Presa e în businessul cu lacrimi, nu cu adevăr sau realitate

Un urs înfometat terorizează un sat din Bistrița.

Într-o săptămână, ursul ar fi ucis aproximativ opt porci. Se pare că ursul vizitează şi ţarcurile cu oi. Un localnic a aprins un foc pentru a ţine animalul la distanţă de mioare. O altă gospodărie, unde localnicii cresc peste 700 de oi îşi păzesc singuri toată noaptea animalele. (sursa)

Un reporter care ar fi vrut să fie pe bune ar fi avut o urmă de minte și ar fi întrebat: bă, dar câini aveți? Pentru că e la mintea cocoșului: nu ai 700 oi și le păzești tu, omul. Le păzesc câinii, care sunt antrenați și hrăniți pentru așa ceva.

Dar, dacă ar fi întrebat asta, oamenii l-ar fi ușuit și n-ar mai fi apucat să facă reportajul ăsta senzațional.

Realitatea e simplă: sunt peste 30 de rase de câini care sunt dresați să aibă grijă de animale și gospodării. Mari, puternici, fioroși. Sigur, nu se pot lupta unul la unul cu ursul, dar doi sau trei la unul o pot face. Problema apare când te duci pe OLX și vezi că un pui e 300 lei, și nu trebuie să îi dai să mănânce zilnic, ca să aibă putere să îți apere alea 700 de oi. Dar, dacă ai 700 oi sau cinci porci, sigur ai ce da la câini să mănânce, trebuie doar să vrei.

De asta zic, reportajul e pe lacrimi, nu e pe adevăr sau pe realitate.

ciobanesc-romanesc

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

51 comentarii

  1. nu era legea aia care limita numarul de caini in functie de zona geografica? fara legatura cu numarul de oi? sau nu s-a mai pus in practica

    00
    • Ba da, stiu ca erau maxim 5 caini la o stana de munte, adica fix unde ai lupi si oi… un ciobanesc mioritic cat de cat pur pentru oi este aproape cat un lup la dimensiuni. Momentan legea este in vigoare ca na, ciolos-ul nu a fost in stare sa abroge ci doar sa amane dar traind in romania nu cred ca statul ia la puricat ciobanii

      00
    • *ca dimensiune

      00
    • 5 potai de ciobanesc cred ca tin ursu la distanta. Sau macar fac scandal pana iesi si tu.

      00
    • 5 potai de toti cainii, inclusiv cainii de adunat turma… adica tu vrei sa imi spui ca iti ajung 5 potai la o turma de 100 de oi? nu uita ca 3-4 potai cel putin iti sunt necesari doar la dirijatul turmei…

      00
    • @animaloo: si cand iesi ca au facut ei harmalaie ce faci? spurci ursu? il rogi frumos? dai cu agheasma?

      00
    • Legea aia a vrut sa mai limiteze din excesele ciobanilor legate de caini, nu ca ar fi reusit. Eu stau practic intr-un sat, in intravilan, nu sunt alte animale salbatice in afara de vulpi, caprioare si iepuri, dar ciobanul local are bunul obicei de a tine zeci de caini pe care nu-i hraneste, nu-i vaccineaza, nu-i castreaza, nu-i trateaza cand sunt bolnavi, asa ca se inmultesc la nesfarsit, umbla disperati de foame si dau iama prin curti, tomberoane si alte alea. Bineinteles ca l-am reclamat pe dobitocul de proprietar la toate institutiile abilitate, pt ca mi se rupe inima de mila cainilor, nu i-a pasat nimanui, evident.
      Nu a fost rea legea, in sensul ca in zonele fara pradatori naturali ai nevoie de caini de intors oile si de maxim unul, hai sa zic doi, caini ciobanesti, ca sa nu se plictiseasca daca-i unul singur. In zonele cu pradatori, in schimb, nu ar trebui limitat nr de caini pe care un cioban poate sa-i tina.

