Poate după alegeri vedem impozitul ăla mărit pe fațade decăzute…

Mi-a trimis soția poza asta, ca să-mi arate ce oraș frumos avem. Aham. Plin de clădiri cu fațadele dărâmate, că proprietarii știu că valorează mult doar când e să vândă, nu și când e să întrețină.

Poze din Piața Sfatului:

Poze din centru, mai acana:

 

Dezastru. Era vorba de mărit cu 500% impozitele pentru ăștia care nu își aranjează măcar fațadele, dar e an electoral, deci slabe șanse.

Frumos prin Praga și Oradea, nu? Dar cât e amenda daca lași fațada să arate așa? Cât e prin Germania sau Anglia?

Și mai enervant e că nu ar trebui să fie nevoie de amendă, ar trebui să repari tu, că e casa ta, tu o vezi cel mai des.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

38 comentarii

  1. Legat de Praga, am inteles ca iei amenda si daca nu speli fatada de 2 pe an (sau asa ceva).

    00
  2. Impozite mai mari ca să vândă casele mai repede la prețuri mici în loc să țină cu dinții de ele că oricum nu cer de mâncare?

    00
  3. Stai că vine verdepom și-ți spune ce impozite mari au ei acolo, în Oradea. Ce contează că primarul face și drege?

    00
    • a zis cineva Oradea?

      https://www.facebook.com/ilie.bolojan/photos/pcb.2521160511320590/2521158334654141/?type=3&theater

      Multi oradeni ce treceau pe acolo nu stiau ce detalii sunt pe Casa cu lei ( un adevarat corn al abundentei!)

      In alta ordine de idei, in Brno (al 2lea oras ca marime din Cehia) in zona centrala toate cladirile au fost renovate in ultimii 10-15 ani. Nu cunosc legislatia locala, dar cand o cladire sta mai mult de 6 luni intr-o stare avansata de degradare, observ ca apar si schelele pentru renovare destul de repede. Cladirile detinute de primarie (sunt destul de multe) sunt renovate si transformate-n apartamente sociale. Nu te temi sa-ti cada tencuiala in cap si nici nu vezi termopane albe.

      In Praga, cred ca e la fel, mai ales ca sunt mult mai multi turisti. Desigur, mai vezi cate o cladire de nu ai cum sa-ntelegi ce culoare ar fi avut. In general alea sunt goale de cativa ani. O alta metoda de renovare ce se practica aici e ca vine un investitor si cumpara toata cladirea si o transforma in apartamente de inchiriat sau birorui.

      OK. asta in orasele mari. Dar prin provincie? Nu e mare diferenta, sincer. Centrele sunt pastrate bine (casele toate colorate, piata bine intretinuta, biserica medievala cu turn).
      Daca stai pana iti cade tavanul in cap in casa aia, fatada toata-i degradata, doar sa o vinzi cu un pret mare „pentru ca e in centru si #valoare”, nu e ok. Logica ar spune ca daca n-ai bani sa renovezi casa, vinde-o mai ieftin altuia care are banii…

      00
    • Bolo de bine de rau a miscat lucrurile prin Oradea, cel putin anumite lucruri, asa la suprafata. Ca le are si el pe ale lui, fel si fel de contracte date cunoscutilor, diferite favoritisme, aia e partea a doua. Mai sunt si aia care sunt inferiori lui cu o treapta care mai impart contracte cunoscutilor, familiei, etc. Vezi un caz recent scos la lumina https://www.bihon.ro/stirile-judetului-bihor/scandal-la-muzeul-orasului-oradea-angajatii-in-razboi-cu-conducerea-2112263/

      In fine, daca esti in IT, nu ai treaba nici in Oradea, e de bine.

      00
    • stc – muzeul oradea s-a dorit a fi un centru cultural, din nefericire s-a ajuns la balci. S-au pus leagane si tobogane din plastic rosii langa intrarea in castelul principal. De ce? Pentru ca asta a fost viziunea duduiei merkel de oradea. Oradea arata frumos cu impozite marite dar sa vezi ce frumos este sa se reabiliteze cladire pe banii primariei si tu sa platesti acea reparatie sub forma de credit. Desigur, daca erau oamenii destepti isi infiintau o asociatie si ii costa jumatate. Oricum majoritatea spatiilor nu sunt locuite ci inchiriate tot sub tutela PNL asa ca de ce sa nu returnam niste bani familiei? In acelasi timp sunt cladiri d-ale’ primariei pe centru ce tot se repara de 10 ani de zile. Au pus plasa pe ele sa nu se vada si la revedere, dac nu au potential turistic/servicii de inchiriat nu isi bate nici primaria capul
      Pentru voi astia ce il pupati atat de mult pe bolojan: mergeti 500 de metri in afara ariei de centru vechi si vedeti jegul de sub pres. Eh ca face, face exact ca psd-ul, fura fura dar mai si da.

      00
  4. Eu consider că ar trebui dărâmate, nu recondiționate, chiar și ălea proaspăt restaurate.

    De ce? O grijă inutilă & irosire de bani, mama natură a vrut ca pe planetă & univers să existe atrofie & hipertrofie. În locul dărăpănăturilor, ai căi de acces pentru infrastructură nouă (clădiri rezidențiale/unități industriale/depozite/rutiere). Un machiaj ascunde puroiul din furuncul, tot degeaba.

    Provocarea rămâne să le explici românilor de ce e în interesul lor să lase melancolia & fetișul să lipească stickere „monument” oricărei cocioabe sau, și mai pertinent, bunăstarea pe termen lung a lor & semenilor lor.

    00
    • nu e mereu buna democratia. aici trebuie sa hotarasca unul cu mai multa carte (arhitect, curator de arta) si poate mai multa inima.
      te duci in Praga ca e frumoasa, nu ca e din sticla.

      00
    • ce zici tu nu seamana cu ideile de urbanism din anii 50-60, cand trecea autostrada prin mijlocul orasului?

      „În locul dărăpănăturilor, ai căi de acces pentru infrastructură nouă (clădiri rezidențiale/unități industriale/depozite/rutiere).” – da, exact! uzine, fabrici si depozite. Sa daramam trecutul si sa privim spre un viitor luminos, stralucitor, bravi muncitori!

      00
    • QED cici & Marius

      Nu poți să faci nimica în țara asta pe motiv că „dar alții…” sau și „da’ asta nu seamănă cu ceva ce n-am legătură”.

      00
    • @Phaff – bine, nu toate cladirile merita renovate. Nu ma pun in fata progresului, daca mi se explica de ce e mai bine ca in locul unei case cu un nivel, din sec. 19, ce n-a mai fost renovata de vreo 30 de ani – sa apara o cladire noua, eficienta ecologic si bine integrata in arhitectura zonei.

      Din ce zici tu, eu inteleg ca tot puroiul machiat (in opinia ta – toate cladirile vechi) trebuie sa dispara. Nu prezinti o cale de mijloc, Sa dam un reset si o luam de la zero.

      00
    • Să fie dărâmate, dar cine plătește pentru ele și cât? Dacă ți-ar da statul doar 1€/mp despăgubire, ți-ar conveni?

      00
    • Phaff
      Noi europenii suntem mandri de istoria noastra si incercam sa le aducem un omagiu patrand acele cladiri vechi.
      Americanii in schimb fiind o natiune tanara nu au avut ce sa conserve si au ales sa contruiasca in sus cu toate ca au loc pe orizontala cat vezi cu ochi.
      Absurd daca stai putin sa te gandesti si compari densitatea medie a populatiei USA vs Europa, ea fiind 35/km2 105/km2 , deci 1 la 3. Ok, n-am sa povestesc de ce si cum…
      Europa colcaie de turisti pentru ca e frumoasa, are o istorie, are o civilizatie si e sigura. Fara acei furunculi machiati ar fi doar sigura.
      Fun Fact: In multe orase din europa exista o lege care te impiedica sa construiesti la o inaltime mai mare decat varful catedralei celei mai inalte. De exemplu in Budapesta nu primesti autorizatie de constructie daca cladirea ta depaseste 96 de metri ce reprezinta inaltimea Basilicii Sf Stefan si al Parlamentului ungar deoarece legea spune ca nimeni nu este mai presus de dumnezeu si de lege.

      00
    • Daca darami, nu inseamna ca inlocuiesti cu bloc de sticla, neaparat. Poti sa construiesti o cladire, tot cu arhitectura veche. Mai ales ca se poarta stilul asta, de case neoromanesti.
      Dar pentru asta, avem nevoie de oameni la conducere, competenti si cu bun simt, care sa nu dea voie sa se construiasca in alt stil, in zonele respective.

      00
  5. Astazi am gasit o poza veche de pe vremea scolii si am cautat pe StreetView poze mai vechi cu atelierele scoala.

    Mergand inapoi in timp, am observat ca grafitti-ul are peste 10 ANI !

    Check this :

    https://www.google.ro/maps/@46.7662342,23.5796734,3a,75y,334.12h,90.25t/data=!3m7!1e1!3m5!1sdbkkSLf6njonz2rIK_bZow!2e0!5s20090801T000000!7i13312!8i6656

    00
  6. Nu ajunge faza cu impozitele, 5 * cacat = cacat. Daca impozitul ca si cota parte iti vine 100 sau 200 de lei, sa dai 1000 de lei pe an este fix pix. Ca daca vin si iti zic ca te costa 100000 de euro refacera fatadei(optimist) din care tu ai cota 20000 de euro o sa zici las-o asa. E foarte scump. Pana si cladirile de stat sunt jale. Daca nu se face ceva mega program national, european, mondial, galactic nu ai sanse sa vezi renovari serioase. Pe locatari sa nu te bazezi. Pe locatar il doare in pula de arta, de turism, de sloboz. Ala ti-ar zice: racai tot jos, pun polistiren, ii fut o decorativa ieftina roz bombon si am terminat. :D

    00
    • Exact, e aceeași fază ca în București, cu 75 lei/an locul de parcare la primărie, dar dat pe sub mână cine știe cum. Sectorul 1 cunoaște ;) Adică 6 lei pe lună. Aceeași chestie ar fi și la 60 lei/lună. Nu boss, trebuie să fie 1000 lei/an, minim. Să nu stea pensionarii cu locurile ocupate degeaba.
      Așa se face că la mine la bloc sunt locuri rezervate de locatari cine știe cum, rămase goale, iar eu trebuie să parchez pe trotuar pentru că ADP S1 zice că parcarea de pe strada paralelă, de la 80 metri, unde sunt locuri goale, e prea departe. Iar la apartamentul cu loc alocat, deși sunt 0 persoane la întreținere, locul e rezervat pentru chiriaș.

      00
  7. și pe lângă impozitele babane să ușureze/urgenteze modalitatea de emitere a avizelor pt renovări/reparații pt diverse tipuri de clădiri.

    că tot tu erai cel care se plângea de tonele de avize pe care ar trebui să le obțină pt reparat/renovat și timpii foarte lungi de emitere doar pt că locuința ta era ”în zonă istorică”, nici măcar ea însăși clasificată în vreun fel. toate casele alea din poze par măcar în aceeași situație.

    00
  8. Chestia cu „casa ta” – aici e o treaba – unii inca nu le poseda. Procese etc.
    Am mai spus, de acord cu pedepse – majorari etc – dar daca ma tii tu STAT in procese de retrocedare un sfert de secol, apoi imi impui sa nu schimb arhitectura, ca e nus’ ce „gotico – renascentisto”, imi pare rau NU mai am bani si ptr fatada ! ( parca ai scris ca e nevoie de autorizatie speciala, daca e ceva legat de patrimoniu sau cladire istorica, etc). Cand mi-a luat-o statul comunist, sigur nu arata asa, acum imi dai o ruina si vrea sa o faca sa arate bine TOT pe banii mei.

    Sunt sigur ca nu toate cazurile sunt ca cel de sus, dar imi vars si eu oful. Pardoneaza si tu.

    00
  9. Stie cineva statul real al acelor cladiri? Intreb pentru ca pare prea facil sa se arunce vina pe proprietar. Daca eu primesc, dupa ani de zile, ori o mostenire ori o retrocedare, o casa de genul asta, ce as putea face? Statul are cel mai mult de castigat, dar tot statul imi impune sa o renovez, eu, pe banii mei, pentru beneficiul statului. Deci cum ar trebui sa fie?

    O situatie similara e cu Castelul Peles, e al familiei Regale dar statul roman este cel care incaseaza banii pe vizitarea lui si nimeni nu vrea sa il renoveze. Casa Regala spune ca, uite, voi il folositi, renovati-l voi, statul zice ca nu e al lor si nu vor sa-l renoveze. Nu discutam nici cum a pierdut CR castelul, nici cum l-a redobandit.

    00
  10. tu ce mai faci cu renovarea? ca parca n-ai mai zis nimic de cand te-au reclamat vecinii la garcea

    00
  11. In alta ordine de idei, daca prinzi puletii care mazgalesc cladirile, ar trebui pusi o luna intreaga sa vopseasca prin oras. Pana se satura de cacaturile astea.

    • Pfuai, cat ma umplu de spume astia. Omul care distruge ceva din spatiul public, cu buna stiinta, mi se pare de cea mai joasa speta, cea mai infecta fiinta.
      De cate ori vad grafitti din ala de rahat pe monumente istorice, sau chiar pe gardurile oamenilor, mi se sparge o vena la cap. Macar de ar fi ceva artistic, ca sunt unele lucrari foarte misto.
      Dar cand vezi numai semnaturi si mazgalituri cu injuraturi, e de porc.

      00
    • care graffiti bre? ai vazut tu vreun graffiti prin poze? acolo sunt doar numele prostilor.

      00
  12. Eu am rămas foarte dezamăgit când am vizitat prima oară Timișoara acum vreo 6-7 ani și era o dărăpânătură de oraș cu clădiri cu vopseaua coșcovită sau altele care nu au văzut vreo tencuială in ultima sută de ani. Și asta la nici 200m de piața Operei. La cât de mândri sunt oamenii de acolo de orașul lor, nu îmi imaginam că e așa de degradat. Ghinionul meu a fost că tocmai venisem din Viena, însă.

    00
  13. iar minte Georgel ca face autostrazi pentru biciclete, parc pe platforma Rulmentul, etc si iar iese primar pe sistemul a furat dar a si facut! si el nu e in stare sa termine reparatia podului de la Fartec de ani de zile, sa asfalteze strazile noi, sa reglementeze urbanistic noile constructii astfel incat sa nu mai faca fiecare cum il taie capul!

    00
  14. Am fost in Oradea vara trecuta. Bai, piata aceea centrala arata intr-adevar foarte frumos. Dar daca te plimbi pe strajile din jurul acelei piete, e plin de cladiri cu fatade darapanate. Pe bune, nu e de ajuns sa refaci doar o piata si s-o arati doar pe aia in poze si filmulete de prezentare.

    00
    • Legat de cladirile alea darapanate din centru, problema e ca multe sunt clasificate ca monumente si de aceea tu ca proprietar nu poti sa te apuci de capul tau sa renovezi, ca asa ti s-a sculat tie intr-o noapte. Pana sa ajungi sa primesti un acord, ai de parcurs o gramada de pasi, asta daca nu vine Primaria la tine.

      Si daca primesti acord de unde trebuie, e nevoie ca toti locatarii/proprietarii sa fie de acord si sa dea banul, ca doar nu poti sa faci doar partea ta. Daca sunt chiriasi ai Primariei e una, dar daca sunt proprietari si nu vor din varii motive poti sa o freci, nu neaparat definitiv, dar o perioada destul de lunga.

      Cea mai veche cladire din oras e in centru, chiar langa Piata Unirii. Este vorba despre casa turceasca, constructie realizata in secolul XVIII. Fatada e in ultimul hal, dar ca structura, cladirea aia mai rezista inca multe sute de ani in stadiul in care e, stiau otomanii sa faca treaba.

      Bolojan de cand a venit, din 2008, in loc sa munceasca sa o reabiliteze, a avut in plan sa o demoleze. Problema e ca nu i-a iesit pasenta si nici nu o sa ii iasa, asta pentru ca in astia 12 ani cei de la Monumente + altii s-au opus si continua sa o faca, plus ca precum am spus mai sus, chiar daca fatada e cum e, structura nu prezinta nici un fel de risc. Iar astfel casa aia nu poate fi demolata si nu va fi demolata, dar Bolojan e destul de capos. Vede ca de 12 ani nu o poate demola, dar de aia tot nu renunta la idee. Si atunci nu merge nici in stanga, nici in dreapta.

      00
    • Revino peste 2-3 ani :)

      00
    • am ajuns în Oradea acum… 10 ani. centrul vechi era ”amestecat”, unele renovate, unele în curs de renovare, unele coșcovite. presupun că au continuat să renoveze și vor renova în continuare dacă n-au terminat.
      la vremea aia centrul vechi al Bucureștiului se dărâma pe oameni și la momentul ăsta nu știu dacă are 20% clădiri renovate față de cât avea Oradea acu’ 10 ani.

      iar Cetatea abia terminaseră de renovat; nu știu cum și ce contruiau ăia pe vremea’ lu’ Basarab I Întemeietorul că am fost informată de un istoric/custode/nene priceput care se vântura p-acolo că acele clădiri au 7-800 de ani. arătau de parcă dacă le trăgeai o tencuială bună și niște ferestre ca lumea ar fi fost nou-nouțe. și chiar și-n starea aia arătau de-a dreptul locuibile dacă nu țineai la un confort exagerat. e drept, eu le-am văzut pe exterior, încă nu se dăduse drumul la vizitat interiorul.

      00
    • Exact ce mă gândeam și eu, dar aici inteleg ca se vorbește de impozitare mărită pentru fațadele neîngrijite, iar asta s-a introdus nu de mult in Oradea, deci o să mai dureze un pic.

      00
  15. În anglia se darama si se construieste des, fiecare face cum îl taie capul, spaga e ceva normal acolo si nu se mentioneaza … daaaar daca vrei totusi sa pastrezi cladirea aia veche ti se ofera multe programe de finantare si scutiri de impozite si taxe

    00
  16. Stai să vezi și Timișoara!

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Alte linkuri (mostly NSFW)