Radu se întreabă dacă e profitabil sau nu să fie cald, pentru că a fost o iarnă foarte călduroasă.
Teoretic, prețurile la gaze ar trebui să scadă mai mult decât au făcut-o deja. 2% e puțin. Și prețul la curent ar trebui să scadă, pentru că n-au înghețat râurile, deci hidrocentralele au funcționat, iar oamenii au consumat mai puțin curent ca să se încălzească.
Un efect de care nu am văzut vorbindu-se este că rușii au vândut mai puțin gaz iarna asta, deci au mai puțini bani. Și când ai mai puțini bani ca regim dictatorial, faci foamea (vezi Venezuela). Asta e miza implicării Rusiei prin Orientul Mijlociu, petrolul, că omenirea încă are nevoie de el în cantități mari.
Un alt efect că e toată marfa produsă pentru a fi consumată și vândută iarna nu s-a vândut. Hainele în principal. Nu știu dacă ne vom așteptam la niște falimente prin vară, dar niște preluări vor fi.
Aia cu deșertificarea în sudul României am mai spus-o, nu o reiau. E interesant dacă vom reuși să avem două recolte pe an la unele produse. Dacă vom renunța, de pildă, la porumbul românesc și vom începe să cultivăm porumb furajer. Dacă vom putea aclimatiza măslini.
Ne vom obișnui cu verile călduroase și cu morții din cauza căldurii (în Spania și Portugalia sunt la ordinea zilei 100 morți pe vară de la căldură). Ne vom obișnui cu ierni fără zăpadă, dar și cu viscole surpriză.
Voi ce mai vedeți?
Posibil sa scada numarul turistilor care merg la schiat si sa creasca costul celor care intretin partiile pentru ca trebuie sa faca mai multa zapada artificiala.
Vizionar mai esti.
Nu ai nevoie de umezeala sa mergi „sanie” cu cauciucurile de vară cand temperatura e sub 7 celsius: cauciucul se plastifica la rece si n ai grip cu plastic pe asfalt.
Posibil sa creasca numarul turistilor in sezonul estival si sa creasca vanzarile celor ce vand porumb pe plaja si bere la pahar
OK, nu ai zapada.
Dar nene, fa si tu un circuit de down-hill, ai cu ce sa urci turistii, foloseste-l tot anul. Nu e unu in tara asta …
Chiar despre statiuni de schii este vorba in videoul asta https://youtu.be/vpcUVOjUrKk
@nuIO: Exista – https://arenaplatos.ro/vara care au sanie de vara, pista de downhill, cross country, zorbing etc. si iarna au partii.
Posibil sa nu mai dorm cu pufoaica pe mine chiar incepund din Martie!
Ca sa te dai cu schiurili e nevoiw de zăpadă in mod obligatoriu?
Nu e niciun material pe care sa alunece schiurile sau sa alunwce dupa ce e udat cu apă?
E downhill la Sinaia boss. Ma rog. Mai 4x asa, mai enduro…dar e la vale
+ teapa pe care mi-am luat-o cu cauciucurie de iarna montate in Octombrie
nu ai luat țeapă. dacă e frig, sunt mai bune decât alea de vară.
Vara… nu-i ca iarna…
Anvelopele de iarna sunt necesare de la 7 grade in jos. Cele de vara la temperaturi mici ( sub 7 grade) devin dure si te cam duci sanie. Indiferent daca e zapada sau nu. Ai nevoie de putina umezeala doar.
Anvelopele de iarna sunt mai aderente decat alea de vara cand temperatura scade sub 7 grade, indiferent daca este zapada pe jos sau nu.
Daca ai CASCO si esti implicat in accident cu pneuri de vara pe timpul iernii, nu pupi un leu, indiferent de starea drumului.
Nu e teapa. Sunt bune daca e frig.
Mereu am considerat ca un set de cauciucuri bune de sezon sunt mai ieftine decat reparatul botului masinii.
problema e că nu prea e frig.
@geretus: nu te duci sanie daca nu e gheata sau zapada pe jos. Chiar si pe umezeala. Cu anvelope de vara poti usor trece iarna daca nu ai zapada sau eviti sa circuli cand e chiciura/polei/gheata pe asfalt. Daca ai Cup2 cum am eu pe una, atunci la rece si umed e cam greu sa pleci de pe loc (700+ Nm) dar odata plecat, nu ai probleme cu aderenta daca nu faci ghidusii.
@adi: nu neaparat, mai ales daca este uscat asfaltul. Depinde de multi factori. Clar este doar ca la temperaturi scazute cauciucurile de vara devin mai dure (contine mai mult latex si mai putin dioxid de siliciu, etc).
@Andrei: depinde de asigurare si de imprejurari. Inca nu am auzit sa fi avut cineva probleme cu asigurarea cand a avut accident cu cauciucuri de vara iarna.
Pe vremea Daciilor 1300 nu existau cauciucuri de iarna, doar M+S care erau la fel de dure iarna ca cele de vara, doar ca aveau acel profil in plus. Si ne-am descurcat, desi iernile erau ierni.
Băi fulgilor pizdificați,
Mai lăsați-o- pula mea, cu teoria asta a cauciucurilor… Căci niciunul dintre voi nu e vreun Titi Aur, să dea peste 110% în orice condiții. În cel mai bun caz, unii veți ajunge Niki Lauda, adică sper să ardeți în mașină, dar să supraviețuiți. Desfigurați, evident.
Ninge și e gheață, cauciucurile de iarnă vă pot ajuta, mai ales dacă nu știți să conduceți 😁.
Dacă nu a prea nins, stați în pula mea cu ochii la drum și nu bruscați mașina, căci se poate conduce și cu prezervative puse peste jante.
vremea calda e favorabila pentru banci si clinici private.
pai si cand e frig si gheata se lasa cu picioare rupte si credite pentru termopane
Corect, nu-mi vine sa stau cu fundul pe o banca rece.
statul in fund nu e sanatos.
Mai multe reguli impuse de ecologiști.
Da un exemplu, omoara un ecologist, pune pe facebook. Altfel, greu se scapa de ei
Se omoara ecologisti peste tot. Ieri, in Mexic, mafia lemnului;
https://www.theguardian.com/world/2020/jan/30/mexico-activist-monarch-butterflies-dead-homero-gomez-gonzalez
Unele proiectii indica altceva: incalzirea globala va opri curentii ce fac ca Europa sa aiba o clima asa blanda ( curentii aia sunt intretinuti de diferentele de temperatura dintre oceanul artic si oceanul atlantic ), rezultatul ar fi ca un oras precum Madrid sa aiba aceeasi clima ca si New York si Bucuresti ca si Halifax.
https://en.wikipedia.org/wiki/Thermohaline_circulation#Shutdown_of_thermohaline_circulation
Dureaza zeci de ani sa se opreasca si zeci de ani sa se porneasca din nou, unii zic ca deja a inceput oprirea.
În România și agricultura trebuie reformată. În noile condiții climatice, nu prea mai poți să mai faci agricultură de subzistență (da, hectare întregi sunt încă cultivate pentru consumul animalelor peste tot în țară). Țin oamenii de la țară de el ca de un dat al independentei (ca-n romanele Moromete și Ion). Acum, când clima ne da bătăi de cap, trebuie irigații, modernizare în agricultură. O sa vedem oare așa ceva? S-ar putea să mi se spună că agricultura e singurul mijloc de subzistenta al unor oameni (posibil), dar în zona de unde vin eu e nerentabil ce fac oamenii. Și ma uit mirat ca încă o mai fac.
Acolo statul ar trebui sa isi bage putin coada. Teoretic e cum spui tu, practic la nivel de sat sunt 4-5 „asociatii” sau tipi care se ocupa de pamant si au monopol, stabilesc „arenda” care e ceva de genul 600 de kg de produse per ha, la toti la fel. El ia 200-250 de euro pe hectar arenda si ii da taranului 600 de kg de grau care e la 50-60 de bani/kg, adica un 350 de lei.
In pamantul arabil e o piata extrem de inchisa, nu e ca un apartament, il pui pe piata si inchiriezi cum vrei, cand vrei. Statul ar trebui sa si bage coada in 2 moduri: 1. sa sparga acele monopoluri si 2. sa educe fermierii si sa ii ajute sa inceapa ceva. Practic pt cazul 1 exista legislatie insa nu se aplica si pentru cazul 2 se iau bani europeni de 10-15 ani insa dispar in ong-uri sau tot la aia 4-5 producatori mari per sat.
Se amplifica poluarea. O sa vedem treaba asta in cateva luni. Precipitatiile mai curatau atmosfera ( bine – transferand poluantii in sol/apa ) …
2 recolte pe an
Macar una sa supavietuiasca sezonului de uragane
fara apa, cam greu
@corcodusul: nu mai facem tuica de corcoduse facem tequila
Bolile. Rolul gerului e sa distruga germenii (bacterii si virusi). Atat la oameni si animale.
In plus in agricultura ma astept sa fie cu bolile la fel… din cauza lipseu de ger… plin de daunatori.
Așa zicea bunica: „Gerul omoară microbii. ”
Dar bunica nu avea internet ca să vadă că nu e chiar așa.
Mihai, citește asta și nu mai crede aiureli preistorice: https://www.mediafax.ro/social/virusurile-se-raspandesc-mai-usor-atunci-cand-iarna-este-prea-cald-mit-sau-realitate-16918431
hue, s-au adaptat virusii la frig si au pus un fular pe ei?
Virusii nu sunt chestii vii, nu „mor de frig”.
Bacteriile mai usor crapa de la UV, deci soare > frig.
bunica ta avea dreptate. Doar ca intr-un mod ocolit.
Gerul omoara insectele, capusele, tantarii etc care sunt mari purtatori de microbi, bacterii, virusi.
In final rezultatul e tot mai putini microbi primavara.
mac gregor de unde scoti bazaconiile astea?
pai tu cand te imbolnavesti mai des iarna sau vara (de la muste si capuse)?
firea a scapat de problema elcen+radet ?!
Firmă de deszăpezire – contract bengos cu statul – profit (even more than before)
„Specialistii ” britanici anuntasera o iarna teribila in Europa.Speram dupa brexit sa anunte doar la ei.
aia cu hidrocentralele nu e chiar asa. nu au fost precipitatii deci nu prea au apa in lacuri
https://www.mediafax.ro/stirile-zilei/hidrocentralele-de-la-portile-de-fier-functioneaza-la-limita-de-avarie-din-cauza-secetei-18768815
Cum ziceam si mai sus: fara apa, cam greu. S-ar putea ca apa sa devina cu timpul un „produs” de lux, poate intra si la noi Nestle si privatizeaza raurile si lacurile.
Fix la asta ma gandeam si eu. Oare mutatul mai la nord ajuta in privinta asta? Parca mi-as cumpara o propietate mai in nordul tarii si mai la munte sa o tin pentru vacante si in case shiet.
Eu sunt mai la nord. Au început să sece fântânile pe aici; așa o iarnă de seacă nu știu dacă am mai prins vreodată.
„Fix la asta ma gandeam si eu. Oare mutatul mai la nord ajuta in privinta asta?”
Un pic, prin Bucovina zona Campulung sunt ierni inca ceva mai puternice ca in restul tarii. Cam cum erau la campie in zona Transilvaniei acum 30 de ani.
Dar cu apa nu stiu sa iti zic cum stau, daca e zapada logic ar trebui sa fie si mai multa apa.
Componenta de inmagazinare e redusa in cazul gazelor, fata de tarifele de transport, distributie si costurile de furnizare. La astea se adauga valoarea puterii calorifice superioare…In cazul gazelor e intotdeauna un bet controlat – sa ai suficienta cantitate inmagazinata incat sa acoperi necesarul, insa nu cu mult mai mult pt a optimiza costurile de inmagazinare. La energia electrica e mai complicat, trebuie sa ai un echilibru in timp real intre productie si consum si intervin niste mecanisme ale pietei de echilibrare. In fine, ideea e ca o iarna calda nu determina sau determina intr-o foarte mica masura o scadere a pretului gazelor si energiei electrice la clientul final.
Iarna blanda in USA inseamna cerere scazuta de la combustibilul de incalzit (heating oil) care rezulta in ieftinirea motorinei in Europa. De fiecare data.
La fel cum inceperea „driving season” in USA inseamna scumpirea benzinei in Europa. De fiecare data.
Gazele din Europe vin in general din Marea Nordului sau de la rusi si sint contractate din timp si acoperite cu futures. Deci preturi chiar nu prea se schimba, indiferent de iarna. Daca ai caz de forta majora (iarna dura in Ucraina si iti ingheata statiile de repompare sau control de nu mai ajunge pic de gaz in Europa) atunci da, ramai fara si cresc si preturile daca vrei ceva livrat adhoc, cu pret spot.
Poate nu o sa mai fie panarama pe Valea Prahovei, numa zic 😅
Cresc preturile dohh
Agricultura din Rusia prosperă, datorită încălzirii globale. Zonele unde, până acum, era înghețat, vor deveni teren fertil.
Producătorii de aer condiționat și înghețată fac profit.
daca nu sunt precipitatii, degeaba e cald si bine …
Agricultura prospera de cand cu embargoul: fara produse agricole din EU trebuie sa iti dai seama ca poti si tu produce asa ceva cu mici investitii. Cand au sa renunte la el, EU o sa descopere ca nu mai are piata de desfacere.
Ce ar putea face rusii ca să renunțe UE la embargo?
Pretul la energie electrica nu va scadea. E seceta mare si lacurile se golesc.
Posibil sa fie probleme si cu apa de baut, mai ales in zonele ce depind exclusiv de panza freatica (Ilfov, printre altele).
Transportul pe Dunare se va opri datorita scaderii nivelului apei, CFR Marfa va rata (inca) o oportunitate.
Va fi cam nashpa in agricultura, vom avea preturi mari la verdeturile de primavara.
Vom avea o invazie de daunatori, iarna calda nu ii mai omoara (vezi tantari tigru).
Cat de cald va fi la vara???
am incercat sa articulez si la radu o idee pe tema asta, da nu prea a iesit.
Nu prea are de ce sa se ieftineasca masiv gazul, exista loc pentru el in economie. Ex: ai multi producatori care incetinesc activitatea ca gazul trece de pretul de 1.2 lei/m3 (sa zicem). Daca ai o iarna blanda ei mentin activitatea si surplusul de gaz este absorbit si transformat in altceva.
Idem cu banii cheltuiti pe distractie. Multi ne-am planificat vacante in ianuarie, daca nu putem merge la ski, bagam un city break.
1. Romania produce in mod normal mult curent din hidro, dar cum nu a mai plouat de 6 luni in jumatate de tara, este pe butuci si neffind rezerve, doar un potop rezolva situatia lacurilor de acumulare goale (sau a Dunarii).
2. Adaugam faptul ca nici vantul nu bate, vorbim de faptul ca nici nu adie macar, ceea ce face ca si poluarea sa persiste.
3. Cernavoda are si ea nevoie de racire, deci s-ar putea sa avem probleme pe viitor.
4. Asta inseamna ca ne intoarcem de fapt la combustibil fosil.
–-
Anul asta la schi in Romania m-am enervat asa de tare, ca a doua zi nu m-am mai dus.
Apoi a venit soarele.
Ai nostri sunt vizionari ca nu au facut partii, banuiau ei ca vine incalzirea globala. Uite ce o sa planga austriecii, cand se topeste ghetarul!
Apropo de temperaturi, anul trecut a fost primul an e cand ma stiu, cand simteam nevoie de aer conditionat la Busteni. Fierbeau peretii.
M-am bucurat cand am vazut sararitele pe drum. Pacat ca erau cu lama ridicata si nu improscau nimic ci doar faceau km sa dea bine pe deviz. Zapada? Ce gluma buna. Inexistenta la campie in vestul tarii
vad ca se anunta 18 grade pe 2 februarie. Nici in sudul Spaniei nu e asa de cald acum.
Romania ca Romania dar sa vedeti implicatiile topirii calotei glaciare si eliberarii pamanturilor de sub ea. Cate zacaminte or fi in Groenlanda, cat aur si metale rare, cat teren agricol !
IN urmatorii 10 ani vom vedea statele nordice ascutindu-si cutitele. Rusia, Canada, Suedia, Norvegia, Finlanda, US, toate au un os de ros mare din Nordul Salbatic.
Deja se ascut si ridica vocile. Arctica e deja playground pentru baieti
Eu imi pregatesc bagajele deja , in weekend plec la mare !
se duce dracului vinul. citisem undeva, nu mai gasesc articolul, ca o medie crescuta cu 4grd C injumatateste productia in Franta
în timp ce ăia din Vrancea nu au cui să-l vândă.
Sa produca ceva mai bun sau sa bage bani in marketing. Stiu eu un fluencer care s-ar baga. Si pune in poza si sticle desfacute.
Ciudat ca nu le merge, moldovenii se lauda ca au exportat ca niciodata pina acum.
Se duce vița mai înspre nord. La bătrânețe bem vin danez, polonez…
Off topic
Știre care arată de ce vigneta Zyklon București va duce la creșterea poluării
https://www.agerpres.ro/economic-intern/2020/01/31/teste-independente-dovedesc-ca-poluarea-de-la-noile-masini-diesel-depaseste-si-de-o-mie-de-ori-limita-admisa-te–440779
Stirea aia zice ca dieselurile noi sunt inca foarte poluante. Nu zice ca sunt mai poluante decat cele vechi, si e putin probabil sa fie asa. Deci daca elimini dieselurile mai vechi oricum reduci poluarea. Poate nu semnificativ, dar o reduci. Nu vad niciun scenariu in care o cresti. Doar daca toti cei cu benzinare Euro2 le inlocuiesc imediat 1:1 cu dieseluri Euro4-6
Ultima iarna de care imi aduc aminte ca a fost urata, a fost aia din 2012. Si ultima in care sa fi fost cu adevarat ger, a fost aia din 2010, cand am avut la mine in oras si -30 de grade. Acum sunt 5 grade, maine vor fi 12, iar poimaine vor fi 15. Mai scad un pic, dar nu cu mult sub 0 si doar un pic de lapovita combinata cu ploaie, nimic special.
am făcut poze cu bordul, am prins în 2015 și 2016 -20 dimineața. dar rar.
Acum ceva ani am facut poze cu bordul, la +35°C. Anul trecut am prins +42°C. Oare anul asta cat o sa fie?
Îmi amintesc de noaptea de Revelion, 2014-2015, când au fost -27°C la Sibiu. Anul ăsta am prins -15°C în 7 ianuarie.
În 2017 la Sibiu a fost cam o săptămână cu temperaturi mai reci de minus 20.
În 2018 nici o zi.
În 2019 o zi.
Mă disperă producătorii din domeniul alimentar. Dacă e iarnă grea ei cresc prețurile că au domle cheltuieli mai mari etc. Dacă e iarnă blândă ei tot cresc prețurile. You can’t win.
Mai putini bani cheltuiti pe caldura si pe haine groase. Mai multi bani de bere, sucuri, inghetate(se extinde sezonul cald – cand e an ploios e dezastru la bere si sucuri).
Pe termen lung vom aclimatiza portocale, palmieri, pe langa maslini.
Vinul se va facem mai usor si mai dulce.
Vom deveni mai bruneti.
Mai văd o droaie de oameni care spun că, de fapt, nu se încălzește, că lor le e frig afară.
Turismul. Primavara care vine mai repede atrage alti turisti, mai ales din zonele mai reci.
Scumpirea produselor autohtone, cresterea importului/instalarii de sisteme de irigatie, orientarea catre sisteme mai destepte de facut agricultura, vezi modelul Israel.
Cresterea vanzarilor de aer conditionat
n-au inghetat raurile, dar e seceta de un an de zile, asa ca piula apa…
Aproape offtopic: pentru istetii ce discuta pe tema dezapezirii in orase, o lamurire. Contractele se fac inaintea iernii, firmele pregatesc utilaje, angajeaza oameni, cumpara material, etc. Ei sunt pregatiti sa vina zapada si sa intervina. Daca nu ninge, asta nu inseamna ca ei nu au luat utilaje, nu au salarii, etc. Sau credeti ca gata, ninge azi, sa ne apucam sa angajam soferi zic.
N-am avut nici o părere pe tema asta, dar cu utilajele s-o lăsăm mai moale totuși, că nu schimbă nimeni unimogurile ca pe ciorapi.
Mda , sunt si multe utilaje la noi si sarea aia pe care o dau pe carosabil e foarte greu de procurat . Plus ca operatorii din domeniu sunt intotdeauna luati pe nepragatite la prima zapada , deci nu stiu despre ce vorbesti . Ai contract cu primaria?
Nu sunt sigur ce se va intampla, dar cu siguranta stiu ce NU o sa se intample: nu vor scadea preturile pe Valea Prahovei.
Am mers mai rar la spălat masina!
Mai puţină zăpadă=mai puţini turişti pe Valea Prahovei=nu mai este nevoie de autostrada Bucureşti-Braşov.
In zona sudica se cultiva deja (la inceput timid, acum deja au prins curaj) maslini si citrice + kiwi.
Agricultura depinde mult de pattern-urile climatice. De aia la noi se cultiva grau, la altii banane si la altii pinguini.
Treaba e ca, o data cu incalzirea, conditiile climatice se schimba intr-un mod imprevizibil. Nu e garantat ca o sa avem clima de tip mediteraneean cu portocali si maslini. Ganditi-va ca Sudanul si India sunt cam la aceeasi latitudine, dar clima nu e identica. Nu putem sti ce plante vor fi propice pentru cultivare si cat de bune vor fi recoltele. Economia actuala poate suporta cativa ani de recolte proaste dar daca anii aia devin decenii s-ar putea sa nu se stie.
Nu e garantat, este sigur. Rudă cu Trump ?
De văzut.
https://www.youtube.com/watch?v=-GUeDISwZ3E
Hidrocentralele nu prea au functionat la capacitate pentru ca nu prea au apa. Degeaba sunt raurile si lacurile de acumulare dezghetate.
Romanii au putut face mult mai multe gratare in spatele blocului, din cauza acestor temperaturi deosebit de mari!
Imobiliare. Firmele de constructii n-au mai dat oamenii in somaj. Se poate turna beton, blocurile se ridica, macaralele se invart.
Sunt dezamagit…..cand am vazut poza cu Putin am crezut ca scrii ceva despre Brexit.
Saloanele de beauty și compania BIC.
Vor trebui să se epileze femeile, boss.
M-a trecut un fior rece pe șira spinării când am văzut poza lui Putin, mai ales transformat în ochi de aragaz. E prea aproape, mult prea aproape și are mâinile mult prea lungi. De fapt cred că e atât de aproape încât e deja aici.
Îi simt deja cizma pe grumaz, nu vă îmbătați cu apă rece crezând că suntem în siguranță.
Danutz,
oare te lua cu fiori placuti daca era transformat in ochi maro?
ȘI !!!! Hidrocentralele merg și iarna, la temperaturi scazute! <>
Turism de iarna mai slabut
Testosteron mai putin
trafic mai predictibil, atat cat se poate