Unelte și muncitori – nepăsarea

Chem niște băieți să îmi  toarne niște beton în beci, peste pământ, că am de pus o masă și alte chestii acolo și vreau să fie terenul drept.

Nu știu dacă știți, dar pe aici nu trebuie să stai pe lângă muncitori și să-i păzești, cum e în Regat. Le dai ceva de făcut și ei fac. Dar am stat pe lângă ei pentru că șeful de echipă e tinerel și e o conversație plăcută. Eh, și în timpul ăsta mă mai uitam la oameni, ca să fur meserie, că nu se știe niciodată când vreau să intru pe nișa influencerițelor de biuti și am nevoie să știu să fac o fundație sau să lopătez niște machiaj.

Faceți exercițiul ăsta și veți vedea de ce la noi nu sunt mai multe business-uri mici de echipe de construcții, deși sunt necesare în piață. Genul ăsta de lucrări, o asfaltare, o construcție mică, magazie ceva, o amenajare de grădină… Oamenii nu au deloc grijă de uneltele cu care lucrează. Inițial am zis că doar cu ale mele se poartă rău, dar nu, la fel făceau și cu ale lor. Una e să trântești lopata pe jos, alta e să trântești un amestecător de beton. Nu doar diferența de preț, ci și diferența de sculă. Da, până la final au stricat ceva.

De aia nu poți să-ți faci echipă și să faci treabă. Că oamenilor nu le pasă de uneltele cu care muncesc, ceea ce face profitul inexistent într-un asemenea business. Dacă trebuie să cumperi constant chestii care se strică, la un moment dat realizezi că nu merită și că pierzi prea mulți bani.

 

 

bricolaj-24

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

60 comentarii

  1. Trebuie sa bage un stimulent lunar de unelte nestricate. Uite, ai 100 lei bonus la luna daca uneltele sunt in stare buna, curate, toate. Sau altceva, penalizare, dar daca ar baga penalizare ar pleca mai repede oamenii.

    00
    • Ei, pe acesta idee se merge și în șantierul naval… Pentru purtarea echipamentului individual de protecție, primești o primă lunară să porți casca, ochelari, antifoane, salopeta curată ( de la firma, nu din alte părți), bocanci și probabil mai nou mască.
      Firește există și sancțiuni de anulare a bonusului, daca nu respecți normativele.

      În mare sistemul asta de bonificație, face omul sa fie mai deștept că maimuța…că e jn folosul lui oricum, dar nu este comod sa le porți până îți cade de la 20 de metri un șurub de 60 de grame ( în cel mai bun caz).

      00
    • Bravo, bună atitudine. Adică eu reușesc să te angajez, să-ți dau salariu, să plătesc taxe, să fac rost de clienți și contracte, să-ți ofer uneltele necesare să poți lucra și tu vrei bonus să nu le strici din prostie sau rea-voință. Fix ca cei care vor „salar” doar pentru că sunt prezenți la „servici”, dacă aștepți și rezultate trebuie bonus…

      00
    • @Eugen, pai daca vezi ca asa nu merge, mai incerci si alte artificii de genul acesta.
      Cred ca e foarte greu pt muncitorul roman sa-l educi pe tema asta, pt ca el are o durere in pla fata de munca si respectiv fata de uneltele cu care lucreaza.

      00
    • Merg să m-angajez la bancă. Oare-mi dă stimulent lunar ca să nu fur din banii clienților? :D

      00
    • @Eugen: priveste bonusul ala ca pe o penalizare de 100 de lei pentru cei care strica unelte.

      00
    • john: asta cu furatu’ s-ar putea sa fie cerinta la banca :D

      00
    • clasica cu pomanagiul roman …sa-i dai ceva pe langa salariu.

      00
    • Pe afara am tot auzit povesti ca tre sa ai sculele tale ca sa prestezi…oare e din cauza asta?

      00
    • @Eugen Cum se face: Cat le dau salariu? 3000 de lei, bun nu le dau 3000 le dau 2500 si le spun, uite e 2500 dar daca porti echipamentul de protectie ai un bonus de 500 de lei si ajung la 3000, win win. Toata lumea happy. Ala crede ca el ia bonus lunar tu esti fericit ca n-ai mortaciuni pe santier.

      Repede te-ai trigaruit. Calmate hijo :))

      00
    • Prin lege, angajatorul este obligat să ofere toate echipamentele, masurile și instructajele privind sănătatea și securitatea în muncă, respectiv angajatul este obligat să le poarte, să le respecte și să le urmeze. Faptul ca legea e considerată opțională de mulți angajatori și angajați e subiect de altă discuție. Drept urmare, nu e cazul de nici un bonus.
      Bonus vine atunci când performanțele sunt peste înțelegerea inițială: a turnat 2.5mc de beton în loc de 2 pentru că n-a pierdut vremea pe telefon și la „țigare”.
      Subiectul articolului este altul: nepăsarea față de unealta care îți aduce pâinea.

      00
    • Sau ii pui sa inceapa sa-si cumpere uneltele. Nasu’ lu’ fie-mea are o franciza Snap-On. Is niste scule, zic ei bune, cu garantie pe viata. Asta inseamna ca si costa de te rup. TOTI mecanicii auto cu care lucreaza sau aia de la diverse ateliere de reparatii trebuie sa aiba sculele lor. Le iau in rate, platesc ani buni la ele. Sa vezi ce grija au, cand o trusa de scule costa de la cateva sute la cateva mii de dolari.

    • De ce este neapărat nevoie de un stimulent? De ce trebuie sa te penalizeze cineva pentru ca nu ai grija de scule?

      00
  2. „Chem niște băieți să îmi toarne niște beton în beci”

    Amator :) Cu o betoniera, 1t de nisip si 30 de saci cu ciment te descurcai singur.

    (zise unul care a turnat 20mp de ciment in beci, munca mai grea ca la sala)

    Mi-a luat 3h sa ma prind cum se asambleaza betoniera vietzii, si inca pe atata sa fac cum trebuie cimentul (intai pui apa in betoniera, pe urma restul, nu invers), prima betoniera de ciment a ajuns jum’ate pe jos, de-astea. Da’ a iesit fain pana la urma.

    00
    • Amator.
      Io am folosit Baumit TrockenBeton 30 și am avut nevoie doar de-o găleată și un mixer. Betonul se uscă-n 3-4 ore. L-am folosit cu succes la fundație și centură pentru garaj, terasă. Văd că se găsește de cumpărat și-n România. ;)

      00
    • La firma unde lucram înainte s-au pierdut niște scule scumpicele.
      Ce-a zis fostul patron, băiețaș totuși: toți șantieriștii sunt penalizați cu 60 de euro fiecare, deși valoarea reală este de câteva ori mai mare decât suma adunată din penalizări.
      Boon. Faza era că ne-a luat banii fix într-o perioadă când nu existau contracte. Și-a usturat rău în dos.
      Așa, ca să nu mai fiu taxat și pe viitor, mi-am luat de bază ce îmi trebuia mie in ce făceam. Cele mai frecvente.
      Nr 2: nu vii la mine în casă să faci treabă cu sculele mele și să te mai și plătesc. Eu când mă duc la om acasă mă asigur că am tot ce îmi trebuie, să duc la final munca.
      Și-a întâmplat cu băiatul care mi-a schimbat centrala să nu aibă la el o filetanta pentru niste auto-forante.
      I-am dat benevol de la mine ce scule i-au trebuit ca să nu se mai ducă nus unde, să mai piardă vremea. La final mi-a lăsat 50 de lei din manoperă, pentru că l-am scutit de niște chestii.
      Așa da băiețași.
      Nu înțeleg ce cauți în piață daca cerșești scule la proprietar. Amin.

      00
  3. Poate ca timplul petrecut cu echipa de muncitori a fost placut dar nu era mai simplu, mai rapid si mai placut sa iti faci tu cofragul, sunt convins ca te descurcai fara probleme, si apoi sa aduci o betoniera cu, sa zicem, 2 mc pe care il turnai si gata, la pret cred ca tot pe acolo ieseai

    00
  4. nu fac asa numai cu sculele ci si cu materialele, de cate ori am avut mesteri, in urma lor, cand faceam curatenie, strangeam din 5 saci aruncati de CM11 inca jumate de sac.
    sau pt ca ii bate matematica nu stiu sa estimeze si cumpara ori putin ori prea mult, am avut o data estimare de la unul sa iau 17 saci de ceva. m-am dus in magazin, m-am uitat pe sac ce recomanda producatorul, am mai pus peste de la mine 20% si am cumparat 13 saci. in final au fost necesari 10 si jumate. daca luam ca prostul 17 saci…. nu doar banii dar si spatele meu….

    00
    • @Claudiu: titlu mare-n ziar și pe burtiera emisiunilor de știri: blogger foarte celebru a fost prins că tortura cu pana de vulpe o influensăriță la tălpile goale. Ea plângea, în loc să râdă. Făcea live la mascara, direct de pe masa de tortură. Blogger-ul abia ce obținuse o sponsorizare-n topoare și alte unelte electrice. :D

      00
    • Adica au fost necesari exact cat recomanda producatorul :D

      00
    • in functie de magazinul de la care achizitionezi.. de obicei poti returna materialele ramase in plus (evident, sac intreg, nu desfacut).

      00
    • există magazine de bricolaj care-ți primesc înapoi chestiile nefolosite. Bineînțeles, neîncepute, în stare bună, în ambalajul original.

      00
    • PS. Și se dau unii de ceasul morții că ce le trebuie matematică ălora care nu vor să meargă la liceu/facultate. Uite la ce le trebuie matematică

      00
  5. poza e de la tine din beci? f misto aranjate sculele

    00
  6. In stanga e toiagul lui Moise. Cand iti lipseste o scula, sau e stricata, lovesti cu toiagul si se transforma intr o scula utila!

    00
  7. Predat uneltele functionale cu proces verbal catre angajat. La final de tura preluat echipament, daca este in stare buna nici o penalizare, daca este distrus imputat la remuneratie costul uneltei amortizate din contabilitate, au mama ce va ustura ca este mai scumpa valoarea sculei decat pe olx la mana a doua. Se poate, doar sa se vrea ceea ce nu se doreste in romania.

    00
  8. Doua lucruri:
    1. Se poate obtine o lista cu sculele de pe panou?
    Eventul codurile sculelor.

    2. Depinde de mesteri.
    Am chemat o persoana sa taie lemnele si mi-a cerut topor.
    Am avut constructor care a venit dotat cu tot ce ii trebuie. Pana si materialul de constructii l-a comandat el.
    Si bineinteles gama intre ei.
    Auzi, da’ ciocan nu ai?
    Auzi, da’ o surubelnita nu ai?
    Omul ce taia lemne a si plecat cu unul din topoare. Da, l-a furat.
    Ca sa nu zic de aia ce vin fara scule si se plang de ce scule le dau.

    00
  9. La noi nu se obisnuieste ca fiecare mester sa aibe sculele lui? Adica cumparate de el, nu de angajator.

    00
    • Da, singura soluție funcțională pe care am văzut-o pentru asta a fost: vă cumpăr scule bune, dar sunt ale voastre; dacă se strică și nu mai aveți cu ce lucra, nu mai luați bani.

      00
  10. “Chem niște băieți să îmi toarne niște beton în beci” peste cadavrele astea 3 ca nu mai aveau loc in congelator de celelalte.

    00
  11. Gresala mare sa nu stai langa ei chiar si in Transilvania. Degeaba le lasi scris ca rezultatul final nu o sa fie asa cum vrei tu. Pe urma de fiecare data cand vezi chestia aia o sa iti aduci aminte… ani si ani :D

    00
  12. Meseriasul care si-a facut peretele ala musai ca sufera de OCD. M-as duce noaptea in atelier la el sa i le amestec pe toate :)

    00
  13. Mie mi-a trimis unul niște băieți să dea glet și var. Nu aveau un șpaclu la ei, mă trimiteau pe mine să le cumpăr trafaleți. În prima zi au amestecat gletul cu un băț. A doua zi le-a dat un mixer, după ce am vorbit cu ”șeful”. De fapt, ei erau subcontractați (adică erau niște băieți din provincie, care lucrau la negru pentru băiatul cu firma) și nu aveau nimic, decât hainele de pe ei.

    Pe de altă parte, am avut alți meșteri care lucrau la rezidențiale și mai făceau lucrări după program. La lucrările astea veneau cu uneltele de la firmă.

    00
  14. Bine, hai ca incep eu: stii ca in beci trebuie sa fie pamant? Daca torni ciment nu mai e beci….s.a.m.d.

    00
    • da’ ce e? Pivniță?!
      Taică-meu a turnat beton în care a băgat cioburi- lăsate mari de la sticle și borcane mai groase. Indiferent ce a făcut până atunci, inclusiv ciment chior, n-a scăpat de șobolani.

      00
  15. ai autorizație de construcție pentru beci? studiu de impact? acord semnat de la toți vecinii pe o rază de 500m?

    00
  16. Nu mai bine faceai o intalnire cu comentatorii de aici de pe blog ? Cata bere si mici se pot consuma la o asemenea petrecere ?!
    Bine, ii zice team building sau pe acolo, poate existau doritori;
    Si ca tot e la moda merge si cu bring your own device / equipment ca suna dubios scula;

    00
  17. >>COFRAG de oua si COFRAJ pentru beton.
    Nu, cofrag e doar la tara.
    Cofraj de oua si cofraj de turnat betoane.
    https://dexonline.ro/definitie/cofrag
    https://dexonline.ro/definitie/cofraj

    00
    • De aia nu se mai bagă nimeni la lucrări mici care ştiau că-i zice cofrag la tiparu’ ăla de lemn în care se toarnă beton pentru că sunt firme care angajează doar absolvenţi de facultate de arhitectură să-ţi facă o fundaţie sau să toarne beton într-un beci.
      Parcă-l şi văd pe unu de ăsta cu dex’u în mână vorbind cu Gigi, şefu’ de echipă:
      – Şi cum efectuaţi lucrarea ?
      – Şefu’, facem un cofrag din scândură şi în el turnăm betonu’.
      – Nu, nu. Uite scrie la dex că se face cofraj prima dată.
      – Păi şi io ce am zis ?

      00
    • – Oh, gogule, de cand nu ne-am vazut. Care e mai e viata ta?
      – Sunt ok, am terminat masterul la Litere anul trecut.
      – No, bravo ma. Acu’ hai, pune mana si umple COFRAGUL ala cu beton, ca nu se umple singur

      00
  18. in alte tari, echipele de muncitori au sculele lor, platite din banii lor. le strica, nasol moment

  19. Ăia cu care am refăcut eu apartamentul de 3 ori(o firmă) într-un an, 2019, nu prea aveau scule. Șeful îmi zicea că ori le distrug salahorii, ori le fură.
    Cand au plecat de la mine vroiau să adune tot, ciocan, cutter, spacluri, șurubelnițe, boloboace… cumpărate pt renovare de mine.
    Electronicele le cărasem în saci cu o lună înainte, dar tot au luat incarcatoare huawei, rucsac samsonite, parfumuri de o mie euro…..
    Salarii io platitte, șpagă io, mâncare io, țigări io, băutură io…. și tot au furat.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Alte linkuri (mostly NSFW)