Ocean Conservation Namibia e un canal de youtube al unor tipi care salvează foci de diferite ațe de pescuit, năvoade, și alte prostii pe care activitatea umană le produce/aruncă/pierde în ocean. Un canal interesant, care poate provoca sentimente contradictorii.
Ne iau roboții locurile de muncă? Nu vor mai fi locuri de muncă pentru că vine AI-ul peste noi? Sunt locuri de muncă. Mii, milioane de locuri de muncă sunt. Să curăţăm jegul pe care l-am făcut până acum. Ehe, câte locuri de muncă ar fi!
Nu, nu sunt locuri de munca acolo. Activitatea aia nu produce bani, așa că nimeni n-o sa-ti de-a bani să ajuți puii de foca.
Taxezi producătorii de gunoi sau activitățile care lasă gunoi în urmă ….voilà banii.
Știu, e o măsură nasoală.
Aceste activitati ar trebui finantate de catre guvernele care administreaza teritoriile respective.
@ vasi – guvernele nu finanțează nimic. Doar redistribuie banii încasați sau pe care îi va încasa.
activatea asta e deobicei finantata prin Europa … dar banuiesc ca e vorba de Namibia aici, care parca e prin africa, si daca e vorba de africa si ca tot e sezonul “woke” sa deschidem wiki si sa vedem cine captura si vindea sclavii de prin africa
@Liviu
Păi ți se pare că activitățile ce produc gunoi nu sunt taxate deja? Sunt. Ai tot felul de taxe pe ecologie, de poluare, de pastele mă-sii + amenzi in cazul in care poluezi.
Dar curățatul planetei nu aduce bani. Serios, nu e o activitate care să aducă bani. Așa ca nici o companie nu o sa se bage la așa ceva (nu-i de mirare, nimeni nu vrea să piardă bani) iar guvernele (care colectează taxele alea pe poluare) au treburi mai importante de făcut cu banii (infrastructura, educație, sănătate – in cazul ideal/corupție în realitate). Așa că nu, nu sunt bani, deci pula locuri de munca.
Cel puțin la noi, dacă te referi la timbrul verde, mie mi se pare o glumă. Dar da, în general birocrația poate să facă să dispară banii strânși cu un scop anume mai repede decât să-i folosească pt acel scop.
@Liviu Dacă s.ar taxa activitățile producătoare de gunoi… There, I fixed it for you. Pînă atunci, nu sînt locuri de muncă acolo.
Chestiile aste astea sunt pentru ADP sector doi. Aia fac o gramada de bani din stransul gunoiului.
asta-i o problemă serioasă încă de acum 70.000 de ani (după ultimele calcule). cum au ieșit sapiens din africa, peste tot pe unde au trecut au lăsat în urmă goluri ce n-au mai putut fi acoperite în alte populații de prădători (de la smilodonul din america la neandertalianul din europa) sau de animale mari (de la mamutul din asia la dinornis giganteus din noua zeelandă).
pe de altă parte, problemele majore ale ecosistemului nu au mai mult de 300 de ani vechime, odată cu revoluția industrială, iar cele cu adevărat apocaliptice nu au mai mult de 50 de ani vechime, din momentul în care rata sărăciei în lume se prăbușește și creșterea populației umane explodează cu adevărat (în 1970, 2,2 miliarde de oameni din 3,5 trăiau în sărăcie extremă, în 2020, 0,7 miliarde din 7,5 miliarde).
altfel spus, e o problemă de resurse, care nu se va regla niciodată optim decât printr-o apocalipsă umană. în același timp, niciodată, dar absolut niciodată, omenirea nu a fost mai conștientă ca acum de răul pe care-l face și nu a depus mai multe eforturi de a limita acest rău.
hai cu apocalipsa!
In alta ordine de idei, ia spune cate specii au disparut cand au venit la putere dinozaurii. Sau cate au murit, absolut deampulea in extinctii de masa, nici nu stie inca de ce: au fost prea multe eruptii vulcanice simultan, sau o piatra a picat din cer, sau alta chestie la plezneala.
ceea ce nu pari a înțelege e că omenirea se dezvoltă dacă există un echilibru ecologic și anumite date foarte clare ale evoluției climatice. în lipsa lor, problema nu e că anumite specii de animale dispar, ci că omenirea suferă.
(faza e că eu nu-s ecologist. ecologismul apocaliptic, a la greta thunberg, e o tâmpenie, ieșit doar din mintea unor copii (unii de 70 de ani) care n-au avut niciodată grija mesei zilnice. ceea ce mă doare e că lumea e murdară, la propriu, în primul rând din cauza a prea mult plastic, și că soluțiile sunt la îndemână, deja facile pentru o lume din ce în ce mai bogată și o știință din ce în ce mai inovatoare, și nu le ia nimeni în calcul, de la împăduriri pe fiecare hectar disponibil în lume, până la dispariția totală a ambalajelor din plastic)
eh. „e o problemă de resurse, care nu se va regla niciodată optim decât printr-o apocalipsă umană”
dupa cum ziceam, daca in lipsa oamenilor un asteroid face sa dispara toata viata de pe pamant, n-as zice e optim. E fragila si cu final tragic asigurat, cand se termina soarele.
As zicea ca oamenii is dimpotriva, prima evolutie a vietii in stare sa opreasca astea.
Pentru cine vrea sa aprofundeze subiectul, in weekend am urmarit chestiile astea:
– Zaiafet – Sfarsiturile lumii: https://www.youtube.com/watch?v=7fd6cCq8zhY
– David Attenborough: A life on our planet: https://www.netflix.com/watch/80216393
Recomand.
Suntem peste 7 miliarde pe pietroiul ăsta. Dacă am plăti fiecare câte un dolar pe lună, ar fi 84 de miliarde de dolari pe an – de cheltuit pentru curățenie.
Pai si ce nu platim? Doar ca nu se duc unde trebuie, tot in alte buzunare ajung.
Mă faci să râd :))
Cea mai mare mafie din lumea asta este în gunoaie.
Te taxează ăștia de te rup pentru salubrizare, și apoi merg și le aruncă în ocean sau în mare. Cine-i verifică?
Pentru unele lucruri ar merita să revenim la pedepse corporale cu biciuit și prostii. Poți băga câte trilioane de dolari vrei, tot în ocean o să le arunce pentru că așa profitul e maxim.
Jumate trebuie să mănânce de banii ăia …
Să presupunem că ar fi o idee bună asta cu 1 euro de fiecare. Nu e, dar să presupunem.
Câți din cei 7 miliarde își permit să dea un euro?
Problema cu reciclarea este una economică, în primul rând. Te costă mai mult să reciclezi decât să produci plastic nou. Dar e ușor sa ne dam cu părerea pe net si sa ne simtim superiori morali.
Dar pana si asta poluează.
Treaba asta cu gunoiu, imi pare rau sa o spun, dar solutia trebuie sa fie individuala.
Niciun guvern, niciodata, nicaieri in lume nu a reusit sa rezolve o problema asa mare si nici nu cred ca vor putea, indiferent daca interzic plasticele. O sa incepem sa producem altceva in masa si vom genera alt dezechilibru, pentru ca fix asta ne lipseste, echilibrul. Ma duc sa mi termin cafeaua
Ca oameni, consumam si atuncam cat putem de mult. Pana nu schimbam comportamentul asta, nu se schimba nimic referitor la muntii de gunoaie sau deseuri sau poluare.
@Alex, sună bine ce zici dar oamenii nu vor face acest lucru singuri, într-un procent care să conteze și să nu fie anihilat de ceilalți semeni. Cum zicea cineva mai sus, mafia gunoaielor își lasă amprenta foarte elocvent. Să nu fim naivi, problema are rezolvare doar la nivel global, interstatal.
Una e sa spui “e de muncit la asta” si alta sa spui “sunt locuri de munca”. Nu aveti proprietatea termenilor.
Cea mai mare problema a planetei e poluarea cu plastic, un material extrem de rezistent si poluant in timp, fiind inghitit de microorganisme pentru ca apoi sa ajunga, prin intermediul lor, in mancarea oamenilor, provocand tot felul de boli.
Nu e problema ca se foloseste plastic la electrocasnice, astea sunt de obicei reciclate.
Marea problema e ca folosim plastic pentru ambalarea majoritatii produselor, inclusiv cele alimentare pe care le cumparam zilnic, aruncand kilograme de plastic lunar, plastic ce va polua ecosistemul, pamantul, panza freatica, oceanele lumii, iar in descompunerea lui va fi inghitit de animale si ulterior de oameni.
Solutia? Sa interzica organizatiile internationale plasticul folosit in industria alimentara si sa-l inlocuiasca cu hartie/carton, materiale ce se descompun in 6 luni – 1 an si nu in 100-200 de ani.
Ma asteptam de la UE de la mai multe in aceasta privinta, insa nu vad nimic la orizont.
mai baga o fisa, cum te-ai astepta sa iti ambaleze carne? in punga de hartie? ajungi fara carne acasa si cu o gaura in punga, hartie cretonata? surpriza, nu se poate recicla datorita acelui strat de plastic/teflon asa ca din nou, nu am facut mare lucru. Ideal ar fi hartia cretonata si cu acea hartie facut foc dar din nou, mutam poluarea de pe strada in aer si iar se va freca greta cu pizd@a de covor ca poluare ca nu stiu ce, cea mai normala solutie ar fi bacaniile la colt de bloc/carmangeriile dar astea au cam disparut si acum ai carne ambalata in plastic cu folie de plastic in frigider la megaimage.
Plastic biodegradabil, făcut din porumb.
bănuiesc că, înainte de apariția plasticului, oamenii nu mâncau carne, că n-o puteau ambala.
hârtie cerată sau ce pzm exista pe vremuri, carnea n-a început să fie vândută în epoca plasticului.
sau să inventeze ceva mai bun.
sau îți vând carne în pungă/recipient de plastic doar dacă vii cu ele de acasă. cei mai mulți dintre noi avem o grămadă de pungi și 2-3-5 caserole de plastic acasă.
eu am un buzunar la geantă plin cu pungi și pungulițe. se mai uită dubios piețarii sau vânzătorii de la aprozar (unii chiar mi-au mulțumit, alții ”da’ ce-are, doamnă, că e gratis” sau ”nu e iginic să vă pun în punga dvs”- n-am mai luat niciodată de acolo) sau casierele la supermarket că sunt fructele/legumele în alte pungi decât știu ele că sunt în magazin, dar cel puțin nenea/tanti de la aprozarul de vis-a-vis de bloc nici nu mă mai întreabă dacă vreau punguță.
Sau sa interzică si consumul de carne !
Cazul particular al plaselor de pescuit, care reprezinta aparent o mare parte din poluarea cu plastic a marilor si oceanelor, se poate rezolva, sau limita, prin folosirea plaselor din material textil. Din cate stiu eu, in Ro, plasele de pescuit din plastic sunt interzise, nu ca ar conta la ceva, la cum nu se aplica legea la noi. Materialul textil se degradeaza in timp.
Problema ambalajelor de plastic poate fi rezolvata rapid prin niste masuri drastice, care nu vor fi luate niciodata pentru ca limiteaza posibilitatea marilor companii de a deveni obscen de bogate. Nu exista nici o logica umana pentru 5 felii de salam ambalate in 400 cm patrati de plastic. Sau pentru sticlele nereturnabile. Toate astea sunt logice doar pentru contabili si echipa de marketing.
Desigur, decat sa limitam posibilitatea diferitelor brand-uri de a se diferentia pe piata, sau decat sa dam o lovitura, posibil letala, consumerismului, putem spera/milita pentru o catastrofa care sa omoare niste miliarde de oameni. Din fericire pentru cei fara porniri criminale, exista unele studii care sugereaza ca explozia de populatie se poate opri la un punct de echilibru, rata de natalitate fiind invers proportionala cu educatia (nu educatia sexuala, educatia pur si simplu).
Exista si varianta materialelor biodegradabile, care e interesanta, dar are unele neajunsuri. De exemplu majoritatea acestor materiale sunt mai proaste decat plasticul. Daca vrei sa le aduci la o calitate apropiata de cea a plasticului ajungi sa te pacalesti singur si sa folosesti materiale „biodegradabile” doar in conditii industriale. Ex: PLA (Polylactic acid) in apa de mare la 25% celsius zero biodegradare observata, conform wikipedia. Daca mai vorbim si de faptul ca aceste materiale au surse organice, adica lemn, sau porumb, problema se complica si mai mult, ca oceanul ca oceanul e sau nu e futut, dar uscatul l-am cam dus la limita deja.
intrebarea e care ton va place mai mult? alb sau rosu?
E suficient ca 1 din 100000 sa isi dea seama ca vrea sa faca voluntar chestii de genul si tot e bine.
Acum nu stiu exact cat e de popular blogul lui vali, dar putem spera ca articolul asta sa ajunga la 100000 de oameni :))
voluntar dar cand iti chioraie matele sau te cauta kruk la usa parca iti cam bagi cucul in voluntariat
să arunci plasticul/hârtia/cartonul/sticla pe care oricum la arunci la containerul dedicat plasat de firma de gunoi și mai ales să nu arunci acolo gunoi menajer, să nu arunci niciun fel de gunoi pe stradă/parc/câmp/în orice altă parte decât într-un coș de gunoi nu cer bani, nu cer mâncare, nu cer un efort prea mare, n-au nicio legătură cu mațele sau kruk, cer doar un strop de atenție și un strop de …. păsare pt mediu și mai ales pt viitorul copiilor proprii.
hai să nu ne ascundem în spatele burților goale și a sărăciei, putem face unele chestii și dacă suntem flămânzi și săraci.
@AB Sunt foarte multi oameni care nu vad nici o problema in a trai printre gunoaie. Sunt sate intregi care au gunoaiele aruncate undeva la marginea satului, nici macar in acelasi loc. Am trecut pe langa un sat de pe malul argesului si, 5 kilometrii cat avea satul, malul raului era plin de gunoaie. Aici nu vorbim de ecologie, vorbim de oameni care n-au nici un respect fata de ei insisi, nici nu mai vorbesc de semeni sau de mediul inconjurator.
Faza e ca problema asta s-ar rezolva daca ar exista niste amenzi drastice, cu atat mai mult ca-n ziua de azi toti au carduri, daca ai gasit o chitanta in gunoi stii sigur al cui e si poti sa-i dai o amenda de sa munceasca 2 ani ca sa o platesca. Si desigur, trebuie sa existe o modalitate ieftina, cel mai probabil subventionata de stat, ca sa scapi de gunoaie, ca daca pe om il costa 300-500 sau mai mult de lei sa scape de niste moloz, va gasi metode sa-l arunce pe camp sau in padure.
@Dex, atunci problema ține mai mult de educație decât de burți goale și kruk.
meh, sunt cam ale dracu focile astea, asa ca…
Problema este ca multe tari dezvoltate economic considera ca nu renteaza reciclarea plasticurilor asa ca le trimit in tari sarace care nu au nici o problema sa le depoziteze. Tari sarace care le arunca in ocean in momentul in care depozitele sint pline.
Canada, tara curata, aer, apa, curata trimit plasticurile si gunoaie in Asia. Asta dupa ce cosumatorul este obligat sa plateasca o taxa de „reciclare”. Eu nu cred ca reciclare inseamna sa arunci gunoilu in curtea altuia.
La un moment dat cand conditiile sunt propice se formeaza un roi de lacuste. Practic sunt foarte multe lacuste si manca toata vegetatia ce o intalnesc in cale, distrug culturi, paduri, etc. Dar interesant nu e doar cum apar ci si cum dispare roiul. Roiul creste exponential: lacustele manca mult, se fut, fac nimfe, nimfele manca, devin adulte, etc. La un moment dat roiul devinde atat de mare incat nu se mai pot deplasa cu o viteza suficient de mare ca sa gaseasca mancare si mor efectiv de foame.
Problema poluării se va rezolva doar când se va rezolva problema fundamentală a omenirii: lipsa moralității și eticii.
În restul totul e gargară. Adunăm bani ca să ce? Alții corupți vor arunca gunoaiele în ocean că e mai ieftin.
Noi nu tăiem copacii că suntem eco. Nu-i problema, îi vor tăia alții care n-au probleme de genul ăsta, și tot ne va afecta, pentru că planeta n-are granițe, doar oamenii au.
Noi trecem pe electric, lăsăm cărbunele, fain așa. Indienii și chinezii n-au stresuri din astea. America de Sud nici atâta. Și tot ne va afecta pe toți pentru că la ce nevoi de energie vor avea în 10-20 de ani.
Orice soluție s-ar găsi, e susceptibilă la corupția oamenilor care va trebui s-o implementeze, s-o întrețină, s-o supravegheze, etc.
Pe lângă asta, mai e și ipocrizia țărilor dezvoltate.
Cel mai mult mă distrează Norvegia care face pe hipsterul eco dar TOȚI banii lor vin din vânzarea de petrol. Dacă ar fi așa de eco, de ce nu renunță la comercializarea de petrol? Aham. Dacă nu mai vând petrol, vor trebui să înceapă să muncească, în afară de companii petroliere, aparat de stat și ceva pescuit, altceva nu produc nimic. Să nu-i confundăm cu Suedia care e altceva.
Toată țările din vest, s-au construit cu 100 de ani de energie ieftină. Acuma țările în curs dezvoltare ar vrea și ele, și pe bună dreptate. Au de construit și ei orașe, autostrăzi, căi ferate, etc.
O tot bușim. Pentru vaccinul COVID, vor folosi squalane de la rechini, ca este mai ieftin decat cel sintetic, sau din plante. 500 000 rechini ucisi in prima faza. Dupa mai multi. Pentru ca… economia. Se poate si una si alta, dar sa fie ieftin. ieftinul acesta il vor plati copii de azi. Mult. Enorm. Orice cumparam ieftin. Mult. Mai mult decat avem nevoie. Etc. Cadn Oceanele vor fi moarte, tot se va duce de rapa. Si ne indreptam accelerat spre acest deznodamant. Vedem ca marea putere China si-a trimis armada in zona protejata Galapagods. Pe bune, au pescuit tot din apele lor, se duc spre cei unde au investitii, ca au fortat guvernele acelor tari sa ii lase sa pescuiasca la ei si acum se duc cu japca si peste tot practic. Altii fac altele si tot asa. Natiuni civilizate. Japonia, ucide balene cu japca, delfini cu japca, fac altele. Si tot asa. Multi isi bat joc. Nu se va termina nimic pana ce nu se vor pune de acord Guvernele sa faca ceva. Si nu vor face nimic pana ce nu va fi momentul 0. Banul, economia primeaza. Imi este foarte mila de copii de acum, deja nu mai au copilaria pe care am avut-o noi. Nu mai pot sta afara cu orele, sa zburde liberi, nu mai pot una alta, acum nici macar nu mai pot avea prieteni. Ce vor mai avea, ce le vom lasa? Pensii speciale si crestere economica acum