Acum că avem ministru nou, poate se apucă de idei bune.
Desființezi inspectoratele
Utilitatea lor este spre zero. Inspectorii sunt majoritatea incompetenți sau faliți moral și profesional, ascunși în posturi călduțe de partide, cu zero responsabilități și competențe.
Înainte de a da vina pe copii, pe cadrele didactice sau pe programă, trebuie desființate inspectoratele.
Cadrul didactic trebuie să știe că are un singur loc de unde își ia lumina. Nu din 3-4 locuri. Nu să facă frumos și la directorul școlii, și la inspector, și la minister. Nu e normal să ai 20-30 de șefi, că nu poți să îi mulțumești pe toți.
Angajezi manageri de școli
E simplu. Prima calitatea a managerului: nu predă nimic. Managerul nu trebuie să aibă ore, el are alte treburi.
Managerul se poate uita la indicii de performanță, la cheltuieli, la alte prostii din astea. Educația nu e un business, doar că e. Unitatea de învățământ are un buget, care trebuie consumat cu grijă, și niște standarde de respectat. Asta e treaba managerului, nu profului de istorie ajuns director.
Și e nevoie de metrici simple. Câți trec clasa. Câți iau BAC-ul. Câți iau note mari la olimpiade. Managerul decide apoi ce e de făcut.
Dar, ca să se întâmple cele două de mai sus trebuie să scoți sistemul de învățământ din ghearele politicului.
Perfect de acord cu cele doua puncte. Ar ajuta enorm la independenta si increderea cadrului didactic, la predictibilitate și transparență.
Atenție însă și la atacurile dinspre privat, care merg pe două planuri, din câte mi se pare mie: (1) căpușarea și exploatarea sistemului public și (2) denigrarea sistemului public în scop de racolare.
Mare atentie si la anumite bloguri (ex: zoso) care denigreaza sistemul public, sunt prea multe coincidente „intamplatoare”.
Da , Vali e finanțat de forte aculte , pardon oculte din sistemul de învățământ privat sau vrea sa si faca scoala privată in pivnița . Examenele se dau cu studentele !
Am niste amici care se tem de Oculta mondiala. Eu ma tem de Inculta mondiala.
Eu mă tem de inculții mondiali, îs mulți și sunt foarte siguri pe ei.
Vorba domului Iliescu, scoala privata e un moft.
Desființate inspectoratele…!?
Pai si atunci ce faci cu armata de nulitati promovate politic (incopetenti profesionali, amante, pile..etc) care vor incasa salarii babane de la buget si sa nu faca nimic ?
glovo angajează.
și ce faci cu miile de bucsy care rămîn fără adăpare?
desi am baut un spritz am o idee… sa-l „predea”pe eminescu. si public si privat.
Vise, taica, vise. Cine stie, poate devin realitate. Chiar mi-ar placea sa dispara inspectoratele.
criteriile simple merg daca altcineva le masoara…si cam asta era rolul inspectoratelor
altfel, trec toti clasa, iau toti nota 10, trec toti BAC-ul
si problema nu e ca trec toti…dar complexitatea va scadea astfel incat sa fie siguri ca trec toti (si am zis complexitate…nu materie…ca materia e inutil de multa)
Eu sunt de parere ca o alta modificarea ar trebui renuntarea la titularizarea permanenta. Corect ar fi ca examenul de titularizare sa fie dat la fiecare 4 ani, nu sa te titularizezi si sa ai un post asigurat pe viata, chit ca iti faci treaba sau nu. Cei care isi fac treaba nu o sa fie afectati, iar poate ceilalti o sa fie motivati sa si-o faca Sunt destui absolventi de facultate care nu pot intra in invatamant pentru ca sunt foarte putine locuri scoase la concurs.
Desființate inspectoratele … asta este gluma zilei. Pai oamenii de ce au tras tare ca sa fie votat PSD sau PNL? Nu ca sa fie numiti, dupa aceea, in cadrul inspectoratelor?
Da bos, vor angaja manageri in scoli cum au angajat manageri de spital – prin „concurs” /s
Si dupa aia cautau sa-i concedieze ca-s de la partidul „gresit”.
Acum voiam sa scriu un articol despre asta, mai ales ca in weekend am vorbit cu niste elevi, studenti, profesori.
(ce fac, ii mai dau drumul azi, textului? )
si voturi de unde mai iei la viitoarele alegeri ?
