Știri din domeniul tehnologiei…

Iertați-mă că nu știam de USB-C. Cred că l-am văzut prin poze și nu l-am băgat prea mult în seamă. Acum am niște căști Xiaomi AirDots și am văzut că am conector din ăsta la ele. Care se bagă în orice poziție.

Conectorul ăsta există de minim 2 ani și în continuare se vând chestii cu porturile vechi. Nu doar ăsta mai nou, care e stupid și mic, ci și ăla vechi, pătrățos, nu mi-a păsat niciodată destul cât să le învăț numele. Dar se folosesc în continuare.

Trecem peste. Sony are niște reportofoane. Probabil și alții au, nu știu. Schema lor e așa: tu vei înregistra ce ai de înregistrat și apoi vei conecta un cablu la un port USB și vei descărca înregistrarea. Cablul nu e integrat. Avem și modele cu conector USB integrat, dar dacă n-ai fost atent să te gândești la asta, ghinion.

În 2019. Așa au gândit-o ei. Și le vând în continuare, de minim 5 ani. Plus, au unul care nu are porturi, nici nu vreau să mă gândesc cum scoți înregistrările din ei.

Panasonic, alți eroi. Au o cameră foto decentă entry level, la preț bun. Ce s-a gândit cineva de acolo? Hai să umblăm un pic la specs, să mărim numărul de cadre de la 7 la 9 pe secundă și să îl vindem cu 50% mai scump. Că aia vor oamenii la entry level, 2fps mai mult!

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

38 comentarii

  1. USB-C permite transferuri mai mari de putere, de până la 100W. Acesta ar fi marele avantaj. Cu niște baterii capabile de un transfer mare de energie în timp scurt, s-ar putea încărca telefoanele mult mai repede. Ușor-usor, să sperăm că se va adopta pe scara larga acest tip de conexiune.

    00
    • Puterea + numarul mare de pini pt data transfer. Oricum majoritatea telefoanele pe usbc sunt usb1, max usb2 la data transfer rate, sunt folositi jenant de putini pini.
      Se vede puterea conectorului la external gpus and displays.
      Mi se pare cumva overkill sa pui usbc la incarcare pe casti sau alte din astea mici. Pentru foarte multe gadgeturi de azi, micro sau mini usb e mai mult decat suficient pentru incarcat baterii mici la max 1.5 A.
      Insa inteleg cum e simplu si eficient sa ai toate deviceurile pe un singur tip de mufa si sa incarci orice, oriunde in casa.
      Ce ma enerveaza pe mine sunt cablurile usba la usbc pentru incarcat. Mi-e dor de Nexus5X care avea usbc both ends si il bagam la incarcat orbeste.

      00
    • usb-c nu permite nimic. usb-c este doar un conector. nu spune nimic despre latimea de banda. spre diferenta de usb 1/2/3/3.x care specifica clar niste minime.

      00
    • Ce înseamnă „overkill”?Să presupunem ca apar niște baterii noi care permit să înmagazineze o cantitate mare de energiebin timp scurt (am fost student la Poli Torino, in 2015 proful meu de chimie cerceta noi substante pentru baterii. PoliTO se lauda cumva cu asta, ca e posibil să inventeze ei ceva revoluționar.)
      Așa… să presupunem ca apar comercial baterii din astea.
      Să ti se incarce căștile si mobilul în maximum o oră, poate chiar 15 minute… nu ar fi fain? :) Nimic nu e „overkill” daca ajută.
      Se discutau și niște baterii pe baza de condensatori, care se incarca instantaneu (secunde). E o problemă de calitatea de energie înmagazinată, și volum. Nu e rentabil si practic… încă.
      ====
      Interesant la școală, sa știți. :)
      De la un anumit nivel, e ca o poveste. De la un anumit nivel, iti dai seama că e posibil să studiezi viitorul. ;)
      Ce? România încă nu e acolo?
      Știți cât e taxa de școlarizare la PoliTO pentru cetățenii UE mai săraci? 400 de euro pe an; nu se plătesc restantele. Cazarea e cam cât în București sau Cluj. Mâncarea e mai ieftina câteodată decât în România (apropo, la ei nu există crenvurști cu 50% carne, ca la noi).
      Aici am făcut reclamă facultăților de afară. La Malmo e gratuita școlarizarea (dar restul cheltuielilor sunt mai mari).
      Ce bine ca suntem in UE!
      (Chinezii plăteau 2000-2500 de euro pe an)

      00
    • * e o problemă cu CANTITATEA de energie, nu calitatea. O mică greșeală de autocorect.

      00
    • Speram ca discutăm despre tehnologii curente aflate in productie, nu despre r&d. Cand schimbam chimia asta din baterii ok poate o sa avem cabluri de incarcare de 3 kW pe iPhone sau whatever. Until then, let’s stick to our guns.

      Nu ma intelegeti gresit, vreau usbc si black matte everything (hello, mkbhd), doar ziceam ca vad de ce unii producatorii adopta usbc cu greu cand tot ce face conectorul e sa incarce baterii micute in gadgeturi gen casti, mousi etc.

      Te-ai dus cu facultatile… We all need a shrink, meanwhile thank god for internet comments. :)

      00
  2. Go pro, varianta eftin și bun, smth white.
    Incerc de 2 zile să-l conectez la telefon prin blueshtutz, nu merge neam… au 2 pagini de troubleshooting… Are cablu, dar nu mă car cu laptopul pentru un filmuleț de 5 minute…
    Cum naiba îl folosesc alții nu știu..

    00
  3. Știe cineva un splitter pentru încărcat și ascultat muzica în același timp de tipul usb-c?

    00
  4. Cum sunt castile de la Xiaomi? Un review :D

    00
  5. Panasonic au mers pe ideea de bigger is better si daca nu au mai putut umbla la nr de megapixeli, ecranul e deja cat carcasa au umflat si ei ce au putut. Nu conteaza daca 99% din useri nu o sa traga veci poze IOLA in rafale. Si tind sa cred ca treaba merge sunt multi care isi cumpara camere dupa ce compara nise numere care de multe ori nici nu stiu semnifica.
    PS: poze IOLA: io la munte io la mare

    00
  6. NOU
    #26

    1990, 9 ani, baietii de liceu de la bloc au scos casetele cu sepultura la vedere. taica-meu imi luase un casetofon „international” de-ala argintiu cu luminite in jurul boxelor, cu o singura caseta si microfon integrat. la fel aveau si baietii. asa ca daca voiam si eu caseta cu sepultura, casetofonul lor reda pe casa scarii iar eu inregistram cu al meu, tinandu-l aproape de boxa lor. simplu si eficient, fara porturi.

    00
  7. USB-C e cea mai mare teapa facuta vreodata in tech. O sa realizezi asta cand ai nevoie sa cumperi un cablu care sa „stie” mai multe chestii decat incarcare…

    00
    • realizezi asta cand te zgarcesti la bani, daca citesti inainte sa cumperi un cablu, sau nu dai 2 ron si te astepti sa faca cartofi prajiti atunci esti (95% ok)

      majoritatea cablurilor sunt cel putin la fel de bune ca alea microUSB (standardul vechi de telefonie, ce zice zoso de trapezoidal este miniUSB pe care sunt camerele foto vechi si de obicei astea de masina).

      uneori sunt si tepe urate cu cabluri scumpe, insa e un tip care testeaza si vine cu chestii faine http://buyandroidchargers.com/list-of-benson-leungs-usb-c-google-engineer-usb-c/ merita citit

      00
    • Hold my beer, somebody’s wrong on the Internet :)

      Daca citesti despre specificatia USB-C intelegi ce am vrut sa zic. Sunt mai multe revizii de exemplu Rev. 1.1, 1.2, etc. dar portul a ramas la fel, asta e si ideea la USB-C, dar cum a fost USB 1, 2 forma portului a schimbat, tocmai din cauza reviziilor.

      Acum, daca eu am cablu de Rev 1.4 asta nu inseamna ca o sa functioneze cu porturi de Rev 1.2 pe calculator.

      Precum nu orice cablu USB-C suporta orice feature (incarcare, video, audio, etc.) nu orice port pe calculator suporta feature-ul respectiv. Degeaba am cablu care suporta incarcare cu video/audio daca pe calculator am porturi USB-C numai de incarcare desi forma si numele portului sunt la fel.

      Buuun, it gets better…

      O alta chestie, la USB-C exista si specificatii de „Alternate Mode partner specifications” care sunt specificatii alternative de la producator si sunt optionale (!!!) De exemplu DisplayPort, Thunderbolt, HDMI Alternate Mode.

      Daca am un port USB-C pe monitor, mai intai trebuie sa aflu ce specificatii sunt implementate, nu e de ajuns sa stiu ca video/audio. Trebuie sa stiu revizia concreta, alternate mode-ul DisplayPort, HDMI, etc. daca exista.

      Apoi sa cumpar cablul compatibil, la majoritatea producatorilor nu sunt specificate alternate mode-ul, nici revizia. Uita-te pe Amazon, eMag, oriunde. De pe eMag trebuie sa ma duc la pagina producatorului (daca exista) sa aflu specs-ul la un cacat de cablu, asta in cazul in care e mentionat pe pagina…

      Toate astea sub umbrela de cacatul de standard numit USB-C.
      Repet, forma si numele portului sunt la fel!

      00
    • Inca a lopata pe cacatul de USB-C, USB4 astazi a fost anuntat: https://petapixel.com/2019/09/05/usb4-officially-announced-will-offer-40gbps-speed-and-display-support/

      Din articol: „USB4 will use the same USB Type-C connection”, LOL

      00
    • And since USB4 will be backwards compatible with Thunderbolt 3, USB 3.2, and USB 2.0, you’ll still be able to connect all of your older peripherals.

      Ce-i gresit aici? ai vrea ca la fiecare iteratie sa se schimbe mufa, cum facea Samsung la telefoane prin 2006 ?

      00
    • > Ce-i gresit aici? ai vrea ca la fiecare iteratie sa se schimbe mufa, cum facea Samsung la telefoane prin 2006 ?

      Una e cand un producator adera la un standard comun si bine definit, alta e cand producatorul face porturi si cabluri de capul lui. Iar alta e cand standardul e prost definit.

      Problema la USB-C este ca nu e gandit deloc, producatorii fac cabluri aiurea, iar in device-uri gasesti porturi care nu intotdeauna suporta cablul respectiv.

      Patratul e patrat intotdeauna, nu e cateodata triunghi sau cerc cum e specificatia la USB-C

      00
  8. Review la casti, se poate? Par o varianta inlocuitoare pentru iPods

    00
  9. Am crezut ca am apasat gresit pe bookmark-ul nwradu.ro , sunteti unul sub altul, se intampla des:)

    00
  10. „Conectorul ăsta există de minim 2 ani și în continuare se vând chestii cu porturile vechi”
    Vreun presentiment legat de lansarea de mâine?

    00
  11. la 450 nu mai par asa bune, dar luate din afara la 270 e un raport mult mai bun la performanta/pret

    00
  12. Inca mai sunt pe piata device-uri nou lansate (preponderent ieftine) care vin cu port MINI USB sau chiar port proprietar si te mira ca nu am trecut inca la USB C ?

    Nu mai zic de producatorii care adauga/taie plasitc pe mufe ca sa intre doar cablul lor, chiar daca e micro USB.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile