Două idei: turism și inundații

Mi-a venit o idee citind știrea asta despre satul Rotunda din Bacău, unde 200 case stau goale, că ăia care erau inundați ani de an nu au vrut să se mute în ele.

Întâi, e stupid să faci casele așa de înghesuite. Oamenii care trebuie să se mute în ele nu sunt genul care să vrea să stea atât de aproape, plus au nevoie de teren pentru animale. Nu ai cum pe 300mp să ai și grădină de zarzavaturi, și păsări, și grajd de animale. De utilități nu mai zic.

Dar, după ce dărâmă jumătate din ele, le racordează la curent și la apă, poate pot să facă altceva. Și nu doar acolo, ci peste tot. Dacă nu vă mutați în 2 ani, nu vă mai ajută statul cu nimic. E stupid să nu vrei să te muți după ce ai fost inundat de 20 de ori. Fie ești prost, fie vrei să mori, iar statul nu te poate ajuta la nesfârșit.


Vreau să văd discuțiile care se vor ivi atunci când, în unele zone, îi vor îndemna pe proprietari să-și vopsească casele la fel.

case-vopsite-la-fel

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

29 comentarii

  1. 200 euro merita oricum ar fi. Chiar si fara drum sau utilititati.
    Ma mir cum nu le-a luat careva pana acum pe toate. Daca iei pe toate, poti face drumul pe banii tai. Utilitati… hmmm. Nici in Ilfov nu gasesti teren cu toate utilitatile. Daca ai curent, restul se rezolva cumva.

    00
  2. ioi ce scandal a fost in sat cand un primar le-a cerut locuitorilor sa-si dea cu var pe garduri. Acum majoritatea sunt varuite si arata chiar fain dar initial a fost aproape de rascoala!!!

    00
  3. Eu cred ca se bazeaza ca o sa rezolve problema cu inundatiile noua generatie de la Apele Romane.

    #malulstang

    00
  4. „Întâi, e stupid să faci casele așa de înghesuite. ”

    Vezi 95% dintre „residence-urile” din Bucuresti. Mai inghesuit de atat gasesti doar in Bangladesh.

    00
    • Tu compari Bucuresti-ul cu cuca macaii unde terenul e 1 leu mp ?!

      00
    • Ai vrut să spui Bangladești?

      00
    • @HondaFan: Sau Florești.

      00
    • Ce ne mai place sa ne dam rotunzi, evident tot ce e in România e de caca
      Te întreb: oare ai mers in marile orașe din Europa, sa zicem Londra? Vei vedea cartiere întregi sau suburbii in același format, kilometrii întregi de case, de obicei lipite sau foarte apropiate una de alta, in fata loc de parcare și in spate o curte mică de 50-100 mp
      Cu ce sunt mai prejos din punct de vedere al spațiului “residence-urile” de București fata de zonele respective ?
      Altfel, Ai idee unde e pe harta “bangladeșș” ??

      00
    • oare ai mers in marile orașe din Europa, sa zicem Londra

      orașe.

    • Vali, ma refeream la comentariul lui UnuL
      “Vezi 95% dintre “residence-urile” din Bucuresti. Mai inghesuit de atat gasesti doar in Bangladesh.”

      00
    • @Robert, tu ai mers?

      Ai vazut P+10 lipite unul de altul, fara locuri de parcare ori construite printre case acolo pe unde te-ai plimbat, in multele orase vizitate de tine?

      00
  5. Am cautat Rotunda pe google map, nu exita
    Dar un wiki exista
    https://ro.wikipedia.org/wiki/Rotunda,_Bac%C4%83u

    00
  6. citeam de nu stiu ce primari udmr ca l-au dat in judecata pe bolojan pentru ca vrea sa le impuna nu stiu ce curatenie pe marginea drumului.
    primarii suparati ca li se confisca autonomia locala.

    deci da, de ce nu ne-am vopsi toti casele la fel. de-al dracu.

    00
    • primarii UDMR din Bihor sunt aia pusi pe scandal (cum n-au primit prefect in judet, fac si ei ce pot… )
      Culmea, toti ceilalti primari (PNL, PSD) is de acord cu propunerile lui Bolojan de a curata marginile drumurilor, ei n-au probleme cu autonomia

      stirea pe un site local: https://tinyurl.com/y6bfcxyj

      00
    • Zona aia de primari UDMR e plină de asistați sociali (Diosig, Biharia, Salonta si imprejurimile).

      00
  7. In zona in care stau – cartier nou de case (nu complex rezidential), exista nu stiu ce hotarare de consiliu local, care iti permite doar anumite culori la fatada si acoperis. Ce-i drept, arata totul frumos, toate casele sunt relativ in aceiasi paleta de culori. Nu sunt identice, dar cromatic exista o oarecare unitate. Vecinul din spatele casei mele si-a vopsit casa cu rosu, desi rosul nu face parte din paleta de culori ‘agreata’ de consiliu. Dupa cateva luni a fost nevoit sa ii faca o culoare agreata, asta dupa ce l-au vizitat de la primarie si arhitectul orasului :)
    Deci se poate…

    00
    • Oradea? Danemarca?

      00
    • NOU
      #19

      Astea sunt asa.. povesti de strans share-uri pe facebook.
      In afara de zonele istorice (si nici acolo nu prea are putere statul sa oblige proprietarul sa faca ceva – ca altfel n-ar mai fi atatea case vechi care se darama cu totul), nu se pot da hotarari de consililiu local pe motiv de culoarea casei.

      00
    • @Pancu: exact. „mi-a spus un prieten”. Asa am inceput comentariul meu.
      Ba’ da prost vecinul asta al meu, care-i suparat foc pe situatie ca nu are casa rosie, ca si-a vopsit-o pana la urma intr-o culoare dintr-un anume paletar. Incredibil. Nici ce vad cu ochii mei in curtea vecina, sa nu mai cred!!!

      00
    • Printr-un sat pe la noi n-a fost nevoie de constrîngeri pe vremea Împușcatului, ci doar aprovizionarea magazinului numai cu vopsea verde vreo 5 ani și a facut sa pară un sat camuflat în fața cotropitorilor.

      00
    • @Pancu: Cazul meu: am avut de ales din 3 nuante de roz pentru fatada casei (e in camp, pe locul unei foste pasuni) – tara cu apa calda.
      Seful meu a cumparat acum multi ani un „castel” in paragina pe care l-a renovat timp de peste 20 de ani (arata ca cetatea Fagarasului in miniatura), primaria il obliga sa il zugraveasca in roz-bonbon de fiecare data – pt ca e patrimoniu. Adevarul e ca il ajuta cu vopseaua – ii trimite o dubita de vopsea roz de cate ori se apuca de zugravit.
      Deci da, se poate. Se cheama civilizatie.

      00
  8. Problema cu casele alea e ca au fost facute in bataie de joc, la 1,5 km de sat. Le puteau face langa sat, si foarte probabil ar fi fost inca ocupate. In plus a mai fost facut inca un cartier, langa Belci, tot pentru cei afectati de acele inundatii, acolo casele au fost toate ocupate. Dar alea erau la sosea, aveau unele utilitati.

    00
  9. NOU
    #26

    De unde e poza?

    00
  10. O fi la moda energia verde/regenerabila si traiul sustenabil da’ as spune ca o casa ar trebui sa fie MINIM racordata la reteaua de energie electrica.

    Asta ca sa nu zica lumea ca suntem pretentiosi si cerem retea de apa, canalizare, asfalt, iluminat public, trotuare, spatiu verde pe langa trotuare si… ceva ce probabil inca n-a intrat in dictionarul autoritatilor locale (de altfel pline de MBA-uri si management de top) canalizare pentru apa pluviala (pe intelesu’ primarilor: apa de ploaie nu trebuie amestecata cu rahatu’ din canalizarea de apa menajera si NICI nu trebuie sa balteasca… oricat de „mirific ar fi!)

    00
  11. Sunt din zona cu problema. Locuitorii au facut scandal si au fost relocati de atunci in alta comuna. Inainte sa plece, au devastat casele luand cu ei termopanele si tot ce mai era de luat. In comuna in care s-au dus, locuitorii au dat in depresie si s-ar muta, dar nu le cumpara nimeni casele. Va las pe voi sa ghiciti etnia noilor veniti.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Alte linkuri (mostly NSFW)