Eu as desfiinta scoala traditionala cu totul, mi se pare anacronica, orice informatie ai nevoie, se gaseste pe net, se pot pune manualele acolo, cu temele, toata curicula, ce sa mai.
Nici nu stiu de ce mai exista scolile si liceele in format fizic.
Ca sa aiba copiii unde socializa ? Fara trezitul la 5-6-7 dimineata si fara stres, copilul ar socializa ca un om normal, intalnindu-se cu ceilalti copii, vecinii lui.
As elimina si videoconferintele, este evident ca nu merge, profesorii sunt atehnici si incapabili sa faca troubleshooting pe Zoom sau Teams, si nici nu au de ce, nu sunt platiti pentru asa ceva.
As merge pe procese offline, cu cursuri tipice, cu intrebari si raspunsuri la final, dupa care iti iei certificarea (examenul, teza, whatever).
Ca de obicei, problema la genul asta de schimbari de paradigma este „pai si ce facem cu zecile de mii de profesori ?”
La fel ce am facut cu zecile de mii de mineri, reconversie, salarii in avans pe 1-2 ani, si pa.
Vine Zoso cu o propunere de reforma. Decenta, deloc radicala, dar chiar si asa, ar fi ceva cutremurator ca miscari de trupe, organigrame, legi intregi schimbate, proceduri o tonă.
Putin plauzibil sa se intample.
Apoi vii tu si zici ca e prea puțin. Ca trebuie schimbata toata paradigma, trebuie desfiintata scoala actuala, etc.
Ghici ce? La o postare din asta radicala, apar 2 conservatoare si echilibrul se restabilește in sensul că sistemul rămâne inert. Avem nevoie de tinte realiste.
” orice informatie ai nevoie, se gaseste pe net” – doar ca informatia aia poate fi adevarata sau falsa. Vezi cu ajutorul internetului cate teorii au explodat. Gandeste netul sau cel care a scris pe el, pentru tine. Daca zice Garcea si Bitman inseamna ca e adevarat, daca nu au aveau net cum aflai ce gandeau ei?
Scoala ar trebui sa te invete sa gandesti, sa iei informatiile si sa le poti evalua corectm, sa iti rezolvi probleme. Iar tot programul de scoala te ajuta si sa te formezi pentru munca si ca gandire si ca obiceiuri, inclusiv cel cu trezitul de dimineata. Daca te culci la ora 22, la ora 6 nu ar trebui sa fie probleme cu trezitul. Dar daca orele incep in general la 8:00, de ce artrebui sa se trezeasca copilul cu 2h inainte? Sa aiba timp de stat in trafic 1h cu taticu’ care il duce la scoala aia buna, pentru ca in Porumb Rezidence nu sunt scolo?
sau „Cum distrugi educația în N pași simpli”
Oare de ce nu s-or fi gândit la asta și în țările unde sistemul educațional funcționează cu tot cu copii în clase, cu profesori care predau, dau teme și teste?! Ăia n-or avea acces la internet?!
@Cristian – Ce a propus Zoso e foarte decent. Eu am mers mai departe, sunt opinii si opinii. A mea o fi proasta pentru ca e radicala sau o fi proasta pentru ca e proasta, si asta e viata, bine ca nu sunt ministrul Educatiei. Pace.
@cineva – nu aveam in minte educatia de pe Youtube, am spus doar ca toata curicula si manualele pot fi digitalizate, iar deciziile legate despre continut s-ar lua tot la nivelul ministerului.
@cineva – pai asta e situatia de fapt, zeci de mii de copii trebuie sa se trezeasca cu noaptea in cap, si nu sunt doar cei care stau in afara orasului, sunt si amaratii din rural, din varf de munte, etc. Nu pricep de ce trebuie sa fie rau.
@AB – au inceput sa se gandeasca si ei la asta, sunt deja cateva tari unde datorita pandemiei, dar si inainte, incepusera deja sa faca tranzitia catre invatamant complet online. In SUA exista sute de colegii care folosesc SchoolLoop, un sistem complet integrat, online, de invatamant, de ani de zile. Google it.
zice Dragoș gata educat după ce a beneficiat de educație gratuită,” Nici nu stiu de ce mai exista scolile si liceele in format fizic.” fiindcă nu trăim în realitatea virtuală și nici nu avem oameni atât de competenți și inventivi în it-ul românesc ca să realizeze asta.
