IT-știi nu sunt irelevanți, dar…

Ionuț e un pic supărat că a citit pe undeva ca lumea spune/crede că IT-iștii sunt irelevanți. I se pare lui că sunt prea mulți care spun “ce mare lucru faci, dai niște comenzi, scrii un rahat de cod, dai in taste”.

Eu cred că a înțeles greșit. Problema pe care o are restul societății cu IT-iștii este că se pretind intelectuali. Oameni cu o cultură generală și o experiență de viață aproape nullă (get it, null? ha ha) au ajuns să își dea o importanță foarte mare și să pretindă că sunt voci importante în societate pe toate domeniile. Nu doar pe câteva. Nu doar pe cele normale. Pe toate.

Și asta n-ar fi o problemă dacă, din nou, ar avea pe ce să bazeze părerile astea. Dar, și aici apare problema, de prea multe ori, părerile lor se bazează pe editoriale din ziare străine, cărți ușoare scrise de oameni ca ei și nimic.

Sunt genul de oameni care, constant, insistă că unele fapte nu există, pentru că ei nu le-au văzut sau trăit. Sunt genul de oameni care refuză adevărul și se refugiază în jocuri sau colțuri de cameră. Combinăm cele două, faptele care nu există pentru că nu le-au văzut ei și refuzarea adevărului, și avem o categorie de oameni care sunt foarte ciudați în toate aspectele vieții, și din a căror fântână a gândirii și înțelepciunii izvorăsc faze de genul:

  1. am 30 de ani, am toată tehnologia la îndemână, am făcut un accident auto ușor și nu știu ce să fac.
  2. umblam la mine cu un cântar de iarbă și m-a prins poliția, dar eu nu vindeam iarbă, doar aveam întâmplător la mine cântarul și niște punguțe, iar poliția m-a oprit pe stradă absolut random. true story.
  3. de ce naiba site-ul X merge așa greu, ce e așa greu să faci un site? nici o legătură cu faptul că lucrez în domeniu, pe un salariu baban. n-au nici o legătură cele două!!!
  4. mecanicul sau instalatorul nu mi-au zis săru-mâna când i-am sunat să îi angajez. asta pentru că sunt niște suboameni care trebuie tratați ca atare, dar numai după ce-mi termină lucrarea.
  5. n-ai cum să bei mai mult de două beri, e omenește imposibil, nici unul dintre prietenii colegii mei nu poate.
  6. nu ai cum să ai salariul mai mic de 1.000€, am citit o statistică care asta spunea, și nu mă duce capul să înțeleg ce e aia statistică.
  7. proprietatea intelectuală și creativitatea sunt niște prostii. da, normal că firma la care lucrez are IP pe softul pe care îl produce, ce legătură are una cu alta?
  8. nu ai cum să nu poți învăța programare. eu am putut, deci oricine poate. nu ai cum să slăbești, dacă X a putut nu înseamnă că oricine poate.
  9. dacă dau downvote la chestia asta, ea nu mai există.
  10. avem urgent nevoie de meritocrație în toate aspectele vieții noastre, mai puțin la job, că eu sunt deja bun, nu e nevoie de un test pe care s-ar putea să îl pic. serios, sunt bun, de aia am salariul ăsta.

Nu sunt oameni proști, nu zic asta. Dar sunt oameni care au o experiență de viață (extrem de) limitată, și asta îi jenează foarte tare când e vorba să ia decizii sau să judece situații de care se lovesc zi de zi. De asta, pe lângă lipsa notorie de cultură generală, modul lor preferat de discuție e repetarea unor pasaje citite recent în diverse ziare. Și dacă vă învârtiți în bula asta, sunt ușor de detectat, că ați citit și voi aceleași articole ca și ei. Articol lung despre soarta UE în The Guardian? Giani are și el păreri acum despre UE. Articol în VOX despre motivele pentru care săracii au votat Brexit? Giani știe el de mult care e de fapt situația, că are un prieten englez și i-a explicat. Și tot așa.

De aici și ciudățenia de care dau dovadă în interacțiuni sociale. Că nu au luat prea mult contact cu oamenii. Doar pe net. Doar daca trebuie. Doar speriați că cineva îi va întreba ceva și nu știu pe ce lume sunt.

Nu, nu zic că toți sunt așa. Doar jumătate. Și nu, articolul ăsta nu e atac la IT-ști, e doar o încercare de a explica de ce lumea începe să se sature de ei.

earth-opinion

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

198 comentarii

  1. Asa e, spre deosebire de blogari care chiar au dreptul sa emita opinii din orice domeniu.

    00
    • cineva se simte :D

    • Facila replica.
      Ma simt pentru ca, lucrand cu diversi programatori, am cunoscut cativa oameni geniali. Si nu doar ca programatori, ci asa, in general. Si da, exista un procent oarecare de ciudati, dar aia mai degraba sunt timizi si nu emit nicio opinie.
      Iar cei infatuati, putini la numar din ce am cunoscut pana acum, aia sunt de departe cei mai prosti la modul general. Dar ce sa vezi, se aplica in orice domeniu.
      Si apropo, nu mai includeti tot suportul tehnic din call centere la IT-isti.

      00
    • Genial comment. Bloggerii sunt printre cei mai vocali habarnisti care au apărut în ultima vreme.
      Să recapitulez ce îmi amintesc de dimineață la capitolul păreri complet pe lângă subiect ale lui Vali :
      Mașini, fashion/business, infrastructura it/cybersecurity, licitații publice/contracte,
      mma, politică.

      Omul nu e prost, îl citesc cu plăcere de cele mai multe ori, dar când ai o părere despre absolut orice, automat dai și cu mucii în fasole. Și o face măcar o dată pe săptămână.

      00
    • Si sa mai dai si peste un Blogger care este si IT-ist. :))

      00
    • dar când ai o părere despre absolut orice, automat dai și cu mucii în fasole. Și o face măcar o dată pe săptămână

      true story.

    • cine mai stie o meseria in care dai saptamanal cu mucii-n fasole si faci bani din asta ?

      00
    • Cipi a avut de-a face cu jumatatea buna :D

      00
    • cel mai bun iubit la pat pe care l-am avut era un IT-ist blogger flat-earther.

      00
    • anda, NU MAI DA DIN CASĂ!!!

    • @anda mai bine slab la pat decat it-st-blogger-flat-earther ?

      00
    • @Nicu: Blogger-ul IT-ist e precum scotianul care mai e si evreu

      00
    • @Raiiar daca vrei sa vezi toti mucii din fasolea blogosferei A-lister ,vezi Cetin.
      Da si Valii cu mucii in fasole dar in 90% din cazuri isi asuma,de obicei se ataca daca e vorba de o antipatie personala a lui fata de comentator.
      Cetin? Nuuu,ii aduci raport scos de 10 experti in domeniu si ii demonstrezi ca nu are dreptate,tot nu zice ca tine.
      Nu prea se pupa emiterea asta de opinii cu lipsa de deschidere spre idei noi care se pot dovedi a fi mai bune

      00
    • Chiar au fost aproape 500 de unici ? Sau a dat share la toata firma ?

      00
    • @Cipper Pulişor, copil deştept, ca suport level 1 am ajuns să fac javascript şi SQL, aşa că nu-i băga pe toţi la un loc cu „indienii“. La fel poate să vină şi ţie să-ţi zică vreunul să nu incluzi în IT pe cei care nu codează în binar.

      Altfel, aş mai adăuga şi:

      11. Pentru o reparaţie minoră, de câteva minute, la o chiuvetă, se cheamă instalatorul pentru că noi suntem călătoriţi prin 50 de ţări dar nu găsim USB-ul la cheia franceză.

      12. „Şcolile din România au nevoie de internet de mare viteză, iar elevii de tablete!”
      „Şcolile din România au nevoie mai întâi de budă în clădire, de preferat cu apă curentă.”
      „Trebuie tu să fii mereu hater.”

      13. E destul să dau like şi share pentru copiii bolnavi de cancer, nu pot să le donez din salariul meu minuscul. Am făcut awareness!

      14. 2.000 de euro pe lună e salariul MINIM pentru un trai la limita mizeriei.

      15. Nu ai cum să trăieşti dacă nu ştii să foloseşti calculatorul.

      Etc. etc. etc.

      00
    • Uau, javascript si SQL, deja esti Bill Gates, ce mai. Sa nu zici ca te descurci si cu excel si notepad, ca te fura microsoftul.

      00
    • @None: nu tu erai ăla care l-a învățat Android pe Steve Jobs?

      00
  2. ITiștii sunt vechii ingineri care primiseră un statut deosebit de la regimul comunist și priveau toată viața prin prismă inginerească. Nu înțelegeau de ce spunea lumea „se uita la mine cu ochi de inginer…”

    00
  3. zoso tu ești IT-ist?

    00
  4. Sindromul omului parvenit, care confunda un venit mare obtinut, mai ales comparativ cu restul concetatenilor, ca fiind un indicator al inteligentei lui, nu ca un raspuns al unui mecanism economic de cerere si oferta. Si de aici toate problemele. Dar nu e doar la IT.

    00
    • becali likes dis.

    • Nu confunda videochatistele cu IT-ul in general, stiu ca e facil si obtii voturi pozitive ca sa iti umflii ego-ul subunitar cu o marlanie tipic romaneasca.

      00
    • Confirm. Lucrez in domeniu si am o multime de colegi care se cred cei mai destepti oameni de pe bucata asta de planeta si considera ca tot ce au se datoreaza inteligentei lor sclipitoare. Dupa care isi arunca tigarea pe jos.

      00
    • Sorin
      „Nu confunda videochatistele cu IT-ul in general” – Considera ca o categoria sociala este mult superioara alteia, fix problema din topic – CHECKED
      „stiu ca e facil si obtii voturi pozitive ca sa iti umflii ego-ul subunitar” – bagam un atac la persoana chipurile inteligent fix ca sa obtinem voturile pozitive ca sa isi umfle ego-ul subunitar – CHECKED.
      „marlanie tipic romaneasca” – Ipocrizie evidenta atat de tipica romanilor parveniti, acuzand un om fix de ceea ce face el – CHECKED.

      Congratulations, you played yourself! Nu iti dai seama, dar tocmai ai contribuit la argumentul topicului de fata.

      00
    • In medie, noi IT-istii suntem inculti si aroganti.

      00
    • @ Andrei
      “Nu confunda videochatistele cu IT-ul in general” – Considera ca o categoria sociala este mult superioara alteia, fix problema din topic – CHECKED _> ”

      Unde am specificat eu ca o categorie sociala (IT ) este superioara altei categorii (curvele de la videochat) ? Am spus doar sa nu le confunzi, poate e diferenta de nuanta dar totusi e. De unde rezulta ca esti doar un analfabet functional.

      “stiu ca e facil si obtii voturi pozitive ca sa iti umflii ego-ul subunitar” – bagam un atac la persoana chipurile inteligent fix ca sa obtinem voturile pozitive ca sa isi umfle ego-ul subunitar – CHECKED.

      Punand „subtitrari” la ce scriu eu pe aici fara sa aduci contraargumente denota din nou analfabetism functional.

      “marlanie tipic romaneasca” – Ipocrizie evidenta atat de tipica romanilor parveniti, acuzand un om fix de ceea ce face el – CHECKED.

      Eu nu te acuz decat de analfabetism functional deoarece folosirea/alaturarea de cuvinte mari cu intelesuri diferite ca: sindrom si parvenit in aceeasi fraza denota fix calitatea ta de baza subliniata deja de 3 ori ca sa tii bine minte, ca poate la un moment dat dupa ce (daca) reusesti sa termini o carte de citit fara sa adormi la prima pagina, mai este o sansa si pentru tine.

      „Congratulations, you played yourself! Nu iti dai seama, dar tocmai ai contribuit la argumentul topicului de fata.”

      De obicei cine foloseste in exprimare romgleza nu e in stare sa se exprime coerent nici in limba romana nici in limba engleza, doar incearca sa compenseze lacune grave de educatie.

      00
    • Asa asa, continua cu ad hominem. Ups, iar am bagat-o cu limba straina. Ce sa fac, lipsa de educatie.

      Raspunde-mi te rog la o intrebare: daca ataci asa virulent un om, cu ce te ajuta? Eu am facut o afirmatie care nu e personala, nu te ataca in vreun fel. Si totusi, tu ai tinut neaparat pe urma sa raspunzi cu multe atacuri personale? De ce?

      00
    • Andrei acum ca te-ai sucit pe latina anuleaza complet romgleza de mai devreme nu ? Logic.
      Iti raspund si la intrebare: cand observ ca generalizezi cu”Sindromul omului parvenit…” simt si eu nevoia sa particularizez putin in ce te priveste.

      00
    • Pai nu mi-ai raspuns la intrebare. Ci doar mecanismul de declansare. Sa inteleg ca e automat? Nu-l poti controla? Altfel, daca il poti controla, care e beneficiul tau decidand sa actionezi in acest sens?

      00
    • Sau vinovatia personala te-a facut de fapt sa te simti cu musca pe caciula, vizat personal de comentariul meu, si atunci nevoia normala a oamenilor de a fi consecventi cu propria opinie despre ei te-a facut sa actionezi primitiv, adica sa ma ataci, incercand astfel sa-ti linistesti eu-ul interior care nu-ti acorda pace: cum sa fie cum zice baiatul asta, il lasi sa zica asa ceva despre tine? arde-l!

      00
    • Incet incet te dezvalui ce esti, de la raspunsul la o intrebare deja sunt 2-3 etc, dupa sistemul daca nu poti sa ii convingi, zapaceste-i. As putea presupune ca esti ceva manager (posibil in IT ca de la un nivel incolo nu mai conteaza toti aberati la fel) cu studii snspa in cel mai bun caz si afinitati pesediste.
      Te-am nimerit cu 3 din 3 ?
      Poate tu te prinzi mai greu , dar cand cineva imi da o palma, de obicei ii intorc inapoi favoarea nu obrazul.

      00
  5. NOU
    #40

    Nu e mare scofala sa fi “ITst”. Diferenta e ca esti (sau crezi ca esti) mai bine platit decat altii, iar asta te face sa crezi ca esti validat, iar parerile tale sunt (ceva mai) valoroase.

    Bias-ul clasic, pe care aproape orice om il are, chiar si tu.

    Nu poti insa lipi o eticheta, “ITstii” vin in diverse forme si marimi. La fel de bine ai putea scrie “rockerii” sau “bucatarii”.

    Dar putin imi pasa. E internetul si opiniile sunt ca gaurile curului, fiecare are una.

    00
  6. ITistul se considera a fi la acelasi nivel cu un doctor specialist sau minim avocat renumit. Cand intra intr-o incapere pur si simplu simti cum vrea sa fie intrebat cu ce e ocupa ca sa-ti raspunda dupa ce trage aer in piept si ridica putin nasul:”-In IT”.
    Cred ca multi exerseaza asta asta in fatza oglinzii si unii dintre ei au si erectie cand o spun :”-In IT”

    00
  7. Nu uita vorbirea cu foarte multe cifre si litere adăugate ca să adauge greutate opiniei lor. Degeaba le explic că pentru mine GTK 1.2 si TGX 2.1 sunt același lucru, ei insistă să le folosească.

    PS: lucrez în IT, dar mai la periferie, nimic spectaculos.

    00
  8. Confunzi cativa IT-sti mai vocali cu majoritatea IT-stilor. Pe majoritatea ne doare in bula de ce se intampla in jur, si nu ne deranjam nici macar cu un comentariu. Cel mult dam un share pe facebook la articolul ala.
    De asemenea, nu vad nicio diferenta intre ce ai descris tu si comportamentul oricarui grup de oameni (>3). Daca iei oricare 5 instalatori, 4 dintre ei sunt real interesati numai de bemveuri full fara piele si de meciul de duminica, dar daca insisti vor avea pareri si despre constitutionalitatea ultimei declaratii a lui Iohannis, ca au auzit ceva aseara la tv in pauza meciului.

    00
    • Exact. Singura diferenta e ca parerile oricarui alt domeniu se pierd intr-un tufis usurat din 3 parti, pe cand ale IT-istilor sunt puse pe internet, de unde apoi analizate de bloggeri/oameni de presa. Care, cate-odata, simt „ca-s parca, totusi, prea multe „…

      00
    • Paul, si internetul tot un tufis usurat din multe parti este. Tufis care poate nu ar trebui sa fie analizat prea mult.

      00
  9. Citesc comentariile, asteptand sa se termine ceva de compilat. u jelly?

    00
  10. lucrez in it. pot sa spun ca daca ne-am compara cu medicii marea majoritate ar fi olivia steer. se plateste bine si angajatorul nu da doua flegma pe calitate atata timp cat livreaza. relevanti? saracii nu-s in stare sa decida singuri ce muzica sa asculte.

    00
    • ps, ma uit acu la nush ce kkt de afis pentru nush ce kkt de conferinta pe nush ce kkt de nisa. prezentatori: xxx evangelist, yyy enthusiast, zzz elitist.
      ffs

      00
    • saracii nu-s in stare sa decida singuri ce muzica sa asculte.

      HA HA HA! ce subtilă e asa!

  11. Am un amic care traieste in Paris, si au o greva a unor oameni pe care nu-i vezi prea des ziua. Gunoierii.
    https://www.express.co.uk/news/world/1239305/emmanuel-macron-France-Paris-latest-news-update-strikes
    Te pisi pe ea de aplicatie cand iti colcaie sobolanii printre picioare.

    Care impact o fi mai vizibil? Greva programatori sau greva gunoieri, profesori, politisti, ratb, etc

    00
    • și înca nu i-ai văzut nervoși pe ăia de la Enel Distribuție ….

      00
    • Asa si? in afara de furie proletara ce vrei sa zici?

      Si la noi in firma e drama cand lipseste femeia de la curatenie. Da nu pentru ca eu stiu sa imi fac o cafea sau sa imi sterg biroul.

      00
    • sau metrou! încă mă trece un fior când aud de grevă la metrou. când locuiam în bucurești puteam ajunge la serviciu numai cu metroul (bine, și cu stb, dar în timp cel puțin dublu față de cele 50 de minute obișnuite- pt un drum; sau cu o taxi, cam în tot atât timp și de 10 ori mai scump).
      mă lua cu leșin când auzeam de grevă la metrou.

      00
    • Într-o bună zi, organele corpului s-au luat la ceartă care dintre ele e cel mai important.

      – Desigur, veți recunoaște că eu, creierul, sunt principalul organ, spuse ăla creț. Totul provine de la mine, fără mine n-ați ști ce să faceți!
      – Da, dar dacă eu nu aș pompa sânge… bătu de colo inima.
      – Ia zi, aerul crezi că crește în copaci? sări plămânul stâng.
      – Mai ușor cu bronhiolele pe trahee, frățioare, dacă e vreunul dintre noi important, aș zice să ne numărăm lobii înainte, se umflă plămânul drept.
      – Dacă noi nu ne-am uita…
      – …v-ați rupe gâtul! clipiră ochii.
      – Ă? tuși gâtul.
      – Că voi și sunteți buni la ceva noaptea, se ciuliră urechile.
      – Hă, hă, da’ cine macină pentru voi toți, prăpădiților? se auzi râgâitul becalian al stomacului.
      – Dar și eu… oh, nevermind, se ofili apendicele.
      Penisul nu zicea nimic, încă nu se sculase.

      Se certau ei disperați de nu mai putea proprietarul lor să doarmă și ajunsese să creadă că aude din nou vocile care acum doi ani îi spuneau să căsăpească vecinii cu maceta și să deseneze cu sângele lor pe pereți numerele de la loto de săptămâna viitoare, când gaura curului șuieră și ea subțire (știți voi, una din aia înfundată și sulfuroasă de-i crapă umoarea sticloasă și i se vaporizează aia apoasă cui bagă nasul sub pătură).

      – Eu ssssunt cea mai importantă!

      Urmă o pauză lungă (cam ca atunci când Olivia Steer vorbește despre coronavirus), urmată de un hohot de râs general și isteric (cam ca atunci când Olivia Steer vorbește despre coronavirus).

      – TU, MĂ?!? TU?????????
      – Care-i ăla? Gaura curului, tu ești, mă?
      – Da, frate, e Mircea, chiar el!
      – Hai, băi Mircea, marș la căcat, hă, hă, hă. Vezi că ți-am trimis ceva!

      Gaura curului nu zise nimic, doar se strânse toată în indignarea sa. Trecu o zi, trecură două, trecură trei, situația devenea tot mai de căcat (cam ca revenirea lui Ponta la guvernare). Așa că toate organele s-au dus (metaforic vorbind, pentru că dacă-ți ajunge la propriu creierul în gaura curului, înseamnă că ai zburat cu un 737 Max) la gaura curului să se roage de ea:
      – Da, recunoaștem, tu ești cel mai important organ! Numai deschide poarta soarelui să poată etc.

      În cele din urmă, gaura curului se lăsă îmbunată, se relaxă și toate reveniră la normalitate.

      Mai puțin proprietarul ei, care se trezi dimineața pe mult și moale și, scârbit de omenire și de întârzirea meteoritului promis, scoase maceta din sertar.

      00
  12. Inlocuieste IT-ist cu orice alt domeniu de activitate care necesita capacitate intelectuala si aduce bani multi. Asta pentru ca inteligenta nu inlocuieste experienta de viata. Daaar, inteligenta aduce cu ea aroganta. Si iti trebuie experienta de viata de care ziceam pentru a realiza asta si a reveni pe calea cea dreapta.
    Ia vezi, care e media de varsta a celor care se incadreaza in tiparul descris de tine?

    00
    • Dacă taranoii si cocalarii sunt aroganți, de ce alții sa fie fraieri? Foarte bine ca fac nas și it-istii. Prefer aberațiile lor.

      00
  13. Bai, sunt programator de 20 de ani… Pe vremea cand am inceput eu IT-stul era dumneseu pentru ca plm, nimeni nu stia sa lucreze cu calculatorul. Erai angajatul lunii daca aveai in CV „Microsoft Office” si „utilizare Windows 98”. IT-stul era pornit din Poli (sau Cibernetica) si era privit ca „baiatul ala ciudata de la calculatoare”. Da, normal ca parea mai educat, ca doar facuse o facultate.

    …dar este o meserie ca multe altele: vii la munca, pleci de la munca, ai lucruri de facut, intalniri de tinut, ai colegi idioti etc. Nu stiu daca procentul de oameni cu complexe de superioritate este mai mare decat in alte meserii, dar pe de alta parte nici nu am prea multe contacte cu alte meserii.

    00
  14. Sunt IT-iști și… IT-iști. Una e când se recomandă unul mare IT-ist că a făcut 2-3 tutoriale de pe net și se pricepe cât de cât să încropească ceva și alta e când ai în față ditamai inginerul educat care-ți face sisteme complexe cu infrastructuri mai complicate ca autostrăzile Chinei. Problema e că eticheta asta de IT-ist e pusă tuturor celor care lucrează cu un calculator.
    Unde lucrezi?
    În IT.
    Mișto! Și ce faci, mai exact?
    Operator introducere date.

    00
    • fina părinților mei: A, nu poți să-l ajuți și pe Gigel al meu să se angajeze la firma unde lucrezi tu? ce știe să facă? păi știe să lucreze pe calculator.

      00
    • vecina: ce lucrezi? scrii la un site?
      eu: da
      vecina: păi și maricica mea știe să scrie, ce mare chestie e să scrii?
      eu: nu e chiar așa simplu
      vecina: eh, lasă, că vezi tu.
      și mi-a adus ceva scris de ea. biata fata nu știa cu virgule sau cratime. mă-sa era in continuare confuză și enervată că nu vreau să o ajut.

    • Aș mai adăuga că virgulele și cratimele puse unde trebuie nu garantează succesul că oamenii nu după asta se uită.
      Plus că tendința actuală e video (cică au făcut unii niște statistici). Oamenii nu mai au rabdare să citească ditamai articolele că le fug ochii printre rânduri. De aia un blogger care poate surprinde esența e apreciat.
      Zoso, bagă-te pe mentorat în creare de bloguri (cred că există o exprimare mai fericită dar nu-mi vine acum). #nojoke Poți explica pe youtube, de exemplu, una, alta pentru ăștia (ca mine) care vor să învețe cu ce se mănâncă sau, măcar, ce muncă presupune ca s-o bag apoi pe aia cu strugurii sunt acri. Subiecte ar fi destule și sunt sigură că mulți au întrebări la care ar dori un răspuns sincer de la cineva care mănâncă blogging pe pâine de ani de zile.

      00
    • …sau asamblez computere si instalez windows sau office. In ziua de azi orice puber de 10 ani face asta…

      00
    • Eu n-am răbdare pt video. La un articol scris mai citesc în diagonală, mai sar un paragraf, îl termin de citit peste 3 ore, cum vreau eu. Plus că citesc destul de repede.
      Între un video de 5 minute și un articol de 3 ori mai lung decât cel mai lung articol al lui Vali, aleg articolul.

      00
  15. „Când tot ce ai în mână este un ciocan, toate lucrurile din jur sunt cuie”.

    00
  16. CNN Report: „IT angry mob storms basement of famous blogger. Axes involved.”

    00
  17. Orice generalizare e o prostie însă cu siguranță peste 80% dintre it-isti n-au capabilități minime de supravietuire, în cazul oricărei calamități naturale n-ar fi capabili nici macar sa-si asigure apa potabila așteptând totul de gadget-uri. Nu mai vorbesc de cazuri extreme în care ar rămâne izolați în natură și n-ar fi capabili nici macar să aprindă un foc într-o pădure plina de lemne uscate.

    00
    • Stai numa’ să învățăm să ne legăm la şireturi şi venim noi la tine, survival guru!

      00
    • Am văzut pe viu cum 5-6 it-isti vroiau să facă focul încercând să aprindă cu brichetele o buturuga groasa in condițiile in care în jurul lor era plin de vreascuri subțiri uscate.

      Probabil lucrul asta tine mai mult de vârstă, generațiile tinere având tot mai puține abilități de baza.

      00
    • erau softisti incercand sa rezolve o problema de hardware

      00
    • Concluzia este simpla: De cati IT-isti este nevoie ca sa schimbi un bec? :-D

      00
  18. Să știți că videoceastistele sunt IT-isti. Lucrează cu calculatorul, folosesc calculatorul in munca de zi cu zi.
    Și emană opinii

    00
  19. In curand o sa vezi pe usile de la intrare in apartament: Fam. I.T. Bogdan Popescu

    00
  20. în stilul comentariilor tangențiale trebuie să spun că verific asta cu slăbitul.
    „Nu puteam” era „nu voiam”, de fapt. Cand am zis ca TREBUIE să fac ceva, am dat jos 6kg într-o lună.
    Am aplicație (sic!) gratuită (sic! :) ) care contorizează ce mănânc, bag acolo fără să trișez, mă opredc cand depășesc numărul. Oricât de greu ar fi, mă opresc din mâncat. Au fost nopți în care credeam ca mor de foame, dar aplicația (jurnalul alimentar) îmi spunea că am mâncat suficient.
    Dacă sunteți balene ca mine, puneți FatSecret pe telefon. Sunt sute de aplicații, eu o am pe asta pentru că e gratuită, nu mă bate la cap cu notificări, pot scana coduri de bare de pe produse, retine „most eaten”. În plus, are sectiune „public”, unde poți vedea ce fac alții, și are o bază de date cu alimente unde contribuie toți.
    Am scanat coduri de bare din supermarket și am avut surpriza sa găsesc text in bulgăreste – produs internațional, băgat in baza de date de un bulgar. (acesta e „comunismul” adevărat :) ).
    Concluzie: ORICINE poate slăbi, cu voință. Nu e „nu pot slăbi”, ci „n-am voință”. Căutați poze cu Bran din „Stan și Bran”, după infarct, când TREBUIA să slăbească.
    Am vrut să las acest comentariu lung pentru că, poate citește vreo balenă ca mine. Ai mai puțin de 114kg la 175cm? Înseamnă că ești mai slab decât mine! Pune-ti aplicație, numără calorii, nu depăși un număr fixat. E termodinamica, pe bune! Nu există „are probleme cu glanda”. De unde gras dacă nu bagi în tine? Nu e „termodinamic posibil”! :)
    (ex: o punga de alune poate bate pe la 1000kcal, când o femeie are nevoie de 2000kcal pe zi)

    00
  21. Am auzit ca spalatorii de vase si profesorii de geografie au cea mai vasta experienta de viata.

    00
  22. Step 1: Lui Zoso ii pune nevasta intrebarea aia incuietoare: ‘Yubi, ce imi iei de Valentine’s Day?’.

    Step 2: Zoso se uita prin portofel, cam gol, asa ca sta sa se gandeasca: Ce categorie de cetateni au venit disponibil ridicat si tendinta sa cumpere impulsiv prostii de pe emag? IT-istii.

    Step 3: Zoso scrie un articol insirand stereotipuri despre IT-isti.

    Step 4: Profit.

    De Valentines Day nevasta e fericita si il lasa pe Zoso sa bricoleze linistit.

    Be smart…be like Zoso :).

    00
  23. Cel mai tare e sa porti o discutie cu un IT_st.
    Nu pot sa ii uit fata unuia din asta trait pe internet cand si-a montat centrala electrica in ciuda tuturor sfaturilor posibile de la instalatori si in prima luna la -28 grade gen 2500 ron factura la curent.
    El tot nu intelegea de ce.

    00
  24. Am lucrat ca inginer mecanic, schimbând recent macazul spre inginerie software. Fac asta de 10 luni. Calitatea oamenilor e superioară aici, discuțiile sunt altele. Unde lucram înainte, dacă auzeai înregistrările, nu știai dacă e un centru de cercetare sau un garaj.

    00
  25. IT-stii generatiei noastre sunt actorii generatiei parintilor nostri.

    00
  26. there are 10 types of people in this world, those who understand binary and those who dont

    00
  27. Din punctul meu de vedere, orice om care-si castiga painea din munca cu creierul (spre deosebire de munca fizica) este intelectual. Insa a fi intelectual nu inseamna a fi priceput la toate sau a putea emite pareri pertinente despre orice. (Pentru asta trebuie sa fii cel putin blogger. ;))
    Faptul ca stii sa programezi nu te face mai destept in general. E drept insa ca e posibil sa te faca sa te crezi mai destept. Nu va spun ce ravagii fac printre IT-isti diverse tampenii ca homeopatia, anti-vaxx, cum sunt toti experti in brexit, trump, coronavirus, orice alta porcarie la ordinea zilei.

    00
  28. „Sunt genul de oameni care, constant, insistă că unele fapte nu există, pentru că ei nu le-au văzut sau trăit” – chestia asta e valabila la toata lumea.

    Acum mi-am adus aminte de niste ‘conversatii’ in contradictoriu cu un tip pe LinkedIn. Tipul ok, experienta mare, internationala, mers si vazut chestii. Nu e IT-ist per se, insa e project manager in diverse contexte. Posteaza o tipa de la Yahoo un link la ceva carte scrisa de o alta tipa de la Yahoo despre sexism si discriminare in Silicon Valley. Tipul: pai cum, ca eu am lucrat cu 100 de companii, inclusiv cu cateva din alea mari si faimoase, am batut lumea in lung si-n lat, am stat la masa cu Ballmer, etc, niciodata nu am vazut sau auzit de discriminare, sexism, etc in IT sau alta industrie cu care am avut de-aface. Si daca eu nu am vazut, la viata mea si pe unde am fost, sigur nu exista.

    Bun.

    00
  29. Doar nu crezi ca doar IT-isti sunt parerologi de duminica. :) Sa vezi juristi, avocati, contabili ce le dau de gard. In principal se cade in plasa in doua moduri: judecati de valoare(https://ro.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Evita%C8%9Bi_judec%C4%83%C8%9Bile_de_valoare) sau whatabout-isme(https://en.wikipedia.org/wiki/Whataboutism). Si da, IT-isti nu sunt intelectuali, suntem tot muncitori(si eu) cu skill-uri tehnice mai avansate.

    00
  30. Just here for the comments!

    00
  31. Corect, nu-i mai includeți pe aia de la tech support din call center la IT-isti pentru că ăia ne rezolvă nouă problemele si sincopele pe care le mostenesc inevitabil creațiile inginerilor hardware și software, infrastructure engineers si alti mari IT-isti care fac lucruri cu picioarele.

    00
  32. Faptul ca industria IT a ajuns sa fie primul sector din economia României e mare lucru, nu sunt multe tari care sa fi reusit asta desi cam toate ar vrea, pentru ca e o industrie foarte rentabila, e petrolul secolului 21.
    Faptul ca inginerul are un un statut social si material de invidiat, ca tara formeaza multi ingineri, si ca în clasa politica româneasca sunt iarasi multi ingineri fata de tarile din Europa de Vest, e un lucru pozitiv. De ce ? Uitati-va de exemplu la Franta, tara condusa de umanisti, care nu mai are minister al industriei din 1997 si a carei industrie si economie e în declin accelerat de 30 de ani …
    În Franta se creeaza la greu locuri de munca în turism, prost platite si precare, si prea putine locuri de munca bine platite în IT. Asta pentru ca umanistii care formeaza 99% din clasa politica stiu sa tina discursuri stralucite dar sunt cam rupti de realitate, nu au înteles / anticipat ce sector al economiei va fi cel mai rentabil în secolul 21 si trebuie stimulat.
    Nu zic ca se poate compara usor România cu Franta pentru ca pe ei nu i-a dat înapoi comunismul 50 de ani, dar faptul ca inginerii sa fie complet dati la o parte si sai aiba un statut social si material nu prea bun nu e un lucru pozitiv petru economia unei tari.

    Iar faptul ca X sau Y îsi da cu parerea despre una sau alta nu conteaza, fiecare padure are uscaturile ei.

    00
    • E in declin si totusi fac avioane, elicoptere si masini…

      00
    • Cum am zis, nu se compara usor Franta cu România, nici înainte de razboi nu am plecat de la egal, ei si altii au luat cu japca de la colonii bogatiile care le-au permis sa se dezvolte mai mult.
      Dar de exemplu au vândut acum câtiva ani la General Electric Alstom-ul, care fabrica turbinele de la submarinele nucleare si piesele strategice de la toate centralele nucleare. Acum au nevoie de aprobare de la USA ca sa fabrice o noua turbina de submarin nuclear … cum e asta din punct de vedere strategic ?

      00
    • dpdv strategic este ceea ce trebuie. no problem, uncle sam is there.
      IT este pe primul loc în RO datorită nivelului scăzut al salariului în comparație cu vestul Europei.Că doar nu degeaba India are cei mai mulți it-iști.
      A început să se discute de impozitarea IT-ului și au sărit ca arși toți.Păi, așa să tot trăiești ca it-ist.

      00
    • Salariile nete nu mai sunt sunt asa de mici fata de Europa de Vest, însa diversele taxe si impozite si costul vietii, da.
      În Europa de Vest somajul real e undeva la 30% daca îi iei în calcul si pe cei prea descurajati ca sa se înscrie, si pe cei care lucreaza câteva ore pe luna. Iar ajutoarele sociale sunt mult mai generoase ca în Ro, de ce sa muncesti de-ti sar capacele pentru minim pe economie când din ajutoarele sociale traiesti la fel de bine cu mai putin stres ?
      Plus ca si pensiile sunt foarte mari, pentru ca electoratul în vârsta e majoritar în corpul electoral.
      Din aceste motive sunt taxe si impozite enorm de mari fata de Ro, chiar cu tot ce a facut PSD-ul în ultimii ani. Plus ca si costul locuintelor în orasele mari, unde se afla grosul locurilor de munca, e foarte mare (10 000 € / mp la Paris). De asta nu sunt suficienti amatori sa se specializeze si sa lucreze în IT, salariile sunt cam mici fata de costul vietii acolo unde s-ar putea creea multe job-uri în domeniu.
      Mai luati în calcul si faptul ca toate firmele cât de cât mari fac optimizare fiscala la greu, deci statul ramâne mai mult tot cu contributiile de la salarii si în Europa de Vest, chiar daca sunt firme au profituri mari facând outsourcing.

      00
    • @Sly înca ceva : faptul ca Uncle Sam is there nu e chiar un lucru bun. Franta e si ea o mare putere care nu are exact aceleasi interese cu Uncle Sam peste tot.
      Uncle Sam fabrica si el submarine nucleare si vrea sa exporte asa ceva, de ce sa nu puna bete în roate concurentului francez daca o poate face usor ?
      Si daca francezii nu mai pot exporta, în timp si fabrica lor de submarine ne mai e rentabila si se închide.
      Plus ca Alstom-ul asta fabrica trenuri (inclusiv de mare viteza, TGV) si piese pentru tot ce e centrala nucleara sau submarin. Activitatile astea erau complementare, sunt ani în care cererea pentru trenuri e mica si cea pentru piese de centrale/sublmarine nucleare mai mare, si invers.
      Partea care fabrica trenuri a ramas la statut francez dar e previzibil ca o sa aiba probleme financiare în timp, ramasa separat.

      00
  33. Te-a inselat nevasta cu un chad it-ist?

    Ai descris mai toata populatia urbana a romaniei cu televizor, internet si venituri suficiente sa aiba o parere des

    00
  34. Sa vezi cand vor afla IT-istii ca suntem doar o tara amarata pentru outsourcing, un fel de India mai curata. Si cand nu vor mai fi subventiile de la stat sau cresc basinile noastre (ca deh, excursiile in Thailanda sau alte insule de mana a treia nu se platesc singure) se va cam duce „industria” asta.

    00
    • Indienii sunt mai ieftini dar ai nevoie de mult mai multi ca sa faca aceeasi treaba, iar cei buni sunt scumpi si la ei. Nu ar fi rentabil sa se mute locurile de munca din România în India … IT-ul nu e ca industria textila unde gasesti peste tot mâna de lucru ieftina.

      00
    • Banii sînt bani oriunde.IT-ul este o industrie cu o mobilitate mai mică dar în final tot costul contează.

      00
    • @BogdanBse

      da, ai dreptate, tot de sus se uitau si programatorii nemti la programatorii romani in urma cu 15-20 de ani. Intre timp se mai uita doar aia de au ajuns manageri intre timp, restul se plang ca viata-i grea si joburile putine + majoritatea locurilor de munca in firmele nemtesti sunt ocupate de estici(rusi, romani, maghiari, armeni, ucrainieni si alte natii ex-sovietice)

      00
  35. Punctul 9 e FOARTE important pt 80% din vizitatorii acestui blog…..

    00
  36. Foarte buna analiza. Am intalnit de foarte multe ori situatii similare (lucrand in industrie), dar nu-s suficient de inteligent pentru a le analiza din unghiul asta.

    00
  37. Ar vrea ei,baietii cu calculatorul numiti aitisti sa fie toti developeri. Domeniu asta de aiti e mult mai larg.
    Ce am observat eu e ca situatia de a fi calculatorist ,in grupul meu de prieteni e cam asa.
    Noi in tinerete babardeam multe femei si ei stateu la calculator.
    Acum la 30+ ei le-au luat de bune pe fetele alea sa se insoare cu ele,dar avantajul lor e ca au mult msi multi bani deca lt noi astia care frecam buca (la propriu) in tienrete.
    E cu dute-vino si sa fi autist,pardon aitist

    00
    • >in grupul meu de prieteni e cam asa
      Aveti un grup de sogori?

      00
    • toate grupurile de prieteni sunt grupuro de sogori,numa’ ca multi din grup nu stiu cine cu care se sogoreste.
      mersi it-isti pentru downvote,mi-am dat si eu unul. asta o sa schimbe realitatea a ceea ce am spus

      00
    • Pusca si cureaua lata, ce barbat eram odata. Sper ca nu ai compus textul asta in fata unui pet de timisoreana.

      00
    • mi-am luat o doza de ciucas ,ca nu-mi permit la pet. imediat ce o termin,kmi nat nevasta ca sigur ascunde ea niste bani si mai imi iau una

      00
  38. Programatorii sunt persoane cu handicap(social), ca de-aia nu platesc impozit.

    Sa te superi pe un programator e ca si cum te-ai supara pe un copac, n-are nici un rost.

    Munca unui programator nu e mai grea decat munca unui inginer, dar e platita de 2-3 ori mai mult in Romania(in vest salariile sunt similare) pentru ca nemtii prefera sa plateasca un roman decat sa plateasca un indian, dar lucrul asta e in continua miscare.

    00
  39. Off: „BAT, nu punem și noi salariul de la care începe jobul ăsta? ca să știu dacă aplic sau nu… t.ly/xBgV5”
    ~2000 EUR

    00
  40. Aitistu’ este miezu’.

    00
  41. Imi aminteste de un articol scris de o corporatista in care spunea ca daca n-ar fi cei din corporatii, in Romania n-ar cumpara cam nimeni carti. Acum ca ma gandesc, poate avea dreptate femeia!

    00
  42. Eu cred ca gresesti la unele chestii, lucrez in IT de 3 ani, toate cele de sus sunt nutrite de venit in cele mai multe situatii, practic omul a dat de bani si se crede buricul Pamantului, dar nu e universal valabila si e clar ca sunt oameni si oameni.
    E foarte usor sa pierzi realitatea cand la 20 de ani castigi dublu cat ambii parinti de exemplu, iar ceea ce faci in exterior se percepe ca „bati si tu intr-o tastatura”.
    Cat despre relevanta, am vazut la Shark Tank cum ii explicau unuia ca aplicatia lui cu 1000 de useri neplatitori e doar o aplicatie din milioanele de aplicatii din care 2-3 extrag lozul castigator… deci clar e o indstrie in care se investesc foarte multi bani, totul fiind o loterie in foarte multe situatii.
    E o industrie buna pentru Romania, din pacate fiind total neinteleasa de catre „omul de rand”(am pus in ghilimele sa scot in evidenta ca nu-s supraom) sunt doar o categorie de oameni in care e foarte usor de dat din toate partile. Daca ne ducea capul eram capabili sa fortam minim 1 ora de informatica obligatorie in scoli… dar asa cu religia obligatorie 12 ani din 12… e ok.

    PS: Puteti sa va intrebati parintii, existau oameni care le stiau pe toate inainte sa existe informatica :)

    00
    • In Romania it-ul e un fel de lohn mai curățel, 99% lucrează pe proiecte din afara pe salarii de rahat comparat cu cele din domeniu din afara, nici comparat cu europa de est salariile it-istilor romani nu-s cele mai mari, darămite cu vest sau america-silicon Valley unde salariile-s cel puțin de 10x mai mari.

      00
    • @Mihai hai nici chiar asa.

      Poti sa te uiti si tu pe glassdoor sau alte site-uri care aduna date. Crezi ca un it’ist care ia aici 1500euro pe luna ar lua $200k pe an in Silicon Valley? :D Diferenta fata de Silicon Valley e doar de 3-4 ori mai mare. Iar fata de europa de Vest gen Londra poate de 2 ori. Pe de alta parte un apartament de 3 camere la marginea San Francisco era la 1.2mil acum 2 ani iar un pranz modest cam 12dolari.

      00
  43. Aș înlocui „it-iștii” cu „românii” și mi-ar da același articol

    00
  44. Doar o parere structurata pe puncte:

    1. Locurile de munca din IT in Romania sunt de nivel colegiu/hochschule, programarea la nivelul asta fiind cam cel mai usor de invatat domeniu al tehnicii (nu iti trebuie fizica sau, doamne-fereste, chimie, in special de aia organica). IT-istii romani nu sunt de nivel Turing, Shannon, von Neumann sau macar Wozniak, aia erau genii intr-adevar.

    2. IT-ul in Romania e cea mai atragatoare meserie, din motive de punctul 1, de salariu bun si de accesibilitate (ganditi-va doar cat de „simplu” e sa devii avocat, notar, pilot comercial sau chiar medic daca nu ai deloc relatii in domeniu – astea sunt meseriile platite bine care imi trec acum prin minte)

    3. IT-ul si productia de software a ramas cam ultima ramura tehnologica din Romania unde se face R&D, restul e slabut de tot.

    4. Foarte multa lume, din multe zone ale societatii romanesti ajunge sa lucreze in IT, multi cu facultati din domenii nici macar conexe, unii chiar fara facultate.

    5. Toti oamenii astia vin din medii diferite si au cultura generala diferita. Exista IT-isti de toate felurile, de la cei mai saraci cu duhul la pasionati de filozofie (stiu doi care discutau filozofie in pauza de masa si se luau la cearta pe tema si exasperau toti colegii). Daca ma gandesc acum, vreun umanist care sa stie o limba straina alta decat engleza nu am cunoscut, dar IT-isti stiu 2 cu germana si unul cu franceza (mai stiu nativi cu maghiara dar aia nu se pun, ca nu vorbesc nici macar o limba ca lumea). Am intalnit si IT-isti idioti sinistri, care in afara de butonat nu stiau nimic, nici macar un alt limbaj de programare decat cel in care lucrau.

    6. Pe cat de pestrita e fauna IT-istica locala, pe atat de uniforma si stereotipa e opinia ne-IT-istilor despre ei.

    00
    • sunt complet de acord cu punctul 6 :)

    • Total de acord mai putin punctul 1.: Turing, Shannon etc. n-au fost regula nici in tarile lor, iar motivul pentru care la noi sunt in general doar joburi la nivel mai jos are legatura cu alte lucruri si mai putin cu ce stim sa facem la nivel individual. Pana la urma suntem o tara mica din care toata lumea vrea sa plece – nu e nicio jmecherie sa vina o firma sa deschida R&D aici (desi mai sunt cazuri) pentru ca statistic e greu sa gasesti atat de multi oameni incat sa merite investitia. Pe langa chestiile legate de instabilitate politica, financiara etc. Acum aproape 10 ani am lucrat pentru un startup din vale iar dupa exit patronul, om cu vizibilitate mare acolo a incercat dea echipa (gratis) la Google – dupa ceva discutii au spus ca daca eram acolo ne luau cu ochii inchisi, dar nu erau dispusi sa vina in .ro la momentul respectiv pentru 30 de oameni. Cei mai multi se resemneaza totusi pe joburile astea iar putini pleaca acolo unde-s joburile mai interesante in caz ca-s toate locurile ocupate aici :). Dar sunt multe proiecte misto rau si in .ro cu influenta la nivel global cu hardware stuff si tot tacamul, doar ca-s cu vizibilitate mai mica ca na – nu da chiar bine sa zici ca faci proiectu in Romania.

      Ce nu avem noi si ne trage in jos e o cultura a it-ului si a afacerilor/curajului/riscului.

      00
  45. Pe o scara de valori de la 1 la 10. 1 fiind total irelevant, 10 fiind ceva revolutionar, IT-ul romanesc nu a creat nimic cu adevarat relevant daramite revolutionar, dar din diverse cauze conjucturale se descurca mai bine decat ar trebui. Geniile noastre din IT-ul romanesc sunt recunoscute pentru maretul atact al blogului lui Vali(mai tineti minte cu Webdollaru), respectiv un unicorn IT unde se da mancare si bautura gratis. Atat s-a putut, atat au putut romanii sa faca. Gecad si Bitdefender, nu le iau in considerare intrucat au fost alte vremuri cand au inceput aceste companii si filozofiile au fost un pic diferite.
    Restul R&D, diverse centre de dezvoltare sunt irelevante intrucat capitalul produs aici nu este romanesc ci unul din tara in care isi are originea compania, singurul impact real in Romania fiind ca it-istul sparge banii pe aici. De asemenea, trebuie mentionat cultura startup-urilor tehnologice romanesti, care este una sublima lipseste cu desavarsire intrucat e prea mult de munca….
    Ca sa simplific lucrurile sa inteleaga toata lumea: Cand industria IT din Romania va impacta profund fie societatea romaneasca, fie industria in sine, atunci IT-isti vor fi relevanti. Pana atunci, sunt doar niste oameni platiti mai bine fata de media din acea tara si sunt relevanti pentru consumul tarii nu pentru dezvoltarea ei.

    00
    • IT-ul impacteaza societatea romaneasca atunci cand se blocheaza cardul de sanatate de ani de zile, de exemplu. N-am auzit de antreprenori care sa vina cu alternative. Tot pe ”antreprenorul” IT ratacit prin Serbia ne bazam!

      00
    • Pe o scara de la 1 la 10 subiectul discutiei (in cazul de fata IT-ul romanesc) primeste de obicei o nota, altfel fraza e neterminata si cam fara logica.
      Da-mi exemplu de ramura economica din Romania care a creat ceva revolutionar. Vorba englezului „If you don’t have double standards, what standards do you have?”.
      Faptul ca IT- istul sparge banii aici inseamna ca o groaza de furnizori de produse si serviciu au clienti platitori iar economia se misca.

      00
    • @NickRO „IT-ul impacteaza societatea romaneasca atunci cand se blocheaza cardul de sanatate” – bine. Sa zicem ca e adevarat, ca generalizarea nu strica si sa vezi dintr-o singura perspectiva o problema, e acceptatbil cat timp iti versi frustrarea. O sa continui si eu cu generalizarea sa vedem unde ajungem:
      – nu suntem in stare sa salvam niste pacienti cu arsuri, mor pe capete, vezi colectiv: medici incompetenti, primari incompetenti, pompieri incompetenti.
      – nu suntem in stare sa facem un pod, exempluuu peste Dambovita de la Ciurel: ingineri constructori praf, arhitecti praf, muncitori praf.
      – nu mai zic de invatatori/profesori praf – nu avem nici o universitate prin vre-un top pe undeva.
      – politicieni? avocati? continui?
      Antreprenori!? nu am auzit nici un antreprenor in constructii sa vina cu o solutie la problema autostrazilor. Nici de vre-un antreprenor sa rezolva problema educatiei in romania.

      00
    • Ca sa simplific si mai mult: ce a creat Romania(aici se intelege un roman in tara), care sa impacteze lumea sau societatea romaneasca in IT, in ultimii 20 de ani? Cam asta e intrebarea pe care orice guru de prin industrie o evita.
      Comparativ cu noi Estonia a dat skypeul(mare impact), bolt si transferwise parca.
      Cand industria IT va fi de nivelul celei din Estonia, atunci ea va fi relevanta. Pana atunci este o industrie ca oricare alta unde se lucreaza la menghina a se citi tastatura.

      00
    • Nu cred ca duce nicaier discutia comparativa cu alte state.
      Asa cum intr-o tara apare o firma gen Skype asa in alta apare un brand ca Dacia. In functie de climatul geopolitic.
      Ce este foarte vizibil acum, ca nu avem solutii IT de impact in societatea romaneasca e fix la fel ca in aproape orice alta industrie autohtona. De ce nu avem autobuze facute in romania? De ce nu mai avem avioane productie 100% proprie, de ce avem asa putine lactatate productie proprie, de ce cacat, sosete nu prea se mai fac la noi? sau haine de calitate pt piata interna? sau produse procesate? de ce exportam materie prima (grau, proumb, petrol?) la greu si luam din export aceleasi produse, dar procesate?
      La fel si cu IT ul, exportam materie prima: autori de cod, si luam inapoi produse procesate, solutii IT complete, cu brand, cu cost adaugat.
      Eu cred ca raspunsul e la fel pt orice industrie, pt ca suntem o tara doar piata de desfacere si atat. Iar sa ceri de la industia IT sa fie altfel…nu e corect.
      Poate vii cu scuza ca: plm, dar au avut scutiri de impozite. Scutirea aia de impozite e tocmai pt firmele externe, sa aiba oportunitatea sa ofere un pret mult mai bun pe cap de programator decat ar putea ajunge el sa castige daca s-ar fi aventurat de capul lui.
      Critica asta pt o industrie limitata trebuie dusa la cei ce i-ati votat…nu la niste biete capete de vita furajata care primesc cafea moka si abonamente la sala gratuite ca sa dea cel mai bun lapte.

      00
  46. Marea majoritate sunt in bula lor si bula in aer. Iar bula asta e creata din copilarie, oameni care au stat la pc in mod obsesiv, lasati de parinti acolo ca sa nu iasa cearta, trecuti prin studii sau nu si hop la salarii peste medie.
    Normal ca o sa se uite ca la prosti la oricine invata ani de zile si are nevoie de ani de experienta pentru un salariu bun.

    00
  47. IT-ul e doar un subdomeniu al ingineriei, e cel mai tanar si sufera de bolile copilariei, pentru ca forta de munca din domeniu e nematurizata. Termenul in sine si domeniul sunt confundate cu software de majoritatea oamenilor. Tot la IT intra si electronistii care proiecteaza chestii, gen circuite electronice in siliciu, dispozitive de automatizare, produse de larg consum ce presupun hardware si software.

    Ingineria necesita o gandire analitica si matematica buna, capacitatea de a utiliza notiuni foarte abstractizate, un nivel bun de cunoastere si intelegere a fenomenelor fizice, mecanice si electrice, rezistenta materialelor, ceva chimie pe acolo, nu ca sa faci bombe, dar sa intelegi de ce un material se comporta intr-un anume fel, gen semiconductor, cum sunt purtatorii de sarcina si ce vor ei, structura atomica, etc. Inginerii la inceput de secol 20 chiar erau intelectuali, oameni cititi, stapaneau matematica, stiau literatura, filozofie, drept, stapaneau cateva domenii (de astazi) ale ingineriei, erau venerati, pentru ca ei aduceau progresul tehnologic. Nu era la indemana oricui ingineria, era o vocatie, iar inginerii erau putini. Puteti vedea si azi podul ala de la Cernavoda proiectat de un „ingineur” scolit acolo unde se pregateau cei cu vocatie.

    Industrializarea interbelica si postbelica a necesitat scolirea rapida a multor ingineri. Ca in orice chestie, a primat cantitatea si a scazut calitatea in timp. In anii ’80 inginerii erau destul de slab pregatiti statistic in Romania comunista, dar nu se observa acest lucru, pentru ca nu faceau chestii inovatoare, doar puneau umarul la constructia socialismului, ce e drept, un umar mai firav asa. IT-ul romanesc din comunism a insemnat niste oameni foarte buni, care au fost pusi sa reproduca si ei niste calculatoare prin furt intelectual si „reverse engineering”. Francezii ne-au dat tehnologia dupa ce s-a batut pe spate cizmarul cu generalul De Gaulle. Electronica in Romania comunista era o gluma fara haz, desi oamenii nu erau prosti, dar nu aveau ce face. IT-istii de 55+ stabiliti prin US sunt aia buni care s-au tirat imediat in ’90.

    Pana in 2000 domeniul inca nu se inventase. Calculatoarele erau importate si erau introduse incet in procesul de munca prin 1992-1994, in special in domeniul proiectarii mecanice, prin limbajul Pascal si suita AutoCad, apoi in electronica cand au aparut primele startup-uri in jurul unor profesori din Electronica. Abia apoi a aparut productia de software in Romania.

    Cum domeniul a inceput sa aduca venituri mari, a explodat productia de softisti sau reconversia unor ingineri hardware pe software. Evident ca trendul s-a mentinut si calitatea a scazut. Astazi IT-istii sunt oameni ce statistic nu citesc literatura, nu au cunostinte generale in domenii conexe, practic nu poti discuta nimic cu un IT-ist statistic despre fizica in general si culmea, sunt mediocri si pe specialitatea lor. Nu mai exista vocatie. Statistic IT-istii sunt la fel de nepriceputi la a schimba un bec sau o siguranta la fel ca restul populatiei. Tot statistic, nu stiu legile de baza ale electricitatii. Kirchhoff, Ohm, Lorenz, Maxwell? Nu stiu boss, nu le am cu astia.
    Practic IT-istii sunt statistic niste oameni ce lucreaza cu un set de notiuni foarte restrans si greu de inteles de altii, iar rezultatul muncii lor poate fi reparat si peticit la infinit pana iese acceptabil si dupa ce produsul a fost vandut. Vocatie nu mai exista.

    00
    • @finch, eu am vazut odata un bilet scris de un avocat. De un om care isi castiga traiul din vorbe. Intai am crezut ca nu e in romana, apoi ca a bagat jargon avocatesc pana la urma m-am resemnat si am admis ca omul e analfabet. Nu l-am mai intrebat de Lorenz si Maxwell ca n-avea rost. Nici macar statistic.

      00
    • comentariul zilei.

      00
    • eu nu mai zic de mult timp ca-s programator, cand ma intreaba cineva. zic zugrav, fierar-betonist, casier, ingrijitor batrani.

      00
    • toate breslele is statistic mediocre pe specializarea lor

      00
    • Daca te referi la programatori, ei nu sunt ingineri ci mestesugari (tradesmen in engleza sau handwerker in germana). E o diferenta majora.

      Desigur banu’ atrage diverse alte categorii profesionale, inclusiv ingineri sau fizicieni de la cern. Ba chiar am intalnit si doctori reconvertiti in IT-isti

      00
  48. Da, mi s-au umezit ochii ca cineva considera irelevanti IT-istii. Not a fuck was given that day.

    00
    • practic, am pierdut timpul scriind și tu ai pierdut timpul citind.

    • E ok, citesc si opinii diferite de ale mele.
      Doar asa ca si fapt divers… ca vad ca unii o iau pe ulei, in ultimele luni am fost nevoit sa citesc vreo cateva mii de pagini de documentatie, s-o si inteleg ca sa pot transmite mai departe (asta printre altele). Asta apropo de balariile cu „IT-istii nu citesc”. Unii dintre voi n-aveti nici cea mai mica idee de ce efort e nevoie sa „dai in taste”. Da, unii sunt pierde vara dar nu mai fiti asa superificiali, nu e chiar asa cum va inchipuiti voi.

      00
  49. Pentru ființe mai sărace cu duhul, așa ca mine. Ce e ăla un IT-st ?

    00
  50. Acesta este un post pentru oamenii care fac o conexiune intre cauza si efect si nu sunt analfabeti functionali (exemplu: daca eu zic „eu cred ca „, nu inseamna ca eu „cred” ca si cand as zice „eu cred in Dumnezeu”, stiu ca vedeti cuvintul „cred” acolo, dar nu asta inseamna !!!) Citind comentarii de la acest articol, cred ca acesta este cea mai buna dovada ca unele bancuri, nu sunt bancuri, (de fapt o forma de umor, cand pui in evidenta ceva atit de evident, incat devine amuzant). In acest caz, faptul ca IT-istii sunt scutiti de impozit, au salarii ceva mai mari si in final veniturile lor sunt ceva mai mari decat ale celorlalte categorii sociale. Motivul este destul de simplu, acest domeniu produce profituri substantiale (cu cheltuieli nu foarte mari) pt investitori (e adevarat sunt cazuri si cazuri, nu incerc sa generalizez), dar vorbim de o industrie. Oamenii care lucreaza in industrie nu pot fi comparati cu oamenii care sunt medici sau avocati, sunt businessuri diferite, pot exista anumite chestii similare, dar in general vorbind, nu exista modele de comparatie!

    Revenind, ziceam de un banc: o persoana (incerc sa fiu PC) ajunge in iad si cineva acolo incearca sa ii ofere un job, dupa analiza competentelor, trage concluzia ca el ar fi foarte potrivit ca responsabil la cazanul cu smoala (poate unii dintre voi deja stiti despre ce banc e vorba), i se prezinta jobul si apoi fac un tur al „intreprinderii” si la sectia cazane cu smoala, vede omul ce se face acolo, fiecare natie avea propriul cazan si un responsabil, oamenii care fierbeau in cazanul cu smoala, incercau sa iasa la suprafata si responsabilul, cu un device ca o lingura de lemn uriasa, trebuia sa ii impinga inapoi ! La cazanele cu rusi, americani, germani, francezi, etc… responsabilul muncea in continuu, ca aia tot timpul incercau sa iasa la suprafata, la cazanul cu romani, responsabilul statea sprijinit in device si fuma, pt ca, imediat ce un roman scotea capul, ceilalti il trageau de picioare, inapoi ! Stiu, e un banc vechi si nu mai este deloc in actualitate! Dar asta am citit eu aici si asta am inteles, cei mai multi oameni, cred ca IT-istii au un avantaj si ca asta nu e corect, chestie cu care eu sunt total de acord ! Dar… solutia e complet aiurea, sa nu mai aibe IT-istii avantajul asta, sa le fie luat si sa fim toti la fel !!! Eu asta am vazut aici ! Adevarul este ca nu IT-istii au castiguri mari, ci restul au castiguri foarte mici (este foarte adevarat ca sunt din motive obiective)! Iar cei care castiga putin, fac scandal ca ceilalti sa nu mai castige la fel de mult ca pana acum !!! Pe acest fond, articolul de fata, relevanta sau irelevanta IT-istilor: pt PIB sunt relevanti, pt restul sunt la fel de relevanti sau irelevanti ca toti ceilalti, ca oricare dintre noi ! La urma urmei suntem romanii si asta este singurul lucru relevant, fie ca va place sau nu !

    1. nu exista termen de comparatie intre blogul lui Vali (aka Zoso) si blogul lui Cetin (aka Arhi), chiar daca unii oamenii citesc/comenteaza in ambele locuri.
    2. @finch: postul tau este o explicatie extrem de pertinenta sper doar ca cei ce au citit sa fi inteles exect ceea ce ai incercat sa comunici. Cred ca mai pot fi chestii de adaugat, dar in esenta, ideea principala ai pus’o pe ecran ! :)
    3. vorbind despre IT-isti: nu poti sa te consideri network administrator fara sa stii cum se transforma un numar din decimal in binar sau hexa, nu poti sa zici ca esti developer in machine learning fara sa fii in stare sa faci o simpla regresie liniara. Ma refer la a face anumite chestii cu creion si hartie si sa fii in stare sa inveti si pe altii acele chestii, de fapt asta este dovada suprema ca tu stii ceva, cand poti sa inveti si pe altii acel lucru !

    00
  51. pe mine mă deranjează opinia unora ”dacă crapă internetul de tot, sau nu mai există IT, se duce dracului tot, se crapă lumea, nu mai puteți să vă faceți meseriile” uitând că omenirea și o grămadă de profesii au existat și înainte de 1990-și-un-pic când s-a inventat internetul, precum și înainte de 1950-1960 când a început să se inventeze IT-ul.

    da, aplicațiile, programele, etc fac comunicarea și practicarea a tot felul de meserii mai simplă, mai ușoară, mai așa și pe dincolo. n-o neg ever asta. dar nu e ca și cum n-ar fi existat contabili, bănci, avocați, gunoieri, medici, curieri, ingineri, arhitecți, mecanici sau dracu’ mai știe ce și acum 50-60-100 sau chiar mai mult de ani.

    00
    • A – dacă se fute internetul se fute totul. Ia zi-mi, câți bani ai în casa?

      00
    • @Animaloo 7, vreo 100+ de lei.

      hai, dă-o dracu’ de treabă! oamenii aveau bani în bănci (care s-au inventat prin Evul Mediu, în România CEC-ul există de 100+ ani și vreo câteva bănci de la începutul anilor ’90, dinainte de era internetului) și înainte de computere și internet.

      ok, s-ar putea să dureze nițel (1-2-x zile) până îmi confirmă datele și specimenul de semnătură (trimise pe fax sau cu poșta) la bucurești la unitatea unde mi-am deschis prima oară contul sau să fie nevoie să mă duc eu acolo să ridic de la ghișeu, dar nu e ca și cum situația n-ar mai fi fost și nu putem reveni la ea dacă explodează internetul.

      prin țările cu tradiție bancară înainte de epoca internetulul oamenii foloseau cec-uri în loc de carduri. (deși cred că în ultimele câteva zeci de ani înainte de internet erau și carduri). și la noi se foloseau. în România legile privind cec-ul, cambia și biletul la ordin sunt din 1934 sau 1936. încă în vigoare. sau erau încă în vigoare în decembrie 2018 când am lucrat eu ultima oară într-o bancă.

      n-am zis că acum nu e mai simplu, mai lejer, mai rapid, mai comod, mai așa și pe dincolo. zic doar că într-un fel sau altul oamenirea s-a descurcutat fără IT și internet o vreme în acest domeniu, precum și în altele.

      00
    • ” s-ar putea să dureze nițel (1-2-x zile) până îmi confirmă datele și specimenul de semnătură (trimise pe fax sau cu poșta) la bucurești la unitatea unde mi-am deschis prima oară contul sau să fie nevoie să mă duc eu acolo să ridic de la ghișeu, dar nu e ca și cum situația n-ar mai fi fost și nu putem reveni la ea dacă explodează internetul”

      AHAHAHAHAHA, am ras. Tare. IRL.

      00
  52. Nu stiu daca are legatura cu ce zice Vali mai dar cei mai multi ITsti care voteaza o fac cu … tadaam … USR. Altii care se cred cum se cred pentru ca au experienta si lecturi asa cum le au.
    (sa vina minusurile dublu, de la ITsti si de la USRisti)

    00
  53. Vali unde ai mai fi scris tu acum daca nu s-ar fi dezvoltat IT-ul?

    00
  54. This isn’t tennis, this is bait!

    00
  55. hmm, auzind una ca asta, cel cunoscut si sub numele de dumbocube s-ar putea sa-si redeschida blogul

    00
  56. o teza foarte misto! Frumos articol

    00
  57. 80 la sută din comentatori nu ti-au inteles articolul iar unii dintre ei se jura ca rup si filosofia în doua

    00
    • 80% din ITiști nu au înțeles articolul, că e despre ei. au preferat să o dea pe aia ușoară („scrie la comandă”, „e pentru trafic”, „bloggerii nu mai sunt relevanți”) și s-au culcat zâmbind. dar în adâncul sufletului lor inocent, de copii, știu că am dreptate, și tocmai le-am înfipt țepușa :D :)

  58. Bai dar ce s-au aprins unii de zici ca i-ai injurat de mama.
    Problema este ca ai dreptate, in multe aspecte: foarte multi baieti din domeniul asta au impresia ca, daca tot au dat de o viata putin mai buna, au raspunsul la orice, pot emite pareri despre orice, cunosc totul sau aproape totul, toti ceilalti sunt niste persoane mult sub ei (ca pregatire), etc.
    Cand le zic ca marea majoritate nu fac decat „mentenanta” si doar foarte-foarte putini si creeaza ceva care sa faca diferenta in domeniu, se aprind si mai mult. Si nu, nu amestec call-center-urile aici.

    00
  59. In SUA, doar 2.5-3% din absolventii de studii superioare termina informatica: https://www.statista.com/topics/2245/higher-education-graduation-in-the-us/

    In Romania exista curent un deficit de 15k ingineri software: https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/infografic-romanii-investesc-aproape-la-fel-de-mult-ca-investitorii-straini-in-piata-locala-de-software-top-companii-19164940

    De aici eu inteleg ca industria de tehnologie software (ca de programatori „incepe lumea sa se sature”, conform articolului, nu de IT-sti in general) se diversifica angajand oameni si din alte domenii profesionale conexe, pentru a acoperi acest deficit. Asta rezulta intr-un colectiv profesional cu diverse experiente de viata, nivele de cultura generala si opinii despre lumea ce ne inconjoara (ca oameni suntem). Diversificarea e un lucru bun.

    Am cunoscut in liceu un baiat olimpic la balcaniada de informatica, care la 16 ani cat avea sunt convins ca nu stia sa ajunga acasa daca ii dadeai drumul pe strada. De aici insa pana la a generaliza atat de grosier e cale lunga. Probabil exista niste frustrari la mijloc, personal nu am cunoscut oameni care sa imi spuna in fata ce scrie autorul aici (cu siguranta unii gandesc asa insa) dar e usor sa arunci cu noroi intr-un domeniu profesional in care nu ai activat si pe care nu il intelegi. Asa cum nu am cunoscut nici ingineri software care se considera net superiori altor categorii profesionale doar prin virtutea studiilor absolvite sau a banilor pe care ii castiga (astfel de specimene exista in multe bresle si reprezinta o minoritate evitata de toata lumea oricum).

    Tot oameni sunt si „IT-stii”, ai un deadline, ai un bug de rezolvat sau un feature de adaugat, mai faci un sprint, iti faci treaba cat de bine si eficient poti, iti iei banii si pleci acasa. Intr-o tara ca Romania, cei care nu activeaza in aceasta industrie ii detesta pe inginerii software doar fiindca acestia castiga mai multi bani decat ei (sau asa isi inchipuie). Creierul uman tinde sa isi formeze o parere despre ceva in mod inconstient si abia apoi sa isi caute argumente „rationale” pentru a isi justifica opinia deja formata. Cum este si cazul articolului de fata.

    Cunostintele de programare permit oricui cu un laptop, curent electric si o conexiune la internet sa creeze ceva spectaculos si util societatii din neant, e in primul rand o activitate creativa cu o bariera extrem de joasa de intrare, ai nevoie doar de cunostintele necesare, care exista deja gratis pe net.

    Este pacat ca programatorii au o reputatie asa de proasta (de multe ori din vina proprie, cu siguranta, dar nu exclusiv), va fi in continuare mare nevoie de specialisti in domeniu si nu se inghesuie nimeni sa acopere vidul creat… Iar articole ca acesta nu ajuta cu nimic schimbarea perceptiei publice despre aceasta industrie in bine, ci doar perpetueaza niste preconceptii. Pacat.

    00
    • Programare e o chestie pe care o inveti. Nu e nevoie sa fi fost olimpic si nici macar sa fi facut facultate. E nevoie de un IQ minim si ceva gandire abstracta, dar asta e valabil pentru orice profesie.

      Daca vrei sa faci bani cam trebuie sa iesi din programare. Sunt destule optiuni in IT unde ai salariu cel putin dublu, stres la o zecime si timp la dispozitie. Nu ca programatorii ar lucra zi si noapte.

      00
  60. “There is nothing so annoying as to be fairly rich, of a fairly good family,
    pleasing presence, average education, to be „not stupid,” kindhearted,
    and yet to have no talent at all, no originality, not a single idea
    of one’s own—to be, in fact, „just like everyone else.”
    Of such people there are countless numbers in this world—far more
    even than appear. They can be divided into two classes as all men
    can—that is, those of limited intellect, and those who are much cleverer.
    The former of these classes is the happier.
    To a commonplace man of limited intellect, for instance, nothing is
    simpler than to imagine himself an original character, and to revel in that
    belief without the slightest misgiving.
    Many of our young women have thought fit to cut their hair short, put
    on blue spectacles, and call themselves Nihilists. By doing this they have
    been able to persuade themselves, without further trouble, that they
    have acquired new convictions of their own. Some men have but felt
    some little qualm of kindness towards their fellow-men, and the fact has
    been quite enough to persuade them that they stand alone in the van of
    enlightenment and that no one has such humanitarian feelings as they.
    Others have but to read an idea of somebody else’s, and they can immediately
    assimilate it and believe that it was a child of their own brain.
    The „impudence of ignorance,” if I may use the expression, is developed
    to a wonderful extent in such cases;—unlikely as it appears, it is met
    with at every turn.
    … those belonged to the other class—to the „much cleverer”
    persons, though from head to foot permeated and saturated with
    the longing to be original. This class, as I have said above, is far less
    happy. For the „clever commonplace” person, though he may possibly
    imagine himself a man of genius and originality, none the less has within
    his heart the deathless worm of suspicion and doubt; and this doubt
    sometimes brings a clever man to despair. (As a rule, however, nothing
    tragic happens;—his liver becomes a little damaged in the course of time,
    nothing more serious. Such men do not give up their aspirations after
    originality without a severe struggle,—and there have been men who,
    though good fellows in themselves, and even benefactors to humanity,
    have sunk to the level of base criminals for the sake of originality)”
    ― Fyodor Dostoyevsky, The Idiot

    00
  61. Un programator e o persoana curioasa. Acesta statea sa citeasca cum functioneaza un sistem, cum functioneaza un limbaj de programare, isi testa ideile si invata din greseli. Este o persoana care vrea sa afle cum lucreaza lumea din jur.

    Persoana asta poate la fel de bine sa se documenteze despre fizica, chimie, istorie, diferitele curente filozofice si, pe scurt, este individul care isi traieste viata fara acel „asta ma depaseste”.

    Din ce am citit pe aici si din experienta proprie foarte putini oameni sunt curiosi. De fapt am intalnit unul singur, care lucreaza in medicina. Toti restul stiu de la prost la bininisor domeniul lor si cum ii scoti din sfera profesiei lor habar nu au (pe idea ca un IT-ist cheama un instalator sa-i schimbe bateria la chiuveta). Si nici nu vor sa invete. „De ce sa imi paragrafiez textul, lasa ca restu’ stiu sa-l citeasca” si alte scuze similare. Acel „La ce-mi trebuie?”.

    Din acest considerent, o persoana curioasa e superioara celor care se multumesc sa stie ce le aduce banii si nici aia foarte bine.

    Pe de alta parte, noi, ca societate, suntem foarte haotici. N-avem timp de nimic, mereu obositi, mereu pe fuga. Pentru un astfel de om asta e confuz. El si-a „facut temele”. Isi are viata organizata. E ciudat cand faci un accident si te lovesti de haosul firmelor de asigurari. Trebuie sa dai telefoane, sa stabilesti programari, sa trimiti aceleasi acte de 3 ori. Daca sistemul ar fi fost automatizat, ambele parti nu trebuiau sa faca nimic. La locul accidentului usor s-ar fi prezentat in cateva minute echipajele (platforme, masini de schimb, administratorul de drum, etc.) necesare notificate automat si fiecare si-ar fi vazut de drum. Fara macar sa vezi sau sa semnezi o hartie.

    00
    • Ce descrii tu este de fapt INGINERUL. Ala ar trebui sa fie manat de curiozitate. Definitia unui inginer ar trebui sa fie: acea persoana cu educatie stiintifica, ce reuseste sa asambleze cunostintele stocate holografic pentru a gasi solutii unor probleme pe care nu le-a mai intalnit. Gandirea logica ar trebui sa guverneze viata unui inginer. Acum internetul ofera toata informatia necesara, doar sa cauti ce ai nevoie, sa asamblezi bucatile si sa rezolvi problema. Din pacate, totul se intoarce la sistemul de invatamant. Daca acesta e defect, cu oameni incompetenti si impostori, rezultatul este … oameni incompetenti si impostori.

      In toate domeniile se vede impostura. Inginerii sunt in mare parte impostori, declara ca stiu si ca au facut chestii doar ca sa joace ca la pacanele cu angajatorii. Unii chiar se simt jigniti ca sunt testati. Pai la un CV de 3 pagini pline cu experienta si proiecte, mai vreti sa ma testati? Da, Gogule, ca poti scrie orice aici, iar eu am nevoie de un om competent, nu de un parlit care sa ma taraie prin tribunal ca l-am dat afara dupa o luna. Sa vedeti CV de indian, care la fiecare 3-6 luni schimba angajatorul, nu subcontractorul si se lauda ca a facut pe ma-sa si pe tac-so.

      Profesorii? Nu pot lua nota de trecere la definitivat. Dar vor salarii mari, lucrand 20-25 ore pe saptamana. O meditatie privata, o traducere, o colaborare pe domeniul lor nu fac, sunt terminati psihic de statul in clasa.
      Medicii? Hm, cu impostura merge putin, ca moare pacientul. Un inginer isi permite sa tot arda placi de dezvoltare, pana il opreste cineva, dar un medic nu poate tot experiementa pe pacienti. Dar si-au facut ei casta lor, au tribunalul lor ca staborul suedejesc, colegiul medicilor, stat in stat. Ati vazut medic care sa faca puscarie pentru ca pacientul a murit stupid din malpraxis, lipsa de interes, asteptat pe hol? Nu. Aia care fac puscarie sunt la racoare pentru coruptie, deturnari de fonduri, alte chestii, nu incompetenta pe meserie.

      Avocati, juristi? Hmmm, Spiru Haret se rasuceste in mormant.

      Economisti? Oameni care lucreaza cu cifre si logica matematica, dar nu stiu nici logica, nici matematica. Procentul economistilor care nu pot calcula TVA-ul din pretul de vanzare al unei gogosi e incredibil de mare.

      Ajungem la meseriasi, oameni fara studii superioare, dar cu scoala de meserii. Care meserii, boss? Constructii? Oameni fara liceu absolvit, nu pot calcula o arie, un volum. Iese stramba casa? Asa a proiectat-o inginerul. Sau a fost ruleta decalibrata, firul cu plumb defect. Mai punem niste tencuiala si iese la polish.
      Mecanici auto? Niste parliti de repetenti, care nu inteleg nici principii de baza mecanice. La prima revizie la Megane, acu vreo 15 ani, un mecanic de la Serus imi spunea ca a reglat servovalva de la directie, ca avea presiune mai mare nitel pe dreapta. Boss, are servodirectie electrica, nu electrohidraulica, nu are ulei la directie. Haide sefu, ma inveti pe mine? Urmatoarele revizii am stat lipit de masina, am vazut cam cum se desfac anumite chestii si mi-am servisat singur masina. Doar chestiile dificile, ce necesita scule si prese le-am facut la service.

      In Romania nu mai exista oameni priceputi sa faca chestii. Doar tepari. Clienti buni de tepuit exista, nu mor de foame. Ai o problema la tabloul electric, sau la centrala termica. Vine, vede ce ai prin casa, ce nivel de trai ai, 200 lei sefu, pentru o chestie minora. Ca in bancul ala cu mecanicul care a dat trei ciocane si a reparat masina, pret 330 lei, 10 lei lovitura de ciocan si 100 pentru ca a stiut unde sa loveasca.
      Un prieten acu vreo 3 ani a avut un necaz. I s-a ars placa de control a centralei termice. A gasit una de cumparat, 2500 lei, vanzatorul era fost coleg de liceu, i-a redus-o la 1600. Pana sa repare centrala am aflat cauza: electricianul care-i cablase toata casa, om cu calificare, intre timp mort de batranete, ii cablase cele trei faze (ca omul isi adusese trifazat pentru niste nevoi viitoare) cu sigurante simple, necorelate mecanic faza-nul. A avut o supratensiune, s-a ars un incarcator de telefon lasat in priza, a sarit siguranta de nul, unde se adunau mai multi curenti, dar nu si cea de pe faza, asa ca i-au ramas diversele eletrocasnice in serie intre doua faze, a cedat ce era mai firav si a ars in cascada cam tot ce era conectat la priza. Meserias cu calificare. Toata viata lui cablase in felul ala, ca altfel nu stia.

      Sa va povestesc ce meseriasi sunt IT-istii din Silicon Valley, aia care sunt saraci la 100k pe an? Vai de viata lor. Carpitori, nu meseriasi.

      00
    • O precizare pentru cine nu cunoaste piata. 100k sunt buni in tari de mana a doua, gen Germania, Suedia sau UK (exceptie Londra). Pentru Silicon Valley un salariu bun este de la 350k/an in sus. Face aprox. 30k/luna.

      Cu 100k in Silicon Valley nu esti sarac, dar castigi comparativ putin.

      00
    • @Gogu Catalogu
      Ba esti sarac domnule. O chirie e 3000-4000. Mancarea si benzina nu mai sunt ieftine. Masina e necesara si nu poti merge cu o rabla sh, ca iti afecteaza credibilitatea, promovarea.

      00
    • @finch: daca nu te descurci cu 100k salariu, esti chiar baiatu’ din articolul lui Vali – habar nu are sa se descurce in lumea reala. Exista si chirie de 4000, chiar si cu 8000 dar nu trebuie sa mergi acolo daca nu esti fazan. Mai intrebi mai cauti, te orientezi.

      Pana la urma multi se descurca cu o treime din suma asta.

      Iar rabla daca nu esti agent de vanzari, nu ai nevoie de ia. Si daca ai, iti da firma

      00
  62. Lucrez in acest domeniu de 12 ani si am lucrat in 3 firme diferite. Pot zice ca am observat modul cum se lucreaza si caracterul oamenilor care lucreaza in acest domeniu.
    Lucrurile s-au schimbat in ultimii 7-8 ani in acest domeniu mult laudat in Romania si se schimba in continuare.
    – numarul de firme care activeaza in acest sector a crescut;
    – salariile au devenit bune si foarte bune (pentru cei care lucreaza de 20 de ani in acest domeniu);
    – programarea intr-un anumit limbaj se poate invata si acasa sau cu ajutorul cursurilor (8-10 luni);
    – programul lejer (flexibil), homeoffice, beneficii.
    – Stress-ul legat mai degraba de neatingerea termenului limita, sedintele foarte lungi, colegi dificili decat de repercursiunile ce pot aparea cat timp inca sunt pasionati care isi pot sacrifica timpul pentru binele echipei;
    – dependenta tot mai mare o omului de tot felul de applicatii (mobile, web, desktop) nu neaparat necesare dar indicate a fi indispensabile;
    – societatea care ridica in slavi salariile it-stilor;
    – aprecierea muncii celor ce activeaza in IT la nivel de societate.
    Toate acestea au facut ca IT -ul sa fie un domeniu pe val. Si asta a schimbat mult caracterul oamenilor din it – pe cei vechi si pe cei vechi deopotriva – pentru ca incep tot mai mult sa se considere cumva superiori celorlati.
    Asta se intampla dintotdeauna intr-o societate in momentul in care un domeniu e „cautat”. De la un punct nu se mai disting cei cu adevarat profesionisti de ceilalti caci lucrurile merg: sunt clienti care vor aplicatii, se investesc multi bani, sunt joburi.

    00
  63. Am evoluat:
    https://www.youtube.com/watch?v=C98uko8eolM
    Las asta aici pentru IT-isti.

    00
  64. Si inca o chestie pentru cine nu intelege ce e cu IT-ul, de ce ruleaza atati bani. Propaganda corporatista zice ca „IT follows Business”. Fals, in realitate este „IT a incalecat biznisul si il calareste”. IT-ul scade costurile si daca nu scazi costurile poti sa stingi lumina. Restul sunt detalii.

    00
  65. Practic aitiistii astia (ce plm o fi aia) is niste bulangii

    In realitate, la ora asta, programatorii is un fel de fotbaliști mai prost plătiți. Munca relaxanta, beneficii decente, flexibilitate
    Am avut noroc in 2003

    00
  66. Au si it-istii locul lor in societate! :)

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Alte linkuri (mostly NSFW)