70 kWh în fiecare zi. Sistemul meu e supradimensionat, să pot să descarc bateriile doar într-o mică măsură. A găsi un echilibru între cît supradimensionezi (cost upfront) vs cîtă durată de viață vor avea bateriile (cost periodic de înlocurie a lor) este o chestiune delicată. De asta nu o să vrei să-ți proiecteze sistemul și să te sfătuiască nu Dorel de pe net, care a auzit și el de la un prieten al unui văr. Iar timpul și munca unor specialiști buni costă. Mult.

      6. Tot ce am recapitulat pînă aici nu îți permite să injectezi înapoi în rețea surplusul de energie pe care o produci, cînd ai bateriile pline și nu ai consumatori să-l folosească. Pentru aia îți trebuie niște protecții de anti-insularizare, și altele, care-s o distracție separată. Totuși, dacă o să vrei vreodată să faci asta, recomand să o incluzi în proiect de la început.

      7. Și cel mai important. Chiar dacă o să construiești un sistem respectabil, pe grămezi de bani, o să constați că NU o să devii independent energetic decît dacă îți schimbi și modul de viață. Nu mai consumi ca prostul, nu lași lumini, AC, consumatori porniți aiurea, te gîndești de mai multe ori dacă chiar pornești AC azi și riști să stai în beznă la noapte, folosești electrocasnicele mari doar pe rînd și doar ziua, eventual doar cînd ai producție ce nu o mai poți înmagazina în baterii, etc. La cum arunci tu concepte prin textul tău, eu cred că o să te izbești de toate astea mai încolo, și te mai trezești la realitate.

      00
  22. Companiile nu cresc preturile singure. Asta este piata mondiala la care suntem interconectati. Vrem in lumea civilizata si asta costa. In acest moment preturile cresc datorita cotatiilor pe burse. Multumiti rusilor care au oprit robinetul si astfel din niste resurse limitate trebuie sa se aprovizioneze mai multi consumatori. Si da, pretul ala fix reglementat era o mizerie lipsita de sens dpdv economic.

    00
    • Pentru cei care s-au nascut mai taziu – Romania – este producător de gaze naturale și energie nucleară. Dupa 30 de ani doar 2 reactoare funcționale din cinci alveole construite care asigură, la capacitate maximă, 20% din necesarul național.
      Pentru cei versați harta asta devine hipnotică după ce o umărești câteva ore.
      https://www.transelectrica.ro/widget/web/tel/sen-harta/-/harta_WAR_SENOperareHartaportlet
      Ce suveici interesante în timp real.

      00
    • @Nimeni… pai nu prea suntem producatori… Ca noi nu vrem sa exploatam cum ar trebui, ca mizerie, ca trebuie sa vina firma straina, etc..

      Nu vezi ca ne comportam in continuare de parca Petrom daca ar fi ramas la stat nu era falimentar!?

      Nu exista viziune economica in Romania si nimeni interesat sa faca un proiect de lunga durata. Iara cumva se baga careva sa inceapa, urmatorul il opreste neaparat, ca mai sunt niste borduri de pus si pensii de recalculat.

      00
  23. The winter is comming….

    00
  24. O centrală nouă de ultimă generatie și pereții izolați au redus facturile la jumătate la încălzire. Deci

    00
  25. Dragos, ia o pauza si incepe sa gandesti.
    Bateriile din sistemul ala de 7000E sunt calculate cat sa-ti stocheze tie energia in exces (si nu toata!) pe care o produci ziua, ca sa ai din ea si noaptea.
    Nu sunt calculate (ca si capacitate) sa-ti stocheze energia in exces care o produci in perioada aprilie-septembrie ca sa o poti folosi la incalzire in octombrie-martie. Daca faci un calcul cata baterie ti-ar trebui pentru asta si ce pierderi ai, o lasi balta. Garantat.
    Si sa zici ca „nu ma intereseaza daca se amortizeaza sistemul il fac oricum” = pai de asta esti sarac.
    Ca in loc sas platesti o factura lunara, platesti 2x pe un sistem, ca sa ce? Crezi ca au sa-ti simta lipsa ca si cumparator, de pe piata? LoL.

    Eu am o alta solutie, se numeste #numaifitisaraci.

    Da, ai sa zicem o factura medie lunara la utilitati de 150E. Este o problema?
    Este, daca tu si nevasta castigati impreuna 1200E/luna, salarii deloc mici pentru o mare parte din Romania. Este, daca din astia se duc 600E pe rate, la casa, mobila, electrocasnice, etc. Si inca vreo 150e pe benzina si masini sa poti ajunge de la porumb la servici si inapoi. Atunci aia 150E pe utilitati devin o problema, ca-ti mai raman 300E pe luna pentru mancare, haine, o vacanta sau doua pe an, etc.

    Dar v-ati gandit vreodata ca ati putea face si altceva decat ce faceti si sa aveti 2000Euro pe luna? Sau poate 3000? Ar mai fi atunci 150E utilitatile o problema?
    Nop, schimbat job, specializare in alt domeniu, etc. asta e printre ultimile variante.

    Prioritate a fost casa la porumb si imprumutul la banca ca lasa, daca sunt harnic si muncitor in 10 ani o sa-mi creasca salariul de la 200E la 600E.
    Si da, a crescut si surpriza, aia 600 de acum se simt ca si cand parca sunt mai putini ca aia 200 de acum 10 ani.
    Si plangem ca au crescut utilitatile cu 30E/luna.
    Dar nu plangem ca am pus in plus 50mp la casa care acum trag bugetul in jos. Ca am vrut niste finisaje mai smechere, „ca in revista” si asta inseamna inca ceva in plus la rata pentru imprumut.
    Ca am luat terenul la 20km de oras si am nevoie de 2 masini iar asta inseamna minim inca 150E pe luna: benzina, mentenanta, uzura.

    Si la sfarsit, mai facem si un copil sau doi si dupa ce ne chinuim cu el vreo 19 ani, il dam la o facultate din aia asa..vocationala, gen arhitectura, psihologie …ceva care sa mai manince inca 10 ani o bucata buna din buget.
    Ca deh..daca era IT -ist castiga mai bine ca parintii din primul an de facultate, dar puiut n-a vrut sa-si chinuie capusorul cum nici mami si tati sa se axeze pe altceva mai profitabil ca job.

    Deci..cam asa.

    00
    • Habar n-am ce te-o fi facut sa scrii tampeniile astea, dar nu mi se aplica absolut nimic din ce ai scris.

      In plus, nici nu am mentionat incalzirea, ai facut-o tu, aiurea, fara sa te fi contrazis nimeni.

      Am scris eu cum ca m-as astepta sa ma incalzesc cu electricitatea acumulata peste vara ? Nu. De ce as fi scris asa o prostie ?

      Electricitatea acumulata in baterii ziua se consuma noaptea sau in urmatoarele zile. Daca bateriile sunt pline, panourile nu mai injecteaza curent in ele si consumul se face in timp real, pana ai nevoie de mai mult curent, si atunci intri pe baterii.

      Caldura se poate face in multe feluri – centrala electrica plus boiler, pompa de caldura, chiar si invertoarele de la AC.

      Nu mai zic de componenta eoliana, cred ca ai sarit mentiunea asta cu totul.

      Legat de recuperarea investitiei, am spus clar ca e o chestiune de principiu, ideea de a nu mai depinde de Enel. Scurt.

      Mi se rupe mie de facturile lunare si de principiul platii in rate.

      Tu o tii langa cu viata e grea si salariile din Romania – nu stiu pe cine ai descris acolo, dar sigur nu pe mine.

      Onusul argumentatiei tale pleaca de la premisa ca eu as fi sarac si caut o modalitate prin care sa ma descurc mai bine cu facturile lunare la utilitati.

      Premisa falsa – concluzii false. Cap-coada.

      00
    • Casa aia la porumb costă cât un apartament de 50mp, fără acces la transport în comun, în București.

      Soluția e să ai noroc să prinzi ceva decent la oraș sau să te muți la Cucuieții din Vale unde n-ai costuri mari, dar n-ai nici loc de muncă, cel puțin dacă nu ești IT-ist.

      Că în București în curând n-o să mai fie loc pentru servitori de atâția boieri.

      00
    • @Dragos

      Am si eu o curiozitate, daca ai toamna sau iarna o saptamana sau doua innorate si fara vant, bateriile alea acopera consumul in perioada aia?

      00
    • Totul e in functie de cum iti planifici sistemul.

      Bateriile se incarca de la panouri si cand e innorat, doar ca mai incet, poate si cu 30-40% mai incet.

      Deci nu exista sa ramai pe sec complet, si in niciun caz doua saptamani.

      Smecheria e sa ai mai multe baterii decat se recomanda. Ele sunt cu descarcare foarte lenta, deci te tin si cu anii.

      Nu am auzit sa se descarce complet fara a primi curent deloc de la panouri, nici in cele mai grele ierni, nu mai mult, e imposibil fizic.

      Dar chiar si in cazurile astea ipotetice, exista doua solutii de avarie.

      Prima e un generator pe diesel, relativ ieftin, cu care fie iti alimentezi casa, fie incarci bateriile.

      A doua e un invertor de masina de 3kv in sarcina, legat pe direct la bateria masinii, cu care faci acelasi lucru ca si cu generatorul.

      Ambele solutii sunt pana in 500€ impreuna si de obicei se prevad in calculul initial, le iei o data cu sistemul principal.

      In general oamenii isi calculeaza necesarul de panouri in functie de consumul pe direct, de unde apar si problemele astea, in loc sa isi calculeze necesarul de baterii mai degraba, panourile mergand oricum.

      00
    • @Dragos Aberezi. Grav.

      > Caldura se poate face in multe feluri – centrala electrica plus boiler, pompa de caldura

      Se poate face doar în două feluri, dacă vrei s-o faci electric. „Centrala electrică” e de fapt… cine-a fost student pe vremea comuniștilor mai ține mine căămizile alea de BCA, în care săpai un șanț și puneai o rezistență electrică (iar în tabloul electric din cămin, în loc de lițe prin siguranțe erau cuie)… na cam așa e și centrala ta electrică. Te usucă la consum, nu o să poți să tragi curent destul pentru ea nici din rețea, de nu îți upgradezi branșamentul, poți să uiți că ai putea alimenta așa ceva vreodată din panourile solare (cu sau fără baterii și boiler/puffer).

      Și varianta doi, un pic mai econo… ăsta, mai puțin energofagă, ar fi cu pompă de căldură. Astea-s sau aer-aer sau aer-apă (astea-s cu săpat și îngropat chestii). Problema cu ele e două: 1. că și astea costă de te îngropă, comparabil cu sistemul solar (ăla de l-am estimat eu niște posturi mai sus, nu glumele tale- ar fi 10-15K euroi pentru casa mea), și 2. și astea necesită curent să meargă, sistemul meu solar de 10 kW nu produce energie suficientă iarna (2-3 kW ar fi optimist) cît să alimenteze o pompă de căldură dimensionată corect să-mi încălzească casa. Nu mai zic să rămînă și pentru restul casei.

      > Caldura se poate face in multe feluri …. chiar si invertoarele de la AC.

      Hahaha, ce prostii vorbești tu acolo. Deși dacă ai avea 10 plăci grafice să sapi după ETH, pot să-ți confirm că vei putea ține camera unde ai utilajele alea cu geamul deschis și vara. Dar de aici la încălzit o casă….

      > Bateriile se incarca de la panouri si cand e innorat, doar ca mai incet, poate si cu 30-40% mai incet.

      Presupui. Dar nu. Dacă un panou solar nu e orientat corect, nici vara, cu soare orbitor nu o să-ți producă energia la care e marketat de producător. Dacă e soare obitor, e orientat corect, dar un stîlp face o dungă de umbră pe el (umbrește poate 10%), panoul ăla îți va produce sub 25%. Iarnă blîndă, cînd e soare, panourile nu-s acoperite de zăpadă, ale mele produc 30% cu indulgență. Dacă e înnorat mai serios, produc zero. Chiar și vara, înnorat, plouă, produc zero.

      > Dar chiar si in cazurile astea ipotetice, exista doua solutii de avarie.

      Alea îs cîrpeli, omule. Și se moare de la așa ceva. Ce energie e în bateriile mele, sînt niște curenți pe acolo de la care mori instant. Cu cît scrii mai mult, devine mai evident că habar nu ai, ai visat și tu ceva și crezi că e simplu. Am o surpriză pentru tine. NU e simplu, NU e ieftin.

      00
  26. Decat sa ma chinui cu independenta de energie mai bine ma mut naibii intr-un loc decent cu curent electric ok. Eventual intr-un oras. Sa ma chinui in secolul XXI in cine stie ce margine de sat fara curent electric ok e de rasu curcilor…chiar si pentru Romania.

    Ce nu stiu sau neaga oamenii care s-au inhamat la chestiile astea este ca solutiile alternative de energie necesita o mentenanta anuala de aproximativ 5% din valoarea investitiei la care se mai adauga un 10% pusi deoparte pentru inlocuirea sistemului peste 10 ani cand eficienta lui va scadea . Plus mentenanta zilnica (un strat de praf reduce eficienta unui panou solar cu 5-10%). La moristi nu ma prea pricep, cu una de cu diametru de 80 cm abia ai amperi pentru lumini, ecdis si statie.

    Sper la un breakthrough in stocarea ieftina a energiei, dar in ziua de azi energia se poate stoca eficient numai prin lucru mecanic si numai la scari mari.

    Totusi, daca as sta linga linga un rau as incerca in regim DIY o turbina submersibila – e eficienta si testata in timp.

    Posibil ca „banii nu conteaza”. Daca banii nu ar conta mi-as lua o casa veche facuta de un arhitect destept in anii 30 pe la Domenii sau pe la Icoanei sau un duplex pe Unirii cu terase misto si o casuta mica de vacanta frumoasa pe pe valea Lotrului sau in Austria sau un tiny home care se sa invarta dupa soare aproape de Buc, pe la Giurgiu sa zicem (pentru pescuit).

    Dar nu sunt bogat, asa ca nu am bani de casa in Austria.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)