Andrei, gratuita va fi si in continuare.
Nu traim in realitate virtuala INCA.
Daca o activitate poate fi virtualizata, mai devreme sau mai tarziu ea va fi virtualizata.
La fel cum multa lume lucreaza de acasa, pentru ca pur si simplu e ilogic si incomod sa trebuiasca sa te deplasezi pana la birou, la fel se va intampla si cu scoala.
Vad ca primesc minusuri la greu, dar nimeni nu aduce niste contra argumente rezonabile, probabil ca ideea in sine e revoltatoare pentru colegii de blog care sunt parinti.
@Dragoș, zici de colegii. Nu știu exact cum funcționează sistemul american, până la ce vârstă liceul, apoi colegiul și apoi facultatea. Dar presupun că la colegiu un copil ajunge la 16-17 ani.
Și la cât de scump e colegiul la americani, aia trag cu dinții de învățătură.
Ce facem cu puradeii de 2-6 ani din grădinițe, de ăia din clasele primare, aia din clasa I care atunci invață să scrie?! Sistemul de învățământ nu pornește de la liceu sau facultate.
@AB – ai dreptate, pana la gimnaziu ar fi complicat daca nu imposibil sa poti invata sa scrii si sa citesti fara un tutor fizic.
Dar asta ar insemna maxim cele 4 clase primare.
Cresa si gradinita nu fac parte din sistemul educativ, dupa parerea mea.
Sunt doar un pretext nobil pentru ca parintii sa se elibereze de copii in timpul serviciului, fara sa stea cu grija ca umbla aiurea pe strada sau dau foc la casa.
@Dragoș, multă lume lucrează de-acasă pt că sunt adulți capabili să-mi gestioneze timpul, să înțeleagă consecințele faptelor lor și altele.
Ceea ce copiii nu sunt capabili până prin adolescență.
Nu prea contează părerea ta :), grădinițele fac parte din sistemul de educație. În foarte multe locuri din lume.
În grădiniță se învață chestii. Maică-mea a fost educatoare, taică-meu e încă profesor. Am copilărit în sistem.
Mama spunea că e diferență între un copil care a frecventat grădinița de la 3 ani și unul pe care îl aduc părinții în ultimul an „să-l pregătiți pt școală, doamnă”.
Învățătoarele spun că sunt diferențe mari între un copil care n-a fost la grădiniță și unul care a fost. Mai ales când primul nu a avut părinți/cineva care să facă cu el ce se face la grădiniță.
Niște ong-uri se chinuie de ani de zile cu programul „fiecare copil în grădiniță”. Un copil dintr-un mediu sărac, cu părinți cu școală mai puțin, în lipsa grădiniței, va pleca cu Un handicap de cunoștințe și abilități din momentul în care intră în școală, handicap greu spre imposibil de recuperat.
Din nou se vede efectul bulei. Planul tau ar duce la apropierea si mai rapida de ce se intampla in Idiocracy.
Catre e rata de abandon daca ar fi acest sistem? In 2018 erau 5,2% în mediul rural și 3,7% în urban. Sunt curios ce se va intampla acum dupa 2020. Dar ce s-ar intampla dupa un astfel de sistem?Ce se va intampla in mediul rural, unde se va trezi tot la 6 dar va merge la camp nu sa stea pe caalculator. Te-ai gandit cat de usor va fi sa invete copii sa citeasca fara uin profesor? Sa se ocupe parintii?
Pe langa asta rolul scolii nu e doar de absolvi niste cursuri, nu e un training corporatist. Are si profesori buni care pot fi role model, are si cei incompetenti, dar asta dezvolta si capacitatea ta de a compara cele 2 situatii.
Socializarea cu alti copii; cei de pe strada nu au toti aceasi varsta cu tine, nu sunt 400 de copii pe strada unde poti sa iti alegi pe cei care au afinitati cu tine.
Si ar mai fi multe …
Doar inca un mic argument calitativ, nu cantitativ: fata mea e in clasa primara, se descurca foarte bine cu scoala, nu are nevoie de ajutor decat arareori, sunt norocos, dar in ceea ce priveste partea sociala cum se dezvolta ea si cum se simtea cand mergea in acel spatiu fizic nu se compara cu ce se intampla acum. Are nevoie de acea colectivitate zi de zi, unde se regleaza ei intre ei. Sunt experiente in acel spatiu fizic pe care nu le poate reproduce online sau cu colegii pe strada.
Clar trebuie reforma
*am vrut sa scriu:
Clar trebuie reforma, dar nici chiar asa…
Nu stiu de ce s-a sters ultima parte, nu era ironic
@AB ce „chestii” invata la gradinita ? La gradinita nu faceam nimic, ne jucam, timp liber organizat in grup, sub supraveghere.
@cezar planul meu e doar o idee, nu suntem la USR sa facem politicile publice pe internet.
Copiii se joaca pe strada, nu le pasa ce varsta au restul, si prietenii adevarati sunt de prea putine ori printre colegii de scoala.
In lipsa unor contra argumente solide, imi mentin parerea, „the writing is on the wall”, iar scoala clasica va disparea in urmatorii 10-15 ani.
N-ai mai băgat și tu una cu ”athanorul” didacticos, astăzi…
@cineva – nu aveam in minte educatia de pe Youtube, am spus doar ca toata curicula si manualele pot fi digitalizate, iar deciziile legate despre continut s-ar lua tot la nivelul ministerului.
–––––––––––––––-
Profesorii/invatorii se adapteaza nivelului fiecarui elev(sau asa ar trebui), in general iese media clasei. Copii in scoala invata cum sa „invete”, sunt multe metode pedagogice care sunt aplicate de-a lungul anilor conform cu varsta. Inclusiv prin exemplul dat/trait de colegi, spre exemplu unul rezolva problema la tabla si se gandeste si el. In fata monitorului/tablei i-ai pierdut foarte repede atentie/interesul.
@cineva – pai asta e situatia de fapt, zeci de mii de copii trebuie sa se trezeasca cu noaptea in cap, si nu sunt doar cei care stau in afara orasului, sunt si amaratii din rural, din varf de munte, etc. Nu pricep de ce trebuie sa fie rau.
–––––––––-
Inca exista scoli care ofera internat, sunt copii care stau in „gazda” de luni pana vineri, si vineri seara vine peste deal/munte acasa, atunci cand conditiile permit. Iti spun din cazuri intalnite de mine si bineinteles exista microbuze scoale, la fel cum exista si varianta mutarii. Dar depinde de parintii …
@Dragoș, învață să numere și să facă adunări/scăderi simple, învață culorile și formele geometrice simple, învață să țină un creion în mână și să facă ceva cu el (să coloreze, să deseneze ceva), învăț despre diverse legume și fructe, învață zilele săptămânii, lunile anului, anotimpurile, corelația ieri-azi-mâine, învață semnele grafice- părțile din care sunt compuse literele. Învață o grămadă de alte chestii. Învață să fie atenți și că există timp pt jucat și timp pt învățat, să colaboreze…
Dacă tu doar te jucai (ceea ce mă cam îndoiesc), asta nu înseamnă că alte educatoare nu-și fac treaba.
De asemenea, dacă pe tine te-au învățat acasă toate astea (care se învață, nu te naști cu ele în cap), nu înseamnă că alți copii sunt la fel de norocoși.
@Dragos: ce e cu tine de incerci sa fii prost la fiecare postare?
e un vis, pentru ca imediat ce anunti masurile astea avem greva generala in invatamant.
Pentru ca sunt oameni de partid toti inspectorii, directorii, secretarele, femeile de serviciu plus mare parte din cei care predau efectiv.
solutii?
Da , vaccinul pentru Covid , astia s in prima linie .
Posibil sa nu. Ca invatator, daca apare sansa sa dispara asupritorul (directorul unitatii sau inpectorul) si sa capeti si tu putina autoritate, unde mai pui ca e COIVD…
Poate ca nu iesi in strada totusi.
Cand a fost ultima greva in invatamant? Dar nu cu dansul pinguinului in piata
eu nu vreau să văd o soluție simplă, ci realistă. că așa pot spune și eu încă vreo 20. toate simple. toate care nu se vor aplica niciodată…
Cum adică, vrei să fie domnul manager bullied în cancelarie? Păi el sau ea are gradele (la unele doamne și domni profesor mai că se văd și epoleții) dânșilor? A educat dânsul sau dânsa zeci de generații de elevi? Da, eram ironică și da, mă adresez doar acelor cadre didactice care încă mai sprijină fără fond scaunul într-o clasă de elevi, predând fără nicio chemare și criticând aiurea uneori elevii. Deci da, din partea mea, să curgă cu task-uri și raportări.
Deja fac raportări și hârțoage de nu mai știu cum îi cheamă.
Sunt de acord, numai ca sistemul de invatamant la noi devolueaza in pasi rapizi iar din cauza asta ar trebui sa tragi linia si sa pornesti de la zero ceea ce n-o sa faca niciodata din pacate.
„…trebuie să scoți sistemul de învățământ din ghearele politicului.”
Am ras de 2 ori. Am ras odata pentru ca partidele au in campaniile lor electorale promisiuni despre cum vor reabilita scoli si cum vor mari salariile profesorilor indiferent de competente si apoi am ras pentru ca o institutie care nu este controlata politic nu va fi niciodata finantata de catre un partid sau majoritate politica.
Acum scoatem invatamantul, dupa aia sistemul sanitar, apoi sistemul de pensii, apoi si tot asa mai departe pana ii facem pe dragii nostri alesi fara obiectul muncii.
Foarte bine spus legat de inspectorate… as plus si desfiintarea ARACIP
Problema e cu structura scolilor din tara… e nevoie de o reducere masiva de personal si de o optimizare a scolilor si a normelor, poate chiar crearea de campusuri scolare la care sa fie arondate satele, comunele si orasele. Sa ai aproximativ 300-400 de elevi per ciclu, deci sa ai cam 3-4 clase pe nivel cu 20-25 de elevi per clasa.
Dus elevii cu autobuze scolare sau stat la internat.
Foarte important… o masa calda pe zi, obligatoriu.
Contract intre parinte si scoala pe bune cu raspundere directa si legal… fara povesti si obligativitatea parintilor sa frecventeze activitatile anuale… nu-i posibil ca scoala sa fie un fel de inchisoare pentru copil pana cand vine parintele de la munca acasa.
Obligati profesorii sa stea 8 ore pe zi in scoala, ce se intampla acum e de-a dreptul revoltator, sunt profesori care lucreaza 3 zile pe saptamana, cu tot felul de ore fortate sa iasa orarul asa, sunt profesori care la 11 deja au terminat programul… haos total.
PS: momentan 40% analfabeti functionali… 99% profesori cu calificativ FB an de an…
In mod normal profesorii ar trebui sa aiba ore in fiecare zi. Doar in ziua metodica poate avea mai putine ore (1-2 ore). De ce sa stea profesorii 8 ore la scoala? Ca sa ce? Are scoala dotarile necesare? Abia daca au o amarata de biblioteca cu 2-300 de carti – si alea roase de soareci.
Sa nu fiu inteles gresit. Pot sta 8 ore la scoala, chiar insist. Dar sa-mi puna scoala la dispozitie materialele necesare (carti, harti, internet, laptop/pc).
@cosmin… exact de asta trebuie profesorul sa stea 8 ore pe zi la scoala, pentru ca atunci nu o sa mai fie biblioteci cu carti roase de soareci, o sa aiba unde sa stea si asa mai departe.
De ce la o scoala privata profesorii pot sa stea 8 ore pe zi si se gasesc activitati pentru ei, dar la stat … vezi doamne, nu se poate… nu avem ce face, nu avem unde sa facem… bla bla bla-uri dinastea de le auzi de la toti incompetenti mereu.
PS:
Am fost profesor, niciodata nu am intalnit atat de multa indolenta, „miserupism”, incompetenta, marsavie, reavointa si impotrivire la schimbare ca in perioada aceea.
Momentan Romania nu are de ce sa aiba mai mult de 100.000 de profesori, nu se justifica un numar mai mare de angajati la Ministerul Educatiei, totusi avem 270.000.
Niciodata n-am sa uit cand am fost apostrofat de colegi, cum imi permit eu incepator sa fac pregatiri pentru BAC sambata, nu-mi este rusine… cam asta e nivelul si cam pe acolo se invart toate, cel putin concluzia asta pot sa o trag dupa ce am predat 7 ani in 9 scoli, cu note intre 6.8 – 9.70 la titularizare… pe care am fost nevoit sa o dau an de an, pentru ca erau 1-2 posturi la dracul in praznic.
In contractul de munca sunt 40 de ore pe saptamana, restul povesti pentru fraieri…
– „pe langa alea 18 ore, acasa ma mai pregatesc 30…” … 1 din 100 de profesori, poate se pregateste la paritate pentru ore, putin probabil.
– „daca nu-s atent la ora de educatie fizica, cade Gigel si isi rupe mana si o sa fiu tras la raspundere, de ce sa am norma de 20-25 ore pe saptamanta” … pentru ca am vazut de 4 ori cum a cazut cate un Gigel si si-a rupt mana, stii ce s-a intamplat?… i-au pus mana in gips si aia a fost
– „de ce sa stam 40 de ore pe saptamanta la scoala, ca si asa e vai mama lor de scoli.. ca n-au o carte, n-au un birou…” … n-au birouri si carti pentru ca probabil n-au de ce sa fie facute si in final fiecare scoala este dupa chipul si asemanarea directorului si al profesorilor din scoala. Sunt sute daca nu mii de proiecte prin care poti obtine de la carti la excursii aproape orice gratuit, aproape ca se bat fundatiile si ong-urile sa iti ofere chestii, dar indolenta cadrelor didactice si a primariilor este atat de mare incat daca se poate sa nu faca nimic… nimic sa fie si daca se poate pe salarii imense.
Ca sa concluzionez, sistemul eductiv din Romania este o cocina, este asa din cauza celor care ne conduc ca nu pot da o directie si este asa din cauza celor din sistem… pentru ca le convine de minune situatia… cea in care: „elevii din ziua de azi nu invata nimic”, „Elevii asta sunt niste nesimtiti” (culmea tot elevii astia la alti profesori sunt mielusei)… si asa mai departe…
S-a vazut in perioada pandemiei cine sunt cei nepregatiti… profesorii au fost de departe corigentii in lunile astea, iar elevii au cam dat clasa.
ca manusa a venit articolul asta in completare: https://republica.ro/un-aparat-bugetar-pervertit-ztoo-big-to-fail-pentru-o-economie-bazata-pe-consum-dar-si-pentru-politicienii
@Goldy – sunt de acord cu tine. Dar cine sa-i dea afara? De cand sunt in invatamant, am investit incontinuu in pregatirea mea (am aproape toate manualele cumparate, culegeri + in fiecare an cumpar cate 20-30 de carti)
De 5 ori am dat examenul de titularizare, cea mai mica nota fiind 8, iar cea mai mare 9,65. In ultimii doi ani am fost primul pe judet, dar niciun post titularizabil. De ce? Fiindca stau pensionarii in aia 3 ani de prelungire ca deh, li se da voie.
Credeam ca in pandemia asta vor fi unii profesori dati afara din cauza faptului ca nu-si fac orele, dar de unde… Aia batrani au relatii.
Problema majoră-n România este statul român aka Infractoru’ Puțămoale. Acest pedofil necrofil infect își bate puța de poporul român. Din păcate, România nu va scăpa prea curând de acest infractor.
De ce desfiintate Inspectoratele cand le poti folosi?
Inspector din Timisoara se logheaza online si vede prin streaming live ora de Fizica de la un liceu din Calarasi. Total aleatoriu, si noteaza performantele. Sa aiba 3-4 ore de vazut pe zi.
Un alt inspector din Vaslui noteaza profesori din Bihor. Si tot asa. Nici ei nu vor avea informatia legata de orasul ce il vor nota. Nici profesorii nu vor stii cand sunt notati
O data la 6 luni se fac evaluari ale profesorilor, in care sa fie luate si acele note de la inspectie.
Nu sunt familiarizat cu sistemul prea bine, dar asta ar evita clasicul „ne imbracam frumos si facem chestii faine la ora doar cand avem inspectie”
Nu poti sa desfiintezi inspectoratele scolare. E ca si cand ai desfiinta ANAF-ul, pui doar un cont acolo unde toate firmele cuminti o sa-si toarne darile catre stat la zi si fara probleme, fara controale ale fisc-ului. Inspectoratul este un organism de control al scolilor, fara control ar fi haos total, profesorii ar veni doar in ziua de salar la scoala . Poti sa ceri reformare, depolitizare dar nu ai cum sa functionezi fara controlul scolilor sau fara organisme de control in general.
La 2 nu-s de acord. Cei mai buni manageri sunt cei care au trecut si prin fazele „de productie” sau alte functii din institutie/companie, pentru ca asa stiu exact cum se misca lucrurile de jos pana sus si nu se bazeaza pe alti agarici ce ii informeaza. Directorul scolii trebuie sa fie profesor, la fel si ministrul. Nu se pupa o institutie bancara cu o scoala. Sau o fabrica de piese. Si sunt directori de scoli ok, multi dintre ei.
Problema e cand se aduc oameni din partid sau pe tavi de aur/plicuri/name it. Iar asta s-ar putea rezolva usor cu niste examene serioase, dar nu vrea nimeni asta. Profii vor spor pe utilizarea calculatorului.
Sunt niste procese și se învață. Daca te uiți în lumea mare o sa vezi că un director pleacă de la o firma la alta in cu totul alt domeniu fix pentru asta – treabă lui e managementul și nu producția.
n-ai inteles societatea romaneasca. Profesorii nu ar dori aplicarea a ceea ce zici. Ca si eu zambesc frumos, dat un cadou, si treaba merge bine pt toata lumea fara deranj. Vine un manager si cere performante, indicatori, KPI….ce e nebunia asta dom’le.
Asta cu scosul politicii din școli, e că scosul politicii din spitale, agenții, administrații, și de ce nu din zona cadrelor ( poliție și armată, unde oficial nu este, dar nefiicial colcăie toți șefii și sefutii sunt numiți politic, da veți zice că se dau concursuri pe post. Răspunsul e : da! îhâm).
Tu ai vrea sa îți taie sursa de venit, influență și putere singur? ( PSD, PNL, USR-plus, UDMR, și ceilalți toți caută să sporească).
Cu prima sunt de acord, cu a doua totusi sunt in dubii. Modul de considerare a „indicilor de performanță” ma pune pe ganduri, ca de obicei si nu vb doar de scoli, cat si in corporatii spre exemplu, se merge pe cantitate, si mai putin pe calitate care e mult mai greu de contorizat.
Situația din scoli sau spitale e mult diferită de cea a unei firme conduse de un manager.
Idolatrizarea asta a managerului ține un pic de masochism, el se gândeste doar la profit financiar, ceea ce nu e cazul aici.
S-au văzut efectele întronării unor aşa-zisi manageri de spital, ele (spitalele) luând foc la propriu de la inteligența managerială absolută asigurată de partidul care i-a numit în acel post!
Repet, sistemele de sănătate şi învățământ NU trebuie să producă profit financiar imediat, dimpotrivă, trebuie să fie bugetofage, să absoarbă cât mai mulți bani din orice surse legale, să fie conduse de oameni cu experiență de 30 de ani în domeniu, profesori sau doctori care cunosc fenomenul , NU de nişte tiriplici numiți de la partid.
Pt. habarnişti, există o lege în România care prevede acordarea a 6% din PIB învățământului, lege care nu e respectată AZI!
Asta-i problema pe care evităm s-o vedem, legile eludate şi nepuse în practică la buget (mărirea pensiilor, a salariului minim, a alocațiilor pt. copii, a celor cu handicap etc) nu că premierul nu-şi poate numi toate rudele ca „managerii …ulii” în funcții de conducere!
Misto ar fi ce zice baiatul asta:
https://www.youtube.com/watch?v=Q82weiAJmaA
Inspectoratele sunt foarte necesare doar ca este nevoie sa-si indeplinesca scopul pentru care au fost create.
Daca ai o masina la care ai o piesa care nu functioneaza cum trebuie, nu scoti piesa aia ci o repari.
Iar repararea asta e simpla atat teoretic cat si practic: angajarea pe competente sau prin concurs. Iar asta e valabil la pentru toate institutiile statului.
Dar pentru asta e nevoie de alta clasa politica, adica un alt popor sau o alta tara.
Și dacă cineva a montat a cincea roată in spate și te incurca la directie, nu o scoți?
N-am auzit in viata mea vreo stire cu ”inspectoratul a rezolvat (insert_problema_oarecare_din_invatamant)”. Asa din memoria scurta, imi amintesc doar stiri cu ”a demarat o ancheta”. Fix pix. Niciodata n-au continuat cu vreo stire si cu rezultatul anchetei.
Domnul actual presedinte a fost inspector. Din ce observ in activitatea sa prezidentiala, trag concluzia ca inspectorii sunt niste oameni perfect compententi si foarte necesari, intelegatori si cu pasiune pentru a furniza cele mai bune servicii cetatenilor pe care ii servesc.
„metrici simple.”
Absolut de acord.
„Câți trec clasa.”
Toti! Trebuie doar sa da un pic de spaga, ce naiba…
„Câți iau BAC-ul.”
Asta e mai complicat, ca dureaza vreo 12 ani sa obtii metrica asta. In plus se aplica ideea de mai sus.
„Câți iau note mari la olimpiade”
Eu sunt picat din luna. Ce plm e olimpiada?
Metrici simple:
-Abseteism la ore.
-Abandonul scolar.
-Numar de gravide.
– Tziga,,, copii recuperati dupa abandon scolar.
Metrici mai complicate:
-km de microbuz platiti de primarie/primiti ca sponsorizare ca sa aduci copii la scoala
Metrici si mai complicate:
– Feedback 360:
„Profu’ meu e cool 9/10”
„Profu’ meu e al dracu 6/10”
„Proful meu e si cool si al dracu dar invat ceva de la el si pot sa raspund la intrebarea asta doar daca reusesc sa citesc cum trebuie o intrebare complicata 10/10”
– Teste nationale gratuite (si unde se poate chiar anonime) Asemanatoare cu testele Pisa.
Se mai dau note la purtare si religie. Alea nu-s metrici.
In plus: bugetul de cheltueli public pe site-ul primariei.
Vali, tu zici că ai o oarecare legătură și că știi un pic mai multe. Ia în considerare & asta:
– Scoaterea adeverințelor/gradații de merit, nr de credite, pe cursuri.
A fost știrea aia, cum că niște sute de cadre didactice au făcut un curs cu/despre numerologie. Toți au râs, s-au enervat, dar cu excepția celor din sistem & unor terți, a fost vorba de adeverințe, gradații de merit.
Da, da, da!!!! Am participat la conferinte/cursuri de mi s-a acrit. Asta pentru amaratul ala de calificativ de la sfarsit de an. O singura conferinta mi-a placut. UNA!
Cursurile sunt o porcarie. Un cacat. Se vaneaza adeverinte in prostie!
uitasem de asta. bine că mi-ai adus aminte, să fac articol separat.
Era sa pic bacul la informatica pentru ca profesoara era si director si nu dadea pe la ore. A trebuit sa bag niste meditatii ca la scoala o ardeam pe starcraft ca doar eram singuri in clasa.
„Câți trec clasa. Câți iau BAC-ul. Câți iau note mari la olimpiade. Managerul decide apoi ce e de făcut.”
1.Pina prin clasa a VIII-a cam toti trec… Nu sunt invatatorii / dirigintii atit de idioti incit sa-sitaie singuri craca de sub picioare
2.La BAC se vede clar punctul 1.
3.Olimpiadele sunt cam zero barat. Ai citeva sute de elevi – toti de la licee bune/ foarte bune – care concureaza intre ei. Si citeva sute de mii de elevi care ies analfabeti functionali.
Schimbata radical programa scolara cu accente pe lucrurile care se cer in prezent si eventual urmatorii 10-15-20 de ani. Testul Pisa sa fie folosit ca exemplu in momentul in care se dau teze / lucrari de control.
4.Reintroducerea treptelor de liceu. CU EXAMEN de admitere la liceul unde elevul doreste sa se inscrie. Repartizarea computerizata este o mare mizerie si e facuta pentru a facilita accesul celor ce isi pot permite sa-si cumpere notele mari in scoala generala.
Nimeni nu este obligat sa termine 12-13 clase.
5.Reinfintarea liceelor tehnologice si a scolilor profesionale, eventual in colaborare cu firme private care cer o anumita meserie. Electricieni / instalatori / etc. Programa sa fie adusa la zi, elevul invatind nu sa dea la pila ci cum functioneaza, de exemplu, o imprimanta 3D
6.Managerul sa fie MANAGER In momentul actual, cea mai simpla metoda de a dota o scoala/ liceu e sa ceri bani de la parinti… nu SA FACA ROST de ei de la primarie / sponsori.
7.Calitatea actului didactic – profesorii care iau note mici la titularizare (sub 6) sa nu aiba ce cauta in invatamintul de stat. Un copil educat de un profesor mediocru va fi un elev mediocru.
8.Schimbata RADICAL programa scolara – da stiu, am mai repetat lucrul asta! Pe citi din generatia actuala mai intereseaza – de exemplu – ce trairi avea Bacovia in „Bucăți de noapte”??
Profesorii nu vor sa fie analizati pe rezultate, ca prostii de la privat. Ei vor sa treaca timpul, sa se planga si sa bage meditatii.
Daca maine se desființează inspectoratele, profesorii ar fi primii care ar protesta