Mi-a venit ceasul cu DCF-77

După discuția de aici am cumpărat două ceasuri Bresser. Pentru că mai aveam ceva în colet, au întârziat destul de mult, și au ajuns azi.

Am pus bateria după ce am scos anterior acul, a făcut un tur complet de 12 ore și apoi am așteptat vreo 10 minute și nimic. Am apăsat pe REC ca să forțez căutarea semnalului, s-a mișcat după cum vedeți în imagini, s-a proptit la 12 și s-a oprit.

Mișto DCF-77 ăsta. L-am setat manual.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

58 comentarii

  1. Ai luat țeapă și tu! :-)

    01
  2. Să vezi ce mișto o să fie când va prinde semnal și va trece pe ora Germaniei,

    20
  3. Cred ca trebuie sa fii afara ca sa receptioneze semnalul DCF77. Si pe varful unui deal. Si sa faci o rugaciune in timp ce arunci sare peste umarul stang.

    G-shock-ul meu (GW-M5610) nu reuseste sa se prinda semnalul in Bucuresti.

    10
  4. Din pacate, Romania e la limita de acoperire a semnalului.
    Eu am receptor de DCF pe vreo 3 ceasuri: un Citizen de mana si doua statii meteo.
    Statiile nu cred ca au prins vreodata semnal. Citizenul, cam 1 data din 5 la et 10, pe balcon, cu vizibilitate neobturata catre vest (emitatorul e prin Germania).
    Si ce misto mi se parea ideea, cand am dat o galagie de bani pe el…

    00
  5. Am văzut că a scris un utilizator mai sus aceeași chestie, dar ai luat-o ca pe o glumă. Din ce observ, chiar o să se reseteze și o să primească ora Germaniei când o să prindă semnal: https://i.imgur.com/2AQVEVH.png

    00
  6. Nu s-o sincroniza el dar misto fontul si indecsii de Panerai :)

    00
  7. Am avut ceas cu DCF-77 la București, se sincroniza în general noaptea. Toate ar trebui să aibă o setare de timezone, relativ la ora Germaniei, la a meu nu era explicată prea clar, dar un „0” trebuia schimbat în „1” și aia era. Unde stau acum sunt tot cam 1000km de emițător și recepția e un pic mai bună, dar tot noaptea se sincronizează.

    01
  8. Am avut și eu un ceas de genul ăsta, luat prin anul 2000. Cred că tot DCF-77, în manual scria că emițătorul pe unde lungi e pe lângă Frankfurt. Dar nu se putea seta manual. Când îi puneam bateria făcea un tur sau mai multe, apoi se oprea la 12, 4 sau 8 și stătea așa. A doua zi îl găseam reglat. Ori emițătorul ăla nu emite întruna, ori se prinde semnalul doar uneori în București. Îl prindea doar dacă îl lăsam mai la geam. Și da, se dă pe ora Germaniei, dar aia a fost rezolvată românește: acul mic pus o oră mai în față (adică se oprea la 1, 5 sau 9 de fapt). Se dădea singur o oră înainte sau înapoi primăvara și toamna, uneori o zi mai târziu. M-a ținut vreo 15 ani, apoi nu a mai prins semnalul deloc. Nu știu dacă s-a stricat el sau s-a schimbat universul în jurul lui și nu mai bate emițătorul ăla până aici.

    10
  9. trebuie sa-l sincronizezi ca sa-si ia semnalul de la antena din masca faciala

    00
  10. Am avut si eu unul care a mers perfect vreo 4-5 ani de zile dupa care a inceput sa faca exact ca asta al tau. Ture complete si se oprea la ora 12:00 fara sa mai gaseasca semnalul………

    00
  11. Si eu am un Casio de prin 2008 cu WaveCeptor dar nu se mai ajusteaza de nici nu mai stiu cand… poate au uitat aia de la Casio sa plateasca abonamentul la ceasul atomic. Poate asa e si la al tau :D

    00
  12. Sper că ai făcut gluma cu fața lungă și tristă și replica ”nevastă, mi-a sosit ceasul”.

    00
  13. Pla mea, eu caut un ceas din ăsta de perete care să-și „ia ora” prin wi-fi, cine nu are in router wireless prin casă în ziua de azi ?
    Din păcate încă sunt scumpe și nu le găsești de cumpărat pe la noi.

    00
  14. Germania e cu o ora inainte, adica 3:35 la noi e 2:35 la ei.

    00
  15. Semnalul radio este transmis la intervale fixe, nu se sincronizeaza cand ii spui tu. Ce e nasol la astfel de ceasuri este ca daca nu poti seta time zone-ul o sa-ti afiseze tot timpul ora Germaniei. Sper ca are optiunea de dezactivare a sincronizarii macar.

    01
    • Pui o eticheta cu germania sub el si aia e. Ca in filmele din perioada din razboiul rece, cand erau zeci de ceasuri cu orele din diferite zone,ca nu le dadeai bombardeaua fara sa stii ce ora e acolo, ca pateai ca in banc, sunai sa iti exprimi condoleantele dat bomba nu ajumsese.

      00
    • Ceas radiocontroled cumparat din reteaua TCM cand erau pe la noi si se sincronizeaza perfect cu ora Romaniei. Inclusiv in noptile cand se schima ora. Nu are nici un buton, cand se termina bateria îi bagi alta si astepti, in cateva minute se aseaza el singur.

      00
    • Nu stiu ce consideri intervale fixe, dar semnalul are perioada de 1 minut si e transmis continuu.

      10
  16. Eu am cumparat un auriol de la lidl, la roma receptioneaza semnalul doar ca trebuie sa-l lasi afara 10-15 minute.

    00
  17. Dacă îi scoți bateria, va arăta măcar de două ori/zi ora exactă. :P

    00
  18. In Brasov sansa ta este sa receptionezi unda reflectata de ionosfera. In cazul asta, propagarea undei este mai buna noaptea. Lasa-l in curte undeva cu vedere spre nord-vest.

    10
  19. Las’ că te văd scriind un articol „Bricolaj – antenà Yagi cu 5 elemenți”

    00
    • Nu merge cu aia, trebuie bara de ferita cu bobina.
      Dar, se pote asa: iti generezi singur semnalul, cu un raspbery pi sincronizat prin ntp si un emitator facut cu arduino. Nici nu trebuie sa caut, sunt sigur ca exista.
      Bine, poti sa-ti cumperi ceasuri sincronizate prin internet, dar unde e distractia in asta?

      00
  20. La o statie meteo din Lidl, la bloc, in Iasi prinde semnalul noaptea. Scrie in manual ca turnul de undeva pe langa Frankfurt si suntem cam la limita.

    00
  21. Ceasurile cu reglare automata prin unde radio primesc semnale noaptea intre orele 0.00 si 5.00 dar se poate sa fie cam slab semnalul incepand cu jumatatea de est a țării, ideal ar fi sa fie asezat langa o fereastra peste noapte macar la cateva zile ca sa fie receptionat semnalul mai bine

    00
  22. Tutorial modificare pe ora Romaniei:
    – se introduce bateria in el
    – se asteapta sa se seteze ceasul automat la ora 12 fix
    – se scoate bateria
    – se desface ceasul de tot (suruburi spate si/sau carcasa de plastic transparent/sticla din fata)
    – se modifica MANUAL acul orar(orarul?) la ora 1 fix
    – se strang suruburile inapoi / se fixeaza carcasa de plastic transparent din fata
    – se introduce bateria
    – Bitte schön!
    P.S. Ceasul prinde semnal la ora 2, ora Germaniei.
    P.P.S. Tutorial testat de mine in judetul Bihor, ora ramane permament pe ora Romaniei! Intr-adevar, prindea semnal doar daca era afara sau chiar langa geam(geamul deschis).

    00
  23. E semal pe unde lungi, 77,5 kHz, deci trece si prin geam, beton etc. Se prinde si la Istanbul, aria de acooerire e 2000 km.
    Eu am 3 ceasuri, dintre care unul de la Lidl, și toate treceau pe ora Germaniei. Până cand m-am enervat, le-am desfăcut și am taiat firul la antenă.

    01
  24. Întreabă l pe Cristi cu ambalajele, îl reciclam la plastice sau la gunoi normal?

    01
  25. am un ceas digital de la TCM. unde locuiesc nu se sincroniza. asa ca il dadeam unui coleg care statea la et 10 harmanului cu garii si vlahuta si se sincroniza.
    din cate stiu eu noaptea emit si cu putere mai mare la ore fixe.

    01
  26. Eu am doua statii meteo din ala de la Lidl si prin bine semnalul in casa, Bucuresti. Mi-a luat ceva timp sa inteleg ca fusul orar trebuia setat ca diferenta fata de ora Germaniei, eu puneam 2, fusul orar fata de GMT, iar statiile erau mereu cu o ora in fata. Semnalul de la statia DCF din Germania ce poate fi receptionat este cam 100uV/m, iar asta se atinge noaptea. Ziua e cam greu sa receptioneze. Lasa si tu ceasul nepotrivit si vezi a doua zi.

    10
  27. NOU
    #49

    Instalați această aplicație pe telefoanele cu Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=jp.houryo.dcf77emulator !

    00
  28. Pentru astia pasionati de ceasurle sincronizate cu Mainflingen (DCF-77)

    Eu is in Cehia si ambele 2 ceasuri se sincronizeaza fara pbc si merg la secunda.

    Doar ca e o jmecheria, de obicei multe siteuri nu precizeaza in instructiuni, si anume pt alti palmasi care nu sunt pr CET (central european time) sunt modele care au set TIMEZONE (dar is mult mai scumpe fata de cele care isi iau doar ora/data automat)

    La je, la unu din ceasuri , modelu’ fara set timezone era ~40E si ala cu optiunea de set timezone ~52E

    00
  29. Poate o fi ardelenii de vină. Trimite-l în Moldova că-l rezolvăm noi.

    00
  30. Particip si eu .
    Geamul se scoate in doua secunde si au un „pinhole” pe centrul mecanismului care decupleaza orarul de mecanism pentru reglare.

    00
  31. Nemtii e prietenii mei, bunica unguroaica, oricum marchez Anul Nou de doua ori… partikip cu toate fortele

    00
  32. Salut, daca mai aterizeaza careva pe aici cautand informatii despre ceasuri cu sincronizare radio… bun, cetateni din lumea intreaga, exista app-uri, android si ios, care reusesc sa creeze, prin canalul audio, armonica necesara pentru ca ceasul respectiv sa se sincronizeze.
    Eu am incercat cu ClockWave, am dat 9.99lei pe ea si mi-a sincronizat fara probleme G-Shockul. Locuiesc in Bucuresti.
    Search pe net si bafta!
    Las si un link al unui nene pasionat de ceasuri: https://www.youtube.com/watch?v=7oj0o9RvuUQ

    *culmea, app-urile sunt de ceva timp pe piata

    00
  33. Tocmai am luat țeapa asta cu un ceas cumpărat de la XXXLutz (după o zi de experimentare, l-am returnat, de nervi).

    Soluția mecanică propusă de @Razvan cred că e singura care funcționează, dar nu înțeleg cum cei care le importă nu sunt conștienți de această problemă și nu o corectează. Practic, acest gen de ceasuri nu sunt produse pentru piața românească și nu ar trebui comercializate aici, cu excepția cazului în care sunt modificate în masă, după import.

    Mi se pare o mizerie incalificabilă ca ceasul să nu aibă un buton care să permită corectarea PERMANENTĂ a diferenței orare cu +1 / +11 h. Bine, fiindcă astfel de ceasuri oricum nu funcționează decât în Europa, probabil că un corector de +11 h ar fi inutil, dar… @Johnniy Bravo spune, mai sus, că ar exista și modele cu corector de timezone dar, pentru ceasurile ANALOGICE, eu n-am întâlnit nici măcar un singur astfel de caz.

    Cazul acestui produs este interesant: englezii produc astfel de ceasuri conectate la propriul lor emițător radio, majoritatea Europei centrale le poate folosi, fiindcă funcționează după ora Germaniei, deci singurii europeni afectați sunt românii, bulgarii, grecii…

    N-o să mă apuc să le fac celor de la XXXLutz reclamație la OPC, fiindcă singurul efect pe care l-aș obține ar fi o amendă inutilă și descurajarea oricărei entități private de a mai importa, in veci, asemenea ceasuri. Acesta este un caz tipic de produs care trebuie ori „adaptat pentru piața românească”, en masse (importatorul să fie obligat să asigure modificarea, din fabrică), ori pusă condiția să nu se poată importa decât modelele cu corector de timezone.

    00
  34. Rog vedeți soluția problemei aici, am dezlegat misterul:
    https://razvansandu.zando.ro/2022/07/cum-sa-utilizam-in-romania-ceasurile.html

    Pot confirma că ceasul merge foarte bine, după ora României.

    20
  35. Am unul de la Lidl, digital, tot DCF 77… Serverul de la care își ajustează ora e prin Frankfurt. Din câte am citit, ar merge pe o rază de cca. 1500 km. Teoretic, nu s-ar încadra decât Vestul țării.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile