În octombrie scriam despre cum liberalizarea pieței energiei electrice este o altă schemă de îmbogățit furnizorii. Au trecut doar 2 luni de atunci, și astăzi aflăm cum pentru unii consumatori prețurile vor crește cu 26%, în urma acestei „schimbări în beneficiul consumatorilor”. Momentan, cică doar pentru cei care nu au aflat că pot schimba furnizorul. Cu puțină răbdare, creșterea prețului o să ajungă la toți. Nu vă îngrămădiți, consumatorul pierde aproape mereu. Chiar și atunci când crede că câștigă.
Pe la 1760, înainte de Revoluția Franceză, înainte ca Adam Smith să-i fure ideile, nu neapărat geniale, lui Turgot – cu prenumele Anne, în vremea aia nu se temea nimeni să dea prenume „de femeie” bărbaților -, acesta îl consilia pe Ludovic (coincidență!) să nu mai dea posibilitatea instituțiilor statului să atribuie contracte prin – ATENȚIE – încuviințare directă și plată cash. Pentru că – iar ATENȚIE – acolo era corupția mare. Deci nu s-a schimbat mai nimic în 250 ani. De ce am spera că se va schimba în următorii 200 ani? De ce sperăm că partidul X o să facă bine? Pentru că uităm, pentru că nu ne interesează istoria, pentru că avem Netflix și ne uitam la cum fac unii trafic cu cocaină.
Apropo, sunt zeci de filme și seriale cu traficul de droguri, nu v-ați săturat? De filme zic, că de droguri știu că nu, doar vă văd zilnic prin comentarii.
Mă uit la pozele din mormanul de articole despre cum „acordul cu UK este un succes” și văd numai mutre zâmbărețe. Ce plm o fi așa de bine că o țară a ieșit din UE, când asta e o posibilă catastrofă pentru Europa? Cum au stat ei până în ultima clipă și în câteva ore au reușit să semneze ceva frumos și bun și minunat pentru ambele părți. Cum au frecat țiparu’ luni de zile, plătindu-i pe negociatori – singurii câștigați din toată afacerea asta – cu sume exorbitante, și apoi zâmbete pe toate canalele. Ne doare la bască de aglomerația de la graniță, de oameni care au stat acolo zile întregi, cu marfă perisabilă, cu nopți nedormite. Hai să zâmbim la poză, că tocmai a intrat și al 14lea salariu și bonusul pentru „negocieri duminica”.
Cumva legat de asta, ați văzut articolul lui Moise despre USR, Plus, Nicușor? Nu vă mirați. E politică pură. Voi dezbateți pe aici moralitatea trecerii pe galben la semafor sau flegmatul pe stradă, dar în politică nu există moralitate. Niciodată. Și nici nu va exista.
Vă doresc un an minunat, indiferent cine e la putere. În viața noastră, noi suntem, MEREU, la putere. Chiar dacă ne e mai ușor să credem că altcineva ne conduce.
O parte din azi am stat sa studiez ofertele.Tinmar Energy suna bine la o prima vizualizare a ofertelor de pe site.La pachet e mai ieftin decat EON(0,4 abonament pe zi e o haiducie peste care nu mai pot trece).Am dat sa intru totusi pe ANRE sa compar ofertele si sa vad ce valori au cogenerarea,certificate verzi, transport & distributie si ce-o mai fi) si pauza.Nu functioneaza.Nu afiseaza nimic la comparator. Chiar si acum cand scriu situ-ul ba se incarca ba nu…Sherif, tu spuneai acu’ ceva timp ca te-ai mutat la Tinmar.Daca mai e cazul, cum e ? Ceva romanisme pe parcurs ?
Indiferent cum sunt preturile acum, ele se vor „organiza” la fel ca la alte servicii (mobile, internet etc): furnizorii se vor „bate” in anumite momente ale anului pentru a atrage clientii altuia, cu oferte care sa-i tina pe consumatori captivi 2-3 ani, pentru o reducere de 10% a pretului mediu de pe piata. Si nu se vor bate niciodata in acelasi timp. Consumatorii exista, no matter what! Au nevoie de servicii si vor plati orice pret, oricum, altfel se strica carnea in frigider. Trebuie doar sa gasesti momentele in care sa salti preturile, in hop-uri care sa poata fi asimilate de consumator. Incepi cu articole in care „pretul energiei a explodat, pe fondul lipsei de carbune in Africa”, „minele de uraniul au fost nationalizate si exporturile oprite”, „vântul a disparut din zona cu cele mai multe eoliene”, „un nor negru sta de mai bine de doua luni deasupra celui mai mare parc fotovoltaic din desertul Olteniei”… chestii de genul asta.
@Marioux, cogenerarea, certificatele vechi, transport si distributie au aceleasi valori indiferent de furnizor.
Singura diferenta este la pretul de furnizare.
Cand ai studiat ofertele ai vazut si ca pretul ala bun e daca consumi sub 150kWh? Eu in decembrie am boxat 290, 180 si 200 kWh in 3 apartamente de bloc deci nu ies mai bine fata de furnizorul actual la care m-am mutat de vreo 2 ani. Si cu work-from-home, cu problemele cu caldura din Bucuresti nu stiu cati se incadreaza sub 150 pe luna.
vin vești și mai bune:
Guvernul Cîțu discută în ședința de astăzi, în primă lectură, un proiect de ordonanță de urgență care ar scoate prefecții și subprefecții din categoria înalților funcționari publici și transformarea lor în demnitari, au declarat pentru G4Media.ro surse guvernamentale.
Am inteles ca a disparut si IDEEA de a discuta pensiile speciale, de unde si-au facut campanie pe tema asta. Pai cum, acum ca sunt „ei” la putere, sa-si taie singuri pensiile? Si tot asa. Noi o sa tot avem subiecte de discutii, ei tot vor continua sa incaseze salarii si apoi pensii. Nimic nou sub soare.
Foarte bune chiar,pentru ca de acum prefectii si subprefectii vor avea si ei pensii speciale,plus grila de salarizare diferita de ce e acum.
De ce sa te lupti sa nu mai ai pensii speciale,cand poti adauga categorii noi?
Proiectul ordonanței discutate prevede că poate fi numită în funcția de prefect, respectiv de subprefect, o persoană care nu a absolvit programele de formare specializată, cu condiția ca în termen de maximum 2 ani de la data emiterii actului de numire în funcție să absolve un astfel de program, precum și o persoană care a ocupat cel puțin un mandat întreg funcția de senator sau deputat.
Asta e pentru aia care nu au mai prins loc in parlament sau senat, a doua oara, sa mai ia si ei o pensie speciala. :)))
La multi ani Fluture si mult succes cu noul tau proiect!
Sa auzim numai de bine!
Numai bine. Succes si tie in orice faci!
Sa-mi mai spuna cineva la munca ceva de Due Date depasit ca le spun si eu cum au facut astia acordul pentru Brexit, pina nu s-au blocat granitele n-au miscat nimic si apoi l-au scos din fuga calului.
le zici sa-l sune pe Boris si sa nu te mai deranjeze pe tine ca si asa esti in intârziere!
Am intrat pe grupul de facebook al adevaratelor vrajitoare tamaduitoare din Romania si e liniste deplina. De aici trag concluzia ca anul ce va urma va fi un an linistit. Am intrebat de scumpirea curentului si singura care mi-a raspuns a fost Excalibura-Patagonia Sjöberg (e jumate rroma si jumate suedeza) intreband sec „-Corentul e pe bani la romani?”.
Astept 2021…
Am vândut din toamnă pînă acuma zeci de „rezistenţe” de reşou, convectoare şi calorifere pe ulei şi sute de metri de FY de 2.5 … „dă-mi de ăla grosu’, boss, să reziste” la suedejii din blocurile sociale unde contoarele sunt de formă şi ăia de la Enel merg acolo doar însosiţi de jandarmerie. Azi am văzut maşina de pompieri cu sirenele pornite în zonă semn că un suedez nu şi-a calculat bine puterea totală consumată şi împrumuta curent cu fire mai subţiri.
Ciao,
Doar niste observatii:
– cu pana la 26% mai mult fata de ce? fata de ce plateau pana acum! Ce plateau pana acum? Plateau un pret impus de ANRE. Ce vor plati daca nu trec la piata concurentiala? Pretul nou impus de ANRE. Unde castiga furnizorii?? Nu castiga nicaieri. Acesti consumatori de ultima instanta nu aduc nici un castig furnizorilor si sunt tinuti din obligatie legala, atata timp cat acesta plateste factura ( repet, la pret stabilit de ANRE).
– toti furnizorii isi prefera clientii pe piata concurentiala, nu pe cea reglementata sau sa aiba clienti de ultima instanta. De ce? Din obligatia de a le furniza energie acelora, trebuie sa cumpere energie de unde zice ANRE, la pretul la care zice ANRe. De ce creste acel pret? Pt ca ANRe impune un „cos de energie” prin care sustine centralele vechi ale statului.
– clientii pe piata libera nu au contracte obligatorii pe ani de zile. Pot renunta oricand dupa aprox 30 de zile ( nu mai stiu exact regula).
Bla bla bla. In nicio tara in care s-a liberalizat accesul la alti furnizori de energie electrica NU a scazut pretul. Nu exista nici un motiv sa scazi pretul la ceva ce consumatorul e captiv. Ce poti insa sa faci e sa-i explici ani la randul ca e nevoie de un ANRE cu oameni platiti superbine si ca masura liberalizarii e in avantajul lui, al consumatorului. Dar, in realitate, sa nu se intample absolut nimic in avantajul lui.
Sper ca am reusit sa dau reply unde trebuie. Nevermind.
1. Ideea articolului era ca furnizorii fac un mare business din asta si ca ei au pacalit consumatorii si etc. Ceea ce am vrut eu sa arat e ca ANRE a generat toate aceste lucruri, nu e vina furnizorilor.
2. Clientul nu (mai) e captiv. Are o paleta larga de furnizori dintre care poate alege, ergo nu este captiv. Nu mai este monopol.
2.1 In sensul in care definesti tu ca sunt captivi, sunt captivi si pentru achizitia de masini, carne, etc.
3. Pretul pe aceasta piata concurentiala este determinat de cerere si oferta, ca pe orice alta piata libera. Poate creste, poate scadea: de ex, in ofertele pt cei de pe piata libera, acum sunt preturi mai bune ca la inceput de an 2020.
3.1 Nu contest ca pot forma un cartel, dar exista organisme abilitate pentru a analiza astfel de lucruri.
4. Se poate intampla ca pe termen lung preturile sa aiba un trend crescator, dar poate fi explicat prin multi factori. Si iti dau un singur exemplu: introducerea energiei regenerabile pe piata, implicit plata de certificate verzi pentru a sustine aceasta industrie. Furnizorii sunt obligati (toti) sa aiba o anumita cota de certificate, trebuie sa isi recupereze acest cost, prin urmare creste pretul la energie.
5. Si daca tot am vorbit de alte componente in factura de energie: deseori se compara valoarea facturi de azi cu valoarea facturi de acum X luni, fara a tine cont de ce se afla in acea factura: certificate verzi, taxa de cogenerare, etc si etc. De putin ori se compara pretul energiei si nimeni nu o face public, sa nu aiba vreo surpriza si sa nu dea bine in ziare.
6. Se intampla ceva in avantajul clientului? PAi, depinde de client. Daca o anumita abordare nu este pe placul unui client nu inseamna ca altii nu o imbratiseaza.
7. Desi intru zilnic, comentez extrem de rar. Am intervenit acum pentru ca acest subiect nu este inteles deloc si este scos din context. Nu vreau sa castig acest argument, informatiile sunt libere pe net pt cine are timp de cercetare. Asadar, va urez tuturor un an asa cum vi-l doriti. La multi ani si abia astept sa va citesc in continuare!
Fane, iti multumesc ca ai iesit din rezerva si ai comentat.
Daca ceea ce ai spus tu este ceea ce gandesti – fara sa ai vreo afiliere cu Anre sau vreun furnizor – mi se pare grav ca nu ai aflat nici pana azi cum functioneaza capitalismul. Monopolurile, duopolurile si cartelurile sunt astazi NORMA, in nici un caz exceptia. Si totul cu ajutorul statului sau a unor organisme afiliate statului (semi-private sau gestionate de stat cu banii privatilor care constituie cartelul).
Singurul avantaj al acestei liberalizari este ca poti rezilia contractul mai usor. Dar pe piata vei gasi mereu aceiasi furnizori care se vor intelege asupra pretului. Intr-adevar, pana acum pretul a fost impus de ANRE, dar nu in defavoarea furnizorilor. Supriza, nici unul nu a dat faliment, toti au facut profit si au avut bani de investitii. Liberalizarea pietei este pentru ca ei vor sa aiba mai mult control al profitului pe care-l vor face de acum incolo, dar este prezentata, inclusiv de stat, ca pe un avantaj real al consumatorului. Aceasta liberalizare a avut deja loc in alte tari, Franta e una dintre ele. Preturile nu au scazut. In afara de oferte temporare pentru a-si fura clienti unii altora, cartelul exista si lucreaza in limitele stabilite de el. Mimeaza, cu ajutorul statului, o piata concurentiala, in « avantajul » consumatorului.
Cat despre variatia pretului in functie de bursa energiei, te rog sa nu fii naiv. Multi dintre furnizori sunt si producatori, pretul nu este un pret concurential, reflecta doar cat s-a gandit cartelul ca poate intinde coarda la momentul T. Idem alte piete concurentiale, vezi cum e piata cerealelor s.a.m.d.
La noi în piața de capitalism dîmbovițean întotdeauna prețurile (la orice) au fost ridicate pîna la limita superioară a suportabilitații. Apoi cînd consumurile au inceput să scada sau a apărut mîrîieli, o mică ”ciupeala” în jos, ca să se simtă clientul satisfăcut. Ca-n bancul cu suedezul și capra în casa aglomerată, absolut la fel peste tot.
”Concurența” a fost mereu la ”mica înțelegere” între șmekeri, vezi ca exemplu mai popolar Vodafone si restul din trecutul nu foarte îndepărtat.
@fane bine punctat. Am contract la un furnizor, la care pentru 200 de KW pe luna am plătit 128 Lei. Acum, actualul furnizor decide ca trebuie sa plătesc cu 17% mai mult de la 1 ianuarie, asa ca după consultarea ANRE și o buna documentare, aleg alt furnizor (contract pe perioada de 1 an de zile), în care la cei 200 de KW consumați voi plăti 125 de lei.
Toată trecerea am făcut-o în dimineața aceasta, pe laptop în aproximativ o ora și jumătate.
Dacă după un an și viitorul furnizor va alege sa îmi schimbe tariful, voi migra la altul.
Și, da, dacă ești comod te vei alege cu o scumpire, pentru ca furnizorii la care ești afiliat pe asta se bazează (ignoranța consumatorului, coroborata cu vârsta lui).
In lumea frumoasa a lui Gheorghe Popescu, orice om inteligent, ca el, se pune la laptop o juma de ora si rezolva.
In lumea reala, exista sute de mii de gospodarii cu buda-n curte, batrani de la oras care nu au pe nimeni cu laptop, institutii de stat unde nu intereseaza pe nimeni sa ia furnizorul cel mai ieftin. Toate aceste persoane vor plati preturi mai mari, nu pentru ca nu vor preturi mai mici, ci pentru ca nu sunt toti genii cu laptop ca Gheorghe Popescu. Dar pe Gheorghe Popescu nu-l intereseaza asta.
Fluture multumesc pentru articol si pentru ce ai mai comentat pe aici. Am vandut internet 16 ani ( cartier) si stiu destul de bine cum functioneaza clientul/piata. Oamenii au senzatii placute ca e misto sa ai senzatii placute. Si cam atat. In realitate se bucura ca din cand in cand se mai baga si cu vaselina. Vai de lume..
Bai cum va iese voua mai ieftina factura la energie io nu stiu, mie la un calcul simplu pe anre imi ies absolut toate ofertele la un pret mai mare decat platesc acum la 2 luni. Constanta, consum aproximativ 450 kw/2 luni.
Opresti lumina 2 ore in fiecare seara. S-a mai facut.
S-a mai facut numa ca nu voluntar
Pentru Iasi, am pus in comparator consumul pe ultima luna, 260kWh, cu o valoare acum la E-ON de 197ron. Rezultatele incep de la 166ron la Aik pana la 296 ron la Ewind. Sincer instinctul imi spune sa nu ma arunc la cea mai ieftina oferta, asa ca ezit intre Hidroelectrica cu 172ron si Tinmar cu 182. Oricare din ele pare mai ok decat acum la E-ON. Ce pare mai tentant la Tinmar e ca au si oferta pentru gaze, si par mai bine pusi la punct cu partea de digitalizare. Ceva sugestii?
daca nu te prostise enelul sa treci deja la piata libera(la vreo schimbare de contract/titular etc) atunci esti inca la reglementata unde platest i0.59 lei/kwh, ceva ce nu o sa mai pupi vreodata in marea piata libera. zice fluture bine ce zice, si as mai adauga si ca baietii veseli din energe au toata presa in buzunar, astfel ca toti tac si uita sa mentioneze ca oricum ai da-o de la 1 ianuarie cresste pretul enrgiei cu 10 pana la 30 la suta.
@boris contract făcut la Hidroelectrica în dimineața aceasta, 0.522/kw(fără TVA) , cu toate taxele incluse (certificate verzi etc.) fără tva.
Electrica furnizare dorea sa îmi schimbe tariful de la 0.53(fără TVA) , cât este în prezent, la 0,63(fara tva)
adica 0.62 cu tva vs 0.59 cu tva acum
Asta cu coruptia e un moft al lumii moderne. In trecut era ceva perfect normal ca functionarul cutare sa-ti perceapa o taxa. Era treaba lui sa dea suficient mai departe ca sa nu fie inlocuit. Evident ca fiind dictatura exista interesul sa nu se fure prea mult, ca erau banii regelui. Acum, ca nu sunt banii lor, ar trebui sa stea poporul, si alte institutii, cu ochii pe ei.
Mi-ar placea ca si impozitele si taxele platite de mine sa fie un moft si sa le platesc cand am chef, sau cand vreau sa-mi fac un moft
Pai sunt optionale si alea. Nu vrei sa platesti, nu platesti. N-au ce sa-ti faca. Daca n-ai nimic, n-au ce sa-ti faca.
Aceleași probleme se perpetuează de mai bine de 2000 de ani si daca nu s-a putut rezolva pana acum nici pe viitor nu cred ca exista o sansa reala.
In anii 50 americanii bateau moneda pe investiții in energia nucleara astfel încât curentul electric sa fie „to cheap to meter”. Dupa 60 de ani facturile vin in continuare fara niciun stres.
Englezii la fel, in anii 50-60 au facut centrale nucleare chipurile pentru obtinerea ieftina a energiei electrice dar reactoarele alea consumau din reteaua nationala pentru a produce material nuclear pentru bomba atomica. Prosteala pe fata.
Acum fac la fel cu energia verde, solara, eoliana, etc. Nu mai zicem de romani care au reusit performanta absoluta, faliment la hidrocentrale.
„……dar reactoarele alea consumau din reteaua nationala pentru a produce material nuclear pentru bomba atomica ”
Ai macar o MINIMA idee de cum se obtine „materialul nuclear”pt bomba atomica sau vorbesti ca sa te afli in treaba ?
Bai, am mai citit una alta, nu-s chiar asa de prost.
Uite aici, asta e complexul ce papa curent din reteaua nationala pentru a produce material nuclear. https://en.wikipedia.org/wiki/Sellafield
Era un complex ce avea mai multe roluri fiind si prima centrala nucleara operationala comercial. Cand dadeau drumul instalatiei de reprocesare a combustibilului nuclear uzat centrala nu acoperea consumul si sugeau curent si din reteaua nationala.
Bonus, uite si cum se proceseaza materialul de care ziceam. Sunt mai multe metode, asta e una din ele.
https://en.wikipedia.org/wiki/Sellafield#Windscale_Piles
E si un documentar ce aduce in discutie problema asta https://youtu.be/gKg1l-yiEG8?t=1
Sunt faine calculele de cost la mașini electrice. Cred că deja pregătesc taxe pt curent de amperaj mai mare.
Articolul lui Guran îți dă o greață……
Să fim sănatoși! La mulți ani!
pe noi, ca persoane, nu ne conduce nimeni. lumea in care traim insa…
Eu vreau un follow-up oficial la cei care si-au dat demisia sa nu prinda pensie speciala.
A fost un « election stunt » daca-l pot numi asa. Vor lua pensiile.
Nu chiar, fluture. Cei de la usr chiar și-au depus demisiile, la timp, cu dosar cu șină, toate cele, pe când restul doar au declarat că o vor face, dar nu au făcut-o.
Rezultat? Cei de la usr nu vor lua pensia pentru mandatul 2016-2020, pentru că nu este complet, iar ceilalți o vor lua (dacă nu avem noroc să fie desființate, evident).
Da, știu, Barna, circ, toți sunt la fel etc. E mai simplu așa, înțeleg.
Eu eram in piata concurentiala de ceva timp, probabil de cand am schimbat contractul. Cand am semnat era super OK, acum descopar ca e mai scump chiar si fata de ofertele pe piata „universala” (am platit 0.40 lei kwh in ultima luna + taxele de extractie, certificate verzi, etc, etc).
Am cerut sa trecem pe Enel Fix Online, e mult mai avantajos.
Tinmar au ofera buna doar la un consum de pana la 150 kwh pe luna.
În primul rand la mulți ani! 2021 sa fie mai bun pe toate planurile pentru toată lumea.
Legat de povestea cu liberalizarea energiei ai dreptate, în câțiva ani pentru același consum vom plăti de 3 ori mai mult. Acum este doar preludiul, după ce se va „simti” piata mai bine tarifele se vor standardiza. Ca e bine sau rau pentru cetățenii de rand încă nu știm. Totusi abia aștept sa vad cum se va face frigul pentru atingerea diverselor cote de dioxid de carbon stabilite de idioții de la Bruxelles.
Nimeni din actuala clasa politica nu vede ceva mai mult de maxim 2022. Din cauz asta toate planificării sunt „blocate” în acel an. O sa fie interesant sa nu zic dificil felul în care noi ca tara vom pierde mai mult din cauza politicii ecologiste-stangiste stabilite de geniile de la Bruxelles.
În rest doamne ajuta la toată lumea și 2021 sa fie de 1000 de ori mai bun ca 2020!
Eu crecă sunt parte din procentul ăla care nu ştia că se trece de la 1 ianuarie 2021 de la piaţa reglementată şi trebuie neapărat să fac contract pe piaţa liberă şi am aflat pe 28 decembrie că e termen limită până pe 29 şi dacă vreau să fac online trebuie să trimit scanate cu limită de MB, contract de apartament, buletin, certificat de căsătorie&naştere sau deces + poză sau la ghişeu vieţii. Nu am reuşit să fac asta şi :
Am primit azi meil de la Enel care zice că o să-mi trimită o ofertă standard care poate fi diferită de aia promoţională.
Plm, ori scot din priză beculeţele din brad, ori mă duc în vacanţă în Zanzibar de Crăciun de banii ăia.
AiK inteleg ca are cea mai avantajoasa oferta si atunci producatorii de energie, le-au reziliat contractele.
Binefacerile capitalismului, puse in practica de dreapta aia de care se plang toti ca nu exista, ca nu se uneste, ca nu pe dracu sa o ia.
Dreapta niciodata nu va face si nu isi va dori nimic bun pentru cetateanul de rand.
Ce PSD, daca Ceausescu se trezeste din morti si candideaza in 2024, il votez.
4 ani de socialism pe model nordic ar face minuni pentru Romania.
Modelul nordic de liberalizare, nu?
https://indodii.ro/nordicii/