Documentare: Social Dilemma

E un melaj de interviuri cu bucăți din știri TV cu niște actori care interpretează ceva ce noi, ăștia care stăm un pic mai mult pe net știm deja: social media e dăunătoare și făcută special pentru a te păstra cât mai dependent de ea și a te face să cumperi cât mai mult.

Se discută despre algoritm, fake news, bule și alte minuni. Actori principali în documentar sunt oameni care au plecat de la companii mari (Facebook, Google, Twitter, Pinterest) pentru că nu le plăcea ce mizerie construiau.

social-dilemma

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

18 comentarii

  1. L-am văzut și eu weekend-ul acesta. Nu am aflat nimic nou, dar e pus într-o perspectivă care m-a pus pe gânduri și am început să fac schimbări.

    Mi-am setat un time limit pe Social media Apps de 30 de minute pe zi și încerc să nu mai iau telefonul cu mine în dormitor înainte de culcare. De renunțat complet nu pot. dar măcar limitez.

    Ideea e că toate aplicațiile de social media ar trebuie reglementate.

    Mă așteptam să explodeze tema pe de social media după acest doumentar, dar oamenii au alte priorități…

    00
    • „Mă așteptam să explodeze tema pe de social media după acest doumentar, dar oamenii au alte priorități…”

      Pai e cam ca aia cu „Fumatul dauneaza grav sanatatii”…

      00
  2. Nimic nou. Da, e daunatoare, la fel de dauntor e si alcoolul, dar fiecare trebuie sa stie isi controleze timpul(sunt chiar si tool-uri destule sa te ajute daca ai o problema). Despre reglementari? Nu cred ca vrem. Cel putin eu unul prefer fara, decat reglementari idioate ca si cele cu GDPR, de am ajuns sa trebuiasca sa dam accept la orice cacat ca sa citim o bucatica de text + multe situatii stupide derivate din ‘reglementarile’ pentru protectia datelor. Intre timp facebook-ul si toti ceilalti au in continuare datele si pentru cineva fara cunostiinte e la fel de greu sa stie ce date are facebook despre ei, sau cum sa ceara stergerea lor. Despre actorii din documentar: dragut, simpatici cum vin acuma si nu le mai place ce mizerie construiau, dar banutii au fost buni asa vreo cativa ani + actiuni, cat sa traiasca destul de linistiti dupa ce pleaca de acolo, si sa se prezinte peste tot ca ex google/facebook/microsoft. etc. p.s. documentar despre cat de nociv e social media pe o platforma care face aproape aceeasi chestie (hei, hai sa facem binge watching si sa stam 12 ore pe Netflix, nimic daunator in asta)

    00
  3. Nobody cares.

    Scandalul Cambridge Analytica n-a schimbat nimic în comportamentul pe social media a 90 la sută dintre noi. La debutul scandalului Facebook făcea vreo 12 miliarde de dolari pe quarter, acuma face 19 miliarde.

    00
    • Tik Tok si Huawei sunt exemplul perfect, de nepasare din partea utilizatorilor.
      Sustin si finanteaza un partid comunist, desi, comunismul e rau, drepturile animalelor, salvati planeta, bla bla.

      00
    • I care!!!
      PS: sunt documentare de acum zeci de ani despre ce inseamna incalzirea globala. Nu se astepta nimeni, nici macar creatorii, ca vor schimba total felul cum se desfasoara lucrurile pe planeta. Macar aia 10% isi vor schimba putin comportamentul. La felul cum e structurata societatea in ziua de azi, nu o sa schimbe radical un documentar felul cum functioneaza lumea sau retelele sociale. Dar macar e un pas. Nu e facut pt zoso documentarul ala, ca, asa cum a zis si el in text, el stia lucrurile astea. E facut pentru cei din afara bulei, poate mai inteleg ceva, macar cativa dintre ei.

      00
  4. LoL. Sărăcuții n-or văzut filmul They live (1988). 🤣🤣🤣
    Încă o dovadă că planeta-i plină de oi. 🤭

    00
  5. Netflix? De parca ei nu au nici o agenda?
    De cind Susan Rice e in bordul Netflix filmele au inceput sa reflect o mentalitate comuna guvernului Obama. Avem filme despre Epstein si Trump…pe cind unul despre cum fugarea B. Clinton femeile si despre toate matrapazlicurile semnate H. Clinton?

    00
  6. Un film interesant este „ShadowGate”

    00
  7. nici nu stiu cand e ultima data cand am cumparat ceva , pentru ca am vazut pe facebook. De instagram nu zic, ca nu urmaresc, dar mi se pare ca trebuie sa fii gasca de tot, ca sa cumperi rahaturi, pentru ca le promoveaza cineva pe instagram.

    00
    • Apoi sa nu crezi ca Facebook face profit doar din ce cumperi tu. Facebook face profit prin vinderea de date pe care tu ca utilizator le dai in schimbul folosirii app pe telefon.

      00
  8. Melanj*. Nu publica comentariul

    00
  9. mie mi s-a parut ca se cred prea importanti. ca multe alte documentare noi, o ia pe aratura inspre final. ca vai, cum recruteaza isis pe social media…stati linistiti, ca al qaeda a putut recruta pe net si inainte de facebook.

    00
  10. spune-le asta tinerilor sub 16 ani, incapabili sa inteleaga toate asta si care au crescut dependenti emotional si functional de telefon.

    O nepoata si-a stricat telefonul scapandu-l din greseala din mana, repararea costa cat jumatate din telefon deci familia a decis ca-i vor cumpara un altul „la salariu”.
    Nepoata are 14 ani si de cand nu mai are telefon plange non-stop, e instabila psihic, are ganduri suicidale pentru ca simte ca viata ei nu mai are sens, se simte izolata de toti si de toate, FOMO, nu mai doarme iar calculatorul refuza sa-l foloseasca. Culmea culmilor, zilnic are scandal cu tasu’ pentru ca vrea un Iphone X nu Huawei, Xiomi si alte telefoane mai ieftine „de avarie” pana cand mai strang parintii bani de Iphone.
    Deja parintii vor s-o duca la psiholog caci daca dupa o saptamana a ajuns in halul asta, ce naiba mai face pana pe 30 ale lunii…? gizaz

    00
    • Clar copiii sunt de vina ca au crescut asa. Parintii sigur le-au acordat tot timpul din lume si au facut totul corect. Trebuia sa se strice telefonul ca parintii sa realizeze nivelul de dependenta al copiilor lor?

      00
    • si cam cati copii crezi tu ca sunt asa, Lucian ? pt ca daca tu esti altfel nu inseamna ca restul sunt ca tine.
      majoritatea parintilor fac copii din cu totul alte motive decat ca si-i doresc si ajung sa-i lase la tv sau pe tableta doar sa scape de ei.

      00
  11. Si o versiune pe scurt cu privire la aceasta problema:

    https://www.youtube.com/watch?v=m6JTaRNTN0c

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube