AT&A a vândut CME. Fitbit s-a vândut la Google acum. Nu mai țin minte ce rețea medicală a mai cumpărat niște ceva-uri. Fiat și Peugeot vor să fuzioneze. BMW și Mercedes fac împreună nu știu ce. UiPath dă afară 400 oameni. În ultimele luni au fost destule mișcări de genul ăsta.
Și semnalul e unul singur: vindem acum ca să nu vindem peste 6 luni la jumătate de preț. Se fac alianțe, se reduc costuri, se mișcă lucruri, pentru că toate semnele indică o contracție, criză, o cădere, cum vreți să-i spuneți.
Soluții nu există. N-o să fim bine, n-o să fim rău, o să supraviețuim la fel cum am făcut-o și până acum. Totul e să nu ne gândim prea mult la asta.
Era sa jur ca a scris fluture articolul asta.
Pesimism maxim.
Rumbu, unul din exegetii mei…
Adica sunt fraieri aia care cumpara, inainte de criza?
depinde. daca ai bani și n-ai ce face cu ei, mai bine cumperi prostii de ei.
Ai de vand stiu cum se vor descurca daca vine criza. Ai de cumapara au ceva bani pe care cel mai bine e sa ii investeasca. Se intalnesc la mijloc …
La niveleul asta nu se prea intalneste hotul cu prostul si daca se intampla se lasa cu scandal si de obicei cu doasare mai ales prin vest.
Sure, ca de cand se tot zice ca vine criza si sa nu cumperi ajungi sa platesti chirie cat o treime dintr-un credit imobiliar.
Doar in ultimi 3 ani. Dar na, nu e ca si cum as fi avut cashu sa cumpar cu banii jos. Sau sa ii am …
depinde de achizitie, cand va veni criza aia care investesc vor cumpara tot ce pot, de asta nu e neaparat o prostie sa cumperi acum dar da, atunci e posibil sa gasesti ceva echivalent la 75% din pret
Eu stiu ca vine criza, tu stii ca vine criza, Costel stie ca vine criza… dar de unde vine criza, ce o cauzeaza? Incepe ca un zvon si se propaga ca panica in targ la gaini cand una din ele se sperie de propria umbra sau cum? Doar mie mi se pare stupid?
„Recesiunea loveşte atunci când expansiunea creditului este încetinită sau oprită şi, în consecinţă, proiectele investiţionale lansate în mod eronat sunt lichidate, structura de producţie se îngustează şi scade numărul de etape care o compun, iar muncitorii şi alţi factori originari de producţie întrebuinţaţi în etapele cele mai distanţate de consum, acolo unde utilizarea lor nu mai este profitabilă, sunt scoşi din producţie sau nu mai fac obiectul cererii” Mises
In domeniul auto vanzarile au scazut si scad in China, USA, Europa, cele mai importante piete. Motivul ? naiba stie, pare ca populatie e ultra-indatorata la banci, masinile is tot mai scumpe nu prea mai au de aruncat bani pe masini. Mai este razboiul comercial cu china, a mai fost si dieselgate.
La asta cu masinile am o experienta fix pe dos. Ma gandesc sa imi iau masina SH, veche de 2-3-4 ani. Asa ca ma uit pe net, si vad preturi de te ia mintea. Oameni care isi vand masini de 3 ani cu 50-60.000km cu 2000E mai ieftina ca una noua pe care pot sa o iau maine. (si nu ma refer la bisnitarii de pe OLX cu masini manarite, aia e altceva).
Asa ca incep sa inclin spre a lua una noua.
link-ul complet aici:
https://mises.ro/618/capitolul-vi-aspecte-suplimentare-privind-teoria-ciclului-economic
Jesús Huerta de Soto – Moneda, creditul bancar şi ciclurile economice
Economic vorbind, e o chestie ciclica. Se intampla o data la aprox 10 ani.
Găsești pe wiki (recession cycles) de ce și cum dacă nu vrei sa iti prinzi urechile în chestii complicate.
1. Eu mi-am luat masina SH veche de 3 ani la juma de pret. De la dealer autorizat, cu 2 ani garantie.
2. Lumea nu mai cumpara masini ca au aparut toate serviciile astea de sharing in orasele mari.
Problemele vin de la faptul ca in Vest consumul stagneaza sau e in scadere. Pur si simplu sunt prea multe startupuri, prea multe multinationale, prea multe investitii raportat la cerere. Iar cererea (consumul populatiei) nu creste din cauza salariilor care nu au crescut semnificativ din 2008 pana in prezent (nici in Vest).
Asta e si motivul pentru care s-au inmultit protestele pe intreg globul.
De la criza incoace a ajutat faptul ca FED-ul american si BCE in Europa au dat drumul la tiparnita. Dar chiar si asa inflatia nu isi face aparitia iar cererea ramane jos, in ciuda predictiilor isterice ale unora. Se pare ca nici tiparitul de bani pentru firme (nu pentru guverne sau populatie) nu ajuta.
Ceva urmeaza sa crape
Problemele mari sunt 2:
– supraindatorarea – atat a statelor cat si a persoanelor
– imbatranirea populatiei – batranii (dincolo de 50 de ani) cumpara mai putin, economisesc mai mult, presupun cheltuieli masive din partea statelor (pentru ca voteaza mai disciplinat decat tinerii)
Majoritatea politicienilor actuali nu au solutii si au o viziune limitata la un mandat (4-5 ani).
@MariusCC: supraindatorarea statelor e irelevanta. Banii aia se fac din nimic. Cineva fluiera si apar banii. Sint doar niste cifre goale, e doar un mecanism de finantare si intr-o parte si intr-alta (statul vinzator si corporatia cumparator care isi recupereaza banii cu dobinzi mult mai mari decit pe piata libera).
Problema consumului e insa la oamenii de rind. In Vest, pensionarii au mai multi bani decit aia mai tineri. Pe de o parte, incep sa moara, pe de alta, nu prea mai au nevoie de nimic si se uita la aia mai tineri si da, intr-o oarecare masura, nu mai cheltuiesc ca inainte. Pe de alta, aia tineri n-au mai vazut de ani de zile cresteri salariale nici macar la nivel cu inflatia, costurile au explodat (pe partea de imobiliare si credite scumpe), chiriile cresc constant pentru ca o investitie in imobiliare tre’ sa aiba randament, nu?, iar daca cererea e mare, evident ca si tu cresti preturile etc.
Am vazut mai sus ca zicea cineva ceva cu cresterea salariului minim ca solutie, aia e o timpenie, nu face altceva decit sa creasca inflatia. Solutia tot din privat va trebui sa vina. Oricum, o sa puta rau si cred ca o sa explodeze wc-ul destul de curind.
„De la criza incoace a ajutat faptul ca FED-ul american si BCE in Europa au dat drumul la tiparnita”-ai pus punctul pe i. FED-ul american e o organizatie privata-asta e common knowledge.
Crizele din 1929 si 2008 au fost create artificial de FED tocmai pt ca bancile sa mai puna mana pe ceva proprietati, sa-si extinda gripul asupra unor entitati politice. Motivul primar? Obscur. Tocmai pt ca FED-ul nu da explicatii nimanui. Nu sunt un fan al teoriilor conspirationiste , dar adaca acorzi cateva ore cautarii datelor despre FED-te poti lamuri.
Asta cu scaderea sau cresterea consumului-pai latura asta este stimulata/controlata tot de sistemul bancar. Da, prea multe start up-uri, multinationale care lucreaza cu bani imprumutati. Banii aia sunt virtuali. Creati de banci din nimic.
Lipsa viziunii pe termen lung a liderilor politici actuali e deja clara. Acesti incapabili si ticalosi gandesc in termeni electorali si in procesul asta indatoreaza statele. Statele iau imprumuturi, dar decizia este limitata la cativa lideri politici.
Nu putem noi muritorii sa prevedem o criza. Cert este ca sistemul bancar bazat pe concurenta capitalista trece printr-un seism din cauza globalizarii. Ce era negru pe alb inainte(statul impunea reguli) este gri acum(statul superindatorat nu mai poate impune reguli).
In orice criza financiara asset-urile reale nu dispar. Doar isi schimba proprietarii.
Am citit pe twitter nu mai stiu la cine ca urmatorul raport al statisticii va avea 50.000 someri mai putini deoarece toti acesti oameni s-au angajat ca experti in cand vine criza.
Este mult prea complicat sa prezici un sistem care are atat de multe variabile…
Ce ne-a invatat pana acum istoria este ca este foarte greu sa anticipezi cand vine criza nici sf Nouriel nu e sigur.
Avand in vedere acestea, unica solutie este sa avem borcanul de branza in beci pregatit pentru iarna, carne la frigider, niste bani la saltea, si doua trei kile grele de competente, da, si credinta ca totul va fi bine.
Si as mai adauga, foarte important, sa nu incercam sa prezicem viitorul, ca poate peste ani si ani intra nepotii nostrii pe aici si ne trag de maneca: „Buni, ai fost cam prost in Noiembrie 2019, de ce te-as asculta acum?”
Solutii exista, una ar fi de crescut salaru’ minim, cealalta de investit în infrastructura, în unele cazuri de redus birocratia, etc… da plm, cine sa faca asta?!
Deci care vand acum sunt destepti iar cei care cumpara sunt prosti, nu?
Google prost mai esti ma!
pai goog are experienta din afacerea motorola cumparat cu 12g si vandut cu 3g
probabil ca le trebuie ceva patente si dupa o sa-i vanda si pe astia la vreun chinez cu 0.5g
Daca esti Google sau Yahoo, nu inseamna ca esti destept.
Am mentionat special Yahoo.
Despre filmele de la Hollywood, multe pe pierdere sau „straight to DVD” cum e?
Chiar nu e o regula sa fii destept cand ai bani.
@vasile99 Google nu a ieșit atât de rău după ce a cumpărat și vândut Motorola. Prin mișcarea asta a obținut ceva patente și a reglat câteva probleme pe care le avea cu Samsung. Iar dacă tragi linie, la final Google a ieșit pe plus, plătind doar 2,5-3 mld pentru Motorola.
Mai detaliat aici:
https://www.quora.com/Why-did-Google-buy-Motorola-for-12-5-billion-and-sell-it-off-for-2-91-billion
am si eu ceva pe subiect (sotul meu e in domeniul naval) ca sa confirm ce zice dnu Petcu : https://www.defensenews.com/global/europe/2019/10/31/fincantieri-naval-group-dub-their-joint-venture-navaris/
Ficantieri si Naval group erau in competitie pentru cele 4 corvete.
”pentru că toate semnele indică o contracție, criză, o cădere, cum vreți să-i spuneți.”
Domnilor, unde găsesc și eu aceste semne? Da, da, firmele fac ăstea, dar de unde se inspir, care sunt sursele lor garantate care le
dicteazăinsinuează cu insistență, voalat, ce să facă?Unde să mă uit? Că doar pe piața de acțiuni, cu toată stima, WeWork a demonstrat contrariul.
Unde s-au uitat AT&A, Fitbit, Fiat, Peugeot, BMW, Mercedes și alții, ce vectori?
Din ce inteleg eu, si nu am experienta in economie, ci doar perspectiva omului obisnuit, am zis ceva si mai sus: Crizele astea, contractiile, nu au o cauza bine definita, adica nu au un punct de pornire. Din cand in cand porneste un zvon, o barfa, cum ca va fi naspa. Si ca un bulgare de zapada, acest zvon devine parere si apoi realitate, toti investitorii se panicheaza si pam, piata se blocheaza, nimeni nu mai cumpara, nimeni nu mai vinde, baga toti capul in pamant. Dupa un timp realizeaza ca au fost prosti, si incet incet scot capul la lumina din nou. Iar acest proces se repeta periodic si nimeni nu invata nimic.
Daca zic prost, corectati-ma!
Eu de obicei il invit pe Soros la o bere, dupa vreo 3 beri deja toarna tot!
La ce oră vine criza ?
Întreabă-l pe Sebastian Vlădescu. ( https://streamable.com/s/hhnhg/rbdudf )
Și pe Radu Berceanu. ( https://streamable.com/s/gylty/jduwit )
Între timp acțiunile de la Tesla au depășit IAR 300 de dolari
Tot mai mulți oameni intră pe bursă, tot mai mulți se informează pentru că informația e acum la degetul mic. Tot mai mulți știu că pot câștiga și când scad acțiunile.
Din colțul meu de unde privesc lucrurile astea, nu o să fie nici o contracție.
cumpăra bitcoin
,, Atunci cand cand si lustrangiul vorbeste de actiuni, este timpul sa vinzi „
Nu mai am bani. Am cumpărat în ianuarie 2018.
Dar nu zici chiar rău, în caz de criză, s-ar putea ca mulți să se refugieze în bitcoin (sau ce monedă o mai fi la modă atunci)
@pai_mei
Ce încercam eu să zic e că e cam vechi citatul ăla.
@done8989 – pe timp de criza lumea se refugiaza in metale pretioase, chestii din alea palpabiile. Bitcoin e mai volatil ca ideea in capul lui Dancila.
Iar vine criza, iar alarmisti cat cuprinde. De vreo 3 – 4 ani deja se tot anunta criza, omenirea e intr-o stare de prostie atat de mare incat face sa se intample ce arunca unii ca zvonistica. Marii guru care anunta criza, sunt niste neni care se dau analisti, trepadusi de la banci, oameni din astia care isi justifica banii castigati anuntand mereu ca vine apocalipsa.
Gura bate guru
UIPath trebuie să dea afară oameni că are milionul ăla de dat la catedrală la Notre Dame. Și nici restul advertorialelor nu-s ieftine.
crezi că a mărit zf prețurile?
ZF poate nu, dar nici Forbes nu e ieftin.
la forbes mai pui un zero, că oameni sunt și ei.
Păi ce, erau mici prețurile la zf? Scump pentru mine un advertorial la ei, mult prea scump pentru mine.
UiPath da afara oameni pentru ca, cel mai probabil, se pregatesc sa vinda. Umbla ceva zvonuri ca lu’ Microsoft.
„Vineri, 25 august 2017, Lucian Croitoru, consilier al Băncii Naționale a României pe probleme de politica monetară, a atras atenția asupra faptului că analizele care indică o posibilă noua criză economică s-au înmulțit în ultima perioadă, potrivit blogului acestuia.
Lucian Croitoru: „Se înmulțesc și la noi analizele care aduc argumente că ne apropiem de o nouă criză. E adevărat, semnele se acumulează. Încă din 30 mai 2016 eu am exprimat opinia, bazată pe analiza unor evoluții în SUA că o criză va porni din SUA în intervalul 2017-2019.”
Luciene, 2020 bate deja la usa, mai bine taceai si filozof ramaneai!
20 20, vorba Veoricăi.
Green, e posibil ca deja să fim în criză și să nu ne dăm seama. De obicei lucrurile astea se constată după ce încep.
Ideea articolului e corecta insa 2 din cazuri nu mi se par musai prevestitoare de criza – in domeniul smartwatch se pare ca e pur si simplu imposibil sa se faca un ceas pe Android care sa rupa gura targului. Apple au o cota uriasa si mereu apar noi ceasuri pe Android care nu sunt destul de bune.. asa ca tranzactiile pe acolo sunt normale.
In domeniul auto tot sunt tranzactii mari, a fost Chrysler, cumparat de mercedes, vandut lui Fiat, acum o alta fuziune, asa cum Volvo a fost vandut sau Mini. In plus viitorul este electric si acolo intra mai putin forta de munca iar tehnologia tine masinile (ca si telefoanele sau computerele) mai mult in functiune. Ma uit la o masina din 2010 si are destule optiuni ca sa fiu multumit azi, dupa 10 ani, e firesc sa scada consumul.
Plus ca s-a jucat Trump cu chinezii si a franat putin economia, dincolo de restul de factori.
In acelasi contextsi speculatiile despre Uipath privind o posibila fuzionare.
https://www.horsesforsources.com/microsoft-uipath_10282019
Criza va veni cu adevarat atunci cand o sa vedem reduceri reale de black friday!
cand o sa fie magazine online de vanzare, cu reducere
(E prima data cand am urmarit mai mult de 3 minute dintr-un clip de-al tau)
Chestia cu „aia au fost finantati” ai mai zis-o pe aici (cred ca referitor la bromania sau… altii, am uitat) si… da, cam asta e lumea moderna. Nu conteaza cat de buna e ideea, conteaza cat de bine stii s-o vinzi alora cu bani.
Cat despre „cat de futut e totul”… mai, nu stiu ce sa zic. Probabil omenirea inca e pe crestere si mai avem pana la tipping point (da, am citit Factfulness, sunt optimist). Nu sunt ingrijorat neaparat de plastic in oceane si clima cat sunt de proliferarea stirilor false si a fenomenului „post-truth”. In ziua de azi daca spui o minciuna de suficient de multe ori ajunge sa fie crezuta, ba chiar se aduc dovezi in sprijinul ei, se aduna analisti in platou si se bate acest cal mort vreo doua saptamani. Efectul direct al chestiei asteia este ca incepi sa-ti pierzi increderea in informatia pe care o ai la dispozitie, ceea ce este destul de grav.
Vine Roubini pe 11 noiembrie in RO si ne lamureste.
de data asta, tiparnita si reducerea pana dincolo de zero a dobanzilor (adica eliminarea costurilor la credite) au reusit sa prelungeasca ciclul economic de crestere.
ce este de retinut din ce a spus lucian croitoru: s-a făcut atâta relaxare cantitativă, în ultimii 11 ani, încât, „dacă va fi o recesiune, va fi una și mai rea, pentru că ce am avut de inventat am inventat”.
Tu crezi ce zice unul de la bnr care va ramâne acolo pâna la pensie? Ce plm a facut bnr în ultimii 30 de ani înafara de specula cu valuta si pupat bancile’n cuc?!
relaxare cantitativa = cine a inventat termenul asta ar trebui sa primeasca premiul nobel pentru prostit oile.
cititi ” the creature from jekyll island ” si va lamuriti.
Despre achizitii: un dud, sa-i zicem Ion Ion Ion T lucreaza la o firma mare de ceva. Ion a ajuns la acea firma pentru ca tat’su e cineva si si-a permis sa faca studiile la o scoala buna si scumpa. Firma aia mare are un departament de investitii si ei cauta noi metode de facut. Ion zice ca stie el pe cineva care are o alta firma. Firma mare cumpara cealalta firma. Ion isi baga mainile in ea si pentru ca e cam prostut da cu achizitia de pamânt. Firma mare vinde achizitia la altii pe pierdere ca sa nu se faca de ras.
https://twitter.com/BenBajarin/status/1190283512181485568
Sigur, numai ca Uipath mi s-a parut umflat cu pompa in ultimii doi-trei ani. A fost ceva similar goanei dupa aur, cand se descoperea cate un claim bogat pe Yukon. Dadeau toti navala iar preturile in zona sareau de la sine de x ori.
A venit momentul adevarului, a.k.a. nu toate liniile de business precedent umflate cu pompa sunt viabile, asa ca bajetzii au facut ceva downsizing, sa nu devina business unit-urile respective un centru de cost in loc de unul de profit.
Lanţul de „supermarketuri“ cu produse auto Norauto, deţinut de familia de miliardari francezi Mulliez, a ieşit de pe piaţa din România, închizând toate unităţile pe care le deţinea, conform datelor ZF.
@Vali, vezi ca nu ai pus si link-ul.
Eu sunt mai pesimist. De la noi pleaca vesticii si cumpara rusofilii sau arabii. În imobiliare ies nume grele si vin arabi, locali si estici cu legături rusești. Veștile triste cu CME Pro vandut la cehi si alte nume din presa… vine iarna estică din nou. Încă nimic pe auto si banking. Dar bankingul e redus la noi iar auto nu fac politica. Ei fac bani unde e mai profitabil adică costuri cat mai mici.
https://www.stiri-neamt.ro/neamt-rusii-deschid-joi-supermarket-la-piatra-neamt/
Se pare ca ai dreptate, chiar vine.
De când a apărut bitcoinul, tot de atunci au apărut și profeții crizei. Asta fiindcă ei au cumpărat bitcoin scump atunci când acesta era la cote maxime și băieții deștepți au retras. Acum acești fraieri au rămas pe pierdere grav de tot și cu banii blocați în ceva în care ei speră să crească măcar la prețul la care au cumpărat ca să-și poată scoate banii băgați. De asta tot țipă peste tot pe unde se poate că vine criza, cand nu există nici măcar un semn real de criză: S&P500 crețe vertiginos, Nasdaq la fel, Dolar index la fel, euro la fel. Spuneți-mi mie care e semnul ăla de criză că-l pun în ramă și dorm cu el deasupra capului.
Sunt pe YouTube o grămadă de profeți ai crizei, toți cu banii mâncați de bitcoin care te îndeamnă la propriu să cumperi bitcoin. Unii au mai băgat și altele, să nu bată la ochi, de exemplu „bitcoin, gold and silver” (Financial Turmoil se numește canalul de Youtube și prevestește criza de ani buni, de când și-a făcut canalul, și are destui ani de când și l-a făcut) când ei se roagă în fiecare secundă să cumpere cât mai mulți ca să crească bitcoinul și ei să poată retrage și să vă lase pe voi de fraieri care i-ați ascultat.
speaking of FITbit.
actiunile au crescut de la 4.2 la 7.2 in 4 zile. Acum sa ne imaginam cum ar fi fost sa ai actiuni de …sa zicem 10.000 euro care sa creasca la 17000, asa, frumos si subtire.
asa ca e criza pentru prosti, baietii destepti joaca la bursa.
singurul lucru care ma ingrijoreaza este titlurile de stat cu dobanda negativa la termen pentru ca imi semnaleaza ca statele au nevoie de bani pe termen scurt pentru a-i arunca in piata sau in investitii (best case scenario) ceea ce duce la mai multi bani in piata, preturi mai mari la case, inflatie crescuta si in final stoparea cererii care duce la crestere incetinita si in final recesiune.
Pai n-ai zis ca baietii destepti joaca la bursa? Pariaza pe short!
https://mises.org/library/human-action-0/html/pp/818
The wavelike movement affecting the economic system, the recurrence of periods of boom which are followed by periods of depression, is the unavoidable outcome of the attempts, repeated again and again, to lower the gross market rate of interest by means of credit expansion. There is no means of avoiding the final collapse of a boom brought about by credit expansion. The alternative is only whether the crisis should come sooner as the result of a voluntary abandonment of further credit expansion, or later as a final and total catastrophe of the currency system involved.
https://www.zf.ro/eveniment/inca-o-prabusire-una-dintre-cele-mai-renumite-case-de-moda-se-inchide-18534459
https://www.observatorulph.ro/eveniment/119448-angajatii-fabricii-adient-trim-din-parcul-industrial-ploiesti-afectati-de-scaderea-comenzilor
Eram putin sceptic cand ziceai de rau de UiPATH, pana si noi la corporatie am cumparat de la ei de niste sume frumusele.
cine a zis de rău de uipath?