      00
    • @lucifer cel mai bine este să il scuipi. Între ochi

      00
  2. Ai 5 potai jigarite pe care le hranesti cu mamaliga care sunt bune sa alunge hotii. Pentru urs n-ai nevoie, ca te dai cu fundul de pamant la TV si in 2 luni si 3 oi sacrificate il impusca vanatorii. Si un urs apare odata la cativa ani. Este mult mai eficient asa decat sa hranesti 3 dulai de paza.

    00
  3. in copilarie am crescut intr-un sat din Moldova (si acu sunt in Bucuresti sic!) toata lumea stia ca nu te apropii de stane/turmele de oi ca te mananca cainii. Strigai dupa cioban,e chema cainii, apoi te apropiai. Cainii nu era de nu stiu ce rasa, dar erau 4-5 mai mari, dotati cu zgarda de cuie. Nu trebuie sa se lupte cu animalul, e suficient sa faca galagie

    00
  4. Tin minte in copilarie, intr-o excursie in Ungaria ne povestea un cioban cum a dat fata in fata cu ursul si acum umbla prin tribunale ca i-a dat cu toporul in cap asta dupa ce si-a rupt corzile vocale de la cat de tare a strigat si dupa l-au haituit cei 20 de caini si l-au omorat… si acum are de plata statului ungar pentru asta… Aparent avem ciobanescul mioritic, acest caine care este printre putinele rase de caini care sare la urs….

    00
  5. Gardul electrificat nu cere de mancare.

    00
    • Electrificat cu panouri solare si satelit 5G pentru contactul cu celelalte stani. Cum sa nu.

      00
    • Nu se practica la noi cu toate ca prin alte parti e standard si la gaini, nu numai la animalele mari. Mai greu cu progresul, mai bine cu 5 carpatini, nici nu trebuie sa le dai de mancare, ca mai prind cate un turist din cand in cand.

      00
  6. Aia nu au cutit de urs?

    00
  7. Se folosesc câini mici și rapizi, de regulă unul sau doi, pentru întors oile. Ciobanescul nu se mai folosește din simplul motiv că iarna e nasol cu el. Vaccinuri, poliția locală și legislație cu câini periculoși și alte povești. Iarna ții câinii acasă, nu la stână, deci ai bătaie de cap.

    Mâncarea nu e o problemă la ciobănesc, peste vară mănâncă zer amestecat cu lături și iarna ce mai ciuguleste de la masa stăpânului. N am vazut cioban să hrănească câinii cu altceva și nici pe câini să se formalizeze. Displazia și alte afecțiuni agravate de mâncarea proastă, sunt la ordinea zilei …dar ciobanul chiar nu are problema hranei.

    Randament vs. urs: zero.

    Se folosește cu succes tot câinele mic, de harță, fox terrier sârmos sau metiși, câini de vârstă medie, adulți și experimentați la urs ori mistreț și educați la linia de tragere ca să se controleze.
    Sunt evitați câinii mari, care duc lupte de contact fiindca îi pierzi. Ursul nu întreabă de sănătate și orice proprietar de câine știe asta.
    Se combină câinele de harță cu arma sau artificii, petarde sau alte mijloace de făcut zgomot, stroboscoape sau proiectoare puternice.
    Nu se folosește gard electric la urs din simplul motiv că văru’ se enervează mai rău și nu se sperie.

    00
    • Plauzibil. Esti cioban? Padurar? Pasionat?

      00
    • La noi ursu traieste in munti, acolo cainii molosoizi de 80kg gen caucazian/bucovinean nu sunt eficienti fiind ca obosesesc sunt lenti si trec greu prin padurile dese iar ursul treubie hartuit nu combatut direct fiind ca ii lichideaza usor.

      Haita ideala este de 5 maxim 6 exemplare de mioritic https://www.youtube.com/watch?v=1oRjWNHl9Uc&feature=youtu.be&t=31 si,sau carpatin https://www.youtube.com/watch?v=SP5evSFasZ4 (nu degeaba sau format in zona noastra) selectati dupa ce fac nu dupa cum arata deci pot fi si metis. Important e sa fie in forma, nici prea mari dar nici prea mici, sa fie atasati de turma ca sa nu o paraseasca, independenti fata de stapan ca sa poata stea singuri cu turma si agresivi cu intrusii.

      Daca haita este mai mare o sa fie conflicte ierarhice intre caini si cand vine ursu sunt stresati nu doar din cauza lui dar si ca vine alt caine sa il muste. Plus ca este si mai eficient economic sa hranesti mai putini.

      Uite aici un canal doar cu caini ciobanesti de la stanile din romania https://www.youtube.com/channel/UCRFgVf0Qv3lLfWhbA73mngQ/videos

      00
    • Am crescut la stână și mă ocup ca hobby de câini utilitari.

      00
    • Și nu glumesc, chiar la stână.

      00
    • Eu sunt curios ce parere aveti voi, ca vad ca sunteti in subiect, despre cainii „ciobanesti” lasati de patronache la stana in stare de semi-salbaticie peste iarna pe post de caini de paza (cand stana e la cativa km de sat). Nu de alta dar dupa niste intamplari cu ceva caucazieni eu mi-am spus ca o sa incep sa raresc din ei…
      Legal stiam ca daca nu poarta jujau sunt „free for all” ca sa spun asa.

      00
    • Nu se mai sperie ursul de la petarde. 5, 6 câini îi fac față cu succes. Ăia tineri îl latră din față iar șeful haitei îl mușcă de fund. Iar într o seară am avut 8 ursani in fața porții. Ursoaica cu 3 rânduri de pui. Ce mâncau miez de nucă… eu le făceam poze de la 3 metri. Tineri și neliniștiți :)

      00
    • Și când mai taie baciul câte o oaie papă și câinii ceva mai bun.

      00
    • @Peter Pan Norocos mai poti fi. Iarna aceasta la mine in oras au filmat un cerb in centrul orasului, niste cunostinte au vazut un urs iesit la asfalt iar eu am cutreierat toti muntii din zona si deabea daca am vazut un iepure sau o vulpe.

      00
    • Unde am crescut eu, stanele ținute peste iarnă erau puține și fuseseră introduse de ciobani din sibiu care concesionau, pe vremea comunismului. Acolo existau saivane permanente și se țineau oile iarna, cu nutreț obținut greu. Acolo se justifica să ții câini mari, porci, să construiești permanent…

      Majoritatea stanelor erau de sezon, cu ocolul mutat odata la două trei saptamani, de primăvara pâna toamna, cu colibă mobilă. Se țineau pe pășunea satului și erau de regulă 3-4 stane la un sat mediu.

      Toamna, se spărgea turma, luai porțile de la ocol, coliba și acareturile, câinii și aia era, trăiai din ce făcusei vara (se plătea/cap de oaie și masă zilnică peste vară). Nu era foarte rău, faceai niste salarii care ți ajungeau vreo 6 luni.

      Jujăul sau bătălaul: se foloseste strict pentru a impiedica câinele să alerge după fondul de vânătoare. Câinii fără așa ceva, erau împușcați. Nu știu dacă se mai practică. Cert e că dacă ai un ciobanesc de asia centrală plătit cu bani grei sau un caucazian frumos și ți-l împușcă … pui mâna pe topor și rezolvi situația. Nu prea riscă nimeni să împuște câini acum, insa pe vremea comunismului era oleacă altfel dar nici câini de rasă nu vedeai la stane.

      Oaia tăiată: când lucrezi cu oile oamenilor din sat si ai pierdut o oaie, s a înecat cu un mar, a cazut în râpă și și-a rupt piciorul? O plătești. Dai mațele la câini … restul duci acasă și sudui de dumnezo tot sezonul. Râde lumea de tine că pierzi oi… nu te gândești să dai ceva la Mozoc sau la Frunza. Eventual le dai câte un șut în cur…

      00
    • Eu aș zice că eram cam prost.

      00
    • Raider, stii bine ca te bucuri de tot respectul meu, dar ori nu mai stii, ori te faci ca nu mai stii situatia „din teren”
      .
      Exista zone in muntii mai neumblati unde stanele construite permanent sunt norma. Din cauza ieftinirii masinilor 4×4 si accesibilitatii mult usurate, ciobanii dar mai ales patronii lor si-au construit adevarate „case de vacanta” acolo.
      Iar stanele astea de care vorbesc sunt pazite de haite intregi de ciobanesti, de obicei Corb sau Caucazian ( din cate stiu e rasa cu regim special, nu cred ca e legal sa tii asa ceva fara botnita la o stana).
      Cat stana functioneaza, fain-frumos, sa zicem ca o ocolesti sau te faci observat de cioban care mai intervine ( cand nu e mort de beat).
      .
      Problema e ca odata cu venirea iernii oile sunt scoase de la stana si acolo mai raman doar cei 10-15 caini la care urca o data la 2-3 zile un om sa le duca de mancare.
      Din Octombrie pana prin Mai cainii aia nu vad oameni acolo si sunt lasati liberi complet, timp in care se salbaticesc si devin un fel de haita de lupi a dracului de teritoriala si ataca orice intra in arealul lor, care incepe sa se intinda mult inafara stanei….
      Daca ai ghinionul sa treci prin zona te ataca, si nu asa cum ataca un caine de stana „sa te dea mai incolo” ci pur si simplu cum o face un animal care vaneaza.
      .
      Daca ai ghinionul sa fii cu cineva mai slab sau doamne-fereste cu un copil lucrurile pot lua o turnura proasta al naibii de repede.
      Crede-ma ca dupa ani de zile de umblat pe munti am invatat sa fiu precaut si verific prin binoclu o stana sau o turma sa vad ” ce are in dotare” sau daca e ocupata sau nu (mai ales ca pe vremuri la cele libere puteai foarte bine dormi).
      Dar in ultima vreme (2-3- ani) mi s-a intamplat de mai multe ori sa trec pe lanaga stana parasita si sa sara pe mine cate 8-10 ciobanesti. Si fara cioban in zona, la genul asta de caini crescuti sa fie agresivi nu merge nici cu biscuiti nici cu „ni la oi” nici cu nimic din arsenalul invatat in ani de zile de haladuiala.
      Unele dati, mai ales cand nu merg singur sunt cu masina, dar am avut unele episoade in care a trebuit sa pun eu mana pe toporul ala de care faci vorbire si nu a fost deloc placut, mai ales ca eram cu oameni care si-au jurat ca ei nu mai calca pe munte ( si au toata dreptatea).
      Asa ca de ficare data cand mai accesez cate o zona din asta „pustie” mai asigur inainte ca am mijloacele necesare sa imputinez fara multe vorbe din haita.
      Si sa ma ierti, dar nu sunt foarte sigur unde se incadreaza un caine care nu are stapan sau cioban prin preajma, oricat de caucazian si „frumos” ar fi el.
      .
      Din punctul meu de vedere, responsabilitatea legala a crescatorilor de caini si a detinatorilor de asemenea rase ar trebui sa fie foarte bine definita si puii de rasa cu regim special sa fie vanduti doar pe certificat, cu castrare obligatorie iar imperecherea lor ilegala sa fie considerata infractiune. Altfel muntii se transforma in vestul salbatic in care patronache se simt stapani si oamenii nu vad rostul salvarii unei naturi la care nu au acces…
      Altfel asigur colegul de mai devreme ca indiferent de prezenta pe youtube, de la capatul alalalt al coltilor, lucrurile nu se vad cu inimioare.

      00
    • N-am mai pus mâna pe o oaie de mult timp, nici zona unde am crescut nu era montană.
      Am copilărit în zona Bobâlna, practica oieritului era alta. Câinele toamna venea acasă și de regulă era legat (sau mai mulți câini) în spatele curții, de regulă unde se ține gireada de fân.

      00
  8. Scopul presei e sa relateze ce se intampla. Si a relatat. Un urs mananca niste porci. Scopul presei nu e sa-l certe pe cioban ca n-are caine. Nu vad unde a gresit presa aici

    00
    • Tu ţii cu ursu’ ?

      00
    • Vezi? Daca nu citeste ursu? Mananca porci cu pesta africana. Puneti draq afise cu „porcii astia-s bolnavi”. Si daca tot v-ati deranjat, infigeti cateva si pe la Palatul Parlamentilui.

      00
    • @varucu, si tot n-ai facut nimic. ca inhata porcu cu pesta, il duce in stana alaturata si iti lasa afis „acum si astia”…

      00
    • @Cristian: Corect cu scopul presei. Dar relatarea putea sa sune asa: „Acesti oameni nu au facut nimic sa se protejeze de atacuri, asa ca ursul vine in fiecare noapte si la mai omoara un porc/oaie. Cu toate astea, oamenii nu fac nimic concret.”.

      00
  9. Prpoun ca o data cu licenta de cioban sa se dea gratis si o pusca… what can go wrong?

    00
  10. Am fost la stana în Bucovina, ciobanii au 8-10 câini prin simplul motiv ca pierd anual 4-5 din cauza urșilor…

    Ca sa înțelegeți cum functioneaza: câinii incoltesc ursul și apoi ataca aproape sacrificandu-se și din spate vine ciobanul cu un topor mic cu coada cam de 1,5 m și ii da în cap ursului.

    Ciobanul are cu adevărat oo și nu sta la discuție pentru oile lui.
    El trăiește de pe urma lor și le respecta și le apară ca pe copiii lui…

    Oamenii care trăiesc în apropiere de zone sălbatice nu așteaptă autoritățile sa mute oratania. #pazitivapielea

    00
  11. Typo la …și nu trebuie să îi dai să mănânce zilnic

    00
  12. Taranul roman, cioban sau nu, are o problema cand e vorba de hranit orice nu da lapte / carne / oua. Desi cainele ii apara gospodaria / stana, e doar un acaret deranjant. Nici nu trebuie sa dai sute de euro pe un pui, gasesti prin sate (mai ales in zona stanelor) destui pui aruncati la margine de drum si, hraniti cum trebuie, se transforma in ditai cainii.

    Noi am salvat un bucovinean lasat sa moara de foame de ‘stapan’, era de 4 ori mai slab decat norma, cand l-am luat. A reusit sa recupereze ceva si s-a dus pana spre 30 de kile, desi era mult mai mic decat trebuia. Instinctele de coordonat turma si de aparat erau insa intacte, chiar daca a crescut in oras cu noi

  13. Sute de specialiști la urs…

    00
  14. „Problema apare când te duci pe OLX și vezi că un pui e 300 lei…”

    Doar 300 lei? Ieftin dom’le! In Germania o corcitura importata din Romania costa 300 de euro (probabil deparazitarea costa 200, transportul 100), ciinii de rasa incep de la 800 in sus.

    00
  15. Toți cretinii se plâng că le dau iama-n curte ursul și lupul, dar nu am auzit în 30 de ani ca retardații ăia să facă plângere penală că niște muiști din politică au ras pădurile României.
    ‘Tu-i în gură de ipocriții pulii mele.

    00
    • Asa si ce crezi ca rezolvi cu plangerea?… trebuiesc masuri luate de genul tiristilor cu asf. Greva la nivel national si blocat drumuri cu viteze de 5-10 km/h… la paduri e mai usor, sapi groapa de 1.5m adancine si 40 de cm latime

      00
    • @verdenpom: eu stiu bine ca nu se rezolva nimic cu plangerea, deoarece politia+judecatorii+politicienii=mafia, dar noah…

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Alte linkuri (mostly NSFW)