Zilele astea am cunoscut două persoane care, mergând la un restaurant de pește, au spus că nu se pricep, ba chiar au mâncat pește foarte rar, de obicei la nunți. Dacă la prima nu aveam pretenții, că avea 19 ani (era cu părinții), la a doua, trecută de 30, m-am uitat mirat.
Și adevărul e că nu mulți român sunt atrași de pește (cum nu sunt atrași de carnea de oaie), pentru că nu se pricep și pentru că sunt prea multe denumiri de ținut minte.
Chestiile de bază sunt două: pești de apă dulce, care nu sunt toți sănătoși (și materialul ăsta explică de ce) și restul, care sunt pești de râu, de mare, de crescătorie și tot așa. Nu e așa de greu de reținut că păstrăvul și somonul nu au oase și sunt ok, iar bibanul și crapul au oase mai multe.
Și peștele se bea cu vin alb. Sau cu apă, dacă nu puteți bea vin în momentul ăla. Aici e altă problemă, că românii nu știu decât de vinul de țară, care e tare și acru (de aia se face șpriț) sau mult și prost, și te doare capul după el.
De aia e bine să mai ieși la masă cu alte tipuri de oameni decât cei din jur, mai afli chestii noi. Și nu e nici o rușine să întrebi. Așa mai afli de un demidulce, de un demisec, de altceva în afară de prosecco și frizante, de un Cotnari, de un Budureasca, de un Recaș, de un vin portughez, de unul moldovenesc și de alte soiuri pe care eMAG le vinde online cu succes. Sunt pe stoc și le puteți selecta în liniște, ca să nu stați să citiți etichete în magazin, după care e dulce sau care e sec.
Photo by Malidate Van on StockSnap
Pestele la gratar, vara, se serveste numai cu bere rece :))
niste pesti … mici si cu mustar!
Auziti va propun un poll: ce ati baut ultima data la peste (dar pe bune, daa?). Dati plus pt bere si minus pt vin.
Hai ca imi iau odrasla si ma duc la waterpark. See you later!
@Loft: daca am mancat o saramura si am baut bere, e ok?
da, dar nu toti ne facem concediul in august pe bonuri la mamaia
Nu vrei o mreana? Are carnea ‘învelită in oase’… 😉
Acu’ 3 zile la niște pește prăjit am băut bere cu lămâie slab alcoolizată. Tata, săracu’, nu știa dacă să plângă sau să râdă de mine.
El avea un rose de Purcari sec.
106 la 52 a castigat vinul
Sau sunt eu o persoana nesuferita :))))
„peștele se bea”
:)))
„o halbă de peşte fără oase, vă rog”
Ceafa de porc, mici, cartofi prajiti, șaorma, bere la PET ( NOROC are la 3 litri)+manele. Asta este meniul pentru majoritatea romanilor si da ..tentativa aia de vin de la tara care iti face capul de o tona a doua zi.
Tu vorbesti de chestii fine, de bun gust.
Ai mancat de multe ori shaorma si cartofi prajiti cu prietenii la gratar?
Jura-te
Alertă – clișeu ieftin!
Ce naiba chestii fine?
E 100 de lei cutia cu 10 litri de vin.
Apăi dacă nici ăla nu e un preț bun, chiar nu știu care e.
Eu luam anul trecut vin de țară cu 7 lei litrul.
Bun vin, nu poșircă, iar ăsta e 10 lei.
@Ionut M, toată lumea care bea vinul de țară „al lui” spune că e bun, nu poșircă. Adevărul e că 90% din el este, de fapt, poșircă, dar vă place să vă mințiți că aveți voi un pont bun.
@Ciuby
Nu este exclus nici ce zici tu.
Fiecare este obișnuit cu matrafoxu lui.
Chiar ca matrafox :))) mai trag si eu la masea vin de tara uneori da na nu pot sa zic ca e cine stie ce, pentru ca majoritatea viilor de pe la tara sunt vii hibride. Si nici cu procesul de facut vin nu mi-e rusine. Nu pot sa inteleg de ce unii ii intrerup fierberea de ramane vinul ala semifiert si dulce de iti fierbe in burta.
@Ionuț M, în Câmpulung, în piața mare e o cramă de Recaș, ce au ăia la butoi alb sec și roze sec nu e foarte rău.
Bibanul nu are oase multe
Carasul, da
Babanu nu are oase…hâc…
Din cate stiu, pastravul si somonul au oase. Cine il cumpara file, il primeste fara oase.
Nu se refera la oasele mari, se refera la oasele mici si multe ascunse prin carne, pe care le contin anumite specii de peste, si care fac neplacuta si dificila consumarea.
Am gasit omul care n-a mancat caras
@costi Si pastravul si somonul au si oase mai mici in afara de sira spinarii si coaste.
Somon am luat numa’ file, nu am mai gasit oase in el. Pastravul are destule oase cat sa stai cu ochii in patru pe copil sa nu se inece cu ele. Dorada era chiar si mai OK, ca se scoteau oasele usor (sunt rare si groase). Acum iau cod (file), ca pastrav gasesc numa’ la un magazin rusesc.
Șalăul e mai fără oase, dar e cam fad.
Și somnul, dar uneori e atât de gras că prefer o fleica de porc (sau care e bucata aia foarte grasă).
Cel mai bun pește e carasul.
cu barbă…
Depinde si ce fete lucreaza pentru el
Cu gaura-n nas.
carasul severin
Va căcați pe voi aiurea. Daca reușești să treci de oase, așa e, e cel mai gustos pește.
Încercați merluciu prăjit că e pește de adîncime și nu poate fi crescut în ”creșe” ca păstrăvul, macroul și somonul vîndut în masă pentru tot amărășteanul. Și contrar cutumei ”franțuzești ”cu vinul alb, încercați la pește și un vin roșu sec, că merge, eventual chiar și la o ciorbă grasă de carne (cu oase) de vită. Că nu vă stă în gît dacă beți și altceva în afară de Moet, Tokay sau Porto. Apropo de Porto, încercați un Merlot de Histria cînd mai veniți pe litoral, nu doar Pipișoreana…
Este adevărat că mulți pești se apă dulce sînt contaminați cu tot felul chimicale sau medicamente, dar nici cu cei de apă sărată nu-mi este ”rușine”…
https://www.nytimes.com/2007/12/15/world/asia/15fish.html
la peste te pricepi, cum ma pricep eu la masini :))
pastravul are oase si e un peste fad, fara sens si in general il mananca oamenii care nu mananca peste. plus ca ala de crescatorie e gras.
eu nu prea mananc peste ca nu-mi place. dar il pescuiesc si gatesc si lumea il apreciaza. de apa dulce doar peste rapitor…. iar de apa sarata mai mananc si eu din cand in cand… scrumbia imi place si uneori mananc stavrid, chefal, calcan, etc.
hamsiile chiar imi plac daca sunt proaspete.
Zici ca pastravul e fad si gras, iar dupa aia ca preferi scrumbia (care e muuult mai grasa ca orice pastrav) si hamsiile :))
nu am o problema cu pestele gras care natural asa este. pastravul natural nu e gras…. si nu are grasime. si oricum difera enorm …. pastravul de crescatorie are grasime pe burta ca poti sa faci jumeri… grasimea la scrumbie nu e depozitata sub forma de trigliceride…. ca burta de bere, e ulei in tesut…
nu mananc mai des de 2 ori pe an oricum… deci imi place asta e relativ.
In pastravarii predomina curcubeul, e mai productiv-gras… pastravul autohton e indigenul, si nu prea au termen de comparatie la gust, mai ales daca il pescuiesti intr-o arie protejata 😈
@mihai
si tu te pricepi la peste cum ma pricep eu la violoncel
Cica pestele se bea cu vin… pestele se bea cu mujdei! 😂
Sunt creacut la mal de Dunare si Prut, dar mutat la Cluj… mor, balesc dupa un somn de Prut prajit bine sau o saramura de babusca.
Peștele se bea cu o saramură amestecată cu niște mămăligă.
La Cluj nu prea ai șanse de pește bun.
Hai sa nu mai inducem lumea in eroare.
La Cluj ai unde consuma / procura peste daca iti doresti acest lucru.
In momentul de fata orice iti doresti sa mananci, gatit de tine sau gata preparat, ai variante multiple
Cel mai bun peste de la noi pe care-l poti lua e salaul. Si are oase putine.
La mare cand merg mai consum si chefal (tot destul de putine oase) chit ca ti se zice ca e pescuit din mare dar banui ca marea se numeste Metro. La fel si la dorada, tot un peste bun cu oase putine. De somn ma feresc ca e mai necrofag asa (si salaul e rapitor dar prefera chestiile care se misca).
Cand mai mergi la mare incearca Bonfish
Cashalmeu e pestele care se serveste cu mana.
Puiul, peștele și puța se servește cu mînuța…
…si se curata cu cutitul.
cea mai bună oaie (și nu vorbesc de pastramă) ever am mîncat-o într-un restaurant din Pucioasa, gătită de un italian, prieten cu proprietarii; italianul avea ceva afaceri pe acolo și, ocazional, gătea pentru prieteni; au trecut 13-14 ani de atunci și încă îmi amintesc;
cel mai bun miel a fost în Thassos, satul Theologos;
pește, oricînd, de orice fel; prăjit, grătar sau ciorbă
Cea mai bună oaie pe care am mâncat-o a fost gătită de niște marocani. Au ăia niște rețete de pici. La fel cea mai bună vită am mâncat-o la turci. Neavând porcu la meniu și clima este mai caldă și uscată, oaia e de bază și trebuie să știe să o prepare pentru a avea gust.
arabii sunt specialiști pe oaie, e animalul lor național.
Cunosc rețetele marocane de oaie, am trăit 3 ani acolo. Ce mi-a atras atenția: oaia lor nu miroase… a oaie. Poate conta și modul cum era gătită, dar înclin să cred că e vorba de rasă (eventual și de alimentație, vegetație măruntă, de multe ori țepoasă, de zonă mediteraneeană).
E normal sa nu va placa oaia. In Romania, oaia ce mai gustoasa creste in Dobrogea. Ceva despre climat, tipurile de iarba consumate, mirosul carnii, s.a.m.d.
E adevarat ca cine stie sa faca un bait cum trebuie, scoate mirosul ala nasol din carne dar la noi in tara sunt putine locuri in care bucatarii stiu ce sa faca cu oaia.
Aceeași chestie pot s-o spun și despre soiurile de vită românești.
Nu-mi plac pentru un steak sau un preparat de vită.
Mie imi place carnea de oaie si nu am probleme cu acel miros de care multi se plang. Din cate stiu, in mare parte tine doar de rasa, am auzit ca se vinde si carne de oaie fara miros in Romania, din ceva rasa australiana, dar țurcana noastra traditionala cam loveste puternic, miros care se accentueaza cu cat e mai batran exemplarul. Ne-a facut anul trecut un cioban o pastrama de oaie de mirosea si cortul in care am dormit a oaie dupa ce am mancat-o, probabil era de-o varsta cu mine mioara.
Cand eram mic nu suportam oaia, pana am descoperit ce inseamna o pastrama facuta cu bun simt la gratar .. Hai ca plec sa i-au niste servetele ca mi s-o udat tastatura.
Vita romaneasca nu se preteaza pentru steak, dar se preteaza al dracului de bine pentru tocanite, sau mancaruri gatite la temperatura mica multe ore.
Oaia daca e curatata bine de seu nu are miros. Adica nu are miros gretos, ca tot a oaie miroase. Presupun ca mancati oaie ca va place textura, aroma, etc. Asa cum un porc crescut acasa, taiat la maturitate, carnea lui are alt miros fata de un porc de ferma, taiat la 6 luni.
Nu e musai sa ai vin alb la peste, depinde foarte mult despre ce peste e vorba. La somon si chiar si la un pastrav bun merge fara probleme si vin rosu, important e sa fie un rosu un pic mai light ( de exemplu, un Pinot Noir ), iar la zarganul prajit in malai merge perfect o bere rece 😎
Confirm, explicatia ar fi ca taninii din vin rosu se combina cu cu grasimea de la peste si iese un gust dubios.
Dar dupa cum zicea Alexandra, asta se aplica doar la anumite tipuri de peste, la restul se poate bea un vin rosu mai light sau un roze.
e vineri si e dezlegare la peste pe blog….ooo
„…pentru că nu se pricep și pentru că sunt prea multe denumiri de ținut minte”
Sau efectiv nu le place peștele
Femeia e ca vinul: daca nu prea ai bani, merge sa iei si de la tara.
Nu știu de unde vă luați voi vinul de țară (probabil de pe marginea drumului, de la Focșani spre Bucale), dar la mine în Moldova (Vaslui) vinul de țară este roșu/negru, este demisec și chiar dacă bei o găleată, nu te doare capul a doua zi. Am auzit de băut vin roșu/negru cu pepsi (cola), dar niciodată șpriț. Iar majoritatea vinurilor albe românești din comerț (Cotnari included) sunt „de surcele”, nu au văzut strugurele în viața lor (e.g. Frâncușa, Grasa).
Peștele cel mai bun este cel sălbatic indiferent dacă e de apă dulce sau sărată iar cele mai multe oase cred că le are carasul (și, de regulă, peștii de talie mică).
Incearca vin de tara + frutti fresh de pere :))
Am o aerie de intrebari pentru fanii vinurilor de tara:
– Ce tip de drojdie folositi pentru fermentare?
– La ce temperatura fermentati mustul?
– Ce soiuri de struguri folositi si cand faceti recoltarea lor?
– Cat metanol contine vinul obtinut la tara?
– Ce metode de filtrare folositi pentru reziduurile solide?
– Care eate continutul de zahar rezidual al vinului?
– Cate grade etilice are vinul?
– Ce fel de butoaie folositi?
– Cum dezinfectati butoaiele vechi?
Eu sunt alcoolic profesionist (nu anonim: apartin unor cluburi de bautori de vin) iar vinul romanesc din comert (vin si nu bautura cu gust de vin) este in general casat (sta pe raft pana il ia naiba). Un vin bun il iei de la sursa sau de pe filiere profesioniste (care respecta clientul si marfa).
Mie imi place Feteasca Neagra/Alba/Regala: un gust lejer ce merge cu mancarurile romanesti.
Asta spuneam si eu pe aici mai demult, dar au sarit toti cu manutele rosii.
Facea bunicul de la galati un cabernet dintr-un fel de soi nobil… mamma mia.
Dar no, pe ala nu il gasesti la emag sau pe marginea drumului. (P)
@Iondelaraion
– Drojdie naturala, din aer, nu adaugam drojdie pentru fermentare
– La temperatura beciului
– 99% soiurile nova si ananas. Uneori si italiana, recoltati cam spre 10 octombrie
– Cat da dumnezeu, ca n-a verificat nimeni
– Gravitatie plus furtun, adica trag vinul intr-o damigeana curata dupa ce s-a asezat drojdia. Daca nu imi e lene, am o pompa de filtrare cu 12 filtre de celuloza.
– Depinde de cat de bine merge fermentatia, la unii mai mult, la altii mai putin
– Difera de la an la an
– Fara butoi, damigeana de sticla
– Cu apa si perie
@Iondelaraion. De acord 90% cu ce spune Skyler, referitor la întrebările tale, dar, ca să rezum, nu interesează pe nimeni de la țară întrebările (și nici răspunsurile) dar fac vin foarte bun și sănătos de zeci de ani. E fără drojdie adăugată, fermentează atât cât trebuie, alcoolemia este în funcție de cum a fost vremea anul respectiv (dacă a plouat la timp – iunie/iulie și a avut soare când trebuie – august septembrie iese vin tare, spre 14-15 grade), filtrarea se face gravitațional, fără niciun adaos de substanțe și, garantat, până în primăvara următoare nu se casează dacă se ține în beci. Butoaiele se opăresc cu apă și se freacă (mult, până dispare mirosul) cu peria.
Problema cu pestele e ca nu are absolut niciun gust daca e de crescatorie. Eu am urat pestele cu toata puterea mea pana am apucat sa mananc peste in Sulina, prins si gatit de localnici. Am zis ca asa ceva nu e adevarat, nu ma mai saturam de peste. La fel si cand am primit de la cineva niste pastrav de rau, prins in inima muntelui. Pastravul salbatic e de departe cel mai bun peste pe care il avem in Romania, dar a fost braconat masiv pe toate raurile, asa incat nu se mai prea gaseste.
Incercati macrou fript pe gratar.
De preferat in aer liber. Si gratar pentru peste (din ala cu „doua fetze”)
Depinde la ce te referi, mancatul de peste la restaurant sau acasa? La restaurant poate sa intervina si faptul ca nu stii sa manani pestele doar cu furculita si cutitul. Recunosc, nici eu nu sunt foarte dibace, il cam ciopartesc, dar reusesc sa mananc fara degetele.
Acasa imi place sa prepar dorada. La cuptor, cu morcovi bebelusi si copacel din acela in miniatura si comestibild
Acum va intreb pe voi: ati mancat vreodata somotei? Asta e denumirea populara, cea oficiala e e somn pitic. Din ce am inteles, e un peste „parazit” care mananca mult si strica echilibrul din balti. Mi se pare ca are carnea foarte gustoasa pentru un peste „maidanez” :))
@Punkreas, dacă zici că nu ești pretențios, ca mine, cu un cuțit normal tai peștele pe lung, pe o parte, în dreptul șirei spinării; dai partea superioară peste cap iar partea inferioară o dezosezi ușor; apuci apoi șira spinării cu furculița, la coadă, ridici și dezosezi al doilea file, care rămîne întreg…
Fetelor va place pestele? Nu, ca ne bate!
o stii si pe aia cu pun cutitul aici si sare pe masa?
Good stuff!
Mie îmi place peștele. Nu îmi place să îl curăț. Și aici e problema.
Oriunde mergi prin Europa, dacă cumperi pește proaspăt, vânzătorul ți-l curăță la cerere, chiar ți-l filetează dacă ceri.
Până de curând cumpăram de la Auchan, unde după 20-30 minute de așteptare ți-l curăța un plictisit de la raion.
De când cu pandemia au renunțat la acest serviciu.
Pe de altă parte, dacă vrei pește la restaurant, prețurile sunt aiurea: mult mai mai decât la pui sau porc și în multe ocazii prețul e indicat la 100 grame. Am mâncat pește în Austria, pește produs local, care era mai ieftin decât curcanul sau puiul (nu prea folosesc pui acolo). Și prețul era pe porție nu la gramaj.
In functie de restaurant sau spelunca, singurul peste pe care te poti baza e cel care aduce fete. Celalalt s-ar putea sa fie cam stricat.
Si crede-ma, nu pasa nimanui ce vin bei tu dupa. :))
„Chestiile de bază sunt două: pești de apă dulce, … și restul, care sunt pești de râu” – de cand raurile nu sunt apa dulce ?
meh, vroia sa zica peste de balta.
Alooooo, musiu @zoso, va place porcul de mare?
https://imgur.com/zAi5yUZ
Merge orice vin sec dupa ;))
Exista doua feluri de peste. Peste si scrumbie.
Recomand https://www.nobleshop.ro/tenuta-ulisse-bianco-0-75l.html
In special pentru un platou cu fructe de mare. Merge extraordinar cu calamarul.
Pretiosule.
Vin alb sec numai de la magazine specializate. Nu de la supermarket. In niciun caz „vin de tara fara chimicale”, alea sunt niste posirci oribile. Nu vreau sa supar pe nimeni, o fi si vin DIY ce calitate da eu nu l-am vazut/gustat.
Peste – ca pescar amator de mare, de rau, de balta, de Dunare (nu de ocean inca) nimic din comert/restaurant nu se compara cu pestele salbatic prins si gatit „de viu”. Din pacate braconajul isi spune cuvantul si e o mare diferenta intre bogatia de peste de acum 30 de ani si dificultatea unei capturi de calitate si legale pe ape salbatice in ziua de azi.
@krompus totul depinde sa nimeresti un om care vinde vin fara sa il pastileze in fel si chip. Practic mergi pe recomandari si incerci sa vezi daca iti place. Majoritatea oamenilor pe care ii stiu eu de genul asta au cantitati mici de vandut pentru ca e munca grea, oameni nu prea mai gasesc pentru cules, mai rezerva o parte in eventualitatea ca vin rude sa cumpere pt diferite ocazii.
Doar macrou sau merluciu de pescuit oceanic mai iau in ultima vreme.
Din moment ce nu cumpar lamai turcesti cu gust de anvelopa nu vad de ce as lua acvacultura de la ei.
Un sfat gratis: cand mergeti la vreo pensiune si vi se propune pastrav din pastravaria proprie, dati intai un ocol asezamantului si verificati daca nu cumva teava de la cacastoare e rutata la bazin, pentru extra flavor.
Era s-o pățesc in vestitul Maramu, doar ca acolo era prea evident mirosul de rahat ce se scurgea alene spre „pastravarie”.
O sa imi atrag oprobiul public, dar … Cum va dati seama daca un vin e sau nu de calitate ? Concret vezi sticla imbuteliata in magazin, nu ai cum sa gusti, la ce va uitati ? De asemenea, stiu ca sunt un umil sarac intr-o mare de milionari dar de la ce pret in sus ar trebui ca vinul sa fie ok, sa nu te doara capul a doua zi ?
Sincer, vivino (IMDB-ul vinurilor) e un reper destul de bun pentru mine. Majoritatea cazurilor in care vinul a avut sub 4 a fost gherla, ce a fost peste mi-a și plăcut, de aceea continui sa-l folosesc.
Dacă te duci spre vinuri peste 4.3 nu ai cum sa dai greș.
Cât despre pret, ce găsești in supermarket și e sub 40 de lei in cele mai multe cazuri e slab rău. Sunt fan vin rosu – in range-ul 40-50 lei, cu o rară neagră de Purcari nu prea dai greș.
Esti in locul potrivit, aici le stim pe toate de la medicina la vin. Deci, te asiguri ca pe sticla aia scrie DOC. Sunt cateva zone viticole importante in Romania, daca strugurii sunt din zonele alea, vinul e de obicei de calitate – Dealurile Moldovei, Dealurile Olteniei, Tersaele Dunarii etc. Dealul Mare din Dealurile Oltenei si Munteniei are de exemplu doua saptamani in plus de soare fata de celelalte zone. Asa ca nu ai cum sa dai gres cu vin provenit de acolo (Tohani, Ceptura, Valea Calugareasca si altele)
În kaufland si lidl Purcari e un pic mai ieftin ca în alte părți (36-37 față de 45-46 la Rară Neagră), iar kaufland are uneori reduceri mișto-20 lei sticla..
Îmi zice cineva un loc unde se gătește peștele bine în Sibiu sau apropiere? Ajung într-o săptămână în zonă și am lângă mine lume care ar mânca un păstrăv sau alte animale de astea.
Mulțumesc.
Eu ți-aș recomanda Grădina restaurant Sibiu. Mi-a plăcut localul și se mănâncă foarte bine acolo.
Hermania care este în oraș, Păstrăvăria Albota în afara Sibiului. La Păstrăvăria Alborta se gătea bine păstrăv (nu am mai fost de mai bine de 10 ani), au crescătorie acolo, frumos, natură etc. Principala atracție a sibienilor până să se deschidă Castelul de Lut.
Mulțumesc Roxi, mulțumesc Ionuț M.
Frumos, natură? Sună bine păstrăvăria. Văd că au și Angus. Unele review-uri nu sunt chiar măgulitoare, dar poate or fi excepții. În general lumea mulțumită nu prea scrie, pe când cei nemulțumiți… oho.
Altă întrebare! Asiatică, sushi etc, la restaurantul cu specific de la Hilton Sibiu sau la Osushi?
Na țărane, cum nu știi tu să dai reply to comment…
La Hilton trebuie rezervare cu minim 6 ore înainte la restaurantul japonez. Recomand să nu ți pierzi timpul ăla la restaurantul tradițional românesc.
14 lei 250 de Heineken.
Cazarea e la Hilton. Dar merită Teppanyaki ăla?
Mulțumesc de sfatul cu restaurantul românesc!
Nu mai contează dacă merită sau nu dacă nu mai e… M-am interesat, doar restaurantul cu specific românesc a mai rămas.
Am băut Solo Quinta si m a impresionat!
In urma cu ceva ani, era mare smecherie fileul de pangasius.
Am vazut un documentar cu minunatele crescatorii de pe Mekong si m-am oripilat.
Apoi am mai mancat somon pana cand am vazut cum e hranit cu tunul cu aer comprimat care arunca peleti in tarc.
Am mai incercat cu pastravul, am stat cateva zile la Bratioara, decenta locatia dar cand am vazut ce mananca pastravii aia mi-a trecut si pofta.
Nu e mare diferenta intre pestele asta hranit cu tot felul de boabe si niste tone de antibiotic si puii crescuti in baterie, hraniti numai cu chestii sanatoase.
Peste bun, exista dar e greu de gasit.
In delta am mancat crap care a fost excelent, atat de diferit de cel de crescatorie.
Am mancat macrou proaspat pescuit in rada la Le Havre…delicios.
Si am mai mancat un sandwich cu macrou facut in barca langa podul Galata, nu stiu de unde venea pestele ala, daca era pescuit in Bosfor sau nu, dar cu prima ocazie cand ajung in Istambul, acolo merg sa mananc.
Aveam in Bursa, aproape de malul mării, un restaurant cu specific pescăresc, unde aveau toate soiurile. Foarte lăudat și bine cotat de amatori.
mama iar nu m-am prins ca e reclama pana la ultimele randuri haha
Primordialul – Sauvignon Blanc de la domeniul lui Bobby si Karakterul lui Visinescu(rose) au facut senzatie.
La fel si Equinox – 5 elemente pentru roscate.
Ca idee, Biodinamicele, ultima gaselnita, nu dau in general dureri de cap, decat la portofel, daca sunt consumate cu pastrama de lup de ses cu ochi albastri la temperaturi joase.
La vinuri eu sunt victima nr 1 a departamentelor de marketing. Știu ca nu trebuie să fiu atras de etichete și forma sticlelor – ar trebui să fiu atras de calitatea băuturii – însă na.
De fapt sunt ca o muscă la bec!
Eu am cumpărat un vin bunișor din Africa de Sud și vinul alb și roze sunt bune, au un tinta baroca bun (din asta se face și port). Însă numele, numele ma fascinează: Allesverloren Estate. Allesverloren!
Periprava, potol cu pește preparat premium.
Bă băiatule, la unele chestii chiar nu te pricepi.
Somonul e ok? 😂
Aici nu găsești pește ok.