Am o problemă cu fetele care au rucsăcei mititei, în timp ce prietenul/soțul cară 30-50litri

Vedeți asta frecvent, indiferent că sunteți pe Camino sau prin traseele mioritice: ea are un rucsăcel de 15litri, care e mai mult gol, în timp ce el cară jumătate casă.

Știu, explicația e că bărbatul are putere fizică mai mare și că nu se cade să discutăm de feminism în condițiile astea, că nu are a face una cu alta, că femeile nu vor egalitate la cărat, vor egalitate de șanse și alte minuni.

OK. Hai să discutăm altfel atunci. Dacă tu, ca femeie, nu poți căra rucsacul lui, n-ar trebui să ai bunul simț și minima logică să îl ajuți să nu care atât? Gen, să nu faci mofturi că tu vrei tot felul de de chestii inutile, dar nu le poți căra tu? Să te gândești și la el ca la un om, nu ca la un hamal?

Și aș extrapola asta și în alte domenii, care nu-mi vin în minte acum. De pildă,  conduce 600km, că el conduce mai bine și tu vrei să te relaxezi, când ajungeți la destinație nu trage de el ca și cum ar fi odihnit. Sau, el vine de la muncă și tu îi arunci copilul în brațe, ca și cum el ar fi stat degeaba acolo și tu ești obosită.

ps: bine, dacă aș vrea să râcâi feministele, aș spune că se subînțelege că ea se recompensează altfel pentru că nu cară atât de mult, și discuția ar fi mult mai amuzantă despre cum NU SE SUBÎNȚELEGE NIMIC, NENOROCITULE, dar n-avem timp de așa ceva.

pregatiri-275

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

134 comentarii

  1. Ai dreptate, e cam nasoală faza, dar dacă cei direct implicați nu fac nazuri înseamnă că sunt recompensați în vreun fel.

    00
    • „Dacă a tăcut, înseamnă că nu a fost viol.”

      00
    • @Phaff Dacă asta ai înțeles din comentariul meu ai un plus de la mine.

      00
    • Nu înțeleg voturile negative ale comentariului ăsta. Atâta timp bărbatul acceptă treaba asta, nu văd unde e problema.

      00
    • NOU
      #5

      Ok, hai să fiu eu Gică contra :
      Omul poate compesează pentru ceva ….. Zic la modul general nu neapărat de cărat rucsacul .
      De aia acceptă să tragă ca un bou la jug ( la figurat vorbind )

      00
    • NOU
      #6

      @Anukoi cred că tu nu ai înțeles ironia fină făcută de @Phaff

      00
    • @Florea Cioaca Posibil să ai dreptate, n-am excelat niciodată la subtilități.

      00
    • Anukoi. Mare adevar graiesti.
      Sunt recompensati cu liniste!

      Eu sunt unul din aia care cara. Daca merg cu o tipa pe munte ea o sa care fix juma de litru de apa, hainele ei, si ceva ciocolata.
      Daca merg cu o tipa mai multe zile ( deja sf) , probabil ajunge la ea si izoprenul.

      Explicatia e simpla: Eu stiu la ce ma inham.

      Majoritatea tipelor, mai ales cele cu an de fabricatie sensibil post-revolutionar, n-au prea mirosit cum e cu muntele si nu prea inteleg de ce sa te chinui sa ajungi undeva doar ca sa ai de unde te da jos, ca vorba aia, pe munte ajungi si cu masina. Ca ele nu fugeau de cenzura si de „ai lor” la Malaiesti si n-au trebuit sa minta pe nimeni ca sa faca sex in adolescenta cu „mergem la munte”.

      Da, exista si muntomane pasionate, dar e stupid sa alegi omul dupa fix o pasiune daca vrei sa imparti timp cu el, si vine o vreme la care te saturi sa mai mergi pe munte doar ” cu baietii”. Nu de alta da’ unii au deja 120 de kile, altii 3 copii…complicat

      Si daca vrei sa momesti pe cineva ca-i misto si activitatea asta, atunci nu-i pui 15 kile in spate si-o pui sa marsaluiasca la deal cu limba scoasa de-un cot ca’n Sven Hassel doar de dragul egalitatii, ca trebuie sa-i placa si sa mai vrea.

      In plus, tu poate in ani de mers pe munte ai mai bagat bani intr-un rucsac profi, stii sa-l reglezi sa stea bine, ai mers cu el, ai bocanci formati.
      Pe ea ai echipat-o in 15 minute in Decathlon cu ceva ce nu stie sa regleze sau cum ar trebui sa stea si e incaltata cu ceva de 200 de lei ca „nu stie daca o sa-i placa”.

      Chestia asta e o combinatie care duce al naibii de repede la „eu nu mai vreau in viata mea” combinat cu „nu mai pooot, hai sa ne intoarceeem, te rog eu”.
      Si de asta scapi doar daca e strict oboseala si nu si disconfort de la echipament sau supraincarcare ca si-a luat tot dulapul.

      Iar daca primele experiente sunt misto, atunci isi ia ea singura ce trebuie si o sa inceapa sa vrea sa-si care echipamentul doar ca sa nu mai stea dupa tine cu „da-mi aia.

      Asa ca …dii Batore.

      00
    • Acest domn, Habarnam, stie ce vorbeste!

      00
  2. Unde le gasiti fratilor ? A mea se roaga de mine sa ma ajute cu sacosile de cumparaturi.
    Ce-i drept, incerc sa ma chinui eu decat sa o las pe ea sa le tareasca pana in casa iar mai apoi sa bazaie 2 zile ca o doare spatele :))

    00
  3. Se răzbuna pe el, lasă să care, d-aia e bărbat.

    00
  4. La 15kg nu e chiar rucsacel iar la 30-50kg seamana mai mult cu carat de ciment decat cu drumetie. Probabil ai
    vrut sa zici litri, dar nah, e un amanunt.
    Feministele vor sa fie egalitate dar sa sa ramana totul la fel, sa fie tratate preferential si cu manusi de matase ca nu cumva sa se raneasca delicatele de ele. Unele si merita asta in schimb pentru simplu fapt ca esti femeie crezi ca meriti sa fii tinuta in puf… du-te-n… munti.
    Un fel de vrem sa luam altora parcarile si sa facem parcuri pentru copii, dar nu va atingeti de parcarea mea ca nu aveti dreptul.

    00
    • Litrul este diferit de kilogram, inveti la matematica in clasele primare. Apoi, la fizica, inveti si de ce: datorita densitatii.

      00
    • litrul este unitate de volum, kilogramul de masa. comparam mere cu microprocesoare.

      00
    • @MihaiDB & thebblack
      Cand cumperi un rucsac te uiti dupa cati litri are nu cate kg poate sa duca. ma refeream ca poate vali a confundat unitatea de masura , cel nai probabil a exagerat intentionat. Probabil n-ati citit atent ce am scris.

      00
    • psionics, in momentul in care am citit eu eu articolul vali corectase deja. eu ii raspundeam lui mihaiDB care are niscai carente in cunostintele elementare de stiinta.

      00
    • Eu zic ca e ok ca ea sa care 15 litri de mercur(202 kg) și tu 1 sac de ciment… Numa zic…

      00
    • @Psionics Acum inlocuieste „feministele” cu „unele femei” si comentariul tau ar putea trece drept o remarca banala, cliseistica, rasuflata. Asa pari cel putin ignorant, ca sa ma exprim delicat. „Feministele” nu ar accepta sa le cari rucsacul oricat ai insista de enervant, refuz care te-ar lansa intr-un discurs furibund despre cum galanteria e o arta pierduta si baietii buni nu sunt apreciati niciodata la adevarata valoare.

      00
    • @Psionics :))) daca ai un rucsac de 60l (ca volum) nu inseamna ca ai echivalentul a 60l in el.

      Daca ai merge pe munte, ai intelege ca a cara vreme de 8 ore un rucsac care cantareste 20-25 kg este un chin oricat de atletic ai fi, indiferent de anotimp si antrenament.

      00
  5. Sa stai opt ore cu un plod e infinit mai greu decat sa freci menta opt ore la munca.

    00
    • NOU
      #23

      Dacă lucrezi ca portar, de acord.

      00
    • Eu nu-s bugetar, nu prea stiu cum e cu 8 ore de frecat menta.
      Teach me, master!

      00
    • 1 deschizi pc-ul
      2 dai pe zoso
      3 comentezi
      4 te uiti pe geam 7h si 58 de minute

      00
    • e pe dracu

      00
    • Nu freci menta 8 ore dar mai iesi la o tigara, mai o pauza de masa, mai un comentat aici, pe langa munca. Cand stai cu un copil, mai ales de la 6 luni la 3 ani sa zicem, uneori nici la toaleta nu ai timp sa mergi.
      Parintele care sta cu copilul acaza, are nevoie ca de aer de 30 de minute singur, cu gandurile lui… Iar tu ca parinte care merge la munca 8 ore, trebuie la randul tau sa petreci timp cu copilul ala, ca are nevoie si de mama si de tata…

      00
    • @Zarax, exact.

      00
    • Nu stiu de unde reiese in articol ca cel care sta 8 ore la munca nu vrea sa petreaca timp cu copilul. Doar sa nu il ia in primire de cuma intra pe usa, sa ii dea 30 de minute sa lase gandurile de la munca, din trafic sa treaca, sa se destinda, sa poata fi prezent cu totul cand va sta cu copilul.

      00
    • da e al dracu de greu, mai ales ca esti si obligat sa faci acel copil. si mai esti si prima femeia care face asa ceva…

      00
    • Dacă stai ca mamă 8 ore în curul copilului, îl educi prost. Dacă ai 2 ce faci? Iei bonă pt al doilea? Dacă ai 5?

      Le suflați copiilor în cur și asta o să se întoarcă împotriva voastră grav.

      Copii stau bine cu joaca lor și singuri, nu trebuie să îi ghidezi la fiecare pas, o să iasă un fricos fără discernământ sau putere de decizie în privința traiului de zi de zi.

      De când un coleg a aruncat 3 cozonaci pemunte că i se păreau grei, eu car mâncarea!

      00
    • @Fisherman, un copil de 1 săptămână-1-3-10 luni stă si se joacă singur. Chiar și unul de 1-2 ani se joacă și stă ore întregi singur. Îhî.

      00
  6. cand o avea el de carat fundul meu…

    00
  7. ea are un rucsăcel de 15kg, CARE E MAI MULT GOL

    00
  8. Maxim a fost cand unul dintre amici a carat pe Erciyes foenul prietenei.

    00
  9. Foloseste expresia „15L” in loc de kg, si o poza explicativa cum sta unul pe un copil de 8 ani https://ibb.co/NLVvPxX

    00
  10. Salut si eu am o problema cu asta. Acum citiva ani am fost intr-o tura lunga cu mai multi prieteni. Intre ei un cuplu cu doi rucsaci identici. Intr-una din zile cumva am pus mana pe cei doi rucsaci. Al ei era un fulgusor, al lui parea umplut cu pietre de moara. Tipul incepuse sa aiba rani la umeri.

    I-am atras atentia ei ca nu este corect si frumos ce face si ca e cazul sa il ajute si sa mai ia din lucrurile lui. De atunci nu mai vorbeste cu mine.

    00
    • Nesimțituleee!🤣🤣🤣🤣🤣….noa, dacă te-o mîncat sub lombă….🤣

      00
    • Trebuia sa ii spui lui sa discute cu ea ca, presupunand ca nu e o nesimtita care sa nu vrea sa ajute cand el ii cere ajutorul, altfel reactiona.

      00
  11. 50L50Kg. La unii am impresia ca va sare siguranta cand cititi…

    00
    • Unii din noi am carat 50KG si stim ce inseamna

      00
    • Si initial a fost KG in loc de L

      00
    • cine cara un rucsac umplut de 30-50kg pe munte? eu nu pot sa inteleg ce ture faceti si ce poti sa pui intr-un rucsac sa ajunga la 50kg.
      mai mult de 10-20kg nu ar trebui sa aiba niciun rucsac, indiferent de tura, fie ca este de 1 zi sau 7.

      00
    • @Bogdan 28kg pentru creasta Rodnei 5 zile de iarna cu coltari, rachete, piolet, ham, casca, semicoarda, sac de dormit cu confort la -19, saltea, mancare deshidratata, ceva slana, branza, dulciuri, butelie de 400, arzator si vas, si haine si statie emisie-receptie. Si am 66kg.

      00
    • @cineva in turele de iarna se ia mult echipament util, care si ala e „cantarit” sa fie cat mai usor. tot nu cred ca se ajunge la 50kg :) eu ma refeream la turele de plimbari pe care le fac oamenii vara pe poteci marcate. chiar sunt curios ce pune lumea intr-un rucsac sa ajunga la atatea kg.

      00
    • @Bogdan, tura de doua zile cu cortul vara. Si da, exista echipament foarte usor, dar preturile cresc pe masura. De exemplu, corturi sub 2kg vorbim de la 1000 lei in sus, sac de dormit de puff vorbim de preturi de la 500 lei in sus pentru unul de vara de 0.5kg. La fel pentru fiecare piesa de echipament. Drumetul mediu nu are cel mai usor echipament, ceea ce face ca bagajul sa fie greu, voluminos. La care se mai adauga si lipsa de experienta: carat de lucruri inutile, prea multe haine, prea multa mancare, carat pentru altii.

      1KG Ruscacul
      3Kg Cortul
      1kg Sacul de dormit de vara
      0.3 saltea
      1,5kg Haine uscate de schimb, un polar pentru seara cand se lasa rece, manusi, caciula, palarie, bandana, masca :D
      1kg Hard shell, geaca de ploaie, suprapantaloni
      0.5 butelie, arzator, vas de incalzit, tacamuri
      0.3 kg trusa de prim ajutor, crema de soare
      2kg apa
      1kg mancare, dulciuri
      0.5kg frontala, baterii de rezerva, acumulator extern, telefon
      0.5KG diverse (un capat de cordelina, o caraba, folie supravietuire, flueir, ochelari etc)
      0.3kg sandale sa stai seara pe langa cort, dupa o zi in bocanci vrei sa iti respire picioarele

      00
    • @Bogdan : Am carat si 35kg, dar doar pentru cateva ore si 800-900m diferenta de nivel. Cand am dus materiale pentru refugiile construire in muntii Rodnei, alea de mi-au tinut de adapost in iernile urmatoare. Sau cand am urcat echipament radio, ca sa imi maresc „raza de actiune” a statiei mele.
      Tai de greutate, dar nu iti poti permite sa mergi cu o semicoarda de 30m ca lasa ca nu o sa fie nevoie, ca asa mai bine o lasi acasa si mergi la tupeu, daca te intorci bine, daca nu, asta e. Sau sa mergi cu sac de 3 sezone, chiar si de puf, cand la 2000m sunt anuntate -15 grade. Vrei si sa zapada buna/bocna la amiaza si fara nori, dar sa nu fie frig noaptea, cam greu.

      00
    • @Bogdan se poate destul de usor. Imi aduc aminte de tinerete, acum vreo 6-7 ani, cand am plecat cu prietenii in o tura de munte de doua zile si am luat cu noi 25 de litri de vin, 2 de palinca, gratar de fier sudat (din ala cu tava cu tot), ceaun, carbuni, lemne de foc (!!!), topor, mancare, apa minerala (!!!). Ehe… ce frumos a fost. Nu cred ca am facut 1 km in o ora, cu tot cu drumul de intors la masina.

      00
    • @Skyler unde ati urcat? :))

      @ion @cineva mersi de explicatii.

      00
    • Voiam sa urcam la lacul Galcescu, dar in schimb am urcat inapoi in masina.

      00
    • @cineva…tu te-ai dus in Rodnei cu echipament de 6miar.🤣🤣. Mai sorteaza echipamentul. O semicoarda de 8mm diametru are greutate dec42 g/m. Mai mult de 30 m nu-ti trebuie in Rodnei(poate ai avut 2). Coltarii, 800g, piolet 350-400 g, cort 3.5 kg. Ce cruce ai dus, sau cita clisa ai pus cu tine de ai ajuns la 28 KG????

      00
    • @Raul m-am plimbat si pe la 5500m si am avut rucsac de 16kg pentru 3 saptamani de mers, de avea cu 1kg peste limita acceptata de compania aeriana ce trebuia sa ne duca in Lukla. Dar erau alte conditii.
      Semicoarda era de 60m, si un coleg mai avea una de 30m; pentru Coasta Neteda nu m-as risca doar cu 2 bucati de 30 de metri. Nu am ultimul echipament sa ma incadrez chiar in gramajele date de tine, cam ce am luat cam cu aia „defilez” . Sacul de dormit are 2.25kg, salteaua pe la 500kg, chiar daca ThermaRest.
      Unde nu reusesc sa scad/sa eficientizez e partea de mancare, lipia trebuie sa fie prezenta, sandwichuri la amiaza, plus partea de dulce; iar pentru 5 zile fara aprovizionare se aduna. Fiind mai slabut, trebuie sa alimentez „uzina” constant :)
      Stiu ca avea 28 de kg, pentru ca m-am cantarit fara el, apoi m-am urcat cu el in spate, daca m-a pacalit cantarul, va pacalesc si eu pe voi.

      00
  12. La un drum lung cu masina, si mai alaes in RO, trebuie sa conduca soferul cel mai bun dintre cei doi.
    Ala care are cele mai multe sanse sa aduca familia intreaga acasa.

    00
    • Nu a zis nimeni sa nu conduca el tot drumul, a zis ca la sfarsit sa nu aiba pretentia sa fie la fel de odihnit ca ea. Asa face si a mea, merg 400 km pana la maicasa si apoi incepe sa ma cicale ca nu o ajut sa despacheteze… desi baniuesc ca e mai mult o demonstratie de forta in fata mamicii, sa vada ca a educat-o bine :D

      00
    • NOU
      #65

      Sub privirile „mlădioase” ale maică-sii? :D :D :D
      Nu mai bine pune mă-sa osul la treabă? :D

      00
  13. Mai este un aspect de luat in seama: de multe ori barbatul ia cu el lucruri de care nu are nevoie (fie din lipsa de experienta, fie ca vrea sa foloseasca jucariile cumparate). In aceste cazuri, consider ca femeile nu pot fi acuzate. Te-ai „declansat” de la pozele lui Buhnici de pe instagram? :))

    00
  14. Statul acasă cu copii e muncă full time, prefer sa muncesc în alta parte

    00
  15. Rucsacul mare cara cortul, sau eu cel putin asa fac cu nevasta, in rest ne caram singuri mancarea si hainele. Iar in turele de o zi prefer sa car eu mai mult in ideea ca am sa car cortul. Nu e cazaul al mine dar in general daca ea oboseste o sa stai dupa ea ca merge mai incet. Se mai poate instampla sa fie la ciclu, sa fie greu si sa se miste dapai sa mai care.
    doar asa niste explicatii de ce au femeile rucsacii mai mici. (pitipoancele in adidasi pe munte se exclud singure)

    00
    • daca e la ciclu si se misca greu nu mai bine sta acasa weekendul ala?

      00
    • nu ma iau de ce ai zis, dar corturile sunt facute astfel incat greutatea sa se imparta egal la numarul de oameni care incap in el.
      de ex cort 2 persoane, 50% bete cort + bete infipt pamant, 50% foaia de cort.

      00
    • @mrcdl
      nu am auzit niciodata de estimarea asta. ba chiar mi se pare ca la un cort de 2 persoane, raportul e cam de 15-20% betele si restul foaia de cort (eventual si cu dublura waterproof, diferenta e mai mare).

      00
    • PLm eu am 90 de kg nevasta 66 nu ma plang ca duc eu cortul ca sa-l impartim (asta merge doar cand imparti cortul cu cineva si nu primesti buca ;) ), dar nu ala e cel mai greu ci berea, tuica. Prefera sa ajunga nevasta mai odihnita.

      00
    • @Thebblak, prin corporații concediile se stabilesc din ianuarie. Sau așa era în corporația unde am dat eu cu sapa.
      După aia, oricâte calcule faci, oricum stabilești concediu și perioada pt mers pe munte, menstruația va veni mai devreme sau mai târziu (eventual se va decala din ianuarie până în luna concediului) astfel încât femeia va prinde minim 1-2 zile în concediul de la munte.
      Poți s-o treci la „legile lui Murphy- precizari suplimentare”. :)
      Și dacă durează 7-10 zile (menstruația, nu concediul) n-ai cum să amâni decât, cel mult, cele mai grele zile.

      00
    • AB, da, asa e. dar respectiva menstruatie era precizata in contextul unei iesiri de o zi.

      00
    • respectiva menstruație este menționată în aceeași frază în care este menționat un cort.

      cel puțin în capul meu, cort presupune dormit peste noapte pe munte, ceea ce înseamnă cam două zile creanga pe coclauri.

      de asemenea, logica mea (e posibil să fie lipsă, e posibil să fie proastă) spune că un cuplu care bate frecvent muntele în ture de o zi/un week-end o să stea dracului acasă (sau într-un loc cu băi și apă curentă ușor accesibilă) în acel week-end din lună în care ea e la menstruație.

      eu personal dacă aș fi pe munte minim 3 week-enduri în 2 luni, aș zice pas în week-end-ul cel mai nasol al lunii că aș știi că nu s-a gătat muntele în vara/anul ăla. dar dacă alea câteva zile sunt singura mea șansă la munte pe tot anul, apoi o să mă duc pe muntele ăla chiar dacă practic sunt momeală pt urși.

      of topic, ar trebui fie să fiu fooooarte relaxată, fie foooooooarte nervoasă ca să spun asta of-line în companie masculină. :)

      00
    • pai cam asta zic si eu.

      00
  16. Chestia asta se rezolva relativ rapid cand calatoresti de una singura (cu jobul) si inveti sa ai la tine fix ceea ce ai nevoie pt ca ghici ce, nu-ti va cara nimeni lucrurile. Apoi transferi chestia asta si in viata personala si nu mai iei cu tine chestii inutile, iar pe cele pe care le iei stii clar ca poti sa le duci si singura. Nu zic sa fie 50%-50% la gram, dar exista o zona de rezonabilitate pt ca altfel vedem o gramada de situatii ca cea descrisa in text.

    00
  17. probabil ca in majoritatea cazurilor e cum era la mine: el vroia sa para mascul feroce, asa ca-si burdusea rucsacul cu tot felul de chestii ca stia el ca sunt „utile”, rezultatul multa frustrare si dinti scrasniti, si mai era un aspect: refuzam sa urc pe munte daca trebuia sa car cu rucsacul echivalentul greutatii mele, mai ales ca nici nu ma omoram prea tare sa simt senzatia inefabila a putitului 3 zile intr-un cort de dragul muntelui sau adrenalina pe care ti-o da ursul cand vine la mancare si tu stii ca intre tine si el e doar o folie de cort, hai, doua

    00
  18. Problema e (si) la el, daca tot vrei sa iei asta ca o problema. Barbatul nu e obligat sa faca asta, poate vorbi si spune daca e prea mult/prea greu si efectiv sa refuze sa ii care cacaturile.
    Si oricum si aici sunt nuante, ca femeile care fac ture de creasta nu pleaca la drum cu „ghiozdanelul”.

    00
    • This. Nu stiu cine ii obliga sa faca asta, ii ameninta cu pusca la cap? Cand plec pe munte cu al meu, cand ne facem rucsacii, vedem ce cara fiecare si de regula nu sunt scutita de carat greutati, daca stam 2-3 zile pe munte, calculam ce caram si daca avem nevoie de lucrurile alea, ca avem si saci de dormit si izopren si tot ce e nevoie.
      Daca e drumetie de o zi, el da ochii peste cap, ca ce mai fac cu ruccsac, ca baga el tot in al lui (apa, mancare, pelerine de ploaie si alte accesorii). Dar nu imi place sa stau sa il opresc mereu „da-mi hanoracul, baga hanoracul/da-mi apa, baga apa/ da-mi pelerina, baga pelerina/ da-mi un baton/ da-mi un sandvis”, asa ca am si eu rucsac, dar nu foarte mare.

      00
  19. Totul vine din lipsa de cultura in domeniu, oarecum paradoxala intr-o tara cu atata munte, deal, pestera, rau, ram, varza, viezure. E bine totusi ca lumea incepe sa descopere natura nu doar scotand mobilul pe trapa masinii in urcare pe Transalpina. Directia e buna, dar ritmul e lent. Va trece o vreme pana amatorii de drumetii vor experimenta pe spatele sau talpile lor diferenta dintre un rucsac pentru o tura de o zi si un rucsac de expeditie, beneficiile unor ghete potrivite traseului sau faptul ca echipamentul de tura de calitate costa mai mult decat pantofii cu toc si posetica din mall pentru ca e mult R&D si la o adica iti salveaza viata (sau macar te fereste de o entorsa). Pana atunci, vom tot vedea astfel de inadecvari, dar ideea e sa explicam, nu sa luam in deradere, pentru ca nu foloseste la nimic atitudinea superioara.

    00
    • Pai astia care îi vezi cu rucsac pe dealuri si pe munti sunt oraseni care cara cu ei ibricul de cafea, mini aragazul cu butelia de gaz, un dslr/mirrorles, un trepied manfrotto de 3 kg, o drona, un macbook air ca sa editeze pozele si o tableta pe care sa se uite la filme … si inca vreo 2-3 baterii externe.
      Cei nascuti si crescuti în astfel de zone le ajung hainele de pe ei + niste mâncare, vezi ciobanii ce cara dupa ei.

      00
    • Exista milioane de clipuri pe Youtube care iti arata pas cu pas ce sa iei, cum sa le pui in rucsac, cum sa eviti ce e inutil.

      00
    • Nu nene, a fost cultura în domeniu înainte. Uită-te nițel prin pozele dinainte de anii 90 și o sa vezi grupuri întregi de adolescenți și adulti care mergeau și urcau pe munte echipați corespunzator. Și aici o includ și pe sormea care avea un grup de prieteni cu care fix asta făcea ori de câte ori puteau. Cunoșteau tot felul de reguli, aveau amici printre aia de la salvamont, ii știau inclusiv pe proprietarii de cabane. Și ce distracție era acolo, ca am mers și eu o data când eram mica, prin anii 90, fără ragete, fără manele. Canta o caseta cu muzica rock, se bea bere, se râdea, posibil sa se și fi tufut careva cu noi în camera, ca am dormit cu încă vreo 4 necunoscuți și necunoscute.. Erau paturi suprapuse, deci na. Oricum nu aveam de unde ști ca am băgat cornu în perna și am adormit aproape instant.
      Ai mers vreodată cu trenul la munte? Ai văzut mosulicii aia bronzați, slabi da numa vână, care au cu ei tot felul de echipamente? E, aia fac parte din vremurile în care oamenii nu erau la nivelul de retard în care se afla astăzi. Și dacă azi e asa, nu înseamnă că și înainte a fost la fel.
      Sunt tentata sa inventez o conspirație în care cineva a dat drumul la un dispozitiv de tâmpire undeva deasupra planetei, ca altfel nu îmi pot explica tot ce se intampla…

      00
    • Stiu ca A FOST, am citit cu pasiune istoria asociatiilor montane din Transilvania (SKV Sibiu sau AAA Brasov) fondate la sfarsitul secolului 19. Eu vorbesc despre ce e acum, ca asta ne intereseaza mai mult. Umblu pe munte din anii 80, dormit in cabane inca din anii 70, cand eram copil, acum constat cu tristete degradarea lor fizica si degradarea morala a „turistilor” mioritici.

      00
    • OK, am înțeles… Chestia e ca pe mine ma enervează când lumea vorbește de prezent și uita sa specifice involuția incredibila a societății.
      Adică măcar asa…ca poate unii mai tineri cred ca asa a fost dintotdeauna și deci e normal, poate merita sa se specifice ca nu, nu asa a fost mereu și ceea ce vedem azi e rezultatul nesimțirii și a lipsei de interes fata de orice altceva în afara aspectului fizic și a unor like-uri seci…

      00
    • Ioana, pe vremea aceea era pur si simplu mult mai greu sa ajungi pe munte. Trebuia ca orasean sa iei un tren rarutz, de la tren un autobuz obosit o data pe zi, sau un localnic cu stopul, dupa aia deja erai dupa prânz. Pâna la o cabana se facea seara cu niste ore bune de mers. Asta filtra multa lume, asa ca aia care chiar se tineau erau interesati si informati, ca orice om pasionat de un domeniu.

      Azi tot taranoiul poate iesi în slapi si ajunge în trei ore cu masina din fata casei literalmente în vârful muntelui, cu zero efort. Nu mai exista filtru. Cei pasionati înca exista si sunt chiar mai multi ca înainte, poate, dar se îneaca în marea de vite.

      00
  20. Asa e a mea. Bine ca nu ii plac drumetiile.

    Cand am fost la ma-sa mare anul trecut caram asa. Un troler, carutul (nefolosit de altfel), un duffle bag si ghiozdanul. Ea cara fata.

    Zic okey, greseala mea si i-am zis data viitoare eu car un troller si un ghiozdan. Alte bagaje nu mai CAR! CLAR?

    Aaaah da tu esti barbat, ce fel de barbat esti tu daca ti-e frica sa cari, ca taticul cara….bla bla bla.

    Te duci si iti cauti alt barbat daca nu iti convine….care sa care, sa fii sanatoasa.

    Scurt pe 2. Acum nu mai comenteaza. Am gresit am platit. Nu se va mai intampla.

    00
  21. Mie una mi se pare normal ca el sa care mai mult. Eu am sub 50kg iar Henry Cavillu’ meu are cat are..

    00
  22. in contextul asta, vorba lui kanye, slavery is a choice :)

    00
  23. La un moment dat am gasit o formula matematica pentru greutatea rucsacului:
    Barbat antrenat pana la 25-30% din masa proprie
    Femeie antrenata pana la 20% din masa proprie.

    La limita superioara erau dati ca exemplu soldatii activi care cara chiar si peste 45 de KG in misiuni de lupta.

    Altfel, daca eu sunt inca in limita mea de confort si nu car mai mult decat pot duce, prefer sa ii usurez ei sarcina.

    00
    • Am testat, nu sunt in stare sa car mai mult de 15 kg in spate pe o distanta mai mare de cateva sute de metri. Am 75kg. Rezulta ca sunt o femeie antrenata.

      00
    • Cand am mers prima data pe munte, dupa jumatate de zi imi tremurau picioarele si o saptamana dupa abia am putut sa ma misc, picioare, spate, durea tot corpul.
      Dupa cativa ani si in perioadele cu activitate regulata (alergare in timpul saptamanii + weekend de weekend pe munte) nu aveam nicio problema in a merge 2-3 zile cu rucsac de 25kg. Cu pasi mici, progresiv, cum ar zice dom presedinte ;)

      00
    • Lol. Păi eu am 45 kg :))))))). Aveam vreo 50 când mergeam mult-mult pe munte, uneori și cu 18-20 kg în spate. Acum mă limitez la maxim 10-12.

      Diferența e dată de 1) schimbatul tiparului (atunci mai mereu rămâneam peste noapte la cort /refugii /cabane acum nu rămânem niciodată) și 2) echipamentul e MULT mai performant acum, pe vremea aia trebuia să fii milionar să-ți permiți echipament de munte adevărat. Eu abia terminasem școala, eram săracă.

      Acum eu car aproape tot pentru toți 3, mâncarea, apa. Soțul are rucsacul de ț kg cu strictul necesar pentru ei în care uneori cară (când nu se mai poate altfel) și animăluțul de 15kg.

      00
    • Dacă aș fi antrenată ar trebui să pot căra vreo 11 kile. Și chiar pot să le car în spate de la supermarket acasă.
      Pe munte, urcuș, cărat toată ziua, n-aș putea. Și nici nu fac asta.

      00
  24. La mine in familie fiecare își cară propriile cacaturi.

    00
  25. Hernia de disc vine totuși cu niște beneficii, cară ea chestiile grele. Recomand!

    00
  26. Am vazut, de aceea e bine sa fii/mergi cu una educata inclusiv in domeniul acesta. Fiecare cu lucrurile sale in rucsac: haine/hainute, sac de dormit, izopren/saltea, truse. Duc eu cortul, tu duci arzatorul si butelia, mancarea o impartim. Si am mers asa si in Fagaras de la Bratila pana la Suru, Sebes Olt si in Retezat 6 zile de stat la Bucura cu urcare si intoarcere din Rausor, peste vf Retezat, vf Bucura, pentru ca anul trecut doar pe acolo se ajungea cu masina.
    Bineinteles cunosc cazuri in cazul ei este cu 7-10kg (nu litrii) mai greu decat al lui. Dar alea sunt asa de putine, de le stie si Salvamontul ;)

    00
  27. Păi e proporțional cu greutatea fiecăruia și cu cât consumă. Că dacă eu cântăresc 50 de kile, mănânc două mese frugale și hainele mele incap într-o sacoșă de un leu iar el are peste 110 kile la aproape doi metri înălțime, mănâncă de rupe și hainele lui ocupă dublu volum, cum ar fi să cărăm la fel?

    00
  28. Totul se reduce la antrenament. Nu te duci ca romanul in pl goala la razboi cu rusii. Ca in orice domeniu, te antrenezi inainte. Asa si cu traseele montane, inainte sa pleci in camping sau in ture pe munte, te antrenezi, nu te duci asa coborat din plop. Ii dai femeii taskuri sa care de la mega pana acasa 2 navete de bere pe jos, si eventual bonus sa care si 2 pepeni in rucsacul din spate. Faci asta la inceput de 2 ori pe saptamana, apoi zilnic. Daca stai si la etajul 4 intr-un bloc din 70 fara lift, mai bine. Si cronometrezi, cand a atins performanta de a ajunge acasa fara sa oboseasca, e apta de mers pe munte.

    00
  29. Poate ca rucsacul lui este unul special de munte ce permite distribuirea greutatii mai bine decat rucsacul de mall al ei :D

    00
  30. Că tot e vorba de plimbări, ceva recomandări de cazare prin zona Zărnești? (chestii experimentate, nu din auzite)

    00
  31. Mno, fatalaii la putere. Doară și pe net sunt atâția care scriu la modul „aah nevasta mea și-a luat un troller și fetele și ele câte unul, pentru o singura zi, haha, ce sa le fac dacă le place moda”.
    Pentru ca aparent nu prea mai exista bărbați care sa zica „bai femeie, tu ai uitat sa te bucuri de moment? Chiar trebuie sa cari un șifonier după tine?” asta fiind o varianta îndulcita a „dacă vad mai mult de un rucsac în portbagaj eu merg singur tu ramai acasă sa faci parada modei”.
    Mai ziceau unii denăuzi ca în seriale se promovează ideea asta de bărbat pampalau care pune botul la tot ce vrea nevasta, îndrăznind sa o bârfească numai în rarele dăți când iese cu prietenii și și atunci, bineînțeles cu nuanțe roz. Mno, iată ca a prins ideea. Toate acele glume, care inainte erau doar glume, despre cum acasă canta gaina, acum sunt realitate. Acum nu mai canta cocosul, acu chiar canta găina, deci iată, e egalitate!

    00
  32. Ehee…cred ca e asa mai ales in zonele unde se duc aia din Bucuresti. Nu ma mir. Am vazut si sandalute pe bucegi. La ultima tura pe Ceahlau am vazut fete care alergau, baietei in adidasi care isi dadeau ultima suflare, cupluri de pensionari in care ea cara tot etc.
    Cat despre carat, am carat cu al meu saci de 30kg cu mortar/glet, usi, mobila etc. si nu am murit. Cate putin si cu pauze oricine poate cara.
    Daca mai vrei mostenitori, poate ca nu e tocmai ok sa o pui pe ea sa care un frigider dublu.
    ps: dupa efort…nu prea mai ai chef de altele….asa ca tind sa cred ca e un deal subinteles la unii :)))

    00
  33. ne si place sa ne chinuim. auzi, pe munte rucsac de 30kg. te muti acolo? cand eram in liceu luam o bluza mai groasa, o pelerina , o paine scobita si umpluta cu branza si rosii, un fagure de miere, si 0.5l de apa, o lamaie si un cutit de vanatoare si speram sa gasesc stane pe traseu.
    acum vreau sa dau o tura pana la mare de dimineata pana seara si deja ma uit pe decathlon dupa umbrar, umbrela si pm. parca vad ca umplu tot portbagajul ca sa fac un pipi in mare.

    am poze cu bunicii si strabunicii in tineretile lor pe munte: aveau o pelerina, un bat si opinci in drumetie.

    00
    • NOU
      #117

      se cheama ca evoluezi, bunicii si-ar fi luat si ei echipament dar n-aveau de unde. hai sa nu mai plangem dupa vremurile de „aur”. Dar intr-adevar cu cat vrei sa ti fie mai comod pe munte cu atat cari mai mult.

      00
    • nu plangeam dupa vremurile de aur, doar voiam sa zic ca ne transformam in niste panselute. n-as mai dormi acum la prici unde ma umpleam de purici mereu nici sa ma platesti

      00
    • premiul 1 la ironie involuntara se duce la Icegrandpa. daca a fost sarcasm, ma inclin.

      00
  34. De mentionat. Il pui sa care atata si apoi tot tu te plangi cand nu mai poate, are probleme cu spatele si incep sa il lase puterile.

    00
  35. Am fost pe Camino amandoi cu 2 rucsacuri, ambele de 7-8 kg ca mai mult e prea mult.
    Si dupa 3 zile am dat 2euro de rucsac la niste indivizi care cu asta se ocupa, aduna toate bagajele dintr-o localitate si le duc in urmatoarele localitati, unde ai scris pe el ca il vrei. Nu mergem pe Camino sa ne facem penitență, mergem sa ne bucuram de experienta. 20 de kg se pot cara in ture scurte de 2-3 zile ca nu suntem super atleti.

    00
  36. doamne iartă-mă, dacă o femeie nu e în stare să care 50% din greutatea pe care o cară un mascul, de ce mai merge pe traseuri montane/în excursie, e clar că are probleme cu rezistența și ar trebui în primul rând să lucreze la asta.

    00
  37. Citisem la un moment dat (nu mai sursa și nu știu dacă era credibila, dacă știe cineva despre ce vorbesc și are și un link, e minunat) ca femeile au capacitate de carat mai mare decât bărbații – fiind înzestrate cu asta fiindcă ar căra copchii sau ceva. Nu știu, repet, dacă e științific dovedit, e clar ca dacă ești o panseluța toată viata nu poți sa cari sticle de apa și bărbatul fiindcă pune mana mai des pe lucruri are forta mai mare. Însă dacă nu ești o lepra care face gaura în canapea, ca femeie, cam poți sa cari multe chestii. Și grele. Și repejor.

    Am carat întotdeauna plase de cumpărături și baxurile cu apa de se întrebau vecinii dacă am divortat sau ceva – pur și simplu nu am simțit nevoia sa cer ajutorul. Ma țin mâinile foarte bine, nu sunt sportiva sau ceva, dar pur și simplu nu am problema sa car nimic. Pe de alta parte, am prietene pe care le aud cu „iubiii desfa-mi și mie sticla de suc”, îmi vine sa vomit. Dacă ești singura acasă și vrei sa deschizi un Pepsi aștepți prostul sa vina de la munca și mori de sete pe lângă sticla?
    Cred ca e multa prefăcătorie și puturosenie.

    00
    • mama bear power. dacă copilul e in pericol, prind superputeri. dar in cazuri excepționale, nu zi de zi.

    • E drept ca nu fac drumeții pe munte și nu știu rezistenta pe termen lung și susținut, dar la carat sunt (am fost, ma rog, temporar sunt în renovare:))) bine pe mâini și ma țin bine în picioare. Poate contează și ca am avut un an în care m-am mutat de 3 ori și am carat toată casa singura pe scări pana la etajul 4:)))

      00
    • Ca chestie, sticlele de băuturi acidulate le pot deschide fără probleme.
      Dar dacă vrei să faci mișto de mine, dă-mi o sticlă de Dorna d-aia mică plată și uită-te cum leșin de sete cu ea în mână.

      Ca să fie clar, nu cumpar Dorna plată. Și nu prea cumpăr apă plată unde nu am cuțit/patent la îndemână să conving dopul. :)

      00
    • si maica-mea a facut la fel, a carat chestii pana cand nu mai poate acum nici sa ridice mainile sa se imbrace singura sau sa duca un pahar cu apa la gura fara dureri de articulatii, isi tarsaie un picior si abia mai merge si cu celalat, altele la 64 de ani alearga dupa autobuz, ea schioapata pe scara sa urce in casa, mereu i-am spus ca exista o explicatie pentru statisticile arata ca femeia are speranta de viata mai mare decat a barbatului, ea a vrut egalitate

      00
    • @AB și eu urăsc sticlele alea. :))
      @pizzi, nu tine întotdeauna de ce ai făcut, ci și de materialul genetic și calitatea vieții. Ca fapt divers, eu am văzut cât de fresh și întineriti devin părinții mutați la curte care nu devin sedentari odată cu vârsta. Pe mulți ii tine în viata și sănătoși chiar efortul (sau măcar mișcarea) fizic(a). A sta cu turturicea la soare nu iti garantează decât articulații slabe.

      00
  38. NOU
    #131

    Si la noi era chestia asta ca ma trezeam carând trei valize pe trepte de pensiuni fara lift asa ca am adoptat o regula amândoi: “porti ce poti purta”. Sub aceste zise sibilinice se ascunde ideea simpla ca daca poti sa îti cari hainele, o sa le porti, ce nu, ramâne acasa. A ajutat mult!

    00
  39. Se numește „echipă”. Eu sunt „artileria hrea”, ea e „scouter-ul”.
    Eu merg cu 2km la ora, plin de bagaje, ea merge înainte la cazari, bilete, aflatul peronului, aflatul unde se face check-in, vazutul de camere de cazare (oricum, femeile aleg, suntmai pretențioase), vorbitul la recepție… Până ajung eu cu bagajele, treaba e rezolvată.
    Sunt ok, accept. :)

    00
  40. Rucsacul ei trebuie sa fie invers proportional cu marimea sanilor.

    00
  41. Femeia mai cara vreo 5kg de cur in plus si vreo 2kg de tatze. Cui nu ii convine carnita aia in plus de la cur si tatze sa isi gaseasca partener barbat.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)