Viorica presedinte. Klaus presedinte. X presedinte.

Fără preliminarii: fiecare are dreptul să voteze cu cine vrea el. Asta e spiritul democrației, așa șubredă cum e ea. Pe mine oricum nu mă afectează cine e în fruntea țării, deci pot fi mai tolerant decât războinicii „dreptății”, „democrației”, „alegerilor” etc. Acum, ca să fie clar, Vali votează cu cine vrea el. Eu votez cu Iohannis. Pentru că pot, vreau și cred că e mai bun decât Viorica.

Nu înțeleg întru totul această înverșunare împotriva lui Iohannis. Aș explica-o cu câteva fake news, care, iată, se pare că prind la toți oamenii, nu numai la cei mai proști. Cea mai tenace e aia cu „Iohannis a pus un prim-ministru PSD de 3 ori”. Nu vreau să o demontez aici, cei care vor că ăsta să fie argumentul lor pentru înverșunare oricum nu acceptă explicația simplă, politică.

Votul pentru Viorica mă face să mă gândesc la o situație similară într-o firmă. Președintele (Iohannis), consiliul de administrație (parlamentul), directorul general (Viorica) și angajații. Consiliul de administrație (CA) o aduce pe Viorica director general (DG). Toți angajații îi văd incapacitatea, dar, na, ei nu pot să-și spună cuvântul decât o singură dată la 5 ani. Viorica e o incompetentă, angajații sunt din ce în ce mai enervați, firma începe să o ia la vale. CA e sesizat de angajați – aceștia fac chiar mai multe greve, manifestații la locul de muncă, băieții de la firma de pază le dau cu spray-urile din dotare etc – dar CA e inflexibil, Viorica rămâne pe post. Pe ei îi doare la bască, sunt aleși în CA pentru 4-5 ani. Unii sunt acolo chiar de 15 ani. Cu salarii mari, bonusuri și acțiuni la firmă. Firma continuă să meargă prost. Angajații nu mai fac grevă, dar încep să facă petiții pentru demiterea președintelui. Că, până la urmă, el a fost de acord cu numirea proastei în funcția de DG. Deși nu el a adus-o. În sfârșit, trec anii, firma e pe cale să dea faliment, vin alegerile. Angajații, supărați, stresați, depresivi etc, votează numirea Vioricai în funcția de Președinte. Urale și democrație. Angajații au câștigat. Firma își declară falimentul.

Revenind. Nu înțeleg întru totul dorința asta de a vota Viorica pentru că Iohannis… Dar apăr dreptul fiecăruia, negreșit, să voteze cu cine vrea el. Dacă Vali vrea să voteze cu Viorica, voi face tot posibilul ca acest vot să nu afecteze în nici un fel relația noastră.

Pe de altă parte, iată-ne ajunși, fără să vrem, într-un alt punct interesant al tinerei noastre democrații. Momentul în care nu mai vrem să alegem „răul cel mai mic” dar vrem să arătăm asta la urne. Până acum făceam diverse calcule, ne pisam pe el de vot, ne arătam lehamitea mergând în city break la Praga în ziua alegerilor. Acum vrem să ne arătăm dezamăgirea și lehamitea la vot. Și ăsta e un lucru bun. E o formă ușoară de anarhie. Nu-i mai lăsăm „între ei”, îi chestionăm și le arătăm degetul mijlociu. E bine. Și nu sunt ironic absolut deloc. Există o armă incredibilă pe care, din motive de copilărie democratică, încă nu am folosit-o: votul anulat. Ștampila pe amândoi. Deși nu pare, e una din puținele soluții care poate avea impact asupra câștigătorului. Să câștigi cu 3 milioane de voturi, să o vezi pe Viorica în spate cu 2 milioane și să vezi 3 milioane de voturi anulate, și dacă ai cei mai proști consilieri, tot nu-ți vine să te dai cocoș cu „românii m-au ales”. E valabil pentru oricare dintre cei doi candidati. Asa, dacă o alegi pe Viorica doar ca să-i faci in ciuda lui Iohannis, cu sigurantă Viorica/PSD o să se laude cu „plebiscitul”. „M-au ales 5 milioane de români, ciocu’ mic”.

Nu mă aștept că cititorii să înțeleagă și să aprecieze forță unui astfel de vot. La nivel politic, ei sunt încă în curtea școlii, unde se înjură reciproc cu „tata e polițist”, „tata e Iohannis”, „mamă e Viorica” etc. Dar votul anulat este o armă politică incredibilă. Mai ales dacă se apropie vertiginos de numărul de voturi cu care cineva a fost ales. So, mergeți să votați, dar nu uitați că motorul firmei sunteți voi, nu directorul general. Și nici consiliul de administrație. Și nici măcar președintele.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

100 comentarii

  1. au intrat banii de la klaus?

  2. Votul anulat ar functiona daca am avea jurnalism independent.
    Ma gandesc ca in situatia Romaniei, televiziunile partinitoare vor distorsiona impactul si importanta acelor voturi anulate, iar pentru castigator nu va mai reprezenta o problema „tot nu-ți vine să te dai cocoș cu “românii m-au ales””

    In plus, who cares, parerea mea e ca noi ca societate suntem prea pragmatici legat de „cum castigi in viata”. „Ce conteaza – a castigat? a castigat! Aia e. Bravo ca s-a descurcat.”. Poate gresesc. Sper sa da…

    00
    • Deci tu zici ca nu poti sa-ti anulezi votul pentru ca niste irelevanti de la Antena 3 vor distorsiona actiunea ta? Pai tu votezi ca sa aiba aia de la TV ceva de zis despre votul tau? Eu credeam ca acolo, in cabina, esti singur cu creierul tau…

    • Cea mai mare greseala este sa spui ca antenele rtv sunt irelevante. zilele astea am umblat mult pe la tara. Absolut toti pensionarii de acolo isi iau lumina, psd nea- dat pensia marita , iohanis fura copii, firea e buna (a fost si naspa cand era felix sucarit pe ea). Tot ce hotaraste felix ghita (si cine omai fi in spatele lor) se pune in versuri simple pentru pensionari si aia e, aproape 100% din pensionari cred ce spun antenele si 80% voteaza cum le spun antenele. Si emisunile /realizatorii / prezentatorii/ invitatii sunt si pentru cei care sunt prosti gramada, si pentru cei care au impresia ca sunt mai inteligenti , si pentru cei cu oarece educatie etc, varanul vinde gogosi pentru toata lumea in final umplute cu acelasi cacat.

      00
    • Poate sunt relevante pentru tine si pentru votantii PSD. Totusi, sunt cel putin 50% dintre alegatori care nu isi iau informatiile si nu voteaza dupa cum au vazut la TV…

    • Asa-i..sunt singur cu creierul meu acolo.
      Dar cand ies pe strada si intractionez cu altii nu mai sunt doar eu cu creierul meu. Oricat de mult as vrea sa nu fie asa.
      Oamenii care in general voteaza PSD (adica nemunca, ajutor, si viata mai usoara in general) sunt foarte influentabili si regurgiteaza intocmai ce vad la TV, fara sa rumege cat de cat ideile alea – Dar de ce ar face alftel? Le plac cam tot ce aud.
      Continua apoi cu lupta pt supravetuire: mancare, pensie, rate, munca prost platita, mediocritate etc. unde chiar au nevoie de ajutorul promis.
      Insa speranta moare ultima, si le e asa de greu incat mananca toate promisiunile si tot spera – nu-i mai judeca pe aia de le incalca, ca alta solutie nu mai au.

      Imaginea asta (proprie, mai mult sau mai putin reala) ma face sa cred ca nu e deajuns sa merg la vot cu o atitudine idealista. Desi mi-ar placea…

      00
    • Cand dupa calculele dvs 50% isi iau informatiile de acolo inseamna ca antenele nu sunt irelevanti. 50 isi iau informatiile de pe net fac citibrec la praga si nu voteaza nimic. 50 iau informatiile de la antena taranilor si voteaza disciplinat ce li se cere. Nu stiu cine este in bula si cine are impresia ca este de parte relevanta a peretelui de sticla

      00
    • 25 de inşi sunt de acord cu tine. :)

      00
  3. Votul anulat ar funcționa dacă am avea politicieni cu obraz. Vezi cazul Firea. Neprezentare sau anulare – tot un drac.

    00
    • Nici vorba. Stai jos. 4.

      00
    • Tizule, ești exemplul perfect că democrația în România e încă în scoala primară. În primul rând, prin faptul că pui semn de egalitate între absenteism (mă doare în pluă) și vot anulat (nu mă simt reprezentat). În al doilea rând, prin faptul că nu faci diferența între finala din turul II și alegeri într-un singur tur, unde ai minim 10-15 candidați. Faptul că multă lume te aprobă, ne arată că drumul e lung.

      Pe bucureșteni, cu incredibila lor prezență de 33% de la localele din 2016, i-a durut pur și simplu în cur. Ia să vedem 15-20% din buletine anulate într-un ipotetic tur II și vorbim apoi despre nepăsarea politicienilor.

      00
    • @Stefan – citește și ce-am scris mai jos și recitește ce-am scris aici. N-am zis că sînt egale. Am zis că LA NOI sînt egale. Dezinteresul e cronicizat deja. Probabil pentru că ne merge bine.

      00
    • Nu cred că e cineva în măsură să spună că în România nu e vreo diferență, din moment ce n-am avut încă niște alegeri unde să fie 15-20% din buletine anulate în semn de protest. Cum spuneam, drumul e lung rău.

      00
    • Înțelegi ce vrei. Eu vorbeam de context, nu de gest, idee, fantezie, utopie. Nici nu vei vedea așa ceva, în viitorul apropiat. Și dacă încă trăiești în țara asta vei ști și de ce.

      00
    • Gagica castigat cu 200000 de voturi si se bate in piept ca reprezinta dorinta cetatenilor si a avut 40%.

      Sigur numa obraze subtiri “sa se simta”

      00
    • Parcă-l aud pe tata.

      Normal că n-o să văd, cum n-o să văd nici prezență de 75% prea curând. Rămân la părerea că acele două lucruri nu sunt egale nici măcar în România. Nu în ideea în care se schimbă rezultatul alegerilor printr-un vot anulat în masă, ci pentru că reprezintă un gest sănătos, de maturitate. Un vot anulat în masă în turul I n-are niciun sens, de asta am afirmat că Firea nu prea are ce căuta în discuția asta.

      Caz concret: prezidențiale Franta 2017. Prezentă 77,7% în turul I, 74,5% în turul II. Candidații de pe locurile 2-4 au obținut un număr similar de voturi. Mulțimea neobișnuit de mare de voturi anulate din turul II vine probabil într-o bună parte din partea susținătorilor celor de pe locurile 3-4 și e oarecum firesc. În loc să-și bage plua, și-au arătat indignarea prin vot. Au schimbat deznodământul alegerilor? Evident că nu.

      Noi avem însă o tonă de miserupiști și resemnați care fac schimbarea mult mai dificilă. Speranța că, deși e un drum lung și anevoios, va ajunge și România acolo mi se trage probabil de la vârstă. Sper să nu mă resemnez și eu pe măsură ce trec anii…

      00
  4. Ar fi mers acum niste mineri in strada sa le iasa din cap panselutelor smiorcaiala asta cu dezbaterea si Iohannis nu ne reprezinta. S-au obisnuit cu binele si nu mai stiu ce e aia o dezbatere de opinii ca in vremurile bune.

    00
  5. 1 milion de voturi anulate, ar atrage atentia oricui, 2 milioane devine deranjant. Si jurnalismul nostru independent le-ar lua in deradere, insa daca acele voturi ar fi constante un pic pe crestere, vor vorbi mai mult despre asta decat despre candidati.

    00
    • Exactly my point…

    • politica nu ne afecteaza viata. nu conteaza daca votezi cu dancila, iohannis sau daca ti anulezi votul sau daca nu votezi. politica nu ne afecteaza viata.

      00
    • BMW, ti-am corectat eu putin textul: „sunt prost. nu conteaza daca votezi cu dancila, iohannis sau daca iti anulezi votul sau daca nu votezi. sunt prost.” cam asta ai vrut sa zici, amBMWsisuntprost

    • Ok si practic se intampla exact ce?

      Analfabeta tot e presedinte, colegii ei mizerabili tot se intorc sa fure si sa fie stapani pe tarla(poate chiar impreunul cu odiosul mustacios, proaspat eliberat din puscarie).
      Specific, practic, exact cum ii vor afecta voturile anulate pe oamenii astia?

      00
    • @Claudiu – think! Te rog eu, pune „on” la creier ca esti in „sleep mode”.

    • Ca sa nuantez, un pic vorbele 1 milion de voturi anulate ar insemna cateva chestii:
      1. Exista 1 milion de romani care au trecut de comoditate si au zis jmecherilor, nu ne reprezentati, vrem altceva.
      2. Faptul ca 1 milion de romani au facut asta, inseamna ca pot trece la next level, nu te reprezinta Viorica sau Klaus punem de o greva generala cam o saptamana si ne mutam cu cortul in Piata Victoriei. Protestele de week-end sunt praf in ochi, dar 1 milion de oameni vreo saptamana mutati in zona Victoriei cam schimba treaba si optica. Ca si opinie personala, orice guvern ar fi la putere, daca s-ar trezi cu 1 milion de oameni la poarta s-ar gandi serios sa plece.
      3. Televiziunile nu vor putea ignora si vor incepe sa intrebe in jur, mesajul se propaga prin toate mediile si o sa mai apara curajosi.
      Iar orice politician vine si spune cat de reprezentat e el, toti i-o vor arunca, dar cu milionul ala de oameni de s-au mutat la Victoriei ce ziceti, ca ei nu prea se simt reprezentati de nimeni? Desigur politicianul roman, va raspunde in stilul caracteristic, dar in realitate ar fi foarte speriat(revedeti interviul lu domn Liviu, de la euro-parlamentare).

      Cam asta inseamna in mare un demers de acest fel si cam asa se poate produce un soc, prin care tara sa avanseze. Acum, ca noi romanii nu avem in sange sa facem un asemenea demers e o alta discutie.

      00
    • @Asdad2005 – și n-ar fi mai de efect dacă am trece direct la punctul 2? E mult mai ușor demonstrabil și mult mai vizibil.

      00
    • @Stefan,

      Romanul nu prea stie sa fie unit si sa protesteze. Cu cateva mici exceptii, protestele la noi sunt dupa ora 5(gen iesit de la munca) sau in week-end(cand oamenii au liber). Dragnea a rezistat atata timp, intrucat s-a protestat in gluma si nimeni nu si-a dorit pe bune victoria. Ca si idee simpla 1 milion de oameni, daca ar protesta si nu s-ar duce la munca si s-ar muta la Victoriei ar fi foarte vizibil oricat de mult. Nu vorbesc de impactul colateral si anume socio-economic.
      Cam asta inseamna ca romanul sa-si doreasca schimbare si sa lupte pentru ea, ori noi in acest moment sunt la protestul pe facebook care aduna likeuri.

      00
    • Buna idee, o sa o implementeze PSD la alegeri in stil romanesc, pe buletinele pe care e stampila pe Klaus mai baga ei una pe Viorica si apoi o sa zica ‘avea Fluture dreptate, uite ce multi romani se simt nereprezentati, o sa aiba grija Viorica presedinte si de ei saracii’.

      00
    • Sigur se aduna 2 milioane de voturi anulate in urma articolului asta… :)

      Eu personal „il anulez” nevotand. Isi indeplineste sensul de a arata ca nu am nici o optiune, facand diferenta intre numarul de oameni care au votat in turul 1, si cei care nu au votat la turul 2 (se poate si asa, daca e sa dam cu presupusul). Cum zicea fluture mai sus – in cabina sunt singur, hotarasc ce si cu cine votez.

      Data trecuta am votat cu Macovei, nu am votat in turul 2. Si acum am votat cu Barna, si la fel, nu votez in turul 2. Nu voi vota pe Iohannis pe post de dulap, ori pe Veo pe post de sperietoare de sefi de stat.

      When there’s a doubt, there’s no doubt.

      00
    • Vise, chiar nu or sa existe absolut niciodata 2 milioane de voturi anulate.

      Ca sa se intample asta ai nevoie de doua conditii:
      – o frustare cumplita stransa in milioane de oameni
      – lipsa crunta de optiuni politice pe termen lung (1-2 alegeri, adica 4-8 ani) care sa te reprezinte si prin care sa refulezi

      Nu exista asa conditii in Romania, inclusiv acum am avut 14 candidati extrem de diversi, care chiar au acoperit bine piata. Aia care nu au venit la vot nu au venit pentru ca sunt inerti politic de minim 10 ani de zile. Adica li se rupe total de politica.

      00
  6. un articol bun de la fluture. bravo!

    00
  7. Sa stiti ca nu o votati pe Veo, aceasta mamaita cumsecade care mai face si glumite si e autoironica cu buturuga mica si chestii din astea. Il votati pe Mitraliera, pe Iordache, pe Dragnea aia cu recursul compensatoriu, cei care au scos din puscariasi ca sa-si mareasca bazinul electoral si restul chestiilor pe care le-au facut in ultimii 4 ani. Treaba voastra daca atat va duce capul.

    00
  8. Domnu’ fluture, analogia cu firma și consiliul de administrație nu ține apa, din două motive: unu, că la cazu’ nostru președintele nu are funcție executivă, și al doilea, că o țară nu se conduce ca o corporație. Asta a doua e marea prostie pe care o cred tinerii corporatriști care țipă că vor o țară ca afară, dar nu ar face nimic din ce ține de ei.

    00
  9. E cu mare risc ce propui tu aici!

    Cine e mai probabil sa-si anuleze votul? Cel mai probabil cineva care nu ar vota cu Dancila! Prin urmare o mare parte din posibilele voturi ale lui Iohannis se muta in anulate si ghici cine ramane cu mai multe voturi ?

    „Face” sens?

    00
    • Nu „face” deloc sens.

      Cei care l-au votat pe Iohannis in primul tur sunt tot acolo, vor veni iar la vot. Deci voturile lui sunt acolo, in picioare. Si inca altele, de la USR, Paleologu etc. Nu toate, evident, dar vor fi.
      Bineinteles ca si Viorica o sa aiba voturile ei din primul tur si inca ceva deasupra.
      Nu sunt anulate voturile lui Iohannis. Sunt anulate voturile celor care nu au votat Iohannis in primul tur si acum se scarpina inteligent la coaie sa o voteze elegant pe Viorica.

    • @Domnu’ Fluture, parol, matale gîndești în utopii.

      Da, pe hîrtie – makes sense. Realitatea crudă e ca noi ne numărăm verzișorii într-o țară în care lumea se sincronizează cu greu la proteste politice, doar la dansuri tematice și numai în weekend.
      Altă realitate e că la alegeri se fură. Atunci cînd învii morții și îi trimiți la vot, nu e mare brînză să dezanulezi sau să faci să dispară niște voturi anulate.

      Și cum ai putea proba asta? Apar la numărătoare doar 100.000 de voturi anulate. ”Păi sta așa, ca la Zoso au scris două milioane că și le anulează, precis e fraudă!”. Cum?

      Nu spun că e cazul meu, eu oricum votez cu Viorica. M-au convins Vali, Eftimie și Cetin.

      00
    • Trist, Stefane, trist. Iti doresc o viata frumoasa.

    • Intentia lui fluture nu e de a proba ca au fost X voturi anulate. Ci intentia lui e ca Iohannis sa nu piarda pentru ca oamenii voteaza pe Dancila ca sa il penalizeze pe el. :)

      Poate pentru unii raul cel mai mic e Dancila. Ar trebui respectat asta.

      00
    • Si de ce ti se pare ca nu respect votul pentru Dancila? Voteaza, dragul meu, cu cine vrei. Dar apoi nu uita sa-ti asumi acel presedinte. Vrei sa o asumi pe Viorica si alaiul PSD inca 5 ani, be my guest.

    • @fluture eu subliniam faptul ca intentia ta cu acest articol este sa ii determini pe oameni sa voteze altfel decat cu Veo, incercand sa invoci ca motiv faptul ca votul lor anulat ar insemna ceva. Nu ar insemna nimic. Dar nu ala e obiectivul, cum am zis. :)

      In mod cert PSD la putere inseamna pirjol, dar vezi tu, si eu am lasat totul in urma cu aproape un deceniu. Sunt convins ca va iesi Iohannis, chiar daca o parte dintre votanti il vor „pedepsi” alegand pe Veo. Merita si neamtul tras un pic de urechi.

      00
    • Nu am nici o intentie. Chiar niciuna. Stiu ca nu conving pe nimeni si nici nu era intentia mea. Fiecare voteaza cum vrea el. Mi-am spus doar punctul de vedere si atât. Nu ma consider influencer, nu tin neaparat ca oamenii sa fie de acord cu ideile mele. Le expun, apoi fiecare face ce vrea cu ele… unii se pisa pe ele, altii le ignora, altii vad ceva ce merita un pic mestecat, altii vor doar mânute verzi.

    • @Andu
      Nici tu, nici eu nu putem știi sigur care a fost intenția lui Fluture. Fiecare interpretam mesajul în funcție de niște date preexistente, care sunt diferite de la om la om.
      Eu de exemplu, in spiritul articolului în care Fluture susținea importanta prezentării la vot în cazul referendumului de anul trecut, inclin sa cred ca si aici omul aduce o pledoarie spiritului democratic ce presupune participarea la vot (adică analiza opțiunilor existente și asumarea deciziei), respectiv respectarea dreptului și alegerii celuilalt.

      00
    • @Mihaela Nu stiu, mie mi se pare cam mult efort sa mergi sa votezi, in mod eronat, ca sa iti anulezi votul. Acelasi efect il poate avea si lipsa masiva de la vot.

      Cand zic mult efort tin cont de al meu: 200km condusi, platit vreo 25 EUR taxe autostrada, renuntat la 4-5 ore pe care le-as putea petrece lucrand, fiind weekend si avand pe cineva cu copiii.

      In fine.. eu speram sa dispara PSD-ul de pe fata pamantului. Inca sper. :)

      00
    • @Stefan: voturile nu se pot anula in sectie dupa bunul plac pentru ca USRPLUS inca are delegati acolo.

      00
  10. Cum sa nu te afecteze cine e in fruntea tarii? De veorica efectiv fuge lumea.cum a facut vicepresedintele cand a fost in sua.eu nu vreau sa fiu reprezentat de proasta asta care a ajuns premier pentru ‘calitatea’ dansei

    00
  11. Bun articol fluture, unul din putinele pe care le-am apreciat pana acum.
    Si mai e un fake news acum legat de Iohannis, cel cu dezbaterea. Care are o explicatie simpla, romanilor le place circul. Ei vor circ, ca asa sunt invatati. Sa poata sa se uite si sa zica „uau, ce i-a zis-o” – nu s-ar uita nimeni la dezbatere cu adevarat sa inteleaga ceea ce propune vreun candidat, ci doar ca la un meci de box.

    Mai am o dilema legata de banii de care zice Vali: „you guys are getting paid?!!”

    00
  12. fiecare cu violetul lui.

    00
  13. Eu vreau dezbatere că nu sunt lămurit care are foaia mai lungă.

    00
  14. Eu sunt doar curios dacă în România explodează mămăliga.
    Părerea mea e că momentan românii plutesc adormiți si mulțumiți (lasă că merge și așa; e bun și ăsta dacă altul nu avem la îndemână) undeva între două ape iar singura modalitate de a ne trezi si de a ieși la suprafață e după ce ne izbim cu putere de fund. Așa că votez Viorica doar că să accelerez coborârea.

    00
    • Aplica personal teoria. Eu zic ca nu iti e bine , ca acum esti intre doua ape.

      Doneaza tot ce ai si traieste vreo doi ani din cersit si spalat de parbrize, dormi pe tevile de apa calda si prin caminele de la marginea orasului. Sigur te vei trezi dupa aia, cand te vei lovi cu putere de fund. Si o sa iesi tu cumva la suprafata.

      Daca pare o tampenie ce spun, gandeste cu e sa aplici teoria la nivelul intregii tari.

      00
  15. Mă gîndesc că te-ai documentat înaintea acestui articol.
    Practic: în care țară a fost înregistrat vot anulat în proporție de minim 30%(cam atît ar reprezenta la noi votul anulat)?În caz pozitiv, ce s-a obținut după acest vot masiv de CANCEL?

    00
    • @Sly – Cică s-a întîmplat în Franța, la Fluture acasă. La alegerile din 2017, cu vreo 4 milioane anulate si 12 milioane lipsă. Rezultatul? Macron e încă președinte.

      00
    • Uitasem ca, aici, ca sa emiti o idee trebuie sa ai cel putin 10 articole ISI…

    • @fluture – nu te supăra pe noi. Ideea e de apreciat dar noi ne zbatem acum în meandrele concretului. Și concretul e că nu ajută. Cel puțin – nu la noi.

      Ca fapt divers, la nivel mondial am găsit o mînuță de exemple (Franța, Peru, Columbia fiind alea notabile) iar rezultatele au fost ori repetarea votului ori zero barat.

      00
    • Well, imi cer scuze ca i-am dat creierului vostru putina apa…

    • 4 mil de voturi anulate înseamnă sub 9% din populația cu drept de vot.
      Vorbim de minim 30%, hai 20%, deci sîntem departe de realitate.

      00
    • matematica asta… e grea. Mai incearca.

    • @Sly – e cel mai apropiat exemplu concret pe care l-am putut găsi. Și într-o țară europeană, că în Peru au fost peste 30% anulate, în 2000. Acolo a fost și singurul rezultat notabil, cu președintele în exercițiu fugind din țară.
      Tu vezi asta întîmplîndu-se la noi? Eu nu.

      00
    • încerc:
      4mil voturi anulate la 47.500.000 de votanți îmi dă sub 9%.
      4mil voturi anulate la 35.400.00 voturi exprimate îmi dă 11,30%.

      00
    • Voturile anulate la noi reprezintă de fapt neprezentarea la vot.
      Un mic sondaj va confirma asta. La noi scîrba este totuna cu votul anulat.
      Sau „pe cine să aleg că toți sînt la fel”.
      Ceva calcule ai reușit fluture?

      00
    • Nu am vazut ca vorbeai de Franta. Ai dreptate cu calculele.

    • Atunci ce rămîne din articolul acesta?Practic ce vom obține cu 30% voturi anulate în RO dacă nu s-a obținut mai nimic în Franța acolo unde puterea publică este mult mai accentuată decît în RO?
      Cît timp consideri că va fi necesar să investești în „educarea” populației RO pentru a obține 20% voturi anulate la un scrutin?
      Dar cîți bani vei investi fiindcă ai nevoie de canale de comunicare?

      00
  16. Când eram la facultate, ni s-a dat sa facem un proiect într-un termen relativ scurt. Am decis împreună cu toți colegii că nu îl vom preda la data inițială, urmând să reprogramăm data cu profesorul. Ca să aflu mai târziu că doar 3 studenți eram picați pentru nepredarea proiectului, ceilalți s-au dus pe furiș cu proiectul parțial și au primit o bucată din cașcaval.
    Tare imi seamănă situația acuma: nimeni nu vrea PSD – anulăm votul, dar dacă ne iese și nouă ceva votăm cu ei. Pentru că locul de muncă e cald, banii vin, vărul are un prieten care rezolvă chestii la primărie, la spital, la consiliu, sistemul trebuie schimbat dar nimeni nu vrea cu adevărat.

    00
  17. Neprezentarea sau anularea nu sunt tot un drac.
    Atunci cand iti anulezi votul o faci asumat, mergi si iti excertiti dreptul.
    Cand stai acasa nu iti pasa de ce se intampla.

    00
    • Exact!

    • Problema e ca rezultatul e identic și cel care iese îl doare undeva de ce ai făcut tu cu votul tău.
      Firea și PSD-ul nu au avut nici o durere sa se declare învingători și sa declare ca ei nu urmează decât voința poporului chiar dacă aveau 3 milioane din 18 în 2016.
      Singura certitudine este ca și dacă își anulează votul 2.5 milioane și rămân cu 500 de mii, ei vor declara ca vor guverna tot în interesul poporului.
      Cei care cred altfel sunt niște naivi sau au văzut prea multa politica occidentala. Te fura indiferent de câti își anulează votul, probabil chiar contează pe tine sa faci asta.

      00
  18. sa fii indemnat sa votezi USL ca sa scapi de USL, ce destin tragic are si Romania asta….
    Pana la situatia asta mi se parea o prostie sa nu votezi pentru ca eu unul mereu am gasit pe cineva in lista de candidati care merita votat din punctul meu de vedere. In 2014 am votat ficusul insa de atunci a trecut multa vreme si desi stiam ca omul e clar uselist de la grivco am zis ca parca nu va fi asa de rau insa a fost.
    Acum mi-e absolut imposibil sa votez iar daca as face-o as face-o avand ca si singur criteriu ideea unei dezbateri in care fiecare sa vina sa-si prezinte realizarile si planurile.
    Ori cum probabil nu va fi dezbatere nici cu candidatii dar nici cu poporul (vezi ideea europa fm de a dedica fiecaruia candidat, separat, spatiu de dialog cu cetatenii care n-a fost acceptata), voi ramane frumusel acasa, la fel de democratic pe cat e si refuzul dezbaterii sau dialogului cu societatea.

    00
  19. Anularea votului e o petarda folosita de cei care au cel mai mult de câștigat de pe urma acestui proces.
    In tara noastră exista un singur partid care incoloneaza oamenii și ii prezintă la vot, indiferent de mijloc de transport,de vreme, indiferent de câți nu se prezintă, de câți și-l anulează. Acel partid se bazează pe un nr. cuprins între 2 și 3 milioane de alegători, prezenți indiferent de animalul, obiectul sau omul pe care îl votează și anularea sau lipsa votului, nu facă decât sa îl(partidul) umfle în pene(procente). Nu mai trebuie sa spun numele partidului. Este cel care a guvernat în ultimii 3 ani în „numele poporului”. De aia și câștigă în pușcării cu 90%.
    Credeam ca majoritatea a înțeles asta în cei 30 de ani de la căderea comunismului, dar se pare ca ne mai trebuie niște ani ca să avansam la etapa următoare.
    Cât despre aceste alegeri, ar fi bine ca lumea sa se prezinte masiv și sa voteze candidatul cel mai competent sau răul cel mai mic, în funcție de convingeri.

    00
  20. eu m-am vazut in felul urmator:
    duminica alegerilor:
    Veo are cca 2-2.5 meleoane de alegatori,
    Klaus are si el cel putin pe atat.
    Pana nu se strang 6 milioane de voturi stau si privesc cu ingrijorare.

    Pentru ca daca e o prezenta scazuta ma duc si-l votez.

    Daca sare prezenta de 6 milioane ma duc si anulez votul, dar nu stampiland pe ambii, ci punand mai multe stampile pe exterior sau pe dunga dintre cei doi ca sa nu ma arda sufletul si sa pot zice eu nu i-am votat.
    Nu-mi place situatia, dar nici nu pot rabda sa ma conduca ciuma rosie.

    Daca iese Veo a doua zi e motiune in parlament si Ludovicu cade. Apoi urmeaza Codrin Stefanescu, Carmen Dan, Olguta, Teodorvici et CO si nu cred ca-i mai pot suferi.

    00
  21. NOU
    #88

    Alegatorii tovarasei Vio sunt peceristi, pardon, pesedisti!:))) Ca sa-si motiveze alegerea ticaloasa cauta bube in cap lui Iohannis, ca a furat copii! (chiar este posibila atata prostie incat sa crezi asta?), ca are multe case(cunosc destui „parliti” cu 2-3 apartamente), ca este marioneta? Sa fim seriosi, toate personajele sus-puse, afisate oficial sunt marionetele unor papusari ale caror nume si fete nu le vom sti niciodata!
    Totusi de ce Iohannis? Pentru ca papusarii din spatele lui nu pot fi mai rai decat comunistii tovarasei Vio!

    00
  22. NOU
    #89

    Corect. Aveam de ales între a nu mă prezenta sau a anula votul. Am decis să îl anulez, tocmai pentru a-mi exprima dezacordul față de amândoi. Problema e că și dacă vor fi 5 milioane de voturi anulate, nu le vor băga în seamă. Vor fi ceva comentarii câteva zile, își vor exprima îngrijorarea, vor mima înțelegerea mesajului. Dar atât.
    Dar tot voi merge la vot să îl anulez, în loc să urmez îndemnul celui de pe 3 cu care am votat în turul I și să îl susțin cu tărie pe KWI.

    00
  23. Bai, si i-am zis lui Iohannis sa nu mai zica nimic pâna dupa alegeri. Na ca s-a apucat sa se plânga ca n-a avut concedii (nu-l crede nimeni ca n-a fost in vacanta, nici macar votantii lui). Of, of, sa vezi ce-i fac când ma duc iar la Cotroceni!!

  24. Ca să se termine o dată şi pentru totdeauna cu discuţiile despre legitimitatea politicienilor aleşi de 10% dintre alegători să fie votul obligatoriu, indiferent că pentru preşedinte, parlament, local sau referendum. Părerea mea este că OBLIGATIVITATEA responsabilizează. Poate că în 10-30 de ani se schimbă ceva dar întrebarea este ce partid sau coaliţie ar propune aşa ceva.

    00
    • Nu prietene, sa fie obligatorie validarea votului cu participare de minim 50%+1. Nu iesiti la vot nu aveti presedinte/parlament/guvern respectiv primar/consiliu. Si se prelungeste votarea pana cand se atinge numarul necesar de voturi. Obligativitatea votului nu responsabilizeaza pe nimeni pentru ca este o impunere din exterior. Si se vor gasi diverse motive pentru a scapa de consecinte (am fost bolnav, n-am putut cobori de pe munte, etc).

      00
  25. @ toti cei care nu vor merge la vot in T2: indiferent de numarul vostru un presedinte va fi ales. Rezultatul inactiunii voastre va fi etichetarea ca voi nu contati. Si nu veti conta niciodata pentru ca toate calculele se fac pe baza numarului celor care ies la vot.

    @ toti cei care nu ati inteles intentia de a vota vvd in T2: votul pt vvd are ca scop micsorarea distantei dintre cei doi catindati. Kwi va castiga sigur alegerile, dar una e sa castige en fanfare si cu totul alta sa castige la mustata. La un numar de voturi exprimate aproximativ egal cu cel din T1, sa castigi in T2 cu emotii mari este echivalent cu o palma primita peste ceafa, in sensul de „ai media 5 cu indulgenta, treci la loc”. Ideea e sa inteleaga ca votul nu i se cuvine by default doar pentru ca intamplarea a facut ca el sa fie inscris in PNL. Totodata asta ar reaminti si PNL ca inca nu a castigat nimic si ca poate ramane foarte usor fara presul de sub picioare.

    00
  26. Decizii luate la ciclu.Nu a iesit Barna votam dancila.Generatia puerila!Coborati naibii din leagan cum bine zicea Tsiolkoski.

    00
    • Asteapta, bre, rezultatele finale si vezi ca sigur o sa se dea cum anume au votat USR-istii. A, si vezi ca e facebokul plin de conturi false de usr-isti care ameninta ca merg si voteaza cu Dancila. Eu chiar nu am idee cine ar face asa campanie, lume rea, domnule!

      Ca altfel m-am mai certat acum ceva vreme cu unul care se jura ca o sa iasa sigur Mircea Diaconu pe 2, ca sa dau sondajele.

      00
  27. In România se votează contra ceva sau cuiva. Ori se vota așa. Acum se votează „să-i arăt eu fmm” de neplicat, prea implicat, prea agresiv, prea puțin agresiv. Unu’ ia măsuri prea grave, celalalt pre puține. Eu nu prea o am cu generalizări… Însă tipic românesc. Păcat ca unii-și fut viitorul lor și al copiilor lor doar ca să se dea ocean și să-și arate puterea (!) odată la câțiva ani.

    Pâna la urmă este masochism… Este o chestie sexuală și pe mine nu mă interesează sexualitatea altor persoane.

    00
  28. Nu se duc la vot si se asteapta sa vina Batman Iohannis sa se bata cu PSD-ul ales cu aproape 50%…

    00
  29. La nesimțirea din politică și dacă o să câștige cu 500.000 de voturi o să spună că au ales românii. Vezi Firea , a fost aleasă cu 270.000 parca și ne a spus de nu știu câte ori că e aleasa de bucureșteni apoi ne spune că în București sunt 4 milioane de oameni fără nici o jenă.

    00
    • Se pare că am exagerat :

      REZULTATE FINALE ALEGERI LOCALE 2016: Gabriela Firea a câştigat Bucureştiul cu 246.553 de voturi. Nicuşor Dan a primit 175.119 voturi

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile