Justiția pe care o apărăm: executorul judecătoresc

Una din prostiile tinereții a ajuns să mă urmărească în viața de adult. Toți am avut una, un abonament telefonic neplătit, un credit luat cu buletinul, o schemă din asta “inocentă”. Nu vă plictisesc cu detaliile, pe scurt, proces, daune stabilite relativ OK. Eu credeam, în prostia mea, că după proces (nu am făcut recurs) îmi vine o hârtie acasă cu detaliile unde trebuie să plătesc cât stabilise judecătorul că datorez recuperatorului de credite. Dar nu. La 3 luni de la sentință, îmi vine acasă o hârtie de la un executor judecătoresc, că am de plată suma (1.000 lei) și cheltuieli de executare 3.180 lei. Nu, nu total, 1.000 lei daune și 3.180 lei cheltuieli de executare. Că așa a stabilit executorul judecătoresc.

M-am dus glonț la un avocat, care mi-a găsit 3 legi care spuneau că executorul nu își poate stabili onorariu mai mult de 10% din suma executată. Bun. Hai la el cu avocatul. Pus în față cu legile, ați crede că a dat înapoi. Dar nu. Omul a zis că lui se pare corectă suma aia și că ar fi bine să o plătesc.

Deschid proces pentru a contesta suma aia. Mă costă 500 lei taxele și 1.000 lei la avocat. Executorul nu dă nici acum înapoi. Rămân prost. Bă, legea spune că nu ai voie mai mult de 10%!!!! Nimic.

Partea amuzantă aici începe: executorul se uită la data înfățișărilor și începe să-mi trimită hârtii că mă execută dacă nu plătesc fix cu o zi înainte de înfățișări. O făcea bine și știa ce face.

Partea tristă: după 3 termene în care judecătorul tot dădea termene la două săptămâni așteptând ca părțile să depună acte la dosar, executorul îmi trimite “notificarea finală”, care, de data asta era a doua zi după data înfățișării. Avocatul îi explică judecătorului situația și… hai să stabilim data procesului peste 3 săptămâni, să aibă părțile timp să depună concluzii.

A doua zi mi-a blocat conturile, desigur.

De ce face asta? Pentru că de obicei are de-a face cu oameni care nu au bani de proces și de avocat. Și se gândește că mai ia și el o piele de pe ei, indiferent de ce zice legea.

film-wrath-of-man-4

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

141 comentarii

  1. Executorii judecatoresti nu au un organism superior care-i controleaza?
    Ceva de genul colegiul medicilor care nu face nimic.

    • Cortegiul medicilor suna mult mai realist.

    • Au și ei, se cheamă Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești.

      Le-am semnalat un abuz al unui EJ tâmpit dar se pare că-i doare-n cur, probabil sunt un fel de clan bine închegat.

    • Este normal ca organisme precum Colegiul Medicilor sau Uniunea Executorilor sa le ia apararea si sa nu faca nimic.
      Ar trebui infiintate niste organisme de control independente de gasca celor pe care ii controleaza.

    • Băbăeț, vă certați pe nimic. Ideea e că penalizările nu pot depăși 100 din suma datorată.
      2. După 3 ani, dacă datoria nu a fost recuperată, aceasta se prescrie.
      3. E moral să ne plătim datoriile. Indiferent dacă ne place sau nu, dacă sunt ale noastre trebuie să le plătim. M-am lovit de o linie de credit neachitată la timp in 2006, când în 2019 am vrut un cont și card la ING. Numele îmi figura pe o listă de oameni care nu și-au plătit la timp datoriile și trebuia să aștept câteva zile pentru aprobare. Între timp m-am dus la altă bancă, fiindcă eu aveam nevoie punctual. Asta e. Mi-am asumat-o. Prostia se plătește.
      4. Oamenii ăia care sună își fac meseria. Sunt înjurați, scuipați, batjocoriți, fără ca ei să aibă vreo vină că oamenii nu își plătesc la timp datoriile.
      5. Ce nu îmi place la operatori este că uneori se comportă cam jegos, fie că vor, fie că li se impune. Nu mi se pare normal să fiu sunat la 10 seara. Boss, ai toată ziua de la 9 de dimineață, la 8 seara să suni debitorii.
      Nu trebuie să fii carnat să îi terorizezi non-stop și să suni la ore imposibile.
      6. Nu sunt de acord cu venitul la ușa debitorului, fără mandat de executare sau fără executor. Nu are ce căuta un agent economic la ușa cuiva, fără sentință de la tribunal. A venit titlu executoriu, aia e boss, scoate banii. Până atunci e de kkt să se ducă la ușa cuiva și să îl amenințe. Sunt femei, sunt bătrâni, sunt oameni mai slabi de suflet sau să se pună cu bătutul cu pumnii și picioarele în ușa cuiva. Știu ce zic, cunosc personal caz.
      In situații din astea mă simt îndreptățit și în legitimă apărare sa scot levierul și să lovesc cu el, până iese sânge. Există lege, există poliție, există jandarmi, există sentințe puse în aplicare de organele statului, nu de vreun trepăduș trimis pe teren.
      În rest concluzia e una: să ne plătim datoriile, fiindcă nu ne-a obligat nimeni să luăm credite, telefoane, abonamente pe care nu ni le putem permite.

    • Complet de acord cu tine, Ionuț. Inclusiv la partea cu „plătiți-vă datoriile că nu v-a obligat nimeni să luați credit”. Dar uite că sunt și apărători ai jegurilor de recuperatori, cărora li se par normale practicile de intimidare. N-aș putea să mă privesc în oglindă dacă aș lucra la recuperatori gen kruk.

    • @Ionut M, eu din articol inteleg ca omul a fost de acord sa plateasca datoria, doar ca din motive birocratice nu a fost instiintat unde sa plateasca. Problema nu e datoria, ci modul in care un executor judecatoresc incalca de buna stiinta legea doar ca sa mai ciupeasca un ban, mizand pe faptul ca lumea nu mai are bani de alti avocati/procese si o sa plateasca. Aici pare un abuz, insa nu stiu daca pot fi trasi la raspundere.

    • @IonuțM, aia sună la 10 seara pt că 80-90% din clienți nu răspund între 8 și 20. Și amărâții au target de clienți sunați.
      Și li se impun anumite atitudini jegoase. (Mă rog, poate unii sunt ei personal jegoși, dar unele atitudini li se impun).
      Am lucrat într-o bancă. Ca jurist mă lua capul la unele practici ale celor de la recuperări, dă-i și spune-le câte legi încalcă, ce riscuri sunt, pe șefii lor îi durea la patină, i-a durut la patină inclusiv când s-au pierdut procese din cauza acelor practici. Dacă pe mine mă lua capul, pe colegii de pe litigii îi apucau pandaliile.

      @Adrian, dacă am o hotărâre judecătorească, o informație, ceva că trebuie să-ți dau niște bani, te sun, te caut, îți scriu, „bă Adriane, unde-ți trimit banii „.
      Când ajungi în stadiul în care a ajuns omul, nu stai și aștepți să ți se spună unde dai banii, te agiți tu, întrebi, ești proactiv (ca să folosesc un termen de HR).

      Dacă ăla nu-ți oferă nicio informație, te duci la o bancă și consemnezi suma pe numele ăluia. Băncile au niște conturi speciale. Și îi trimiți la sediul social o hârtie „dragă firma x, am consemnat pe nume tău la banca y suma la care am fost obligat pt hotărârea cutare „. Sau ceri ajutorul unui executor pt așa ceva.

      Nu neg că e foarte posibil ca executorul să fi fost măgar cu suma aia, dar și autorul a dormit în papuci.

    • Prescriptia nu intervine automat,iar perioada trebuie sa fie mai mare de 5 ani.Pentru interventia prescriptiei,trebuie cerut acest lucru in instanta.
      De exemplu: credit luat in 2010,iar executarea a inceput in 2015.Termenul de prescriptie este implinit,indiferent daca si cat s-a platit din debit

    • @AB, multe banci NU au acele conturi „speciale”. Asa ca in Romania, cel mai simplu trimiti banii cu mandat postal, folosind datele si adresa creditorului din dosar. Te doare in basca pe urma, fiindca e treaba lui sa isi ia banii de la Posta.
      @pedro, creantele civile se prescriu in 3 ani, creantele fiscale in 5 ani.

    • @Demult, sau așa, da. :)

    • Au, dar pulimea e prea proasta ca sa isi ceara drepturile ;)

    • @Ionut M: Intr-adevar trebuie sa ne platim datoriile. Ca e moral, ca asa functioneaza economia, ruland banii, etc.
      Eu am o problema cu tampitii de la BCR. Recunosc ca din cand in cand mi s-a mai intamplat sa intarzii cu plata ratei un 15-20 de zile daca au aparut cheltuieli neprevazute – gen ceva bulit la masina, vreo 2 nunti picate din neant, etc. Evident daca se intampla asta platesc penalizare la suma respectiva, lucru asumat prin contract si cu care sunt de acord. OK, dar nu sunt de acord sa ma sune de la BCR sa ma ia la trei pazeste ca de ce am intarziat, ca sa nu se mai intample, daca am probleme financiare, etc. Avem un contract, avem in el niste clauze si conditii, penalizarea e una din clauze, hartuirea nu!

  2. Ordonanta presedintiala cu suspendarea executarii cat timp este proces pe rol nu se poate?

    • Sigur ca se poate. Ii faci tu rost? Creatura aia mai e la Cotroceni?

    • Lol Mike, aia o da un judecator, nu ioha…

    • Intrebarea este buna – daca Politia vrea sa imi suspende carnetul si eu fac contestatie se suspenda aplicarea pedepsei automat pana avem un raspuns, nu? In cazul asta de ce nu se suspenda executarea pana la o decizie judecatoreasca?

    • Legea spune ce, cum și când se suspendă.
      Habar n-am dacă plângerea contravențională suspendă ridicarea permisului prin p-v de la poliție, dar mulți cer certificat de grevă care atestă că au proces.
      Le-o trebui la ceva. :)

    • Nu se poate .
      Exista procedura speciala pt suspendare.

  3. „Toți am avut una”. Eu nu am avut. Si poate ca cei mai multu NU au avut. E doar o Justificare ieftina. Nu era mai simplu sa platesti ce datorezi? Sunt convins ca ai fost notificat de multye ori, dar te-a durut in cot. Acum sari ca ars, ca e prea mult? Prostia si domnia se plateste.

    • NOU
      #21

      Chiar mă întrebam dacă pe aici nu este vreunul care a fost înțelept de mic și ai sărit tu…

    • Sunt doi, de fapt, că nici eu nu am avut.

    • Cei care lucrează la kruk, eos ksi, kredyt inkaso sunt low life. Până și organismele unicelulare au mai multă coloană vertebrală, bun simț și demnitate decât ei.
      Change my mind.

    • @Eugen cu siguranta aia din call-center ce stau 9 ore pe zi cu casca avand apeluri la foc continuu, sunt low life ca esti tu deranjat ca de ce te suna ei sa te intrebe cand platesti datoriile ce ti le-ai facut si nu vrei sa le mai platesti acum…

    • Ia uite, a sărit un low life. Cum te poți uita în oglindă? Vă face operație de extirpare a rușinii când vă dă headsetul?

    • Speram sa intelegi ca nu toti sunt low life, , dar banuiesc ca ai avut si tu telefon luat la abonament, n-ai mai platit (ca ba ca sunt eu jmeker ce sa-mi faca) si acum esti supi pe altii ca de ce ti-au cerut sa platesti banii….

    • Jeguri.
      Pentru o datorie de 3-400 lei, kruk, eos ksi etc cer toți banii, tot creditul, inclusiv ceea ce ai plătit deja. De exemplu, credit de 10.000 lei la care mai rămân (din cauză de șomaj, de exemplu) 500 de lei de plată pentru a-l termina. Nu plătești că nu ai cum, kruk și alte jeguri cumpără creditul neperformant cu 5% din valoare, 500 lei în cazul nostru, și după aceea cer TOȚI cei 10.000 de lei de la debitor.
      Jeguri.

    • De aia erau bune încercările alea ale lui Zamfir. Normal că e un pesedist împuțit
      Cerea că debitorul să cumpere creanța cu prețul de nimic dat de firma de recuperare, parcă.

      Am mare încredere că USR, cum scrie mai jos, n-o să lase populimea la mâna bandiților din firmele de recuperare și a hoților de executori

      Am căutat anul trecut adresa kruk GB sau kruk France. Incredibil! Nu există
      Oare de ce?

    • @Eugen: Ia explica-mi tu mie (am lucrat la Kruk) de ce sunt eu low life si apoi iti explic si eu cum functioneaza o companie de genul asta si de ce nu ai dreptate.

      E normal ca oamenii sa fie revoltati ca vine kruk, care cumpara o creanta cu X%, sa le ceara toata suma pe care o datorau creditorului initial. Pe scurt: e ca si cum eu as da imprumut unui prieten 100 de lei si dupa multe demersuri imi dau seama ca nu mai pot recupera banii. II spun unui alt prieten: Da-mi 20 de lei si vezi tu cum recuperezi de la ala.

      Daca tu mai ai 500 de lei de plata la credit, atat are voie sa ceara si Kruk, nu au voie sa puna dobanzi penalizatoare, nu au voie sa ceara nimic in plus (in afara de executare).

      Putem discuta la nesfarsit pe tema asta dar imi e teama ca din cauza frustrarilor acumulate nu ai avea puterea sa intelegi ca o companie de genul asta e reglementata foarte strict si autoritatea supravegheaza cu atentie si ingrijorare…si nu, nu am fost „low life” la casca

      P.S: Daca nici cu Kruk, care sunt mega mild in actiuni, nu te poti intelege…eheee

    • @Eugen, eu as spune ca mai degraba sunt low-life cei care au vrut sa dea o teapa si acum urla ca de ce trebuie sa plateasca? Dar na, asta este doar parerea mea si a celor care sunt cinstiti.
      Voi astia teparii aveti alte standarde morale.

      PS: vorbesti prostii cu creditele neperformante si cu faptul ca iti cer toata suma chiar adca tu mai ai doar 5% de achitat.

      @GUEST_AUTHOR, daca ai vazut ca firma intenteaza proces, de ce ai mai stat sa te complici si nu ai platit direct suma datorata?
      Sa spunem ca ai rezolvat problema, dar pentru 1000 de lei cat aveai de achitat s-au justificat nervii si timpul pierdut?

    • Alex, stiind tacticile celor de la kruk, eos ksi si altii, probabil si tie ti-au extirpat rusinea cat ai lucrat acolo.

      Si sa lasam gargara ieftina cu „daca mai ai de plata 500 de lei, atunci kruk doar atata executa”. Asta sa o spui gugustiucilor in parc. Creditul neperformant se declara scadent integral, iar krukul pe care ii pupi in kur vor dori sa recupereze TOATA suma. Indiferent ca din respectivul credit s-au platit 10 sau 90%.

    • @Andrei G Eu vorbesc prostii? EU? Sigur?

      https://www.juridice.ro/657919/despre-prescriptia-dreptului-de-a-solicita-executarea-silita-in-materia-declararii-scadentei-anticipate-a-contractelor-de-credit.html

      „cesionarul creantelor (entitati care au preluat creante derivand din contracte de credit, de la unitatile bancare) demareaza in contra debitorilor executarea silita a contravalorii intregului credit, prevalandu-se de faptul ca o data notificata cesiunea de creanta catre debitor a fost declarata, concomitent, inclusiv scadenta anticipata a creditului.”

      Sau de aici: https://www.iuliablaja.ro/scadenta-anticipata-anulare-executare-eos-pentru-70-000-lei/
      „Prin contract, banca are dreptul sa declare intregul credit scadent anticipat in cazul in care debitorul nu plateste ratele la scadenta si sa treaca la executarea silita a intregii datorii”

    • Chiar te rog Vali sa aprobi comentariul meu cu linkurile, acum in moderare, ca vad ca Alex si Andrei G au declansat o campanie de spalare a krukului si a jegurilor asemenea. Pe ideea ca daca i-a angajat eos ksi, gata sunt cei mai destepti si corecti.

    • Eugen: o sa iti raspund gandind doar cu bucata de creier ne-extripata :))

      Data tu ai avut 10.000 si ai platit 1000, banca o sa calculeze dobanzi, penalizari etc pana il declara scadent anticipat si il scot in afara bilantului pentru a il cesiona. NU exista sa mai fie adaugate costuri peste acest moment! Daca el a fost declarat scadent anticipat la 10.001, atat o sa vrea Kruk sa recupereze pentru ca atat DATOREZI! Au DREPTUL sa iti faca o reducere dar nu au dreptul sa iti ceara 10.002. INTELEGI?

      Intelegi ce inseamna declararea creditului scandent anticipat/integral? Stii din ce elemente este compus un credit si cum se calculeaza acestea?

      Ma roade rau capacitatea unora de a se contrazice in loc sa asculte sau sa ceara sfaturi pe anumite situatii de la unii care stiu ce spun. In loc sa iesi din cacat tu arunci cu cacat!

      Daca simti ca te-a nedreptatit Kruk sau altcineva prezinta situatia si ASCULTA! Exista situatii in care sunt diferente de sume insa apar rar din caza bancii/comunicarii intre institutii..iar astea sunt rezolvabile. Ce zici tu e de pe alta planeta.

    • „Daca el a fost declarat scadent anticipat la 10.001, atat o sa vrea Kruk sa recupereze”

      X

      „Daca tu mai ai 500 de lei de plata la credit, atat are voie sa ceara si Kruk, nu au voie sa puna dobanzi penalizatoare, nu au voie sa ceara nimic in plus (in afara de executare).”

      Ne hotaram si noi?

      Am pana una alta vreo 5 procese castigate contra jegurilor, iar pe unii i-am executat eu silit, pentru ca n-ar fi vrut sa plateasca 3.000 lei cheltuieli de judecata. Asa ca macar un pic stiu despre ce vorbesc.

    • @Eugen, inteleg ca esti suparat si nu stiu de ce.
      O sa incerc sa explic mai pe intelesul tau, fiindca se pare ca citesti legile dar nu prea intelegi la ce se refera formularea respectiva. De fapt, daca si eu as fi inteles gresit ca tine, probabil ca as fi la fel de nervos.

      Prin „intregul credit” se refera la tot ce mai ai tu de plata din creditul respectiv, indiferent ca ratele ar fi fost esalonate pe 10, 20, 30 de ani.
      Adica se da un credit de 10000 lei esalonat pe 10 ani (ignoram dobanzile ca sa nu ne complicam)
      Dupa 4 ani tu ai platit deja 4000 lei, dar in anul al 5-lea nu iti mai platesti rata.
      Cesionarul createlor are dreptul sa te execute pentru intregul credit ramas, adica pentru suma de 6000 de lei, chiar daca in anul respectiv era scadenta doar o singura rata de 1000 de lei.

      PS: nu lucrez nici la banca, nici la recuperatori de credite.

    • @Eugen: Nu e nimic nou in link-urile alea!

      Companiile astea cumpara credite care sunt declarate scadente anticipat/scoase in afara bilantului/date la colectare etc.

      Daca tu nu ai declarare de scadenta anticipata, inseamna ca compania e MANDATATA de banca sa colecteze in numele ei. Iar ei colecteaza elementele restante care au data scadentei in trecut. NU au cum sa iti ceara toata suma pentru ca ea NU e scadenta in totalitatea ei.

      Daca nu ai primit scrisoare(sau ai ignorat) de la recuperator cum ca acea creanta a fost cesionata catre el, inseamna ca datoria e inca la banca, nu apartine Kruk sau you name it.

      Calmeaza-te, respira si gandeste! Nu incerc sa spal pe nimeni, doar ma distrez incercand sa te ajut sa intelegi cum functioneaza. Nu mai lucrez de mult timp in domeniu oricum si cred ca sunt oameni de pe aici care ma stiu ca sunt impartial

    • Andrei G, m-ai facut tepar. Ar fi destul motiv sa fiu suparat?

      Ai citit linkurile pe care le-am pus? Stiai ca, si daca e platit in proportie de 95% sa zicem, daca nu platesti banca poate sa declare TOT creditul ca fiind scadent anticipat? Adica din 10.000 mai ai de platit 1.000 sa zicem, nu ii platesti, banca declara tot creditul scadent anticipat, vinde creanta, iar kurk vor dori sa recupereze toti cei 10.000+ de lei? Chiar daca tu ai platit 9.000 de lei?

    • Eugen: eu si Andrei ti-am dat doar exemple asa din burta. Pana nu zici clar care e situatia…ne dam si noi cu presupusul si facem artificii pentru ca tu sa intelegi.

      Ce sa zic…spor la a ii da in judecata si a ii executa silit :))

      Desi imi plac discutiile in contraditoriu de mor…Nu o sa imi mai racesc gura de pomana ca nu e constructiv cu tine, ma pun sa mai fac niste bani din aia fara dobanda.

      E bine cand iti da banca bani, dar cand e sa ii dai inapooooi…Valeu!

    • „Ai citit linkurile pe care le-am pus? Stiai ca, si daca e platit in proportie de 95% sa zicem, daca nu platesti banca poate sa declare TOT creditul ca fiind scadent anticipat? Adica din 10.000 mai ai de platit 1.000 sa zicem, nu ii platesti, banca declara tot creditul scadent anticipat, vinde creanta, iar kurk vor dori sa recupereze toti cei 10.000+ de lei? Chiar daca tu ai platit 9.000 de lei?”

      Cu asta chiar ai dat-o rau :))

      Daca tu mai ai de platit 1000, se declara scadent anticipat 1000! Tu atat mai ai de platit pentru ca la acel moment, tot creditul inseamna 1000! Crezi ca aia sunt atat de prosti sa ceara 10000? Pierd in instanta la primul termen :))

      Ce dracu’ ma, Eugene! Nici Nutu Camataru nu face din astea :))

    • Stiu, stiu, tu esti destept, altii fraieri. Aceeasi atitudine ca alti kurkisti si kredit inkaso isti. Sa va fie rusine.

      E ok, am terminat procesele. Le-am dat tuturor prin toate gaurile. Kruk cu al sau Investcapital, eos ksi, kredyt inkaso cu subsidiarele alea cu 10 consoane una dupa alta in denumire. Toti si-au luat-o pentru ca au fost lacomi.

    • Am mare încredere că USR, cum scrie mai jos, n-o să lase populimea la mâna bandiților din firmele de recuperare și a hoților de executori

      Am căutat anul trecut adresa kruk GB sau kruk France. Incredibil! Nu există
      Oare de ce?

      Esti foarte foarte foarte optimist in privinta celor de la USR … nu uita ca majoritatea vin din mediul privat si se stie ca mediul privat face mereu acte de caritate

      Si sa-ti spun si cum e in GB … exista curti rapide pentru datorii mici, cu costuri fixe si decente, numite small claims court. Pentru datorii mai mari, lucrurile se complica dar in principiu daca datorezi ceva cuiva te duci la tribunal intai, ei vor trimite niste neni sa recupereze datoria, numiti bailiffs iar daca nu are ce sa-ti parca intri in faliment si adio credite pentru cativa ani. Exista si emisiune tv numita Can’t Pay? We’ll Take It Away!

    • Bine, Eugen! E ca tine…da-le prin toate gaurile… arata-le tu! Noi astia spalati pe creier ne bem cafeau linistiti pana atunci, stiind ca nu avem treaba cu Invest Capital, Secapital si nici nu ne intereseaza.

      Bula: Kruk din GB si FR…ia uite: https://de.kruk.eu/kunden/kontakt , https://en.kruk.eu/investor-relations/kruk-group e public tot :))

    • @Eugen, am citit informatiile din link-urile date de tine si ti-am explicat ca nu ai inteles foarte bine exprimarea. Tocmai din cauza asta ai interpretat gresit si te enervezi desi nu este cazul.
      Intre timp ti-a mai explicat si @Alex de vreo 2 ori cum este cu creditele si ce sume se declara scadente anticipat.

    • trei…

    • Hmm nu că aș avea de-a face cu recuperatorii dar nu cred că se poate cere mai mult decât ce mai e de plată.

      Acuma stau și mă gândesc dacă tot ai așa multe procese cu diverse firme de recuperare nu știu, poate problema e în altă parte? Doar zic cum se vede din afară…

    • @A. Ai dreptate, și nu sunt mândru de bucățica asta de trecut. Când am aflat (prin scrisori telefoane etc) pe unde au ajuns creditele mele, plătite toate mai mult de 3 sferturi, am abordat eu respectivele firme de recuperare. Însă la toate m-am izbit de „eu nu știu bos cât ai plătit, nu mă interesează, mie programul îmi zice că ai atâta de plată” unde atâta era o sumă apropiată de întreaga sumă luată prin credit. Zero flexibilitate și dorință de a explica sumele. Bineînțeles că după ce i-am contactat și mi-am dat datele actuale, au început să curgă scrisori de amenințare gen „venim cu jandarmii și îți luăm tot”, telefoane de la 8-9 dimineața până după 10 seara, vizite în teren, telefoane la vecini, adrese și telefoane către foste locuri de muncă… Toate mizeriile pe care unii le apără și le găsesc normale. Când în sfârșit s-a ajuns în justiție, li s-a aprobat desigur executarea silită. Am contestat și am câștigat, din mai multe motive, nu doar prescripție. Se fac niște mânării extraordinare aici, am avut același credit vândut la 2 firme de recuperare care m-au executat silit în același timp. Vânzări neînregistrate de credite, fals în acte (și acum îmi pare rău că nu am făcut plângere penală), executare silită încetată cu acte și apoi reluată fără acte.
      Eu m-am oferit să plătesc ce nu plătisem, ei s-au ambiționat să ceară tot, și au pierdut. Low life.

  4. Pt că odată cu contestația trebuia să depui și o cerere de suspendare provizorie a executării (se stabilea o cauțiune intr-un procent din suma contestată, o primeai înapoi dacă câstigai).
    Avocatul a fost imbecil că nu ți-a spus de ea.
    Cererea de suspendare se judecă urgent (chiar urgent, câteva zile), nu se lălăie cu termene să depună nu știu cine acte.

    În afară de faptul că si-a tras un onorariu nesimțit, executorul a făcut ce trebuia să facă. Sorry.
    Dacă nu se cere/instanța nu admite suspendarea provizorie, executarea își urmează calea, chiar dacă a fost contestată.
    Eventual, la cei ai deja fă o cerere de suspendare provizorie și una pt întoarcerea executării (în caz că deja ți-au plecat bani din conturi).
    Și dacă n-ai suspendare, nu e vina băncilor că virează banii.

    • Anul trecut parcă se suspendasera procesele civile. Culmea că alea cu executările au mers tot-inainte

      Au primit executorii bani de la stat anul trecut?
      De la ce data s-a dat drumul la procesele civile?

      Dacă răspunzi câștigi o lanternă. De care vrei tu

    • S-au suspendat procesele civile cu excepția cazurilor urgente.
      (Ordinele de protecție sunt tot civile și tot urgente, dacă era sor-ta ți-ai că de ce nu s-a suspendat?!)
      Executările sunt urgente conform codului. Dacă a fost ceva pe executări, a fost ceva special, dar nu mai știu exact.

      În plus, eu vorbesc despre mere, tu despre bujii. Ce are au niște dispoziții generale din codul de procedură civilă, cu cele aplicabile intr-o situație specială, care nici măcar nu are relevanță în cauza prezentată.
      Nu-s executor. Nici nu lucrez la kruk și restul.
      Am câte lanterne îmi trebuie, merci.

    • Poate data viitoare, isi va lua un avocat care chiar stie meserie si nu doar unul care pare ca stie ce face.

    • Te-ai gandit ca poate nu le prea știi si vorbesti pe langa ?
      Sunt situații in care nu se cere suspendarea pt ca nu exista urgenta. Sau omul nu vrea sa mai plateasca cautiune si taxa de timbru suplimentara.
      Pt 4000 de lei nu prea are rost. Se executa, nu-i problema, se face o intoarcere a executării., creditorul e solvabil. Onorariul avocatului e la minim.
      Executorul e praf, piscotar.

    • @Ovidiu, dacă nu vrea, nu poate, nu ceva suspendare provizorie, atunci să nu miorlăie că i s-au blocat conturile deși avea proces pe contestație la executare.

  5. Uite aici o problema de rezolvat. Nu oprirea motorului la semafor.
    Sper ca ajunge articolul asta si la USR/Stelian.

    • N-are nici o treabă imbecilul ăsta.
      Omul are o agendă în care nu intră o justiție pentru pulime, vezi răspunderea magistraților

      Ori e idiot ori e ticălos
      Ori ambele

    • stai să se rezolve aia cu semaforul și după aia mai vedem dacă facem ceva și pentru populație.

    • Eu nu stiu ce e in capul USR-ului. Acum era momentul, dadeau niste legi calumea. Zbang zbang zbang. Plangea lumea acum de plangea si peste 3 ani uitam si ne bateam pe umeri, ce bine ca am votat USR.

      La felul cum se misca lucrurile acum, nici USR nu-mi mai da speranta. Parca sunt frati cu PNL-ul. Mult fum si cam atat.

      Nu mai zic de Nicusor….okey a blocat niste nereguli, a dat drumul contractului pt tramvaie noie. Altceva? Semafoare? Sistem de amenzi prin camere de filmat. Parcurile alea, ridicari masini parcate aiurea? (da stiu ridicarile sunt la sector, dar niste suturi in fund in directia asta?)

    • vine pesede fluierand in 3 ani si o da din fundu gradinii cu ce o fi atunci, mai eise cineva in piata? bineinteles ca nu.
      on topic – maicamea a pierdut procesu cu sora-sa legat de granituire intre cele doua case (sora-sa cu acte false – cadastristu urmarit penal, dar actele facute si bagate la momentul respectiv). Deci efectiv ea cu un avocat idiot si sora-sa cu realatii si actele ei. Oricat a demonstrat maica-mea ca actele originale nu sunt ca cele ulterioare/false a pierdut.
      Ce e de facut?PRobabil nimic, pe mine nu ma intereseaza metrii aia de pamant, da satisfactia de pe fata ei ca „te-am facut fraiere” nu o pot suporta mai ales cu dreptatea in mana…

    • Falsul nu putea fi constatat intr-un proces civil. Trebuia „să te înscrii în fals” printr-un proces penal pe infracțiunea de fals în acte.
      Procesul civil se suspenda până se rezolva investigația și procesul penal.

      Dacă așa ați făcut și tot prost a ieșit, îmi pare rău.

    • Imi cer iertare anticipat… Ce nu inteleg eu ca nu intelegeti voi e ca toate „constructile” astea gen coalitia, alianta, uniunea, partidul… Sunt chestii politice si ca toate mizerile politice din Ro, menirea si dorinta lor arzatoare este sa se mentina la putere, cu orice pret, inclusiv bunastarea ta sau a tarii… Vezi pesede si imprumuturile pentru bugetari… Asa ca va rog nu mai aveti incredere sau asteptari de la treburi politice, fiecare isi vede interesul, inclusiv jegu ala de executor sau cretinu ala de la banca care nu iti explica bine ce inseamna cand nu stiu ce indice sare la 49%… Cand te inghesui tu la credite in chf ;)

  6. Se admite solutia, pe scurt: dreptatea o poti gasi, pana la urma. Dar costa mult…

  7. O vreme am cunoscut cativa din bransa asta. Fara nici o exagerare executorii sunt niste nutu camataru cu stampila data de statul roman, iar notarii niste mici sopranos. Executorii sunt de obicei mana in mana cu cei de la banci. Un dosar de executare apartament era undeva la 10-11k lei. Niste hartii trimise/ lipite pe usa/licitatia si gata banii

  8. Daca esti peste 50% ca o sa castigi… (Nu) Spune-i sa iti ceara inca 1000 euro taxe pt proces, le platesti si le recuperezi de la executor pe urma. Da, astepti putin dar il arzi si tu pe el. Pe urma sa nu ii dai cumva numarul de telefon pe OLX ca escorta si sa il sune noapte toti obsedatii.

    • Zic de avocat. Ii zici ca vrei sa il premiezi pt ca te-a reprezentat bine cu inca 1000 euro :))

    • Nici onorariile astea ale avocaților nu sunt nelimitate. Și judecătorul poate să aprobe recuperarea cheltuielilor de judecată cu o limită. Nu că îți dă ție avocatul factură de 5.000 euro pentru o contestație la executare.

    • @Mofo Noi suntem pe publi24 nu pe OLX

  9. Stii tu ceva, dar stii incomplet. Doar onorariul executorul este maxim 10% din debit, asta pana la sumele pana in 50.000 lei. Diferenta pana la 3180 lei sunt cheltuieli de executare, care se justifica cu acte/demersuri. Aici trebuie lovit cu contestatia, pe diferenta, daca sunt fondate sau nu (si multe sunt). Si da, trebuia facuta cerere de suspendare provizorie a executarii silite, dar si aici e cu interpretari, ca tot dreptul romanesc. Unii sustin ca poprirea se poate face, chiar si cu executarea suspendata provizoriu, cu blocarea banilor si virarea in contul executorului, dar banii nu se pot distribui creditorului decat dupa solutionarea contestatiei la executare. Esti efectiv la mana judecatorului, pentru ca la juristi e ca si in alte profesii, cati juristi, atatea pareri.

    • Cheltuielile de executare nu vor fi NICIODATA 3000 lei la o creanta de 1000 lei.
      Faci cateva adrese la banci si una la primarie sa vezi ce bunuri are si cu asta basta. Aa, plus 20 lei taxa timbru. Asta inseamna maxim 100 lei cu totul.
      E o ciupeala a unui executor fomist, oamenii seriosi nu fac asa ceva. Daca datele problemei sunt reale si exacte, va câștiga contestatia.

  10. Better call Saul :)

    Hai ca nu toti am avut datorii si executari, dar o sa fie interesant sa ne tii la curent cu finalitatea; iti dai seama ca in ochii judecatorilor esti doar un fraier care nu isi plateste datoriile si mai aglomereaza instantele cu dosare aiurea…doar sa ai noroc de vreunul care nu ii suporta pe executori.Avocatul tau pare bazat totusi……

  11. ce solutii avem la banci prin afara ca as nu iti blocheze astia conturile ostentativ?

    • Unii (prin italia) isi fac un fel asigurari de viata de unde pot scoate banii oricand. Si nimeni nu se poate atinge de banii aia.
      Sau iti faci cateva firme “in lant” in mai multe locatii de tip “paradis fiscal” si le urezi noroc sacalilor. Dar trebuie ceva sa fie ceva bani ca sa se justifice efortul. 500k euro e maruntis.

    • *Dar trebuie sa …. :(

    • Plata datoriilor.

  12. Mai oameni buni, ca om batran trecut prin multe cu procese ca persoane fizica, ca persoana juridica pot sa va impartasesc ca solutia cea mai buna este sa nu cedati niciodata daca legea este de partea voastra. Am vazut toata mizeria din justitie, am avut conturi blocate pe nedrept. Familiarizati va cu sistemul de justitie, luati va un avocat bun si mergeti inainte oricat dureaza. Rabdarea e cheia. Nu fiti speriati de procese. E atata jeg in lumea asta si oamenii buni au tendinta sa lase de la ei. A te duce pana la capat atunci cand statul sau niste tepari te abuzeaza este o datorie daca vreti o lume mai buna.

    De ce am atatea procese? E simplu. Cu cat ai mai multa activitate in orice domeniu cu atat ai mai multe procese. Nu exista firma medie fara procese. Am proces cu mizerabilii de la orda, am proces cu clienti care au uitat sa plateasca, am proces cu tepari internationali deaia cu gulere albe, am proces pe persoana fizica pentru o declaratie nula nedepusa, am proces cu un functionar zelos si o primarie care refuza sa dea un duplicat pentru un certificat de deces penteu a face o succesiune pentru ca voceprimarul lucreaza nelegal pamantul bunicilor, am proces cu electrica pentru ca imi factureaza curent ca la restaurant la o cabana unde ajung 2 weekenduri pe luna si sustin ca totul e ok. Toate astea deodata si in acelasi timp. Si nu ma las. Am depasit de mult emotiile cand vine vorba de un proces. Am castigat toate procesele de pana acum. Unele au durat 5 ani. Asta e viata. Nu va lasati daca aveti dreptate

    • >> om batran trecut prin multe cu procese ca persoane fizica, ca persoana juridica pot sa va impartasesc ca solutia cea mai buna

      …este sa-ti platesti datoriile la timp.

    • Daca nu i-ai tras la răspundere pentru abuzurile la care ai fost supus și nu ai cerut stoparea activității acestora ilegala, abuzatorii nu au pierdut nimic și continuă activitatea ilicită cu alții, faptul că ei pierd câteva procese, tot ei rebalanseaza pe profit cu multe alte procese câștigate sau cu abuzurile care nici nu ajung în justiție. In fapt, de la bun început și-au conturat activitatea să facă bani prin toate mijloacele știind că romanul este neprotejat și fricos. Partea nasoala este că aceștia dobândesc experiență și totul o sa fie din ce in ce mai injust. Nu e nimic nou, omenirea așa știe să evolueze dintotdeauna. Viața e conturata de reguli, naturale și omenești, le cunoști, supraviețuiești !

    • Mai Raducule nu prea ai inteles subiectul. Daca te ajuta cu ceva nu am datorii la nimeni. Nici macar morale.

    • @Jesus: Radu e printre ăia +40% mai speciali.

    • Ce înseamnă „o declaratie nula nedepusa”, întreb serios?

    • NOU
      #80

      O varianta de declaratie nula e in cazul unui SRL cu activitatea suspendata temporar. Trebuie depuse toate declaratiile pe 0 pe perioada suspendarii.

  13. Își mai iau și țepe ”jupuiții” aceștia. Acu’ vreo 20 de ani primesc pe adresa mea o înștiințare de la Kruk că cel de la care am cumpărat apartamentul are de plata vreo 40k lei cu tot cu penalități, datorie cumpărată de ei de la BCR. Le-am transmis multe ”salutări” din partea respectivului care ulterior vînzării a decedat.

    • @marinel, esti constient ca din cauza unora situatii ca acestea dobanzile bancare raman la un nivel crescut? Adica banca trebuie sa castige de la cei care platesc la tim suficienti bani incat sa acopere si pierderile generate de rau platnici.

      Sigur, nu este singurul motiv, mai exista si lacomia bancilor, dar tot ne afecteaza si asta.

    • @Andrei G, Marinel spună că a primit o scrisoare pe numele fostului proprietar al locuinței lui.
      N-a dat el țeapa și nu mi se pare că ar fi de acord cu ea.

    • PS. Ai totuși dreptate în ceea ce zici. :)

    • Sigur, am inteles ca nu el este vinovatul.
      Doar comentam la faptul ca @marinel se bucura ca o banca (sau o firma de recuperari) si-a luat teapa si nu a mai primit banii datorati. Pierderile astea trebuie recuperate de undeva si cel mai probabil asta se va intampla la creditul pe care il voi lua eu, tu, sau chiar @marinel.

  14. Cel mai mult urăsc formulările de genul: „toți am făcut/toți am avut”. Nu bosule, majoritatea nu au făcut/avut. De greșit, greșim toți în diferite feluri, dar nu toți s-au urcat băuți la volan măcar o dată, nu toți dansează pe manele după 2 beri și exemplele pot continua.

    • NOU
      #87

      A fost si el golan pana cand a fost altul golan cu el. Apoi si-a dat seama ca atunci cand esti de partea cealalta, nu e asa placut. #didntdonuthin

    • Corect, noi vrem sa dam tepe si atunci cand ne lovim de un tepar mai bazat urlam ca trebuie sa ne apere justitia.

  15. Bine ai venit in lumea oamenilor maturi.
    Sper ca ti-ai invatat lectia, daca mai deschizi ochii si la 2-3 prieteni din cercul tau, deja ai facut mai mult decat majoritatea.

    • @ Andrei. Darea in plata e legata de credite ce nu le poti plati. Daca de exemplu ai dat o teapa la fisc sau la vreun mahar politic(mai grav) ti se vinde aparatamentul pe 2 lei si orice venit/mostenire/etc va fi executat in continuare. Stiu fosti vamesi ce au trebuit sa divorteze sa salveze apartamente si acum fac taxi cu ziua pe 2 lei. Nu stiu cum dar cu taximetrie reusesc sa fenteze executorii sau nu au aia nervi de ei…

    • @Ciocanul, exprimarea ta a fost „credit restant la apartament”. Am presupus ca te referi la un credit ipotecar pe are nu mai poti sa il platesti din diverse motive.

      Daca te referi la tepe date ANAF-ului sau vreunui mare mahar, atunci discutam despre „credit restant pentru care ai girat cu un apartament”.

  16. Nu, nu am avut. De asta nu putem avea nice things. De aia avem dobanzi mari ca tepele la romani sunt norma, nu exceptie. Da, e cam de rahat dar gandeste-te ca pt un credit restant la apartament iti vinde cu 30-40k apartament de 60k de euro.

    • Si daca prin vanzarea apartamentului nu se stinge datoria, executarea silita continua pana la atingerea sumei + cheltuielilor de executare :)

    • @Eugen, depinde de situatie. Intre timp s-a dat legea cu „darea in plata” si nu mai este cazul sa iti ceara diferenta de bani daca ei au vandut in pierdere apartamentul.

      In schimb, pana acum cativa ani era o mizerie ce se intampla. Adica o banca ce are zeci de experti evaluatori nu-si asuma niciun risc daca faceau o evaluare gresita. Dar clientul, fara pregatire in domeniu, ar fi trebuit sa calculeze singur riscurile pe termen lung.

    • Nu prea exista “evaluare gresita”. Evaluatorii ca si contabilii au o entitate care ii supravegheaza (ANEVAR). Daca un evaluator o da de gard si e prins, isi poate pierde licenta de practica.
      Pur si simplu evaluarile sunt facute in functie de multe criterii care de-a lungul creditului se mai pot schimba (inclusiv valoarea de piata)

  17. Peste tot numa’ uameni nacajiti, numa’ probleme, va zic. La tatzi ni-i greu.

  18. Ce tupeu și pe ăia, să-și ceară banii împrumutați folosind un executor judecătoresc și nu rugatul frumos cu vorba bună.

    Ar fi trebuit să te întrebe dacă ești de acord să-ți plătești datoria, dacă nu cumva e cu supărare, să te întrebe dacă o poți plăti acum sau peste 5-10 ani, dar nu așa, cu japca, prin executor. Ce drq, oameni suntem.

    Suntem români, aici e la mica înțelegere, după fața omului, după cât de tupeist sau fraier e, nu prin mecanisme care să aplice legea.

    Urât din partea lor, bine că ai scris articolul ăsta să ne arăți și nouă abuzul.

    • „De ce face asta? Pentru că de obicei are de-a face cu oameni care nu au bani de proces și de avocat. Și se gândește că mai ia și el o piele de pe ei, indiferent de ce zice legea.”

      Tu ai bani și de proces și de avocat și tot face asta, deci concluzia ta îți contrazice spusele anterioare.

    • Interesant e ca prin tarile cu apa calda, alea civilizate spre care noi tindem, cca. 85-90% isi respecta de buna voie obligatiile stabilite prin hotarare judecatoreasca, adica daca e vorba de o obligatie de plata, platesc din proprie initiativa datoria imediat ce s-a pronuntat sentinta, pe cand la noi doar vreo 10% fac asta de buna-voie. Restul asteapta sa fie rugati in genunchi, notificati de zeci de ori, sa vina executorul judecatoresc, iar dupa ce vine ala (asa cum e el, snapan sau nu), tot ei sunt cu gura mare ca uite nenorocitul, ce ne jumuleste. Nu mai zic ca tot in tarile alea mult-laudate, intre 80-90% din litigii se rezolva prin mediere, la intelegere si nu se ajunge la proces. Romanul e procesoman si daca pierde, tot el se da erou lovit in aripa. Nu aduc in discutie calitatea actului de justitie, ca ala e cum e.

  19. Mergi la „Avocatul Poporului”… ohhh wait.

  20. Justitia – unul din motivele pt care nu se merita mutatul inapoi in tara. Nici macar la batranete. Am cunostinte/prieteni care dupa 55-60 se orienteaza spre a-si cumpara o casuta-ceva in ideea ca isi gasesc un locsor linistit in tara si gata. Numai ca statul o sa-si bage mana pana la cot in economii/conturi personale, ca doar esti venit de-afara, ai de unde. Apoi mai e sanatatea, contopismul…
    Mai bine tari unde nu stii o boaba (Portugalia, Grecia) decat R.

    • da. de parca acolo nu-și recuperează datoriile
      ba chiar pot pune pariu ca executorul îți ia mai mult

    • @wtf: In Portugalia/Grecia? :) Glumesti, nu-i asa? Daca ar fi mai rau ca-n R, ar fi exod/plecari in masa. Numai ca e invers: gramada de oameni vor sa intre, sa-si faca rezidenta permanenta etc.

    • S-a plecat din Grecia/Portugalia la fel de mult daca nu mai mult.
      Nu e ca si cand ai fi gasit raiul pe pamant.

      Mie mi se pare mai amuzant cum te imbarbatezi singur ca ai facut bine ca ai plecat aruncand cu zarzare peste gard.
      Ce sa zic, daca asta iti face ziua mai suportabila, fie. 👍

    • E corect, doar ca din Portugalia se pleaca, nu se vine. Iar treaba asta e de 20 de ani. Mergi vara in ruralul Portugaliei sa-i vezi pe cei veniti de la muna din DK, UK, DE.

  21. pentru ca romanul se trezeste mare specialist in drept cand ia o teapa, nu cand da.

  22. As vrea sa fac o dedicatie muzicala catre toata pulimea de sclaveti care lucreaza la kruk, eos ksi and shit, care fara ticalosia pedelista ( astia cand sunt la putere au o afinitate cointeresata catre subspecia asta de oameni- remember modificare cod civil 2011, criminalul din onesti et.) ar fi culegatori de sparanghel pa Germania

    O sa interpreteze formatia vocal- instrumentala:
    https://www.youtube.com/watch?v=2guzxaptwps

  23. De aia e bine sa nu renunti la cash

    • Ia si citeste tot aici, la zoso despre nefericitul ala din Petrosani. Avea bani stransi/facuti afara si venise cu ei in tara sa-si faca si el un locsor. Omul a fost furat de cash. Parerea unanima aproape: pai daca tot a spus ca are, ce vroiaia sa i se intample?

    • @dan c
      Mai bine citești matale ce am scris eu. Nu am scris sa îți ții toate economiile în numerar. Dar pe tine se pare ca atât te duce capul. Lovite-ar o poprire sa vezi ce experienta mișto este!

  24. cheltuielile de executare nu sunt același lucru cu onorariul.
    Cheltuielile de executare sunt cheltuielile pe care le-a facut Biroul Executorului Judecatoresc ca sa recupereze suma iar onorariul este „profitul” Executorului.
    E ca la avocat, cheltuieli reprezentare (ca poate ia trenu de acasa pana in orasul unde e Judecatoria) si apoi separat e onorariul lui.

  25. cel mai usor scapi de executori daca te imprumuti de la un IFN si il platesti

  26. Trecut si eu prin asa ceva pentru un credit super vechi pe care la un punct, cand deja era prescris am vrut sa achit jumatate din el si sa terminam. Creditul era de prin 2006 si prescris de ani verzi. Eu deja platisem cam 40% din credit la vremea respectiva dar din diferite motive nu am mai putut. Dupa vreo 6-7 ani am sunat eu la ei sa le ofer 50% din suma stiind ca ei cumpara cu 5-10 bani leul de credit. Nu au acceptat si de atunci aia a fost, i-am ignorat complet.

    Vine 2020 si ma trezesc cu conturile blocate. Ghinionul lor a fost ca eu eram pregatit pentru asta de ani verzi si totul se transfera automat pe un card la care nu aveam cum sa aiba acces. Practic au blocat doar vreo 50 de lei. La munca la fel, a venit la HR scrisorica ca sa vireze catre ei 30%, inainte sa-mi vireze salariul. Bun.

    Luat avocat, facut contestatie la executare invocand prescriptia datoriei cat si a contractelor cu clauze abuzive de pe vremea aia.

    A durat totul cam 11-12 luni, timp in care imi tot opreau 30% din salariu. Norocul meu a fost ca cei 30% nu erau vitali pentru mine. La final, dupa ce am castigat avocatul a trimis atat la banca cat si la munca decizia prin care mi-au fost deblocate conturile cat si poprirea de 30% a fost ridicata. Am cerut de la financiar de la munca un document oficial prin care imi arata cate luni si ce sume au virat in contul executorului si cu ala m-am dus eu la executorul meu.

    Ei. Aici intervine problema. Cum executi o firma care nu are sediu in Romania ci doar reprezenant legal care are conturile goale mereu? Simplu, executi pe executorii care executa in numele lor :D. Mi s-a parut geniala manevra. Mi-am recuperat toti banii inclusiv toate cheltuielile colaterale. De la ziua 1 a durat sa zicem 1 an de zile pana am incheiat si recuperat banii.

    Costuri au fost 3500 de lei avocatul, vreo 100 de lei executorul( si-a mai luat si de la ei comision dar nu stiu suma), vreo 1000 de lei ceva taxa de timbru la stat si sa zicem vreo 500 de lei diverse.

    Vad mai sus prin comentarii ca „ce bai…ai luat…plateste acuma…ce comentezi”. Simplu de zis cand esti cu burta plina. Foarte multi platesc pana intr-un punct sa zicem 70% din imprumut, card de credit, etc si nu mai platesc dupa din diverse motive. Stiti ce fac recuperatorii? Cumpara datoriile alea cu 5-10 bani la leu si dupa iti cer tie toata suma, nu mai conteaza cat ai platit tu la banca inainte sa-ti vanda datoria. Toate lumea castiga mai putin pulimea finala. Banca si-a scos oricum banii, recuperatorii te haituie si fac profit masiv, executorii iti baga niste taxe de executare mai mari ca avocatul uneori si asta pentru ca pot si pentru ca legea desi exista nu se aplica. Ce faci? Il dai in judecata, alta varianta nu ai si mai dureaza 1 an iar. Ei stiu asta si profita la maxim de frica, lipsa de bani si uneori delasarea pulimii.

    A nu se intelege in vreun fel ca incurajez neplata datoriilor. Nici pe departe. Doar am expus ce-am facut eu si manevrele la care sunt supusi cei care din N motive nu au mai putut plati datoria. E simplu sa zici ca uite nu a platit. Poate a murit cineva drag, poate au avut accident, poate poate poate. Sunt 1000 de lucruri care te pot impiedica sa platesti. Uneori e bine sa mai scoti nasul din bula si sa mai vezi ce mai zice si restul lumii.

    • Cred ca nu spui toata povestea aici, altfel sunt tare curios cum ai reusit tu sa executi executorul judecatoresc pentru datoria altuia, respectiv a fostului client (creditorul). Ca mie sincer imi scapa temeiul legal.

    • Bai ti-am dat plus, nu pentru ca te admir, dar pentru ca mi-ai amintit ca exista oameni ca tine.
      Cand uiti ca in lume exista jeguri ca tine e bine sa-t aduca cineva aminte, e excelent cand o fac chiar jegurile insele.
      Ce sa zic, success in viata.

    • @Purki
      Iti pot da numarul lu tanti executoare daca vrei si o poti intreba pe ea. Asta mi-a transmis, asta zic si eu mai departe. O fi temei legal, nu o fi, nu stiu. Da, am ratat niste etape daca tot zici ca nu spun toate povestea. Banii i-am primit in 2 transe la diferenta de vreo 10 zile intre el pentru ca nu se adunau suficienti bani in contul executorilor care executau pentru cei care-mi datorau mie bani. Chiar si-a cerut scuze ca nu a prins toate suma si ca a trebuit sa o imparta in 70-30.

    • @Radu
      Ma bucur ca ti-am facut ziua mai buna. Ti-am dat si eu un plus sa nu zici ca-s jeg. Sunt sigur ca ne vor ajuta aceste plusuri sa avem numai „succesuri” in viata.

    • @230v Eu ma refer la faptul ca nu spui clar care au fost motivele pentru care ai reusit intoarcerea executarii silite si executarea executorului judecatoresc pentru datoria clientului. Doar daca nu a actionat cu rea-credinta, a facut acte de executare pentru care nu a fost solicitat, altfel nu vad motivul. Dar situatii ca asta nu prea intalnesti des. Asa ca victoria ta nu poate fi folosita si de altii cu titlu de exemplu pentru a-si rezolva problema cu solvabilitatea firmei care nu are sediul in Romania sau a reprezentantilor legali.
      Pentru ca daca nu, in temeiul aceluiasi principiu, in cazul in care castigi un proces si nu poti sa-ti recuperezi datoria de la adversarul tau, sa poti sa-l executi silit pe avocatul lui, care e plin de bani. Ar fi super tare, nu? Relatia profesionala client/avocat-executor e cam tot pe acolo.

    • Și mie mi-a indicat avocatul o dată asta cu executarea executorului, dar ca ultimă soluție. Gen dacă nici mandatarul kruk și nici debitorul investcapital nu pot fi executați. Nu știu dacă ar fi mers, nu am ajuns până acolo.

    • „si dupa iti cer tie toata suma, nu mai conteaza cat ai platit tu la banca inainte sa-ti vanda datoria”

      Vai dar cum… Imediat vin vreo 2 comentatori să îți explice că nu e adevărat, că n-ai înțeles tu bine, că e și ei oameni… Adică așa mi-au explicat mie, eu cu scadențarul creditului și chitanțele din 2005-2007 în față, cam 85-90% din cei 10.000 euro plătiți înapoi. A venit naibii criza în 2008, nu am mai putut plăti și după 2 rate neplătite banca a declarat tot creditul scadent și în aceeași zi a vândut creanța. Total de plată cerut de recuperatori în 2018: 47.000 lei. Dar eu nu știu, îmi explică băjeții…

    • @Purki Cred că aici e o parte din explicație:
      „Banii i-am primit in 2 transe la diferenta de vreo 10 zile intre el pentru ca nu se adunau suficienti bani in contul executorilor care executau pentru cei care-mi datorau mie bani. Chiar si-a cerut scuze ca nu a prins toate suma si ca a trebuit sa o imparta in 70-30.”

    • @Purki
      Vezi te rog paragruf 3 unde am exprimat motivele intoarcerii executarii mele care au fost faptul ca datoria era prescrisa( era suficient numai asta) plus contract cu clauze abuzive facut la vremea respectiva cand era haiducie maxima atat de partea clientilor cat si a bancilor. Al doilea motiv a fost ca safety feature desi teoretic nu era necesar.

      Referitor la executarea executorului nu stiu sa-ti dau foarte multe date tehnice pentru ca nu stiu mai mult decat am scris mai sus. Eu cu executoarea m-am auzit doar la telefon si am comunicat pentru documente doar prin mail. Mi s-a parut si mie ciudata manevra dar teoretic executorul X are niste bani in cont recuperati in numele Firmei recuperatoarea. Ei, in banii aia, sunt si banii pe care Firma recuperatoare ii datoreaza mie. Executorul este doar un caraus al banilor catre Firma recuperatoare. Nu cred neaparat ca se aplica analogia cu avocatul. Avocatul nu are de dat bani clientului. Executorul da.

      Pe langa asta mie cand mi-au blocat conturile, au trimis poprire si la vechiul loc de munca de unde plecasem de vreo 3 ani. Atat de mult s-au dus in urma sa fie siguri ca prind bani. De asemenea eu daca aveam in conturi peste suma datorata imi blocau tot, nu doar extrageau cat aveau nevoie si lasau restul in pace. Eu dupa aia trebuia sa-mi demonstrez plata(luata cu forta in natura legii) si sa-mi deblocheze restul sumei. Exact la fel trebuia sa procedez si la munca. Ei de ce ar putea bloca tot universul si eu nu cand situatia e inversa?

      Pe langa asta2 cel care m-a executat pe mine a refuzat sa-mi dea un act oficial pe care sa-l duc la munca cat si la banca pentru a-mi fi ridicata poprirea. A zis cam asa „executarea mea nu mai este valabila, este anulata de catre judecator, nu mai am nici o treaba” si aia a fost. A trebuit sa trimita avocatul atat la banca cat si la munca. Nu mai zic ca banca a vrut in original decizia sa o scaneze ei. Am facut-o si pe asta, am mai dat 200 de lei pentru o deplasare la tribunal a unui avocat delegat sa-mi mai scoata o copie. Poate intrebi pentru ce cei 200 de lei. Eu locuiesc intr-un oras, procesul avut loc in orasul natal, in partea ailalta a tarii. Nu renta sa merg personal sa o ridic.

    • Cum alegem un astfel de avocat, care sa stie de prescrierea datoriilor si de clauzele ilegale alea vechi?

    • Cred că s-a mers pe ideea că executorul părții „adverse” a fost terț poprit.
      Poți supune executării niște bani la oricine s-ar afla, nu trebuie să afle musai la datornic. Se execută banii, nu persoana.
      În cazul ăsta s-au executat banii acelei firme, bani care se aflau la executor, nu a fost executat executorul, n-a plătit din banii lui personali.
      De exemplu, se execută o datorie în bani. Pot să vină să vă ia banii cash din portofel/de la saltea.
      Sau pot să se ducă la banca unde vă țineți banii sau la angajatorul care trebuie să vă dea niște bani lunar.
      Banca/angajatorul nu plătesc din banii lor personali. Plătesc din banii voștri pe care ii păstrează ei (banca) sau din banii pe care vi-i datorează vouă (angajatorul).
      Banca și angajatorul sunt terți popriți.
      În cazul asta terț poprit a fost celălalt executor.

      Apropos, toate fi terț poprit și o persoană fizică. Dacă eu am o datorie de 100 lei către @230v și am făcut contract și contractul e înscris prin vreun registru și deci public, iar @230v are 1.000 datorie la bancă, banca poate veni la mine și să zică „nu-i mai dai 100 lei lu’ @230v, mi-i dai mie, în contul datoriei pe care @230v o are la mine”.
      Dar nu mai știu dacă pt mine se păstrează condițiile contractului (de exemplu scadența) dintre mine și @230v.

    • @Xxx, nu te duce la ăștia celebri, aflați în război foarte public cu băncile. Unii sunt chiar imbecili.

      Mi-a picat o fisă și s-ar putea să meargă. Cauți pe portalul instanțelor (www.just.ro) dosare care au ca obiect „contestație la executare”, vezi dacă au avut și „suspendare provizorie” și vezi cum s-au soluționat. Dacă a câștigat contestatorul (datornicul), vezi ce avocat a avut. Nu știu dacă apare prin datele pt publicul larg, dar se poate încerca.

    • @AB Apare și avocatul dacă au domiciliu ales la el.

    • Destept avocat. Cu o simpla suspendare de executare, evitai timp pierdut si bani cheltuiti.

    • @demult
      Nu am vrut eu. Stiam ca se poate suspenda executatea pana la pronuntarea judecatorului si mi-a fost propusa din prima varianta asta. Nu am vrut. Am fost sadic. Eram foarte sigur ca o sa castig si am vrut sa le iau inapoi banii, banii mei mai exact. Am zis mai sus ca am fost un caz norocos pe care nu-l incurca -30% la salariu.

    • @AB E corect ce zici tu, executorul a fost tert poprit, daca banii inca nu fusesera virati creditorului. Dar nici intr-un caz nu poti, in conditii normale, sa-l executi pe executor pentru datoria creditorului initial. Eu la aia ma refeream. Ca daca ai poprit suma de bani care trebuia sa ajunga la creditor nu poti sa zici ca l-ai executat pe executor. Dar daca domnul avocat asa a zis, a vrut sa faca pe eroul in fata clientului, sa arate cat de bun e el, haiducie style.

    • @Purky, @230v nu e avocat, nu e jurist, n-are treabă cu dreptul, poate așa a înțeles el, ”îl executăm pe executorul celălalt”, poate exprimarea a fost alta.
      poate chiar așa s-a exprit succint, pt clientului lui-nespecialist, executorul la care a apelat @230v. era executor, nu profesor de drept, să-i explice cu executat banii, nu persoana, cu terț poprit, cu chestii.
      (ca chestie, ca jurist de bancă am explicat cândva unui casier de unitate care era rațiunea juridică pentru care îi cerusem să facă o operațiune; cam o pagină A4- rezumatul rezumatului a vreo 3 capitole de proprietate comună și succesiuni; la vreo 4 ani după aia, șefa de la momentul ”după 4 ani” m-a luat la șuturi că de ce i-am explicat ăleia ce și cum).

      tu ai cerut temeiul legal, eu am încercat o explicație posibilă.

  27. De 3180 de lei ii angajezi pe Giani,Mario si Moshu.Rezolva ei executorul…

  28. Deci intelegem din acest post ca o panseluta care nu si-a platit un credit a fost futut de un executor calic si un avocat incompetent si a aflat ca legea e nedreapta. Nasol.

    • Mda, mai citește de 5 ori, poate pricepi

    • Am priceput ca dupa 3 luni s-a dus glont la avocat. Nu era mai bine sa se duca glont sa plateasca dupa ce a pierdut procesul?

      Eu nu zic ca executorii nu sunt niste japite nenorocite, dar nu e mai bine sa te asiguri ca n-ai de a face cu ei?

  29. Cunosc doi oameni care „au vrutnsi ei sa traga o țeapă băncilor”, lunad credit cu buletinul si nemaiplatind ca „oricum n-am nimic pe numele meu, ce sa-mi ia!?”
    Jmekeri.
    Acum platesc luna de luna, li se opreste lunar din salariu.
    Tu pentru ce ti-ai futut timp, energie, neurori? Pentru 1000 de lei? A meritat? ce ai facut cu 1000 de lei, de a meritat stresul asta?
    Dar poate erau 10.000. Merita, daca erau 10.000, luni de zile futute cu „de toate”: avocați, legi, TIMP! Merita?
    La naiba, de asta mănânc eu pâine cu pate daca ajung sarac. Orice doar sa nu iau credit. E timpul meu, e viața mea… valoreaza… cat ti-a ieșit pe ora, timpul pierdut? Cat ai castigat in orele pierdute cu procese si restul? Nu era mai rentabil sa fi muncit serios, pe bani?

    • Ai uitat sa adaugi faptul ca tot a platit (sau v-a plati, nu am inteles exact daca s-a terminat toata povestea) cei 1000 de lei la final. Tot ce a reusit a fost sa nu plateasca niste comisioane exagerate ale executorului.
      Si asta, exact cum spui tu, pierzand multe ore din viata.

      Nu-mi explic de ce nu a platit datoria in momentul in care s-a terminat procesul si a asteptat ca totul sa ajunga la executor. Asta in conditiile in care acum nu a avut probleme sa plateasca 1500 de lei pentru avocat si taxe, deci cei 1000 de lei initiali nu erau deloc o suma mare.
      Bine, sa nu mai spunem ca nu inteleg de ce a asteptat sa se ajunga la proces pentru o astfel de datorie, dar aici sa spunem ca poate a dat vreo 2-3 „tepe” de genul asta in trecut si se bazeaza pe faptul ca firmele nu se vor complica cu procedura de recuperare.

  30. Vali, ai niște cititori extraordinari. Unul nu a avut restante, nimeni nu si-a luat-o în bot pentru 1 ban neplătit. Eu chiar sunt curios dacă abuzul merge și invers. Dacă tu îl dai în judecata pentru hartuire și rele tratamente pe persoana fizica a d-lui executor? Știu ca Patriciu asa proceda când venea ANAF-UL sa-l întrebe de datorii. Ii dădea în judecată pe cei de la Anaf dar pe persoana fizica. Statul, carnat cum îl știm, ii lasa pe cei de la Anaf sa se judece pe persoana fizica. Patriciu venea cu firma de avocați de milioane și tu angajat al statului te cautai prin buzunare. Bun, în cazul de fata nu merge sa ii fuyi puțin ridichea unui căcanar de executor care, dacă sumele sunt proporționale, vrea sa încaseze de 3 ori mai mult decât păgubitul de drept?

  31. NOU
    #140

    Calculând banii pierduți cu avocatul, nu ieșeai mai ieftin dacă plăteai aia 1000 RON din prima?

  32. Cu scuzele de rigoare, daca ajunge judecatorul sa emita sentinta de executare, iti cam meriti soarta…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile