De ce nu țin românii jurnale

Citeam niște articole de pe afară despre singurătate, călătorii, locuit în mijlocul pădurii singur și alte asemenea. Toate recomandau păstrarea unui jurnal.

Am stat un pic și m-am gândit și nu știu pe cineva să țină unul. Nu mă refer la cel intim, cu gânduri și dorințe, ci la jurnal personal, de viață, de activitate profesională.

Și motivele sunt simple. Nu prea ai ce scrie în jurnal. Ar fi un exercițiu bun, dar nu poți să te apuci să scrii acolo prea multe. Gen

  1. azi am intrat peste rând la schimbat permisul de conducere și m-a scuipat poporul
  2. am impresia că nevastă-mea, cu 30 de ani mai tânără ca mine, mă înșeală și nu înțeleg de ce. ne-am futut acum 6 luni, ce naiba, vrea mai des nesătula?! eu credeam că mă iubește.
  3. azi l-au împușcat pe socră-miu în coaie la vânătoare. Adi zice că el a fost, dar tata socru zice că a fost fi-su, care n-are permis de vânătoare.
  4. azi m-a căutat un om de afaceri să-mi dea un contract. cum naiba am ajuns eu din chelner om de afaceri? așa de deștept sunt?
  5. azi mi-am tras-o cu clientul pentru un contract. copiii mei trebuie să meargă la școli private, nu la din alea publice, ca săracii. sunt o mamă bună.
  6. secretara a început să plângă că vrea să plece mai devreme acasă. m-am descheiat la șliț și i-am spus că rezolvăm. am rezolvat. știu acum pe cine pot conta în firma asta de kkt.
  7. comand laptopuri pe firmă și le vând pe net. sunt un antreprenor.

…și altele.

De asta zic, nu prea e frumos.

film-Knives-Out-2

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

80 comentarii

  1. pentru ca nu au prins cazare obligatorie si pe termen nedeterminat la paltinis?!

    00
    • Ne-ar trebui un Noica la fiecare carciuma.

      00
    • pe langa poetul garii

      00
    • Cum să țineți jurnal bă fătălăilor, ce mafioți sunteți voi?

      00
    • Am auzit de proasta aia doar pentru ca a făcut un comediant un mic clip în care o imita.
      Întreb serios: de ce e băgată în seamă o proastă, ATÂT DE MULT?

      00
    • Nu e proasta, e mult peste Micuti si Boboneti. Daca se investeste in ea si prinde roluri in televiziune, kkturi gen Las Fierbinti sau Umbre sau ce-o mai fi popular acum pe Romania o sa rupa pe umor. Evident trebuie sa gusti Larry David ca sa o gusti pe-asta dar cum va dati toti experti in standup-uri incomode e cel putin ciudat cat de putini o agreeaza pe gagica. Panselutze much?

      00
  2. Ziua 1: Trezit-mers la munca-muncit-pauza de masa–intors acasa-baut-mancat-futut-baut-dus-somn.

    Idem zilele urmatoare.

    80 de ani mai tarziu: azi voi face in sfarsit ceva deosebit cu viata mea: imi voi trage un glont in cap, asta ar trebui sa aduca un pic de adrenalina.

    THE END.

    00
    • Comentariu nerealist. Ai bagat si „dus” la activitati

      00
    • @Pensionarul de spalat pe dinti ai uitat ? :))))

      00
    • @robert3 se refera la corporatisti :P

      00
    • cine naiba se mai spala pe dinti? o viata avem, chiar trebuie sa repetam totul mereu?

      00
    • Hai, coițe, că ești cam pesimist. Știu oameni care au rutina aia și orice activitate din afara acestei monotonii (n.r. relaxare, ieșit la bere, o mică excursie) li se pare distractivă și ca o împlinire. Să nu uităm de momentele când iubești, ți se naște primul copchil. Suntem atat de bătuți in cap sa rezum totul la materialism. Cu ce te încălzea dacă erai milionar și tot printre tefefoan și un du-te și Vino continuu te aflai? Nu de alta, dar se sinucid milionarii de la viața ușoară și, btw, nici excursiile nu mai sunt așa de atractive dacă le faci des.

      00
    • Marian, majoritatea milionarilor se sinucid pentru ca si-au petrecut toata viata „facand bani”, „obsedati de bani” iar cand se vad cu ei, practic nu mai vad ce ar putea face. Ok, isi iau iahturi, merg in vacante dar nu sunt ei aia. Am vazut asta la colege de munca, dupa ce au facut copil tot 12 ore stateau la munca dar cu camera video in camera sa vada pe monitor in colt cum se joaca copilul.
      Dupa jdeani de rutina din aia, nu mai poti face nimic, esti prajit, glontul e singura solutie sa faci ceva palpitant cu viata ta in afara de de treimea pe care ai muncit-o, treimea pe care ai dormit-o si treimea pe care ai petrecut-o in trafic, mancand sau cacandu-te.

      Eu unul as fi preferat sa fiu milionar si sa ma plictisesc de calatorii caci ma apucam sa invat sa conduc avioane si apoi ma apucam sa joc poker ca blizerian inconjurat de gagici, ar fi fost o viata grea, neinteresanta. Tot mai bine e la serviciu, acasa, serviciu, acasa, 2 saptamani in grecia si apoi serviciu si acasa.

      00
    • futut in fiecare zi? ai de plm… norocosule :D

      00
  3. Aseara a venit aia mică la mine:

    Tati, azi în parc un nene a zis că dacă-i sug pula, îmi dă cerceii ăștia.

    00
  4. Am vrut să țin un jurnal când eram în liceu dar mi s-a părut că e ca și cum mi-aș da singur teme. Am ieșit afară la fotbal.

    00
  5. Ca sa ai un jurnal trebuie sa ai interioritate, sa fii (auto) reflexiv. Mai pe scurt, sa gandesti. Azi, asta cu ganditul e puternic supraevaluata ! Gen prostia la putere…

    00
    • Mi-am adus aminte de jurnalul lui Tetelu.

      00
    • @Lara, într-un fel ai dreptate.
      cândva prin adolescență am încercat să țin jurnal cu gânduri și trăiri, bla-bla, că ”trezit-pipi-spălat-pe-dinți-școală-azi-m-a pupat-gigel-casă-teme-film-m-am-băut-cu-frate-meu-mancat-duș-somn” era plicticos.
      mi-am dat seama că gândurile mele băgaseră mare cu viteza luminii, iar mâna pe hârtie avea limba cravată cu viteza ”căruciorul de butelii tras de mamaie”. m-am lăsat de sportul cu jurnalul.

      00
  6. Pentru că jurnalele, luând în vedere istoria noastră, cu securisme și injustiție berechet, e normal să nu ținem jurnale la nimic, nici în ziua de astăzi.

    Îți găsește careva jurnalul, te poate ține la mână cu ceva.

    00
  7. Eu tin jurnalul in Jira 😂

    00
  8. Discutat astazi cu un sef de sectie de la un spital judetean despre o participare la un eveniment. Genul de medic care castiga cam 8000 de euro pe luna (salariu spital, facultate, contracte la niste clinici). Poate mai mult. Evenimentul il interesa. A cerut sa nu plateasca taxa de 300 de lei, ca nu are bani, saracul.

    00
  9. pt multi Facebook este jurnalul, un jurnal filtrat, un jurnal cochet si colorat.

    00
  10. Am stat un pic și m-am gândit și nu știu pe cineva să țină unul.

    Pentru ca toata lumea pe care o stii tu se grabeste sa anunte in gura mare ca tine un jurnal…

    00
  11. ce plm jurnale.. oracolele erau mai misto.

    00
  12. In afara de cazul cand esti singur si locuiesti in padure (sau intr-o situatie echivalenta), ce rost ar putea avea?

    00
  13. Nu are timeline!

    00
  14. Ian 14. Azi mă doare spatele
    Ian 15. Azi mă doare spatele

    Feb 11. Hmm, azi parcă nu…, stai, ba da, mă doare spatele
    Feb 12. Azi mă doare spatele


    Feb 30. În sfârșit, o zi fără dureri de spate!

    00
  15. Si cele enumerate iti ocupa toata ziua ? Noi, ceilalti, avem si activitati mai umane.

    00
  16. scoala romaneasca ne invata sa ne exprimam ideile, nu doar sa repetat ca papagalii, combinat cu anii in care erai luat pe sus ca nu aveai basca, au fost transmise generatiei de acum.

    00
  17. N-avem timp de scris. Suntem ocupati cu cititul cartilor inchiriate sa facem paguba editurilor.

    00
  18. Pe o lista de motive pt care lumea nu-si tine jurnal, astea cum ca ar avea ei cosmaruri morale, legale sau ca nu sunt mandri de actiunile lor ar fi pe la coada ei.

    E foarte util sa ai jurnal, eu sunt pa introspectie foarte mult. Tin si pe bodyspace si pe myfitnesspal, just to track progress.

    00
  19. La jurnal nu am ajuns dar am evidența cheltuielilor pe fiecare lună cam de 4-5 ani.

    00
  20. Am inceput sa tin un jurnal din2010. De curand am inceput sa citescdin urma. Anumite lucruri par traite de altcineva, nu de mine.

    Legat de bani, tot din 2015 folosesc si eu YNAB. Abia recent am inceput sa-l utilizez asa cum a fost gandit, cu partea de bugetare luata in serios, nu doar partea de tracking a cheltuielilor pentru a vedea cat dau lunar pe diverse.

    00
  21. Inseamna ca eu sunt o ciudata. Nu pot sa-mi incep ziua pana nu-mi scriu ce activitati vreau sa fac in ziua aia. Am zile ordonate pe teme( mai nou), ca sa nu incurc si sa-mi fac ordine in ganduri. Si am zile in care ma ocup de treburi casnice. Nu reusesc sa fac 100% din cat imi propun, dar pun intentionat asa. Daca nu as avea ceva scris as sta toata ziua la filme si as freca menta :D

    00
  22. Articolul asta m-a facut sa-mi amintesc de ,,Cuore, inima de copil”.

    00
  23. Sunt curios, voi cei care folosiți aplicații de expense tracking: ce ați schimbat în bine în comportamentul vostru financiar? Ceva ce nu era evident dacă puneai pe hârtie niște cifre și le adunai sau te gândeai 10 minute serios pe ce și cum cheltuiți banii. Mă uit la YNAB, plătești ~100$ pe an ca să ce?

    Am încercat și eu o perioadă ceva doar de tracking, dar devenise plictisitor și nu-mi ”zicea” mare lucru. Am renunțat. Ce mai pun pe hârtie sunt bugetele de concedii, dar evident, rar :)

    00
    • sincer, mie personal în afară de a răspunde la întrebarea ”pe ce mama lu’ proces-verbal am dat banii, că ieri i-am luat” nu-mi dau seama dacă a schimbat ceva. dacă a schimbat, a fost lent, treptat și nu-mi dau seama.
      ce a schimbat sigur oarecum e că am rubrici și pentru: legume, lapte, fructe, etc, fast-food și dulciuri (fiecare rubrică separat) și când văd sume prea mari/intrări prea multe sau prea puține (funcție de rubrică :) ) încerc să corectez.

      00
    • @A de aia am încercat şi eu la un moment dat, fix pentru că la sfârşit de lună mi se părea că „nu iese socoteala”. După ce am pus în app vreo 3 luni, m-am lămurit că „iese”, cheltuielile pe categorii de la lună la lună erau relativ constante, aşa că am renunțat.

      00
    • @A plus, să mă apuc să notez lapte/ouă/fructe, etc, mi se pare ridicol, fără supărare (bine, știu că multe aplicații au așa). Înțeleg haine/mâncare/distracție/…. Dacă vrea plodul un lapte bătut peste buget, ce faci, nu-i mai iei luna viitoare ca să compensezi?

      00
    • @Adyzah, 1- n-am plod, sunt doar eu cu mine și cu pisicul. :)
      2. nu mă refeream la asta. voiam să zic că, de exemplu, dacă la rubricile lapte, fructe, legume mi se par cam puține întrări/sume cam mici, iau mai mult luna următoare și mănânc mai multe fructe/legume/lactate, beau mai mult lapte. dacă la rubricile fast-food și dulciuri sunt prea multe intrări/sumă prea mare, încerc să reduc.

      nu era o schimbare a bugetului, ci de alimentație. nu-s hipster isteric cu alimentație ”sănătoasă” și mai știu eu ce, dar încerc să am o dietă echilibrată, atât nutrițional, cât și cantitativ.

      mă mai ajută la unele previzionări: de exemplu dacă am intrări la rubricile curățenie sau igienă personală să zicem, știu că luna aia am cumpărat detergent, balsam de rufe, dero de vase, domestos sau deodorant, pastă de dinți, absorbate și mai știu eu ce și încă 1-2 luni s-ar putea să nu mai am nimic acolo (că iau în ambalaj mai mare).

      00
    • @adyzah: întrebai la ce folosește YNAB. Îl poți folosi doar ca tracking de cheltuieli, așa cum l-am folosit eu niște ani sau îl poți folosi așa cum a fost gândit, așa cum l-am folosit eu în ultima perioadă.

      Pentru prima variantă, poți folosi și un template de excel gratuit.

      Pentru a doua variantă, YNAB chiar este excelent.

      Să luăm exemplul dat de tine, când copilul vrea un lapte bătut și tu ai depășit bugetul alocat pentru mâncare sau pentru lapte bătut (în caz că urmărești categoriile în super detaliu, precum A.): te uiți la buget și iei decizia să muți bani dintr-o altă categorie ca să satisfaci dorința copilului.

      De fapt, bugetul te obligă să iei decizii conștiente, responsabile.

      Prin urmare, va trebui să renunți la ceva dintr-o altă categorie dacă vrei să aloci pentru acel lapte bătut.

      În felul acesta, te vei apropia de adevăr în ceea ce privește atât felul în care îți prevezi cheltuielile, dar vei vedea și care sunt prioritățile tale (sau ar trebui să fie).

      Treptat, poate nu vei mai aloca atâția bani pe mâncatul în oraș (eu am făcut economii masive aici) și vei aloca mai mult pentru vacanțe sau cine știe ce altă arie importantă.

      YNAB te ajută să începi bugetarea cu orice sumă ai avea în orice moment al lunii.

      Fiecare leu pe care-l ai deja, îl aloci pentru cheltuielile imediat pe care le ai. Fiecare leu pe care anticipezi că-l vei avea, îl aloci sub formă de „goal” pentru cheltuielile pe care anticipezi că le vei avea.

      Vei bugeta lunar inclusiv pentru acele cheltuieli majore pe care poate le ai o dată sau de două ori pe an (ex. împarți costul CASCO la câte luni sunt până la data de plată și îți aloci din timp banii).

      Pe site-ul lor există tutoriale care-ți arată cât de ușor este să începi să-ți pui ordine în bani. De asemenea, există un tip care are filmulețe lămuritoare pe youtube – https://www.youtube.com/watch?v=xPVEB759gkU

      00
    • mie mi se pare destul că știu unde se duc banii. da, nu simt că am schimbat ceva, dar văd unde s-au dus banii pe care îi încasez. și cât încasez pe lună (că deh, nema salariu).

    • @Cato, pot să înțeleg chestia asta la cei care cheltuie total aiurea, însă în general cred că sumele tind să fie constante (rată, leasing, impozite, şcoală copil). Chiar şi chestii gen medicamente, haine, distracție, se normalizează în 3-4 luni dacă eşti cu capul pe umeri.

      Apoi, dacă eu mă plimb de mânuță cu consoarta şi decidem să mâncăm ceva la restaurant şi primul lucru pe care-l fac e să mă uit în excel/app, o dau dracu de viaţă.

      00
    • @adyzah :))

      Nu trebuie sa te uiti pentru asa ceva. E suficient ca o data pe saptamana sa vezi cum stai.

      Atat timp cat esti cu cheltuielile in interiorul sumei totale alocate bugetului, n-ai vreo problema. Singura chestie este ca daca vrei sa ramai in limita acelei sume totale, trebuie sa tai din alta parte cand vrei sa depasesti ce ti-ai alocat pentru o anumita categorie.

      In cazul tau, iti aloci la inceput de luna 5 lei pentru mancat in oras dupa ce v-ati plimbat tinundu-va de mana.

      La un moment dat, ai depasit aceasta suma pentru ca ori a fost prea mica, ori ati fost voi prea romantici. Nicio problema, tai si tu din alta categorie – nu mai cunmparati luna asta acele perne decorative care-i plac ei sau tie sau amandurora.

      Bugetul te ajuta sa vezi dimensiunile reale ale cheltuielilor tale, nevoile reale, ce este moft / cumparatura sub indemnul impulsului si ce este serios.

      Cand faci bugetul impreuna cu ea, veti sta linistiti si veti gandi. Cand veti da banii, poate nu veti mai fi la fel de linistiti si de ganditori. De asta, bugetul te ajuta.

      Unii cred ca buget inseamna stresul restrictiei. Mie mi se pare doar limpezirea situatiei financiare.

      Fiecare are scopurile sale in viata, problema este insa ca daca ne luam doar dorintele ca reper, e jale.

      Banii sunt limitati, dorintele nu.

      00
  24. Pai Vali, stii pe cineva care tine jurnal. Uita-te in oglinda. Blogul asta e jurnalul tau.

    Poti sti precis la ce te gandeai in fiecare zi din ultimii 10 ani.

    00
  25. Eu recomand sa ai un jurnal mai ales în perioadele de greu emoțional (cand te simți depresiv / trist / complet nefericit) . Din ce mi am dat seama, ajuta mult sa vezi cu adevărat ce te supăra si îți dă un spațiu intim unde poți sa ți descrii fricile sau furia, ca mai apoi, după ceva timp, sa recitești și sa vezi cum toate trec și ți e mai bine.
    Când viata e ok cu tine, e destul de greu sa ai un jurnal, ca te lovești de problemele descrise de Vali :)

    00
  26. Nu se tine un jurnal pentru ca nu te poti fotografia cu el la toaleta, in oglinda si apoi sa pui pe instagram. Ca te vorbeste lumea. „Fa, aia/ala citeste pe buda!”

    La modul serios, cine sa scrie jurnale cand mai nou in scoli nu se mai scrie nimic. Noi am scris la compuneri, conspecte, rezumate si comentarii de carti de am facut mina scurta. Daca treci prin scoala ca gasca prin apa si ai citit „decat” o singura carte in viata ta (aia de identitate), de unde sa vina inspiratia?

    Cand am avut perioade de ” singuratate”, m-am apucat si mai abitir de sport (nu „sala”, ca nu vreau sa ies din casa si sa intru in alta), am iesit mai des cu prietenii si am schimbat idei cu familia la telefon. Plus hobby-uri.

    Daca chiar e blue blue treaba, pui un snowy white/midnight blues si iti iei pisica sau caine.

    00
  27. Eu am jurnale anuale, pe agende, din vremea când lucram în străinătate*, cu colegi din vreo douj’de țări. Dar am scris în ele numai prostii, despre ce mâncam la prânz, sau cu cine și-o trăgea cutare coleg/colegă, ce filme pe DVD am mai văzut etc.
    Chestia e că azi, când citesc ce-am notat la diverse zile, constat că îmi aduc aminte chestii pe care le-am lăsat deoparte la momentul respectiv: „hopa, asta nu e ziua când m-a amenințat nebunul ăla cu kalașnikovul?”, sau „ia uite, X și-a dat demisia exact cu două zile înainte să găsim groapa aia comună din pădure”.
    Probabil aveam un blocaj psihologic. :(
    Cred că ar trebui să rescriu jurnalele, până nu uit ce mi-am adus aminte.
    (* Bosnia, Kosovo)

    00
  28. Eu tin un jurnal de evaziune, astept sa bata berbecul la usa!

    00
  29. Eu inca tin un jurnal. Am inceput cand eram copil si inca pastrez toate caietele/agendele alea. Spunea cineva mai sus foarte bine – cand recitesc uneori mi se pare ca parca sunt traite/simtite de altcineva.
    In zilele noastre jurnalul de munca imi e agenda in care notez ce am de facut, idei si altele. Si printre randurile astea e interesant sa ma intorc uneori. Mai ales cand vreau sa reciclez o idee ce nu a fost implementata.
    Iar de ceva vreme incerc sa ma tin de Morning Pages. E un mod bun de a incepe ziua, golit de ganduri alandala si un bun mod de a incerca sa imi organizez intentiile si ideile pentru ziua respectiva. Pentru cei care sunt interesati – morning pages presupune sa te apuci sa notezi toate ideile pe care le ai, imediat ce te trezesti. Ideal minim trei pagini, pentru a apuca sa aduci si substanta printre randurile alea.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile