Păi și io ce fac acum cu copilul meu?!

Am râs la episodul recent din South Park cu interzicerea alcoolului în preajma Crăciunului. E amuzant până când te duci să-ți iei copilul de la after school și auzi un părinte întrebând dacă e deschis pe 23 și 24 și fiind complet dezamăgit că nu e.

Înțeleg. L-ai făcut în silă, că trebuia să îl legi pe fraier de tine, că altfel îți dădea papucii, l-ai crescut aiurea și a rezultat un copil neplăcut. Urlă, se zbate, te face de râs în public, bagă în el dulciuri și e agitat, înjură, stă tot timpul pe telefon, nu ascultă…înțeleg de ce vrei să îl abandonezi naibii undeva până crește mai mare și poate nu mai face așa, să poți bea și tu o cafea în liniște, să stai pe telefon și să bârfești cu prietenele despre cât de greu e să crești un copil.

Nu, serios, înțeleg. Dar toți părinții de genul ăsta trebuie să înțeleagă și să li se aducă la cunoștință mai des că e vina lor, exclusiv, pentru că copilul ăla e așa cum e. E premiant? E vina lor. E enervant? E vina lor. Urlă și nu ascultă de nimeni? Vina lor.

film-sex-education-1

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

82 comentarii

  1. M ai uns la suflet cu articolul asta

    00
    • E mai complicată situația cu copiii nedoriți, unii sunt pur și simplu „scăpați”

      10
    • Avem nite prieteni care au 2 baieti mici de 4 si 5 ani si au fost practic crescuti identic de aceiasi parinti in aceeasi casa iar unul este un ingeras iar celalalt un drac impielitat.

      Deci discutia aia nature vs nurture nu e chiar inutila. Oamenii vin pe lume si cu firmware propriu, nu poti sa le instalezi tu tot programu :).

      Dar da, sunt si multi copii foarte prost crescuti.

      00
  2. Parca era vina profesorilor…

    00
  3. Acestea sunt niște cuvinte complicate și pe mami o doare capul

    00
  4. „Înțeleg. L-ai făcut în silă, că trebuia să îl legi pe fraier de tine, că altfel îți dădea papucii, l-ai crescut aiurea și a rezultat un copil neplăcut. ”

    Pleaca, mah, de aici! Nu exista oamenii astia!

    00
    • Ba în Romania sunt foarte multe așa…prostia și ticăloșia e împărțită echitabil între sexe..

      00
    • @Car: Vezi ca n-ai spus ca e doar vina ei. „Echitabil intre sexe” nu exista printre multi de aici care n-au auzit de la nici un prieten ca vrea s-o lase gravida sa n-o piarda. Sau considera ca el are voie ca asa fac si femeile ca argument in favoare.

      Si d-asta nu se ajunge nicaieri ca nu stim nici ca in ciuda faptului ca ai dreptate, societatea romaneasca nu trage macar sa se autocorecteaza in mod uniform.

      00
    • @Cosmin, nu auzi ca vor sa o lasa gravida ca sa nu o piarda , pentru ca stiu ca daca ea se supi si isi ia jucariile (incluzand aici si copilul/copii) , el o sa aiba viata foututa si o sa trebuiasca sa marce banu’ (un sfert sau 1/3 din venit) pana fac copiii 25 de ani…basca , poate sa ajunga sa isi vada copii din an in paste…pt ca egalitarism … de ce plm contributia tatalui trebuie sa fie proportionala cu venitul lui..cu cat ii creste venitul , cu atat cresc pretentiile copilului care sta cu mama ? de ce nu se coreleaza cu venitul mediu din zona/localitatea in care domiciliaza mama si copilul …asa ca scuteste-ma…

      00
    • @Car: Da, da.. toti inteligentii ce ar lasa-o pe una gravida sa n-o piarda se gandesc la urmatorii 25 de ani.

      Se potriveste, sa-mi bag pula..

      00
  5. Daca lucreaza si n-au cu cine sa-l lase acasa?

    00
    • NOU
      #15

      Ar putea fi o scuză. Cu toate astea părinții ar putea să își ia 1-2 zile de concediu legal. Cu rândul. Și se rezolvă. Been there, done that.

      00
    • Se apropie sfarsitul anului si zilele de concediu ramase sunt limitate.

      00
    • Voi nu prea stiti firmele alea pur romanesti, nu? Alea in care muncesti pana pe 24 la ora 6 sau pe 31 pana tarziu. Alea in care nu prea mai poti sa-ti iei concedii acum pentru ca acum se fac biznisurile si se cheltuieste ultima bruma de bani de pe buget.

      00
    • @jollyca
      Poate ca nu le „știm” tocmai pentru că le evităm.

      00
    • ca e prima data in istorie cand e nevoie de 4-5 zile ca sa unesti liberele de craciun cu cele de revelion!

      00
    • @Remington Steele, nu peste tot ai posibilitatea sa iti iei zile de concediu.
      In plus, nu inteleg de ce ar fi inchis afterschool-ul. Ei nu sunt tot oameni ca ceilalti? De ce ar trebui sa fie mai cu mot si sa aiba mai multe zile libere.

      00
    • Andrei G

      Tu ai facut copilu, creatura e responsabilitatea ta. Punct.

      Sa zici mersi ca exista acest after school, ca eu l-as da in ilegalitate.

      Si doi, trebuia tu sa te faci cadru didactic sa vezi diferenta dintre munca printre adulti & munca printre copii (fie ei si liceeni, nu numai cei mici). „Mai cu mot”, auzi…

      00
    • @Phaff, corect, este responsabilitatea ta sa il cresti.

      Dar atunci cand este bolnav il ingrijesti acasa, fiindca este reponsabilitatea ta, sau il duci la medic? Medic care este platit pentru meseria pe care si-a ales-o.

      Sau cand ii este foame, te duci in magazie sa iei din alimentele pe care le-ai cutivat tu si ii faci ceva de mancare? Sau te duci la magazin si cumperi ingredientele necesare?

      Exact asa este si cu afterschool-ul. Platesti niste oameni ca sa indeplineasca o sarcina pe care tu nu o poti indeplini (din diverse motive). Te astepti ca ei sa-si faca treaba.

      Si daca tot sariti mereu de cur in sus cand se discuta de profesori, invatatori, educatori, etc si urlati ca este o meserie grea, de ce nu faceti altceva?
      Daca nu esti capabil sa iti faci treaba si nu rezisti la stresul provocat de copii, poti oricand sa alegi alta meserie mai usoara.

      Asa cum am mai spus, meseria de profesor sau educator nu este pentru toata lumea. La fel cum nici meseria de aviator sau sofer de curse nu este pentru toata lumea.
      Dar acolo nu vezi piloti care urla sa se reduca vitezele fiindca ei sunt prea obositi.

      00
    • @Andrei G, sunt total de acord cu ce spui: pentru meseria de profesor sau educator trebuie să ai chemare, să știi să te porți cu copiii și adolescenții, să empatizezi cu aceștia. Din păcate în sistem predomină personaje care nu ar trebui să fie acolo. Chiar dacă mare parte din responsabilitatea educării unui copil aparține părinților totuși și amprenta scolii nu e una de neglijat iar rezultatul superficialității educatorilor se vede.
      Oare își mai amintește cineva de vreun profesor care i-a marcat existența, pentru care și acum nutrește sentimente de recunoștință? Dacă da, omul ăla chiar merită să fie apreciat.

      00
    • NOU
      #24

      @ Andrei G
      Pentru că after school-ul e un business ca oricare altul, dacă e privat. Și își stabilește programul așa cum are chef. La cel la care îl duc eu cu câteva săptămâni înainte suntem anunțați de programul din timpul sărbătorilor sau din timpul vacanțelor.
      Dacă e after school de stat (la școală) atunci e după cum se termină școala. End of story.
      Nu îți convine nici una din variante, ai altele:
      1. NU FACI COPII!!!!! Altfel, trebuia să iei în calcul toate variantele pentru diferite etape ale vârstei copilului. Dacă nu ai luat în calcul astea, caută soluție fără să mirolăi pe net că alții trebuie să stea la cheremul tău să aibă grijă de copilul tău, pe care tu l-ai făcut.
      2. Îți înființezi tu un after school și mai și faci un ban în plus.
      3. Angajezi o bonă care să stea cu copilul după ce termină școala.
      4. NU FACI COPII!!!!!
      5. NU FACI COPII!!!!!

      00
  6. „Păi să îl educe învățătoarea/profesorii, eu de ce îl duc la școală?”
    sau
    „Acasă nu face așa” când îi atragi atenția că plodul deranjează orele, colegii etc
    Și profesorii sunt atât de nepăsători. Pe vremea mea îți futea niște 2 și 3 în catalog și stăteai cu morcov până la sfârșitul anului, sau chiar vara la corigențe dacă erai superlepră. Acum numai nu se iau cadrele didactice de mână cu leprele din clasă, să cânte kumbaya.

    00
    • Ai uitat de bataie cu aratatorul, sau chiar cu catalogul, sau chiar si cu mainile goale

      00
    • Era complet gresit sa aplice sistemul de notare (care trebuie sa evalueze cunostintele) ca sistem de penalizare pentru disciplina. Sunt 2 chestii complet diferite.
      Ce e (extraordinar de) trist e ca oamenii inca nu fac diferenta si tot plang dupa “ce frumos era pe vremuri”

      00
    • Da, îhî, e greșit, pentru că de obicei cei care deranjează orele sunt de fapt elevi foarte buni, numa’ nu știe profesorul cum să-i ia, nu?

      00
    • Atunci, dacă în rest copilul învăța, lase corigent la purtare, că pt aia era și rubrica aia!
      Să-l lase corigent la purtare dirigintele dacă toțiprofesorii vin să i se plângă că la orele lor elevul respectiv se comportă ca un animal!

      00
    • @Eugen: e in regula, mai scriu o data: pentru indisciplina la ore (vorbit, fosgait, plimbat prin clasa, deranjat colegii) exista o gramada de mijloace de actiune, se invata la modulul de pedagogie. In extremis, exista nota la purtare care fix asta masoara/penalizeaza: comportamentul elevului. Nota la o materie masoara compententele elevului LA ACEA MATERIE. Orice altceva se numeste abuz (ca atunci cand desi nu ai dress code, esti penalizat la evaluarea anuala ca ai venit intr-o zi in pantaloni verzi. Sau desi ai dress code, nu se specifica pe nicaieri ce patesti daca il incalci)

      In rest, la clasa, profesorul e adult si copilul nu, e treaba lui ca profesor si ca adult sa isi castige respectul. „Respectul” castigat prin 2 si 3 dati cu nemiluita se numeste altfel.

      00
  7. Și dacă e premiant ești vinovat??!?!!?
    Cum dracu’ s-o dai să fie bine?

    00
  8. Si eu am ras

    00
  9. Pai zile libere la privat sunt 25 si 26
    Multi isi ia 24 si 27 liber, eu de exemplu am cererea depusa pe 6.11 si azi inca nu e aprobata, trebuie sa ma mai duc inca odata sa ma caciulesc, in conditiile in care tot managementu a anuntat deja ca nu vine. Deci sigur o sa aud: vaaai sa nu fie nimeni in departament aproape o saptamana??? Blablablabla
    Daca ar fi inchisa gradinita si pe 23…
    La noi se redeschide pe 3 btw deci baga zile libere amandoi partenerii.

    00
    • This.
      Omul probabil trebuie sa ia bona in zilele alea, el mergand la munca.

      00
    • Ce fel de job aveți dacă e musai musai să fie cineva la muncă de Crăciun?
      Nu o luați ca pe o întrebare malițioasă, chiar sunt curios.

      În afară de poliție, pompieri, urgențe, de ce trebuie să fie cineva la muncă la … banca X sau corporația Y?

      00
    • @Andrei, orice job unde firma nu se inchide pe 23,24,27, 30 si 31. Nu zice nimeni nimic de 25 si 26.
      In cazul meu, prezenta angajatului Pulete nu este ultra-necesara in aceste zile (24 27 30 31), dar pozitiile mai inalte si-au aprobat deja concedii (intre ei) si se pune problema sa fie biroul chiar gol. In aceste conditii ar da mai bine pentru manager sa asigure macar un angajat in birou, sa poata raporta acest lucru.

      00
    • @Andrei – din acelasi motiv pentru care sunt deschise magazinele si mall-urile in zilele alea…

      00
    • @Andrei, sa-i ma adaugam si pe cei din televiziuni, furnizorul de internet si telefonie mobila, angajatii din turism, etc.

      Cand esti freelacer este foarte simplu sa spui ca nu lucrezi in anumite zile fiindca asa ai decis tu. Dar restul nu prea isi permit luxul asta.

      00
    • @Loft, aveți niște manageri de căcat. N-aș putea să stau cu pewla în sus în concediu când cineva de la mine din echipă e la muncă în astfel de perioade. Ori cot la cot cu ei, ori toată lumea acasă.

      00
    • @Andrei, am lucrat 10 ani în bancă, munceam pe 23-24, 30-31 decembrie, în vinerea Paștelui, în ajunul celorlalte zile libere de n-aveam aer. Veneau clienții de parcă se termina lumea și ei nu făcuseră nu știu ce.

      00
    • @Andrei: bancile, serviciile de telefonie/internet/utilitati, pompierii, armata, 112, SMURD, spitale, ferme zootehnice (porcu’ mai si mananca de Craciun, nu doar e mancat), cabinete veterinare. Orice are nevoie de monitorizare in general.

      00
    • Daca nu exista o autoritate, ca guvernul, corporatiile/firmele va obligau sa munciti si-n zilele de sarbatori iar voi v-ati fi lasat palmuiti de mana invizibila, inghiteati in gol, si romani cuminti ce sunteti, faceati.

      Ziceti mersi…

      00
    • @Phaff, desi oamenii au argumentat de ce este nevoie ca in anumite domenii sa existe o supraveghere 7 zile din 7, tu alegi sa ii jignesti.
      Spune-mi si mie care este tara aia in care pe 24 si 31 decembrie ai zile libere? Tara aia in care guvernul isi protejeaza cetatenii?
      Dar incearca sa nu imi dai ca exemplu un singur orasel sau catun.

      00
    • NOU
      #44

      @Andrei G
      În SUA zilele libere sunt 24-25 decembrie, 31 decembrie, 1 ianuarie.

      00
  10. Pai cum, voi nu aveti 2 saptamani de vacanta ? :)

    00
    • Am vrea noi, dar directorului nu prea i-a plăcut ideea de a închide secția după ce sunt trimiși toți bolnavii acasă :|

      00
  11. Ce a slăbit Delia…

    00
  12. Iesiti bahhh din bula voastra si vedeti ca sunt o multime de oameni care TREBUIE sa munceasca in 23 si 24.
    Credeti ca ei nu ar prefera sa lucreze intr-un birou dragalas si de pe ultrabookul lor de 1kg sa trimita o cerere de concediu pe 2 saptamani?

    Pai cine plm credeti ca raspunde la telefon daca nu va merge netul in 24 la ora 17 ca sa stati voi linistiti pe facebook? Sau cine credeti ca lucreaza in mall ca sa va cumparati parfumurile pentru amante? Sau cine va livreaza coletele pentru care va dati cu curu de pamant ca intarzie si nu se livreaza pana de Craciun?

    00
    • Liniste!
      Daca iti convenea comunismul, te mutai intr-o tara comunista.

      Nu te vaita, ai inteles? Sa zici mersi ca strainii te-au bagat in seama si avem de munca pt ce sa puneti pe masa.

      00
    • @Phaff, ai deschis deja damigeana pentru Craciun?

      00
    • Daca era dupa mine, v-as fi chemat sa munciti si pe 25 & pe 26 si de revelion.

      Asa, statul isi baga nasul in piata libera …

      00
  13. cred ca un un om este maxim 30% educatie .. mai degraba 10-20 .. restul tine de bagajul genetic, de noroc.

    00
  14. e moaca reproducerea, normal rezultatul.
    raspundere limitata, control minim, numar nu calitate. ca mai peste tot si toate, nu?

    ba mai mult, biserica o si arde in pareri pe tema asta de sute de ani.

    00
  15. Temperamentul este înnăscut. Asta înseamnă că anumite tendinție există deja-n acel copil și va avea o predispoziție pentru anumite atitudini.

    De asemenea, asta înseamnă că misiunea unor părinți este mai dificilă decât a altora.

    Totuși, temperamentul nu are mai multă influență asupra comportamentului unui copil decât mediul în care trăiește (cu tot ceea ce implică asta).

    În rest, nu te lăsa păcălit de remarci din categoria „ce nebun a putut ieși din niște oameni la locul lor!”.

    Sau „Uite, sora lui e absolut în regulă, iar el este un descreierat!”.

    Întotdeauna există niște explicații dincolo de temperamentul copilului. Oamenii aceia pot fi la locul lor dintr-o grămadă de perspective, dar n-au știut să-și crească acel copil „nebun”.

    Sau oamenii aceia au avut suficientă cunoaștere pentru a crește unul dintre frați, dar acea cunoaștere n-a mai fost suficientă pentru a-l crește pe celălalt.

    Oameni ok dau greș mai ale pentru că nu știu cum să-și crească copiii. Nu știu din multe rațiuni, multe de înțeles, altele de neînțeles. Ideea este că mereu va exista responsabilitate pentru ceea ce știi și pentru ceea ce nu știi.

    În fine, unii părinți, bine intenționați sau doar dornici să le rezolve cineva problemele, duc copiii la psiholog.

    Când copiii duși în terapie n-au împlinit măcar vreo 10 ani, asta e de obicei o chestiune tristă. În majoritatea situațiilor, psihoterapeutul ar trebui să aibă suficient bun simț profesional încât să le spună părinților că e mai probabil ca ei să aibă nevoie de terapei, nu copilul.

    Că acel copil se va schimba în direcții faine dacă părinții fac lucrurile diferit ei în relație cu ei înșiși și apoi în relație cu copilul.

    Încă o chestie banală, importantă și valabilă cam în toate culturile: primii ani de viață sunt importanți. Persoana de atașament (în general, mama) trebuie să știe cum să gestioneze relația cu copilul și să fie susținută de restul familiei pentru a avea energia necesară acestei munci.

    Stilul de atașament pe care-l dezvolți în acei primi ani de viață (cam 2 ani) te va însoți și-ți va marca restul existenței de-o manieră profundă. Normal, acest stil de atașament poate fi „modificat”.

    Cele mai eficiente unelte sunt terapia și adolescența (când întreaga personalitate se poate reașeza fericit).

    Dacă ești trecut de perioada adolescenței și simți că nu prea poți face ce dorești, fi cum dorești, îți recomand să mergi în terapie.

    Ce fel de terapie?

    Majoritatea școlilor terapeutice au rezultate ok pentru majoritatea afecțiunilor.

    Psihoterapia Cognitiv Comportamentală (CBT-ul) are rezultatele cele mai bine susținute de studii, dar asta și pentru că există un interes de promovare a terapiilor de scurtă durată (sunt mai ieftine pentru asigurările de sănătate din SUA, iar trendul vine de acolo).

    Relația terapeutică are importanță mult mai mare în succesul terapiei decât abordarea terapeutică, tehnică etc.

    PS: există diverse tulburări de personalitate care fac aproape inutil efortul și celor mai bine instruiți părinți.

    Psihoterapeutul are uneltele necesare să le identifice și să lucreze cu acel copil. Poate face echipă cu un psihiatru dacă e nevoie și de medicamentație.

    Prin urmare, nu e o rușine să-l duci pe copil la psiholog pentru o evaluare, e o problemă când chestiuni mărunte ajung să-l țină pe copil în terapie în timp ce tu nu faci nimic pentru a nu mai fi sursa principală a acelor probleme.

    00
  16. problemuța e ceva mai complicată. că nu e obligatoriu să fie copii nedoriți, din contră, ci, pur și simplu, oamenii chiar să aibă mari probleme în a-și ajusta cariera, slujba, viața (cu rate, chirii, standarde de viață ce cer din ce în ce mai mulți bani etc.) la nevoile creșterii unui copil. pentru vali, pentru mine (mâța mea e liberă de azi – bate vântul prin școală), e ușor, pentru că, muncind de acasă, programul nostru se poate adapta. 99% dintre români n-au luxul ăsta.

    00
    • asa, si e raspunderea cui ca s-au reprodus.
      singuri nu s-au intrebat: daca am copil trebuie sa il las la gradinita, sa-l iau la ore fixe. pot sau nu? poate ea sau nu?
      copilul are nevoie de multa atentie si rabdare, 18 ani neintrerupti, pot eu? poate ea?
      copilul are nevoie de multe, deci bani, pot eu, poate ea?
      chiria poate creste, pot eu, ea, ducem bine?
      avem un copil, mai vrem? cheltuieli mai multe, putem?
      sanatatea poate da cu virgula, pana face minorul 18 ani, cine ii pune mancarea pe masa, poate mor, asigurarea e platita? ea o are?

      intrebari? nu, te bate Dzeu, menirea ta pa pamant e sa te reproduci.

      00
    • @j, ce roboțel frumos ești tu! dacă toți oamenii și-ar pune problema cum o faci tu, omenirea n-ar mai fi existat demult. și nici tu.

      00
    • @Berenger, hai sa facem 10-12 copii ca acum 100 de ani, si daca 3 ajung la 30 de ani ne-am indeplinit datoria de parinti – logica beton.

      Omul iti explica foarte clar ca un copil nu reprezinta ajutor la batranete, un copil inseamna responsabilitati foarte mari timp indelungat. Ce e asa greu de inteles ?

      00
    • @daniel, spune cineva că trebuie să faci 10 copii? mă rog, e o discuție absolut inutilă. altceva e mult mai interesant: educația românească e subfinanțată masiv, deși bugetul e construit pe munca celor care n-au timp să stea cu proprii copii. niciunul dintre aceștia nu se revoltă când se alocă doar 2,7% din pib pentru educație, la un necesar dublu.

      00
    • traim in anii 1600? ne mai e teama ca disparem ca specie?

      animalul numit om nu numai ca distruge natura, restul de animale dar si pe el insusi. ca e in varful lantului trofic si se inmulteste necontrolat.

      copii mai putini, educatie mai multa sa fie sloganul as zice.

      00
  17. Trecand peste motivul pentru are nevoie de afterschool pe 23 si 24 decembrie: cum se face ca doar acum constati ca nu e afterschool in zilele alea si esti surprins? Nu e ceva ce intrebi din timp? Ca nu au decis aia ieri ca au cosmelia inchisa inainte de craciun

    00
  18. Cum zicea o doamna din Parks and Recreation cand era vorba sa se inchida un parc:
    Si eu unde sa imi tin copiii? La mine acasa? Unde locuiesc…?

    00
  19. stati sa vedeti in Franta unde mamele se ocupa doar de fatarea copiiilor si dupa aia isi vad de viata lor de dinainte, cafele boeme, tigari, viata de noapte.

    pe copii ii cresc tatii si asistentele de la gradinita in cel mai bun caz. in cele mai multe cazuri insa copiii sunt lasati de izbeliste si probabil pentru ca nu primesc atentie deloc de la parinti, tipa, urla, alearga, sunt agitati, fac ca toti dracii.
    Daca se intampla sa pici langa vecini din astia, te-ai ars pentru ca daca le zici ca e taraboi imens si ca deranjeaza te iau cu: ce sa le facem? sunt copii.

    asa e cand faci copii programati, pentru ca trebuie si pentru ca anturajul tau are deja si pentru ca familia te intreaba la fiecare craciun si aniversare: „bebe cand vine?” iar tu esti o leguma care nu poate gandi si actioneaza in consecinta.

    solutia? faceti copii din dragoste, pentru ca simtiti asta, nu pentru ca asa trebuie. daca nu simtiti nu faceti, simplu, nu o sa cada cerul si nici nu veti scuti omenirea de micutul(a) voastra Einstein din genele voastre de cea mai smechera calitate.

    00
    • Bai ce sa zic, in astea sapte luni de cand locuim aici, nu s-a intamplat niciodata (!) sa auzim urlete de copii, nici in hipermarket, nici la targul de Craciun, nici in parcuri sau muzee. Asta spre deosebire de cand am fost in Londra si era o chiraiala continua oriunde mergeai, plus ca alergau ca descreieratii in timp ce parintii stateau cu palma in cur.
      Nu stiu unde oi locui tu, dar in zona asta, copiii par foarte ok educati. La ei acasa nu ma intereseaza ce fac, atata timp cat in locurile publice se comporta civilizat.

      00
    • Ioana, 7 luni de miere ca sa zic asa, dupa un timp incepi sa-i percepi. Cel putin asa a fost la mine si acum ma scot din minti pentru ca-s peste tot (IDF) si toti sunt la fel, crizati si razgaiati.
      Cand am fost la Londra mi s-a parut o oaza de liniste fata de regiunea pariziana.

      00
    • Aaa, nu e nici o miere crede-ma, am trecut de faza aia acu vreo 4 luni. Eu locuiesc la vreo 130 de km de Paris. Deci poate ca de aia si diferenta de comportament. Spre exemplu la service-ul unde lucreaza sotul meu au un ucenic care are 15 ani. Copilul a ales singur sa vina sa faca asta in afara de scoala si are extraordinar de mult bun simt. La fel si prietenii lui pe care am avut ocazia sa ii cunosc. As putea spune ca sunt chiar foarte timizi pentru varsta lor. In Paris nu ma mira sa fie cum zici tu, fiindca na, capitala, fite etc. Dar aici in orasele mici chiar nu am vazut asa ceva.
      Cand am fost la acel targ de Craciun, au avut o sala cu expozitii de diorame. Ei bine, nu erau imprejmuite cu nimic si aveau doar semn cu „nu atingeti”. Absolut nici un copil nu a pus mana. Acum vreo 2 zile la magazin, era o tanti cu 2 copii, cel mai mic a venit cu o jucarie in brate si a intins-o spre ma-sa. Ea i-a zis nu, nu cumparam.. Copilul s-a incruntat un pic si s-a dus sa o puna la loc. Si in general, repet, nu auzi urlete. Crede-ma ca nu am de ce sa mint, plus ca fac parte din categoria celor care nu merg pe principiul „ce are ma daca urla, e si el mic”.

      00
  20. Bah, io nu inteleg. Daca plodu-i suficient de mare sa mearga la afterschool(7 ani), inseamna ca e suficient de mare sa o arda singur pe-afara/pe-acasa cat sunt parintii la munca.

    00
    • N-ai copii de, nu?

      00
    • păi, așa fac, și printre blocuri e corul petardelor în perioada asta

      00
    • Vezi ca are dreptate, corny. Afterschoolul trebuie ilegalizat si neinlocuit cu nimic.

      Daca nu afterschool, nu bunici; atunci acasa (daca afara crezi ca e prea periculos).

      00
    • Eu nu stiu ce sa zic da pe noi ne lasa maicamea singuri. Ne lasa mancare si ne-a zis. Nu aveti ce cauta la aragaz. Uite aici mancarea cand va e foame mancati. Nu iesiti din casa, nu lasati apa sa curga, nu umblati la prize. Inteles ? Da! Bine adio.

      Dadeam drumu la Nintendo si basculam cu sormea pana la 3 cand venea tata.

      00
  21. Numa’ esperti in educatie pe aici, fara praf in colturi si care se gandesc la absolut orice detaliu al vietii lor si a altora, nu le scapa nimic. Daca sunteti atat de experti in toate, de ce nu conduceti imperii si stati si comentati pe net? Sau macar o scoala? Un program, ceva? Impartasiti si altora experienta voastra, nu ne lasati prosti!!

    00
  22. Pai si vara cand sunt 3 luni ce ma fac ? :)

    00
  23. Pot să mă laud aici?

    Astăzi am avut examenul de centura albastra în kyokushinkai, deși eu am făcut acum 30 de ani shotokan numai pâna la kyu 1. Fiul, iubirea coapselor mele, dansa când am venit de la antrenament ca lana del Rey in videourile ei. Da e bun la mate și germană :(

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)