Las oamenii mai rapizi ca mine să se ocupe de subiectul trollerului și boxei de pe Moldoveanu, e prea lejer. Mă gândeam la altceva mai, dacă îmi permiteți gluma, palpabil. Voi știți că Belarus și Rusia au turism? Cu Turcia ne-am obișnuit să ne oripilăm un pic în extrasezon, așa, cât să aibă ipocrizia mersului la all inclusive parfum, dar serios acum, am o teorie pentru turismul în zone din astea cu regimuri amuzant de dictatoriale.
N-ai nimic de pierdut. Deja nevasta te enervează, nu ți se mai scoală, chelești, ce dracului să faci cu viața ta? Hai fă în Dubai!!! Hai în Turcia! Da, ia-o și pe mă-ta, că n-are nimic dictatura cu litoralul, nu are ce să ni se întâmple nouă. Da, mergem și cu copiii, și așa nu fac nimic în viață dacă nu îi împingem noi de la spate.
Varianta a doua a lu’ nu avea nimic de pierdut e când ești tânăr. Plânge mă-ta după tine? Meh, și așa te cicălea să faci ceva cu viața ta, ce naiba mai plânge acum, că ea îți zicea că ești un ratat.
Și, dacă e să pățești ceva, plângi cu muci pe net, că ești o biată victimă.
De asta zic, turismul ăsta extrem are și el scopul și clienții lui.
Secție naturală prin turism făcută de armată
https://wikitravel.org/en/Belarus
Râdem, glumim, dar Rusia mi-a plăcut foarte mult, și mi-a depășit, de departe, așteptările.
În Octombrie anul trecut fusesem în Dubai, iar în Februarie, chiar înainte de pandemie, am vizitat Sankt Petersburg și Moscova, și mi s-a părut că opulența din Moscova (Kremlin, lumini, poduri și stații de metrou, etc.) este cumva comparabilă, cu mult peste alte capitale europene.
Impresia generală, curățenie, organizare, mâncare bună, băutură ieftină, limba engleză nu ajută deloc dar te descurci prin bunăvoința oamenilor.
Viza a fost scumpă și birocratică, dar în afară de asta, o destinație în care aș reveni și pe care o recomand.
Am inteles ca e destul de scumpa Moscova, cel putin fata de alte capitale europene.
Cum ti s-a parut din acest punct de vedere?
Si daca mergi in corea de nord o sa iti depaseasca asteptarile, intr-un mod pozitiv. Irelevante alte lucruri, important e sa vezi opulenta si sa iasa bine pozele de facebook/instagram.
Adevarul e ca nu se compara nimic cu sustinerea regimurilor dictatoriale prin turism… dar macar erau luminitele frumoase. 5/7
Adevarul e ca Rusia depinde mult de banii turistilor români
@Cristi: depinde ce intelegi tu prin scump. Da, e scump in sensul ca imobiliarele au cele mai mari preturi din Europa, dar daca te referi la hotel, circiumi, supermarket, cind au fost acolo in 2011 (am scris atunci), erau preturi de Romania. Evident, au si ei LOFT-ul lor si alte circiumi care nu-s pentru saraci. Dar orasul in sine e fascinant. Nu doar prin imensitate, ci prin contrast. Acu’ esti pe-o strada normala, acu’ esti linga un lant de cladiri staliniste cu secera si ciocanul pe ele. E un oras misto, all in all, daca ti-l permiti.
100% de acord cu Adi. O alta supriza frumoasa a fost Varsovia, capitala aia rass in proportie de 80% in WWII, dintr-o tara tinuta la fel ca a noastra, sub comunism. Nici nu e termen de comparatie cu BuCUResti.
Sankt Petersburg e mult mai scump decât Moscova (hoteluri, restaurante, etc)
Preturile in Moscova sunt mai mici decat in Bucuresti. Restaurantele de pe Arbat sunt mai ieftine decat cele din Centrul Vechi. Mie mi-a placut Moscova f mult, foarte curat si linistit centrul, parcuri mari si aerisite (recomand VDNH).
@Cosminel
amuzant sa zici ca Polonia a fost tinuta la fel ca Romania. totdeauna au fost mai liberi.
@Xxx: „Adevarul e ca Rusia depinde mult de banii turistilor români”
Tu esti fix ala care arunca pe jos gunoi.. si in capul tau iti argumentezi decizia prin faptul ca ai mai vazut 3 ambalaje pe jos, deci e ok.. ca tu ai aruncat un ambalaj mai mic pana la urma.
Prin logica asta poti sa te bagi si la violuri in grup daca e… doar sa mai fie minim 20 de violatori inaintea ta… si poti sa o bagi pe asta cu: „haide domne, doar nu fix penisul meu mic de roman a deranjat-o…”
Sau poate o executie prin pietruire… si dai si tu la picioare cu o piatra mai mica si esti ok… pana la urma.. „doar nu piatra ta de roman a facut diferenta.”
Cand vă aud aici cu „susțineti dictaturi prin turism”.
Bă putzelor, cât gaz importam noi de la ruși?
Trei turiști mai excentrici, versus importurile României de gaz rusesc.
„Susțineti dictaturi prin turism.”… Ia opriți iarna asta caloriferele, să dovediți ca nu mâncati cacat aiurea.
Cristi, Moscova este o destinație mai ieftină decât St Petersburg (comparând mere cu mere), și chiar foarte ieftină comparativ cu Roma, Paris, sau Londra. De ex., 160 euro a costat cazarea la un hotel decent, 3*, cu mic dejun, pentru 2 persoane, 4 nopți. A contat probabil și faptul că eram în afara sezonului turistic. Masa de prânz la Stolovaya 57 (împinge tava pentru nostalgici) ne costa în jur de 20 de euro, cu tot cu bere.
Alin și Cristian, puteți să vă abțineți din a răspunde comentariilor.
Turism culinar in Rusia, de ce nu? Cine a rezistat, mancand la impinge tava in Costinesti, nu se teme de un ceai cu musetel si poloniu.
Mda, ca tu meriti sa strice poloniu pe tine
Pai daca tot dai un ban, sa n-ai parte de experiente autohtone?
Adevarul e ca ajungi un fel de Rasputin culinar dupa 10 ani de „impinge-tava” la Costinesti.
Nimic nu te mai doboara.
Se spune despre ceaiul cu poloniu ca scoate toate gandurile negative din persoana care il bea. Toate gandurile rele vizavi de conducerea Rusiei. De fapt, toate gandurile.
Noi, romanii, sa-i judecam pe altii pentru politicienii lor…buna gluma. Spania, Franta, Turcia. 3 ani la rand, bugete comparabile, la turci ne-a placut cel mai mult, am mers si anul urmator, si am fi mers si anul asta. Noua, cu copii mici, ne-au picat la fix resorturile lor. Daca vacanta = relaxare, fara bifat obiective turistice, imi pare ca sunt la fix. In rest, fiecare cu placerile lui, nu inteleg de ce-i relevanta politica in ecuatie…sau frica e ca dam valoare lirei turcesti, si o sa ne cucereasca iar?
|
V
Paul fii și tu pentru sinuciderea asistată. Nu trebuie sa dai motive de ce, doar sa fii.
Mulțumesc.
In Turcia e priculos? Nu ma refer sa te duci de nebun prin tara, ma refer la statiunile de pe litoral.
Am trecut Turcia cu mașina de la nord la sud. Am văzut orașe de a căror existență nu știam. Am făcut cumpărături în mall-uri și prăvălii turcești și nu s-a întâmplat nimic.
Am rămas surprins de drumurile pe care le au, de autostrăzi, de trenurile de mare viteză, de curățenia de pe străzi și de civilizația turcilor. Turcia merită vizitată!
Mie mi se pare că da. Zonele unde din când în când mai pocnește câte o bombă sau un Kalașnikov sunt aproape de Antalya.
Valabil și pentru Egipt și Tunisia, alte destinații preferate de români.
…sau poate sunt eu prea spărios.
Nu toti se duc sa stea închisi în hotel
In Turcia poate fi socant diferenta intre resort/hotel si restul orasului. Depinde pe unde te ratacesti in haladuiala. Poti avea o senzatie ciudata in care sa te simti ca un sac de bani plimbator in timp ce o sleahta de oameni cu caracter dubios si aparent mai zdrentarosi te masoara fara jena din cap pana-n picioare.
Eu cel putin clar nu eram din partea locului fiind blond. Asa m-am simtit prin unele parti in Ankara, Istanbul si Bodrum, dupa ce iesi un pic din zonele mai umblate de turisti.
ia, citeste inca o data : ” turismul în zone din astea cu regimuri amuzant de dictatoriale. ”
nu vreau sa presupun dar banuiesc ca esti foarte revoltat(a) de situatia Belarusului, nu?
@m Cred ca daca iti vezi de treaba ta nu ai probleme in statiuni/zonele turistice/orasele mari.
O regula general-valabila este sa eviti discutiile legate de politica (de orice fel) / religie / subiecte controversate (Erdogan, Gulen, Ataturk, etc).
Evita zonele cu probleme (granitele cu Siria si Irak, zonele majoritar Kurde) si cartierele marginase din orasele mari.
@Garm: si fotbal. Astia’s fanatici cu echipele lor.
de nebun prin tara? e plin de zone turistice peste tot, nu numai pe coastele de sud si de vest. iar in rest e plin de locuri normale. si daca te duci in sud-est sansele sunt foarte mici sa ai vreo problema. exista zone mai dubioase, bineinteles si in istanbul, dar in rest nu sunt arii intinse pe care sa le consideri no go zone.
@Garm
chiar nu sunt de evitat zonele majoritar kurde. macar aia nici nu sunt asa religiosi ca multi turci.
@S m-am gandit ca sunt zone instabil politic si nu stii ce se intampla. Nu am date concrete, este posibil ca in cea mai mare parte a timpului sa fie ok, dar in general eu prefer sa evit locuri de genul asta.
Acum 20 de ani am muncit doua luni in Istanbul.
In cartier musulman, cu moschee la captul strazii. Cu boxe pe minaret, se auzea „Allah akbar” in tot cartierul, la ora 6 seara. Asta era si semnalul sa ne oprim din munca.
M-am simtit foarte bine. As vrea sa ma intorc in Istanbul. Ba mai mult, as vrea sa locuiesc macar un an in Istanbul.
Sambata si duminica mergeam prin pietele lor, prin zonele lor „neoficiale”.
Turcia e, in mare parte, ca Romania. Normal, nu!?
În maldive am înteles ca e cel mai misto https://www.traveller.com.au/maldives-dress-standards-british-tourist-arrested-over-bikini-h1lovt … bine, nici turistii britanici nu sunt chiar cel mai bun exemplu de dat
Cât despre Rusia am auzit de la multi numai lucruri bune … cat timpi eviti caucazul
Musulmanii din Asia sunt niște oameni cu foarte mult bun simț și bine educați, din experiență proprie. Am fost in doua tari musulmane, inclusiv Maldive, și am fost foarte plăcut impresionat de calitatea oamenilor.
Recunosc că mi se pare o stupizenie credința lor, ca și a altora care cred în divinități și fac multe sacrificii pentru ele.
Pe de altă parte, ca turist ai datoria de a te informa înainte de a pleca in orice loc străin, iar cine nu o face și mai și încalcă legile sau ordinea locală, nu da dovada decât de ignoranta și prostie. Scrie PESTE TOT pe internet și chiar și pe insule, chiar și pe plaje, că nu ai voie cu bikini și trebuie să fii îmbrăcat decent. Plajele private sunt exceptate.
Nu da vina pe obiceiurile absolut decente ale unui popor, pentru prostia unor indivizi. Sunt tari in Asia de SE unde pentru droguri iei pedeapsa capitală. Extrem, dar îți cere doar sa te comporți decent, ca un om normal.
Belarus si Rusia sunt destinatii pe care le am de multi ani pe lista. Nu m as crampona eu de conducerile dictatoriale, sa fim seriosi! Altele sunt problemele cand mergi acolo. Oricum, cred ca multi romani, si-asa destul de ignoranti cand vine vorba de geografia si cultura locurilor astora, nu dau doi bani pe asemenea destinatii. Astept vremuri mai linistite sa pot vizita si eu pe acolo tot ce mi am propus.
Mai linistit ca acu, nu o sa mai vezi Minsku 10 ani de aici incolo. Inca n-a dat ursu ordinul.
Mie-mi place mai mult indicatorul asta:
https://cetin.ro/poze/2012/04/zona-umeda-mandra.jpg
Apai daca si turismul in Rusia e extrem! Am stat cateva luni pe acolo si e f ok, liniste si pace. Doar pe centura Moscovei m-am simtit in pericol, ce e la noi trafic naspa si agresiv e pistol cu capse fata de ce-i pe acolo! Si la dezapezire, cand treceau cu tractoarele pe trotuar si nu le pasa ce au in fata.. Gen Carmaggedon.
si Romania era dictatura si faceam turism prin Romania inainte de ’90
Dar da, ca strain e mai extrem. Taica-mio a fost in URSS prin ’80, in ceea ce sunt acum 6 tari independente si in Rusia i s-a parut ca oamenii erau mult mai imprevizibili decat in Romania si ca plutea o tensiune in aer cand aveai de a face cu ei. Poate era de la URSS, dar na, nici noi nu eram tara libertatii, probabil eram mai ingraditi in multe aspecte. Sau poate nu era de la asta, in fond Rusia are si o criminalitate mult peste noi. De exemplu rata omuciderilor era acu 3-4 ani de 6 ori mai mare decat la noi. In Turcia era dubla fata de Romania.
Daca va interesa cum e Belarus, a fost Mr. Bald prin Belarus, a filmat „la picior”.
spoiler: aproape ca in Romania. Nimic nou. Comunistii au uniformizat jumatate de Glob.
https://www.youtube.com/watch?v=X74KhXTAigs
bah, esti nebun … e mai curat si mai bine organizat ca bucurestiul, de ce plm se revolta astia?!
Romanii merg in Turcia pt ca e ieftin, aproape geografic si „ba, ce servicii au turcii aia”. Nu am fost ca turist acolo, or avea servicii ok. Bottom line este „Feeling special at all inclusive”. Am experimentat all inclusive, fara sa vreau in Portugalia(overbooking la hotelul rezervat, ne-au cazat la alt hotel) si de atunci m-am lecuit.
Pt ei, consumatorii turismului all inclusive, nu conteaza Erdogan, discursul anti european, amenintarea cu dat drumul imigrantilor spre Europa. Nu ii intereseaza ca ce spune si ce face Erdogan conteaza -vezi incidentul recent dintre o nava de razboi turceasca si o nava de razboi franceza. NATO tine un sarpe la sân. Pt ei, ortodocsii care viseaza un an de zile la o vacanta „all inclusive”, Turcia este promised land, tara care s-a pisat cu bolta pe ortodoxie si isi face scop din asta.
Erdogan a fost ales si reales de turci. Turcia profunda il vrea pe Erdogan. Erdogan viseaza la Imperiul Otoman, la degradarea Europei, in moduri f concrete.
Am dorit sa vizitez Hagia Sofia. Mereu plecam in alte tari, poate si pt ca doream sa vad DOAR Hagia Sofia in Istanbul. Acum stiu ca nu o voi mai vedea decat de la distanta, de pe punte, cand voi mai trece prin Bosfor.
Rusia, Belarus- ma lasa rece. Nu as cheltui o copeica la ei. Poate sunt eu nationalist, poate mi-am ocupat mintea cu studii istorice din care am inteles o chestie simpla-turcii si rusii ne-au produs cele mai mari pagube.
Spunea cineva mai sus ca luam gaz rusesc si asta nu ar legitima o pozitie anti ruseseasca prin prisma turismului. Importam gaz rusesc pt ca nu avem de unde sa il luam mai ieftin. Si oricum nu depindem energetic de rusi. Cu bune si rele, gazul din Marea Neagra va fi exploatat si poate vom inceta sa mai importam de la rusi.
Dictaturile vor sa fie legitimate prin orice mijloace. Turcia isi da silinta in privinta asta, prin turism. Rusia mai putin, pt ca nu stie cum sa faca treaba asta, au infrastructura la pamant si birocratie bizantina.
daca stiam ca rusia are turism?!
da, aveam o idee.
trans-siberianul cu ramificatiile lui, moscova, sankt petersburg, kazan, murmansk si alte locuri de unde se poate vedea aurora boreala, sochi, lacul baikal, elbrus, drumul oaselor, polul frigului, novosibirsk, etc.. si am enumerat doar ce stiu eu, amator fiind.