Aiurea prin comentarii

Desi particip destul de putin la efervescenta de idei din comentarii, având in vedere accesul la back-office-ul blogului, vad multe comentarii defilând.

Am câteva comentarii la comentarii.

Mai intâi, la partea cu achizitia unui teren. Impresia cvasi-generala e ca trebuie sa fii extrem de atent, pentru ca TOTI vânzatorii de teren vor sa te tepuiasca. Banuiesc ca nici 10% din acei comentatori, cititori nu au cumparat vreodata un teren, dar sunt convinsi ca vânzarea-cumpararea unui teren este o banala teapa pe Olx. Multi oameni isi creeaza scenarii de filme de groaza, iar cumpararea unui teren pe care urmeaza sa se epuizeze (blink) tot restul vietii e urmatorul thriller de Oscar.

Oameni buni, cumpararea unui teren nu este la fel ca achizitionarea unei masini SH din târgul din Vitan! Nu va mai duceti cu un par intepat in partea dorsala. Va epuizati inainte sa aveti curtea aia care va streseaza?

Am cumparat primul teren in 2005. Nu vazusem in viata mea un cadastru sau un titlu de proprietate. Nu stiam ce e „scoaterea din circuitul agricol”, si aia era una din cele mai naspa probleme. Pentru ca nu stiai unde sa te adresezi. Nu stiai cine o face si cum se face. Mie mi-au facut cunostinta proprietarii cu un „Iancu”. Iancu a venit la ei in curte si mi-a cerut 120 milioane de lei (aprox 2500 EUR pentru cei nascuti dupa denominare). Jumatate din suma necesara, care includea spaga, care nu stiam cât reprezinta. Un om pe care-l intâlnisem cu 3 minute inainte, care se numea Iancu, imi cerea banii astia fara nici un fel de factura, chitanta de mâna etc. Pe incredere. Proprietarii garantau pentru el, si asta ar fi trebuit sa ma linisteasca. Eee, daca era o teapa ca pe okazii?

Ce vreau sa zic e ca astazi lucrurile sunt la o distanta planetara de atunci. Chiar daca inca sunt probleme, cu mostenitori multi, cu copii din flori care apar in alte acte, cu „Ioan” in loc de „Ion”, sau cu nume de familie diferite in certificatul de nastere si in cel de deces si cu suprafete care nu sunt chiar exacte. Acum vreo 3 ani, am fost la biserica catolica din Popesti-Leordeni ca sa pot demonstra la un notar ca stra-stra-bunicul a avut 3 nume/prenume diferite in trei acte diferite. Si, da, am gasit un inscris din 1905 in catastife. Si preotul mi-a facut o hârtie si am prezentat-o la notar si a fost ok.

Sa revin. Nu va mai duceti la achizitionarea unui teren cu ideea ca cineva, undeva, va va da teapa. Teparii reali in imobiliare sunt foarte putini. Te tepuieste unul cu o casa construita prost, unde nu mai poti vedea fundatia, structura, fosa septica etc. Te tepuieste unul care-ti vinde domeniul nu stiu carui print – apropo, am vazut in 2007 parca, in original (dar cred ca erau mai multe originale in circulatie), titlul de proprietate cu 1000 ha care ii fusesera restituite unui descendent regal. Era vorba de un deal mare, ala care incepe de la Gara Sinaia si urca spre Piscul Câinelui. Te tepuieste unul cu o casa de patrimoniu in Primaverii, sau una care nu mai are mostenitori si nu e revendicata de nimeni (cica).

Nu incearca nimeni sa te tepuiasca pentru 15-20.000 EUR. Nici 50.000 EUR nu e o suma. Pentru ca e prea multa lume implicata: cadastru, primarie, ANAF, cartea funciara (care, apropo, e asimilata unei instante judecatoresti), notar. Toti astia ar trebui sa primeasca ceva consistent pentru a participa la teapa. Notarii (aia 1% din ei) nu se mai baga la tepe de multa vreme. Singurul risc cu ei e sa nu fie atenti. Si nu prea sunt, mai ales daca onorariul lor e sub 1-2000 EUR. Extrasul de carte funciara e baza. Ce scrie acolo, aia e realitatea juridica din momentul respectiv al terenului. Sigur ca intre timp poate s-au facut modificari (intrarea in intravilan, dezmembrare cadastrala, decedati etc), dar daca actele nu au fost duse la cartea funciara de o persoana autorizata, inca nu au efecte juridice.

Inca ceva. In general, oamenii „vad” asa zisele tepe la unele terenuri pentru ca omul cauta cel mai ieftin teren din zona. Si, de cele mai multe ori, cel mai ieftin teren e cel cu probleme (mostenitori de negasit, lipsa cadastru etc). Dar tot nu inseamna ca e o teapa pe undeva. De multe ori poate fi o oportunitate. Iar când va gânditi „incearca sa-mi dea teapa”, trebuie sa va gânditi si la faptul ca v-ati dus acolo pentru ca „vreau sa fac cea mai buna afacere”. Ca asa te indrepti spre o teapa, când vrei sa faci un chilipir. In cea mai mare parte, asa functioneaza tepele! Tineti minte asta.

Ce voiam sa zic cu asta? Bai, in general, relaxati-va. Nu va duceti la toate intâlnirile importante din viata voastra cu gândul „atentie la teapa”. Si asta vad des prin comentarii. Toti vitejii care au mirosit/descoperit tepe, care stiu de tepe de la un vecin, o ruda, care te indeamna sa fii super atent „ca mie…”, „ca si eu era sa…”. Daca nu va relaxati, inclusiv in colportarea constanta a unor tepe auzite, o sa construim un mare nimic. Si vom sfârsi toti epuizati si stresati lânga masina de taiat iarba.

 

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

53 comentarii

  1. Stim noi de ce nu avem incredere in ceilalti oameni… Pt ca si noi am incerca sa le dam teapa daca am avea ocazia 😂😂😂

    00
  2. da, de acord, recent am cumparat o masina pentru cineva, nu ca ma pricep eu prea bine, dar nu am avut incotro. M-am dus cu inima cat un purice, omul a fost cinstit, masina era in parametri, nu mi-a ascuns nimic, am avut increderea sa-i las banii si sa primesc fiscalul dupa o saptamana (da, asa fct acum, cu avizarea online pe la taxe si impozite), a livrat masina spalata si curata la adresa indicata, am facut revizia, totul in regula, initial am crezut ca are vicii ascunse, de-aia e asa de amabil, am ramas „prieteni”, facem schimb de linkuri pe wtsp, avem hobby-uri comune, nu m-am asteptat sa iasa totul bine

    00
    • Si eu m-am dus uns cu toate alifiile sa cumpar o masina dupa ce ultima fusese teapa (chiar si cu verificari) si „stiam la ce sa ma astept”. Si din 3 masini vazute, la 2 am dat peste niste oameni de pus pe rana. Efectiv tipa de la care am cumparat m-a lasat sa plec cu masina prin oras la test drive, singur in masina, ea nu a vrut sa vina ca cica e treaba mea sa vad cum merge, nu vrea sa ma bazaie. A doua zi a venit la service sa o verificam, masina era fix cum o prezentase, iar la negocierea finala eu vrand sa mai rotunjesc 100 euro, ea mi-a scazut 400 euro ca cica „a vazut ca s ok si s a saturat de nesimtiti la telefon si daca se strica ceva sa nu o pun pe pomelnice”. In plus se pricepea si la mecanica, mi a zis ce cum sa fac in timp, chichitele marcii. Dupa inca 30k km masina e impecabila.

      Cred ca e once in a lifetime :))

      00
    • @Robert . Si ti a lasat in masina si mancare pentru o saptamana si un bilețel cu mesaje de amor in cartea masinii . Si mai avea putin si nici nu ti mai lua bani pe masina , ba ti mai dadea ea ceva . Si tu ai cumparat masina iarna si primavara ti a cumparat cauciucuri de vara . Dar altceva nu te a intrebat ? Par example “ Da’ o muie nu vrei tu ?” Ca sa citez un personaj celebru din istoria noastra recenta .

      00
    • nu e once in a lifetime, cel putin nu pentru mine, nu am luat niciodata teapa la masini, chestii electrice de folosit prin casa, mobila, casa, mi s-a dus vestea pina intr-acolo incat familia proprie si aia extinsa ma trimite pe mine sa cumpar chestii, dar da, sunt extrem de atenta si cand ma duc sa cumpar, cumpar, nu-mi bat joc de oameni, caut inainte

      00
    • V-am zis de Karl?

      Karl are in jur de 5 de ani. Karl este avocat și are un birou de lobbyist pe gaze și ceva. Este un tip extraordinar de elevat, un tip finuț.

      Singura sa slăbiciune este Fiat, în special Alfa. Acum caută un 500 Riva cu anumite opțiuni. Ofertele sunt rare și de obicei în vestul foarte îndepărtat. Sau în sud vest, la fel de îndepărtat. A vorbit cu doi vânzători, a cerut poze în plus (care iau fost trimise), detalii, etc. și au căzut de acord. La contract nu se potrivea… Karl le dorea să le trimită banii și o firmă să-i aducă mașina la Berlin. Fără clauze speciale în contract, fără dat banii înapoi, fără certuri, fără nicio problemă ptr. vânzători. Niciunul nu a acceptat, ambii doreau ca el să-și ia mașina singur și să plătească după ce a văzut mașina. Mă întreb la ce droburi cu sare s-au gândit vânzătorii.

      00
  3. Tu vorbesti de tepe mari unde e nevoie de o miscare coordonata.
    Oamenii cred ca se refera la situatii cand terenul are deschidere 12m, la fata locului 10m. La fel si la apartamente. Tepele la care cred ca se refera multi sunt defapt abilitatea romanului de a minti cu nerusinare si unde ramai cu un gust amar la sfarsit.

    00
    • Eu vorbesc de perceptia lumii la ce inseamna „teapa” :-)

      Dar chiar si aia cu „deschiderea de 12m in loc de 10” nu este o teapa, propriu-zis. Ca tu vezi ce scrie in acte, nu ce zice nea Ilie. Sigur, e neplacut sa vezi in anunt 12m si abia la fata locului sa vezi 10m, dar nu reprezinta in sine o teapa, chiar daca asa e perceputa de oameni. Si, ca sa revin in ce am scris si in text, chiar si anunturile astea sunt putine. Iar daca tu te indrepti spre ele e din cauza, de multe ori, ca pretul ti s-a parut cel mai bun din zona si te-ai gândit ca vei face o afacere. Deci teapa a „inceput” când te-ai gândit tu la chilipir :-)

    • astea nu sunt tepe ci surprize.

      nu exista teren care sa reprezinte in realitate 100% ce vezi pe hartie.
      ba va fi un gard mai la stanga, ba masurat prost etc.

      00
  4. Anul trecut am luat si un teren langa Bucuresti. Vanzatori: sot si sotie, insa sotie nevazatoare. Bun, nicio problema in gandul meu, mai ales ca nu sunt la prima achizitie imobiliara; iar in 2020 am facut chiar 3 achizitii.
    S-a prezentat impreuna cu insotitorul legal (care nu era sotul, ci o nora), insa am zis sa intreb un prieten daca i se pare ceva ciudat in asta (mare greseala am facut). Pfuai… Mi-a facut capul calendar. Ca sa vezi, ca sa fiu atent, ca stai ca nu va mai fi legal, ca le dau banii si apoi vor ataca in instanta ca defapt femeia nu vedea, ca stie el pe cineva, ca a avut el in familie un caz de genul asta etc. etc. Sun un avocat pana la urma, ii prezint speta si-mi zice sa stau linistit ca nu are ce sa se intample. Ca in primul rand un notar nu ar face mizerii de felul asta, si aia care ar face, nu ar face pe sume de genul asta. M-am linistit. Ma rog; asa e cand te iei dupa toti ‘expertii’ care stiu ei mai bine.

    Inca astept sa ma cheme fosti proprietari in instanta, ca sa nu recunoasca semnatura de la reprezentantul legal al femeii :))

    PS: imi cer scuze daca incurc termenii; nu stiu daca i se spune ‘reprezentant legal’, dar alt termen nu imi vine acum in minte.

    00
    • cei mai periculosi sunt „expertii” din comentarii… care stiu ei cum fac smecherii notarii, cadastristii, grefierele si nea Iancu de la primarie.

    • Mai periculosi decat aia care stiu ei ce si cum e Fluture. Care considera ca cumparatotul de buna credinta e vinovat ca nu e atent la “surprizele” vanzatorului.
      Nu, vina este exclusiva a alauia ca e ticalos nu a astuilalt ca e aerian.
      Sa minti, sa ascunzi, sa spui partial adevaruti despre ce vinzi e inselatotie. Chiar si in stadiul de tentativa. Sa fii aerian e doar naivitate. Putreziciunea, daca o vedem trebuie s-o aratam cu degetul, nu s-o cocolam frumos.

      00
    • Ciobanule, nervos mai esti la amiaza. Esti la cura, n-ai balotat nimic? Fugi la shaorma, lasa-l pe Fluture.

      Tine minte: nu te duce niciodata la razboi cu burta goala.

  5. mai muncesc cinci ani și ajung la 10% din cât ai tu în cont și apoi mă relaxez, promit.

  6. Eu am cumpărat și renovat un apartament și m-am săturat de câtă țeapă mi-am putut lua. În principal de la meșteri și vânzători de diverse (ferestre, uși, mobilier etc.). Deci în orice interacțiune care implica achiziționarea mea a unui bun voi pleca de la premiza că cineva încearcă să mă păcălească și trebuie să identific modul prin care o face.

    00
    • E vorba de România, de la Țepeș încoace e numai cu țepe și ne place așa. Ar trebui să avem pe stemă/blazon o țeapă. Cum zicea poetul: „Sud-Est, România, undeva în Balcani / Când aterizezi pe-aeroport ține bine de bani”.

      Din punctul meu de vedere țeapă dă și ăla care depășește coloana la semafor dar nah, înțeleg și ce vrea să spună Fluture. The problem is your attitude about the problem. Nu strică să fii mai relax, dacă poți. E irelevant dacă e sau nu țeapă, e vorba de cum o iei tu. Un fel de embrace the țeapă…

      00
    • Tipul asta de tepe e cu totul alta liga. Liga profesionista. Asa-i cand chemi un profesionist: s-ar putea sa nu mai vina.

      00
  7. Fraza din finalul articolului definește exact situația în care e familia mea datorită soțului și a mamei soacre – de 10 ani ne câcâim să construim o căsuță mică pe terenul nostru și nu am reușit pentru că „toți sunt hoți, toți vor ceva, ăla are ochii nu știu cum, arhitectul ăla sigur e scump că ne-a dat cafea, celălalt e fraier că uite, ne-a primit acasă….”. De 10 ani suntem în același loc și nu cred să evoluăm cumva. E drept că e bine să ai ochii în cinșpe și apreciez asta foarte mult (mie îmi cam lipsește această calitate), dar nu chiar în cinșpe milioane de direcții… Trist, dar adevărat. Oh, well, viața în garsonieră cu copil e fun între timp.

    00
    • Ruxandra, pune piciorul in prag si spune ca iti asumi eventualele esecuri, tepe etc. Te asigur ca ceilalti vor aprecia. Vor aprecia ca cineva preia initiativa si va primi si toate criticile ce vor decurge. De multe ori asta e un motiv puternic de blocaj. Succes!

    • sau pune piciorul in prag si spune-i sotului ca tu te-ai maritat cu el nu cu mama soacra.

      00
    • @Ruxandra – „arhitectul ăla sigur e scump că ne-a dat cafea”.
      Ce plm e asa greu sa ceri cotatie de pret de la 3 arhitecti si sa-l alegi pe cel care ti se pare mai ieftin. Sau combinatia convenabila pret/calitate.
      Si e valabil la toata contructia ulterioara. Si in general in viata.

      00
    • Marius, ai omis soacra din comentariul Ruxandrei:-)

  8. 1. onorariul notarului pentru transfer teren ultima data (fix acum un an) a fost de pana in 5000 lei, pentru ceva foarte complicat (o mica inginerie. apropo, foarte greu gasesti un notar sa-ti rezolve cazurile mai complexe).
    2. sub 100k nici eu nu vad cine s-ar baga sa faca magarii. riscul e prea mare.

    insa pot sa apara surprize din cauze istorice.
    Surpriza 1 – am caz cu un vecin care a cumparat langa mine si a cadastrat un drum ce ne desparte. personal ma bucur ca a ingradit acel drum pentru ca nu mai am grija ca ajung dubiosi pe acolo. plus ca vreau sa-l achizitionez eu, asa ca fiind deja cadastrat nu pot decat sa ma bucur de doua ori.
    insa genul asta de lucruri se pot intampla, de a cumpara un teren care teoretic nu apartine vanzatorului dar nu exista nici pagubit daca nu depun actiune in instanta vecinii.

    Surpriza 2 – mai am un teren teoretic de casa, de care nu m-a interesat in ultimii 20 de ani si acum cand sa-l iau nu mai apare in evidenta primariei. acolo practic s-au facut doua cadastrari, iar a doua cadastrare m-a scos din acte. teoretic pot sa-l recuperez insa nu stiu daca tot in acel loc sau alt teren dat de primarie.

    unde vad eu posibile bube:
    e acolo unde exista o vecinatate cu teren care apartine statului sau unde cadastrul a fost facut in 2000 (daca mai exista zone din astea).

    00
  9. Vreau si eu sa fac un suport de hartie de toaleta mai minimalist asa, din trei parti: 2 pe post de consola, a treia (cea pe care ruleaa sulul) perpendiculara pe primele 2, lipite de acestea magnetic (doi magneti mici de neodinium vor avea suficienta forta sa tina la derularea sulului dar vor si permite scoaterea si inlocuirea sulului. Din lemn, stejar sau frasin, periat si uleiat.

    00
  10. Haha ma faci sa rad in satul Romania, unde tre sa fii atent la absolut orice.
    Atunci cum se face ca in Iasi, un cuplu de cunostinte s-a mutat intr-un apartament, luat prin Prima Casa, apartament care avea un living cu vreo 15 mp mai mic, lucru descoperit abia acum cand vor sa-l dea in chirie si s-au apucat de comandat mobila pentru el.
    Il dau in chirie pentru ca s-au mutat la o casa in Valea Lupului ca a aparut al doilea copil, ghici ce? Au luat teapa inca o data cu dimensiunile terenului / a curtii, inteleg ca in anunt scria 400 MP si de fapt sunt undeva la vreo 310 MP in total.
    Ai zice ca e ghinion, intr-adevar ei sunt mai cascati (cu bun simt) si nu prea se pricep la astfel de lucruri (au si bani), dar cati dintre voi, cei care v-ati achizitionat o locuinta ati masurat fiecare camera si coltisor, ba mai mult cei de la casa si-au masurat curtea?
    Sa imi confirme cineva ca acest lucru reiese doar din acte si nu se pot da tepe in format fizic.

    00
    • Ha ha ha, hu hu hu, am eu un exemplu pentru care merita sa fiu constipat toata viata. Stati sa vi-l spun.

    • Plm, Gigele, toate suprafetele apar in cadastru, extrasul de carte funciara si daca tin minte bine si in certificatul de urbanism, de care ai nevoie cand faci o vanzare sau achizitie de teren. Mai apar si in contractul de vanzare cumparare, pe care daca nu-l citesti tu, ti-l citeste notarul. No disrespect, dar asa cascat nu era nici colegul meu de ap din fscultate, care petrecea juma de ora seara sa-si aminteasca daca a mancat si care inca prinde doar jumate din avioane…

      00
    • @fur Cat avea livingul ala in acte? Daca i-au furat 15m adica 3x5m.
      Oriunde te duci sa cumperi in imobiliare mergi cu ruleta ta sau telemetru si iei ceva dimensiuni si calculezi. Un metru patrat nu e deloc ieftin…

      00
    • Living cu 15 mp mai mic? Si si-au dat seama abia când au vrut sa îl închirieze? Dar cat de mare ar fi trebuit sa fie acel living astfel încât sa nu fie sesizabil cu ochiul liber? Nu contest informația , dar mi se pare mult.

      Vis a vis de acest aspect, un constructor/vânzător ne-a spus ca cineva care a cumpărat un apartament intr-un bloc făcut de el a venit și a măsurat efectiv toți pereții/toată suprafata si i-a ieșit mai putin cu ceva de genul jumate de mp si asta a fost, nu a avut ce sa facă, i-a dat omului banii înapoi. Deci se poate. Înainte sa faci actele, te duci, masori impreuna cu vânzătorul si dacă sunt diferențe ajungi sau nu la o înțelegere.

      La respectivul am zis pas fiindca la 5 etaje construite obținuse aprobare de încă un etaj. Asemănător, la un bloc făcut acum vreo 2 ani în zona unde stau, intr-o luna i s-a mai ridicat un etaj, așadar e mare posibilitatea sa iti cumperi apartament intr-un bloc cu n etaje si in timp sa ajungi la n+x etaje :))…

      00
    • Ca în bancurile cu 18cm, nu?
      O zici de parcă 15m, într-un living, e ceva abstract și nu sare în ochi destul de evident. aha.
      Sigur, țara lui „știu eu pe cineva”

      00
    • @Mihaela, e o practică comună pentru a ocoli PUZ-ul și limitările lui. Ai voie să construiești încă 20% (adică un etaj, de obicei) din suprafața desfășurată, dacă obții acordurile de la toți vecinii. Este legal.

      PS. poate am încurcat vreun termen mai sus, dar ideea de bază rămâne. Nu lucrez în domeniu, dar prietenii apropiați sunt dezvoltatori imobiliari și aud tot felul de discuții.

      00
    • Au facut contractul si toate alea inainte sa fie gata apartamentul, nici peretii nu erau gata, nu au masurat la inceput si nici la sfarsit cand s-au mutat.
      E posibil sa nu fie chiar 15 MP din living, ci cu tot cu balcon, omul era vadit rusinat cand a povestit oricum – cert este ca erau diferente foarte mari la dimensiunile camerei.
      La casa, si-a dat seama dupa ce a semnat actele, dar inteleg ca i-a fost oarecum jena sa ii mai zica dezvoltatorului, ca de fapt a inteles el gresit. Na, poate e doar o semi-teapa combinata cu lipsa de atentie.

      00
    • @fur, ok, faza de șantier. Dacă era luat cu cash, mai credeam. Dar fiind prin Prima Casă mai merge un evaluator, banca mai verifică niște acte (zise mai sus), deci cred că e o poveste mai degrabă modelată de ei.

      00
    • @fur Cred ca înțeleg, am și eu câteva cunoștințe în familie din zona Iași, Botoșani, ei sunt mai împăciuitori asa, femeile ce mai echilibrează balanta..:)))

      @Radu Se ocolește PUZ-ul, dar este legal. OK.
      Personal, nu am curaj sa cumpăr intr-un astfel de bloc, fiindca nu sunt sigura ca ulterior ma vor întreba pe mine de sănătate dacă mai vreau un etaj sau nu și fiindca nu am de unde sa stiu eu dacă blocul poate susține mai multe nivele fata de cât e proiectat, iar cu încrederea în cei ce dau avize e cam greu..

      00
    • @Mihaela, de obicei e proiectat din start pentru etajele ce urmează să fie construite ulterior. Dezvoltatorul știe de la început cât va construi, chiar dacă nu livrează toate etajele din prima :))

      00
    • Inteleg ce vrei sa zici Radu, sincer mie nu îmi suna prea încurajator. Tipul asta a spus din prima ca mai face un etaj și ne-a asigurat ca structura tine și doua etaje…ca se gândește sa le facă pe amândouă, dar nu era inca sigur, probabil în funcție de profitul obtinut îl făcea și pe al 7-lea etaj, pornind de la 5…
      Ce sa zic, e bine măcar ca am aflat înainte, dar in 2 ore cat a povestit el, m-a convins sa nu cumpar. Nu înseamnă ca toți sunt asa, asta a fost experienta mea la momentul acela.

      00
    • @Fur, n-are cum să fie o lipsă de 15 mp. Poate 1,5 mp. Și ăștia să se fi pierdut într-o combinație de balcon și neînțelegeri între suprafața construită și suprafața utilă.
      Dar n-are cum să fie o lipsă de 15 mp. Înseamnă mai mult decât dormitorul meu (11,ceva mp) și ceva mai mic decât livingul (18mp).
      E ca și cum ți s-ar promite o încăpere cât o sală de sport dintr-o școală și ți s-ar livra ceva un pic mai mare ca un dormitor de bloc comunist. Cum dracu să nu vezi așa ceva?! Sunt praf la estimat distanțe și suprafețe, dar îmi știu suprafețele din acte ale camerelor și fac și eu o aproximație. (Plus că îmi știu amplitudinea brațelor-măsurată cândva la o hăhăiala din chiria studențească a tinereții- deschid „aripile” și măsor, ceva aproximativ tot iese ;) ).
      Și dacă chiar era o diferență doar pt living de 15 mp și omul tău a înghițit-o și acceptat-o fără scandal, atunci să mă scuzi, dar e deosebit de prost.

      Cât despre teren, na, vânzătorul poate să zică „ăă, păi sunt așaaa, vreo 400 mp”, dar cum zic oamenii, te uiți în acte. Știu că limbajul juridic e mai dubios, dar nu trebuie să studii juridice sau în domeniul construcțiilor să găsești în actele alea sintagma „suprafața/dimensiunea terenului” și să citești ce cifre sunt scrise lângă. Pzm, cumperi teren, nu o înghețată.

      00
  11. Regula de baza a crowdfundingului e ca primii 20% or so trebuie sa ii ai deja cand ii dai drumul. Din propriul buzunar, alte surse, nush. Altfel e no man’s land acolo si nu se baga nimeni daca vede 1% si 1 contributor. Asta daca nu esti ceva personalitate si lumea abia asteapta sa iti sustina ideile. #my2cents

    00
    • Radu, doar de curiozitate, câte campanii de crowdfunding ai facut tu, personal. Sau, hai, macar la care ai fost implicat direct.

      PS. Campania a fost aprobata acum 2 ore, nu e ca si cum incep sa curga banii din neant, mai ales când nu esti cunoscut si nu ai 5000 de followeri pe FB/Insta etc.

    • Cred ca voia sa zica ca trebuia sa-ti faci singur crowdfunding de 20% de la inceput ca sa prinda lumea curaj.
      I’ll show myself out!

      00
    • Banuiesc si eu ca asta voia sa zica. Dar prefer sa astept la final, când mai lipsesc 20%, sa-i pun eu:-)

    • Nu am facut niciuna, dar am facut research serios. Am povestit cateva ore bune cu unul din singurii romani care avusese campanii de crowdfunging reusite la vremea aia (e drept, in jur de 50-100k usd). Conversia e mult mai mica daca nu e nimeni acolo, e textbook. La fel ca un produs care are zero reviewuri, perceptia de risc e mai mare.
      Era un sfat prietenesc, poti sa il ignori linistit. Vad ca intre timp a mai venit un sustinator…

      00
  12. Nu va duceti la toate intâlnirile importante din viata voastra cu gândul “atentie la teapa”.

    Asta ar trebui scris deasupra intrarii la ofiterul starii civile!

    00
    • Strict din punct de vedere al probabilitatilor, ai mai mari „sanse” sa iei teapa la ofiterul starii civile decât la oficiul de cadastru:-)

  13. Chiar daca teparii sunt putini, trebuie sa te pregatesti inainte de o achizitie importanta ca si cum vanzatorul ar fi tepar. Sa te informezi, sa intrebi, sa compari, sa fii nitel paranoic, SA TE CONSULTI CU SPECIALISTI cum zice zoso aici des. Mai bine sceptic cateva luni si cu cateva sute de lei platiti la cineva priceput decat cu pareri de rau ani de zile si cu mii/zeci de mii de euro blocati sau pierduti.

    00
    • Imagineaza-ti o viata in care toti suntem tepari. Imagineaza-ti interactiunea cu apropiatii, cu rudele, cu vecinii, cu sotia!!

      Doi oameni se intalnesc sa faca o tranzactie, amândoi se gândesc ca celalalt vrea sa ii dea teapa. Stai 15 secunde si gândeste-te cam ce fel de societate e aia.

  14. Eu am cumparat o casa dinasta cu 100 de mostenitori. Unul din ei se chinuise sa recupereze de la toti, o consolidase sub un singur cadastru si o vindea. Notarita s-a uitat pe aproape 200 de pagini de acte (nu exagerez, erau 4 procese separate) si a calculat procente mostenite. Ne-a chemat pe noi cumparatorii separat de vanzator, sa ne spuna ca a gasit 1.5% din proprietate lipsa. Sau un procent dinasta stupid.

    Din greseala, din prea multe ameteli in prea multe tribunale, disparuse un procent din casa pe undeva.

    Notarita a fost super in a negocia problema sa ne zica separat de vanzatori, sa ne dea posibilitatea sa studiem si noi actele fix unde erau problemele si sa ne razgandim daca vrem. Se temea ea sa nu credem ca e vreo teapa a cuiva si ca e implicata :))))

    Si acum ne distram ca 1.5% din casa e in zona crepusculara. N-a venit nimeni sa o revendice.

    00
  15. Stai puțin sa înțeleg cum funcționează, pe situl de crowdfounding nu apare costul de transport. Nu am ajuns pana la sfârșitul procesului, dar poți sa îmi spui cum exact se face plata? Multumesc!

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Alte linkuri (mostly NSFW)