Povestea din spatele artiștilor care vor muzică obligatorie la radio

Pentru că s-au mișcat destul de bine pe zona asta, cam de fiecare dată când auzi o melodie undeva pe la radio, TV, în birt sau la nuntă, un bănuț mic și amărât merge și la artist. Inclusiv Youtube România plătește bani către asociațiile de artiști pentru muzica difuzată. Nu-s sume mari, dar sunt.

Uite, de exemplu, radio-urile care vor să difuzeze muzică au două variante. Ori dau o sumă fixă către o organizație colectivă de gestionare a drepturilor de autor, ori dau o listă cu melodiile difuzate și plătesc pentru fiecare. Playlistul unei stații radio e gestionat de un om de-acolo, și trebuie respectat cu sfințenie. De-aia nu prea mai vezi dedicații pe la radio, că nu produc, ahem, bani. Numeroase studio-uri de muzică știu pe omul cu playlistul și-și bagă în față artiștii proprii, contra parandărăt. Înțelegerea e făcută ori cu radio-ul ori, mai rar, direct cu băiatul cu playlistul. De-aia auziți melodii destul de proaste promovate în disperare pe anumite radio-uri.

Una din organizațiile care încasează bani pe difuzări este Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor Români (UCMR) condusă de Adrian Iorgulescu, fost ministru al culturii. Prin 2003-2004 izbucnise un scandal, că omul era cel mai bine plătit muzician din drepturi de autor din România. Cum de a reușit asta, că doar nu fredona nimeni Iorgulescu pe stradă? A, păi el compune muzică simfonică și există niște radiouri de stat care dădeau muzica lui Iorgulescu în loop, că și-așa nu prea le asculta nimeni și el primea de la organizație dreptul cuvenit, corect și cinstit, da? Între timp în UCMR au apărut și lupi mai tineri și situația s-a mai reglat, nu mai e el șefu’ la bani. Am dat exemplul ăsta doar să înțelegeți tehnica de lucru.

Acuma, pentru artiștii care cântă pe la șușanele ale primăriei, sumele astea primite de la UCMR nu sunt mare vrăjeală. Apropo, concertele alea, artistul nu ia sumele ce tot apar în presă. Contractul se face între o firmă de impresariat și primărie, un deștept de-acolo. Ăla aduce pe guristul X să cânte pe 10.000 de euro la Zilele Toamnei, primăria livrează banii, impresarul livrează și el niște bani înapoi la primarul care l-a adus. Nu știu care-s cotele la muzică, dar vă spun cam care era valoarea parandărătului la lucrări edilitare prin Brașov prin 2014. Fiți atenți: 62,7%.

Concerte nu mai avem și lumea nu prea mai merge cu mașina ca să asculte radio. Sau la birt sau la birou. Știți cum se calculează audiența radio? Prin sondaj: te întreabă ce radio-uri ai auzit în ultima vreme. De-aia pe plin de stickere cu „Ascult radio Y” pe peste tot, de-aia era plin de pagini de facebook de „Radio Z” care furau totul de pe internet și dădeau acolo, să știe lumea că există. Cu criza asta au cam scăzut bugetele și cam toată lumea știe că radio-ul nu mai e sursă de informare sau entertainment. Suntem toți călare pe online sau pe televizor. Iar la televizor nu mai poți da muzică de buci acum, că trebuie să fim serioși, moare lumea pe stradă.

Săracele radiouri acum chiar se văd obligate să bage niște muzică bună ca să le mai asculte lumea, și de unde o iei pe aia? Situația era nasoală dinainte, cu vreo două-trei excepții, toate radio-urile din România erau scoase la vânzare.

Mai rămâne youtube-ul, teoretic iei niște bani și de-acolo. Asta dacă nu-ți cumperi afișări. În vremurile bune era ok să ai milioane de afișări, că nu te interesau banii de AdSense, important era să ai multe, să dai la comunicat de presă sau la primarul care te invita la chef. Că și ăla, de unde să știe dacă e cunoscut sau nu un artist, dădea un search pe internet, uite „cântăreața” Yuby are 20 de milioane de view-uri, înseamnă că e tare. Nu doar românii o fac, și pe dincolo se practică sportul ăsta.

Plus că, mare parte din piese au claim pe ele, că valoroșii noștri artiști se inspiră mult prea puternic de dincolo. Trei sferturi din trap-ul românesc e furat din Germania, care are un underground destul de puternic. Te află autorul, în cel mai fericit caz faci duet cu el pe principiul „eu te promovez la mine-n țară, poate pică ceva și de-aici”. Uite, ascultați Lino Golden – Panamera în varianta originală. Deci nu încasează bani pe piesele alea, și-uite-așa ajungi să mănânci creveți de pe jos în Asia Expres.

Așa că singura sursă ar fi radioul, și bătălia se dă pe rețeaua Radio România, care este cea mai puternică din țară. Presiuni s-ar pune și pe EuropaFm, care nu prea insistă pe muzică românească, dar au bani, dă-i dreacu, sau RockFM, care ar insista, dar rockul românesc e super-slab. Zu și Kiss n-au probleme, cred că ei dau oricum jumătate români.

De-aia.

Soluția ar fi să te ajute fanii, dar fanii sunt acum în casă și-s părinții cu ochii pe ei toată ziua, mai trebuie să-și facă și teme și toate cele.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

61 comentarii

  1. Cu ocazia asta am aflat si eu de unde vin alea cu Hurr Durr vreau panamera. Astea-s in trend in ziua de azi. Acum 10 ani erau altele, peste 10 ani vor fi altele.

    00
  2. Cand eram copil, in minunatii ani de dupa ’89, aveam doar doua optiuni : programul 1 si programul 2.Cei mai batrani isi aduc aminte.La mine acasa prindeam doar programul 1, din cauze neelucidate inca.Pe 2 mai dadeau, in vacante mai ales, dimineata la 10-11 cate un film cu J.P.Belmondo.It was gold!Gold I say!Ei, atunci am prezis eu ca vor veni vremurile cand EU imi voi face programul la televizor.Iata, de ceva ani vremurile le traiesc.Ca bonus, au aparut memoriile usb, asa ca radioul poate sa moara.As mai asculta la slujba, dar sa rabd rasul ala fortat, corectitudinea politica si glumele de cacat nu mai pot.

    00
  3. Articolele tale devin din ce in ce mai bune. Fara ironie.

    00
    • bă, când veniți cu din astea la un om care scrie de 20 de ani îl jigniți.

    • Erau si inainte dar nu cred ca avea rabdare sa scrie atata.

      00
    • Ar trebui sa treaca peste….. Un compliment ramane un compliment.

      00
    • Eftimie scrie de 20 de ani?

      00
    • Zoso – pai in ideea asta, cei consacrati nu ar mai trebui sa primeasca nicio lauda, ever?

      Si eu am aceeasi parere despre Eftimie. Faptul ca e scriitor de 20 de ani, demonstreaza ca poate sa se adapteze si sa-si transmita punctele de vedere intr-o maniera inteleasa si de mine. Asta apreciez eu, de ex.

      00
    • Problema lui Eftimie nu e că nu scrie bine.
      Dar nu e foarte constant (consistent, ar zice un corporatrist). Dă una bună, încă una, și dintr-o dată scrie o plicticoșenie de te ia somnul și îți alunecă deștu’ pe rotița de scroll instant.
      Dar și cînd scrie bine, scrie foarte bine. Ca acum.

      00
    • Omu e prea elevat pentru gusturile noastre. Adică e plictisitor, de multe ori. E frumos articolul de ieri, am învățat și cine e N. Steinhardt. La altele închid tab-ul după primele fraze.

      00
    • Poate că scrie de 20 de ani dar are și el bubele lui, nu? Și a mai fost și cârnat câteodată, asta apropo de jignit.
      Dar altfel recunosc sincer că ultimile articole au fost foarte reușite! Chapeaux!

      00
  4. Eu nu inteleg un lucru. Astia se plang de bani, insa in ultimii au au castigat o garla (concerte, difuzari radio/TV, platforme online). Ce au facut cu banii? Au investit castigurile numai in masini, case, toale scumpe? Iesiri numai la cluburi/restaurante/cafenele de fite?

    00
    • „Ce mașină și-a cumpărat Lino Golden, fiul adoptiv al lui Alex Velea. Costă 55.000 de euro fără opțiuni!”
      „Selly, unul dintre cei mai populari vloggeri din Romania, si-a cumparat un Mercedes CLS din anul 2019. Masina a fost adusa din Germania, iar vloggerul a platit suma de 70.000 de euro. ”
      „Smiley nu mai are nevoie de nicio prezentare. Hiturile vorbesc de la sine. În ultimul an a suferit de insomnii, dar acum poate dormi liniștit în vila sa de 300.000 de euro.”

      Mai vinde din ele da-le dracu. zic.

      00
    • E vorba de stilul de viata. No more money, nu se mai pot lauda cu [insert useless shit here] – „ultimul model”

      00
  5. Sa vorbim un pic si de „artisti”.Ce plm de cantaret e Smiley (ca ai pus poza)?Imi amintesc de Joe Cocker, cu freza aia nicicum, zici ca era boschetar.Peste ani am realizat ca omul isi stia exact valoarea, nu incerca sa impresioneze decat cu vocea.Pe smiley daca il pui la un live…stiut cocosi care canta dimineata si-s net mai buni.Au promovat toti numai mizerii si mizerabili, s-acuma se plang ca nu mai au public.Cum sa dai vreodata bani sa mergi sa il vezi pe Smiley?

    00
    • Cum nu stii ce canta Smiley? „Ba esti nebun” e hitul lui!

      00
    • Maria nu canta, el isi cauta buletinul.

      00
    • Il ascut pe Joe Cocker de cel putin 15 ani daca nu mai mult dar acum a trebuit sa caut sa vad ce freza are. Realmente nu stiu sau stiu vag cum arata cantaretii mei preferati. Chiar si atunci cand ii ascult pe youtube visualul ramane undeva in spate.

      Cat despre cantat live am ramas socat recent sa aflu ca BoneyM (I’m that old) au fost cumva printre primii care faceau playback.

      00
  6. Daca as avea un local si pun doar muzica de tipul „royalty free” sunt obligat sa dau bani catre ucmr sau e aceeasi situatie ca la taxa radio/tv?

    00
    • Uite ce s-a întâmplat la radioul de manele din Brașov. Aia aveau declarații de la maneliști că nu au pretenții de DA, că pe ăia îi doare-n fund de asta. Tot au fost obligați să plătească taxa.

    • Presupun ca pentru localuri o sa fie un final similar. Mersi de raspuns, aveam de ceva timp nedumerirea asta.

      00
    • Dai bani la UPFR, cu siguranta, nu stiu restul. Poti pune doar un bip-bip-bip constant in boxe, si tot trebuie sa dai bani.

      00
    • UCMR/UPFR.. nu ai cum să scapi. Oricum te caută ei să le dai bani, stai liniștit.

      00
  7. Iorgulescu nu e ăla cu Partidul Alternativa Romaniei, tovarăș cu șopârla Vosganian, și
    profesorul Ulici?

    00
  8. 1999. la ieșirea de la Delta RFI mă aștepta cineva cu un CD cu Andre și bani băgați în, că poate vreau să difuzez ceva de acolo.

    aia cu „să le cumpărăm artiștilor afișări pe youtube, să ajungă în treding, ca să vadă lumea și să asculte” s-a dat?

  9. Cam cate piese are in playlist EuropaFM, sa zicem?2000?3000?Stie cineva?
    Ca asa imi fac eu playlistul meu, il iau oriunde.In masina sunt playere cu USB cred ca si sub suta de lei.Portabil, telefon sau mp3 player.De ce ar asculta cineva radio?Pentru Mnadruta?Pentru Guran?
    Plus ca sunt aplicatii de radio-uri online cu zecile.Asculti radio-uri din Malaezia daca-ti plac.

    00
    • Playlistul EuropaFM are sub 600 de piese.

      00
    • Tot e bine, la Rock Fm sunt vreo 24, cate 12 pe fiecare parte a casetei. De aia nu dau integral November rain, ca peste ultima parte au inregistrat alte 2 melodii. :)))

      00
    • Exact pentru aia se ascultă radioul, și pentru știri.
      Tu și alții din bulă vă tot lăudați că nu ascultați, dar știți tot ce zic acești „influensări”… păi de unde? cine minte?…

      00
    • P.s. am uitat sa specific: poanta cu caseta e de la Tnr, Drepturile de autor le apartin. :)

      00
  10. La intrările în România ar trebui să fie câte o placă pe care să scrie: „The country of parandarat!”

    00
  11. Din cauza mizeriilor astea eu am inceput sa ascult trupe underground de Ska din Corea de Sud, din cartierele Seongbuk-Gu -ului din Seul. Le iau de pe darkweb si sunt complet gratuite sau le comand prin posta direct pe vinil.

    00
  12. UCMR colectează de la toți. Mai agresiv decât racheții ucrainieni.
    Dar nu plătește toți artiștii. Cei care nu au în spate o casă de discuri puternică sunt tirmiși la plimbare. În acest timp, atât UCMR, cât și ceilalți doi ”protectori de dreputri de autor” își plătesc salarii uriașe și stau în sedii super-luxoase.
    Ia răsfoiește internetul cu ceva ani în urmă și vezi ce scandaluri erau pe tema asta.

    00
    • cât și ceilalți doi ”protectori de dreputri de autor”

      Nume, prenume?

      00
    • NOU
      #40

      @Phaff – unul ar fi C.R.E.D.I.D.A.M. – lideri ai șmenurilor cu bani din drepturi de autor și interpretare.Smiley și toată gașca-i de agramați plus alții ca Tudor Chirilă, Holograf, subt abonați constant la repartiții babane.

      00
  13. Germania nu are doar un underground hip-hop/trap f puternic, are si o scena la vedere extrem de puternica. Cu zeci de artisti de succes si productie la nivel de state. De ex, albumul lui Fler, Atlantis, aparut sambata, are deja 35 de milioane de ascultari pe Spotify. Playlistul Modus Mio, care are cele mai proaspete si de succes (unii ar zice si comerciale) piese are undeva la 60 de milioane de ascultari pe luna. Youtube-ul nici nu mai conteaza.

    00
  14. Iar „artistii” ce vor, de fapt, in afara de bani cu chemarea asta? Ca vor sparge UCMR-ul?

    00
  15. Parandarat la cei cu playlisturile. Am ras.
    Am gasit un articol despre banii primiti de diversi artisti romani in 2015 pentru difuzari la radio, TV si in localuri. Smiley, ca tot i-ai pus poza, avea de luat 9500 de euro, sub 1000 pe luna. Tinand cont ca sunt vreo 10 posturi de radio si TV „relevante”, sub 100 de euro/luna de la fiecare. Cat sa fie parandaratul din 100?
    Difuzarile de la radio si TV au, dupa mine, rolul de a crea cerere pentru concerte platite de la buget. Atat. De acolo se fac banii.

    00
  16. As plati o taxa de cativa euro /lei pe luna in plm doar sa nu mai exista rahatei precum smily, velea si altii la radio!

    00
    • se numește spotify. sau radiotunes.

    • @Zoso, daca am vreo calatorie de minim 200-300 km ascult sptify, youtube, dar cand am drumuri scurte toata ziua prin oras, sta pe radio 21, kiss fm, unde te lovesti inevitabil de ei!

      00
  17. exista un loophole in lege, nu stiu daca mai e valabil dar pe vremea One FM se puneau mixuri de catre DJ si nu puteai sa faci playlist la mix, scriai doar „mix”

    00
  18. „Deci nu încasează bani pe piesele alea, și-uite-așa ajungi să mănânci creveți de pe jos în Asia Expres.”

    Ahahahaaaa, cad de pe scaune. O să te blesteme ăștia, dar o să te blesteme melodios 🤣🤣🤣

    00
  19. Cea mai tare „reclama” pe yt saptamanile trecute a fost un fel de trailer la o melodii de la Yuby, Nico le, Smiley etc. Efectiv imi vine sa vomit cand aud majoritatea melodiilor din romania.
    Singura supriza a fost Elena Gheorghe cu muzica armaneasca

    00
  20. [i]ajungi să mănânci creveți de pe jos în Asia Expres.[/i]

    :D

    00
  21. Citeam saptamana asta un articol pe BBC cum ca a scazut consumul de Spotify&friends cu 8% si a crescut cel de radio cu 15%. Asta in UK dar probabil e si in alte zone.

    Eu prefer sa asculta radio acasa decat sa am TV care merge in fundal. Si prefer radio pentru ca mai aud o voce, aud ceva muzica pe care poate n-as fi ascultat-o altfel, etc. E drept, Rock FM poti asculta mai mult de 2 zile doar daca ai alzheimer.

    00
  22. Locuiesc de 6 ani în uk aici am platforma dab unde emit o groază de radiouri dela country jazz soul plus 4 radiouri de sport plus două de vorbăreală nonstop e drept că și aici unele repetă melodiile în draci plus că pe drăcia asta de dab majoritatea au un bit rate de tot rahatul care mă face să merg pe online.

    00
  23. Eu ascult de obicei Sky FM, pentru stiri locale etc. dar si muzica relativ ok uneori.

    Dar eram curios de la Eftimie daca stie ca la Sky se dau cuvant cu cuvant glume de pe TNR. E cu contract?

    00
    • Nu avem contract cu niciun radio. Mi s-a mai spus, e complicat să trimit potera pe ei. Trebuie să educ mai întâi potera cu privire la încălcarea legii, că majoritatea gaborilor (polițiști/procurori) nu știu. Dup-aia trebuie să le explic ce-i ăla „martor” – înregistrarea emisiei, care se păstrează o perioadă.

      Dup-aia trebuie să ascult milogeala lor și scuzele că „dar eu te promovam” și, plm, bat copii practic.

    • Nu e că „mai dau glume de-ale voastre”, e jingle-ul zilnic. Și e cam main radio FM din Constanța. Plm, eu vă știu dumele din mașină, de la radio, între știri. Chiar vă promovează.

      00
  24. Daca îl mai vad o dată pe Smiley, închid browserul

    00
  25. Eu zic ca bucile sunt panaceul universal, placebo nu altceva, trebuie vizionate la bucurie dar si la suparare! Pacat!

    00
    • Uita-te la melodia aia cu morena si tom boxer (deep in love, parca). La un moment dat, vreun minut sint numai buci pe ecran.

      00
  26. Un alt aspect mai placut la criza asta e ca scapam si de pseudo-cantaretii care ne terorizeaza fonic de 20 ani. Concertele fiind anulate pentru urmatoarele 3-6 luni, poate chiar 1-2 ani, vor trebui sa faca ceva ce le era sila : sa munceasca! He he!
    Si mai delicios e ca anul acesta sezonul 10 de la Romanii n-au Talent se va incheia abrupt fiindca ultimele episoade ce trebuiau sa fie LIVE nu vor mai fi produse. :)
    Gata si cu toate emisiunile de rahat ca Las Fierbinti, Sefi la Cutite, iUmor, Ferma, Asia Express, Vocea Romaniei, Puterea Dragostei. Chiar sunt curios cum vor supravietui romanii care alcatuiau audienta rahaturilor astora care se numeau „emisiuni”….vor trece pe Netflix si HBO oare?

    Multi dintre oamenii de televiziune din Romania vor trece pe internet, abia atunci vom vedea care le este adevarata lor valoare. :)

    00
  27. Smiley n-a postat Manifestul artiștilor pe pagina lui oficială de Facebook. Banii de la stat îi iei pe furiș. Cum face și Chirilă. Una spui și alta gândești

    00
  28. Deci tot Eftimie a facut-o

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile